Het GI Dieet

Afvallen in 2021

De Basis van het GI-Dieet zit in een drietal voedingsgidsen. In het kort komt het er op neer dat je voeding uit de groene gids onbeperkt mag nuttigen. Met de oranje gids moet je oppassen en producten uit de rode gids kun je beter laten staan. Later komen we uitgebreid terug op deze voedingsgidsen.

Voedingsgids GroenVoedingsgids OranjeVoedingsgids Rood

Ben je met een dieet bezig of gewoon aan het afslanken of wil je weten hoe je op een andere manier kan afslanken? Dan is het GI-Dieet echt iets voor jou!

GI staat voor Glycemische Index. De GI waarde geeft de snelheid aan waarmee je voedsel verteert en omzet in glucose, de energiebron van je lichaam. Voedsel met een lage GI, worden langzaam en gelijkmatig in je spijsverteringsstelsel afgebroken. Je houdt dus een langer vol gevoel! Wil je afvallen, dan moet je dus vooral voedsel met een lage GI-waarde eten in combinatie met een laag caloriegehalte, dat wil zeggen weinig suiker en weinig vet. Het is gezond voor iedereen, dus de hele familie kan meedoen, je hoeft niet apart te koken!

In tegenstelling tot het populaire Atkins dieet, waarbij de koolhydraatinname is geminimaliseerd, maakt een lage GI-dieet onderscheid tussen de soorten koolhydraten. Het vermijdt voedsel met een hoge GI zoals wit brood en geconcentreerde suikers die snel worden opgenomen en de insuline- en glucoseniveaus verhogen. Daarvoor in de plaats wordt het accent gelegd op koolhydraten die langzaam vrijkomen in het lichaam zoals hele granen, de meeste fruitsoorten, groenten, peulvruchten en noten.

FASE 1:
Je streefgewicht bepalen.

Je weet wat je nu weegt. Nu moet je je streefgewicht gaan bepalen. Hoeveel gewicht wil je kwijtraken? De beste methode hiervoor is het bepalen van je Body Mass Index of te wel BMI. Dit is de enige internationaal erkende methode voor het berekenen van het lichaams vetpercentage en dat wil je graag omlaag krijgen.
De ideale BMI ligt tussen de 20 en de 25. Deze getallen lopen nogal uiteen, en jouw streek-BMI moet dan ook richting het onderste getal gaan, bij voorkeur rond de 22.
Controleer je voorraad of je spullen hebt die in de rode of oranje categorie vallen. Deze spullen mag je niet gebruiken. Ga nadat je een gezonde maaltijd hebt gegeten naar de supermarkt. Doordat je net gegeten hebt, doe je minder implusieve aankopen.

Het veranderen van je eetgewoonten vereist in eerste instantie altijd wat extra aandacht en voorbereiding. Als je pas begint met het eten op de groene manier, zul je waarschijnlijk heel vaak in de GI-voedingsgids moeten kijken.

Vergeet niet om ook je tussendoortjes in te plannen, houd voldoende kant-en-klare tussendoortjes bij de hand, zowel thuis als in je tas, op je werk en in de auto. met een beetje voorbereiding heb je altijd de juiste voedingsmiddelen bij de hand als het onvermijdelijke hongergevoel toeslaat.

Plan in om aan lichaamsbeweging te gaan bijvoorbeeld meer sporten.

Bestel deze GI boeken bij bol.com

Voedingswijzer glycemische index
Voedingswijzer glycemische index
Muller-Nothmann, S.

Slank in 4 weken met het magische GI dieet
Slank in 4 weken met het magische GI dieet
Marion Grillparzer

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

FASE 2: Je hebt je streefgewicht bereikt en bent klaar om aan Fase 2 van het GI-dieet te beginnen. Alles wat je nu nog hoeft te doen, is je nieuwe gewicht te handhaven. Hoewel dit absoluut minder moeite zal kosten dan het afvallen in de eerste fase, kan ook op gewicht blijven een flinke uitdaging zijn. Sterker nog, als je al eerder bent afgevallen en de kilo’s er binnen de kortste keren weer aanzaten ben je bewust van het gevaar.
De statistieken wijzen uit dat 95 % van de mensen die afvalt, na het dieet weer net zoveel aankomt. Maar voordat de moed je nu volledig in de schoenen zakt, moet je wel bedenken dat de voornaamste reden van deze onheilspellende cijfers de dieeten zelf zijn.
Gi-dieet is opzettelijk zo samengesteld dat deze problemen zich niet voordoen. Dat is de voornaamste reden dat mensen dit dieet kunnen volhouden.

In Fase 2 moet je meer eten dan tijdens het deel van het dieet waarin je moest afvallen, om op het nieuwe gewicht te blijven. Denk aan de vergelijking; de energie die je inneemt, moet gelijk zijn aan de energie die je verbrandt, om te zorgen dat je gewicht stabiel blijft. Je zult aanzienlijk minder calorieën nodig hebben dan voordat je met het dieet begon, omdat je lichaam eraan gewent is geraakt om het met minder calorieën te moeten doen. Je lichaam werkt efficiënter. Bijvoorbeeld: als je 10% van je lichaamsgewicht bent kwijtgeraakt, heb je nu ook 10% minder calorieën nodig.