Gezond Afvallen met Bart en Helma

Afvallen in 2021

Afvallen? Bloed, zweet en biefstuk

Bart van Veghel

Bart is personal trainer en leefstijlcoach en is oprichter van Gezond met Bart van Veghel en van City Bootcamp locaties in Gemert en Uden. Zijn hele leven is hij aan het sporten geweest. Na een periode van overtraining kwam hij in aanraking met de wereld van gezond trainen en eten. Na verschillende opleidingen en cursussen zoals Personal Hormonal Profiler en TOP A van Overload Worldwide is hij gestart als personal trainer. Toen de ervaring en kennis over voeding, leefstijl maar ook het mentale aspect (mind-set) bij het bereiken van je doel ontwikkelde ging hij zich meer focussen het begeleiden van met name vrouwen die graag vet willen verliezen, strakker of sterker willen worden.

Zijn ambitie is om Nederland gezonder te maken. Door middel van maandelijkse challenges via facebook en workshop die door het hele land gegeven worden probeert hij zoveel mogelijk mensen actiever en gezonder te krijgen.

De focus ligt altijd op iets wat jij als persoon kan. Haalbare doelen maar vooral dingen die bij je passen en voor jou werken. Geen strak dieet maar aanpassen van voedingsgewoontes en daarnaast effectief en gericht trainen, leven en er vol voor gaan. Dat is waar Bart voor staat.

bart-helma

Helma van der Linden

Helma van der Linden is zelf bijna 50 kilo afgevallen. In het verleden heeft zij boulimia gehad, haar haat / liefde verhouding met eten heeft zij om kunnen zetten in iets positiefs: Zij is open over de eetstoornis die zij in het verleden heeft gehad en naast haar huidige baan in de hulpverlening studeert ze inmiddels voor voedingsdeskundige. Ze heeft zo ongeveer alle diëten persoonlijk geprobeerd en kent de valkuilen van afvallen als geen ander. Ruim 2 jaar geleden moest het roer om en vanaf toen is ze personal training gaan nemen. “De knop moest en zou om”. Een half jaar geleden is ze een facebook pagina begonnen samen met haar personal trainer Bart van Veghel. Op Afvallen? Bloed, zweet en biefstuk schrijft ze bijna dagelijks over haar ervaringen met afvallen, sporten en steekt ze haar mening over diëten niet onder stoelen of banken. Tevens geeft ze inmiddels samen met Bart workshops voor “Gezond met Bart” over hoe je “de knop in je hoofd om kunt zetten” en haar persoonlijke ervaringen. Haar motto? Afvallen begint niet in de sportschool of in de keuken, afvallen begint tussen je oren!

Samenwerking

Sinds een jaar werken Bart en Helma samen; in de eerste periode was Bart alleen de personal trainer van Helma, maar naar een aantal maanden hebben zij samen besloten om de ervaringen van Helma en de kennis van Bart te delen op de facebook pagina: Afvallen? Bloed, zweet en biefstuk.
Inmiddels schrijven zij bijna dagelijks over hun ervaringen. En vanuit de vraag van de lezers zijn groepsworkshops ontstaan die zij inmiddels landelijk samen geven over voeding, doelen en het mentale deel van gewichtsverlies!

Spiegelbeeld

“Schrijven voor Vetvrij is een mooie kans om te laten zien dat er echt geen radicale middelen nodig zijn om af te vallen, zelfs met een eetstoornis verleden en veel overgewicht kun je je doelen bereiken! Daarnaast schrijven wij niet over hoe leuk en makkelijk het allemaal is, maar ook over de strijd met de weegschaal, de frustratie bij het zien van je spiegelbeeld en de oordelen van andere mensen. De combinatie van kennis en ervaring maakt dat mensen zich herkennen in onze columns en er ook nog wat van opsteken, en dat is nou precies waarvoor wij het doen! Nederland een stukje bewuster en gezonder maken, dat is ons doel”

Vragen en Advies

Heb je naar aanleiding van de columns vragen, stel ze dan dan gerust. Wij proberen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Begeleiding

Mocht je begeleiding willen van Gezond met Bart, kijk dan op gezondmetbart.nl en neem contact met ons op!

Bart en Helma

30 Reacties

 1. Ik ben jaquelien en ik was 121,3 KG
  Door deze recepten receptenbijbel ben ik inmiddels 79,6 kilo.
  Mensen vallen met gemak af als ze lekkere en gezonde recepten eten zonder iets te hoeven `leren eten`

  Je kunt het veel langer volhouden met heerlijke recepten die zeer makkelijk te bereiden zijn.
  Dus u hoeft geen ervaring in de horeca te hebben om deze recepten te begrijpen.
  En je valt gegarandeerd af

  Voor de gezondste lekkerste en makkelijkste recepten.

 2. Beste,

  Al enige tijd ben ik aan het afvallen op mijn eigen variant van het “Hackers Diët” en met succes. Er is inmiddels 13 kilo af en ben nu bezig met de laatste kilo’s. Die vallen ook meteen het zwaarst daar het niet meer zo snel gaat als in het begin. Mijn gegevens zijn als volgt:

  Geslacht Man
  Leeftijd 32
  Lengte 1,78 m
  Gewicht Ca. 76 kg
  BMR 1795 calorieën
  BMI 24,3
  Vetpercentage 20,4 %

  Mijn huidige dieet is als volgt: In de afgelopen weken heb gemiddeld 1300 á 1400 calorieën dagelijks gegeten. De manier waarop ik op dit aantal calorieën ben gekomen is omdat ik bijna overal lees niet onder de 1200 calorieën te gaan zitten in ik op verschillende fora lees het beste is om je BMR te berekenen en daar 500 calorieën af te halen. Kernpunten zijn hierbij gevarieerd en zo vezelrijk mogelijk. Denk hierbij aan roggebrood ipv normaal brood en veel groeten (bv. wokmaaltijden) etc. Ik probeer gedurende de dag kleine maaltijden tot ca. 700 calorieën te eten en als avondeten een lichte maaltijd. Dan kan ik ’s avonds nog een kleine snack nemen (bv. kaakje, stuk fruit of iets). Daarnaast doe ik 3 maal per week 5 kilometer hardlopen. Hiermee verbrand ik ca. 900 tot 1000 calorieën per week extra. Ik werk op kantoor als programmeur waar ik dan ook geen tot weinig beweging heb. Als ik een avondje kan gaan stappen dan doe ik dat ook. Lekker zuipen en pizza eten. Hier beperk ik het echter wel tot niet meer dan één maal per maand en probeer bij het avondje stappen niet boven de 2400 calorieën te komen (over de hele dag genomen).

  Mijn doel: gewicht van 72 kg / vetpercentage van 17%. Los van het gewichtsverlies wil ik ook graag meer conditie en body (spiermassa). Omdat het weer de komende maanden wat kouder wordt en ik me er moeilijker toe kan zetten om met slecht weer te gaan hardlopen, wil ik de komende wintermaanden naar de sportschool. Hierbij wil ik de volgende twee programma’s gaan doen. Ieder onderdeel één maal per week.

  – LesMills (BodyPump)
  – LesMills (BodyCombat)
  – Vrije training (Cardio gecombineerd met kracht)

  Indicatie calorieverbruik van de programma’s
  Programma Calorie verbruik man
  BodyPump 586
  BodyCombat 603
  Vrije training 400

  Nu zit ik een beetje in dubio. Om meer spiermassa te krijgen wordt een dieet van veel vlees en pasta’s / aardappelen geadviseerd. Als het gaat om gewichtsverlies conflicteert dit dan ook. Ik kan dit niet verenigen met mijn huidige dieet. Daarnaast blijf ik de afgelopen weken steken op een gewicht van 76 kg. Als ik al aan het afvallen ben dan gaat het op dit moment heel erg langzaam. Mogelijk dat krachttraining hier meer resultaat geeft daar de verbranding als het goed is langer doorgaat voor het herstellen en opbouwen van spieren maar, dan moet ik mijn lichaam natuurlijk wel de bouwstoffen geven om spiermassa op te bouwen.

  Ik ben niet een type wat een strikt dieet volgt. Ik eet graag wat ik wil en wanneer ik dat wil. Een dieet met voorgeschreven maaltijden op exacte tijdstippen is niet voor mij weggelegd. Om die reden heb ik dan ook een aantal vragen.

  – Hoe komt het dat ik met mijn huidige dieet blijf steken op 76 kg en het afvallen steeds langzamer gaat en wat kan ik hieraan doen?
  – Welke voedingsproducten adviseert u om af te vallen en toch spiermassa op te bouwen waarmee ik wel mijn huidige dieet kan blijven volgen?
  – Wanneer ik mijn doel bereikt heb is het zaak het dagelijkse aantal calorieën weer op te bouwen. Met welke wekelijkse verhoging van aantal het calorieën adviseert u op te bouwen?

  • Beste Danny,
   Allereerst wil ik zeggen dat je goed bezig bent. Echt een top resultaat! Hopelijk kun je dit vasthouden,

   Hoe komt het dat ik met mijn huidige dieet blijf steken op 76 kg en het afvallen steeds langzamer gaat en wat kan ik hieraan doen?
   Dit is vrij logisch. Je past je voeding en training aan en daardoor veranderd je lichaam. Maar aan de leefstijl die je nu hanteert zit gewoon een maximaal resultaat tenzij je weer voor verandering zorgt bij wat je doet. Je zult voor verder resultaat weer een hogere prikkel aan je lichaam moeten geven. Dat betekent op bepaalde punten ANDERS (niet per se gezonder) eten en meer trainen gericht op je doel.

   Welke voedingsproducten adviseert u om af te vallen en toch spiermassa op te bouwen waarmee ik wel mijn huidige dieet kan blijven volgen?
   Er zijn geen concrete voedingsproducten. Ik adviseer altijd de natuurvoeding. Zo min mogelijk bewerkt, veel groente, goede eiwitten, vetten en koolhydraten. En veel water drinken. Daarnaast zijn er verschillende supplementen die kunnen zorgen voor extra resultaat. Ga ze alleen niet zomaar kopen. Laat jezelf adviseren.

   Wanneer ik mijn doel bereikt heb is het zaak het dagelijkse aantal calorieën weer op te bouwen. Met welke wekelijkse verhoging van aantal het calorieën adviseert u op te bouwen?
   Ik kijk niet naar calorieën. Ik tel ze zelf ook zeker niet en ik bouw voldoende spiermassa op en verbrand voldoende vet. Ik denk dat je vooral moet richten op een kleine aanpassing in training en voeding.

   Hopelijk heb je hiermee voldoende advies. Als je wil dat ik je concreet adviseer kun je me altijd mailen op [email protected]

   Heel veel succes!
   (Gezond met) Bart

 3. Lieve Helma,

  Door de bomen het bos niet meer zien zo is momenteel de situatie waarin ik mij bevind.
  Wat ik niet of maar mondjes maat mag eten weet ik inmiddels wel al maar wat ik wel mag eten en dan bedoel ik eten dat gewoon in de super gekocht kan worden daaraan ontbreekt het steeds.

  Steeds maar weer komt men op de proppen met voedingsstoffen die geen mens of toch bijna geen mens kent.

  Ik wil gewoon een lijstje waarin staat wat ik in iedere Europese super kan halen en wat gezond is.
  Wij eten iedere morgen b.v. 2 boterhammetjes dun gesneden van het multikorn brood met een dun plakje beleg is dat goed of is dat fout ?

  Op uw antwoord wachtend verblijf ik,
  M.vr.gr.
  J.X.

  • Hallo JX

   Ten eerste mijn excuses voor mijn late reactie.
   Ik wil u vragen of het mogelijk is dat u mij even een mailtje stuurt met daarin u doel en hoe u nu eet (naast het ontbijt). Wat wilt u bereiken?
   Dan kijken we samen even of die boterhammen passend zijn in een voedingspatroon wat aansluit aan het doel wat u heeft.
   U komt mij mailen.

   Ik hoor graag van u.
   Helma

 4. zou best een online begeleiding willen winnen ,omdat ik nu via het ggz mijn eetstoornis probeer aan te pakken maar gaat niet zo snel als dat ik hoopte
  proficiat met jullie 1 jarig bestaan !

  • Hallo Gerti

   Wat goed dat je hebt besloten om aan je eetstoornis te werken! Respect! Uit ervaring weet ik dat het niet makkelijk is, maar zeker de moeite waard. Wens je er alle succes mee!

   Reageer even op de advertentie op onze fb pagina.

   en vertel ons wat je zou willen winnen, dan gaat je naam in de hoge hoed ;-)

   Veel succes,
   Liefs,
   Helma

 5. 3 September bestaan we alweer 1 jaar. Dat gaan we vieren!

  Daarom gaan we leuke prijzen verloten:

  1x 3 maanden online begeleiding
  3x een PHP meeting voor maar 35 euro in plaats van 75 euro
  2x deelname aan een groepsconsult

  Wil je kans maken? Bezoek dan deze pagina.

 6. Hallo Bart!
  Ik heb een vraagje, welke voeding/groenten/fruit is nou echt gezond en laat je sneller vet verbranden of haalt trek in slechte tussendoortjes weg?

  Groetjes Elise!

  • Hallo Elise,
   Als je doel is om vet te verbranden dan wil je zo min mogelijk suiker eten. In groente en (vooral) fruit zitten ook suikers. Die wil je zo laag mogelijk houden dus. Groene groenten zijn in mijn ogen het meest effectief. Deze hebben een lage suikerwaarde. Boerenkool, spinazie, broccoli etc. zijn echte superfoods!

   Ik zou de hoeveelheid fruit laag houden i.v.m. het hoge suikergehalte. Wel kun je eventueel fruit bij een koolhydraat maaltijd pakken. Bij Quinoa blauwe bessen eten of bij rijstwafels een paar kiwi’s.

   Kijk bij groente en fruit dus vooral naar de suikerwaarde. Zoek even op GI waarde (Glycemische Index). Daar zie je wat lage suikerwaardes zijn.

   Ik hoop je vraag zo goed beantwoord te hebben.
   Groetjes
   Bart

 7. Vraag: vorig jaar bijna niet kunnen sporten omdat ik 2 knie protheses kreeg , 10kilo aangekomen, daarvoor sporte ik gemiddeld 4 x p.w.nu weer volop bezig met o.a.pumpen en cx lessen gemiddeld 4xp.w.helaas ook 52 jaar dus ….hoe raak ik die 10 kilo weer kwijt en ik let echt op mijn voeding door de weeks, in het weekend iets minder,ik ben :( en wil weer :) gr.tessa