Fabels en feiten over afvallen

Afvallen in 2021

Er bestaan nogal wat fabels, denkfouten en daarop gebaseerde overtuigingen over eten, lijnen en overgewicht. Misschien herken je er een aantal.

Fabel

Bij lichamelijke honger is het goed om niet te eten, omdat je lichaam dan vet verbrandt.
Feit: honger is het signaal van je lichaam, waarmee het aangeeft dat er een tekort aan brandstof dreigt te ontstaan. Daarom zal je stofwisseling juist vertragen om energie te besparen.

Fabel

Het koud hebben tijdens een dieet is een goed teken, omdat je lichaam dan vet verbrandt.
Feit: wanneer je lijnt krijg je te weinig calorieën binnen waardoor je lichaam heel zuinig met die energie omgaat. Voor het verwarmen van je lichaam is dus gewoon te weinig brandstof aanwezig, waardoor je het koud krijgt.

Fabel

Als je na 20.00 uur ‘s avonds eet, worden er geen calorieën meer verbrand.

Feit

Je lichaam verbrandt dag en nacht calorieën. Bovendien zouden de mensen in de landen rond de Middellandse zee dan allemaal (te) dik moeten zijn. Zij eten altijd pas zo tussen 20.00 uur en 22.30 uur ’s avonds.

Fabel

Als ik niet precies de dieetvoorschriften volg, verlies ik de controle over mijn eetgedrag en eet dan veel te veel.

Feit

Juist door het volgen van een dieet word je afhankelijk gemaakt van wat anderen je voorschrijven. Hierdoor leg je de controle over je eetgedrag bij anderen in plaats van bij jezelf.

Fabel

Alleen dikke mensen krijgen cellulite.

Feit

Ook slanke vrouwen kunnen hier last van hebben. Cellulite ofwel sinaasappelhuid is het gevolg van het slapper worden van het onderhuidse bindweefsel waardoor putjes ontstaan. Oorzaken: o.a. erfelijke en hormonale factoren, slechte doorbloeding en te weinig spiermassa.
(Cellulite wordt vaak verward met cellulitis, dit laatste is echter een ontsteking van het onderhuidse bindweefsel).

Meer Fabels en Feiten over afvallen

Meer van dit soort Fabels en Feiten vind je in mijn boek: RE(d)T je gewicht, een realistische kijk op en aanpak van overgewicht.

Groetjes, Yvonne
www.redtjegewicht.nl