Een stralende huid door gezonde voeding

Column Irene Lelieveld

Ons lichaam is constant in beweging om zich te vernieuwen. Na 7 jaar is elke cel in ons lichaam vernieuwd. Maar de huid is al na iets minder dan 1 maand helemaal nieuw. Daarom is het ook zo belangrijk dat je de huid goed verzorgt zowel inwendig als uitwendig.

Voordat ik (Irene Lelieveld ) (auto) kinesiologisch voedingstherapeute werd, ben ik schoonheidsspecialiste geweest en ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om je huid goed te verzorgen. Regelmatig naar een schoonheidsspecialiste gaan, is geen overbodige luxe. Niet alleen het stressniveau daalt door de rust en ontspanning maar ook de huid knapt er uitwendig zichtbaar van op.

Collageen Gratis Sample

Maar met alleen uitwendige verzorging ben je er niet. Het is ook belangrijk om je huid van binnenuit te voeden en te verzorgen en dat kun je heel gemakkelijk doen met gezonde voeding! Elk rimpeltje en elk pukkeltje heeft zijn reden en als je veel afvalstoffen vasthoudt in het lichaam door een verkeerde voedingsgewoonte is dat duidelijk te zien in de huid, zowel aan de rimpels, structuur als oneffenheden.

Veel mensen kwamen vroeger naar me toe met acne, mee-eters, eczeem, rimpels, uitslag, droge of vette huid, en andere huidproblemen of een enorme hoge stress. Natuurlijk kreeg ik die huid weer mooi strak en gezond en gingen ze ontspannen en vrolijk mijn salon uit, maar meestal kwamen de problemen weer terug. Goede producten helpen, maar veel huidaandoeningen zijn slechts tekenen dat het lichaam essentiële voedingsstoffen mist en als mijn klanten gewoon door bleven roken en ongezonde producten bleven eten met een dosis stress erbij werden hun huiden toch weer slechter. Doordat vele om de 6 weken terugkwamen, zag je wel duidelijk verbetering, maar een mooie blijvende jonge en strakke huid krijg je alleen als je ook je immuniteitssysteem, hormoonhuishouding, darmflora en gezondheid aanpakt.

De huid weegt ongeveer 5 kilo en weerspiegelt de conditie van je gezondheid. Voeding maar ook luchtvervuiling, veel zonnebaden, zonnebank, sigaretten, verkeerde cosmetica enz,  spelen allemaal mee hoe de huid eruit ziet. Wanneer we voldoende gezonde voeding nemen met daarnaast supplementen met veel anti-oxidanten erin ( vitamine A, C, E en selenium) zal dat zeker te zien zijn op de huid. Maar wat naast gezonde voeding ook heel belangrijk is, is dat je darmwerking, het ontgiftingsmechanisme, je immuniteitssysteem alle in goede conditie zijn. Tegenwoordig zijn veel mensen allergisch voor niet alleen cosmetica maar ook voor voeding zonder dat ze dit vaak weten maar dat is wel te zien aan hun huid.

Het is belangrijk dat je weet welke producten een voedselovergevoeligheid geven, want als je deze blijft eten staat dat in de weg om een mooie gezonde en jonge huid te krijgen. Ik kan een persoonlijk voedingsplan voor je opstellen en erachter komen waarom jouw huid niet optimaal is. Kijk op www.persoonlijke-voeding.nl

Wat doen vitaminen en mineralen nou eigenlijk voor de huid?

 • Het collageen dat in de diepere lagen van de huid zit en voor de elasticiteit zorgt, wordt aangemaakt door vitamine C
 • De keratine in de huid wordt door vitamine A gecontroleerd en zorgt ervoor dat de huid niet droog en ruw wordt.

De celmembranen worden gemaakt door essentiële vetzuren (omega’s).  Deze celmembranen zijn erg belangrijk, want als er een tekort is aan vetzuren dan droogt de huid enorm uit. Mensen gaan dan bodymilk gebruiken wat slechts een symptoombestrijder is en het probleem tijdelijk oplost.

 • De huidcellen zijn afhankelijk van voldoende zink en dat is nogal een probleem tegenwoordig omdat bijna iedereen hieraan een tekort heeft door de huidige manier van eten. Zink zit veel in: zonnebloem- en pompoenpitten, sesamzaad, noten, soja, peulvruchten, volkorengraan. Zink verlies je wanneer je te veel verzurende producten eet (koffie, suiker, witte bloemproducten, ongezond voedsel).

Je kunt een tekort aan zink herkennen aan  striae, acne, eczeem of slecht helende wondjes (deze klachten kunnen ook ontstaan door nog andere problemen zoals allergieën, teveel omega 6 vetzuren en tekorten aan vitaminen en mineralen).

 • Daarnaast is het van belangrijk voor een gezonde huid om veel water te drinken. Koffie en zwarte/groene thee voegen geen vocht toe in ons lichaam en maken de huid er niet mooier op. Wanneer je niet genoeg water/ groentesappen of kruidenthee drinkt zal de huid uitdrogen waardoor rimpeltjes meer zichtbaar worden. Bovendien kunnen de cellen zich slecht vernieuwen en afvalstoffen stapelen zich op

Nu je een idee hebt hoe belangrijk voeding is voor een mooie stralende huid zal ik uitleggen wat je kunt doen voor een mooie huid.

The do en dont’s voor een stralende gezonde huid

Drink elke dag 1.5 liter water/ groente sappen of kruidenthee . Laat de frisdranken, koffie en zwarte thee staan.

Ontgif je lichaam 2 keer per jaar met een ontgiftingskuur zodat je darmen, nieren en lever weer optimaal functioneren ( neem contact op met mij voor een ontgiftingskuur-advies).

Eet dagelijks verse groente 300 gram minimaal. Hoe meer kleuren hoe beter en rauw, stomen of roerbakken geeft de voorkeur. Eet  niet uit potten en blikken en kook je eten niet dood .

Eet 2 stuks fruit en elke dag wat anders en ook weer veel kleuren.

Eet minder dierlijke producten maximaal 3 keer per week vlees en laat de melkproducten zoveel mogelijk achterwege  (m.u.v. van kleine visjes)

Eet veel kleine vissoorten als sardientjes, ansjovis enz. (zit weinig vergiftiging in)

Eet elke dag een handje met gemengde noten en pitten (bron van vezels, voedingswaarde en omega vetzuren)

Neem dagelijks omega vetzuren! Omega 3 uit lijnzaadolie, omega 9 uit olijfolie en alleen als je vegetarisch/veganist bent heb je ook omega 6 vetzuren nodig die in koudgeperste zonnebloemolie zitten. Mensen die dierlijke producten eten krijgen vaak teveel omega 6 vetzuren binnen. Dit werkt ontstekingbevorderend en dat activeert  acne (mogen ook uit supplementen, zoals teunisbloemolie en visolie)

Eet alleen nog maar volkoren producten en laat alle witte bloemproducten achterwege (dus let op je brood, crackers, koekjes, gebak en ander lekkers waar witte bloem in verwerkt zit)

Neem dagelijks supplementen. Helaas krijgen we niet meer voldoende binnen uit onze voeding. Dagelijks 600 milligram vitamine C (als je rookt of aan veel stress blootgesteld staat, neem dan ruim 1000 milligram per dag ) en een goede Multi vitamine uit de reformzaak (natuurlijke vitaminen nemen geen synthetische)

Neem dagelijks als kuur een probiotica om je darmflora te herstellen.

Ga sporten om de bloedcirculatie te activeren. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en wordt je huid van zuurstof voorzien.

Vermijd suiker uit je voeding. Suiker is funest voor een mooie strakke huid omdat het je collageen aantast wat voor de stevigheid zorgt, bovendien is suiker slecht voor je immuniteitssysteem waardoor je sneller ontstekingen krijgt en zal de darmflora negatief beïnvloeden waardoor allergieën ontstaan en je huid vaal zal zijn.

Zeg maar dag tegen 70% van de supermarktproducten die vol zitten met suikers, ongezonde E-nummers en witte bloem en stap over op super food! Dat houdt in dat je veel onbewerkte producten eet.

Eet volkoren brood, volkoren pasta’s, zilvervliesrijst en suikervrije volkoren koekjes als je zin hebt in wat lekkers .

Ben positief en lach veel. Negatieve gedachten en chagrijnig zijn zal de huid negatief beïnvloeden en lelijke rimpels achterlaten.

En natuurlijk elke dag je huid reinigen en verzorgen met goede natuurlijke producten en bezoek regelmatig een schoonheidsheidsspecialiste.

Laat uittesten welk voedsel echt slecht is in een voedselovergevoeligheidstest

Let op je zuren- en basenhuishouding en eet veel basische producten (zie zuren basen hoofdstuk)

Eet niet teveel, neem de rust daarvoor en kauw minimaal 20 keer op je hapje, alleen zo kan het lichaam goed verteren.

Irene Lelieveld

Persoonlijke voedingspraktijk

www.persoonlijke-voeding.nl

63 Reacties

 1. Hallo Irene,
  Ik ben een meisje van 14 en heb sinds kort heel erg veel last van pukkeltjes. Ik ontbijt elke ochtend met muesli met yoghurt. En overdag eet ik broos en n mueslireep. En ik eet gezond in de avond. Ik weet dus niet waardoor het komt. Ik doe klein beetje make-up op, maar geen foundation ofso. En dat doe ik al 2 jaar, dus waarom opeens nu zo erg?
  Kunt u me advies geven?
  Liefs!

  • Hallo Lieke

   Wanneer je hormonen veranderen kunnen puistjes ontstaan, dat is op zich niet vreemd. De één heeft het erger dan een andere. Een paar puistjes moet je accepteren maar als het nou echt wel vrij veel is, kan er wat anders aan de hand zijn. Er zijn 2 voedingswaren die puitjes kunnen triggeren en dat zijn melkproducten (melk, yoghurt, kaas end) en suiker. Dus probeer de muesli eens te eten met kokosyoghurt of rijstmelk en bekijk de voeding eens heel goed waar allemaal suiker en melk inzit. Verder kan make-up het ook doen of een dag crème. Dus als je niks op je huid smeert zal dat niet de reden zijn.
   Probeer zo weinig mogelijk in je gezicht te wrijven, koop een milde lotion (dus niet voor acne) en reinig je er avond mee. 2 x per week een zachte peeling en verder niks op de huid doen. Mocht dit niet helpen dan zou je mijn boek Een mooie en vitale huid nog eens kunnen lezen waar alles instaat over acne en hoe het getriggerd wordt, is nu teveel om op te schrijven.https://nova-vitae.nl/products/De-Gezonde-Eter–Een-Mooie-%26-Vitale-Huid-1-boek-%252d-Irene-Lelieveld.html

   Veel succes Irene lelieveld

 2. Hallo weer Irene, ik zie dat op mijn vorige reactir zitten fouten .Ik bedoelde dat ik vroeger geen droge huid hadden toen ik 25 was.Trouwens onder de huid van mijn ogen Is ook droog , kan dat weer ook normal worden zonder cremes,

 3. Hallo weer Irene, ik zie dat op mijn vorige reacliënten zitten fouten .Ik bedoelde dat ik vroeger geen droge huid hadden toen ik 25 was.Trouwens onder de huid van mijn ogen Is ook droog , kan dat weer ook normal worden zonder cremes,

 4. Hallo weer Irene, ik zie dat op mijn vorige reacliënten zitten fouten .Ik bedoelde dat ik vroeger geen droge huid hadden toen ik 25 was.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

Irene Lelieveld
Hallo ik ben Irene lelieveld. Ik ben voedingstherapeut en (auto) kinesioloog bovendien ben ik auteur van verschillende boeken. Ik vind het heerlijk om mijn kennis te delen met iedereen en ik ben dan ook met groot plezier columnist op deze leuke website. Ik weet hoe het voelt om overgewicht te hebben want dat heb ik zelf ook gehad. Ben jij op zoek naar een persoonlijke voedingsplan omdat je overgewicht hebt, of je zit met problemen met je gezondheid? Dan kan ik je helpen. Ik kan precies schetsen wat jouw persoonlijke voedingsplan moet zijn, waar je op moet letten en welke tekorten je moet aanvullen.