Dukan Nadelen: ‘Ongezond en belastend voor nieren’

Afvallen in 2021

Zoals bij iedere populaire manier van vermageren komen er na verloop van tijd ook kritische berichten. Zo zou je van de afslank methode van dr. Frank een slechte adem en hoofdpijn krijgen. In Vlaanderen zijn inmiddels de eerste kritische geluiden te horen over het immens populaire Dukan Dieet, sterker nog, als we de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen moeten geloven is het Dukan Dieet zelfs ongezond!

Door Hollywood Celebs zoals Jennifer Lopez is het van oorsprong Franse vermageringsprogramma in korte periode enorm populair geworden. Mede door de eenvoudige en lekkere recepten vliegen de boeken van Dukan de winkel uit. Dukan heeft zijn dieet is gebaseerd op het eten van eiwitten. in de eerste fase eet je enkel eiwitten waardoor je in een snel tempo vet verbrandt en gewicht verliest. In de tweede fase mag je af en toe groenten eten en regelmatig een eiwit dag volgt. De derde fase is de overgangsfase, en tijdens de vierde en tevens laatste fase is het de bedoeling dat je een stabiel gewicht krijgt.

Onlangs trokken Vlaamse diëtisten aan de bel en waarschuwen voor de filosofie van dr. Dukan. Het volgen van het dieet zou behoorlijke risico’s inhouden voor je gezondheid. Mensen gaan wel snel gewicht verliezen, maar het dieet is op lange termijn belastend voor de nieren’, aldus verschillende Vlaamse diëtisten. Bovendien zou de kans op een jojo-effect groot zijn. Als mensen het dieet te streng volgen, bestaat de kans dat ze zich slap gaan voelen en uitgeput geraken.

Nog een kritisch bericht horen we van professor Theo Niewold, voedingsdeskundige bij de Universiteit Leuven. Volgens professor Niewold lijkt de filosofie van Dukan op het Atkins dieet: ‘Dit soort diëten zijn proteinerijk, maar arm in vitaminen en mineralen. Bovendien bevatten ze veel vlees, dus veel verzadigde vetten en cholesterol, die slecht zijn voor hart en bloedvaten en kankerverwekkend kunnen zijn. Bovendien wordt er te weinig calcium opgenomen, met risico op osteoporose’. Aldus Theo Niewold.

Dat de meningen verdeeld zijn is wel duidelijk, inmiddels hebben duizenden mensen hun streefgewicht behaald dankzij Dukan. Wat is jouw mening over het Dukan Dieet? discussieer hier met ons mee.