Forxiga Dapagliflozine Nieuw Diabetes Medicijn in Nederland

FForxiga Dapagliflozine Dapagliflozine is een nieuwe pil voor diabetes patiënten die wordt vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars. Dapagliflozine is een nieuw medicijn waarmee diabetes  kan worden behandeld. Het medicijn is ontwikkeld door Bristol-Meyers Squibb samen met de firma AstraZeneca. Dapagliflozine is geregistreerd onder de merknaam Forxiga Dapagliflozine. Het medicijn Forxiga verlaagt de bloedsuikerspiegel op een bijzondere manier. De pil werkt specifiek op de nieren wat ervoor zorgt dat diabetes patiënten het teveel aan suiker in hun lichaam uitplassen. Forxiga Dapagliflozine is is verkrijgbaar in de vorm van tabletten van 5 en 10 milligram en op dit moment uitsluitend geschikt voor patiënten met diabetes mellitus-type 2.

forx

Kun je Afvallen met Forxiga Dapagliflozine?

Afvallen verkleint de kans op andere aandoeningen zoals onder andere hart en vaatziekten. Diabetes type 2 is na type 1 het meest voorkomende type. In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen diabetes type 2. Deze aandoening zorgt ervoor dat de alvleesklier niet genoeg insuline aanmaakt om de glucosespiegel in het bloed onder controle te houden. Het resultaat is dat er een hoog gehalte aan glucose in het bloed ontstaat. Forxiga Dapagliflozine is echter niet per definitie een afslankpil.

2hf

Goedgekeurd door EMA

Forxiga Dapagliflozine is goed gekeurd door de European Medicines Agency (EMA) De aanbevolen dosering Forxiga Dapagliflozine is 10 mg eenmaal daags. Als Forxiga Dapagliflozine wordt gebruikt in combinatie met insuline of geneesmiddelen die ervoor zorgen dat het lichaam insuline aanmaakt, moet de dosis ervan mogelijk worden verlaagd om het risico op hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) te verkleinen. De Europese Commissie heeft  een in de hele Europese Unie geldige vergunning voor het in de handel brengen van Forxiga Dapagliflozine verleend. Voor meer informatie kun je de website van European Medicines Agency bezoeken.

Verder onderzoek

Adriaan Kooy verbonden aan het Bethesda Diabetes Research Center in Hoogeveen doet op dit moment verder onderzoek naar het effect en de bijeffecten op de langere termijn bij gebruik van Forxiga Dapagliflozine. Nationaal en internationaal volgen 20.000 patiënten nog zeker zeven jaar in de zogenaamde Declare-trial. Kooy zegt verder dat de werkzame stof dapagliflozine een afgeleide is van een natuurlijke stof uit de schors van de appelboom. “Deze stof werd bekend omdat het zowel het bloedsuiker niveau als het gewicht verlaagt. Dapagliflozine zorgt ervoor dat de patiënt gemiddeld 70 gram suiker extra uitplast, dat zijn 280 kilocalorieën per dag.

Hierdoor valt de patiënt af.” Aldus Adriaan Kooy.


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

38 Reacties

 1. Begonnen met Metformine, hevige diare, daarna tolbutamine, geen effect. Nu een maand Forxiga gebruikt, 4 kg afgevallen( wil ik niet !! ,weeg nu 68 kg ) hb1ac is nu nog 80. dus geen effect. Doorgestuurd naar een internist….

 2. Ik heb het vandaag voorgeschreven gekregen, en mij is verteld dat het gewicht op de langere termijn merkbaar moet worden. Ik vind het spannend en ben benieuwd wat het met mijn lijf gaat doen, zowel de suikers al het gewicht moet omlaag.

 3. Bert Dauvillier.
  Ik gebruik Forxiga nu 12 maanden het werkt enorm ben 10 kilo afgevallen , In 2016 het mijn ziektekosten verzekering het vergoed maar nu ik het niet meer vergoed het verzoek is al 2x afgewezen door Zilveren Kruis Achema omdat ik geen insulline gebruik op alle diabetes medicijnen word ik kots missellijk van .

  P.S
  Conclusie ik krijg nu geen Forxiga vergoed.
  wie heeft het zelfde probleem.

  • Zie terugbetaalregeling forxiga: sinds februari is er een aparte regeling. Gaat niet via verzekering, wel eerst zelf voorschieten.

 4. Ja deze pillen worden vergoed.
  je moet alleen alle andere pillen geprobeerd hebben,werken die niet,mag je forxiga.
  de verzekering moet wel toestemming geven ervoor,maar dat regelt de huisarts.
  je moet er wel metformine bij slikken,anders krijg je ze niet.
  ikzelf slik twee keer per dag metformine en een keer per dag forxiga.
  slik forxiga vanaf dec.2014,bevalt goed

 5. Ha Peter, ik denk ook dat het moeilijk is om van spuiten terug te gaan naar pillen, maar je bent vrij om naar een andere internist te gaan. Gewoon tegen je huisarts zeggen of tegen de internist dat je een second opinion wil. Mogen ze niet weigeren

 6. De internist wil niks weten over forxiga steeds andere smoezen, gebruik insuline victoza en metformine suiker blijft boven de 15 word er moedeloos van..

 7. Fijn Wim dat het zo goed gaat, die droge ogen heb ik ook gehad, maar had de link naar Forxiga niet gelegd. Gelukkig is dat nu over. Ik spuit nu ruim een maand Victoza en dat bevalt goed. Niet misselijk (helaas) en dus niet afgevallen, maar de suiker gezakt van 14,3 naar 8.0 dus al een hele verbetering

 8. Ondertussen een dik half jaar aan de FORXIGA pillen 10mg en moet zeggen het werk bij mij prima, ongeveer 4 kilo afgevallen en de waarden zijn acceptabel. In het begin wat hartkloppingen gehad maar dat is weer over. Heb wel regelmatig last van droge ogen !

 9. ben er na 2 1/2 week mee gestopt omdat de pijn aan mijn vagina te heftig was.
  dus mocht je het gaan gebruiken, goed schoonhouden met water

 10. ik had het samen met Tolbutamine 2x dgs 500 mgr
  moest wel stoppen met Januvia 1x dgs 100 mgr.
  Dus ik denk dat je zeker in overleg moet of en zoja welke medicijnen verminderen of stoppen

 11. Kan iemand mij vertellen of je bij gebruik van Forxiga moet stoppen met de andere medicijnen?
  Ik gebruik nu 3 x daags 1000 mg Metformine en 1 x daags Glimepiride.

  • Beste Sytse,

   Door de zorgverzekeraars wordt je gedwongen te stoppen met glimeperide. Metformine zul je wel moeten blijven slikken. Het is niet toegestaan de (dure) Forxiga te slikken naast de (goedkope) Forxiga. Als je Dapagliflozine (Forxiga dus) wilt proberen, dan vergoed de zorgverzekering niet ook de Glimeperide. Als je dan voorstelt de Glimeperide voor eigen rekening te nemen, dan zegt de zorgverzekering ook nee. Zij willen geen duurder medicijn vergoeden als er ook een goedkoper alternatief voorhanden is. Ik heb via de internist (omdat huisarts wegens onbekendheid met het medicijn weigerde) toch Forxiga kunnen krijgen (wat mij tot op heden erg goed bevalt!) maar moest vanwege deze rare regels stoppen met de Glimeperide…

  • Ik gebruik 2x daags 1000 mgr Metformine en 1x daags 10 mgr Forxiga. De Forxiga heb ik pas, de Metformine al een aantal maanden. Hiermee moest ik ook doorgaan.

 12. even een laatste update. In eerste instantie helemaal blij. Was na een week 2 kilo kwijt (ook op dieet) en de suikers met 2 punten gezakt. 2 dagen een beetje vol gevoel gehad, maar dat was snel over. In week 2 begon de jeuk en toen de pijn aan mijn vagina. Werd er ‘s nachts regelmatig wakker van. Goed schoonhouden (zonder zeep) werkte steeds eventjes. Afgelopen dinsdag nadat ik voor de 3de keer wakker werd, besloten ermee te stoppen. Gewicht was alweer op het oude punt. nuchtere waarde is nog iets lager.

  Nu weer terug naar de huisarts om verder te kijken
  Baal behoorlijk

 13. Mede door jouw verhaal heb ik ook forxiga gekregen, 10mg. eerst een maand proberen en kijken hoe het bevalt. Ben blij dat ik niet aan de insuline hoef.

 14. super Marcel. Ik heb vanmi een afspraak met de HA, en zal er zeker op hameren. Ben wel al begonnen met een laatste poging zelfstandig minimaal 10 kilo af te vallen, om zo de suikers te verlagen, maar dan zal dit zeker helpen.
  Tegen blaasontstekingen helpen cranberriessuplement erg goed. (mss niet doordat het door de extra afvoer van suikers is)

  groets
  Helen

 15. Hier Marcel weer,

  Op eerdere bericht terug te komen van 15 december gaat het nog steeds goed met het gebruik van forxiga.

  Wel jeuk vanwege plassen met veel glucose ,maar is goed op te lossen door het goed schoon te houden,
  Verder geen hoge bloedsuikers meer en slechts 1 hypo gehad.
  Laat je niet inpalmen met meer metformine of insuline(dikmakers) als je hoge waardes hebt.
  Verder raak ik steeds meer vet percentage kwijt en voel me veel beter.

  Nogmaals er op hameren dat je dit medicijn waard bent.

  Groet Marcel

 16. @Ria. dit is een handige site om te kijken wat vergoed wordt, let vooral op het i-tje, want vaak zitten er voorwaarden aan, zo ook bij forxiga : medicijnkosten.nl is nog wel van 2013.

  Jan ik loop tegen hetzelfde aan, ik zit op 10,3 en moet aan de insuline, mijn huisarts kent forxiga niet en dus krijg ik het niet, Heb vrijdag 3 jan weer een afspraak staan, desnoods ga ik voor een second opinion. Ik kan niet tegen metformine en heb destijds ook Januvia afgedwongen. Het grootste probleem is dat ze een brief naar de zorgverzekering moeten schrijven met een motivatie waarom ze dit (dure) middel gaan voorschrijven.

  • Hoi Hellen,
   Bedankt voor de tip. Mijn diabeetverpleeg kundige moet het nog met mijn huisarts bespreken. Maar ze denkt dat hij nee gaat zeggen. Ik denk dat ze tegenwoordig alleen maar aan de kosten denken en niet aan de mensen.
   Als hij nee zegt dan moet hij wel met een goedee rede komen. Ik krijg de uitslag van het gespek 3 januari.
   Laat het nog weten.

 17. vanmorgen gevraagd om dit medicijn te proberen, maar werd vriendelijk geweigerd. men wil mij aan de insuline. nu nog 3x daags metformine en glimepride. suiker was iets gestegen, van 8.7 naar 9.1

 18. wil het ook graag proberen, maar mijn diabetesvepleegkundige is er op tegen en wil mij aan de prikpen. momenteel slik ik 3x metformine en 2x glimepride

 19. Bijna 3 weken bezig met 10 mg per dag.
  Geen hypers meer en voel me een stuk beter.

  Ben wat afgevallen ,maar dat is niet het belangrijkste.
  Moet wel flink doorzeuren om het medicijn te krijgen.
  Verder erg positief

  • Hoi Marcel
   wil je je bevindingen blijven opschrijven hier? Er is nog zo weinig bekend.
   dank
   groets Helen

  • Marcel,
   Heb je ook last van een of andere bijwerking.
   Dat zou ik graag van je willen horen.
   Ria

 20. Sinds 11 november begonnen met 5 mg Forxiga per dag en ben al 2 kilo afgevallen doordat ik nu over de dag verdeeld meerdere keren moet plassen. Hiervoor kreeg ik Bumetamide voorgeschreven om overtollig vocht af te voeren. Deze pil heb ik dus niet meer nodig. De waarden fluktueren nog een beetje maar gaan de goede kant op !! Ik ben blij !!

  • Ha Wim wil je blijven melden wat je bevindingen zijn? er is nog zo weinig bekend. Heb je ergens last van?

 21. ik heb aan de dokter gevraagd om forxiga
  en hij wist nog nergens van dus kreeg het niet
  ik zou het wel willen proberen
  hij had nog geen documentatie er van
  ik slik nu 2 grote pillen en 3 halve
  groeten

  • Wordt dit ook door de verzekering verged?
   Dat is iets wat ik mij afvraag.

   Door de medicijnen die ik voor mijn astma slik, blijf ik maar schommelen.

Klik hier voor meer ervaringen