Afvallen in 2021

Kijk jij ook wel eens vol afgunst naar de gezonde lunch van je collega, naar de sportieve routines van je vriendin, of naar de stressbestendigheid van je vriend? En denk jij dan ook zo vaak dat jou dit allemaal nooit zal lukken, omdat jij altijd blijft steken bij goede voornemens en mislukte pogingen? Hieronder ga ik uitleggen hoe gemakkelijk ook jij kan genieten en profiteren van je eigen gezonde gewoontes.

Je goed voelen, begint met de goede dingen doen

Soms lijkt het alsof je pas de puf kan opbrengen voor gezonde gewoontes wanneer je je goed voelt, maar het werkt juist andersom. Wanneer je bijvoorbeeld elke dag te weinig slaap krijgt, te weinig beweegt en voedsel eet dat weliswaar vol calorieën zit, maar waar de nodige voedingsstoffen in ontbreken, dan kan je je vast voorstellen dat je je daar niet beter van gaat voelen. Zeker niet op de lange termijn. Dus: je goed voelen, begint met de goede dingen doen.

Misschien klinkt dit als een demotiverende gedachte, maar dat is het eigenlijk niet, want ook al voel je je vandaag misschien niet superfit en gezond, je kan wel al vandaag die dingen doen die goed voor je zijn.

Hoe begin je dan?

Ik ga je twee vragen stellen. Het antwoord op die vragen, is je eerste stap op weg naar goede gewoontes. Gewoontes die bij jou passen en die een positief effect gaan hebben op hoe je je voelt.

Vind je motivatie

Vraag 1: Stel je een dag voor waarop jij je heel goed voelt…hoe beschrijf je dit gevoel? (dat kan bijvoorbeeld zijn dat je je heel ontspannen voelt op zo’n dag, of juist bruisend van de energie, of dat je lijf sterk en gezond voelt, of soepel en fris etc).

Schrijf dit antwoord op een leeg vel papier. Dit is je motivatie, hier doe je het allemaal voor!

Let er wel op dat je een gevoel beschrijft en niet een concreet doel. Het nadeel een concreet doel wanneer je goede gewoontes wilt gaan leren, is dat het beperkt houdbaar is en dat het de mogelijkheden tot gezonde gewoontes verkleint. Stel je bijvoorbeeld voor, dat je zonet als antwoord hebt bedacht dat je 20 kilo lichter wilt zijn, dan is dat een concreet doel dat je kan halen, of niet. Wanneer je het doel haalt, dan heb je niet meer iets om naar te streven en verdwijnt wellicht je motivatie voor je goede gewoontes. Haal je je doel niet, dan zorgt dat er op den duur zeker voor dat je je goede gewoontes ook niet meer wilt volhouden; ze helpen immers toch niet.

Een concreet doel verkleint ook het aantal mogelijke gezonde gewoontes. Je kan heel veel dingen doen om je sterk en gezond te voelen, terwijl de opties om 20 kilo af te vallen minder talrijk zijn (en ze je ook lang niet allemaal sterk en gezond zullen doen voelen). Je kan natuurlijk wel bedenken hoe jij je zal voelen wanneer je 20 kilo lichter bent, dan kan je dat gevoel opschrijven en dan is dat je motivatie. –

Krijg inspiratie

Vraag 2: Wat voor dingen passen er voor jou allemaal bij het goede gevoel dat je hebt opgeschreven? Denk aan bepaalde dingen die je kan doen, maar ook aan mensen/zaken/plekken die je dan graag om je heen wilt hebben. Schrijf alles wat in je opkomt, om het gevoel van antwoord 1 heen. Je creëert zo je eigen Goed Gevoel Mindmap (ook wel woordspin genoemd).

Het maken van een Mindmap is een soort brainstormen met jezelf. Je laat je creatieve en je rationele hersenhelft samenwerken om zo inspiratie, ideeën en overzicht te krijgen over een onderwerp. En dat is in het geval van je eigen goede gewoontes bedenken natuurlijk wel zo handig.

Als het goed is heb je nu een papier voor je liggen vol met inspiratie en mogelijkheden die passen bij het goede gevoel dat jij graag wilt bereiken.

Drie tips om gemakkelijk gezonde gewoontes te leren

Dan nu nog een paar praktische tips, zodat je van je gezonde voornemens ook echt gezonde gewoontes maakt.

1. Doe niet teveel tegelijk

Kies uit al je mogelijkheden eerst maximaal 3 dingen waarvan jij weet dat je ze gemakkelijk kan doen en waarvan je zeker weet dat ze een positief effect gaan hebben op hoe je je voelt. Kies acties die je heel regelmatig (liefst dagelijks) kan doen. In het dagelijks doen van dingen, schuilt de kracht van de gewoonte (denk maar aan de manier waarop je je tandenpoetst, naar je werk toe rijdt en je spaghetti klaarmaakt, allemaal dingen die je inmiddels gedachteloos en op routine kan uitvoeren en dat is best fijn).

2. Gun jezelf een beetje leertijd

Inmiddels zijn heel veel wetenschappers het er wel over eens: je hebt ongeveer 21 dagen nodig om jezelf een goede gewoonte aan te leren. Dit houdt in dat je 21 dagen bewust moet oefenen met je nieuwe gewoontes. Dit kost even discipline. Gun jezelf hierbij ook een beetje leertijd. Je kan niet alles in een keer goed doen en juist door die keren dat het even niet gaat zoals je had gepland, weet je nog beter wat je nodig hebt om het een volgende keer wel (goed) te doen.

3. Wees trots op jezelf

Wees elke keer dat je gedaan hebt wat je wilde doen trots op jezelf. Door je vooral te richten op wat je goed doet, voel je je beter dan wanneer je aandacht geeft aan dat wat niet goed gaat. En je goed voelen, daar doe je het tenslotte voor.

Veel plezier met je goede gewoontes en natuurlijk met het goede gevoel als resultaat!

Gezonde Groeten,

Isabelle Blaes

P.S. Ik vind het leuk wanneer je jouw top drie met (geplande) gezonde gewoontes hieronder post. Het is vast ook een mooie inspiratie voor anderen!

Dit artikel is geschreven door Isabelle Blaes, zij is een gecertificeerd leefstijlcoach bij Visiom en heeft een eigen bedrijf. Meer weten/lezen over wat Isabelle doet?