Start met KetoX

Eenvoudige eiwitrijke en Koolhydraatarme Recepten

Gezien eiwitten in ons lichaam een belangrijke functie hebben, is het van belang om zoveel als mogelijk eiwitten naar binnen te krijgen. Maar hoe krijg eigenlijk eiwitten op een gevarieerde, maar eenvoudige manier binnen? Dat lees je in dit artikel en download de recepten.

Laten we je eerst even vertellen waarom eiwitten zo belangrijk zijn voor ons lichaam.

Twee soorten eiwitten

Eiwitrijke voeding nuttigen is ter opbouw van ons lichaam van belang. Eiwitten hebben als functie om calorieën en aminozuren door te geleiden in ons lichaam. Eiwit is daarom een essentiële voedingsstof voor het lichaam. We kunnen eiwitten in twee groepen verdelen: de plantaardige en de dierlijke eiwitten. Beide groepen eiwitten heeft het lichaam als voedingsstof nodig. De plantaardige eiwitten komen voornamelijk voor in brood, graanproducten, noten, groenten en peulvruchten. De dierlijke eiwitten komen voor in dierlijke producten zoals in vlees, vis, melk, eieren en kaas.

Voordelen van eiwitrijke voeding

Met een eiwitrijk voedingspatroon ben je in staat om overgewicht te verslaan, omdat je er bewust voor kiest koolhydraatarm te eten of zelfs koolhydraten helemaal vermijdt. Deze bewuste keuze is een stap in de goede richting wanneer je wilt afvallen. Door eiwitrijk te eten heb je namelijk minder snel een honger gevoel. Dit komt doordat je sneller en beter verzadigd raakt dan wanneer je koolhydraatrijke voeding zou nuttigen. Bij een voedingspatroon dat bestaat uit veel koolhydraat producten raak je minder snel verzadigd, waardoor je heel snel weer honger heb. Daardoor ga je dan ook weer sneller eten, waardoor je elke dag teveel calorieën binnen krijgt. Als je niet gewend bent om regelmatig te sporten, zal bij dit structureel voedingspatroon van overmatige koolhydraten nuttigen, zorgen voor vetophoping. We kunnen concluderen dat eiwitten en koolhydraten vijanden van elkaar zijn, omdat ze een tegenovergestelde werking hebben. Kies er daarom voor om bewust een eiwitrijk voedingspatroon te hebben, dan zul je zeker de voordelen voor je lichaam en gewicht merken.

Eiwitrijk menu samenstellen

Dagelijks heeft een volwassen persoon gemiddeld 0.8 gram eiwitten per kilo nodig. Zwangere vrouwen, kinderen, krachttrainers en vegetariërs kunnen ter versterking van het lichaam meer eiwitten gebruiken. Eiwitten zijn vanwege hun positieve werking nooit teveel voor het lichaam. Eerder in dit artikel is er aangegeven dat we een onderscheid kunnen maken tussen plantaardige en dierlijke eiwitten.

Dierlijke eiwitbronnen

Dierlijke eiwitbronnen kun je het beste halen uit vis, vlees en melkproducten. In vis zitten de gezondste eiwitten, omdat ze heel goed verteerbaar zijn. Gelukkig zijn er een aantal vissoorten die niet alleen erg lekker maar ook nog eens heel gezond zijn. Enkele hiervan zijn zalm, forel, sardines, tonijn en bakkeljauw. Ga deze soorten vis zeker niet uit de weg. Bij vlees moet je voorzichtig nagaan of het niet is bewerkt, want in gehakt, worstjes en andere vleessoorten zitten vaak ongezonde vetten. Kies daarom liever voor mager vlees om de nodige eiwitten naar binnen te krijgen. Voorbeelden van mager vlees zijn rund, kalkoen, kipfilet, wild, kalkoen en paardenvlees. Melkproducten zorgen ook voor voldoende toevoer van de nodige eiwitten. Kies voor melkproducten die een lage concentratie aan melkvetten hebben zoals karnemelk, magere yoghurt, mager kaas en magere kwark.

Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten kun je halen uit peulvruchten, bonen, graansoorten en noten. Bonen en peulvruchten die als eiwitrijke groenten gezien kunnen worden zijn kapucijners, kikkererwten, witten en bruine bonen en linzen. Uit noten, granen, zaden, pitten en amandelen kun je ook veel eiwitrijke voedingsstoffen halen. Fruit behoort niet tot eiwitrijke voeding, maar fruit is wel een hele goede aanvulling bij een eiwitrijk voedingspatroon.