Documentaire: ‘Rauw’ en ‘Rauwer’ Anneloek Sollart

Afvallen in 2021

Dinsdag was Tom Watkins (11) met zijn moeder Francis Kenter te gast bij De wereld draait door. Moeder Francis Kenter vertelde vol trots dat ze al 5 jaar uitsluitend rauw voedsel nuttigt. De Moeder van Tom is ervan overtuigd dat alle antibiotica en groeihormonen in vlees en zuivel slecht zijn voor een mens. Daarom eten ze alleen rauwe groenten, fruit en noten. Ook haar zoon Tom kreeg de afgelopen vijf jaar uitsluitend rauw voedsel voor zijn kiezen. Hij gaf aan dat zijn eten bij hoge uitzondering een beetje lauw was als het te lang in de blender heeft gezeten. Het eten van Rauw voedsel, ook wel raw food genoemd is al langer bekend. Over het feit of het eten van rauw voedsel gezond is lopen de meningen uiteen.

Na ‘Raw’ komt ‘Rawer’

De documentaire Raw of Rauw was te zien in 2008. Nu, vier jaar later is er een vervolg met de titel Rawer. Destijds werd in een aangrijpende documentaire het leven van de 11 jarige Tom vastgelegd door documentairemaker Anneloek Sollart. Vier jaar later, in 2012, heeft Anneloek een vervolg gemaakt op de eerste documentaire. Bekijk de intro van Rawer uit 2012.

Jouw mening over Rawfood

Wat is jouw mening over Rauw Eten en het feit dat Mevrouw Kenter haar zoontje ook rauw eten voorschotelt? Geef hier een reactie of lees de reacties van anderen.

De documentaire Rauw het fragment uit DWDD en een Engelstalig interview met Tom Watkins kun je hieronder bekijken.

Bekijk de documentaire: “Rauw”

De documentaire “Rauw” is gemaakt door Annelouk Sollaart en maakt deel uit van de serie “Overleven in Nederland” welke in de jeugdprogrammering van [email protected] staat. “Overleven in Nederland” is een serie documentaires over de unieke veerkracht waarmee kinderen zich aan de meest ongewone situaties kunnen aanpassen. Op 26 maart is deze documentaire onder de naam “Rauw” uitgezonden bij [email protected]

Tom en Francis bij DWDD

het interview begint na 5 minuten en 30 seconden

Tom is, één van de zeer weinige jongens die rauw eet. Een dieet dat voorschrijft dat eten niet wordt gekookt, gebakken of verhit. Geen vlees, vis, brood, rijst of pasta, geen kaas, eieren of melk, wel fruit, noten, groente en zaden. Tafelgast Hugo Borst laat duidelijk merken dat hij het niet eens is met de opvoeding van moeder Francis.

Bekijk hier een Engelstalige documentaire met Tom Watkins

Tijdens dit Engelstalige interview zie je de drie “raw-food-kids” Tom Watkins, Blake Clement en Julan

Bekijk ook de volgende vegetarische boeken

De dunne vegetariër
De dunne vegetarier
Antoinette Hertsenberg

Vegetarisch koken met kinderen
Vegetarisch koken met kinderen
Marja Baseler

Meer informatie over Rauwe Voeding kun je vinden via de onderstaande websites:

RauweVoeding.nl
RawFoodSuccess.com (engelstalig)

266 Reacties

 1. Goeie docu! Die Hugo Borst weet er geen fuck vanaf, das duidelijk.
  Ik sta volledig achter Francis, en aan zijn groei te zien heeft het in dat opzicht niks uitgemaakt. Ik zou willen dat mijn moeder dit wist 22jaar geleden.
  Zelf heb ik jarenlang mijn eigen landbouw verzorgt, en mis de heerlijke groente nu wel.
  Maareh, Francis weet je wel dat groente uit de winkel (ook de gem. biologische) vol met resthormonen en restantibiotica uit de meststoffen zit?

 2. Even biologieles gaan nemen Nina. Dan leer je dat olifanten op paarden lijken en dus 0,0 overeenkomst met ons hebben, om over schildpadden nog maar te zwijgen.

 3. alleen rauw eten kan heus wel, kijk maar naar olifanten en schildpadden die eten ook alleen rauw :) niet zo met de economie meegaan he :) en dat het kind nog steeds op 9 jaar lijkt wilt dat niet zeggen dat dat niet goed is? blijkbaar heeft de moeder gelijk, raw eten BLIJF je inderdaad jong en gezond :) dat in nederland meisjes van 17 jaar al op 25 jaar lijken door alcohol gefriturrd eten etc..

 4. Daar zullen ze zeker geen last van hebben, maar er kunnen, door dat eenzijdig voedsel, wel andere kwalen naar boven komen, zoals botontkalking, groeistoornissen, tandproblemen, e.a.
  Als U al hebt gezien, hoe Francis eruit ziet, dat kan nooit gezond zijn, zowel geestelijk als lichamelijk niet.
  Op zijn tijd kan rauwkost best gezond zijn, maar 3x per dag, vind ik overdreven.
  Gevarieerd eten via de schijf van 5 zou nog beter zijn.

 5. waarom is iets wat anders is bijvoorbaat niet goed .. ik denk persoonlijk dat er wel waarheid in deze rauwe voedsel teorie zit..ik denk dat de moeder en haar zoon geen last zullen hebben van hoge bloedruk,,last van verstopte bloedvaten,galstenen of wat dan ook ik heb zelf 4 kinderen en ze mogen van mij eten wat ze lekker vinden..maar ik zeg ook eet niet teveel van dit niet te veel van dat want je word te dik en dat komt ook door dat er teveel bende in het eten word gespoten ik denk persoonlijk dat het wel goed is en dat je met deze levens wijze wel gezond leeft dat anderen dat vreemd vinden of raar dat is hun probleem …. het enige wat mijn heel moeilijk lijkt is variatie te vinden in het maken van de rauw schotels. en ik hou wel van een bakje warme t hee dat mag dan zeker niet nou gezonde moeder en zoon ik hoop dat het de juiste keuze is groetjes mevr menckeberg…

  • nee van dat niet ,maar wel een gebrek aan vitamine d calcium ,calium ,foliumzuur en darmen.
   ik heb zo gegeten maar al mijn bloedwaardes waren slecht en botontkalking door te kort. op het moment dat men toch een keer een boterham pakt op de eerste hulp omdat de darmen dat nu niet meer aankunnen.

 6. Aan Francis (en ieder ander die dit dieet volgt) wil ik, los van mijn mening over dit dieet, alleen even zeggen: wees alstjeblieft alert erop dat je niet ALLE groenten rauw kunt eten, zoals peulgroenten en bonen. Het is algemeen bekend dat hier giftige stoffen inzitten die teniet worden gedaan door ze te verhitten. Verder denk ik dat dit raw food dieet lang niet het ergste van de wereld is. Al ben ik zelf wel voorstander van zuivel, maar liefst dan wel in z’n zuivere vorm, direct van de (biologische) boer.

  • Nergens in de docu wordt vermeld dat de moeder Tom thuis houdt vanwege de angst dat hij zich niet aan zijn dieet zal houden. Hij werd erom gepest en wilde daarom niet meer naar school.

   Het commentaar van de artsen over zijn vermeende lengte is m.i. ook flauwekul, je kunt niet van te voren weten hoe lang je wordt, alle onderzoeken en metingen ten spijt. En dat weet ik uit ervaring, want ik heb ook (te) kleine kinderen die afweken van de groeicurve en onderzocht zijn. Wij hebben altijd heel normaal en volgens de richtlijnen van het voedingscentrum gegeten, we zijn gewoon niet groter en de prognoses klopten niet.

   @Allan: raw food eters eten geen peulvruchten, vandaar o.a. het commentaar van Frances over de schimmels in pinda’s.

 7. er is van alles wel wat te zeggen.
  jacueline ik vind dat kinderen die te dik zijn niet gepest moeten worden.,
  DAT is de reden dat de depri worden en zich ziek melden.
  doe wat aan de pesters.zij moeten in therapie.
  ik was vroeger flink en de beste in sport van de hele klas en in leren.
  was daarom het pispaaltje en ging heel heel ver zo ver dat ik suicidaal werdt en anorexia kreeg.
  en jan de test resultaten liegen er niet om.
  als je naar die moeder kijkt dan zie je dat ze er nie tgezond uit ziet.
  ik heb zelf haar gewicht gehad(dus anorexia) geloof me dan zit het niet goed in je hoofd en voel je je lichamelijk niet fijn.
  het verschil is natuurlijk ook dat de ouders van bv te dikke kinderen niet de hele dag met voedsel bezig zijn of het slechte ervan.
  in docu 1 en 2 zie dat moeder ziekelijk met eten bezig is en tom er in mee neemt.
  in deel 1 zegt tom dat ie die drankjes goor vind en brood lekker vind ruiken.
  is het leven nog leuk als alles moet en niet lekker is???
  dat zij er mee kan leven is prima ,maar laat die jongen zijn eigen keuzes maken.
  kan je wel zeggen als francis zo door gaat heel snel in het ziekenhuis komt.
  mijn darmen zijn stuk en ben inmiddels 8 keer geopereerd aan alles wat inwendig stuk is gegaan door zo te eten.