E-nummers Halal of Haram

Afvallen in 2021

Welke E-nummers zijn Halal of Haram? In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van de verschillende e-nummers en bespreken we welke e-nummers halal of haram zijn. De e-nummers die halal zijn kun je dus veilig eten. Helaas is het in sommige gevallen niet altijd duidelijk of een e-nummer halal of haram is. Ook deze gevallen lichten we uit.

Wat zijn E-nummers

e-nummers halal of haram
e-nummers halal of haram

E-nummers zijn middelen die toegevoegd worden aan onze voeding om bepaalde eigenschappen van deze voeding te verbeteren. Hierbij kun je denken aan kleur-, smaak- of conserveerstoffen. Deze stoffen worden soms in een fabriek gemaakt (synthetisch), maar vaak zijn ze ook van plantaardige of dierlijke oorsprong. Als een stof een e-nummer heeft betekent dit de gevolgen van deze middelen op de gezondheid uitgebreid getest zijn. Helaas wordt hierbij niet rekening gehouden met het feit of deze E-nummers halal of haram zijn.

E-nummers halal of haram?

Er zijn maar een klein aantal E-nummers ten alle tijde verboden binnen de Islam. We hebben ze voor je op een rij gezet:

E120
Deze kleurstof wordt gemaakt van de cochenilleluis en is dus haram.

E904
Schellak is een uitscheidingsproduct van Indiase luizen. Tijdens het productieproces kunnen er delen van de luizen in de schellak terecht komen.

Mogelijk haram in verband met aanwezigheid varkensvet of varkensvlees

Afhankelijk van de bron zijn er veel e-nummers die halal óf haram kunnen zijn. Dit betreft bijvoorbeeld producten die in sommige gevallen uit plantaardige bron komen, maar die ook uit dierlijke materialen gemaakt kunnen worden. In veel gevallen kan voor de productie van deze producten varkensvet of andere onderdelen van varkens gebruikt worden.

In de praktijk weten vaak ook de producenten van voedingsmiddelen niet waarvan een bepaald E-nummer afkomstig is. Dit is in veel gevallen ook niet te achterhalen, bijvoorbeeld door een chemische analyse te doen. De mate waarin deze additieven gemaakt worden van varkensvetten of andere harambronnen verschilt. In sommige gevallen, zoals bij E471, wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van plantaardige producten.

Als je zeker wilt zijn kun je deze producten maar beter vermijden, omdat ze mogelijk afkomstig zijn van varkens. Uitzondering hierop is wanneer de voedingsmiddelen die deze E-nummers bevatten gecertificeerd halal zijn.

Vetten die mogelijk haram zijn

In de 400 reeks van de E-nummers zijn veel vetzuren die van varkensvet gemaakt kunnen worden. Het is dus lastig te achterhalen of deze E-nummers halal of haram zijn.

E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477, E478, E479, E481, E482, E483, E484, E491, E492, E493, E494, E495, E570, E571, E572, E573

Sommige veelgebruikte vetzuren, zoals E471 (mono- en diglyceriden), worden in de praktijk vrijwel altijd van plantaardige materialen gemaakt.

E441
Gelatine: Dit veelgebruikte bindmiddel gemaakt uit de botten of de huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE crisis is er tegenwoordig nauwelijks nog gelatine verkrijgbaar op basis van rundervet.

E542
Beendermeel: Gemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE crisis wordt er tegenwoordig niet veel beendermeel meer van runderen gebruikt.

E621 (natriumglutamaat), E622 (kaliumglutamaat), E623 (calciumglutamaat)

Deze veel gebruikte stoffen kunnen uit varkensvet of uit niet ritueel geslachte dieren gewonnen. In de praktijk wordt echter vrijwel altijd gebruik gemaakt van micro-organismen om deze E-nummers te fabriceren. De kans is dus heel groot dat deze e-nummers halal zijn.

E630, E631, E635
Inosinezuur en inosinaten
E631 kan gemaakt worden van varkensvet of van bijproducten uit het bierbrouwproces.  Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën. E635 is mushbooh omdat het een combinatie betreft van E627 en E631.

E640
Glycine: Glycine wordt gebruikt als voedingsbron voor gist bij de broodbereiding en als broodverbeteraar. Het wordt gemaakt uit gelatine en slachtafval. Deze kunnen allebei van varkens of niet ritueel geslachte dieren komen.

E920
L-Cysteïne: deze stof wordt gebruikt als broodverbeteraar. Het wordt verkregen uit verschillende eiwitten, ook uit dierlijke eiwitten en haren. Hierbij kunnen ook haren van varkens worden gebruikt.

E-nummers van mogelijk niet ritueel geslachte dieren

Tussen verschillende groepen Moslims verschilt de mening over de vraag of E-nummers

halal gecertificeerd
halal gecertificeerd

afkomstig van niet ritueel geslachte dieren halal of haram is. Als je van mening bent dat E-nummers van niet ritueel geslachte dieren haram zijn, kun je de volgende E-nummers beter vermijden, tenzij ze in gecertificeerde halalproducten zitten.

E322
Lecithine: Kan afkomstig zijn uit dierlijk