Documentaire: ‘Rauw’ en ‘Rauwer’ Anneloek Sollart

Dinsdag was Tom Watkins (11) met zijn moeder Francis Kenter te gast bij De wereld draait door. Moeder Francis Kenter vertelde vol trots dat ze al 5 jaar uitsluitend rauw voedsel nuttigt. De Moeder van Tom is ervan overtuigd dat alle antibiotica en groeihormonen in vlees en zuivel slecht zijn voor een mens. Daarom eten ze alleen rauwe groenten, fruit en noten. Ook haar zoon Tom kreeg de afgelopen vijf jaar uitsluitend rauw voedsel voor zijn kiezen. Hij gaf aan dat zijn eten bij hoge uitzondering een beetje lauw was als het te lang in de blender heeft gezeten. Het eten van Rauw voedsel, ook wel raw food genoemd is al langer bekend. Over het feit of het eten van rauw voedsel gezond is lopen de meningen uiteen.

Na ‘Raw’ komt ‘Rawer’

De documentaire Raw of Rauw was te zien in 2008. Nu, vier jaar later is er een vervolg met de titel Rawer. Destijds werd in een aangrijpende documentaire het leven van de 11 jarige Tom vastgelegd door documentairemaker Anneloek Sollart. Vier jaar later, in 2012, heeft Anneloek een vervolg gemaakt op de eerste documentaire. Bekijk de intro van Rawer uit 2012.

Jouw mening over Rawfood

Wat is jouw mening over Rauw Eten en het feit dat Mevrouw Kenter haar zoontje ook rauw eten voorschotelt? Geef hier een reactie of lees de reacties van anderen.

De documentaire Rauw het fragment uit DWDD en een Engelstalig interview met Tom Watkins kun je hieronder bekijken.

Bekijk de documentaire: “Rauw”

De documentaire “Rauw” is gemaakt door Annelouk Sollaart en maakt deel uit van de serie “Overleven in Nederland” welke in de jeugdprogrammering van [email protected] staat. “Overleven in Nederland” is een serie documentaires over de unieke veerkracht waarmee kinderen zich aan de meest ongewone situaties kunnen aanpassen. Op 26 maart is deze documentaire onder de naam “Rauw” uitgezonden bij [email protected]

Tom en Francis bij DWDD

het interview begint na 5 minuten en 30 seconden

Tom is, één van de zeer weinige jongens die rauw eet. Een dieet dat voorschrijft dat eten niet wordt gekookt, gebakken of verhit. Geen vlees, vis, brood, rijst of pasta, geen kaas, eieren of melk, wel fruit, noten, groente en zaden. Tafelgast Hugo Borst laat duidelijk merken dat hij het niet eens is met de opvoeding van moeder Francis.

Bekijk hier een Engelstalige documentaire met Tom Watkins

Tijdens dit Engelstalige interview zie je de drie “raw-food-kids” Tom Watkins, Blake Clement en Julan

Bekijk ook de volgende vegetarische boeken

De dunne vegetariër
De dunne vegetarier
Antoinette Hertsenberg

Vegetarisch koken met kinderen
Vegetarisch koken met kinderen
Marja Baseler

Meer informatie over Rauwe Voeding kun je vinden via de onderstaande websites:

RauweVoeding.nl
RawFoodSuccess.com (engelstalig)

266 Reacties

  1. @Martin, je zegt: “De oermens at ook alleen wat hij kon vinden en was veganist”
    Klopt, en was dood met 35 !!!!!!!!

    Mensen gaan blijkbaar steeds “ongezonder” eten, maar voorlopig moet de AOW gerechtigde leeftijd omhoog, want we worden steeds ouder…………….

    Ik constateer toch een contradictie…………………

  2. Vanmiddag voor de 2e keer “rauwer” gezien, en eigenlijk nog harder geschrokken als de eerste keer.
    Die moeder belazert de boel gewoon.

    Leugen: Ze houd Tom voor dat hij uiteindelijk maar 6cm. korter zou worden. Nou sorry hoor, maar de kinderarts had het er over dat als Tom nu normaal zou gaan eten, hij toch nog 6cm korter zou zijn, maar als hij blijft doorgaan, hij 12 tot 14cm korter zou zijn.

    Vreemd: Ze doet voorkomen dat Tom e.e.a. uit vrije wil doet, en dat hij kan, en mag, stoppen als hij dat wil. Zijn broer Ben verteld iets heel anders. Die verteld dat hij het “gezeur over dat rauwe eten” zat was, en is naar zijn vader in Engeland vertrokken.

    Bang: Ik wordt bang als zo’n “rawfood” goeroe tegen een jochie van 15, die vollop in de schijnwerpers staat, vertelt dat de toekoemst van de wereld van hem (Tom) afhangt.

    Gestoord: ‘Dezelfde mafkees verteld dat, “als je anderhalf uur met je blote voeten door het gras loopt”, je van al je chronische pijnen afraakt. Tja, als je die idioterie gelooft, geloof je ook dat je hond van een ontsteking kan genezen door te vasten.

    Wat ik me btw ook afvraag hoe die moeder dat thuis onderwijs geven doet.
    Ik bedoel, deze vrouw leeft alleen met Tom, en er zal toch inkomen binnen moeten komen. Dus zal deze vrouw toch moeten werken, toch ?
    Ik neem aan dat mensen die zo principieël zijn niet van deze “vergiftigde” maatschappij willen leven.

    Conclusie, deze vrouw is volkomen doorgeslagen, en sleurt haar kind mee in haar onzin.
    In het belang van het kind, Tom opsporen en in een gesloten inrichting plaatsen

  3. Bizarre reakties allemaal.

    In principe komt het raw food principe gewoon neer op het jagersdieet. Dit betekent dat je alles kunt eten wat je in de natuur vindt. Bepaalde dingen kun je alleen eten als je het verhit. Van origine kan dat nooit de bedoeling geweest zijn. Adam en eva aten van de appel maar hadden nog geen manieren om er gekookte appelmoes van te maken ;) Die vonden ze daarna….lol
    De oermens at ook alleen wat hij kon vinden en was veganist. Vlees had hij dan ook rauw moeten eten en daar kan ons maag darm systeem niet tegen. We kunnen inderdaad overal aan wennen maar bekijk het eens anders. Als je heel lang geen verhitte of dierlijke producten gebruikt kun je er niet meer tegen maar als je heel lang geen rauwe producten eet en na lange tijd dit wel gaat eten zul je geen last ondervinden. Rara, hoe komt dat.
    Ikzelf heb al vanaf mijn geboorte last van allerlei vage klachten. Vele malen bij de dokter geweest. Uit laten zoeken in het ziekenhuis. Ik was altijd verkouden, kouwelijk, weinig energie, noem maar op. Ik ben begonnen met Raw Food maar ben erachter gekomen dat het nog best lastig is om bepaalde soorten voedsel te laten staan en kan ook niet zeggen dat ik alles laat staan maar ik probeer nu elke ochtend met Raw Food te ontbijten en smiddags ook Raw te lunchen. Ik had altijd een sloot koffie nodig om wakker te worden maar een rauwe groente/fruit smoothie werkt 100 keer beter. Ik heb daarna de hele dag geen buikklachten, tot ik s’avonds weer aan de warme prak zit. Daarna toch weer een opgeblazen gevoel. Rottend voedsel in m’n darmen. Ik denk dat de lichamelijk zwakkeren onder ons meer last van ondervinden van verwerkt voedsel maar ik denk ook dat dit een graadmeter is voor de sterkere mensen. De zwakkeren beginnen uiteindelijk sneller aan zoiets om hun klachten te verlichten waarmee erger voorkomen wordt en de sterkeren worden ineens heel erg ziek,waarna iedereen zegt; goh, die was toch zo sterk??
    Het is een kwestie van tijd voor ik ook het avond eten kan vervangen en die verslaving op kan geven, want ja, zo voelt het.
    De beloning is wel hoog, heb nu al driekwart jaar m’n inhalator niet meer hoeven gebruiken en ben dat verschrikkelijke bierbuikje kwijt. Dronk nooit bier trouwens.
    En mannen….. Het doet ook goed voor je libido ;)

    Mensen, denk alsjeblieft na, van nature kregen we geen pan en vuur mee. Dit hebben we zelf bedacht. Het wordt tijd dat we na gaan denken.

    BTW Voorbeeldje van kunstmatig voedsel. Als je alle ingrediënten zou krijgen die in een mars zitten, kun je die dan maken??
    BrainFood

    • waarom denk je dat vroeger de mensen niet oud werden,nu moet men alles met pillen aanvullen om de tekorten in het bloed aan te vullen.

  4. dat moet dan bij iemand zijn die ook rauw eet,iets anders zou zijn moeder niet willen.
    was al van slag toen ie bij zijn vader melk had gedronken.
    ze maakt er een spelletje van,nu is hij ook bij haar weg.
    hoe lang willen ze dit vol houden????

  5. Tom Watkins, de jongen die alleen rauwe groenten eet, is ondergedoken. Hij probeert daarmee te voorkomen dat hij door Bureau Jeugdzorg uit huis wordt geplaatst. Dat meldt de NOS.

    Bureau Jeugdzorg is van plan de 15 jaar oude Amsterdamse jongen uit huis plaatsen omdat zijn moeder weigert hem naar school te sturen. Hij zou daar worden gepest vanwege zijn eetgewoonten. Hij krijgt thuis les van zijn moeder, maar die heeft daarvoor geen toestemming van de leerplichtambtenaar.

    De jongen kwam in het nieuws naar aanleiding van de documentaire Rauwer, waarin te zien is dat de jongen al sinds zijn vijfde jaar alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel mag eten van zijn moeder Francis. Volgens artsen is de jongen ondervoed en is zijn lichamelijke ontwikkeling gestagneerd omdat hij voedingsstoffen tekort komt, maar zijn moeder gelooft dat niet.

    bron nos

  6. in de eerste docu van rauw zie je nog dat ie een eigen mening heeft en zijn oma steunt.
    zegt ook bah bij drinken van het gras,moeder zegt je drinkt het ook niet omdat het lekkker is???
    mens je leeft toch om te genieten.
    ze heeft duidelijk anorexia(heb ik ook gehad)door het ondergewicht zo ellendig gevoeld in mijn hoofd en altijd koud.
    moest aan de hartbewaking omdat door de tekorten mijn hart niet goed functioneerde.
    uiteindelijk een stoma gekregen toen ik probeerde weer een warme prak te eten ipv fruit.
    is gewoon niet goed en zeker niet dat je je kind er in mee sleept.
    zag dat tom zijn arm had gebroken,dit gebeurd snel door het calcium gebrek wat tom heeft.
    de botten zijn niet sterk genoeg.
    argument dat ie gepest werdt slaat nergens op,dan zouden alle kinderen die gepest worden niet meer naar school hoeven.
    of kinderen die een gluten dieet volgen enz enz.
    blijk baar is tom niet sterk genoeg om al het lekkers te weerstaan(dus ik betwijfel of ie zo achter het rauw dieet staat) waar moeders zich niet in kan vinden.
    thuis heeft ze de controle op alles wat ie eet inclusief de hond.
    kind zit in isolement en gaat de hele dag over gezond eten en niks anders.
    haar andere zoon is niet voor niks vertrokken.
    tussen de beide zit veel verschil waarin je opmaakt dat tom nu echt volledig is gehersenspoeld en veel ongelukkiger is dan de 1e serie.
    vrouw is ziek en moet worden opgenomen en jongen naar een fijn gezin waar ie alles krijgt wat ie nodig heeft om op te groeien tot gezonde gelukkige jjongen.
    wat me verbaasd is dat ze ondanks de ots alles aan haar laars lapt en er mee weg komt???

  7. “Kind rauwe-groente-eter uit huis”

    ***************************************
    ` Jeugdzorg begint een spoedprocedure
    om de 15-jarige Tom Watkins,die alleen
    rauwe groente eet,uit huis te plaatsen.
    Dat heeft jeugdzorg gezegd tegen moeder
    Francis Kenter,die ervan overtuigd is
    dat gekookt eten ongezond is.

    Cruciaal voor jeugdzorg is dat Tom niet
    naar school gaat.Volgens Kenter kan hij
    niet naar een normale school,omdat hij
    dan in aanraking zal komen met ongezond
    eten.Ze geeft Tom thuis les,maar heeft
    daarvoor geen toestemming.

    In 2008 is een documentaire gemaakt
    over Kenter en haar zoon,die tot veel
    commotie leidde.Gisteren was op tv een
    vervolgdocumentaire te zien.

    Bron NOS

  8. Goed bezig!
    Heel gezond. Dat zouden er meer moeten doen!
    Ikzelf ben door rauw te gaan eten genezen van een “ongeneeslijke” ziekte!
    Diagnose (2009) was Ziekte van Hashimoto (auto-immuunziekte, tegen de schildklier, word je érg moe van) maar dat is nu alweer een jaar VERLEDEN TIJD.
    HALLELUJA!
    Energie: super. Eten: met smaak & ruime variatie.
    Hoe duidelijk wil je het hebben?

  9. Evenals hierboven ook al vele malen genoemd, denk ik dat eerst de moeder hulp moet hebben. Ze is veel te mager, neigt naar anorexia. En inderdaad is ze haar zoon aan het hersenspoelen. Ook gebruikt ze haar zoon als een soort partner, de jongen kan helemaal geen kind zijn. Dit is een vorm van psychische mishandeling van een kind.

  10. Ik zou willen zien dat moeder gedwongen wordt opgenomen en behandeld. Ze heeft overduidelijk een eetstoornis en weet zo lang overal onderuit te komen omdat ze een intelligente vrouw is. Ze is een gevaar voor haarzelf en haar omgeving (in dit geval haar zoon). Behandelen!!!!

  11. Verleiden en begeleiden

    Dit zou mevrouw Psyco wel vaak genoeg gelezen hebben en uitgeprobeerd hebben. Te gek voor woorden.

    Maar hoe krijg je je kinderen aan het planteneten? Dat hangt in hoge mate af van de leeftijd van je kinderen. In het algemeen kun je zeggen: hoe jonger je kinderen zijn, des te makkelijker heb je het. Jouw kinderen leren immers eten van jou. Geef je ze van jongs af aan veel groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden, dan zullen ze dat snel genoeg ‘gewoon’ vinden. Belangrijk is natuurlijk om veel te variëren en je kinderen steeds weer nieuwe smaken te laten beleven.

    Zijn je kinderen wat ouder (vanaf een jaar of 6/7), dan zul je beslist wat meer tijd moeten nemen voor de verandering. Ze zullen niet zonder enig protest jouw nieuwe eetpatroon overnemen. Realiseer je daarbij goed dat ze de manier van eten die ze nu kennen, van jou hebben geleerd. Zij houden jou de spiegel van het verleden voor. Neem dus de tijd en wees geduldig. Jij kunt als volwassene een bewuste keuze maken en daarvoor je redenen hebben, jouw kinderen ‘overkomt’ het – zij hebben plotseling een ouder die ánders gaat eten.

    Laat me je een paar tips geven.
    1.Verander één ding tegelijk en wacht met een volgende verandering totdat de eerste ‘gewoon’ is geworden. Probeer daarbij vooral te focussen op wat je graag wilt dat ze wél eten. Verleid ze met je lekkerste smoothie en zorg dat hun lievelingsfruit altijd overvloedig in huis is. Gebruik regelmatig de lievelingsrecepten en lievelingsingrediënten van je kind. Daarmee wordt het nieuwe minder ‘vreemd’. Opnieuw: neem de tijd, heb geen haast.
    2.Betrek je kind in de bereiding van gerechten. Laat ze zelf een smoothie maken of een pizza met lekker plantaardige ingrediënten beleggen. Als kinderen zelf meewerken met de bereiding is hun bereidheid om het lekker te vinden vele malen groter (dat werkt bij volwassenen net zo, trouwens).
    3.Schaf een sapcentrifuge of slowjuicer aan. De meeste kinderen vinden het ontzettend leuk om zelf hun eigen sapjes te mogen maken. Stimuleer variatie en laat hen zo zelf ontdekken wat ze wel en niet lekker vinden (geef dus ook de ruimte iets niet lekker te vinden). Het is een geweldige manier om je kind grotere hoeveelheden vers fruit te laten eten.
    4.Geef nieuwe gerechten leuke, fantasierijke namen. Eén van de zeer gewaardeerde salades heet de ‘appeltaartsalade’. De naam doet wonderen bij kinderen.
    5.Leer je kinderen luisteren naar de signalen van hun eigen lichaam. Als ze bijvoorbeeld na een zuivelvrije proeftijd die je met hen hebt afgesproken, zelf ontdekken dat ze geen oorpijn meer hebben, laat hen dan de relatie met hun voeding zien. Of als ze plotseling sneller inslapen en minder druk zijn, als ze veel minder last blijken te hebben van acne. Als kinderen zelf eenmaal die relatie gaan zien, is een belangrijk aspect van je opvoeding voltooid.
    6.Laat je kinderen jouw eigen ontwikkeling zien. Het zal ze niet ontgaan als jij in korte tijd veel gewicht verliest, meer energie blijkt te hebben of je medicijnen kunt laten staan. Dat maakt indruk en zal hen aan het denken zetten. Zeker oudere kinderen kan het helpen om ook zelf gemotiveerd te raken voor het plantaardige bestaan. Maar ook hier zeg ik: neem de tijd. Denk, zeker als je kinderen ouder dan 13 jaar zijn eerder in maanden dan in weken en misschien zelfs wel in langer dan een jaar. Wrijf het hen niet in, maar begeleid ze bij hun eigen ontdekkingstocht.

    Heb je kinderen die nog wat ouder zijn (vanaf een jaar of 15) dan zijn je mogelijkheden als ouder kleiner. Het is belangrijk om met hen het gesprek aan te gaan. Vertel wat jouw redenen zijn om anders te gaan eten en leg de nadruk op de waarden die er voor jou in liggen. Gezondheid. Dierenwelzijn. Klimaat. Honger in de wereld. Dat zijn thema’s waar puberende jongeren zelf ook mee bezig zijn. Geef hen de ruimte en de tijd om hun eigen ontdekkingen te doen. Jij kunt niet in een paar weken of maanden veranderen wat je ze in de afgelopen 15 jaar hebt laten eten.

    Kinderen en planteneten. Het is een dubbel avontuur. Maar wel de moeite waard. Ik had gewild dat ik als tiener had geweten wat ik nu weet. Als je je kinderen in ieder geval het bewustzijn meegeeft dat hun eigen gezondheid en welbevinden alles te maken heeft met wat ze in hun mond stoppen, dan heb je het belangrijkste meegegeven, in mijn ogen!

  12. Ik heb een eerder interview gezien in de Wereld Draait Door de documentaire gezien en de reactie van Emmy gelezen. Ook ik heb een duidelijke mening over het feit dat een moeder zijn kind opvoed als raw-foodist. Deze is een andere dan de mening van Emmy.
    Ik heb veel respect voor een moeder die duidelijk stelling neemt tegen de nomothetische wetenschap/ wet- en regelgever (die leidt aan tunnelvisie, we weten niet alles, en daarom (veelal) slechts een tijdelijke stand van zaken (waarheid) presenteert), omdat ze dit doet vanuit haar ethische overtuiging; namelijk dat de manier waarop zij haar kind opvoed een juiste is. Een kritische burger is in mijn ogen een zelfredzame burger en in mijn optiek is zij een zelfredzame burger waarvan menigeen nog iets kan leren, door naast het hebben van kritiek ook te handelen naar diens overtuigingen en dit te verdedigen ten overstaan van de massa. Tegelijkertijd heb ik zeer veel respect voor instanties die het welzijn van in dit geval kinderen beschermen. Maar vraag u nu eens af, is dit een moeder die willens en wetens haar kind verwaarloost of die niet in staat is om een kind op te voeden totdat het zijn eigen besluiten kan nemen of die niet in staat is haar koers te wijzigen als blijkt dat het dieet tot acute gezondheidsproblemen bij het kind leidt. Ik ben van mening van niet. Het is mijn overtuiging dat een kind meer gebaat is bij een ouder die voor haar principes gaat staan dan enkele centimeters meer lengte.

  13. Ik heb de documentaire gezien en heb toch heel sterk het idee, dat Tom gehersenspoeld wordt door zijn moeder en ddoor die vereniging, waar Francis bij is. Ook al blijkt het, dat Tom zijn mening mag/kan zeggen.
    Het was ook triest, dat hun hond ook aan die flauwekul mee moest doen.
    Hij had oorontsteking en had 2, misschien langer dan 2 dagen geen eten gehad, want dat was beter om de cellen in de lichaam te richten op die oorontsteking.
    Zo’n hond moet aansterken en gevarieerd eten krijgen.
    Wat Tom betreft merkte ik toch, dat het rauwe eten wordt opgedrongen en Francis zich niet aan afspraken houdt van ’t ziekenhuis om er met Tom naar toe te gaan.
    Dit zegt voor mij genoeg. Tom heeft geen vrijheid om te eten, wat hij wil.
    Als Francis zo overtuigd is van haar gelijk, moet ze juist meewerken met het ziekenhuis om te kijken of haar visie werkelijk klopt over rauw eten. Is ze bang, dat het ziekenhuis het tegendeel bewijst?
    Ook het feit, dat Tom 3 jaar niet meer naar school gaat, omdat Francis bang is, dat Tom aan de energydrankjes, chips of alcohol gaat. Dan vraag ik mij sterk af: “Vertrouwt ze Tom eigenlijk wel?”
    Het gaat toch om iets te leren op school, daar onthoud ze Tom van en het verder ontwikkelen van Tom, die nog in de groei is.
    Dat Tom nu onder toezicht staat is niet voldoende. Francis moet uit haar ouderlijke macht gezet worden.
    Ook zag ik, dat Tom in het gips zat met zijn linkerarm. Waarschijnlijk arm gebroken?
    Dan vraag ik mij af: “Hoe herstelt deze jongen, als hij geen zuivelprodukten krijgt, waar calcium, vitamine D inzit om de botten weer aansterken?”
    Het feit, dat deze jongen ook geen andere voedingsstoffen binnen krijgt is schrijnend, want deze jongen zal meer lichamelijke, maar misschien ook geestelijke problemen gaan krijgen.
    Dat Francis zelf aan zo’n dieet gaat, prima, maar dat ze haar zoon Tom, die nog volop in groei is, hier ook in mee sleept is schandalig.
    Zij hoort te weten, dat een kind in ontwikkeling en volop in de groei ander eten moet hebben dan alleen rauwe groete, fruit en noten.
    De documentaire vond ik meer dan schrijnend, niet alleen voor Tom, maar ook voor hun hond.

  14. Dr. Nolfi (Kristine) een Deense Arts heeft zichzelf genezen van kanker (1948) door het eten van “Levend Voedsel” – Leven Voedsel of Raw-Food onbewerkt eten, wat de aarde te bieden heeft – (h)eerlijk eten

  15. Ik meende dat ze zei, dat ze pioniers van Jezus waren??
    Laat haar dan gauw de bijbel lezen en zie wat je bijbels gezien allemaal mag eten!!!!!

  16. ik heb echt met tranen in mijn ogen gekeken ongelovelijk dit !! Je ziet aan het kind dat hij ontzettend ongelukkig is en een buitenbeentje is. Hij wil zijn moeder niet teleurstellen dus eet hij het maar. Ben benieuwd wat moeder nog meer met Tom doet! Er zit werkelijk wat niet goed daarboven! Ik denk ook dat Tom niet de keuze heeft om wat anders te eten. Of zelf wat anders te kopen als hij altijd maar binnen ( heeft ook geen geld een krantenwijkje ofzo wat normale jongens wel hebben om te leren met geld om te gaan) hij zit met de hele dag met zijn moeder. Moeder kan beter op zoek gaan naar een man!!!! Dan kan ze teminste een beetje feedback krijgen!! Want zo een jongen durft niet in te gaan tegen zijn moeder!! Zij stort zich volledig op haar kind. Voor de toekomst kan hij geen sociale contacten opbouwen en als moeder er niet meer is, zal hij zich volledig losgelaten voelen en het verkeerde pad opgaan.
    En Tom heeft geen eigen keuze voor het eten, want er is niets anders in huis dat RAUW dus hij moet wel, en stiekum eet het dan normaal voedsel. Dus ho ho ho niets eigen keuze! Hij wordt gedwongen met haar manipulatie in haar stem!! Ik hoop dat Tom zich gaat afkeren tegen zijn moeder wat elke jongen in de puberteit doet, en zijn eigen mening durft laten zien!! Maar zijn pubertijd zal pas op zijn 30ste levensjaar zijn omdat hij flink achterloopt.

  17. wat zielig voor Tom
    3 keer per week vis wordt verworpen omdat er kwik inzit
    Waarom kan die Tom niet gewoon, zolang hij in de groei is wel die eiwitten eten, desnoods soja,hij kan dan na zijn 18 de zijn rauw voedsel dieet weer voortzetten.
    Zolang er nog een kans is om wat te groeien zou ik wat dat betreft alle kansen benutten.
    Die 1.77 gaat Tom nooit halen hoor, waarschijnlijk komt hij nooit meer boven de 1,60m
    Ik ben na mijn 11de geen cm meer gegroeid. mijn zoon is na zijn 14de ook niet veel meer gegroeid maar hij is 1.94m dus prima lengte! maar of Tom nog gaat groeien???/

    Tom als je dit leest, GA GEWOON STIEKEM VIS EN VLEES EN SOJA ETEN
    JE MOEDER HOEFT HET NIET TE WETEN! VRAAG DESNOODS AAN JE HUISARTS GROEIHORMONEN. Natuurlijk zitten er ook gifstoffen in voedsel maar das maar een klein beetje. De voordelen zijn groter! je hersenen moeten zich ontwikkelen, je botten, al je organen.

    Het kan toch niet zijn dat een moeder haar eigen kind als experiment gebruikt?
    Als straks blijkt dat Tom een klein onoogelijk mannetje word die niet ouder word dan 30 en allerlei kwalen krijgt dan is pas bewezen, dat rauw voedsel alleen, te eenzijdig is.

    Maar zij denkt dat Tom 120 jaar wordt en kerngezond zal zijn.
    maar dat maakt zij niet meer mee….

    Wat ze wel mee gaat maken is dat Tom zich op een dag van haar af zal keren
    Zeker als hij nu niet de kans krijgt om nog wat te groeien.
    Ze heeft het ook over 6 cm minder lang maar de dokter spreekt over 10 to 15 cm
    ze verdraaid het gewoon zo dat iedereen (Tom)denkt dat zij gelijk heeft

    Zeker als hij nu niet de kans krijgt om nog wat te groeien
    Mijn drie pubers dachten dat Tom 9 was maar toen ze hoorden dat hij 15 was konden ze het niet geloven.

    Zou er niet een plan kunnen worden opgesteld met een goede dietiste waarbij Tom toch een betere voeding krijgt en de moeder toch niet al teveel van haar principes hoeft af te wijken?

    Ik vraag me verder ook af of bij volledig rauw voedsel alle vitamines wel worden opgenomen?
    Ik zou me kunnen voorstellen dat als je het heel kort blancheerd en de groeten knapperig beetgaar is, dat dat misschien gezonder is?
    Ik vind dat in ieder geval erg lekker.
    Verder vind ik het hele verhaal van de moeder over dat gekookt voedsel niet natuurlijk is niet kloppen. De mensheid is zich gaan evolueren toen ze vlees gingen eten en het vuur is er al heel lang.

    Als de camera erbij is stelt de moeder steeds vragen aan het kind waaruit lijkt te blijken dat Tom een vrije keuze heeft,
    MAAR AAN DE VRAAGSTELLING EN DE TOON TE HOREN WEET JE DAT ER AL EERDER OVER GESPROKEN IS, ZONDER CAMERA,EN DAT ER VOOR TOM MAAR EEN ANTWOORD IS NL WAT ZIJN MOEDER WIL HOREN!
    Heel erg eng!

    Ik hoop dat Tom dit leest en eens diep na gaat denken nu het nog kan.

    Ik ken veel mensen boven de 90 die nog gezond zijn en die eten allemaal vlees en gekookte groenten maar wel alles met mate!

    Tom Ik wens je het beste!

    Liefs Emmy

    • In mijn beleving bestaat gezond leven uit veel meer aspecten dan alleen voeding. Algeheel welbevinden houdt ook in dat je plezier hebt, weinig stress, contact met leeftijdgenoten, sport etc. Francis is zo gefocust op het eten van rauwe voeding en het voorkomen dat Tom ‘verleid’ zou kunnen worden om te zondigen, dat ze aan bovengenoemde aspecten voorbij gaat. Stress is er wel degelijk met een dreigende uithuisplaatsing. En wat is het doel: oud worden? Als je daardoor als puber aan huis gekluisterd zit, zou ik liever een paar jaar minder oud worden.
      Francis geeft aan dat zij Tom vrij laat in zijn keuze. Niets is minder waar, volgens mij. Tom wordt wel degelijk sterk door haar beïnvloed en zij geeft hem geen kans om zijn eigen mening te vormen als hij niet naar school gaat. Op school kan hij de mening van anderen naast die van zijn moeder leggen en een afweging maken. Vreemd is ook dat zijn broer is weggegaan vanwege conflicten over rauw eten. Daaruit blijkt dat Francis helemaal niet zo ruimdenkend is hieromtrent.
      Mijn mening is dat als je zo’n ingrijpende beslissingen neemt voor je kind, je wel heel radicaal moet zijn om zelf te blijven geloven dat het goed voor hem is, tegen alle adviezen van de professionals in.
      Ik hoop dat Tom’s moeder, die zichzelf een intelligent weldenkend mens vindt, een beetje kan afstappen van haar principes en gaat denken aan het totaalplaatje van een gezond mens, dus het totale welbevinden van Tom.

  18. Werkt deze vrouw niet ofzo!! Zoek een leven! Dan het leven van je kind te stoppen!! Je stopt je volledig op je kind en het kind lijdt daaronder dat is duidelijk te zien!

  19. Ik heb serieus met mijn mond open van verbazing gekeken.
    Echt ongelovelijk dit. Kon alleen maar denken dat arme kind.
    Dat zij dit doet prima!!!! Maar ze drukt haar mening door op haar kind met alle gevolgen van dien.
    Het lijkt wel een Sekte!!
    Als kind heb je loyaliteit naar je ouders en volg je op wat hun zeggen. Daar maakt moeder gebruik van. Dat koppie van Tom tijdens de kerst! Zit hij dan met een glas gemalen rauwe koude mengsel.
    In de oertijd werden ze niet ouder dan 30!!!
    Om over de groeiachterstand maar te zwijgen!
    In de aflevering vroeg de rechter zou je het niet willen… Toen wilde Tom daarop wat zeggen, maar de rechter stelde alweer een nieuwe vraag helaas.
    Hij wil zijn moeder niet teleurstellen door normaal te eten. Maar zijn gezicht spreekt boekdelen. Zij beslist over wat Tom eet of niet. Vind het echt verwaarlozing dit. Ze ontneemt hem zijn school en verliest hierdoor sociale contacten met leeftijdsgenootjes wat in zijn verdere leven, gevolgen kan hebben. Zijn moeder kan rustig haar gang gaan 1 op 1 met een kind en niemand die er wat aan doet. Dit is echt ronduit te bizar voor woorden.
    ( en die hond dan arm beest! Hoe moet hij herstellen met een lege maag!!! Zij zou zelf eens even 3 dagen niet moeten eten!!! Misschien hersteld haar lichaam en geest van deze waanideeen|!!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

Avatar
Mijn naam is Natascha en ik vind het leuk om je te informeren over het laatste nieuws op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Regelmatig schrijf ik artikelen en columns voor vetvrij.com