Eiwitdieet Ervaringen en Recepten

Afvallen in 2021

Het eiwitdieet is razend populair. En dat is niet voor niets. Het is een van de meest effectieve diëten dat er bestaat en je kunt het op meerdere manieren volgen. Sommige mensen kiezen ervoor om eiwitrijke recepten te eten, terwijl anderen kiezen voor maaltijdvervangers. Wat je ook kiest, het is een van de meest succesvolle diëten.

Eiwit Dieet Weekmenu

Als je het eiwit dieet volgt, heb je de keuze uit verschillende soorten weekmenu’s. Cruciaal in deze keuze is of je gebruik gaat maken van eiwitdieet shakes, of dat je liever kiest voor een vorm van het eiwitdieet waarin je de ingrediënten van je maaltijden aanpast.

In het geval je voor een shakedieet kiest is je schema vrij simpel. Dagelijks vervang je twee maaltijden door een shake. Dit zijn je ontbijt en je lunch. In de avond neem je dan een gewone maaltijd met groente en mager vlees of met vis. Hierbij is het van belang om wel te variëren, met name in de soorten groente die je gebruikt.

Kies je voor een eiwitmenu op basis van aanpassingen in het dieet, dan is het weekmenu iets gecompliceerder. Maar ook hier geldt dat je in alle fases van het dieet goed moet variëren, zowel qua eiwitbronnen als qua groente en andere vormen van voedsel.

Eiwitdieet Producten

Om het leven makkelijker te maken voor mensen die een eiwitdieet volgen, zijn er tal van producten die gemaakt zijn voor eiwitdiëten. Als eerste zijn er allerlei shakes op de markt; hierover later meer. Daarnaast zijn er andere producten waar eiwitten aan toegevoegd zijn. Dit kunnen eiwitrijke kant-en-klaarmaaltijden zijn, maar er zijn ook repen en drankjes als smoothies op de markt. Bekende fabrikanten van eiwitdieet producten zijn Timfit (maaltijdvervangers), Modifast en Slimplus.

Eiwitdieet Shakes

Op de markt zijn veel eiwitdieet shakes verkrijgbaar. Deze zijn er verschillende varianten. Als eerste zijn er echte eiwitshakes. Dit zijn shakes op basis van eiwitpoeder die niets meer bevatten dan eiwitten. Deze shakes kun je gebruiken als basis voor een eiwitrijke smoothie. Eiwitshakes, met name die op basis van wei-eiwitten, zijn ook geliefd bij sporters, omdat het een goede manier is om na het sporten eiwitten tot je nemen. Dit helpt bij het kweken van spiermassa (bron).

Eiwit Dieet Maaltijdvervangers

Een andere vorm van een eiwitdieet shake is een maaltijdvervanger. Een maaltijdvervanger bevat als basis eiwitten, maar heeft een groot aantal extra ingrediënten. Een goede maaltijdvervanger, zoals die van Timfit, bevat meerdere verschillende eiwitten. Dit is in verband met de verschillende functies van bepaalde soorten eiwitten. Zo heeft soja-eiwit een andere functie dan wei-eiwit. Tevens bevatten goede maaltijdvervangers (waaronder Timfit) veel vezels en vitaminen en mineralen.

Het voordeel aan het gebruik van een maaltijdvervanger boven een eiwitshake (in combinatie met supplementen) is dat je de voedingsstoffen op een wat meer natuurlijke manier binnen krijgt. De voedingsstoffen worden zo beter verspreid over de dag aangeleverd en kunnen beter door het lichaam worden opgenomen.

Eiwitdieet Recepten Gratis

Naast dat je ervoor kunt kiezen om maaltijdvervangers of eiwitshakes te gebruiken, kun je er ook voor kiezen om een eiwitrijke recepten te eten. Dit moet je dan wel consequent doen, omdat je anders alsnog te veel koolhydraten en vetten binnen krijgt. Dit is een van de redenen dat veel mensen die het eiwitdieet volgen, op zoek zijn naar recepten.

Om je een idee te geven van wat je kunt eten tijdens het eiwitdieet, volgen hieronder twee verschillende eiwitrijke recepten. Een is voor een ontbijt op basis van een eiwitshake. Het andere recept is voor een gezonde avondmaaltijd.

Soja-amandelshake

Mix de volgende ingrediënten met elkaar voor een heerlijke soja-amandel eiwitshake:

 • 1 schep eiwitpoeder (eventueel met vanillesmaak)
 • 1 kopje sojamelk
 • 1 eetlepel geschaafde amandel
 • 1 theelepel suikervrije ahornsiroop – als je geen suikervrije ahornsiroop kunt vinden, kun je iets minder toevoegen
 • 3 drupjes vanille-extract (tenzij je eiwitpoeder met vanillesmaak gebruikt
 • 1 eetlepel griekse yoghurt

Gegrilde kip met spruitjes en quinoa

Garneer de kip met kruiden en leg deze in een voorverwarmde oven (225 graden). Verlaag de temperatuur dan iets en draai de kip van 20 minuten om. Laat af en toe wat vet op de kip vallen om uitdroging te voorkomen. Laat de kip vervolgens tien minuten rusten in aluminiumfolie. Bereid ondertussen de spruitjes en de quinoa.

Eiwitdieet Nadelen

Het goede nieuws aan het eiwitdieet is dat er niet zo veel nadelen aan het eiwitdieet zijn. Zo kunnen eiwitrijke dieten belastend zijn voor mensen die last hebben van een verstoorde nierfunctie (bron).

Een ander nadeel van het eiwitdieet is dat je maar een beperkte hoeveelheid voedingsmiddelen kunt gebruiken. Zo kun je alleen maar mager vlees gebruiken en vis. Ook op het gebied van groente gelden wat restricties in fase 1. Dit kan vervelend zijn, zeker als je een sterke voorkeur hebt op het gebied van eten.

Eiwitdieet Ervaringen

De meeste mensen zijn heel tevreden over een eiwitdieet. Dit komt niet in de laatste plaats omdat de resultaten erg goed zijn. Dit is niet voor niets, want eiwit diëten staan er ook in de wetenschap om bekend dat ze erg effectief zijn (bron).

De beste resultaten worden geboekt door te beginnen met een eiwitdieet op basis van maaltijdvervangers, zoals TimFit. Daarna vervang je langzaam de maaltijdvervangers door maaltijden op basis van eiwitrijke recepten. De meeste mensen blijven ter ondersteuning wel een maaltijd (meestal het ontbijt) vervangen door een maaltijdvervanger. Voordeel aan deze benadering is dat je een soort van ‘reset’ kweekt.

Veel mensen die een eiwitdieet volgen, vinden dit in de eerste dagen zwaar. Dit wordt minder nadat ze het dieet wat langer volgen. Uiteindelijk krijgen deelnemers meer energie.

Eiwitdieet Schema Fase 1

Het eiwitdieet bevat verschillende fasen. In de eerste fase vervang je je lunch en je ontbijt door maaltijdvervangers of kleine eiwitrijke maaltijden. Tussendoor eet je dan bijvoorbeeld eiwitrijke repen. In de avond eet je een maaltijd bestaande uit mager vlees of vis aangevuld met een grote hoeveelheid groenten.

De duur van deze fase is afhankelijk van de hoeveelheid kilo’s die je wilt verliezen. Na verloop van tijd bouw je de hoeveelheid maaltijden die je vervangt door maaltijdvervangers af en ga je meer en meer vast voedsel eten. In de eindfase vervang je vaak nog een maaltijd door een shake.

Eiwitdieet Maaltijdvervangers

Eiwitdiëten op basis van maaltijdvervangers zijn eindeloos populair omdat ze erg makkelijk zijn in het gebruik. Echter is het wel zo dat niet alle maaltijdvervangers van even goede kwaliteit zijn. Sommige maaltijdvervangers bevatten veel toegevoegde koolhydraten of vetten. Deze wil je juist liever vermijden tijdens je eiwitdieet.

Je doet er dan ook verstandig aan om een maaltijdshake te kiezen die voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Veel eiwitten, het liefst van meerdere eiwitbronnen
 • Veel voedingsvezels, het liefst van meerdere bronnen
 • Veel vitaminen en mineralen
 • Weinig toegevoegde koolhydraten
 • Weinig vetten
 • Eventueel als extra stoffen die de vetverbranding stimuleren, zoals groene thee.

Een van de weinige maaltijdvervangers die aan deze eisen voldoet is Timfit.

Afvallen met het Eiwitdieet

Het eiwitdieet is een van de meest succesvolle diëten die er is. Je kunt kiezen om gebruik te maken van recepten met eiwitrijke voeding, maar je kunt ook kiezen voor maaltijdvervangers. Het eerste vereist meer discipline, het tweede vereist een keuze voor een goede maaltijdvervanger. Gelukkig zijn er producten zoals Timfit die veel goede voedingsstoffen bevatten.

Erica Terpstra en Het Eiwitdieet

Het Eiwitdieet heeft door het Prodimed dieet van Erica Terpstra en het dr. Frank eiwitdieet een enorme boost gekregen. En terecht, eiwitten geven je een verzadigd gevoel. Je hebt dus minder honger.

Voorbeeld Eiwit Dieet

Tijdens het eiwitdieet vervang je maaltijden door speciale maaltijdvervangers. Je hebt 4 eetmomenten per dag. Er is een ruime keuze aan eiwitrijke maaltijdvervangers bijvoorbeeld: warme drank, koude drank, omelet, pancake, pizza, kwark, aardappelpuree, soep en verschillende repen. De eiwitrijke producten zorgen ervoor dat je geen koolhydraten nodig hebt om energie te verbranden. Het lichaam haalt normaal gesproken energie uit koolhydraten, doordat je deze niet meer binnenkrijgt, gaat het lichaam automatisch over tot de verbranding van het eigen lichaamsvet. Dit zorgt ervoor dat je geen hongergevoel krijgt en daarnaast geeft het energie. Je voelt je dus fitter. Door het ketose proces ziet het lichaam het gebrek aan calorieën niet als schaarste en voorkom je het jojo-effect. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor je spieren. Tot slot maakt je lichaam een soort olie aan tijdens het ketose proces die lijkt op teunisbloemolie. Dit zorgt voor een mooie en gezonde huid.

Eiwitten en Koolhydraten

Door de vooruitgang van de wetenschap is ontdekt dat de combinatie van eiwitrijke en koolhydraatarme voeding een gunstig effect heeft op overgewicht. Wil je hier meer over weten, lees dan het artikel: ‘Eiwitrijk en Koolhydraatarm dieet, de perfecte mix‘.

Je hebt ongetwijfeld al verschillende dingen over een eitwitrijk en koolhydraatarm dieet gehoord. Sommige mensen gebruiken een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet om veel af te vallen. Anderen weten met dit dieet verschillende klachten zoals buikpijn, darm- en/of bloedsuikerspiegel problemen te stabiliseren zonder medicijnen of supplementen te slikken.

Maar hoe werkt dit dieet precies? Wat mag je wel en niet eten? En hoe zorgt dit dieet ervoor dat je gemakkelijker het gewicht eraf weet te houden? En waarom is zoveel informatie die je krijgt over het koolhydraatarm dieet tegenstrijdig? Er is een heldere verklaring voor dit alles. Lees er alles over in dit artikel.

Eiwitmoleculen

Eiwitten of proteinen vormen een grote klasse van biologische moleculen, die bestaan uit ketens van aminozuren. De aminozuren in deze ketens zijn verbonden door peptidebindingen. Eiwitten zijn essentieel voor organismen. Eiwitten zitten onder andere in peulvruchten, vleeswaren, gevogelte, eieren, vis, zuivelproducten en noten.

Voor carnivoren vormen proteinen een belangrijk deel van het voedingsdieet. In de spijsvertering van de carnivoor worden eiwitten afgebroken tot aminozuren, die dan verder gebruikt worden als bouwstof en brandstof.

Bestel ‘Afvallen met het Eiwitdieet’ en ‘Help ik val af’ bij bol·com

Afvallen met het eiwitdieet
Afvallen met het eiwitdieet
Jose van Amstel-Reurekas

Help, ik val af!
Help, ik val af!
Erica Terpstra

Het menselijke lichaam maakt gebruik van alle aminozuren die uit voedsel gehaald kunnen worden. Hiermee worden nieuwe lichaamseigen eiwitten gemaakt. Bij een tekort aan bepaalde aminozuren worden deze door het lichaam zelf gesynthetiseerd, behalve voor threonine, valine, tryptofaan, isoleucine, leucine, lysine, fenylalanine, en methionine die essentiële aminozuren genoemd worden. Hoewel alle voedingsmiddelen deze aminozuren bevatten, bevatten ze elk andere hoeveelheden. Daarom kan het gedurende langere tijd eten van één enkel voedingsmiddel, rijk aan één bepaald proteine, toch leiden tot een tekort.

De Vier Fasen van Het Eiwitdieet

Strikte fase Je voeding bevat een minimum aan suikers en vetten.
Opbouwfase Het afslanken gaat nu trager.
Overgangsfase De suikers en vetten worden opnieuw toegelaten.
Stabilisatiefase Een evenwichtig en gezond voedingspatroon.

prodimed-schema

Doordat deze essentiële aminozuren niet door het lichaam gemaakt kunnen worden, leidt een tekort aan eiwitten, proteine deficiëntie, tot symptomen zoals vermoeidheid, haaruitval, verlies van pigmenten die zorgen voor haarkleur (normaal zwart haar kleurt rood), verlies van spiermassa, lage lichaamstemperatuur en verstoring van de hormoonspiegel. Ernstige proteinedeficiëntie, enkel voorkomend bij uitgehongerde mensen, is dodelijk.

Bij een teveel aan opgenomen proteïnen worden deze gebruikt als energiebron voor het menselijk lichaam. Eiwitten worden dan afgebroken waarbij ureum ontstaat. Een echte overdaad aan proteïnen zorgt, net als proteïnen deficiëntie, eveneens voor problemen: overreactie van het immuunsysteem, overbelasting van de nieren, waardoor nierfalen kan ontstaan, een ontregelde lever die voor toxische residuen zorgt en verlies van beenmassa door een verhoogde zuurgraad van het bloed. Verder is een teveel aan proteïne gelinkt aan obesitas.

Eiwitdieet Wetenschappelijk onderzocht

Ook kunnen proteïnen aanleiding geven tot allergische reacties en allergieën. Dit komt omdat de structuur van elk proteïne (lichtjes) verschillend is, zodat sommige proteïnen een reactie kunnen uitlokken, terwijl andere volledig veilig zijn. Zo zijn veel mensen allergisch voor caseïne (een melkproteïne), gluten (eiwitten in graangewassen), bepaalde proteïnen die gevonden worden in pindanoten of weekdieren. Allergieën voor meerdere proteïnen bij dezelfde persoon is zeer zeldzaam. Afvallen met een proteïne dieet kan dus wel degelijk, een proteïnedieet verbrandt alleen vet en geen spieren. Als alles meezit tijdens het eiwitdieet kunt u rond de 9 kilo afvallen.

De 24 proefpersonen waren vrouwen tussen de 45 en 56 jaar oud. Ze kregen een eiwitdieet waardoor ze per kilo lichaamsgewicht dagelijks 1,6 of 0,8 gram eiwit binnen kregen. Zowel het eiwitdieet als het koolhydraatdieet bevatte 50 gram vet per dag en leverde in totaal 7100 kilojoules of 1700 kilo calorieën. Na tien weken maten de onderzoekers hoe de vrouwen op  het dieet hadden gereageerd.

Afbeelding

Het eiwitdieet hield de insulinespiegel laag en de suikerspiegel hoog. Daardoor konden de afslankers in de eiwitgroep het afvallen makkelijker volhouden.

Eiwit Dieet Schema

Afvallen met een  proteïne dieetschema gebeurt zeer snel, omdat alleen opgeslagen vetten gebruikt worden voor de energieverbranding. Na ongeveer 48 uur zijn de koolhydraatreserves op. Door de dekking van de proteïnebehoefte door voeding, blijven de spieren en de proteïnereserves in tact.

Elk mens tussen 18 jaar en 65 jaar die overgewicht danwel obesitas heeft, kan dit dieet zonder probleem volgen. Uitgezonderd degenen met contra-indicatie’s.

Heel geschikt is het dieet voor: -Als men een operatie verwacht en men snel moet afvallen.

Mensen die lijden aan slaapapnoe. Vermindering van slaperigheid en daardoor vermindering van concentratieverlies, verbetering van slaapstoornissen, minder last van snurken. Dat alles door het gewichtsverlies.

Mensen met een (te) hoge bloeddruk (hypertensie). Dit dieet normaliseert snel deze situatie.

Mensen met diabetes type 2 (niet insuline afhankelijk). Met dit dieet beginnen moet eerst in overleg met de huisarts. Het TimFit Proteïnedieet scoort goede resultaten bij diabetes type 2. Gevolg is dat vaak de medicatie kan worden verminderd en soms zelfs volledig worden gestopt.

Mensen die gebruik maken van medicatie met cortison. Door gebruik van cortison gaat afvallen moeilijk. Het proteïnedieet scoort hierbij de beste resultaten.

Mensen met astmatische klachten. Afvallen zorgt voor verbetering van de ademhaling en vermindering van de druk op de borst. Tevens is het verantwoordelijk voor de verlaging van de medicatie.

Mensen met een hoog BMI (28). Met een lager BMI is samenwerking met een diëtiste of voedingsdeskundige zeer van belang. Deze kan de juiste dieet begeleiding geven afgestemd op de persoonlijke situatie. Weet je niet wat jouw BMI is? Dan kun je eenvoudig online jouw BMI berekenen.

De Voordelen van het Proteïnedieet

  • Geen honger gevoel door het grote aantal proteïnen
  • Het ketose proces zorgt dat ons lichaam het dieet niet als schaarste herkend
  • Genoeg energie door de ketonen
  • Onze stofwisseling wordt ondersteund
  • Veilig en medisch onderbouwd
  • Helpt bloeddruk verlagen
  • Helpt cholesterol verlagen
  • Zorgt voor stabiel bloedsuikerspiegel
  • Ziektebeeld van diabetes type 2 wordt verbetert
  • Verminderd gewrichtklachten
  • Zorgt voor behoud van de spiermassa
  • Snel vermindering van gewicht
  • Zeer gemakkelijk

Medische Onderbouwing Eiwitdieet

In onze huidige moderne samenleving zijn de volgende ziektes zoals hemochromatose, hoge cholesterol, zwaarlijvigheid, slaapapnoe, hypertensie, jicht en hartziekten sterk afhankelijk van belangrijke risicofactoren zoals overgewicht en obesitas.

Het proteïnedieet is ontwikkeld om de gezondheid te bevorderen en onze insuline te kunnen beheersen. Voordat men begint aan dit dieet, is een controle wel zeer aan te bevelen. Ons metabolisme is namelijk aan verandering onderhevig. Tevens is tijdens het volgen van het dieet controle belangrijk. Het eventueel dalen van waarden van cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker vereist eventuele aanpassing van de medicatie.

De positieve gevolgen van het toe passen van het proteïnedieet kunnen zeer duidelijk tot uiting komen. Van de mensen die een proteïnedieet gebruiken, vermindert of stopt ongeveer 80 % met hun dosis bloeddruk medicamenten. Behalve in erfelijke gevallen, stopt 70% met de cholesterol verlagende medicijnen. De diabetici type 2 zijn hiermee in 90% tot 95% in staat hun diabetes medicatie te verminderen danwel volledig te beëindigen.

Eiwitdieet Gevaarlijk

Het volgen van een eiwitdieet is niet gevaarlijk. Wel is het belangrijk om een aantal richtlijnen te volgen. Uitsluitend eiwitten eten is onvoldoende om je doel te bereiken. Niet bewegen is slecht voor de gezondheid. Regelmatig bewegen is belangrijker dan de duur of de zwaarte ervan. Uiteindelijk gaat het erom de juiste lichamelijke activiteit te combineren met de juiste voedingsprincipes.

Gezond en voedzaam eten maakt niet dik. Eten hoort bij het leven en draagt bij aan vreugde en welzijn. Werken aan een gezond gewicht vraagt om inzicht in eetpatroon en leefwijze en het stellen van haalbare doelen in een persoonlijk leefmodel. Gewichtscontrole vergt doorzettingsvermogen, inzicht, kennis, persoonlijkheid, geloof en vertrouwen. Deze elementen zij helaas niet in een potje te verkrijgen. Stap voor stap naar een gezond gewicht.

Stap 1) Het verkrijgen van inzicht in je eet- en beweegpatroon. Actie: Bijhouden van een eet- en beweegdagboek.

Stap 2) Het maken van afspraken met jezelf. Hoeveel? Hoe vaak? Waarom? (wat voor gevoel). Actie: Neem het gesprek met jezelf serieus. De innerlijke discussie aan