Drama in Utrecht door proef met Probiotica

Start met KetoX

Bij landelijk onderzoek naar de werking van probiotica bij patiënten met ernstige acute alvleesklierontsteking zijn meer mensen overleden in de groep die probiotica kreeg, dan in de groep die de behandeling niet heeft gekregen. De onderzoekers zijn verrast door dit resultaat. Eerdere kleine buitenlandse studies toonden aan dat probiotica infectieremmend zou werken bij acute alvleesklierontsteking. Uit dit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift.

Bekijk hier een videofragment van RTL Nieuws over de gebeurtenissen in het UMC.

Aan het onderzoek namen 296 patiënten met ernstige acute alvleesklierontsteking deel, verdeeld in een onderzoek- en controlegroep. Acute alvleesklierontsteking is een zeldzame en zeer ernstige ziekte. In totaal overleden 24 patiënten (16 procent) in de onderzoeksgroep en 9 patiënten (6 procent) in de controlegroep.

Lees meer over probiotica, bestel deze boeken bij bol.com

De probiotica revolutie
De probiotica revolutie
Huffnagle, G.B.

Gezonde darmen dankzij probiotica
Gezonde darmen dankzij probiotica
M. Doll

Probiotica
Probiotica
Kromhout-van Cappelle, I.

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

De onderzoekers weten nog niet wat de verhoogde sterfte heeft veroorzaakt. Drie factoren spelen in samenhang een rol:

– de toepassing van probiotica bij mensen met orgaanfalen,
– de toediening van probiotica aan intensive care patiënten, en
– het toedienen van probiotica samen met sondevoeding (rechtstreeks in de darm).

De onderzoekers raden collega’s voorlopig af om probiotische bacteriën toe te passen in situaties die aan deze drie criteria voldoen.

De patiënten zijn behandeld in vijftien Nederlandse ziekenhuizen, waaronder alle acht Universitaire Medische Centra. Het onderzoek is gefinancierd door Senter Novem, een overheidsinstantie, en is uitgevoerd onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Alle betrokken patiënten en de familieleden van de overledenen zijn inmiddels ingelicht.

Twee eerder gepubliceerde kleinschalige studies met probiotica bij alvleesklierontsteking toonden hoopvolle resultaten, maar waren te klein om artsen te overtuigen van het nut van toepassing van probiotica bij alle patiënten met ernstige acute alvleesklierontsteking. Het huidige onderzoek was dan ook veel groter van opzet en primair bedoeld om het infectieremmende effect van