Drink je wel voldoende?

Afvallen in 2021

Het is inmiddels al weer februari. Tijd voor een nieuwe eettip, in samenwerking met de gewichtsconsulenten van het Gewoon Eten Dieet!

De tip voor deze maand is: zorg dat je voldoende drinkt!

Ga voor jezelf eens na hoeveel drinkvocht je dagelijks binnenkrijgt.
Anderhalve liter drinkvocht heeft het lichaam minimaal nodig. Ons lichaam bestaat voor 60% tot 70% uit water. En het water in ons lichaam is betrokken bij verschillende processen, zoals de ademhaling, transpiratie (warmteregulatie) en het afvoeren van afvalstoffen. Je verliest anderhalve liter vocht per dag door te zweten, te ademen en het eten te verteren. Het is belangrijk dat je dit vocht weer aanvult, om je lichaam haar werk goed te kunnen laten doen.

water

De nieren hebben een belangrijke taak bij het afvoeren van de afvalstoffen en het zuiveren van het bloed. Om deze taak goed uit te voeren, hebben zij voldoende schoon vocht nodig. Dit schone vocht werkt zuiverend, doordat het een verdunnende werking heeft op eventueel aanwezige gifstoffen in het lichaam. Het beste kun je over de dag verdeeld kleine hoeveelheden drinken, zodat de nieren continu schoon vocht aangeleverd krijgen.

Wat is nu goed drinkvocht?

Er zijn drie optimale opties om aan anderhalf liter drinkvocht te komen.

1. (Gefilterd) kraanwater
2. Vers vruchtensap (evt. met yoghurt). Dit telt mee als fruit en/of als melkproduct.
3. Groentesappen

Maar let op: als je tijdens of vlak voor of na de maaltijd drinkt, verdun je de spijsverteringssappen in het lichaam. Deze kunnen hierdoor hun werk niet optimaal doen. Het advies is dan ook om een half uur tijd tussen eten en drinken in te bouwen.

Naast dat je lichaam water nodig heeft om goed te functioneren, heeft water nog een groot voordeel. Het helpt je om op gewicht te blijven, of zelfs af te vallen. Op het moment dat je water drinkt, drink je immers geen andere drank. Water bevat geen calorieën, terwijl veel andere dranken dat wel doen. Dus door regelmatig water te drinken in plaats van iets anders, kun je het aantal calorieën flink verlagen!

Mocht je na het lezen van deze column denken: ik moet meer drinken, vergeet dan niet om haalbare doelen te stellen! Bijvoorbeeld de eerste week elke dag 1 glas water drinken in plaats van een andere drank, de tweede week 2 glazen enz. Ook met het nemen van kleine, haalbare stappen kun je uiteindelijk een mooi doel bereiken!

En natuurlijk hoort bij deze tip ook weer een recept. Aansluitend op het onderwerp vocht, dit keer een recept om lekker zelf soep te maken!

Verse groentesoep

Ingrediënten

 • liter bouillon naar keuze (runderbouillon, groente/tuinkruidenbouillon)
 • groenten naar keuze, bv.
 • 2 dunne stengels prei
 • 2 winterwortels
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 ons champignons

(Verse) kruiden om de soep op smaak te brengen, bv. peterselie, of voor een meer specifieke smaak kervel.

Ook geschikt voor in de soep zijn bv. courgette, sperziebonen, tomaat, paprika, of een zak kant en klare verse soepgroenten. En wil je er tomaten-groentesoep van maken, dan voeg je tomaten (kleingesneden) toe, of een blikje tomatenblokjes!

Bereidingswijze

 • Bereid de bouillon volgens de gebruiksaanwijzing
 • Maak alle groenten schoon
 • Snijd alle groenten in dunne reepjes of kleine blokjes
 • Breng de bouillon aan de kook
 • (eventueel de tomaten toevoegen)
 • Voeg de groenten toevoegen
 • Laat de soep koken, totdat de groenten beetgaar zijn.
 • Breng de soep op smaak met verse kruiden.

Eet smakelijk!

irma

2 Reacties