Welke E-nummers zijn Halal of Haram? In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van de verschillende e-nummers en bespreken we welke e-nummers halal of haram zijn. De e-nummers die halal zijn kun je dus veilig eten. Helaas is het in sommige gevallen niet altijd duidelijk of een e-nummer halal of haram is. Ook deze gevallen lichten we uit.

Wat zijn E-nummers

e-nummers halal of haram
e-nummers halal of haram

E-nummers zijn middelen die toegevoegd worden aan onze voeding om bepaalde eigenschappen van deze voeding te verbeteren. Hierbij kun je denken aan kleur-, smaak- of conserveerstoffen. Deze stoffen worden soms in een fabriek gemaakt (synthetisch), maar vaak zijn ze ook van plantaardige of dierlijke oorsprong. Als een stof een e-nummer heeft betekent dit de gevolgen van deze middelen op de gezondheid uitgebreid getest zijn. Helaas wordt hierbij niet rekening gehouden met het feit of deze E-nummers halal of haram zijn.

E-nummers halal of haram?

Er zijn maar een klein aantal E-nummers ten alle tijde verboden binnen de Islam. We hebben ze voor je op een rij gezet:

E120
Deze kleurstof wordt gemaakt van de cochenilleluis en is dus haram.

E904
Schellak is een uitscheidingsproduct van Indiase luizen. Tijdens het productieproces kunnen er delen van de luizen in de schellak terecht komen.

Mogelijk haram in verband met aanwezigheid varkensvet of varkensvlees

Afhankelijk van de bron zijn er veel e-nummers die halal óf haram kunnen zijn. Dit betreft bijvoorbeeld producten die in sommige gevallen uit plantaardige bron komen, maar die ook uit dierlijke materialen gemaakt kunnen worden. In veel gevallen kan voor de productie van deze producten varkensvet of andere onderdelen van varkens gebruikt worden.

In de praktijk weten vaak ook de producenten van voedingsmiddelen niet waarvan een bepaald E-nummer afkomstig is. Dit is in veel gevallen ook niet te achterhalen, bijvoorbeeld door een chemische analyse te doen. De mate waarin deze additieven gemaakt worden van varkensvetten of andere harambronnen verschilt. In sommige gevallen, zoals bij E471, wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van plantaardige producten.

Als je zeker wilt zijn kun je deze producten maar beter vermijden, omdat ze mogelijk afkomstig zijn van varkens. Uitzondering hierop is wanneer de voedingsmiddelen die deze E-nummers bevatten gecertificeerd halal zijn.

Vetten die mogelijk haram zijn

In de 400 reeks van de E-nummers zijn veel vetzuren die van varkensvet gemaakt kunnen worden. Het is dus lastig te achterhalen of deze E-nummers halal of haram zijn.

E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477, E478, E479, E481, E482, E483, E484, E491, E492, E493, E494, E495, E570, E571, E572, E573

Sommige veelgebruikte vetzuren, zoals E471 (mono- en diglyceriden), worden in de praktijk vrijwel altijd van plantaardige materialen gemaakt.

E441
Gelatine: Dit veelgebruikte bindmiddel gemaakt uit de botten of de huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE crisis is er tegenwoordig nauwelijks nog gelatine verkrijgbaar op basis van rundervet.

E542
Beendermeel: Gemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE crisis wordt er tegenwoordig niet veel beendermeel meer van runderen gebruikt.

E621 (natriumglutamaat), E622 (kaliumglutamaat), E623 (calciumglutamaat)

Deze veel gebruikte stoffen kunnen uit varkensvet of uit niet ritueel geslachte dieren gewonnen. In de praktijk wordt echter vrijwel altijd gebruik gemaakt van micro-organismen om deze E-nummers te fabriceren. De kans is dus heel groot dat deze e-nummers halal zijn.

E630, E631, E635
Inosinezuur en inosinaten
E631 kan gemaakt worden van varkensvet of van bijproducten uit het bierbrouwproces.  Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën. E635 is mushbooh omdat het een combinatie betreft van E627 en E631.

E640
Glycine: Glycine wordt gebruikt als voedingsbron voor gist bij de broodbereiding en als broodverbeteraar. Het wordt gemaakt uit gelatine en slachtafval. Deze kunnen allebei van varkens of niet ritueel geslachte dieren komen.

E920
L-Cysteïne: deze stof wordt gebruikt als broodverbeteraar. Het wordt verkregen uit verschillende eiwitten, ook uit dierlijke eiwitten en haren. Hierbij kunnen ook haren van varkens worden gebruikt.

E-nummers van mogelijk niet ritueel geslachte dieren

Tussen verschillende groepen Moslims verschilt de mening over de vraag of E-nummers

halal gecertificeerd
halal gecertificeerd

afkomstig van niet ritueel geslachte dieren halal of haram is. Als je van mening bent dat E-nummers van niet ritueel geslachte dieren haram zijn, kun je de volgende E-nummers beter vermijden, tenzij ze in gecertificeerde halalproducten zitten.

2hf

E322
Lecithine: Kan afkomstig zijn uit dierlijke bronnen. In dat geval kan het haram zijn als de dieren niet ritueel geslacht zijn. Varianten die gemaakt zijn van soja of eigeel zijn halal.

E626, E627, E628, E629
Guanylzuur en guanylaten: Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch. E627 (natriumguanylaat) kan ook afkomstig zijn uit een bijproduct van het bierbrouwproces. In dat geval is het haram.

E630, E632, E633, E634
Inosinezuur en inosinaten: Omdat deze stoffen uit dierlijke bron kunnen komen, kunnen deze e-nummers zowel halal als haram zijn.

E636
Maltol: Normaal gewonnen uit mout, maar kan ook door verhitting van koemelksuiker verkregen worden.

E913
Lanoline: Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen (om hun wol waterafstotend te houden). Omdat er geen schapen geslacht worden voor lanoline is het altijd halal.

E966
Lactitol: Gemaakt uit (koe)melksuiker

E1000
Cholinezuur: Wordt gemaakt uit rundergal. Omdat er geen runderen worden geslacht voor cholinezuur, is het altijd halal.

E1105
Lysozym, Een eiwit uit kippeneieren

Zelden van dierlijke oorsprong

De volgende ingrediënten kunnen in theorie uit dierlijke producten worden vervaardigd, en dus ook haram zijn. In de praktijk worden deze producten vrijwel altijd uit plantaardige bron gemaakt of met behulp van micro-organismen.

E101
Riboflavine (lactoflavine),
Wordt gemaakt met behulp van micro-organismen of synthetisch. Kan theoretisch uit melk gehaald worden, maar is veel te duur en wordt dus niet gedaan.

E153
Koolstof,
Wordt gemaakt uit verbrand organisch materiaal. Eigenlijk altijd plantaardig (houtskool). Theoretisch ook uit verbrand vlees, maar dit wordt niet gedaan.

E161g
Canthaxanthine: Wordt gewonnen uit de cantharel (paddestoel) of synthetisch uit beta-caroteen. Vroeger wel uit veren van flamingo’s of kreeften.

E236
Mierenzuur: Synthetisch. Komt wel voor in mieren, maar wordt er niet uit gewonnen.

E270, E325, E326, E327
Melkzuur en andere lactaten: Wordt door bacteriën gemaakt uit suikers. Komt niet in melk voor, wel in yoghurt en andere zure melkproducten. Wordt gemaakt door bacteriën die groeien op afval van de suikerindustrie. Het kan echter ook uit verzuurde melkwei gewonnen worden, maar is dan nog steeds van bacteriële origine en niet afkomstig uit het dier zelf

E306, 307, 308
Tocoferolen (vitamine E): Worden gewonnen uit plantaardige olie. Winning uit dierlijke olie (vis) is te duur, omdat de concentraties in die olien veel lager zijn dan in plantaardige olie.

E375
Nicotinezuur (vitamine B3): Wordt uit plantaardige bronnen of gist gemaakt of in sommige gevallen synthetisch. Kan theoretisch uit lever worden gewonnen, maar dat is veel te duur.

E422
Glycerol: Bestanddeel van dierlijk en plantaardig vet. Wordt synthetisch gemaakt uit aardolie of met behulp van bacteriën uit suiker.

E476
Polyglycerolpolyricinoleaat: Synthetisch vet gemaakt met ricinusolie (plantaardig)

E927b
Ureum: Chemisch gemaakt. Zou ook uit urine gewonnen kunnen worden, maar dat is veel lastiger.

Vitamine B12
Wordt gemaakt met behulp van micro-organismen. Kan ook uit vlees gewonnen worden, maar dat is veel te duur en te moeilijk.

Overige voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong

Wei- en weipoeder

Dit is gemaakt uit koemelk. Wei, weipoeder en kaas zijn niet altijd halal, dit hangt af van de manier waarop het dier (kalf, geit, schaap), dat het stremsel levert is geslacht. Als dat op rituele wijze is gedaan, is het halal en dus zijn de afgeleide producten halal. Alleen de producent kan hierover de juiste informatie geven. Vegetarische kaas (en de daarvan gemaakte wei) is halal.

Omega 3

Wordt vrijwel altijd uit visolie, krillolie, of uit soja gewonnen.

Wat eet jij?

Het is dus helaas niet altijd even makkelijk om te bepalen welke E-nummers halal of haram zijn. Op basis van dit artikel heb je gelukkig een goed overzicht welke E-nummers halal zijn en welke (in sommige gevallen) haram zijn. Weet je een goed alternatief voor een product dat haram is? Deel het hieronder in de opmerkingen!

Groeten,

Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

60 Reacties

  1. Hoi, ik ben zelf geen moslim. Ik eet geen varkensvlees. Ik ben hier allergies voor. Ik kan hier door opzwellen en in een Anafylactische shock raken. Zonder hulp van ziekenhuis en medicijnen, zou ik hier dood aan kunnen gaan.
    De discussie die ik vaak terug zie, tussen jullie moslim broeders en zusters is:
    Is gelatine nu halal of haram.
    De 1 zegt van wel. De ander zegt van niet.
    Ik zeg dat gelatine van varken gelatine haram is.
    Waarom zeg ik dat. Producten waar varkens gelatine in zit, krijg ik jeuk van.
    Het is en blijft van een varken gemaakt. En als allah zegt dat een varken haram is, dan ook de gelatine daar van lijkt mij.
    Nog iets wat ik niet begrijp. Een dier wat andere dieren zou eten zou niet halal zijn maar haram. Een kip eet vlees beestjes. Een kip eet zelfs zijn eigen soort, als het hem uit komt. Blijft voor mij een vraag. Misschien heeft iemand hier antwoord op.
    Groeten, Tom.

  2. Mag ik iets vragen
    Als erop staat mono en dıglyceryden van vetzuren maar daarnaast , soya betekent dat dit enkel plantaardıg is of word het allebei gebruikt

  3. Ik vind het goed, dat op deze manier naar voedsel wordt gekeken. Ik zelf voed mij veganistisch en ga daarin dus een aantal stappen verder. Wat mij bij bovenstaande lijst opvalt, is dat er wel wordt gekeken naar dierlijk of niet dierlijk, maar niet naar verdere factoren die een rol spelen voor gezond voedsel versus ziekmakend voedsel (E-nummers). Er staan een aantal nummers op de lijst die onze gezondheid ECHT niet goed doen, maar wel onder Halal vallen. Neem bijv. E621 veroorzaakt naar nieuwste onderzoekingen stemmingsstoornissen, woedeaanvallen, depressies, apathie…is 1 van de veroorzakers van autisme, om maar een paar gevolgen van het nuttigen van producten waar dit E nummer in voorkomt te noemen. Bovendien bevat het fetsin (maakt Vetzin)!!! Dus voor al degenen die willen afvallen (het wordt veel aan light producten toegevoegd en veroorzaakt een ‘geestelijke’ afhankelijkheid. Het verlangen zorgt ervoor dat we steeds meer van deze producten gaan eten. Bijv. die lekkere chips, waar we niet van af kunnen blijven! ;-)… Iedereen die door deze reactie wakkergeschut is en er meer over wil weten. Kijk maar op internet. Gewoon E621. Namaste

  4. L-cysteïne wordt niet door de bakker toegevoegd, maar wordt verwerkt in het meel of de hulpgrondstof. Het aminozuur L-cysteïne komt van nature voor in veel eiwitten. Aminozuren zijn essentiële stoffen voor de opbouw van cellen in het menselijk lichaam.
    Er is geen enkele reden om aan te nemen dat L-cysteïne slecht is voor de gezondheid.

  5. L-cysteïne is een aminozuur (een bouwstof van eiwitten) en komt van nature voor in grassen en granen. Daarnaast kan extra L-cysteïne in het bakproces helpen om het brood een luchtige structuur te geven. Het eindproduct, dus het brood, verandert er niet door, maar het proces van luchtig maken kan hierdoor wel geholpen worden. L-cysteïne wordt niet door de bakker toegevoegd, maar wordt verwerkt in het meel of de hulpgrondstof. Het aminozuur L-cysteïne komt van nature voor in veel eiwitten. Aminozuren zijn essentiële stoffen voor de opbouw van cellen in het menselijk lichaam.
    Er is geen enkele reden om aan te nemen dat L-cysteïne slecht is voor de gezondheid.

  6. Dirk van den Broek hebben er echter voor gekozen om op het brood uit onze eigen bakkerijen L-cysteïne wel op het etiket te vermelden, omdat met enige regelmaat door consumenten (uit geloofs- of dieetoverwegingen) wordt gevraagd naar de oorsprong.

  7. L-cysteïne fungeert in het productieproces van brood niet als ingrediënt, maar als technische hulpstof en hoeft daarom niet op de ingrediëntenlijst geplaatst te worden. Het verschil tussen een ingrediënt en een technische hulpstof is dat een ingrediënt een rol in het uiteindelijke product vervult en een technische hulpstof een rol vervult tijdens de bereiding. Bijvoorbeeld het verkorten van de bereidingstijd

  8. Hartelijk dank voor uw melding:
    Wij kunnen u het volgende melden over de plantaardige E920 nummers.De stof L-cysteïne (E920) kan onttrokken zijn uit dierlijke grondstoffen (uit eendenveren) en uit plantaardige grondstoffen (door fermentatieproces).
    Het is overigens niet zo dat deze grondstoffen gemalen worden en met het deeg gemengd worden. De L-cysteïne wordt echt uit eiwitten onttrokken.
    Wij gebruiken L-cysteïne in brood, wij voegen deze als technische hulpstof toe aan het brooddeeg. Deze L-cysteïne is van plantaardige oorsprong en wordt gewonnen uit granen zoals maïs.
    L-cysteïne fungeert in het productieproces van brood niet als ingrediënt, maar als technische hulpstof en hoeft daarom niet op de ingrediëntenlijst geplaatst te worden. Het verschil tussen een ingrediënt en een technische hulpstof is dat een ingrediënt een rol in het uiteindelijke product vervult en een technische hulpstof een rol vervult tijdens de bereiding. Bijvoorbeeld het verkorten van de bereidingstijd.
    Dirk van den Broek hebben er echter voor gekozen om op het brood uit onze eigen bakkerijen L-cysteïne wel op het etiket te vermelden, omdat met enige regelmaat door consumenten (uit geloofs- of dieetoverwegingen) wordt gevraagd naar de oorsprong.
    L-cysteïne is een aminozuur (een bouwstof van eiwitten) en komt van nature voor in grassen en granen. Daarnaast kan extra L-cysteïne in het bakproces helpen om het brood een luchtige structuur te geven. Het eindproduct, dus het brood, verandert er niet door, maar het proces van luchtig maken kan hierdoor wel geholpen worden. L-cysteïne wordt niet door de bakker toegevoegd, maar wordt verwerkt in het meel of de hulpgrondstof. Het aminozuur L-cysteïne komt van nature voor in veel eiwitten. Aminozuren zijn essentiële stoffen voor de opbouw van cellen in het menselijk lichaam.
    Er is geen enkele reden om aan te nemen dat L-cysteïne slecht is voor de gezondheid.

  9. Wij gebruiken L-cysteïne in brood, wij voegen deze als technische hulpstof toe aan het brooddeeg. Deze L-cysteïne is van plantaardige oorsprong en wordt gewonnen uit granen zoals maïs.

  10. Hartelijk dank voor uw melding:
    Wij kunnen u het volgende melden over de plantaardige E920 nummers.De stof L-cysteïne (E920) kan onttrokken zijn uit dierlijke grondstoffen (uit eendenveren) en uit plantaardige grondstoffen (door fermentatieproces).
    Het is overigens niet zo dat deze grondstoffen gemalen worden en met het deeg gemengd worden. De L-cysteïne wordt echt uit eiwitten onttrokken.
    Wij gebruike

  11. Geachte heer/mevrouw,
    Graag zou ik meer geïnformeerd worden over de plantaardige E920 nummer. bijv.waaruit dat bestaat.
    Mag ik ook eventueel een bewijs daarvan?
    Mvg.
    Uveys

  12. Salaam,
    Over de e920 in het brood van bas vander heijden (dirk van den broek) heb ik de volgende mail gestuurd met een heldere uitleg.als je twijfelt over de ingrediënten moet je altijd de fabrikant mailen.krijg je meestan een
    antwoord.
    De weg naar paradijs is niet makkelijk.

  13. Ik ben geen moslim, maar allergisch voor varkensvet en sojaolie. Voor mij is deze website heel nuttig, zolang de berichten in het Nederlands zijn geschreven. Hartelijk dank aan degenen die de moeite hebben genomen om dit allemaal uit te zoeken. Ik wil er ook graag iets aan toevoegen. Al van kinds af reageer ik allergisch op alle producten van het merk Hero. Ik kon er alleen maar niet achterkomen hoe dat kan. Totdat ik iets las over hun productieprocessen. Voor het maken van bijvoorbeeld appelsap en jam gebruiken zij varkensvet in het productieproces, ik dacht voor het verkrijgen van een kleur maar zou ook een andere reden kunnen hebben. Het varkensvet zit dan niet als ingrediënt in het product maar is tijdens het maken van het product wel gebruikt. Om die reden hoeven fabrikanten het niet op de lijst van ingrediënten te vermelden. Als moslim hoef je daar misschien geen rekening mee te houden, maar voor mij met allergie is dat echt risicovol. Eigenlijk zou het verplicht moeten zijn om ook te vermelden wanneer een ingrediënt puur voor het productieproces is gebruikt. Verder weet ik dat je bij meerdere zaken zoals Multivlaai de ingrediëntenlijst kunt opvragen in de winkel. Hun slagroom bevat bijvoorbeeld varkensgelatine, omdat dit zo’n goede stabilisator is om de toefjes mooi in vorm te houden tijdens het vervoer. Ik kan dat dus ook niet eten, maar gelukkig zijn ze heel open over dit soort dingen. Gewoon opvragen dus bij twijfel. De spuitbussen slagroom van Campina zijn in orde, bevat geen varkensgelatine, anders zou ik er zeker ziek van zijn geworden. Sommige eigen merken van supermarkten bevatten wel slagroom met varkensgelatine. Bijvoorbeeld die van de vroegere supermarkt Konmar. Ik gebruik die spuitbussen in principe niet meer, hooguit Campina. Hopelijk is deze informatie ook waardevol voor andere lezers.

  14. Maar je mag toch wel insecten eten Allah heeft het niet verboden of de profeet heeft er niets over gezegd graag wil ik weten of het zo is zo niet wil ik een vers uit de Koraan of een hadith van de profeet Mohammed

  15. Beste broers of zussen , Hartelijke dank voor uw informatie over de hele halal en harem producten ik wens jullie veel succes

  16. Salam Alaikum zusters en broeders, hieronder een lijst met de juistheid aan E nummers.
    Voor de samenstelling ervan kun je surfen op het net.

    E100 Halal, E101 Halal, E101a Halal, E102 Halal, E103 Halal, E104 Halal, E105 Halal, E106 Halal, E107 Halal, E110 Halal, E111 Mushbooh, E120 Haram, E121 Mushbooh, E122 Halal, E123 Halal, E124 Halal, E125 Mushbooh, E126 Mushbooh, E127 Halal, E128 Halal, E129 Halal, E130 Mushbooh, E131 Halal, E132 Halal, E133 Halal, E140 Halal, E141 Halal,E142 Halal ,E150a Halal ,E150b Halal ,E150c Halal ,E150d Halal ,E151 Halal, E152 Mushbooh, E153 Halal, E154 Halal, E155 Halal, E160a Depends, E160b Halal, E160c Halal, E160d Halal, E160e Halal, E160f Halal, E161a Halal, E161b Halal, E161c Halal, E161d Halal, E161e Halal, E161f Halal, E161g Halal, E162 Halal, E163 Halal, E170 Halal, E171 Halal, E172 Halal, E173 Halal, E174 Halal, E175 Halal,E180 Halal,E200 Halal, E201 Halal, E202 Halal, E203 Halal, E210 Halal, E211 Halal, E212 Halal, E213 Halal, E214 Halal, E215 Halal, E216 Halal, E217 Halal, E218 Halal, E219 Halal,E220 Halal, E221 Halal, E222 Halal, E223 Halal, E224 Halal, E225 Halal, E226 Halal ,E227 Halal, E228 Halal, E230 Halal, E231 Halal, E232 Halal, E233 Halal, E234 Halal, E235 Halal, E236 Halal, E237 Halal, E238 Halal, E239 Halal, E240 Halal,E242 Halal,E249 Halal,E250 Halal, E251 Halal, E252 Depends, E260 Halal, E261 Halal, E262 Halal, E263 Halal, E264 Halal, E270 Depends, E280 Halal, E281 Halal, E282 Halal, E283 Halal, E284 Halal, E285 Halal, E290 Halal, E296 Halal, E297 Halal, E300 Halal, E301 Halal, E302 Halal, E303 Halal, E304 Depends, E306 Halal, E307 Halal, E308 Halal, E309 Halal, E310 Halal, E311 Halal, E312 Depends, E313 Halal, E314 Halal, E315 Halal, E316 Halal, E316 Mushbooh, E318 Mushbooh, E320 Halal, E321 Halal, E322 Depends, E325 Depends, E326 Depends, E327 Depends, E329 Depends, E330 Halal, E331 Halal, E332 Halal, E333 Halal, E334 Halal, E335 Halal, E336 Halal, E337 Halal, E338 Halal, E339 Halal, E340 Halal, E341 Halal, E343 Halal, E350 Halal, E351 Halal, E352 Halal, E353 Halal, E354 Halal, E355 Halal, E356 Halal, E357 Halal, E363 Halal, E365 Halal, E366 Halal,E367 Halal, E370 Halal, E375 Halal, E380 Halal, E381 Halal, E385 Halal, E400 Halal, E401 Halal, E402 Halal, E403 Halal, E404 Halal, E405 Halal, E406 Halal, E407 Halal, E407a Halal, E410 Halal, E412 Halal, E413 Halal, E414 Halal, E415 Halal, E416 Halal, E417 Halal, E418 Halal, E420 Halal, E421 Halal, E422 Halal, E425 Halal, E430 Depends, E431 Depends, E432 Depends, E433 Depends, E434 Depends, E435 Depends, E436 Depends, E440 Halal, E441 Haram, E442 Depends, E444 Halal, E445 Mushbooh, E450 Halal, E451 Halal, E452 Halal, E460 Halal, E461 Halal, E462 Halal,E463 Halal, E464 Halal, E465 Halal, E466 Halal, E467 Halal, E469 Halal, E470a Depends, E470b Depends, E471 Depends, E472a Depends, E472b Depends, E472c Depends, E472d Depends, E472e Depends, E472f Depends, E473 Depends, E474 Depends, E475 Depends, E476 Halal, E477 Depends, E478 Depends, E479b Depends, E481 Depends, E482 Depends, E483 Depends, E491 Depends, E492 Depends, E493 Depends, E494 Depends, E495 Depends, E500 Halal, E501 Halal, E503 Halal, E504 Halal, E507 Halal, E508 Halal, E509 Halal, E510 Halal, E511 Halal, E512 Halal, E513 Halal, E514 Halal, E515 Halal, E516 Halal, E517 Halal, E518 Halal, E519 Halal, E520 Halal, E521 Halal, E522 Halal, E523 Halal, E524 Halal, E525 Halal, E526 Halal, E527 Halal, E528 Halal, E529 Halal, E530 Halal, E535 Halal, E536 Halal, E538 Halal, E541 Halal, E542 Haram, E543 Halal, E544 Halal, E545 Halal, E546 Halal, E550 Halal, E551 Halal, E552 Halal, E553a Halal, E553b Halal, E554 Halal, E555 Halal, E556 Halal, E558 Halal, E559 Halal, E570 Depends, E571 Depends, E572 Depends, E574 Halal, E575 Halal, E576 Halal, E577 Halal, E578 Halal, E579 Halal, E585 Halal, E620 Halal, E621 Halal, E622 Halal, E623 Halal, E624 Halal, E625 Halal, E626 Halal, E627 Halal, E628 Halal, E629 Halal, E900 Halal, E901 Halal, E902 Halal, E903 Halal, E904 Haram, E905 Halal, E907 Halal, E910 Depends, E912 Halal, E913 Halal, E915 Halal,E920 Haram, E921 Haram,E925 Halal, E926 Halal, E927a Halal, E927b Halal, E928 Halal, E930 Halal, E938 Halal, E939 Halal, E941 Halal, E942 Halal, E948 Halal, E950 Halal, E951 Halal, E952 Halal, E953 Halal, E954 Halal, E957 Halal, E959 Halal, E965 Halal, E966 Halal, E967 Halal, E999 Halal, E1103 Halal, E1105 Halal, E1200 Halal, E1201 Halal, E1202 Halal, E1400 Halal, E1401 Halal, E1402 Halal, E1403 Halal, E1404 Halal, E1410 Halal, E1412 Halal, E1413 Halal, E1414 Halal, E1420 Halal, E1421 Halal, E1422 Halal, E1440 Halal, E1441 Halal, E1442 Halal, E1450 Halal, E1501 Halal, E1502 Halal, E1503 Halal, E1504 Halal, E1505 Halal, E1517 Halal, E1518 Halal, E1520 Halal

    Nog een toevoeging:

    Halal is toegestaan
    Haram is verboden
    Mushbooh is makroh dus je kan het beter links laten liggen als je twijfelt
    Depends is: dat het vanaf hangt of er iets dierlijks in verwerkt is of andere verboden dingen ook bij deze e numemrs geld de gouden regel beter links laten liggen

  17. waar kan ik chocolade hagelslag kopen ?
    in Holland niet te vinden.
    venz en de rijter schrijven ze hebben geen hagelslag zonder lactose.
    waar kan ik op de wereld wel kopen-?
    chocolade hagelslag of lactose (halal)?

    bedankt.

  18. Ik weet het niet meer gulbahar tegenwoordig is het heel moeilijk omdat letter e in bijna alles in zit, dat wordt kneden ;) en zelf je brood bakken gelijk vroeger en this nog smakelijker ook!

    • Hallo, weet u misschien of de koffiemelk van completa HALAL is?
      Er staat op de verpakking:

      Clucosestroop, gehard plantaardig vet, stabilisatoren: E 340, E 452. Melkeiwit, emulgator: monoen diglyceriden van vetzuren. Antiklontermiddel: E 551

  19. in biologisch voedsel zit geen troep. melk, kaas, yoghurt, boter en brood en nog veeeeeeeeeeeeeel meer kan je biologisch kopen bij verschillende supermarkten zoals albertheijn, bas van der heijden, aldi, lidl. hier zitten geen e nummers in en geloof me je betaald net zoveel als voor een halfje gewoon bruin brood maar met kwaliteit..

  20. Hoi
    Ik lees bij sommige broden bij ingridienten l-cysteine oftwel E920,E921staan.Het is eiwitten van haren van paarden,varkens en zelfs mensen.Ik las dat in vele nederlandse broden dit zit en dat de fabrikant niet verplicht is dit te ver melden bij ingridienten.

  21. Slm, lieve broeders En zusters!

    Ik dank aan die genen die dit samgestelt hebben tot ons toe.

    Tegenwoordig zit het overal in E- letters ge kunt het bijna niet vermijden ( buiten Turkse brood hoop En de andere moslims bakkers).

    Kunnen we mekaar gewoon niet helpen door producten aan te bevelen waar het niet in zit?

    Met 1 hand kunt je al iets mee doen, maar met 2 handen kunnen we al klappen En geluiden mee maken!

    Tot zo m’n moslims br en zusters! Slm

  22. ASC qormad waxaan ugu tala galay dhamaan walaalaha islaamka ah waxaa idin kula talinayaa dhamaan badeecada eey ku taalo nambarka ah E inaad ka fogaataan ogoow qofwalboo muslim ahoow naftaada mas’uuliyad ayaa kaa saaran hadaba nambarka E waxuu ku qoran yahay waxyaaba badan si rootiga iyo wax la mid ah marka waxaa ku jiro doonfaar ama khinziir sidaad u taqaano qof walboo naftaada ka ilaali mana fududa wada janada ee sidaa ula soco

  23. Heel erg bedankt voor de moeite om alles wat wel en niet toegestaan is om te eten op een rij te zetten !!! :)
    Op deze manier is het echt overzichtelijk om erachter te komen wat niet gegeten mag worden door de moslims, vaak is er altijd een vraagteken of het wel en niet gegeten mag worden en deze lijst is zeker het licht voor de vraagtekens.^^

  24. nu vindt ik niet erg,ik koop zelfde producten zonder E… nummers en als nodig is lees ik de ingredient het is niet anders.De weg naar het paradijs is niet makkelijk.

  25. Ik vind tijgerbrood heerlijk en zonder gelatine kan ik ook niet meer.
    Alle slagroom taarten met gelatine heb ik uitgeprobeerd en het was heerlijk.
    Zonder gelatine smaakt het naar verrote eieren.
    Dus mensen wat je lekker vind kan je gewoon eten.
    Voor mij is bijna alles Hallal behalve varkens vlees of paarden vlees bewust kopen en eten ervan doe ik niet.
    Je poetst toch ook je tanden met tandpasta zelfs daar zit gelatine in.
    Of als je niet poetst dan heb je vast een kunst gebit.((

    • er zijn wel brood zonder vet zuren E472: waldkoren brood of biologiesch brood ook biologisch afbak pestoletjes.

  26. ik ging vandaag naar Albert Heien want de brood was op. ik kocht tijgerbrood en toen ik thuis was zag ik dat er E472-E481 erop stond. dus mensen koop nooit tijgerbrood uit AH!!!

  27. Als jullie nog e-nummers vinden die haram zijn laat dan een reactie
    alvast bedankt iedereen.
    samen kunnen we voor een gezonde en halal’i wereld zorgen
    als we tenminste ons best doen

    • Haha kijk hoe lang deze lijst is. Zo kun je toch nooit boodschappen doen? Dan sta je een uur te lezen per product, wat zonde voor je tijd is. Jullie gaan te ver met dit hele halal gedoe. Zelfs in Turkije en Marokko zitten behoorlijk veel E-nummers in producten. Hoezo maken jullie er hier in Nederland een groot probleem van?

  28. ik heb een opmerking voor weipoeder. er staat het dier moet halal geslacht zijn, maar dit heb ik nagevraagd en het gaat er niet om of het halaal geslacht is of niet,want het wei komt niet aanraking met het vlees. Maar omdat ze niet altijd vermelden op pakje of de wei afkomstig is van een koe of een varken, is het beter dit niet te eten, en ook omdat er misschien bloed van het dier bij kan komen is het beter dit niet te eten. Ik heb begrepen dat de maaliki mazhab (wetschool) wei gewoon mag eten en e-120 ook.
    En Mohammed, je kan wel aan een imam dit soort vragen stellen, maar een imam is toch geen geleerde, het kan natuurlijk wel als hij daar ook voor gestudeerd heeft, maar een imam is iemand die voorgaat in t gebed, dat is alles. als ik jou was zou ik naar een aliem/maulana gaan, want hij heeft hiervoor een studie gedaan om ook vraagstukken te kunnen beantwoorden.

  29. dan heeft er tenminste iemand uitgezocht wat wel halal en haraam is en dan word er zoveel commentaar gegeven. Als het degene zijn die Allah moeten vrezen, hayatie, dan zijn het wel diegene die er supersimpel over denken. Gelatine is gewoon gelatine en is haraam omdat t van dieren afkomstig zijn die niet halal geslacht zijn. Als het wel halala geslacht is dan is er niets aan de hand. En dit heb ik gevraagd aan een geleerde. En er zijn genoeg andere dingen om wel te eten, je moet gewoon zoeken en willen zoeken. En een ieder is nog steeds verantwoordelijk voor zichzelf, als je je niet aan de e-nummers wilt houden dan doe je het niet, wil je het wel dan doe je het wel. Dit is voor de mensen die het op prijs stellen. En ik stel het zeer op prijs, dankje

  30. Hallo, ik was aan het opzoeken over e-nummers en kwam deze site tegen en ik heb de reacties gelezen. Ik heb een paar e-nummers voor jullie om het voor jullie wat makkelijker te maken. Het is tenslotte eigenlijk niet zo moeilijk om wanneer je iets gaat kopen eventjes naar je blad met e-nummers te kijken en controleren of er iets in zit dat niet goed voor ons is kwa godsdienst/en of gezondheid !!! Zo heb ik het gedaan en doe het nog steeds omdat het de makkelijkste weg is om het te weten …. de nummers: (er staat voor al die nummers een ‘e’)

    100,102,103,110,111,120,123,124,125,126,127,128,140
    141,142,152,210,213,214,226,234,252,270,280,325,326
    327,334,335,336,337,420,430,431,432,433,434,435,436
    442,470,471,472,473,474,475,476,475,476,477,478,480
    481,482,483,488,489,491,492,493,494,495,542,550,570
    572,591,631,632,633,635,904

    en de rest… weet ik eigenlijk ook niet… Dit zijn de e-nummers die ZEKER EN VAST haram zijn….

    Als ik jullie was zou ik deze nummers opschrijven op een papiertje/ typen op de pc en altijd meenemen als jullie boodschappen gaan doen of ook als jullie gwn op reis gaan… dan kan je bv bij het tanken honger krijgen en kan je kijken als je daar iets wilt kopen…..

    Veel succes met jullie iets minder risico hebbende leven…. fijne vakantie iedereen!!!

  31. selem jullie zeggen dat je die E-nummers van jullie lijst niet mag eten zo kun je allen groenten en fruit kopen want er zit er altijd wel een van jullie lijst tussen en zo is er niks meer over dus kun je kort om niks kopen dan vers eten ik ga dit na vraagen bij de imaan en dan zal ik vraagn over jullie lijst want in de islam moet je het ok makkelijk houden en als het zo is dat ik al die E-nummers niet mag zal ik me er zekker aan houden maar kijk al alleen hoe makkelijk over gelatine wort gedaan daarom zeg ik wel ik dit door egten mensen die mogen zeggen wat halal en haram zo als een imaan dus tot gouw inchallha

  32. selem ik wel zeggen over gelatin dat je die gewoon kunt eten ik heb bij ons in den haag 5 jaar geleden in de moskee gevraagt over gelatine de imaan zegt dat je het wel mag eten het is al zo veel gewassen en gemallen dat je het mag eten als er varken gelatine op staat dan koop je het niet maar als er allen gelatine op staat mag je het eten door de imaan is dat gezegt dus bismille

  33. Diegene die er een eigen uitleg heeft gegeven aan e nummers betreft hallal en/of haram dient Allaah te vrezen. de koran en soennah is de waarheid de geleerden hebben ons uitleg gegeven en de geleerden zijn diegene waar wij moeten zijn voor vragen.

  34. Het is zo lastig om per voedingsmiddel na te gaan wat wel en niet halal is. Is er geen lijst met voedingsmiddelen waar zeker varkensvet in zit zoals dat boven is aangegeven met het brood. Je kan uren bezig zijn met boodschappen doen als je overal op gaat lezen en men kijkt je ook raar aan, vooral als je uit de vriezer iets pakt vijf min vasthoudt om te lezen en vervolgens weer terugzet, En nog steeds twijfel ik over het voedingsmiddel wat ik heb gekocht.. Pff blijft erg lastig

  35. halal brood: als je allinson brood kunt krijgen in een supermarkt, is dat je beste optie. in principe wordt daarvoor alleen water volorenmeel gist en zout gebruikt. maar niet iedereen houdt zich daaraan dus kijk altijd naar de ingredienten lijst!
    salam

Klik hier voor meer ervaringen

drs. Miriam Amstel

Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat bij mijn artikelen.