Gezonde Ontbijt Tips

Afvallen in 2021

De belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt. Dit is echter heel vaak de “vergeten maaltijd“.

Heel ons moderne leven draait om de klok. Hoewel we veel apparaten hebben die ons leven gemakkelijker maken hebben we toch minder tijd om te slapen dan onze voorouders. Onze dagen zijn gevuld met talloze taken en afspraken. We eten wat we te pakken kunnen krijgen en gunnen onszelf niet de tijd om gezond te eten.

ontbijt

Veel mensen die willen afvallen denken dat te kunnen doen door regelmatig een maaltijd over te slaan. Helaas doe je daarmee je lichaam te kort en val je er ook niet mee af. Het ontbijt wordt overgeslagen en men denkt ik val af want ik eet niet, maar niets is minder waar.

Wanneer je je ontbijt overslaat zul je tijdens de lunch meer honger hebben en dus meer eten. Goede kans trouwens dat je in de loop van de ochtend al ergens een ongezonde snack hebt opgepikt. Daarbij heeft het lichaam na een nacht toch al gemiddeld 8 uur geen voeding gehad en geen drinken.

Waarom zou je ontbijten?

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ons lichaam is zo geprogrammeerd dat het ons signalen geeft wanneer het rust of voedsel nodig heeft. Eten is nodig om ons lichaam van energie te voorzien die we nodig hebben om onze dagelijkse activiteiten te volbrengen.

Ons lichaam heeft slaap nodig om zichzelf te herstellen en vernieuwen. Tijdens de slaap verbruiken we nog steeds wat energie. Dat verklaart waarom we ‘s morgens hongerig wakker worden. Wanneer je acht uur hebt geslapen, heeft je lichaam acht uur geen voedsel/brandstof gekregen. Je stofwisseling mag dan misschien wat vertraagd zijn geweest, ze is niet helemaal tot stilstand gekomen. Belangrijk is dus je stofwisseling weer op gang te brengen.

Een goed ontbijt is van vitaal belang voor een goede gezondheid. Je wordt er helderder van en je lichaam en je stofwisseling komen in het juiste ritme voor de taken die we te doen hebben. Wanneer je gezond ontbijt is de kans groot dat je de verleiding om te snacken kunt weerstaan. Het brengt je bloedsuikerspiegel op peil en dit zorgt ervoor dat je je goed kunt concentreren, ook zorgt het voor een goed humeur en een goed gevoel.

Overeten – vreetbuien – kunnen een gevolg zijn van het niet eten van een ontbijt. Ook wanneer je extreem hongerig bent eet je al snel te snel en te veel.

Ontbijt!

Eet een evenwichtig en gezond ontbijt. Wanneer je toch nog zin hebt om te snacken neem dan een stuk fruit, je zult je dan beter voelen en daarna geen schuldgevoel hebben.

Een ontbijt kan bestaan uit de volgende productgroepen:

Volkorengranen zoals volkoren, rogge, zwart brood of ontbijtgranen maar let op met de toegevoegde suikers, het beste alternatief is gewoon muesli met noten of havervlokken zelf samen te stellen, hier zitten dan geen suikers in, alleen de eventuele uit de natuur aanwezige suikers.

Een beetje vet, boter, halvarine, dun besmeerd.

Broodbeleg, hartig of zoet niet te vet , bijvoorbeeld halvajam, vruchtenhagel, honing, magere vleessoorten.

Zuivel : yoghurt, melk, kwark kies voor halfvolle of magere varianten, geen light.
fruit, liefst vers fruit, je kunt ook variëren met een smoothie van groenten en/of fruit.

Volkorenproducten zitten vol met vezels, deze prikkelen de darmen en dat is nodig voor een goede stoelgang. Ook zorgen vezels voor een verzadigd gevoel. Zo zul je na het eten van een dubbele volkoren boterham lange tijd geen trek hebben dan wanneer je wit brood neemt.

Fabel

Brood verbeterd wit of het brood dat wit is en zich verkoopt als bruin: hier zijn extra vezels toegevoegd, let wel kunstmatige vezels, waar ons lichaam niet veel mee kan, dit kan zich uiten in diarree, krampen etc.

Variatietips

Probeer eens natuurbrood zoals speltbrood of gewoon natuurdesem brood. Het geeft een lang verzadigend gevoel en het bevat weer andere voedingsstoffen dan tarwe.

Zin in een warm ontbijt neem dan eens havermoutpap van halfvolle melk of sojamelk.
Probeer eens weetabix met magere of halfvolle yoghurt.

1 bruine boterham mag je vervangen door 2 crackers of 2 beschuiten of 1 snee mueslibrood.

Laat croissants staan deze zitten bomvol vet!

Let ook op bij zuivel! Kies voor magere of halfvolle producten en let op de toegevoegde suikers er kan bijvoorbeeld 0 % vet inzitten terwijl het vol zit met suiker. Er is genoeg keuze even goed etiketten lezen.

Hier een paar ontbijttips

Een goede tip voor een snel ontbijt is een heerlijke smoothie. Maak een smoothie in de blender met halfvolle melk of magere yoghurt met fruit, ongeveer 250 ml.

Je kunt ook gebruik maken van kant-en-klaar ontbijt zoals een drinkontbijt, let hier wel op voor de toegevoegde suikers.

Heb je meer tijd voor je ontbijt? Dan heb ik de volgende suggesties voor je.

2 sneeën volkoren brood, 1 belegd met dun halvarine en een magere vleessoort zoals kipfilet, 1 belegd met zoet bijvoorbeeld honing, koffie of thee zonder suiker, glas water.

200 ml magere yoghurt met een zelf samengestelde muesli van havervlokken en ongezouten noten. Eventueel op smaak brengen met stevia.

Appeltosti: 2 sneeën volkoren brood met appelstroop en schijfjes appel, eventueel met kaneel of koekkruiden bestrooien, buitenkant dun smeren met halvarine en dan in het tosti ijzer.

Start de dag altijd met een gezond ontbijt.