Download de gratis Eetviswijzer en Visgifwijzer

Afvallen in 2021

Vis en gif gaan al jaren hand in hand. Vooral kweekvissen zoals paling, pangasius, botervis en blauwvintonijn zijn gifbommen. Eerder kon je op deze site al een artikel lezen over het gevaar van gekweekte panga en tilapiafilet. Ieder jaar brengt het Wereld Natuurfonds een viswijzer uit waar je in een oogopslag kunt zien welke vis je het beste niet op je bord kunt leggen. Deze viswijzer is gericht op de overbevissing, er staan onder andere MSC-keurmerken in vermeld. Dit keurmerk geeft aan of de vis duurzaam is gevangen. De viswijzer is een handig kaartje voor consumenten ter grootte van een bankpasje. Op deze viswijzer staat welke vis verantwoord gevangen is en je dus met gerust hart kunt eten, maar ook voor welke vis je beter niet kunt kiezen. Je kunt de viswijzer van WNF gratis downloaden. Sinds kort is er van deze viswijzer ook een Iphone app voor je Iphone. Deze viswijzer app kun je gratis downloaden in de Appstore.

EOS Magazine

Michel Robles heeft voor het Vlaams / Nederlandse magazine EOS ook een viswijzer samengesteld. Deze viswijzer gaat nog een stapje verder. In deze viswijzer wordt ook aangegeven hoeveel kwik en andere metalen, pcb’s, dioxines, biotoxines, resten van medicijnen en pesticiden we in de visjes kunnen verwachten. Volgens de viswijzer van EOS kunnen we zeeduivel en gestreepte tonijn beter laten staan. Mannen zouden overigens iets beter bestand zijn tegen de giftige stoffen in vis.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit VWA

De VWA is zich bewust van de gezondheidsrisico’s maar raadt meer visconsumptie aan dan de viswijzer van Michel Robles. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen van onverzadigde vetzuren en omega-3 in vis, aldus VWA. Als je het gemiddelde neemt, valt het misschien nog mee met het gif in vis. Maar de beschikbare onderzoekcijfers laten geregeld grote uitschieters zien. Download de Eet Vis Wijzer van EOS Magazine via deze link.

Vara Radio Kassa

Het VARA-programma Radio Kassa interviewde auteur Michel Robles over de eet-vis-wijzer.

Jouw mening over vis

Wat is jouw mening over vis? Eet je regelmatig vis en laat je jezelf afschrikken door deze berichten en tabellen? We horen het graag van je. Geef hier jouw mening of lees hier de meningen van anderen.

5 Reacties