Glutenintolerantie en Afvallen

Start met KetoX

Nu dat de feestdagen weer achter ons liggen, zijn we massaal weer aan de goede voornemens geslagen. En de onbetwiste nummer één op de lijst der meest genoemde voornemen is : je voelt hem waarschijnlijk al komen: afvallen. Dit is naast stoppen met roken het meest gegeven antwoord op de vraag ” welk goed voornemen heb jij?” Al jaren. Toch kunnen we zeker de afgelopen twee jaar er steeds een zinnetje bij ontdekken.Er komt wat achter het woord ” afvallen” aan. En dat is vaak iets in de trant van ” gezonder zijn/gezonder eten” Dit was aanvankelijk iets wat we automatisch ook bedoelden met het woord ” afvallen” maar het dekt voor erg veel mensen de lading niet meer.Nee,want we moeten nu ook echt ” iets gezonds” gaan doen. Gezond is hip. Gezond is trendy en je hoort er niet meer bij als je niet tenminste je dag begint met een groen uitgeslagen glas groentesap.

monique-vervloed

Als deskundige kun je daar natuurlijk alleen maar ontzettend blij mee wezen,en dat ben ik voor 99% ook. Toch heb ik een soort van 1% minnetje . Want er kleven ook nadelen aan dit soort trends en hypes.

Anti Gluten

Een goed voorbeeld is de “anti gluten” hype die op dit moment erg actueel over ons landje raast. Gluten vinden we in ontzettend veel producten in de supermarkt. Het wordt erg veel industrieël ingezet om producten samenhang en binding te geven. Het is tevens erg goedkoop als grondstof. Gluten is een eiwit,wat van nature voorkomt in tarwe, gerst, rogge, spelt en kamut. Gluten komt ook voor in alle producten waar deze granen in zijn verwerkt .Tarwe is bijvoorbeeld zo’n graan die erg veel voor andere doeleinden wordt gebruikt,niet alleen in brood en aanverwante brood-producten,maar ook bestaat snoep en koek en taart soms uit tarwe. Gluten is eigenlijk overal. Zelfs in je tandpasta.

Coeliakie / glutenintolerantie komt steeds vaker voor. Mensen met deze intoleranties kunnen geen gluten verdragen en kunnen daar ontzettende last van ondervinden. Zelfs ontzettend ziek worden. Gluten beschadigt bij deze groep mensen het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor kan de darm niet optimaal functioneren en kunnen bijvoorbeeld niet alle essentiële voedingsstoffen uit voedsel goed worden opgenomen.Iemand met Coeliakie kan al erg snel hierdoor veel voedingstekorten oplopen. Met alle gevolgen van dien.

Coeliakie

Het is ontzettend belangrijk om Coeliakie tijdig op te sporen.Niet alle klachten worden zodanig herkend. En als de dunne darm zo erg beschadigd is geraakt,is er geen herstel meer mogelijk,ook niet met een strikt glutenvrij dieet.We spreken dan over refractaire Coeliakie.Dit verhoogt tevens het risico op het krijgen van kanker. Geen dingen dus om vrolijk van te worden. En in dat opzicht ben ik persoonlijk ontzettend blij met de trend van glutenvrij.We zijn er tenminste ook over gaan nadenken. Ook zijn er nu veel meer producten op de markt gezet die vrij zijn van gluten en is het vooral voor de Coeliakie-patiënt een ware verademing geworden.Zij zijn niet meer aangewezen op peperdure producten uit de biowinkel. En hebben nu ook meer keuze.

Goed,nu zal je vast denken :” mooi toch! Win win situatie?” Maar hier komt dan die 1% minus om de hoek kijken want helaas: er is geen echte win-winsituatie. Zo zitten er in erg veel van deze glutenvrije producten tal van andere kunstmatigheden om alle verdwenen smaak/geur/kleur en samenhang te vervangen.Wat je bij erg veel producten dan ook ziet is een lange lijst aan ingrediënten met voor veel mensen woorden die voor hen Chinees lezen. Het is dus helaas voor een Coeliakie-patiënt opnieuw etiketten lezen,maar dit keer om te bekijken hoe kunstmatig het product is.Daarnaast levert de hype ook op,dat veel Coeliakie-patiënten niet serieus genomen worden en dit voor erg gevaarlijke en lastige situaties kan zorgen. Op feesten en eetgelegenheden wordt vaak wat schuin gekeken naar iemand die vraagt om glutenvrij voedsel. ” weer zo’n figuur die anti gluten is geworden” wordt vaak gezegd en soms wordt de vraag/wensen van de Coeliakie-patiënt niet echt zo nauw genomen.Want ” ach,van een stukje brood gaan ze vast niet dood”. Waarheid is dat een Coeliakie-patiënt hier ontzettend ziek van kan worden. En dan druk ik mij nog zachtjes uit. Iemand kan mede door deze nonchalance echt dagen kots-beroerd zijn en tot niets meer in staat.

Esse