Start met KetoX

Een dagje zonder vlees

De scholen zijn weer begonnen. We hebben mogen genieten van een zeer afwisselende zomer. De barbecues hebben op vele plaatsen toch volop gebrand. Met barbecueën eten we meer vlees dan we nodig hebben. De aanbevolen hoeveelheid is een stukje van 75 tot 125 gram vlees op uw bord. Een bord voor de avondmaaltijd zou idealiter voor het grootste deel uit groenten moeten bestaan. Qua hoeveelheid komen de koolhydraten geleverd door aardappelen, pasta’s of granen op de tweede plaats en vlees of een andere eiwitbron op de derde plaats. De verhouding op het bord met de barbecue is meestal omgekeerd. Daar komt bij, dat men bij een barbecue vaak voor vettere vleessoorten kiest, zoals bijvoorbeeld een barbecueworstje, een hamburger en wat te denken van een heerlijke gemarineerde speklap?

Vlees eten en overgewicht

Een veelvuldig te veel vleesverbruik (in combinatie met ook nog al dat extra stokbrood met kruidenboter en al die sauzen), kan onder andere mede oorzaak zijn van overgewicht en een hoog cholesterol gehalte. Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen en zonder cholesterol kun je niet leven. In de ideale situatie maakt het lichaam zelf precies genoeg cholesterol aan, maar helaas werkt het niet altijd zo. Cholesterol wordt met name door de lever aangemaakt en vetten spelen hierbij een rol. Daarnaast kun je dus cholesterol via voeding binnen krijgen. Een te hoog cholesterol kan leiden tot onder andere hart- en vaatziekten. Dus als je inderdaad veel gebarbecued hebt of vlees eet, dan kan een dagje zonder vlees nu wellicht ook voor jou voor een welkome afwisseling zorgen. En mocht je tijdens een mooie nazomerdag toch nog een keer de barbecue aan maken, probeer dan toch eens bovengenoemde verhoudingen aan te houden en let op wat je kiest!

Vleessoort (onbereid)calorieënEiwitten (gram)Koolhydraten (gram)Vet (gram)
100 gram speklap32916,7029,1
100 gram barbecueworst24210.33,921.1
100 gram kipfilet11118.03,03,0
100 gram hamburger1604,04,08,5
100 gram biefstuk12723,803,5

 

Een heerlijke aanvulling bij de barbecue is onderstaande huzarensalade. Deze is met en zonder (mager) vlees te bereiden en kan ook als zelfstandige maaltijd dienen op een heerlijke nazomerdag. Heb je na het lezen van dit artikel inderdaad zoiets van ‘ik heb te veel vlees g