Afvallen in 2021

Wist je dat een tekort aan eiwitten verschillende klachten kan opleveren zoals onder andere vermoeidheid?

Eiwitdieten zijn enorm populair. Prodimed, Sanaslank, Powerslim en Vitadis zijn niet alleen populair, maar ook effectief. Maar wist je dat eiwitten voor nog veel meer zaken zorgen? Tienduizenden Nederlanders hebben vaak zonder het zelf te weten gezondheidsklachten die te wijten zijn aan eiwittekort. Ze leven gezond, bewust. Ze bewegen, nemen voldoende rust en zitten lekker in hun vel. Complimenten! Maar er is één voedingscomponent die veel Nederlanders te weinig binnen krijgen. En het is heel waarschijnlijk dat jij hier ook bij hoort. Neem even de tijd om dit artikel te lezen, want een tekort aan eiwitten kan je lichaam veel schade toebrengen.

Het Gevaar van Eiwittekort

Een tekort aan eiwitten resulteert in het volgende:

  • Een slechtere huid
  • Dunner haar of haaruitval
  • Slechte nagels
  • Spierafbraak
  • Slaapstoornissen
  • Sterk verminderde weerstand
  • Lusteloosheid en op den duur zelfs depressie
  • Weinig energie

Iedere dag, iedere minuut, iedere seconde zelfs vervullen eiwitten een centrale rol in ons leven. Eiwitten regelen of, hoe en wanneer een cel vervangen wordt. Een cel, die zelf ook weer eiwitten bevat. Eiwitten helpen bij het verwerken van informatie, maar ook van voedsel. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor enzymen en hormonen.

Eiwitten regelen eigenlijk in ons lichaam. Zonder eiwitten zouden we niet kunnen overleven. Als we te weinig vet eten, dan kunnen we dit compenseren met koolhydraten. Het omgekeerde is ook het geval. Dit is natuurlijk geen ideale situatie, maar het kan wel. Voor eiwitten geldt dit niet. Een tekort aan eiwitten kan je gezondheid vernietigen. Ons lichaam breekt eiwitten af tot aminozuren. Uit deze aminozuren maakt ons lichaam weer nieuwe eiwitten. Een aantal daarvan kan het lichaam zelf aanmaken, maar een aantal ook niet. Deze moeten dus uit onze voeding komen anders kan het lichaam haar taken niet goed uitvoeren.

Eiwit Overschot

Het is dus essentieel om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Een eiwittekort kan serieuze klachten genereren. Maar hoeveel moet je dan aan eiwitten tot je nemen per dag. Ruwweg wordt deze formule gegeven. Aantal gram eiwitten per dag = 0.8 X Lichaamsgewicht. Als je 70kg weegt heb je dus minimaal 56 gram eiwitten nodig. Dit is een ruwe formule en het is verstandiger om hier (iets boven te gaan zitten). Een overschot aan eiwitten kan namelijk geen kwaad. Je wordt er in principe niet dikker van. Alleen als je veel te veel eiwitten eet kan je er iets van aankomen. Maar dit is alleen het geval in hele extreme situaties.

Aangezien veel mensen te weinig eiwitten eten zou ik je adviseren om ernaar te streven om 1.2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht te eten. Minimaal. Zou kan je eventuele tekorten terugdringen en vermijd je de risico’s van een eiwittekort!

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.