Documentaire: ‘Rauw’ en ‘Rauwer’ Anneloek Sollart

Dinsdag was Tom Watkins (11) met zijn moeder Francis Kenter te gast bij De wereld draait door. Moeder Francis Kenter vertelde vol trots dat ze al 5 jaar uitsluitend rauw voedsel nuttigt. De Moeder van Tom is ervan overtuigd dat alle antibiotica en groeihormonen in vlees en zuivel slecht zijn voor een mens. Daarom eten ze alleen rauwe groenten, fruit en noten. Ook haar zoon Tom kreeg de afgelopen vijf jaar uitsluitend rauw voedsel voor zijn kiezen. Hij gaf aan dat zijn eten bij hoge uitzondering een beetje lauw was als het te lang in de blender heeft gezeten. Het eten van Rauw voedsel, ook wel raw food genoemd is al langer bekend. Over het feit of het eten van rauw voedsel gezond is lopen de meningen uiteen.

Na ‘Raw’ komt ‘Rawer’

De documentaire Raw of Rauw was te zien in 2008. Nu, vier jaar later is er een vervolg met de titel Rawer. Destijds werd in een aangrijpende documentaire het leven van de 11 jarige Tom vastgelegd door documentairemaker Anneloek Sollart. Vier jaar later, in 2012, heeft Anneloek een vervolg gemaakt op de eerste documentaire. Bekijk de intro van Rawer uit 2012.

Jouw mening over Rawfood

Wat is jouw mening over Rauw Eten en het feit dat Mevrouw Kenter haar zoontje ook rauw eten voorschotelt? Geef hier een reactie of lees de reacties van anderen.

De documentaire Rauw het fragment uit DWDD en een Engelstalig interview met Tom Watkins kun je hieronder bekijken.

Bekijk de documentaire: “Rauw”

De documentaire “Rauw” is gemaakt door Annelouk Sollaart en maakt deel uit van de serie “Overleven in Nederland” welke in de jeugdprogrammering van [email protected] staat. “Overleven in Nederland” is een serie documentaires over de unieke veerkracht waarmee kinderen zich aan de meest ongewone situaties kunnen aanpassen. Op 26 maart is deze documentaire onder de naam “Rauw” uitgezonden bij [email protected]

Tom en Francis bij DWDD

het interview begint na 5 minuten en 30 seconden

Tom is, één van de zeer weinige jongens die rauw eet. Een dieet dat voorschrijft dat eten niet wordt gekookt, gebakken of verhit. Geen vlees, vis, brood, rijst of pasta, geen kaas, eieren of melk, wel fruit, noten, groente en zaden. Tafelgast Hugo Borst laat duidelijk merken dat hij het niet eens is met de opvoeding van moeder Francis.

Bekijk hier een Engelstalige documentaire met Tom Watkins

Tijdens dit Engelstalige interview zie je de drie “raw-food-kids” Tom Watkins, Blake Clement en Julan

Bekijk ook de volgende vegetarische boeken

De dunne vegetariër
De dunne vegetarier
Antoinette Hertsenberg

Vegetarisch koken met kinderen
Vegetarisch koken met kinderen
Marja Baseler

Meer informatie over Rauwe Voeding kun je vinden via de onderstaande websites:

RauweVoeding.nl
RawFoodSuccess.com (engelstalig)


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

266 Reacties

 1. Goeie docu! Die Hugo Borst weet er geen fuck vanaf, das duidelijk.
  Ik sta volledig achter Francis, en aan zijn groei te zien heeft het in dat opzicht niks uitgemaakt. Ik zou willen dat mijn moeder dit wist 22jaar geleden.
  Zelf heb ik jarenlang mijn eigen landbouw verzorgt, en mis de heerlijke groente nu wel.
  Maareh, Francis weet je wel dat groente uit de winkel (ook de gem. biologische) vol met resthormonen en restantibiotica uit de meststoffen zit?

 2. Even biologieles gaan nemen Nina. Dan leer je dat olifanten op paarden lijken en dus 0,0 overeenkomst met ons hebben, om over schildpadden nog maar te zwijgen.

 3. alleen rauw eten kan heus wel, kijk maar naar olifanten en schildpadden die eten ook alleen rauw :) niet zo met de economie meegaan he :) en dat het kind nog steeds op 9 jaar lijkt wilt dat niet zeggen dat dat niet goed is? blijkbaar heeft de moeder gelijk, raw eten BLIJF je inderdaad jong en gezond :) dat in nederland meisjes van 17 jaar al op 25 jaar lijken door alcohol gefriturrd eten etc..

 4. Daar zullen ze zeker geen last van hebben, maar er kunnen, door dat eenzijdig voedsel, wel andere kwalen naar boven komen, zoals botontkalking, groeistoornissen, tandproblemen, e.a.
  Als U al hebt gezien, hoe Francis eruit ziet, dat kan nooit gezond zijn, zowel geestelijk als lichamelijk niet.
  Op zijn tijd kan rauwkost best gezond zijn, maar 3x per dag, vind ik overdreven.
  Gevarieerd eten via de schijf van 5 zou nog beter zijn.

 5. waarom is iets wat anders is bijvoorbaat niet goed .. ik denk persoonlijk dat er wel waarheid in deze rauwe voedsel teorie zit..ik denk dat de moeder en haar zoon geen last zullen hebben van hoge bloedruk,,last van verstopte bloedvaten,galstenen of wat dan ook ik heb zelf 4 kinderen en ze mogen van mij eten wat ze lekker vinden..maar ik zeg ook eet niet teveel van dit niet te veel van dat want je word te dik en dat komt ook door dat er teveel bende in het eten word gespoten ik denk persoonlijk dat het wel goed is en dat je met deze levens wijze wel gezond leeft dat anderen dat vreemd vinden of raar dat is hun probleem …. het enige wat mijn heel moeilijk lijkt is variatie te vinden in het maken van de rauw schotels. en ik hou wel van een bakje warme t hee dat mag dan zeker niet nou gezonde moeder en zoon ik hoop dat het de juiste keuze is groetjes mevr menckeberg…

  • nee van dat niet ,maar wel een gebrek aan vitamine d calcium ,calium ,foliumzuur en darmen.
   ik heb zo gegeten maar al mijn bloedwaardes waren slecht en botontkalking door te kort. op het moment dat men toch een keer een boterham pakt op de eerste hulp omdat de darmen dat nu niet meer aankunnen.

 6. Aan Francis (en ieder ander die dit dieet volgt) wil ik, los van mijn mening over dit dieet, alleen even zeggen: wees alstjeblieft alert erop dat je niet ALLE groenten rauw kunt eten, zoals peulgroenten en bonen. Het is algemeen bekend dat hier giftige stoffen inzitten die teniet worden gedaan door ze te verhitten. Verder denk ik dat dit raw food dieet lang niet het ergste van de wereld is. Al ben ik zelf wel voorstander van zuivel, maar liefst dan wel in z’n zuivere vorm, direct van de (biologische) boer.

  • Nergens in de docu wordt vermeld dat de moeder Tom thuis houdt vanwege de angst dat hij zich niet aan zijn dieet zal houden. Hij werd erom gepest en wilde daarom niet meer naar school.

   Het commentaar van de artsen over zijn vermeende lengte is m.i. ook flauwekul, je kunt niet van te voren weten hoe lang je wordt, alle onderzoeken en metingen ten spijt. En dat weet ik uit ervaring, want ik heb ook (te) kleine kinderen die afweken van de groeicurve en onderzocht zijn. Wij hebben altijd heel normaal en volgens de richtlijnen van het voedingscentrum gegeten, we zijn gewoon niet groter en de prognoses klopten niet.

   @Allan: raw food eters eten geen peulvruchten, vandaar o.a. het commentaar van Frances over de schimmels in pinda’s.

 7. er is van alles wel wat te zeggen.
  jacueline ik vind dat kinderen die te dik zijn niet gepest moeten worden.,
  DAT is de reden dat de depri worden en zich ziek melden.
  doe wat aan de pesters.zij moeten in therapie.
  ik was vroeger flink en de beste in sport van de hele klas en in leren.
  was daarom het pispaaltje en ging heel heel ver zo ver dat ik suicidaal werdt en anorexia kreeg.
  en jan de test resultaten liegen er niet om.
  als je naar die moeder kijkt dan zie je dat ze er nie tgezond uit ziet.
  ik heb zelf haar gewicht gehad(dus anorexia) geloof me dan zit het niet goed in je hoofd en voel je je lichamelijk niet fijn.
  het verschil is natuurlijk ook dat de ouders van bv te dikke kinderen niet de hele dag met voedsel bezig zijn of het slechte ervan.
  in docu 1 en 2 zie dat moeder ziekelijk met eten bezig is en tom er in mee neemt.
  in deel 1 zegt tom dat ie die drankjes goor vind en brood lekker vind ruiken.
  is het leven nog leuk als alles moet en niet lekker is???
  dat zij er mee kan leven is prima ,maar laat die jongen zijn eigen keuzes maken.
  kan je wel zeggen als francis zo door gaat heel snel in het ziekenhuis komt.
  mijn darmen zijn stuk en ben inmiddels 8 keer geopereerd aan alles wat inwendig stuk is gegaan door zo te eten.

 8. Uit een vraaggesprek in een uitzending van nieuwsuur met een hoogleraar jeugdzorg die kennis had van het dossier van het jongetje Tom bleek dat het niet medisch hard was te maken dat hij ondervoed en dus mishandeld werd. De onderzoekend kinderarts heeft dus blijkbaar maar wat geroepen????? De moeder is overtuigd dat haar voeding het beste voor haar zoontje is. Dat zijn die andere moeders die hun kinderen patat, veel snoep,veel rood vlees e.d geven ook.
  Ik denk dat zij wel een punt heeft als je kijkt naar de hoeveelheid obese kinderen en de hoeveelheid 15-jarigen die al ouderdoms diabetes hebben!!!!!!!

 9. ik vind het een belangrijke en juiste beslissing , dat tom weer naar school gaat ; hij moet weer met kinderen leren omgaan en de juiste leraren krijgen , die hem lesgeven ; maar verder ?
  wat doet jeugdzorg met veel te dikke kinderen en hun ouders ?
  veel zorgwekkender vind ik dat , zowel fysiek als geestelijk gezien voor die kinderen .
  de praktijk is dat ze niet mee kunnen doen met sporten / gepest worden / grote gezondheidsproblemen voor de toekomst / depressief worden .
  uit mijn ervaring als leerkracht weet ik dat ze daarom spijbelen / zich ziek melden en veel mislopen aan kennis / blijven zitten .
  DAT moet veel meer en harder aangepakt worden .

 10. Orthorexia Nervosa, nog nooit van gehoord.
  Mensen, die geobsedeerd door gezond te willen eten en de belangrijkste voedingsstoffen weg laten en alleen groente, fruit en noten eten.
  Nou begin ik wel te begrijpen, waarom Francis er zo bar slecht uit ziet.
  Ik vind “Gezond eten” ook belangrijk, maar ben niet zo ziekelijk bezig als Francis.
  Ik eet juist regelmatig vis in plaats van vlees, volkoren brood, groente, fruit en zuivelprodukten.
  Alles zo’n beetje op de schijf van vijf.
  Als ik er op zou moeten letten, wat gezond is en wat niet. Dan kan ik beter niets meer eten.
  Want als het er op aan komt is al ons voedsel vergiftigd, wat we eten door het gif, waar de groentes en fruit mee bespoten wordt.
  Francis moet zelf weten, wat zij met haar lichaam doet, maar als zij een opgroeiende zoon in huis heeft, dan zou hij gevarieerd eten moeten krijgen, zoals een boterham met kaas, ‘smorgens,melk of yoghurt, kortom het eten op de schijf van vijf en niet zoals ze nu bezig is met haar zoon.
  Want Francis is zelf de oorzaak, dat haar zoon gepest zal gaan worden op school vanwege “haar ziekelijke obsessie”, waar Tom in meegesleept wordt.
  De kinderombudsman heeft besloten, dat Tom terug kan naar ziijn moeder. ONBEGRIJPELIJK.
  Tom moet weer normaal gaan eten en niet meer meedoen aan die “ziekelijke obsessie van zijn moeder” mee doen.

 11. ik ken iemand met anorexia die verplicht in therapie moest van bureau jeugdzorg en het kind 3 dagen van de week uit huis werd geplaatst.
  dit terwijl de moeder elke dag haar kind goed te eten gaf en de situatie lang niet zo erg was als bij tom.
  snap niet dat er niet wordt ingegrepen terwijl er artsen zijn die tom hebben onderzocht omdat bijna alles niet goed aan hem is.???

 12. Wat is Orthorexia Nervosa?

  Een nieuwe eetstoornisontwikkeling passend in onze huidige maatschappij, wel een naam die we serieus mee moeten nemen in de rubriek eetstoornissen.

  De naam Orthorexia Nervosa komt vanuit Amerika en is geïntroduceerd in 2001 door Dr. Steven Bratman. Dr. Steven Bratman, een natuurgeneeskundige arts, acupuncturist en een voormalige ‘orthorexiapatiënt’ schreef onlangs een boek over Health Food Junkies “Een pathologische fixatie op gezond eten”.

  Mensen die lijden aan orthorexia zijn 24 uur bezig met verantwoord en te gezond voedsel. Zij weigeren, in hun ogen, ‘ongezond voedsel’. Het verraderlijke van deze aandoening is dat het er langzaam insluipt. Vaak worden eerst vlees, vis, graan en zuivel uit het dieet verbannen. Zij hebben voornemens om meer groente te eten en veel fruit wordt er ook genuttigd. Koken van groente betekent vitamineverlies dus vanaf die tijd eten de mensen alleen nog maar meer bergen rauwe groente, ook al beginnen hun darmen te protesteren. Vetten zijn slecht, dus eten ze ook geen boter op hen brood, waardoor vitamine A-D tekort ontstaat.
  Het gaat bij orthorexia dan ook niet zozeer om de hoeveelheid eten, maar om de kwaliteit ervan. Aan de kwaliteit van het eten wordt de kwaliteit van het leven afgemeten. Over het algemeen eten mensen dan ook die lijden aan orthorexia veel te eenzijdig.

  De sociale gevolgen

  Orthorexia heeft op sociaal gebied ook veel gevolgen dit doordat zij 24 uur per dag met gezond voedsel bezig zijn. Door alle lichamelijke en geestelijke stress kunnen mensen die aan orthorexia zich onzeker, angstig en depressief gaan voelen. Deze mensen moeten van henzelf zich aan allerlei regels voldoen, en eigenlijk wordt hen hele denken en doen, in beslag genomen door de eetstoornis. Door chronische vermoeidheid worden sociale contacten vermeden, ze hebben ze weinig tijd voor andere dingen zoals hobby’s etc. Hoezeer ze zich ook proberen aan te passen, ze zonderen zich steeds meer van hen omgeving af waardoor ze in een sociaal isolement komt.

  De lichamelijke gevolgen

  Orthorexia-patiënten kunnen door hun eetgedrag erg vermageren. Door de ondervoeding en vermagering kunnen veel lichamelijke klachten optreden. • Vitaminetekort
  • Duizeligheid
  • Langdurige heesheid
  • Ernstige maagklachten
  • Haaruitval
  • Chronische vermoeidheid
  • Gebitsproblemen
  • Menstruatiestoornissen
  • Nier- en leverbeschadigingen
  • Spierkrampen
  • Hartritmestoornissen

  • @joviool ja ik dacht ik plaats gister ook even een gedachte als reactie op maayke het misschien hebben van orthorexia, fijn dat je het hier uitlegt.

 13. laatste bericht,deels een oplossing,jongen zal nog steeds slecht gevoed worden en mee moeten in het anorexia leventje van moeders.geestelijk niet goed voor hem.

  Tom Watkins, de jongen die alleen rauwe groenten, fruit en noten eet, wordt niet uit huis geplaatst. Watkins gaat vanaf 7 januari weer naar school. Dat meldt de Kinderombudsman Marc Dullaert.

  Bureau Jeugdzorg wilde de 15-jarige Watkins uit huis plaatsen omdat zijn moeder Francis hem al twee jaar thuis houdt. Zijn moeder is bang dat hij op school in de verleiding komt om ‘slecht’, niet-rauw voedsel te eten en geeft hem zelf les. Daarvoor heeft ze echter geen toestemming gekregen van de leerplichtambtenaar.

  Na bemiddeling door de Kinderombudsman is nu afgesproken dat Tom thuis blijft wonen en vanaf 7 januari onderwijs gaat volgen bij De Wereldschool en op het Geert Groote College in Amsterdam. Watkins dook een week geleden onder toen hij uit huis dreigde te worden gehaald.

  Kinderombudsman Dullaert zegt in een reactie op de site:

  “Ik juich het toe dat er een oplossing is gekomen, die aansluit bij de wensen en behoeften van Tom. Ieder kind heeft volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind het recht om op te groeien bij zijn ouders én recht op onderwijs. Met deze oplossing komen alle partijen hieraan tegemoet.”

 14. Dit is precies het omgekeerde van de patatjunkie(s) en blikvoer-kids. Het is een vorm van kindermishandeling waar een gestoorde moeder met idiote denkbeelden (en anorexia) iets opdringt(kennelijk nog heel veel invloed heeft op haar zoon) aan haar kind. Een kind volgt zijn ouders, wanneer deze asociaal is, een freak is of iets anders. Vanuit haar denkbeelden heeft ze alles uit z’n verband getrokkewn m.b.t. het eten van gezond en ongezond eten. Moeder heeft een lieve zachte stem waar ze haar kind kennelijk goed mee kan manipuleren. Tom blijft zijn moeder trouw. Jammer dat zijn vader(welicht ook een freak) zijn kind niet beschermt. Verder heeft moeder lak aan de ontwikkeling van haar kind door deze van onderwijs te ontrekken. Ik denk dat alles waar “Te” voor staat niet goed is. Eet uit de schijf van 5 en niet te veel vlees. Beweeg en ontspan. Rook en drink niet dan blijf je goed in balans. De moeder zal het goed bedoelen maar Tom moet tegen haar beschermd worden. In dit hardnekkige geval waaruit is gebleken dat Tom ondervoed is en veel te klein is voor zijn leeftijd ben ik voor een uithuis plaatsing en een straf voor deze moeder. Zij heeft therapie nodig met het respect voor haar denkbeelden.

 15. Saskia, bij de artsen is dat belletje al gaan rinkelen, maar bij Francis nog niet. Of dat belletje ooit zal rinkelen bij Francis is de vraag.
  Als Tom nu doelbewust weg wordt gehouden van het ziekenhuis zegt dat genoeg.
  Dat jochie heeft niets in te brengen.
  Rauw eten kan dan wel gezond zijn, maar er zijn grenzen.
  Francis is er in door geslagen en Tom is hier de dupe van, want hij heeft geen keus om ander eten tot zich te nemen, zolang hij ondergedoken blijft en terug naar zijn moeder gaat.

  • nou hij gaat iig weer naar school?! misschien heeft ze orthorexia? Laten we hopen dat alles goed komt…

 16. Heb rauwer net gezien. Apart hoe die Tom ook heel braaf zijn groentes op eet, op zijn leeftijd had je aan mij een moeilijke als ik alleen maar groente kreeg, maar het is hem met de paplepel ingegoten en dus heeft hij er geen probleem mee, maar ik denk niet dat de positieve effecten van dit dieet opwegen tegen de negatieve effecten, snap ook niet dat zijn moeder denkt dat rauw de enige juiste manier is, mensheid weet al sinds de vondst van het vuur van de voordelen van gekookt voedsel.

 17. nou bijzonder, ik denk dat rauwe voeding best ok KAN zijn, dat verschilt per persoon maar als de doktoren zeggen dat je kind ondervoed is gaat er dan niet een belletje rinkelen en als je kind van school houd leert het nooit met ‘verleidingen’ omgaan, je kan hem niet eeuwig beschermt opvoeden. Dit hoort bij opvoeden
  Maar ik heb wel een beetje het gevoel dat Tom wat anders wilt of misschien niet durft maar niet tegen zijn moeder wilt ingaan want het valt me op dat hij weinig zegt als er wat gevraagd word en ook hoor ik hem niet echt een duidelijke mening geven en ja zij is echt een apart mens maar ja ik ben ook niet perfect

 18. ik zou niet rouw kunnen eten omdat je dan bijvoorbeeld geen brood mag en ook geen pasta of lolly’s en ook niet coca cola of kaas. dat lijkt me vreselijk!

 19. Verbijsterend deze vrouw. Geobsedeerd door haar eigen rauw voedsel leefwijze. Ze brainwashed deze jongen. Die jongen heeft een keuze? Haha, wat een grap. De jongen is loyaal aan zijn moeder, gescheiden. Bij broer weg.
  D’r hond – waar je al door heen kon kijken – moest ook op dieet, vanwege een oorontsteking die dan beter genas. School is niet goed, dat kon zij zelf beter. Arme jongen, arme hond.
  Verbijsterende documentaire over een geobsedeerde vrouw.
  Hugo heeft zo ontzettend gelijk..

 20. @Hugo, je zegt: “informeer je zelf en vorm je eigen mening”

  Deze discussie gaat niet over allerlei volwwassenen, die denken dat “hun” voedingswijze de enige juiste is, maar over een jochie van 15, die eruit ziet als een ventje van 12.
  Gehersenspoelt door een moeder, die er zelf uitziet, of ze zo uit de Daniel den Hoed komt wandelen.
  Kom op zeg. Dat mens is zo manipulatief, daar kun je onmogenlijk een eigen mening bij hebben.

  Maar ja, artsen zijn hier niet voor opgeleid, een of andere Amerikaanse mafkees, die dat jochie de toekomstige redder van de wereld noemt, heeft er natuurlijk veel meer kijk op.
  Sorry voor het sarcasme.

  • Dit is precies wat het is.
   Dat de moeder doet wat ze doet, a la, moet zij zelf weten. Dat zij haar zoon en hond mee trekt, is wel bezwaarlijk. Ze speelt voor juf en voor dierenarts. Shocking.

 21. Hugo borst praat hier volledig uit onwetendheid

  misschien heeft hij wat artsen geraadpleegd maar men weet blijkbaar niet dat een gemiddelde arts niet wordt opgeleid in voedingsdeskundigheid ze worden opgeleid door instituten gefinancierd door de farmacie en hun studie is dus voor namelijk gebaseerd op het bestrijden van de ziekte en dan het liefst met winstgevende medicijnen van deze farmacie. (god wat een toeval)

  “Voorkomen is beter dan genezen” dit spreekwoord kent u vast wel, wellicht wordt het tijd dat onze gezondheidszorg met dit idee aant werk gaat,

  het wordt de hoogste tijd dat wij ons recht op een gezond leven terug eisen want we hebben het uit onwetendheid en naïviteit uit handen gegeven, en betalen daar nu de prijs voor met alle ziektes die vandaag de dag exploderen.

  informeer je zelf en vorm je eigen mening

 22. Esther, jij had een reden om rauw te eten, maar dat was, neem ik aan “tijdelijk”, tegen de auto-immuumziekte. Je zult nu toch wel weer gevarieerd eten of een dieet hebben?
  Gezond eten is prima, maar je moet er niet in doorslaan, zoals Francis dat bij haar zelf en haar zoon doet.
  Wat ik me ook heel sterk afvraag bij Tom is: “Hoe is het met zijn gebit gesteld door al die smoothies?” Daar zou ook eens naar gekeken moeten worden door de tandarts.
  Als zijn vocht alleen maar bestaat uit smoothies bestaat, dan zijn zijn botten ook niet meer in orde, lijkt mij.
  Geen wonder, dat hij met zijn arm in het gips zat. Dat viel mij al gelijk op in de documentaire.

  • Hallo Maayke,

   Ja, ik eet nu gevarieerder dan voorheen.
   Met dien verstande dat boterhammen met beleg een stuk minder gevarieerd is dan verschillende soorten fruit! ’t Is genieten bij elke maaltijd.
   Ik heb gekozen om deze levenswijze vol te houden, ik zou niet meer terug willen al vind ik brood ook lekker. Nu bak ik brood, één keer per week (of koop het zonder E-nrs bij de plaatselijke bakker), en eet daarvan mee tot het op is.
   En o ja, rauwe aardappels worden hier wel eerst gestoomd, en boontjes ook enzo. Maar dat deed ik ook tijdens het ziek zijn. Rauw zetmeel verteert niet zo makkelijk namelijk.
   En rauwkost met wat tuinkruiden is ook prima te doen (bovendien ontdekte ik een heleboel extra smaken dankzij de zaden en pitten die er goed bij smaken!). Trouwens ook goed voor het gebit, want dat blijft van dat kauwen wel in conditie!

 23. inderdaad mensen worden nu ouder dan vroeger omdat er juist beter gegeten wordt.
  die jongen is volledig gebrainwached.
  raad aan om deel 1 en 2 te bekijken.
  men zal zien dat ie er toen helemaal niet achter stond en een compleet andere mening had.
  was toen een vrolijke jongen ,is ie nu niet meer.

 24. Ik vond het zo een aparte documenteer vanmiddag weer gekeken, blijft gewoon bijzonder.
  Ik ben in vele optiek met die dame eens. Vele te veel kinderen zijn Te dik en ongezond.
  Vanmiddag weer gekeken ik moet eerlijk zeggen ik vindt het erg knap dat zij het voor elkaar krijgt om die jongen zo ver te krijgen om al dat groen te eten.
  Ik heb al elf jaar voeding strijd met mij kids, die het liefst elke dag een broodje zalm bij bakker bart wensen daarna friet met kroket groot glas met cola een lekker paula toetje liefst afsluiten met een softijsje.
  Elke dag weer DAT LUST IK NIET en als er geen stuk vlees bij is dan doe ik voor dat ze aan tafel komen oorddopje in me oren want ik hoor het liever niet dan dat ik daar op ingang.
  Me dochterts hebben mee gekeken vanmiddag Nou wat vonden ze de jongen moedig wow Mama wij gaan ook iets meer groen eten, er gaat geen half uur voorbij of ik kreeg al een briefje in me hand gedrukt met daar op Of ZE ASJEBLIEFT naar de MC mogen.
  Ik dacht vandaag maar friet bakken hebben ze wel verdient alleen al met de opmerking wij gaan ook iets meer groen eten.

 25. @Martin, je zegt: “De oermens at ook alleen wat hij kon vinden en was veganist”
  Klopt, en was dood met 35 !!!!!!!!

  Mensen gaan blijkbaar steeds “ongezonder” eten, maar voorlopig moet de AOW gerechtigde leeftijd omhoog, want we worden steeds ouder…………….

  Ik constateer toch een contradictie…………………

 26. Vanmiddag voor de 2e keer “rauwer” gezien, en eigenlijk nog harder geschrokken als de eerste keer.
  Die moeder belazert de boel gewoon.

  Leugen: Ze houd Tom voor dat hij uiteindelijk maar 6cm. korter zou worden. Nou sorry hoor, maar de kinderarts had het er over dat als Tom nu normaal zou gaan eten, hij toch nog 6cm korter zou zijn, maar als hij blijft doorgaan, hij 12 tot 14cm korter zou zijn.

  Vreemd: Ze doet voorkomen dat Tom e.e.a. uit vrije wil doet, en dat hij kan, en mag, stoppen als hij dat wil. Zijn broer Ben verteld iets heel anders. Die verteld dat hij het “gezeur over dat rauwe eten” zat was, en is naar zijn vader in Engeland vertrokken.

  Bang: Ik wordt bang als zo’n “rawfood” goeroe tegen een jochie van 15, die vollop in de schijnwerpers staat, vertelt dat de toekoemst van de wereld van hem (Tom) afhangt.

  Gestoord: ‘Dezelfde mafkees verteld dat, “als je anderhalf uur met je blote voeten door het gras loopt”, je van al je chronische pijnen afraakt. Tja, als je die idioterie gelooft, geloof je ook dat je hond van een ontsteking kan genezen door te vasten.

  Wat ik me btw ook afvraag hoe die moeder dat thuis onderwijs geven doet.
  Ik bedoel, deze vrouw leeft alleen met Tom, en er zal toch inkomen binnen moeten komen. Dus zal deze vrouw toch moeten werken, toch ?
  Ik neem aan dat mensen die zo principieël zijn niet van deze “vergiftigde” maatschappij willen leven.

  Conclusie, deze vrouw is volkomen doorgeslagen, en sleurt haar kind mee in haar onzin.
  In het belang van het kind, Tom opsporen en in een gesloten inrichting plaatsen

 27. Bizarre reakties allemaal.

  In principe komt het raw food principe gewoon neer op het jagersdieet. Dit betekent dat je alles kunt eten wat je in de natuur vindt. Bepaalde dingen kun je alleen eten als je het verhit. Van origine kan dat nooit de bedoeling geweest zijn. Adam en eva aten van de appel maar hadden nog geen manieren om er gekookte appelmoes van te maken ;) Die vonden ze daarna….lol
  De oermens at ook alleen wat hij kon vinden en was veganist. Vlees had hij dan ook rauw moeten eten en daar kan ons maag darm systeem niet tegen. We kunnen inderdaad overal aan wennen maar bekijk het eens anders. Als je heel lang geen verhitte of dierlijke producten gebruikt kun je er niet meer tegen maar als je heel lang geen rauwe producten eet en na lange tijd dit wel gaat eten zul je geen last ondervinden. Rara, hoe komt dat.
  Ikzelf heb al vanaf mijn geboorte last van allerlei vage klachten. Vele malen bij de dokter geweest. Uit laten zoeken in het ziekenhuis. Ik was altijd verkouden, kouwelijk, weinig energie, noem maar op. Ik ben begonnen met Raw Food maar ben erachter gekomen dat het nog best lastig is om bepaalde soorten voedsel te laten staan en kan ook niet zeggen dat ik alles laat staan maar ik probeer nu elke ochtend met Raw Food te ontbijten en smiddags ook Raw te lunchen. Ik had altijd een sloot koffie nodig om wakker te worden maar een rauwe groente/fruit smoothie werkt 100 keer beter. Ik heb daarna de hele dag geen buikklachten, tot ik s’avonds weer aan de warme prak zit. Daarna toch weer een opgeblazen gevoel. Rottend voedsel in m’n darmen. Ik denk dat de lichamelijk zwakkeren onder ons meer last van ondervinden van verwerkt voedsel maar ik denk ook dat dit een graadmeter is voor de sterkere mensen. De zwakkeren beginnen uiteindelijk sneller aan zoiets om hun klachten te verlichten waarmee erger voorkomen wordt en de sterkeren worden ineens heel erg ziek,waarna iedereen zegt; goh, die was toch zo sterk??
  Het is een kwestie van tijd voor ik ook het avond eten kan vervangen en die verslaving op kan geven, want ja, zo voelt het.
  De beloning is wel hoog, heb nu al driekwart jaar m’n inhalator niet meer hoeven gebruiken en ben dat verschrikkelijke bierbuikje kwijt. Dronk nooit bier trouwens.
  En mannen….. Het doet ook goed voor je libido ;)

  Mensen, denk alsjeblieft na, van nature kregen we geen pan en vuur mee. Dit hebben we zelf bedacht. Het wordt tijd dat we na gaan denken.

  BTW Voorbeeldje van kunstmatig voedsel. Als je alle ingrediënten zou krijgen die in een mars zitten, kun je die dan maken??
  BrainFood

  • waarom denk je dat vroeger de mensen niet oud werden,nu moet men alles met pillen aanvullen om de tekorten in het bloed aan te vullen.

 28. dat moet dan bij iemand zijn die ook rauw eet,iets anders zou zijn moeder niet willen.
  was al van slag toen ie bij zijn vader melk had gedronken.
  ze maakt er een spelletje van,nu is hij ook bij haar weg.
  hoe lang willen ze dit vol houden????

 29. Tom Watkins, de jongen die alleen rauwe groenten eet, is ondergedoken. Hij probeert daarmee te voorkomen dat hij door Bureau Jeugdzorg uit huis wordt geplaatst. Dat meldt de NOS.

  Bureau Jeugdzorg is van plan de 15 jaar oude Amsterdamse jongen uit huis plaatsen omdat zijn moeder weigert hem naar school te sturen. Hij zou daar worden gepest vanwege zijn eetgewoonten. Hij krijgt thuis les van zijn moeder, maar die heeft daarvoor geen toestemming van de leerplichtambtenaar.

  De jongen kwam in het nieuws naar aanleiding van de documentaire Rauwer, waarin te zien is dat de jongen al sinds zijn vijfde jaar alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel mag eten van zijn moeder Francis. Volgens artsen is de jongen ondervoed en is zijn lichamelijke ontwikkeling gestagneerd omdat hij voedingsstoffen tekort komt, maar zijn moeder gelooft dat niet.

  bron nos

 30. in de eerste docu van rauw zie je nog dat ie een eigen mening heeft en zijn oma steunt.
  zegt ook bah bij drinken van het gras,moeder zegt je drinkt het ook niet omdat het lekkker is???
  mens je leeft toch om te genieten.
  ze heeft duidelijk anorexia(heb ik ook gehad)door het ondergewicht zo ellendig gevoeld in mijn hoofd en altijd koud.
  moest aan de hartbewaking omdat door de tekorten mijn hart niet goed functioneerde.
  uiteindelijk een stoma gekregen toen ik probeerde weer een warme prak te eten ipv fruit.
  is gewoon niet goed en zeker niet dat je je kind er in mee sleept.
  zag dat tom zijn arm had gebroken,dit gebeurd snel door het calcium gebrek wat tom heeft.
  de botten zijn niet sterk genoeg.
  argument dat ie gepest werdt slaat nergens op,dan zouden alle kinderen die gepest worden niet meer naar school hoeven.
  of kinderen die een gluten dieet volgen enz enz.
  blijk baar is tom niet sterk genoeg om al het lekkers te weerstaan(dus ik betwijfel of ie zo achter het rauw dieet staat) waar moeders zich niet in kan vinden.
  thuis heeft ze de controle op alles wat ie eet inclusief de hond.
  kind zit in isolement en gaat de hele dag over gezond eten en niks anders.
  haar andere zoon is niet voor niks vertrokken.
  tussen de beide zit veel verschil waarin je opmaakt dat tom nu echt volledig is gehersenspoeld en veel ongelukkiger is dan de 1e serie.
  vrouw is ziek en moet worden opgenomen en jongen naar een fijn gezin waar ie alles krijgt wat ie nodig heeft om op te groeien tot gezonde gelukkige jjongen.
  wat me verbaasd is dat ze ondanks de ots alles aan haar laars lapt en er mee weg komt???

 31. “Kind rauwe-groente-eter uit huis”

  ***************************************
  ` Jeugdzorg begint een spoedprocedure
  om de 15-jarige Tom Watkins,die alleen
  rauwe groente eet,uit huis te plaatsen.
  Dat heeft jeugdzorg gezegd tegen moeder
  Francis Kenter,die ervan overtuigd is
  dat gekookt eten ongezond is.

  Cruciaal voor jeugdzorg is dat Tom niet
  naar school gaat.Volgens Kenter kan hij
  niet naar een normale school,omdat hij
  dan in aanraking zal komen met ongezond
  eten.Ze geeft Tom thuis les,maar heeft
  daarvoor geen toestemming.

  In 2008 is een documentaire gemaakt
  over Kenter en haar zoon,die tot veel
  commotie leidde.Gisteren was op tv een
  vervolgdocumentaire te zien.

  Bron NOS

 32. Goed bezig!
  Heel gezond. Dat zouden er meer moeten doen!
  Ikzelf ben door rauw te gaan eten genezen van een “ongeneeslijke” ziekte!
  Diagnose (2009) was Ziekte van Hashimoto (auto-immuunziekte, tegen de schildklier, word je érg moe van) maar dat is nu alweer een jaar VERLEDEN TIJD.
  HALLELUJA!
  Energie: super. Eten: met smaak & ruime variatie.
  Hoe duidelijk wil je het hebben?

 33. Evenals hierboven ook al vele malen genoemd, denk ik dat eerst de moeder hulp moet hebben. Ze is veel te mager, neigt naar anorexia. En inderdaad is ze haar zoon aan het hersenspoelen. Ook gebruikt ze haar zoon als een soort partner, de jongen kan helemaal geen kind zijn. Dit is een vorm van psychische mishandeling van een kind.

 34. Ik zou willen zien dat moeder gedwongen wordt opgenomen en behandeld. Ze heeft overduidelijk een eetstoornis en weet zo lang overal onderuit te komen omdat ze een intelligente vrouw is. Ze is een gevaar voor haarzelf en haar omgeving (in dit geval haar zoon). Behandelen!!!!

 35. Verleiden en begeleiden

  Dit zou mevrouw Psyco wel vaak genoeg gelezen hebben en uitgeprobeerd hebben. Te gek voor woorden.

  Maar hoe krijg je je kinderen aan het planteneten? Dat hangt in hoge mate af van de leeftijd van je kinderen. In het algemeen kun je zeggen: hoe jonger je kinderen zijn, des te makkelijker heb je het. Jouw kinderen leren immers eten van jou. Geef je ze van jongs af aan veel groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden, dan zullen ze dat snel genoeg ‘gewoon’ vinden. Belangrijk is natuurlijk om veel te variëren en je kinderen steeds weer nieuwe smaken te laten beleven.

  Zijn je kinderen wat ouder (vanaf een jaar of 6/7), dan zul je beslist wat meer tijd moeten nemen voor de verandering. Ze zullen niet zonder enig protest jouw nieuwe eetpatroon overnemen. Realiseer je daarbij goed dat ze de manier van eten die ze nu kennen, van jou hebben geleerd. Zij houden jou de spiegel van het verleden voor. Neem dus de tijd en wees geduldig. Jij kunt als volwassene een bewuste keuze maken en daarvoor je redenen hebben, jouw kinderen ‘overkomt’ het – zij hebben plotseling een ouder die ánders gaat eten.

  Laat me je een paar tips geven.
  1.Verander één ding tegelijk en wacht met een volgende verandering totdat de eerste ‘gewoon’ is geworden. Probeer daarbij vooral te focussen op wat je graag wilt dat ze wél eten. Verleid ze met je lekkerste smoothie en zorg dat hun lievelingsfruit altijd overvloedig in huis is. Gebruik regelmatig de lievelingsrecepten en lievelingsingrediënten van je kind. Daarmee wordt het nieuwe minder ‘vreemd’. Opnieuw: neem de tijd, heb geen haast.
  2.Betrek je kind in de bereiding van gerechten. Laat ze zelf een smoothie maken of een pizza met lekker plantaardige ingrediënten beleggen. Als kinderen zelf meewerken met de bereiding is hun bereidheid om het lekker te vinden vele malen groter (dat werkt bij volwassenen net zo, trouwens).
  3.Schaf een sapcentrifuge of slowjuicer aan. De meeste kinderen vinden het ontzettend leuk om zelf hun eigen sapjes te mogen maken. Stimuleer variatie en laat hen zo zelf ontdekken wat ze wel en niet lekker vinden (geef dus ook de ruimte iets niet lekker te vinden). Het is een geweldige manier om je kind grotere hoeveelheden vers fruit te laten eten.
  4.Geef nieuwe gerechten leuke, fantasierijke namen. Eén van de zeer gewaardeerde salades heet de ‘appeltaartsalade’. De naam doet wonderen bij kinderen.
  5.Leer je kinderen luisteren naar de signalen van hun eigen lichaam. Als ze bijvoorbeeld na een zuivelvrije proeftijd die je met hen hebt afgesproken, zelf ontdekken dat ze geen oorpijn meer hebben, laat hen dan de relatie met hun voeding zien. Of als ze plotseling sneller inslapen en minder druk zijn, als ze veel minder last blijken te hebben van acne. Als kinderen zelf eenmaal die relatie gaan zien, is een belangrijk aspect van je opvoeding voltooid.
  6.Laat je kinderen jouw eigen ontwikkeling zien. Het zal ze niet ontgaan als jij in korte tijd veel gewicht verliest, meer energie blijkt te hebben of je medicijnen kunt laten staan. Dat maakt indruk en zal hen aan het denken zetten. Zeker oudere kinderen kan het helpen om ook zelf gemotiveerd te raken voor het plantaardige bestaan. Maar ook hier zeg ik: neem de tijd. Denk, zeker als je kinderen ouder dan 13 jaar zijn eerder in maanden dan in weken en misschien zelfs wel in langer dan een jaar. Wrijf het hen niet in, maar begeleid ze bij hun eigen ontdekkingstocht.

  Heb je kinderen die nog wat ouder zijn (vanaf een jaar of 15) dan zijn je mogelijkheden als ouder kleiner. Het is belangrijk om met hen het gesprek aan te gaan. Vertel wat jouw redenen zijn om anders te gaan eten en leg de nadruk op de waarden die er voor jou in liggen. Gezondheid. Dierenwelzijn. Klimaat. Honger in de wereld. Dat zijn thema’s waar puberende jongeren zelf ook mee bezig zijn. Geef hen de ruimte en de tijd om hun eigen ontdekkingen te doen. Jij kunt niet in een paar weken of maanden veranderen wat je ze in de afgelopen 15 jaar hebt laten eten.

  Kinderen en planteneten. Het is een dubbel avontuur. Maar wel de moeite waard. Ik had gewild dat ik als tiener had geweten wat ik nu weet. Als je je kinderen in ieder geval het bewustzijn meegeeft dat hun eigen gezondheid en welbevinden alles te maken heeft met wat ze in hun mond stoppen, dan heb je het belangrijkste meegegeven, in mijn ogen!

 36. Ik heb een eerder interview gezien in de Wereld Draait Door de documentaire gezien en de reactie van Emmy gelezen. Ook ik heb een duidelijke mening over het feit dat een moeder zijn kind opvoed als raw-foodist. Deze is een andere dan de mening van Emmy.
  Ik heb veel respect voor een moeder die duidelijk stelling neemt tegen de nomothetische wetenschap/ wet- en regelgever (die leidt aan tunnelvisie, we weten niet alles, en daarom (veelal) slechts een tijdelijke stand van zaken (waarheid) presenteert), omdat ze dit doet vanuit haar ethische overtuiging; namelijk dat de manier waarop zij haar kind opvoed een juiste is. Een kritische burger is in mijn ogen een zelfredzame burger en in mijn optiek is zij een zelfredzame burger waarvan menigeen nog iets kan leren, door naast het hebben van kritiek ook te handelen naar diens overtuigingen en dit te verdedigen ten overstaan van de massa. Tegelijkertijd heb ik zeer veel respect voor instanties die het welzijn van in dit geval kinderen beschermen. Maar vraag u nu eens af, is dit een moeder die willens en wetens haar kind verwaarloost of die niet in staat is om een kind op te voeden totdat het zijn eigen besluiten kan nemen of die niet in staat is haar koers te wijzigen als blijkt dat het dieet tot acute gezondheidsproblemen bij het kind leidt. Ik ben van mening van niet. Het is mijn overtuiging dat een kind meer gebaat is bij een ouder die voor haar principes gaat staan dan enkele centimeters meer lengte.

 37. Ik heb de documentaire gezien en heb toch heel sterk het idee, dat Tom gehersenspoeld wordt door zijn moeder en ddoor die vereniging, waar Francis bij is. Ook al blijkt het, dat Tom zijn mening mag/kan zeggen.
  Het was ook triest, dat hun hond ook aan die flauwekul mee moest doen.
  Hij had oorontsteking en had 2, misschien langer dan 2 dagen geen eten gehad, want dat was beter om de cellen in de lichaam te richten op die oorontsteking.
  Zo’n hond moet aansterken en gevarieerd eten krijgen.
  Wat Tom betreft merkte ik toch, dat het rauwe eten wordt opgedrongen en Francis zich niet aan afspraken houdt van ’t ziekenhuis om er met Tom naar toe te gaan.
  Dit zegt voor mij genoeg. Tom heeft geen vrijheid om te eten, wat hij wil.
  Als Francis zo overtuigd is van haar gelijk, moet ze juist meewerken met het ziekenhuis om te kijken of haar visie werkelijk klopt over rauw eten. Is ze bang, dat het ziekenhuis het tegendeel bewijst?
  Ook het feit, dat Tom 3 jaar niet meer naar school gaat, omdat Francis bang is, dat Tom aan de energydrankjes, chips of alcohol gaat. Dan vraag ik mij sterk af: “Vertrouwt ze Tom eigenlijk wel?”
  Het gaat toch om iets te leren op school, daar onthoud ze Tom van en het verder ontwikkelen van Tom, die nog in de groei is.
  Dat Tom nu onder toezicht staat is niet voldoende. Francis moet uit haar ouderlijke macht gezet worden.
  Ook zag ik, dat Tom in het gips zat met zijn linkerarm. Waarschijnlijk arm gebroken?
  Dan vraag ik mij af: “Hoe herstelt deze jongen, als hij geen zuivelprodukten krijgt, waar calcium, vitamine D inzit om de botten weer aansterken?”
  Het feit, dat deze jongen ook geen andere voedingsstoffen binnen krijgt is schrijnend, want deze jongen zal meer lichamelijke, maar misschien ook geestelijke problemen gaan krijgen.
  Dat Francis zelf aan zo’n dieet gaat, prima, maar dat ze haar zoon Tom, die nog volop in groei is, hier ook in mee sleept is schandalig.
  Zij hoort te weten, dat een kind in ontwikkeling en volop in de groei ander eten moet hebben dan alleen rauwe groete, fruit en noten.
  De documentaire vond ik meer dan schrijnend, niet alleen voor Tom, maar ook voor hun hond.

 38. Dr. Nolfi (Kristine) een Deense Arts heeft zichzelf genezen van kanker (1948) door het eten van “Levend Voedsel” – Leven Voedsel of Raw-Food onbewerkt eten, wat de aarde te bieden heeft – (h)eerlijk eten

 39. Ik meende dat ze zei, dat ze pioniers van Jezus waren??
  Laat haar dan gauw de bijbel lezen en zie wat je bijbels gezien allemaal mag eten!!!!!

 40. ik heb echt met tranen in mijn ogen gekeken ongelovelijk dit !! Je ziet aan het kind dat hij ontzettend ongelukkig is en een buitenbeentje is. Hij wil zijn moeder niet teleurstellen dus eet hij het maar. Ben benieuwd wat moeder nog meer met Tom doet! Er zit werkelijk wat niet goed daarboven! Ik denk ook dat Tom niet de keuze heeft om wat anders te eten. Of zelf wat anders te kopen als hij altijd maar binnen ( heeft ook geen geld een krantenwijkje ofzo wat normale jongens wel hebben om te leren met geld om te gaan) hij zit met de hele dag met zijn moeder. Moeder kan beter op zoek gaan naar een man!!!! Dan kan ze teminste een beetje feedback krijgen!! Want zo een jongen durft niet in te gaan tegen zijn moeder!! Zij stort zich volledig op haar kind. Voor de toekomst kan hij geen sociale contacten opbouwen en als moeder er niet meer is, zal hij zich volledig losgelaten voelen en het verkeerde pad opgaan.
  En Tom heeft geen eigen keuze voor het eten, want er is niets anders in huis dat RAUW dus hij moet wel, en stiekum eet het dan normaal voedsel. Dus ho ho ho niets eigen keuze! Hij wordt gedwongen met haar manipulatie in haar stem!! Ik hoop dat Tom zich gaat afkeren tegen zijn moeder wat elke jongen in de puberteit doet, en zijn eigen mening durft laten zien!! Maar zijn pubertijd zal pas op zijn 30ste levensjaar zijn omdat hij flink achterloopt.

 41. wat zielig voor Tom
  3 keer per week vis wordt verworpen omdat er kwik inzit
  Waarom kan die Tom niet gewoon, zolang hij in de groei is wel die eiwitten eten, desnoods soja,hij kan dan na zijn 18 de zijn rauw voedsel dieet weer voortzetten.
  Zolang er nog een kans is om wat te groeien zou ik wat dat betreft alle kansen benutten.
  Die 1.77 gaat Tom nooit halen hoor, waarschijnlijk komt hij nooit meer boven de 1,60m
  Ik ben na mijn 11de geen cm meer gegroeid. mijn zoon is na zijn 14de ook niet veel meer gegroeid maar hij is 1.94m dus prima lengte! maar of Tom nog gaat groeien???/

  Tom als je dit leest, GA GEWOON STIEKEM VIS EN VLEES EN SOJA ETEN
  JE MOEDER HOEFT HET NIET TE WETEN! VRAAG DESNOODS AAN JE HUISARTS GROEIHORMONEN. Natuurlijk zitten er ook gifstoffen in voedsel maar das maar een klein beetje. De voordelen zijn groter! je hersenen moeten zich ontwikkelen, je botten, al je organen.

  Het kan toch niet zijn dat een moeder haar eigen kind als experiment gebruikt?
  Als straks blijkt dat Tom een klein onoogelijk mannetje word die niet ouder word dan 30 en allerlei kwalen krijgt dan is pas bewezen, dat rauw voedsel alleen, te eenzijdig is.

  Maar zij denkt dat Tom 120 jaar wordt en kerngezond zal zijn.
  maar dat maakt zij niet meer mee….

  Wat ze wel mee gaat maken is dat Tom zich op een dag van haar af zal keren
  Zeker als hij nu niet de kans krijgt om nog wat te groeien.
  Ze heeft het ook over 6 cm minder lang maar de dokter spreekt over 10 to 15 cm
  ze verdraaid het gewoon zo dat iedereen (Tom)denkt dat zij gelijk heeft

  Zeker als hij nu niet de kans krijgt om nog wat te groeien
  Mijn drie pubers dachten dat Tom 9 was maar toen ze hoorden dat hij 15 was konden ze het niet geloven.

  Zou er niet een plan kunnen worden opgesteld met een goede dietiste waarbij Tom toch een betere voeding krijgt en de moeder toch niet al teveel van haar principes hoeft af te wijken?

  Ik vraag me verder ook af of bij volledig rauw voedsel alle vitamines wel worden opgenomen?
  Ik zou me kunnen voorstellen dat als je het heel kort blancheerd en de groeten knapperig beetgaar is, dat dat misschien gezonder is?
  Ik vind dat in ieder geval erg lekker.
  Verder vind ik het hele verhaal van de moeder over dat gekookt voedsel niet natuurlijk is niet kloppen. De mensheid is zich gaan evolueren toen ze vlees gingen eten en het vuur is er al heel lang.

  Als de camera erbij is stelt de moeder steeds vragen aan het kind waaruit lijkt te blijken dat Tom een vrije keuze heeft,
  MAAR AAN DE VRAAGSTELLING EN DE TOON TE HOREN WEET JE DAT ER AL EERDER OVER GESPROKEN IS, ZONDER CAMERA,EN DAT ER VOOR TOM MAAR EEN ANTWOORD IS NL WAT ZIJN MOEDER WIL HOREN!
  Heel erg eng!

  Ik hoop dat Tom dit leest en eens diep na gaat denken nu het nog kan.

  Ik ken veel mensen boven de 90 die nog gezond zijn en die eten allemaal vlees en gekookte groenten maar wel alles met mate!

  Tom Ik wens je het beste!

  Liefs Emmy

  • In mijn beleving bestaat gezond leven uit veel meer aspecten dan alleen voeding. Algeheel welbevinden houdt ook in dat je plezier hebt, weinig stress, contact met leeftijdgenoten, sport etc. Francis is zo gefocust op het eten van rauwe voeding en het voorkomen dat Tom ‘verleid’ zou kunnen worden om te zondigen, dat ze aan bovengenoemde aspecten voorbij gaat. Stress is er wel degelijk met een dreigende uithuisplaatsing. En wat is het doel: oud worden? Als je daardoor als puber aan huis gekluisterd zit, zou ik liever een paar jaar minder oud worden.
   Francis geeft aan dat zij Tom vrij laat in zijn keuze. Niets is minder waar, volgens mij. Tom wordt wel degelijk sterk door haar beïnvloed en zij geeft hem geen kans om zijn eigen mening te vormen als hij niet naar school gaat. Op school kan hij de mening van anderen naast die van zijn moeder leggen en een afweging maken. Vreemd is ook dat zijn broer is weggegaan vanwege conflicten over rauw eten. Daaruit blijkt dat Francis helemaal niet zo ruimdenkend is hieromtrent.
   Mijn mening is dat als je zo’n ingrijpende beslissingen neemt voor je kind, je wel heel radicaal moet zijn om zelf te blijven geloven dat het goed voor hem is, tegen alle adviezen van de professionals in.
   Ik hoop dat Tom’s moeder, die zichzelf een intelligent weldenkend mens vindt, een beetje kan afstappen van haar principes en gaat denken aan het totaalplaatje van een gezond mens, dus het totale welbevinden van Tom.

 42. Werkt deze vrouw niet ofzo!! Zoek een leven! Dan het leven van je kind te stoppen!! Je stopt je volledig op je kind en het kind lijdt daaronder dat is duidelijk te zien!

 43. Ik heb serieus met mijn mond open van verbazing gekeken.
  Echt ongelovelijk dit. Kon alleen maar denken dat arme kind.
  Dat zij dit doet prima!!!! Maar ze drukt haar mening door op haar kind met alle gevolgen van dien.
  Het lijkt wel een Sekte!!
  Als kind heb je loyaliteit naar je ouders en volg je op wat hun zeggen. Daar maakt moeder gebruik van. Dat koppie van Tom tijdens de kerst! Zit hij dan met een glas gemalen rauwe koude mengsel.
  In de oertijd werden ze niet ouder dan 30!!!
  Om over de groeiachterstand maar te zwijgen!
  In de aflevering vroeg de rechter zou je het niet willen… Toen wilde Tom daarop wat zeggen, maar de rechter stelde alweer een nieuwe vraag helaas.
  Hij wil zijn moeder niet teleurstellen door normaal te eten. Maar zijn gezicht spreekt boekdelen. Zij beslist over wat Tom eet of niet. Vind het echt verwaarlozing dit. Ze ontneemt hem zijn school en verliest hierdoor sociale contacten met leeftijdsgenootjes wat in zijn verdere leven, gevolgen kan hebben. Zijn moeder kan rustig haar gang gaan 1 op 1 met een kind en niemand die er wat aan doet. Dit is echt ronduit te bizar voor woorden.
  ( en die hond dan arm beest! Hoe moet hij herstellen met een lege maag!!! Zij zou zelf eens even 3 dagen niet moeten eten!!! Misschien hersteld haar lichaam en geest van deze waanideeen|!!

 44. Ik vind dit een zorgelijke kwestie, inderdaad gaf de ” behandeling” van de hond ook gek genoeg opeens een inkijk in de twisted mind van deze vrouw.
  Die rustige dominantie, heel griezelig!!

 45. Ga zo door tom en zojn moeder chia zaadjes zijn ook goed lees ook eens de site van mike donkers. Over eenjaartje denken de mensen er hopelijk anders over groetjes ellen

 46. Dierenmishandeling
  Je hond dagen geen eten geven om dat hij oorpijn heeft….dan kan t lichaam zich daar op richten. Genezen kost energie en energie haal je uit eten…zo egocentrisch om je medemens en dier naar jouw maatstaven te laten leven.
  Ongelofelijk dat je je kind zo psychisch onder druk zet en dan nog
  zeggen het is zijn eigen mening…
  Wake ups tour living

  • rauw eten voor honden is het beste wat er is. Een wilde hond zie je toch ook geen brokken kopen, of biefstukje bakken..

 47. In de previews van “Rauwer” is te zien dat de moeder van Tom er inmiddels uitziet als een terminale kankerpatiente. Tom is volgens de berichten 15 cm te klein en blijkbaar nog steeds niet aangemeld op een school.
  Mijn ingeving is: Hij is welkom bij ons: rommelig gezin met twee zoons 12 en 18. Kamer over. Soms bak ik pannenkoeken met spek, een Big Mac zit er ook weleens in maar de absolute favoriet is gehaktballen-zoals-bij-oma. Sudderlapjes ben ik ook goed in na lessen van oma.
  En natuurlijk moet ik immer die rauwe groente-stukjes de mond in schreeuwen! Maar ze groeien wel goed en in heb ze niet geprogrammeerd qua eten of welke levensbeleving dan ook
  Rechter, wees barmhartig maar ook wijs..

  Jolanda40

 48. Dat wordt weer zo’n freak of nature die op z’n 20e een pistool koopt en een willekeurig groepje mensen neermaaid. Kun je op wachten. Hou op met die aanstellerij zeg en laat die jongen gewoon een normaal leven leiden. Mafkezen.

  • Precies, daar kun je op wachten.
   Dan maar hopen dat deze contact gestoorde jongen in wording niet jouw geliefde neermaait.
   Maar laten niet van het slechtste uitgaan. Misschien als deze jongen in de pubertijd komt hij in opstand komt tegen zijn moeder.

 49. Anne, als Francis het beste met haar zoon voor heeft, dan geeft zij haar zoon gewoon gevarieerd eten. Dat doet ze niet. Het is te eenzijdig. Als ze de schijf van 5 erbij pakt is ze beter bezig, maar zeker niet zo. Elke dag friet is ook niet goed.
  1x in de week rauwkost is voldoende en een keer frietje kan ook geen kwaad.
  Deze jongen moet straks helemaal opnieuw leren eten. Daar gaat het om.
  De jongens, die je benoemd, die regelmatig zakken chips en energydrankjes kopen en eten zullen thuis “misschien” wel gevarieerd eten. Dan kan het geen kwaad, maar als het elke dag gekocht wordt, dan wordt het een ander verhaal. Overal waar “te” voor staat is niet goed.
  Wat Francis betreft, zou ze, wat mij betreft, uit haar ouderlijke macht gezet moeten worden. Je kunt ook te ver door slaan met het eten en dat doet ze nu.
  Wat je zegt over de kleding van van Tom wist ik niet. Misschien wel goed, dat je dit onder de aandacht hebt gebracht. Daar had ik niet eens bij stil gestaan.

 50. Wat Francis doet en denkt dat is haar oordeel en ik denk dat ze het beste voor haar kind voor heeft. Dat is geen kindermishandeling. Ik zie ook regelmatig jongeren in de pauze op straat lopen met zakken chips en energy drankjes en dat baart mij enorme zorgen. Het is kindermishandeling dat deze jongeren niet is geleerd wat gezond eten is en wat deze slechte voedingsmiddelen met het lichaam doen. Zelf eten wij ook veel rauw en smoothies. Onze drie kinderen vinden het heerlijk. Ik ben heel bewust bezig met de voeding van onze kinderen en ik denk dat dat al goed en genoeg is. Één ding vraag ik mij wel af… ik zie Tom zitten in de kleding van het merk VANS. Nu zit ik zelf in de kleding en weet dat dit merk niet organic geproduceerd is. Ik hoop wel dat Francis het petje en de kleding van haar zoon eerst 10x heeft gewassen eer hij het aan heeft getrokken om het vrij te maken van pesticiden en gifstoffen, want dan kun je nog zo rauw eten… nou
  ja, je snapt het wel…

  • Anne, ik ben met je eens dat ook in kleding, zeep, deodorant en noem het maar op veel giffen zitten.
   Maar wat betreft de voeding waar het hier om gaat ben ik blij dat er dat er mensen zijn die helder denken en zich willen voeden met producten zoals ze door de natuur worden aangeboden.,
   Eet zelfde laatste 7 jaar zo goed als 100% volgens het hygienisme, en ben aanhanger van de zienswijze van Albert.Mosseri.

 51. Het zou nog beter zijn, dat men een gezond kind, die alles te eten krijgt, wat een kind kind nodig heeft om te kunnen groeien en te kunnen ontwikkelen om bij dat kind bloed af te nemen en bij Thom, die alleen rauwe groenten, fuit en noten krijgt en dat daarna naast elkaar leggen.
  Dan zou die verschillen bekend moeten worden gemaakt om die moeder van Thom te kunnen overtuigen, dat zij verkeerd bezig is met het alleen rauwe groenten, fruit en noten aan haar zoon te geven.
  Althans, ik vind het onverantwoord, dat zij haar zoon alleen dat geeft en meer niet. Zijzelf ziet er al barslecht uit. Laat staan, haar zoon. Zijn gezondheid zal er alleenmaar op achteruit gaan.

 52. Francis spreekt over het alkalisch houden van je bloed: dit heeft met een ‘mainstream’ Voedingspatroon al een ph van boven de7 , dus daar hoef je het niet voor te doen. Daarnaast regelen je organen, zoaals je maag, gal en alvleesklier de zuurgraad van je voedsel, terwijl het wordt verteerd. De vraag is maar of je met het aanpassen van je voeding dit kunt beinvloeden. Het klopt dat bij bakken carcinogene stoffen kunnen onstaan: dit geldt vooral als je dingen goed Doorbakt en het eten deels verkoold. Daarom wordt van bbq gezegd dat het niet gezond is als bereidingsmethode. Bij normale bereiding is de hoeveelheid echter miniem.
  Francis weet te zeggen dat die carcinogene stoffen invoedsel bewezen is, nu geldt dit ook voor ’t feit dat mensen in staat zijn geweest te evolueren dankzij het koken van voedsel. Dit stelde ze in staat makkelijker de voedingsstoffen op te nemen uit hun voedsel, waardoor er tijd vrij was om bijv. Hand- en denkvaardigheid te ontwikkelen. Wat ik me afvraag is waarom mensen en m.n. francis geneigd zijnenkel díe wetenschappelijk bewezen feiten te erkennen die aansluiten bij hun
  Denkwijze.

  • Mies: dit is een fantastische reactie. Niet emotioneel, want daar bereik je niks mee, vrees ik. Je laatste zin zegt naar mijn idee alles wat er te zeggen valt. Nadenken over dingen is goed, maar overdenk dan ook ALLES.

 53. Ik heb hier geen woorden voor. Aan alle manieren hoe Francis overkomt is te zien dat ze last heeft van allerlei fysieke en mentale ongeregeldheden. Haar hersens kunnen niet meer rationeel denken. Ze voed haar kind dwangmatig op, heeft hem een mening en een levensstijl opgelegd. Je kind moet in alle vrijheid opgroeien, en wanneer doktoren vertellen dat je kind essentiële voedingsstoffen mist om te groeien en zijn hersens te ontwikkelen, en je bent dan nog zo egoïstisch en narcistisch als haar dan geef je geen ene fuck om je kind. Zelf is aan haar kleur en lijf te zien dat ze ook aardig wat voedingsstoffen mist, maar dat arme kind heeft amper vet/pigment en ga zo maar door. En dan leeft het kind ook nog eens in een isolement met haar, krijgt thuisschool (LEUK DAT ALLE STUDIES LATEN ZIEN DAT DAT OOK GOED IS) Maar hij heeft toch mensen om zich heen nodig, plezier, vrienden, zodat hij zijn eigen referentiekader krijgt en NIET DIE VAN ZIJN GESTOORDE MOEDER. Want dat is ze uiteindelijk. Ze kent hier geen grenzen in, dat interview bij pauw en witteman heeft me al helemaal overtuigd dat ze gek is. En dat heeft niks met de media te maken, ze zegt het zelf allemaal voor de camera, met der narcistische bek. Je zit fout mens, kijk in de spiegel en doe dit je kind niet aan.

 54. De keuzes die ik heb gemaakt voor mijn kinderen zijn anders dan die van Francis voor haar zoon Tom maakte, maar de beweegredenen hetzelfde: je kind het allerbeste willen geven in deze giftige wereld vol carcinogenen, genetisch gemanipuleerde gewassen, pesticides etc. Deze moeder heeft zich verdiept in de materie, laat zich niet hersenspoelen door media en verkooppraatjes van grote voedselcorporaties die ons nepvoedsel aansmeert en zegt dat ‘goed’ is.

  • Op m’n werk zei een ex- kankerpatiënte dat ze meteen was weggezapt bij het item, toen ze er middenin viel. Reden: ze dacht dat het over een kankerpatiente ging, omdat die mevrouw er zo slecht uit zag… Erg, hè? Ik hoop dat ze er wat beter uit gaat zien, dan geloven mensen haar misschien ook makkelijker.

 55. Wat ik hier in dit verhaal niet begrijp is, waarom De moeder van Tom hem geen glutenvrij dieet geeft, als hij allergisch voor is voor die gluten. Er is ook glutenvrij brood.
  Deze jongen wordt gehersenspoeld, dat alles slecht is.
  Het is hierboven vaak geschreven. De moeder is doorgeslagen in haar beweringen.
  Deze jongen moet weer normaal leren eten.

 56. De moeder van Tom beseft niet, wat voor schade zij aanricht bij haar opgroeiende zoon. Dat zij zelf dat dieet wil volgen, prima, maar dat zij haar zoon dat ook laat eten, onbegrijpelijk.
  Het lijkt erop, dat ze haar doelbewust onthoudt van belangrijke voedingsstoffen, die haar zoon nu nodig heeft om goed te kunnen groeien en te kunnen ontwikkelen.
  Tom krijgt, als hij ouder wordt gegarandeerde gezondheidsproblemen door toedoen van zijn moeder
  Dat ze 1x in de week rauwkost eten, prima, maar 7 dagen 3x per dag, dat kan nooit gezond zijn.
  Ze zouden zich eens aan een wetenschappelijk onderzoek moeten onderwerpen bij PAVLOV.

 57. Mevrouw Kenter is overtuigd van datgene wat zij doet en handelt denk ik ook echt uit liefde voor haar kind.

  Alle tegenargumenten wil zij niet horen, ook niet van specialisten. Dit soort mensen vind ik een gevaar voor zichzelf en de mensen die zij betrekken in hun visie.Vaak zijn dit soort mensen dwangmatig en zullen alles omzeilen om tegen gehouden te worden. Ik ben eigenlijk best benieuwd naar de vader in dit verhaal. Zijn verhaal is in deze misschien wel heel goed om te achterhalen.

  In mijn omgeving als moeder heb ik ook andere ouders meegemaakt die vanuit een visie, hoe liefdevol bedoeld, hun kinderen zonder dat ze het echt door hebben dwangmatig opvoeden. Zodra deze kinderen rond de 18 zijn gaan ze hun eigen weg en dat is lang niet altijd de weg die dit soort ouders voor ogen hadden. Laten we hopen dat deze jongen dan nog kan inhalen wat hij nu tekort komt. Voor mij is het duidelijk dat deze jongen qua basisvoedingstoffen zaken tekort komt. Specialisten en andere deskundigen hebben een goed verhaal. Francis Kenter heeft een vaag verhaal met onwaarheden en wordt daarmee en ouder die kost wat kost haar visie wil doordrijven en daarin doorslaat. Uiteindelijk ten koste van haar kind en zichzelf.

  • @Farah::

   Met ‘sociale ontwikkeling’ bedoel ik: vrienden maken, en met leeftjdgenoten omgaan. Thuis zit hij alleen maar met z’n moeder. Daar zal hij geen vriendschappen sluiten. Lijkt me juist op die leeftijd heel belangrijk. Was het voor mij in ieder geval wel.

 58. Afgaande op haar verhaal in Pauw en Witteman ligt het juridisch niet zo eenvoudig om over kindermishandeling te spreken. Er is altijd ruimte voor een afwijkende ideologie of levensbeschouwing (wat niet direct gekoppeld hoeft te zijn aan religie). Dat het kind achter zou lopen in groei, is hoogstwaarschijnlijk waar, maar er zijn nou eenmaal mensen die 2 meter worden en anderen een stuk korter. Gaan we chinezen die gemiddeld 20 centimeter korter worden dan Noord Europeanen nu verwijten dat zij hun kinderen mishandelen? Ga maar eens aantonen dat zijn achterblijvende groei te wijten is aan zijn voedselpatroon. Ik vind deze vrouw zeer onverantwoordelijk bezig, maar ze blijft opereren binnen de juridische kaders. De onzichtbare gevolgen, zoals psychische en fysieke schade, zullen later duidelijk worden. Maar ook op dat punt is veel in te brengen. Er worden immers ook zwakbegaafden geboren, en als dit kind later een redelijke intelligentie heeft en kan functioneren (voor het werk als vuilnisman hoef je geen universiteit te hebben en je kunt er toch je rekeningen mee betalen), is er niets aan de hand. Dat lengte 10 centimeter meer had kunnen zijn en IQ punten ook 10 meer, is niet relevant.

  We kunnen vooral lering trekken uit dit verhaal en ons voornemen om ver van dit soort praktijken weg te blijven. Tom is het kind van de rekening.

 59. Belachelijk!!! Dit kind heeft een brainwash ondergaan! Jeugdzorg moety dit kind direct uit huis plaatsen, nog vóór zijn moeder hem naar zijn vader in Engeland laat gaan! Ontduiken van de leerplicht is zowiezo zwaar strafbaar!

 60. Dat kind kan niet eens kind zijn. Wat weet je als 11 jarige nou wat goed voor je is? Op die leeftijd ga je niet tegenstribbelen als een moeder vraagt: het is jou keus toch dat je niet naar school wil of wat je eet. Op die leeftijd denk je dat alles wat je krijgt van je moeder goed is. Je moeder is toch je voorbeeld. Het kind maakt keuze als een volwassen mens en naar mijn mening in het belang van zijn moeder.

 61. Ik heb nu ook de documentaire gezien.

  Qua voeding is er mi. geen beter dieet als ‘raw food’. Ik heb er zelf prima ervaringen mee. Mijn zus ook. Maar ik ben dan ook een volwassene met zittend werk.

  Ieder mens is anders. De een heeft meer behoefte aan ‘een stevige maaltijd’ dan een ander. Ik heb ooit triatleten gekend, die schoven de dagen voor de wedstrijd enkele kilo’s macaroni naar binnen. Maar ook als opgroeiend kind lust je wel wat. Dus daar gelden toch wel andere normen. Wat dat betreft moet je niet te dogmatisch zijn. Maar wellicht dat je met veel bananen en avocado’s er ook wel komt.

  Het gaat wel te ver om je kind niet naar school te sturen. Hij moet ook gewoon vriendjes hebben enzo. Zijn sociale ontwikkeling is ook een aspect om rekening mee te houden. Wat dat betreft draaft ze een beetje door.

  • Beste heer Jacobesen,

   Heeft u zich ooit verdiept in thuisonderwijs? Er zijn tientallen onderzoeken die uitwijzen dat thuisonderwijs zeker niet slechter voor een kind is en vaak (ook op sociaal-emotioneel gebied) beter is voor kinderen. Uw opmerking komt enigszins kortzichtig over.
   Kinderen die thuisonderwijs krijgen, zijn bijna altijd socialer dan leeftijdsgenootjes die naar school gaan. Op school leren kinderen niet sociaal te zijn, dat leren zij thuis.

 62. Sorry maar ik vind Francis Kenter echt slecht!!!!wat ze doet met haar kind is echt niet normaal!!!het kind mag niet naar school!Wat is dat nu?Ze is gewoon kindmishandelaar!!!!Waar is kinderbescherming????

  • Beste Eva,

   Thuisonderwijs is zeker geen kindermishandeling. Uw reactie hier getuigt van weinig kennis van zaken. Vele onderzoeken wijzen uit dat dit juist goed is voor kinderen en dat zij op alle gebieden goed ”scoren” op het moment dat zij in de maatschappij mee gaan draaien.
   Denkt u nu echt dat het kindermishandeling is als een moeder al haar tijd en energie steekt in het onderzoeken naar wat het beste is voor haar kind? Als zij haar eigen leven on hold zet om het beste voor haar kind te doen?
   Vrijwel alle thuisonderwijzende ouders steken een heel stuk meer tijd, energie en geld in de opvoeding van hun kinderen dan menig ouder die het kind domweg naar de school die het dichtst in de buurt zit stuurt. Niet dat scholen slecht zijn of dat het slecht is als een kind naar school gaat, maar het lijkt me dat als een ouder alleen maar een betere optie wil voor zijn/haar kind dat dit toch zeker geen kindermishandeling is.

 63. Ik ben al enkele keren wezen sapvasten. Na een week had ik zoveel energie en voelde mij zeer goed. Verder heb ik mij verdiept in ons voedsel. Overal zitten zout en suiker in. Suiker is het grootste en gevaarlijkste drug in onze maatschappij. Suiker zorgt oa ervoor dat calcium niet wordt opgenomen in het lichaam. Waarom komt er in Nederland zoveel osteoporose voor? En zien we dit niet in landen waar veel groenten en fruit worden gegeten. Ondanks dat er calcium extra aan melk wordt toegevoegd. Dus melk drinken zorgt niet voor minder osteoporose. De levensmiddelen industrie is zeer machtig. Evenals de farmaceutische industrie. Economie, geld verdienen dat willen ze alleen maar. De gezondheid van de mensen is dan niet meer belangrijk. Suiker is verslavend. Ik denk niet dat deze mevr. Haar zoon mishandeld. Zij denkt na. Of het verstandig is hem van school te houden vraag ik mij ook af. Onderwijs is wel belangrijk. Ik zo graag zien dat scholen meer onderwijzen in gezonder voedsel en dan ook het goede voorbeeld geven.

  • Hartelijk dank voor uw e-mails en gratis advice dat je naar mij toestuur. Ik heb in middels besloten om rouw eter worden. momenteel eet ik alleen fruit en groenten en hierdoor kan ik helaas sommige advice die over warm eten enz gaat gebruik ik niet en in deze dieet hoef ik niet de aantal caloreen te tellen. Maar in iedere geval bedankt voor al deze e-mails . Ik wou alleen dat u weet waarmee ben ik mee bezig .

   met vriendelijke groet
   Mojgan

 64. Mevrouw is idd de weg kwijt. Ze denkt dat ze het goed doet maar heeft begeleiding nodig bij het opvoeden van haar kind. Ik denk trouwens dat zij zo overtuigd is van haar gelijk dat hulp niet zal baten. Haar zoon zit duidelijk met een loyaliteitsprobleem. Heel triest allemaal.

 65. Allemaal leuk en aardig, maar als dit kind niet meer naar school mag, omdat hij daar misschien in aanraking komt met gekookt/gebakken voedsel, ben je als ouder ernstig de weg kwijt.

 66. Over fragmentje uit DWDD:
  Echt genant de ‘voedingsexpert’ Hugo Borst, die zich 1 hele middag (jawel!) in voeding heeft verdiept, en vervolgens mevrouw, die daar al jaren mee bezig is, allerlei verwijten gaat maken.
  Ik doe al 30 jaar een soort van rauwkost-dieet, en ben in die periode nooit 1 dag ziek geweest. Nooit. Niet 1 dag.
  Als je de bagger ziet die er in een gemiddelde supermark wordt verkocht onder het mom van voedsel, is het niet verwonderlijk dat zoveel mensen ziek, zwak of misselijk zijn. Een grote pluim voor mevrouw, die voor zichzelf kan denken, en haar eigen lijn uitzet.

 67. Gewoon belachelijk, dat arme kind, hij zou uit huis geplaatst moeten worden. Als artsen aan geven dat die jongen ondervoed is, is dit kindermishandeling.

 68. Ik hoef niet persė rauw maar kan me niet aan de indruk onttrekken dat rauw gezonder is dat de wereldgerechten van knorr, kroket, magnetronmaaltijden, bak&braad, macaroni kaas en de rest dat vol met E-nummers zit (ooit ’s in een tankstation gekeken wat er in die sandwiches zit?). Processed food is sowieso slecht… Helaas bestaat 80% van wat kinderen te eten krijgen uit deze rotzooi.

 69. Het is onder bepaalde mensen over de hele wereld al lang duidelijk dat een rauw dieet heel gezond is. Er is veel onderzoek naar gedaan. Kijk naar Dr. Douglas Graham 80/10/10 en de documentaire: reversing diabetes in 30 days. Je moet alleen wel wat van voeding af weten, en het rauwe dieet op een juiste manier toepassen. Ga dus niet zomaar wat eten, maar doe onderzoek en/of ga naar een raw food coach. Zo voorkom je tekorten van bepaalde nutrienten en vitamines.

  Het lijkt me duidelijk dat het conventionele voedsel en drinken dat wordt aangeboden onder niveau is en ik denk dat je wel heel kortzichtig en naief moet zijn als je denk dat niets heeft te maken met de stijgende hoeveelheid van mensen met kanker en diabetes.

  Iedereen maakt zijn eigen keus, laat mensen in hun waarde!

 70. volgens mij is rauw & biologisch voedsel ook écht gezonder.
  mij onbreekt het aan discipline om zo iets vol te houden
  maar ik heb ooit eens 2 week alleen zaden noten groenden
  fruit etc gegeten( dus rauw) en voelde me een stuk vitaler,
  ik was vaak moe en altijd ietwat bleek..door rauw eten
  te eten kreeg ik zienderogen meer kleur op mijn wangen
  mensen zeiden ook dat ik er gezonder uitzag.
  maar goed…ik vind ”modern” eten gewoon lekkerder
  en zou zon rauw eten dieet niet vol houden,je bent het gewent
  34 jr lang ”modern” eten ik mis het dan warme pannekoeken
  lekker stuk vlees etc etc. en dan nog al die mensen die je raar
  gaan vinden als je alles rauw eet.
  en het is een fabeltje dat je zuivel nodig hebt voor sterke botten,
  want die bestanddelen zoals magnesium en kalk etc zitten ook
  in veel andere dingen.in bv noten zitten veel minneralen.
  drink al jaren bijna geen melk en zuivel meer en heb toch een
  aantal héle lelijke valpartijen gehad en niks gebroken.
  een beetje melk kan niet zoveel kwaad maar veel melk is
  echt slecht.de overheid voert zuivel campagnes omdat ze er zelf
  financieel op voorruit gaan.

  • Dit is een vorm van kindermishandeling , je geeft je kind niet wat het nodig heeft. Hoe kan een kind weten wat goed voor hem is, dat moeten de volwassenen doen, dat hij zich niet durft eerlijk te uiten waar zijn moeder bij is kun je zo zien, hier moet iemand ingrijpen.

 71. Het voedingspatroon vind ik naar mijn mening wel wat extreem, met daarbij de enorme hoeveelheid appels. Maar ik ben het eens met A. Visser dat er vanuit een bepaalde bekrompenheid zo’n enorme ophef is ontstaan. Kijk om je heen en je kan je echt zorgen gaan maken: Veel kinderen drinken dagelijks 3 bekers of pakjes zoete limonade met kleurstoffen (thee is voor de meeste kinderen geen optie meer), krijgen dagelijks een zoete/ chemische koek mee naar school, eten worst, chocopasta of gekleurd kokosbrood op brood, gaan met hun ouders regelmatig naar Mac Donald, krijgen vla, toetjes van danoontje en Mona etc… Als je het bij elkaar optelt is de hoeveelheid E-nummers die dagelijks wordt geconsumeerd zoals emulgatoren, verdikkingsmiddelen, kleur- en smaakstoffen vele male hoger dan de zogenaamde toegestane hoeveelheden. Mensen beseffen niet dat ze zichzelf en hun kinderen vergiftigen. Ondertussen nemen ziektes als ADHD, Astma, Exceem, obesitas, suikerziekte, agressiviteit etc. alleen maar toe. maar wat doen wij?… we gaan ons met z’n allen druk maken omdat ene jongetje dat tenminste nog bewust wordt gemaakt van wat hij eet. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij op latere leeftijd heel goed zelf kan bepalen hoe zijn voedingspatroon eruit gaat zien. Kortom typisch een gevalletje van wel de splinter in het oog van de ander zien, maar niet de balk in het eigen oog.

 72. Toevallig bij de tandarts las ik het artikel over Francis en haar zoontje Tom. Natuurlijk is ze een ‘extremist’ in de zoektocht naar voedsel dat voldoende voedingsstoffen biedt voor haarzelf en haar kind. Dat zie je niet op een etiketje staan. Er is weinig lectuur over te vinden, dus moet je het wel zelf doen.

  Bovendien is er iets aan allen ontgaan: WIJ ZIJN DE ENIGE ZOOGDIEREN DIE ONS ETEN KOKEN, BAKKEN, GRILLEN, STOMEN,…!
  Ooit een otter een visje zien bakken? Een konijn de worteltjes zien schrapen en koken? Of een aap zijn bananen eerst zien bakken? Wij zijn het enige zoogdier dat een fascinatie heeft met vuur en de behoefte om daar wat op te gooien.
  We zijn ook het zoogdier met de meeste (dodelijke) ziekten, drinken tot onze dood melk (overige dieren doen dat in hun babytijd. We zijn echter het land met het hoogste verbruik aan zuivel en Nederlanders hebben het hoogste percentage met mensen die lijden aan botontkalking. ?) en we stoppen eten in onze monden die voor menigeen ander zoogdier dodelijk zijn.

  Op één of andere manier is dit de norm en velen volgen deze. Nu heb je Francis en een handje vol volgelingen die naar hun lichaam luisteren en met de natuur leven als directe bron. Bewonderenswaardig mag ik wel stellen, want ik zou het niet kunnen / willen. Mijn kookkunsten zijn te subliem om dat te laten liggen. Ik neem mijn zoon mee op dat pad, maar niemand die er naar kraait. Hij is te licht zeggen ze bij het consultatiebureau, al drie jaar lang hoor ik dat. Dat was ik vroeger ook en ik kon eten wat ik wilde.
  Menig mens voedt hun kind gelovig op. Als het aantal aanhangers voldoende is, blijkt het geoorloofd. Is het dat niet, dan zit het kind in een sekte en is het gevaarlijk. Moeten we daarover gaan struikelen omdat het afwijkt van de norm? Of zullen we gewoon naar het kind kijken en zien hoe hij / zij in zijn / haar vel zit!

  Francis heeft nu de kinderbescherming over de vloer omdat ze haar kind van school heeft gehaald (Hij werd gepest om wat ie at.), buiten kijf blijkt nu het voedsel te staan, maar dit was de druppel. De stempel was geplaatst: Hij zou in een isolement komen. Dat gingen ze onderzoeken, terwijl de jongen vele activiteiten buitenshuis had.
  Afwijkend gedrag is blijkbaar beangstigend. Het wijst ons er op dat het ook anders kan en dat wat ‘wij’ doen in wezen ‘fout’ is of kan zijn. Een keiharde confrontatie die niet past in het plaatje van onze samenleving en dus hardnekkig de kop in moet worden gedrukt.
  Bye, bye tolerantie. Hello calvinistische, minkukel maatschappij!

 73. ik zeg maar een ding.
  wat gif is voor de een, is elixir voor de ander…
  we zijn allemaal individuen… met individuele voorkeuren..
  mijn overgrootvader is 99 geworden op een dieet van vlees, aardappelen en groente (gewoon hollandse pot dus) en heeft ook nog 30 jaar stevig gerookt.. hij was zo kwiek en levenslustig dat hij op zijn 96e nog een nieuwe heup kreeg (onder plaatselijke verdoving want hij wilde zien wat de dokter aan het doen was) mijn overgrootvader was een dokwerker… aan de andere kant ken ik mensen die gedijen op een rauw dieet.. en ik ken mensen die dat niet doen.. eenheid in diversiteit noem ik dat…

  • Mensen die nu 99 zijn hebben vroeger ook een heel ander dieet gehad dan kinderen die nu opgroeien. Vroeger was melk rauw, met alle gezonde voedingstoffen behouden. Nu word alles gepasteuriseerd, wat allerlei bacterien doodt, maar ook al de goede eigenschappen van de melk ontneemt. Ziektes zoals reuma, arthritis en kanker komen op steeds jongere leeftijd voor. Niet voor niks.

 74. Paleo-? allang debunked evenals die cliches van te veel fruit etc. idem vlees eten-fysiologisch zijn mensen Geen vleeseters. Maar juist fruit/groente eters-maar mensen zijn overleveraars.

 75. Trouwens, dit lijkt wel op een soort kindermishandeling bijna. Ze ontneemt hem de goede bouw en groeistoffen. Denk dat de oma van Tom hem beter in huis kan nemen, aan de kerstmaaltijd heeft zij meer verstand van gezond eten!

 76. Heb dit vandaag gekeken op school, reacties waren heeeel duidelijk. Dit kind zal door zijn leeftijdsgenootjes altijd gezien worden als ‘anders’, en sommmigen zullen dat accepteren, maar anderen absoluut niet. Kan nooit mee-eten met zn vriendjes, kan nooit een keer wat lekkers kopen. Zonde van deze jongen, hij wordt compleet gehersenspoeld.

  ALs die moeder dit zo’n goed idee vind, doe dit dan alleen bij jezelf. Het is te maf voor woorden om te zeggen dat iedereen te lang is en Tom zo gezond!

  Denk dat hij trouwens een leuke puberteit krijgt, denk dat hij er ontzettend tegenin gaat! Alhoewel, moet hij wel eerst groeihormomen krijgen anders komt hij nooit in de puberteit hahaha!
  Benieuwd of moeders zich nog na heeft laten kijken —> zei ze in 2008 in de aflevering van 25 maart van ‘De wereld draait door’. Wil de uitslag wel weten!

  • Beste Sharon,

   Als deze jongen niet door anderen geaccepteerd wordt, zegt dat een stuk meer over de kinderen die hem niet accepteren dan over deze jongen!

   Als men wat meer respect zou hebben voor elkaar, dus ook tieners, zou de wereld er sowieso beter uitzien. Het dieet van deze jongen zou niets te maken moeten hebben met of hij vriendjes heeft.

   Ik ken genoeg kinderen die bepaalde dingen niet eten. Er zijn heel veel kinderen die geen suiker, geen zuivel, geen gluten etc. nuttigen. Zijn al die kinderen ook zo ‘anders’ dat ze niet ”geaccepteerd” worden?

 77. mensen stammen niet af van apen- ze heben dezelfde voorouders (neanderthalers) jammer dat mensen de feiten niet goed kennen.
  Raw/veganistisch is op alle vlakken beter voor een mens, of je het wilt en doet staat iedereen vrij. De natuur/natuurwetten liegt niet- de natuur heeft alles al bepaald. Veel mensen zitten vast (onbewust) in hun patronen en verslavingen- en hun bordje eten is het meest gevoelig, als je daar aan komt worden ze boos- pak een junk zijn dope af en je ziet dezelfde reactie.

  • ” jammer dat mensen de feiten niet goed kennen” citeer ik, nou inderdaad Milez die tevens zegt dat apen en mensen beide van de neanderthalers afstammen….
   hahahaha

 78. Komt er nog een keer een filmpje ofzo, waar je kan zien hoe het nu met ze gaat.
  Want ik had laatst een discussie op mijn werk over deze docu en iedereen vroeg zich af hoe het nu met ze gaat.
  of ze er nog steeds zo uitzien, of gezonder, of ongezonder…
  En ik ben eigenlijk ook wel nieuwschierig.
  groetjes Lindy en haar collega’s

  • Hoi Lindy.

   Of er een vervolg komt weet ik niet. Maar ze staat iedere zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam. Kan je het haar zelf vragen. :)

   Groetjes, Ton.

 79. Beste Tom en Francis,

  Prachtig wat jullie laten zien, maar ik wil jullie graag belangrijke info meegeven.

  Prachtig, omdat jullie o.a. laten zien dat je prima zonder melk en brood kunt. Ik consumeer ze ook niet. Tom laat de natuurlijke reactie zien op brood, namelijk ziekte. Broodeters hebben hun lichaam geconditioneerd op broodconsumptie: het lichaam heeft zich ernaar geschikt, vaak (mede door melk) met huiduitslag , oor- en amandelontstekingen en darmklachten tot eerste gevolg, maar daarna gaat het meestal wel weer (totdat er meer klachten komen).

  Wat ik wil meegeven? Ik denk dat het goed zou zijn is om wat verder in de literatuur te duiken en de volgende zaken samen met mij vast te stellen:

  1. Het belang van vet-oplosbare vitaminen, waarbij met name vitamine A en K2 aandacht behoeven. Hier zijn dierlijke bronnen voor nodig omdat de omzetting vanuit pro-vitamine A (betacaroteen) en vit K1 bij mensen ontoereikend is. Lees: Nutrition & physical degeneration – Weston Price (1939).

  2. Het belang van de vetten arachidonzuur (AA), DHA en EPA, wederom uitsluitend te vinden in dierlijke voeding, met name vis. De omzetting vanuit het plantaardige ALA naar DHA en EPA is ontoereikend bij mensen. De reden is dat mensen gedurende de evolutie (van de laatste 4 miljoen jaar) vanuit de natuurlijke voeding zoveel DHA en EPA kregen dat de omzetting vanuit ALA niet meer zo nodig was en zodoende inefficiënt is geworden.

  3. Mensen eten al sinds ca 4-5 miljoen jaar vis en schaaldieren (rauw). Het is DE reden mensen grotere hersenen hebben dan apen. Lees: Survival of the fattest – Stephen Cunnane (moeilijke kost). Je kunt ze ook nu nog prima rauw eten: gooi een hengel uit, vang een haring en eet ‘m op. Rijk aan vitamine A, vit K2, AA, DHA en EPA. Mosselen, oesters, kun je ook zo rauw eten.

  4. Mensen eten al zeker 2 miljoen jaar vlees (rauw), vrijwel direct na het doden van het beest, dus conserveringsmiddelen e.d. zijn dan niet nodig. Hier zijn duidelijke bewijzen van. Niet alleen spiervlees, maar ook organen. Rijk aan wederom die belangrijke stoffen die een rauw dieet nogal mist en wat belangrijk is voor de groei van met name botten etc. Overigens, je hebt zeker gelijk met het effect van groeihormonen uit industrieel vlees en met name melk. Maar ik denk dat het incorrect is om daarmee de lengte van Tom volledig te verklaren.

  5. Mensen koken al een miljoen jaar eten, hier zijn resten van gevonden. Niet al hun eten uiteraard, maar wel een deel.

  6. Wat eet Tom veel fructose!! Dat is werkelijk niet gezond. Hij eet dan wel geen suiker, maar de schadelijkste component van suiker, namelijk fructose, krijgt hij in overmaat binnen. In de oertijd at men niet zo veel fruit en al helemaal niet die zoete fruitsoorten, zoals appel, mango en banaan. Bekijk alsjeblieft de video op google: sugar: the bitter truth. Daarin zul je zien dat zoveel fruit (en vruchtensappen) belastend zijn voor de lever en de hormoonregulatie.

  7. In de oertijd aten mensen ca. 30% koolh, 35% eiwit en 35% vet (zie werk Loren Cordain). Tom zit naar mijn schatting op ca. 60/10/30 (en de gemiddelde nederlander op ca. 50/18/32). Geheel anders dan waar de mens op is aangepast. Denk je ook niet Tom wat weinig eiwit binnenkrijgt? En met name de minder goede. Denk bijv. aan taurine en carnitine.

  8. Als jullie werkelijk willen simuleren wat de mens in de oertijd heeft gegeten en dus waar we op zijn aangepast, dan kom je op niets anders uit dan het paleo dieet (o.a. Loren Cordain, boek).

  Kortom, ik heb veel bewondering voor wat jullie doen. Jullie doen op zich ook erg veel goed. Het is beslist positief voor de gezondheid om al die rotzooi van de supermarkt niet meer te eten. Maar mijn suggestie is je ogen te openen voor inzichten die je nog niet kent en niet uitsluitend je reeds verworven (en deels correcte) inzichten uit te dragen. Het Nederlandse voedingspatroon is ongezond, maar een vegetarisch voedingspatroon is dat ook.

  Succes met het napluizen van mijn info,
  André

  • Twee vragen:

   Wie ziet er in deze aflevering nu ongezond uit? Hugo of Francis?

   Wie laat zich leiden door zijn emoties en wie blijft er rustig ,kalm en vriendelijk?

   En bedankt Andre voor je nuttige bijdrage, daar kunnen we allemaal wat van leren.

 80. haha, helemaal mee eens frank! Mijn mond viel open toen ik haar hoorde vertellen over wat ‘goed’ is voor haar zoon.

  Het filmpje bovenaan deze pagina, waar Tom Watkins aan de keukentafel zit met zijn vriendjes is trouwens ook interessant. Het is een erg slimme jongen denk ik. Jammer dat zijn moeder hem zo’n slechte start laat maken met haar idiote beperkingen.

  Wat ligt er trouwens op je bordje warm eten? Ik heb gek op warme hollandse pot zoals zuurkool met warme worst!

 81. Wat een gekte omtrent het hele raw food gebeuren.
  Ik ben van mening dat deze mevrouw geestelijk niet helemaal lekker is en zij haar zoon hier in meeneemt.
  Een jongen die bijna in de pubertijd is heeft behoefte aan voldoende eiwitten om zijn spiermassa te kunnen ontwikkelen en goed te groeien!
  Natuurlijk is het voor iedereen anders maar ik vind het een redelijk a-sociaal gebeuren (bekijk de kerstmaaltijd eens in de docu). Ik ben blij dat ik deze leefwijze niet wil. Zo…en nu ga ik heerlijk een warme maaltijd nuttigen!

 82. Hoi Bertina

  Dat zijn jonge kokosnoten. In Amsterdam te verkrijgen in de Chinese
  buurt. Ik heb er op mijn blog een stukje over geschreven inclusief
  de adressen waar ze verkocht worden

  Groetjes,
  — Ton.

 83. @Bertina, wat is er zo bijzonder aan de kokosnoten? volgens mij komen ze gewoon van de biologische supermarkt.

  Assi

 84. graag zou ik informatie ontvangen over de cocosnoten die moeder Francis openkapt in de docu.
  Waar heeft zij deze, in Nederland, kunnen bemachtigen?
  Daarbij zou ik graag informatie ontvangen over hoe zij het Rawfood/Superfood eten heeft aangepakt. Ik ben hierin nl. zeer geïnteresseerd.

  Zeer warme groet, vanuit mijn warme hart,
  Bertina

 85. Voor volwassenen kan dit een prima voedingspatroon zijn, maar vergeet niet dat het hier ook om een opgroeiend kind gaat. Hj is al kleiner dan de rest, en dat komt niet alleen door groeihormonen. Eiwitten, een kind en elk jong wezen heeft eiwit nodig om te groeien op de juiste manier.
  En je maakt mij niet wijs dat je kanker krijgt van melk….

 86. Wat bijna iedereen vergeet is dat het een documentaire is van 25 minuten en het dwdd-programma duurt maar enkele minuten, wat moeder Francis al heeeeeel duidelijk aangaf, waarin zij niet alles duidelijk kan maken. Dus, in het interview en de docu. kan NOOIT alles worden weergegeven wat de moeder in de eerste 6 jaren in het leven van haar zoontje heeft meegemaakt op gebied van evt. allergische, reacties op eten!!
  Moeder zal best veel hebben onderzocht, opgezocht en gelezen over eten.
  Die man tegenover moeder Francis ging wel heel erg tekeer, ingekocht??! Petje af voor de moeder, hoewel ik me wel afvraag of Tom ooit ander eten mag of heeft uitgeprobeerd. Om te zien en te proeven hoe hem dat bevalt, op gebied van smaak en lichamelijk.
  Maar, wat ik al eerder heb gemeld, misschien heeft moeder Francis er met Tom al diverse ervaringen mee opgedaan.

  Zelf ben ik steeds meer bezig om Raw en Superfoods te gaan eten en we zullen zien of het me goed bevalt, tot nu toe GEEN KLACHTEN. Mike Adams, David Wolfe en vele anderen zien er zeer energiek en gelukkig uit.

  Mocht moeder Francis dit berichtje lezen, graag informatie over de herkomst en verkrijgbaarheid in Nederland van de cocosnoten, zou graag willen weten waar ik deze kan “bemachtigen”. Bij deze site is het emailadres bekend. Alvast bedankt.

  Warme groet,
  mij.

 87. Sophie, ben het met je eens met de redenatie van de mensen uit de oerijd. Dat slaat nergens op. Ze wonen midden in de stad notabene. De moeder zuigt haar redenaties uit haar duim en heeft niks uitgezocht. Mensen uit de oertijd aten zeker wel vlees. Maar rauw vlees. En een appel van 2010 heeft minder voedingsstoffen dn een appel uit de oertijd. Dus zal ze volledig het menu vasn de oermensen willen eten dan zou ze 3x zoveel groente en fruit moeten eten als dat ze nu doet. Plus dat ons lichaam niet zo is als dat van de oermensen. Dat gaat niet over 1 mens maar over generaties, dat kan je niet zomaar veranderen.

  En ja, ze zegt dat Tom van zijn astma is afgekomen. Maar weeegt dat op tegen de groeistoornis? Zijn bleke huid? Bij DWDD had dat kind donkere wallen onder de ogen. Zn moeder is een mager iemand. Niks geen spieren.
  Nee, ik kreeg spontaan honger na de docu en heb een heerlijke boterham met kaas gegeten. En nu maar hopen dat ik geen kanker krijg!

 88. Pure kindermishandeling, Tom wordt gewoon volledig geïndoctrineerd door zijn ‘liefhebbendde’ moeder. Er is echt iets mis met de moeder.
  Wat zijn moeder zegt:’Gekookt eten is gif.’ Dûh, nogal logisch dat je er ziek van wordt als je nooit iets anders eet. En als ze zo graag terug wil naar de oertijd, waarom leven ze niet niet in hutjes?
  Echt, zo zielig hoe Tom beschrijft hoe hij eten ruikt en het dan niet mag eten. ‘Als ze de blender op de hoogste stand zet, wordt het een beetje warm.’ Ik ben geschokt, Tom’s moeder hoort thuis in een inrichting, want Tom is heus niet zo klein van zichzelf. Je lichaam heeft gewoon vet nodig!
  Net als ouders die hun kinderen vetmesten, is dit kindermishandeling.
  Even voor de duidelijkheid: er is naar mijn mening niets mis met alternatieve etensstijlen, maar dit gaat te ver, Tom’s moeder is doorgedraaid.

 89. Wat ik even niet snap: deze mevrouw doet er alles aan om zichzelf en haar zooon te beschermen tegen kanker.
  Maar ze woont midden in de stad? Uitlaatgassen e.d….ik zeg maar wat hoor.

 90. Ik wil graag reageren op de docu en Zosten:

  Op zich kan ik goed inkomen in het eten van rauw voedsel en geen vlees. Het enige wat ik niet begrijp is waarom deze mensen geen zuivel en eieren willen eten. Vooral een kind. Een kind moet groeien en daar heb je simpelweg eiwitten voor nodig. Het kind was al kleiner dan zijn leeftijdsgenootjes, dat zegt al wat over eiwittekort. Als je de moeder ziet, zie je een mager vrouwtje met weinig spieren. Ook logisch want ze eet gewoon erg weinig wat helpt bij de aanmaak van spierweefsel.
  Ik respecteer absoluut de eetwijze van deze mevrouw, maar ik kan het niet eens zijn met dat zij dit haar kind oplegd. En opleggen doet ze, want ze prent dit zichtbaar in bij dat kind. “‘ he tom? Ja, Tom, die man op tv is zooo verkeerd!’ Ik snap niet waarom zij niet aanneemt van mensen die er onderzoek naar hebben gedaan, dat je eiwitten nodig hebt die in zuivel zitten, sluit zij zich daarvoor af ofzo?

  Ik vond het zo treurig met die kerstmaaltijd! ‘Wij hebben een bleekselderij sapje’ Dat zij ervan geniet is duidelijk, maar dat kind niet! Die moeder wil het niet horen gewoon. Tom verteld heel de tijd dat hij GEEN dood beest in de pan ziet liggen, maar vlees. Dat hij dat eten lekker vind ruiken.
  Hij beleefd het gewoon niet als zijn moeder doet, das duidelijk. Hij vind die grassap vies, ik krijg gewoon honger na deze documentaire:)

  Maargoed, nogmaals ik begrijp het als men geen vlees eet, ik begrijp het als men rauw eet. Maar geen zuivel en ei snap ik gewoon niet….leg me dat eens uit waarom we geen dierlijke producten zullen eten. En mag een wolen trui bijv. dan wel?
  Een kip legt toch eieren, voor wie? Vor ons natuulijk, das al decennia zo.
  Een koe geeft melk, en heeft verder weinig nut in de wereld. Zolang er mensen en koeien bestaan drinken mensen melk. OOK toen de mensen kleiner waren dan nu at men zuivel. Kinderen moeten groeien, spieren aanmaken, botweefsel aanmaken. Dat kan niet met een appel en een banaan. Dat moet met eiwitten en calcium. Waarom bestaan in vredesnaam deze voedingsstoffen? Omdat men ze nodig heeft! Niet om ze te laten liggen.
  Waarom geen brood? Artsen adviseren volwassen mannen wel 8 sneeen brood per dag te eten en vrouwen 6. ARTSEN! Mensen die jaren hebben geleerd hiervoor.

  Ik denk dat mijn mening duidelijk is, en ik ben niet direct negatief na het zien van 1 filmpje. Ik ben er zeker van dat deze mevrouw haar zoon tekort doet in zijn voeding.

 91. Ik heb Tom en zijn moeder vandaag in de herhaling van De Wereld Draait Door gezien. Wat doet die vrouw haar zoon toch aan? Volgens mij is het al een tijdje gelden opgenomen. Weet iemand hoe het inmiddels met Tom gaat?

 92. Beste Willem Hulscher,

  Ik ben het ermee eens dat we ook een denkvermogen hebben die ons waarschuwt, maar waar ik compleet misselijk van word is het feit dat je een link legt tussen niet rauw eten en verkrachten. Als een vrouw die zelf ervaring heeft met verkrachting en aanranding vind ik dit een idiote redenering. We hebben een denkvermogen en niet alleen natuur nodig om juiste beslissingen te nemen maar je vergelijking met geen vrouwen verkrachten dus ook geen gekookt voedsel te eten loopt compleet spaak. Ik ken genoeg mensen die rauw eten en niet bepaald heiligen zijn in hun verdere levenswandel. Je stelt dat rauw eten en minder zuivere handelingen zoals verkrachting niet samengaan. Nou…. word wakker zou ik zeggen. Dit riekt naar grootheidswaan op basis van een voedselpatroon.

 93. Ik vind het superslecht dat rauw eten!
  Ze zeggen dat ze eten als in de prehistorie.
  Dat jongetje gaat naar school, om goed te kunnen leren heeft hij voldoende andere voedingsstoffen nodig.

 94. Courageous woman to stand up for her beliefs, even though she knows that she will be ridiculed! If the raw food diet was commonly accepted, the guy wouldn’t even doubt her way of living! I’ve seen many people being healed by this wonderful diet and they are living proof that raw foods are the best choice for our well-being! I have yet to see people being cured of cancer, diabetes and other so-called incurable diseases on a standard Western diet.

  I can understand the surprise and confussion one goes through when not knowing what this lifestyle is all about. But when one has seen people being cured of cancer, diabetes, auto-immune diseases and many other sicknesses, the truth cannot be denied that this is the perfect diet. Not all raw foodist will eat 100% raw diets, some will do 80% raw, 20% healthy cooked foods. Any there are many raw foodist who will still consume raw fish, meat, dairy and eegs. Everyone has to make their own choice.

  From my perspective, the woman in this documentary just tries to give her son the best start in life by offering him natural foods the way they are given to us by God. I don’t believe we can do any better than God and I don’t believe that cooking will enrich them.

  I would not be too quick to judge other people that make sincere efforts.
  It is also very interesting to note, that people tend to get all concerned about nutrition all of a sudden, when they hear that a child is only eating raw food, raw being actually the most nutritious state a food can be in. But people don’t waste a second thought about nutrition, when they let their kids consume fries, Kroketten and other fast food (lovingly also called Junk Food).

  “Behold, I have given you every plant yielding seed on the face of all the earth, and every tree with seed in its fruit; you shall have them for food.” Genesis 1:29

  It was only after the fall that man was allowed to eat meat, see Genensis 9:3

  Also interesting on vegetarianism see Daniel 1:1-21

 95. idd, testosteron drijft ons sexuele aandrang, en tevens zorgt het voor oorlogen. Verder zorgt testosteron voor verkrachtingen. Altijd de natuur volgen en niet nadenken hoe het anders kan dan?

  En Eva, hoe zit het met jou hersenspoeling? Zonder je vleesje wordt je nooit groot?

  En hoe zit het voor degenen die zich geen persoon mogen noemen omdat ze een andere neus hebben als wij, de dieren dus?

  Wil je rauw eten, prima, wil je dat niet, prima. Wil je een vrouw verkrachten, prima? Neen, we kunnen niet alles doen waar we zin in hebben, daar hebben we ons denkvermogen voor gekregen. Gebruik het dan ook ja. Denkvermogen om leed veroorzaken te mijden, we verkrachten geen vrouwen, en waarom verkrachten we dan wel vrouwrunderen en mishandelen we vrouwvarkens? Waarom laten we ons alleen leiden door hormonen en smaakpapillen ten nadele van het gezonde verstand? Terwijl we iets kunnen eten waar geen of nauwelijks leed aan kleeft.

  Natuurlijk, dat is ook omdat we gehersenspoeld door onze goedbedoelende moeders die ook weer gehersenspoeld zijn door de dames en heren ‘deskundigen’ op het gebied van voeding. En dus hebben we inderdaad eigen keus, blijven we hangen in onze hersenspoeling, of gaan we verder? Dat is de vraag.

  Dagdag
  Willem

 96. Allereerst wil ik vooropstellen dat ik veel te weinig van voeding afweet om deze manier van eten af of goed te keuren. Wat me wel enorm steekt is de manier waarop deze vrouw haar zoon hersenspoeld. Deze vrouw is overheersend en heeft een gebrek aan respect voor haar zoon Tom. Er komt een tijd dat Tom zich zal gaan verzetten! En dan zeg ik, goed zo Tom, wil je rauw blijven eten, prima, wil je wat anders eten, ook prima!

 97. Ik heb gezien dat het DWDD fragment genomineerd is voor het VARA TV fragment van het jaar, dus vandaar dat ik het zag en ik wil er ook even m’n mening over geven. Ik heb het origineel destijds niet gezien. Ik zie de documentaire en het DWDD fragment hier voor het eerst.

  Ik ben iemand die vrij nuchter denkt. Ik sta open voor tal van theorieën, hoe bizar en tegenstrijdig ze ook mogen zijn. Zo meen ik dat de grote Einstein ooit zei dat geen enkele degelijke wetenschappelijke conclusie / onderzoek niet zonder een (op eerste gezicht) vreemde theorie kon beginnen. (Of iets dergelijks).

  Ik sluit daarom niet uit dat men wellicht over een aantal jaar tot de conclusie komt dat deze leefwijze hartstikke gezond is, terwijl men daar nu anders over denkt. Zo gaat dat nou eenmaal in de wetenschap, kijk maar naar roken, waarvan men ook jarenlang wereldwijd aannam dat het geen kwaad kon. Desondanks ben ik zelf gewoon een vleeseter, en zie momenteel geen reden om daarvan af te wijken.

  De natuur heeft mechanismen ingebouwd die ons in staat stellen om zelfs onder primitieve omstandigheden een aantal schadelijke invloeden als dusdanig te herkennen. Onze zintuigen waarschuwen ons als een stof te heet of te koud is. Verder zijn er heel wat schadelijke giffen in bepaalde planten die ook daadwerkelijk vies smaken. Helaas is dit mechanisme niet allesomvattend. Volgens de gedachtegang van deze rawfood-eters heeft de natuur klaarblijkelijk gefaald in het op de hoogte stellen van de potentieel schadelijke effecten van datgene wat deze mensen niet eten. Immers, de mens is (over het algemeen) een omnivoor. Dat zou prima kunnen, echter diezelfde natuur heeft ons dusdanig intelligent gemaakt dat het overgrote deel van de mensheid in staat is om vlees te eten en te koken (niet alleen in termen van fysiek in staat zijn, maar ook aangeleerd gedrag).

  Ik vraag dus aan de rawfoodeters: Vind u dat de natuur vlees vies had moeten maken zodat wij de – in uw ogen – schadelijke effecten van deze voedselwaren zouden kunnen herkennen? En waarom heeft de natuur dat niet gedaan? Sterker nog, waarom heeft de natuur voor veel andere mensen, vlees lekker gemaakt zodat wij alleen maar meer gestimuleerd worden om het te nuttigen, op dezelfde wijze als dat wij door de natuur in de vorm van testosteron en andere geslachtshormonen aangedreven worden tot de seksuele daad? Dat is toch vreemd? Klaarblijkelijk acht de natuur het nuttigen van vlees net zo belangrijk als het menselijk voortplanten. Is de natuur hierin fout? Probeert de natuur ons op een apocalypse af te sturen? Past dat wel in het karakter van de natuur dat overheerst wordt door overlevingsdrang?

  En aan de moeder vraag ik: Als uw zoon ooit zegt dat hij toch vlees wil gaan eten omdat hij dat lekker vindt, of omdat hij ook eens een keer normaal uit eten wil met andere mensen, zelfs als dat in uw ogen betekent dat hij misschien eerder sterft, laat u hem dan vrij in die keuze?

  Tot slot wil ik kwijt dat niemand totaal ‘raw’ kan leven, want we ademen allemaal kokende zuurstof in.

 98. Ronduit stuitend dat een moeder haar kind die richting op duwt. Te eenzijdig en niet genoeg variatie in voedsel geeft op latere leeftijd gegarandeerd problemen in de ontwikkeling. Essentiele voedingsstoffen ontbreken. Dat het lichaam met koorts reageert op een boterham zegt meer dan genoeg. Onvolledige ontwikkeling van het skelet en botontkalking op latere leeftijd door het ontbreken van eiwitten zijn slechts een aantal voorbeelden van de gevolgen van het beperkte aanbod aan voedsel dat beschikbaar is.

 99. @Roos???
  Geachte mevrouw,

  Ik denk dat u voordat u op een reactie van een ander reageert deze eens goed moet lezen.
  Allereerst heb ik geen Sonja Bakker genoemd, heb nog nooit van overleven in Nederland gehoord en voer nergens bewijzen voor aan.
  Ik stel nergens dat ik veganistisch eet, want dat doe ik niet, ik eet rauw en dat is per definitie hetzefde als veganistisch.
  Of ik al dan niet voedinssupplementen gebruik is mijn zaak en maakt u zich daar maar geen zorgen over, ik heb zomaar het vermoeden dat u niet al teveel verstand van de materie hebt en verder zou ik graag verschoond blijven van uw domme gekwek!

 100. @Franz,
  Ik had jouw verhaal volgens mij al bij “overleven in Nederland”gelezen.
  Ik ben blij dat het zo lekker met je gaat zonder al die kutkwalen,maar ga nou niet zeggen dat ,dat het bewijs is ,dat het een goed dieet is en “Sonja Bakker” niet . Want wat moeten al die mensen dan die zo blij zijn en zich zo gezond voelen bij haar dieet. Van diabetes [let wel] type 2 met zo,n dieet afkomen is een koud kunstje ‘Als je geen suiker eet kan er ook niet teveel van in je bloed zitten,nietwaar. Mijn kind had vroeger ook astma en wat denk je vanzelf overheen gegroeid. Wat dacht je verder van het placebo-effect. Kortom ik zal niet zeggen dat wat je doet verkeerd is al moet je wel je vit B12 braaf slikken[vanwege veganisme] ,maar ga niet zeggen dat het revolutionair is ,want jouw goeroe’s zijn de kortzichtigen,omdat ze afwijzen wat wetenschappelijk bewezen is en dus van de gevestigde orde komt. Dit zijn sektarische eigenschappen en hoed je er dus voor teveel te vallen voor de zogenaamde” kritische blik”

 101. Ik kwam gisteren op een lezing (hoe kan het anders) over raw food en green smoothies deze mevrouw tegen en heb haar gecomplimenteerd met haar toenmalige verschijnen op televisie. Haar zoon Tom zag er blakend en gezond uit. Het is jammer en dom dat er zoveel mensen zijn die, zonder zich maar ook één moment ergens in verdiept te hebben of geïnformeerd zijn iets afwijzen waar ze totaal geen verstand van hebben.
  Degene die de lezing gaf Sergei Boutenko at al 15 jaar rauw, was daardoor van zijn diabetes af zijn zuster (ook al 15 jaar rauw) van haar asthma.
  Ikzelf ben sinds 15 maanden rauw etend, ben 60 kilo afgevallen sport 3 x per week heb geen last meer van huidproblemen en allergieën, hoge bloedruk, te hoog cholesterol, depressiviteit en allerlei andere kutkwalen.
  Ik ben nu 49 en kampte met overgewicht zolang ik me kan herinneren.
  Voor die jongen Tom wordt beter gezorgd dan menig ouder kan zeggen, wiens kinderen zich volprpoppen met pizza’s, chips, frisdranken.

 102. Sinds maart ben ik al erg ongerust over de gezondheid van Tom Watkins,
  vandaag zag ik voor het eerst het intervieuw ,waarin de zoon van Brian Clement zegt dat hij supplementen krijgt. Een pak van MIJN hart ,maar tegelijkertijd ook het zuiverste bewijs van de kul waaraan rauw veganisten zich, onder invloed van goeroes die de gevestigde orde afwijzen,overgeven.
  Dat je best kritisch mag zijn op wat je eet en wat je,je kinderen te eten geeft heeft niets te maken met deze ideologie ,die gepropageerd wordt door mensen ,die zelf niet door enige kennis gehinderd worden,maar die wel de schijf van 4 afwijzen op grond van hun “eigen ervaring” en dan stiekem supplementpilletjes slikken alsof die in principe niet ook zoals antibiotica door bacterieën gemaakt zijn en dan in een fabrieksproces in een pilletje gestopt. Maar het ergste is nog wel de ontkenning van onze natuur als mens met als argument de natuur zelf. Hoezo zijn wij geen alleseters ,hoezo hebben wij zelfs met de Neanderthalers niet al het vuur gemeen? En dan die milieuargumenten;gaan ze die zuidvruchten te voet halen? Tomaten en komkommers kun je dichtbij halen,maar dan zitten ze weer in een kas. Bovendien heb je van die rauwe groenten twee keer zoveel nodig als van gekookte dus je bent ook niet erg van het eerlijk delen. Enfin ik wil maar zeggen voor mij is het niet meer of minder dan Sonja Bakkeren en gelukkig weet ik nu dat Tom z’n vit. B12 wel krijgt en dan maar hopen dat er in al die verschillende noten genoeg essentiële aminozuren zitten. @ zoster kijk dat bedoel ik nou hoe simpel kun je zijn om in ons lichaam een batterij te willen zoeken,maar goed via ROM en RAM kom je misschien op de harde schijf van onze hersenen,wellicht staat het daar ergens weggeschreven…

 103. Het probleem hier is een beetje dat mensen heel zwart op wit denken. Alsof iedereen die het niet met deze vrouw eens is allemaal slechte dingen eten als pizza, Mc Donald, Burger King. Er bestaat ook zoiets als gezond vlees van een slager en gezond brood van een bakker. En Goede voeding dat ooit is warmgemaakt. Als iedereen zich op een gezonde mannier bezig houd met de schijf van 5 is dat egt wel gezonder dan maar 1 kant van de schijf van 5. En natuurlijk is snoep en Burger King ongezond maar het is ook niet zo dat iedereen die het niet met deze vrouw eens is zich helemaal vol stauwen met slecht vlees.
  En even voor de mensen die van mening zijn dat vlees niet goed voor je is. Enig idee waarom jij dat stel hersenen heb die zo goed werken. Omdat wij mensen vlees zijn gaan eten. Door het warm te maken boven een vuur hoefde onze kaakspieren minder sterk te zijn. Dit bood meer ruimte voor hersenen en zo konden wij ontwikkelen. En volgens mij is de levensverwachting van de afgelopen 3000 jaar niet omlaag gegaan omdat we vlees gingen eten. Eerder omhoog door ons kleurijke voedsel patroon. Slecht onderhoude en beschimmeld voedsel is slecht voor je maar dat is egt niet wat er bij iedereen in de koelkast ligt. Ik eet gewoon gezond vlees en daar is niets mis me.

 104. ………gek dat deze vrouw met haar zoon in de stad woont, daar krijg je toch kanker van, en zag ik het nou goed, dat Francis in nieuwbouw woont? Misschien krijg je wel kanker van (gas)beton?
  Het lijkt me ook best stressvol om steeds je eetwijze te moeten verdedigen. Stress? Is dat niet kanker oorzaak nummer 1 ?

  moeder Rauw maakt wel een punt met de groeihormonen en antibiotica die in dierlijke producten zitten. Dus mensen: Biologisch is eigenlijk heel logisch!

  Lieve Francis, laat de touwtjes een beetje vieren, dan komt er wat ontspanning.
  Dat is heel goed tegen kanker.
  Lieve Tom, je bent een diplomatiek, slim ventje. Dat groeien dat komt wel.

 105. Ja die jongen wordt er doodziek van omdat zijn lichaam dat niet gewent is. Maar als hij weer rustig een gezond voedingspatroon opbouwt?

 106. Het is jammer dat mensen zoals Hugo zo ongefundeerd hun mening geven en anderen daarmee veroordelen. Verse, onbewerkte groente, fruit en noten zitten boordevol met voedingsstoffen en bevatten (mits goed gevarieerd) alles wat je nodig hebt (ik weet niet wat voor een ‘specialisten’ Hugo heeft gebeld die volgens hem het tegendeel beweerden..). In tegenstelling tot bewerkt voedsel, dat bij elk proces voedingswaarde verliest en vaak nog allerlei schadelijke stoffen krijgt toegevoegd. Kinderen groot geworden met bestrijdingsmiddelen en groeihormonen bevattend voedsel zijn zeker niet gezonder dan Tom. Zijn moeder geeft hem de beste start die ze hem maar kan geven.

  Mensen vinden het vaak moeilijk om van hun gewoontes af te stappen en als mama altijd al onwetend ongezond eten verzorgde, zal het kind denken dat het normaal is, het overnemen en vervolgens tegen mensen die notabene wel groenten en fruit eten zeggen dat zij ongezond zijn!

  Hugo heeft bovendien totaal niet begrepen wat orthorexia inhoudt en slingert die term, enkel om interessant te doen denk ik, volkomen onterecht over de tafel.

  Als reactie op Sylvia: Sociale banden gaan veel verder dan alleen samen eten, zeker voor kinderen, die geven daar nog niet zoveel om. Ik ben vegetarisch opgevoed, iets minder afwijkend dat wel, maar absoluut geen problemen ondervonden.

 107. Naast voeding is er nog een belangrijk aspect bij het opgroeien; het sociale aspect.

  Net als in de dierenwereld, is voedsel een middel om te overleven. Maar mensen hebben ook een andere reden om voedsel tot zich te nemen. Om bijvoorbeeld een band met elkaar te creëren. Met vrienden zit je zelden een hele avond slechts te praten zonder hapje of drankje. Eten is een communicatiemiddel tussen culturen, gemeenschappen en ook – of zelfs met name – tussen kinderen.

  Als je het op die manier bekijkt, kan ik me goed voorstellen dat kinderen van veganisten het soms niet makkelijk hebben. Het niet kunnen aannemen van traktaties, het niet kunnen mee-eten bij vriendjes en je altijd bekritiseerd te voelen door je omgeving, lijkt mij verdriet en frustratie oproepen, resulterend in continue stress.

  Aangenomen dat stress een negatieve invloed heeft op ons lichaam, zou je de conclusie kunnen trekken dat uitsluiting per definitie slecht is voor de groei van een kind. Of dit nu gaat om uitsluiting door religie, ideologie of andere vormen van principiële denkbeelden, maakt daarbij volgens mij niet uit.

  Eten om gezond te worden en te zijn is belangrijk. Net zoals vriendschappen en een hygiënische omgeving. Het een boven het ander plaatsen verstoord de balans van ontwikkeling en groei.

  Althans, zo denk ik er over.

 108. Nou er is dus een hefige discussie los gebarsten zie ik zo al…

  Laat ik daar dan ook maar mijn steentje aan bij dragen.

  Ik heb de beelden allemaal erg interessant gevonden, kan veel begrip voor diverse mensen opbrengen, dus ja ook voor deze vrouw en ook voor de vlees eters
  Wat naar mijn mening alleen niet klopt wat deze moeder verteld is dat haar zoon zo klein is omdat hij géén groeihormonen binnen krijgt wat bijvoorbeeld voorkomt in zuivel en vlees.

  Nu is het zo dat mijn zoon een allergie heeft voor koemelk, lactose & kippeneiwit, ikzelf at al geen vlees, maar geef mijn zoon wél zelf de vrijheid om zelf te bepalen of hij wel of geen vlees wil eten. Aangezien hij het mij niet ziet eten, eet hij het -bijna- ook niet. Met ander woorden hij eets dus geen zuivel en geen vlees…
  Én hij is enorm groot voor zijn leeftijd!!! Hij wordt altijd ouder geschat en ook als baby was al enorme knul!

  Dat “Tom” -haar zoon- dus zo klein is, is dus naar mijn mening, NIET doordat hij géén groeihormonen van zuivel en vlees krijgt.. Maar toch omdat er ergens een voedingsstof tekort binnen komt. Ik ben geen deskundige en zal dan ook niet de gene zijn die gaat vertellen hoe het allemaal wel moet..
  Maar weet wel dat WIJ zonder vlees en zuivel maar met zowel gekookte als rauwe groente en in de weekenden een lekker stokbroodje/toastje en een borrel, er gezond uitzien!

 109. Nou Mama_Beau, je schijnt toch niet goed op te letten, want dat “jochie” wordt doodziek van die lekker hapjes van jou! Dus zijn moeder is echt geen gestorrd wijf, maar jij wel een STOM WIJF!!!

 110. ik heb het net ook gekeken… en ik vind het VRESELIJK!!!! hoe dat mens in elkaar zit.! dat jongentje word gewoon gehersenspoeld door zijn gestoorde moeder…. ze ziet dr niet uit, net zoals hugo al zei! echt vreselijk! vind het zo zielig voor dat jochie dat ie nog nooit in zijn leven een pannekoek heb gegeten of een zakje chips weet ik het…. hij komt gewoon heel veel te kort, en volgens mij krijgt ie ook niet echt warmte van zijn moeder!

  heb dr gewoon eigenlijk geen worden voor… wat een gestoord wijf is dat zeg!
  BAH

  • Ja, maar ook zonder dat te lezen is dat te zien aan Francis, al geloof ik direct dat zij het idee heeft goed ( of eigenlijk beter) voor zichzelf te zorgen.

 111. Ik heb de uitzending gezien en verbaasde me erg over het ontzettend agressieve gedrag van Hugo Borst. De man wist duidelijk niet waar hij het over had.
  Ik heb jaren last gehad van ernstig overgewicht, allergieén, hidproblemen en depresiviteit. Na bijna een jaar rauw te eten, ben ik 60 kilo lichter (van 150 naar 90 kilo) en al mijn andere gezondheidsproblemen zijn ook verdwenen. Ik eet (soms) wel rauw vlees, vis en eieren van biologisch-dynamische oorsprong.
  Het zou erg prettig geweest zijn als mijn moeder zo goed had opgelet als Francis Kenter (al was er toen minder bekend dan nu, ik ben 49) het had mij een ander en veel beter leven gegeven!!!
  [email protected]

 112. Heb net de documentaire gezien en vind het zo gek nog niet.
  Wees nou es eerlijk allemaal, ze heeft gewoon gelijk….
  En dan de beschuldiging van Hugo Borst, dat het kindermishandeling i. Wat een gelul. Nee, al die moeders die hun kinderen volstoppen met snoep, daar wordt niet over gesproken. Je kijkt je ogen uit op het strand, wat een hoop dikke kinderen. Dan kan je spreken over kindermishandeling.

  Ik geef toe, het is wat extreem, maar om deze vrouw zo aan te vallen, belachelijk. Laat haar haar eigen leven leiden en kijk naar je zelf, doen jullie het allemaal zo goed? Hebben jullie enig idee wat er allemaal in het voedsel zit die jullie elke dag nuttigen? Of steken jullie, net als ik, je kop in het zand en willen we het allemaal niet eten.

  Mensen leef je eigen leven en oordeel niet zo snel over anderen.

 113. Als we zouden stellen(zoals Ellen doet) dat een kind geen experiment is, dan vraag ik me af wat dan wel? Ten eerste is een kind een experimentele genetische opzetting.
  De hele natuur is gebaseerd op “experimenten” en een zaak is zeker, het huidige dieet, niet allen vat betreft voedsel, maar ook informatie, maakt mensen niet bepaald gelukkiger, om maar niet te spreken over de leefomgeving van de mensen.
  Persoonlijk sta ik geheel achter de dappere pogingen die mensen ondernemen om hier iets aan te veranderen, inplaats van het achteloos volgen van een norm die aan alle kanten rammelt.
  Natuurlijk is het makkelijk discussie uit te lokken, en het geeft mij de indruk dat het filmpje enigsinds gekleur is, al is het door het feit dat de filmmakers waarschijnlijk niet een “Raw” dieet volgen, en zelfkritisch zouden moeten zijn om aan “de rauwe kant “te staan.
  Een filmpje over de eetgewoontes van bijvoorbeeld Demi Moore zou waarschijnlijk heel anders worden ontvangen en belicht.

  Het woord experiment houdt in dat de uitkomst niet met zekerheid te stellen valt.
  De moeder van Francis besteedt ongetwijveld meer aandacht, en heeft ongetwijveld meer know-how wat betreft voeding dan de meeste mensen die zich aan het ouderschap wagen. Het is dan ook uiters triest in mijn ogen dat Hugo Borst een zo kortzichtige mening erop na houd, en zijn mediaervaring gebruikt om in te spelen op een massa die helaas makkelijk te beinvloeden valt.

  Als we de millieugevolgen van de mensheid op de natuur bekijken, kunnen we niet anders dan het er overeens zijn dat zaken moeten veranderen als de mensheid een toekomst wil hebben. We praten hier over de gevolgen die de mensheid als collectief op het millieu, onze gezamelijke levensstijl, en dus norm.

  Daarbij valt niet te ontkennen dat vele geaccepteerde, maar ook experimentele (levens)middelen ( genetisch gemanipuleerd voedsel, mobile telefoons, chemische toevoeingen) wel gewoon geaccepteerd worden, ookal zijn er verscheidene berichten over schadelijkheid voor mensen en hun omgeving (die niet los van elkaar te zien zijn, war zoude we immer moeten als “gezonde mensen” in een “zieke omgeving”?)

  Dit houd dus in dat we moeten experimenteren, niet allen voor eigen gewin, maar ook voor volgende generaties.
  De nu geldende norm is gabaseer op handel, en zal zichzelf nooit disqualiviseren, het zullen dus individuen moeten zijn die zelf uit proberen.

  Ik zou dan ook niet direkt willen stellen dat Rawfood een “wet van Meden en Perzen” zou moeten zijn maar wil duidelijk stellen dat onze toekoms een triest scenario volgt als we niet experimentern met meer harmonische en minder milliieubelastende levenswijze.

  Micha

 114. aan al die mensen die dwdd hebben gezien, dit is wat ze bedoelen met klap vee ? als je iets niet zelf geprobeerd heb hoe kun je dan een mening vormen ik kan uit ervaring vertellen dat ik me een stuk beter voel sinds 90%rauw oja en over langer en gezonder leven de bejaarde huizen zitten vol met mensen die ze kunstmatig in leven houden hoe bedoel je gezonder met behulp van syntetische drugs???
  het gaat om een bewust leven ,rauw is daar een manier van maar net zo als sporten zowiezo geniet bewust en respecteer de andere mede mens mischien dat we wat van elkaar kunnen leren dit scheelt al een hoop. dat iedereen die aan de lijn is ook de zoetjes laat staan …en mischien dat sonja bakker helpt, hugo borst zal dit zeker niet doen.

 115. @ Marius

  Kees eet geen vlees, maar wel rauwe vis en dat is inderdaad alles behalve saai. Ook vind ik brood en kaas lekker en lust ik graag stoofperen met vla. Roomboter op een krentemik is ook smikkelen. Al met al dus best saai, alleen rauw voer.

 116. Hoi Kees!
  Wat?!
  Rauw voedsel is wel heel saai?!
  Oeff :O)
  Het tegendeel is eigenlijk waar.
  Bekijk toch de Fotos hier onder op deze Page:

  http://de.orkos.com/Default.aspx?tabid=87

  Vlees Vis en Schaaldieren horen er ook bij, rauw en natuurlijk wild!

  Nee, echt ziek zijn.. Kanker en co ,dat is pas saai!
  En daarnaar solliciteert men toch echt vleitig met Koken, Roken, Alcohol en andere Drugs.

 117. Ik heb de documentaire zojuist via internet bekeken. Ik geef Hugo Borst helemaal gelijk, alleen had hij zijn mening iets minder fel kunnen verdedigen. De moeder echter blijkt toch enkele verkeerde ideeën te hebben rond hoe het eten bij de prehistorische mensen ging. Zij heeft het over hoe mensen miljoenen jaren geleden aten, maar toen waren er helemaal nog geen mensen! Bovendien werden de mensen, hoe langer terug in de tijd, hoe minder oud. Tegenwoordig worden mensen steeds ouder omdat ze weten wat gezond voedsel is. Ga es terug in de tijd en zie hoe oud mensen werden. Ik ben nu veeritg. De eerst mens haalde dat bij lange na niet. En dat we nu langer leven heeft ook met onze voedingsgewoontes te maken.

 118. Rauw voedsel is wel heel saai. Toch een begrijpelijke houding. Bij de zuivelproductie in de Verenigde Staten en Mexico bijvoorbeeld wordt op grote schaal gebruik gemaakt van rBGH. Dit genetisch gemodificeerde groeihormoon voor koeien vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Zie: http://www.noticias.nl/milieu_artikel.php?id=1805

  Dat soort bedrijven nemen het in Europa ook niet nauw met de regels.

 119. Dat zal geen probleem zijn. Bijna alle vleesetende mensen verdiepen zich niet in wat ze eten. Ze zullen niet ongezonder zijn omdat ze vlees eten, maar omdat ze gewoon niet opletten wat ze allemaal eten, omdat ze als vanzelfsprekend alles overnemen wat ze voorgezet krijgen als kind. Die moeder van Tom doet in ieder geval moeite om uit te vinden waar voldoende voedingsstoffen in zitten. In noten zit meer dan in dierenlijken, en die krijgt Tom. Koolhydraten en andere goeie stoffen vind je in vijgen dadels die veel samengestelde suikers bevatten die niet slecht zijn voor de tanden en die krijgt Tom ook. En veel meer groente en fruit dan de doorsnee lijk eter. Ik snap niet waarom iedereen blijft denken dat je dierenlijk,gekookt en gebakken moet eten om gezond te blijven en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

 120. Wat die moeder zei tijdens de uitzending klopt niet, wilde dieren in de natuur krijgen ook tumoren en diabetes. Verder hoop ik dat Tom geen tekort heeft aan welke voedingsstof etc dan ook en dat hij later een grote gezonde Hollandse jongen wordt.

 121. En wat dat indoctrineren en angst zaaien voor vlees betreft, enig idé hoe vaak ik heb moeten horen;”Zonder vlees wordt je ziek. Ga je dood.” En de meest idiote.”Zonder vlees wordt je impotent”. Hahahahahahahahahahaha. Niks van gemerkt. Mijn vrouw ook niet.

  Eender welke levenswijze wordt aan een kind opgelegd, lijken eten, christendom, Islamitisme, materialisme. Kijk eerst eens hoe geindoctrineerd en geconditioneerd u zelf bent.

 122. Beste Linda, zombie en lijkeneters zijn geen argumenten maar woorden om een feitelijke toestand aan te geven. Als je mijn redenaties goed gelezen hebt, maar dat wil je niet, dan zou je wel argumenten gevonden hebben. Dat je alleen op 2 woorden focust terwijl ik ook nog uitgebreide argumentatie gebruikt heb, zegt genoeg om te zien dat je in bovenstaande toestand verkeert. Wellicht is onderstaande een argument? Geschreven door een niet vegetarische krant, dus onpartijdig.

  http://www.nrc.nl/buitenland/article1044520.ece/Schaarse_rijst_wordt_veiligheidsprobleem
  En niets wijst erop dat aan de stijgingen snel een einde komt. Hoge prijzen zijn het gevolg van schaarse landbouwgrond. En dat komt weer door de druk om die grond te gebruiken voor de productie van biobrandstof, door de toenemende consumptie van vlees en melkproducten (waarvoor meer grond nodig is), door slechte oogsten door droogte (in Australië) of overstromingen (vooral in Afrika en Azië) die het gevolg zijn van klimaatverandering.

  Hoor je het eens van niet vegetariers. En dat iemand die geen lijken eet ongezond zou eten is pure onzin. Die jongen zag er niet ongezond uit, en zoals ik al ergens zei, ik was als vleesetend en fijngekookt etend kind bleek en mager.Die jongen is niet zo mager als ik was en hij heeft als je goed kijkt zie je rooie wangen. En ik heb ook wel vleesetende fijnkokers gezien die bleek en mager waren, dus ga die dame niet afkammen op iets wat misschien gewoon genetisch is. In noten zitten meer voedingsstoffen dan in vlees, en dat eet die jongen. Als je geen verstand van eten hebt, zwijg er dan over. Ik ben er al 24 jaar mee bezig, hoe lang heeft u zich met voedingswaarden beziggehouden Alexandra? En ieder doet wat hij wilt, maar geldt dat dan ook als anderen zwaar benadeeld worden? Zie artikel NRC. 70 o/o van alle vruchtbare landbouwgronden wordt gebruikt voor de vleesbehoefte van slechts 20 o/o van de mensen. Wie hore wil die hore, wie zien wil die ziet. Ik denk alleen dat we hier te maken hebben met bewust doven en slechtzienden. Helaas

 123. nu, het is altijd goed als je je eerst een beetje inleest. Dat is echt beter als kanker en co krijgen. Die Francis is op de goede weg. Natuurlijke rauwkost is het beste wat je kunt eten.

  Vegane-rauwkost en Keuken-rauwkost zijn allerdings niet alleen onnatuurlijk maar op den duur ook ongezond, zoals ik aan mezelf heb ondervonden.

  Maar kijk toch eens hier na:

  http://www.wissenschaft.de/wissenschaft/news/254238.html

  of hier:

  http://home.nikocity.de/mp/instinkt.htm

  Voor meer info, schijf me toch gewoon op: lostpathfinder (at) arcor.de

 124. Janneman spreekt mijn gedachten eigenlijk al uit, toch wil ik nog even reageren.

  Allereerst: iedereen moet zelf bepalen hoe hij of zij wil leven. Als je je vol wilt stoppen met McDonalds en elke dag rood vlees en snoep: moet je doen. Als je graag op drie appels en een blaadje sla wilt leven: gewoon mee doorgaan, maar (de grote MAAR) dit moet je doen als je volwassen bent, uit de groei. Een kind heeft voedingsstoffen nodig, daar kan niemand omheen, en als je alleen rauw eet of juist alleen maar vet, krijg je die niet. De gulden middenweg is waar het om gaat. Deze moeder ontneemt haar kind de kans om ‘groot en sterk’ te worden. Letterlijk. Zo’n klein, mager kind met een huidje als perkament, en de moeder ziet eruit als een anorexiapatiënte. Als rauw eten echt ZO gezond was, was er vast al eerder iemand op het idee gekomen. En je ziet dat de moeder haar kind constant hersenspoelt met mooie uitspraken: dat aan het begin der tijden de mens ook alleen rauw at, blablabla. Ik ga niet weer alle argumenten van mijn medestanders herhalen, maar wil alleen dit zeggen: laat het kind groeien zoals het hoort en dwing hem daarna zijn moeders levensstijl pas op, want hij ziet er naar mijn idee uit alsof hij de 30 nog niet eens gaat halen.

 125. Wat een volkswijsheden die ik hier allemaal lees. Ik ben het er mee eens dat het 100% rauw eten een beetje radicaal is, maar gekookt voedsel en het nederlands voedsel in het algemeen zijn niet echt gezond te noemen.
  Pak eens een willekeurige verpakking uit het kastje en ga eens na wat hierin zit, hoeveel E middelen aan elk produkt is toegevoegd, waar het gefrabriceerd is en welke gifstofen, groeihormonen en wat al niet meer gebruikt is om het produkt mooi en goedkoop in het schap van de supermarkt te krijgen. (neem ook notie van de huidige ophef over de vleesindustrie) Ik eet liever wat noten dan dat ik een biefstuk of een stuk kip aanraak, niet alleen omdat ik tegen de dierenindustrie ben, maar omdat ik de hele industrie niet vertrouw.
  Het staat verder ook 100% feitelijk vast dat gekookt voedsel in principe overbodig is. Je kan elke voedingstof uit willekeurig welk ongekookt voedsel halen. Bij het koken gaat trouwens meer verloren van de voedingswaarde dan ongekookt. Ik snap daarom niet waarom hier zoveel ophef over is. (zie bijlage 1) Zie ook bijlage 2 wat er gebeurd met de zo gekoesterde vitamines en mineralen als je het boeltje gaat koken.

  Laat staan de negatieve effecten van AGE formation bij het koken ( Advanced Glycation Endproducts > (http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_glycation_endproduct)

  Het lijkt erop dat een alternatieve, maar redelijk bewezen manier van leven, net zoals het Islamvraagstuk, benaderd wordt alsof het verschrikkelijk is, slecht, ongezond en meer van dat is. Iets waar je geen weet van hebt, hoeft niet perse slecht te zijn.
  ————————————————————————————
  Bijlage 1 :

  The Nutritional Effects of Food Processing
  This page is an overview of some of the effects that cooking and other food processing methods have on the nutritional value of foods. See the sections below for specific notes on:

  Freezing, Drying, Cooking, and Reheating
  Nearly every food preparation process reduces the amount of nutrients in food. In particular, processes that expose foods to high levels of heat, light, and/or oxygen cause the greatest nutrient loss. Nutrients can also be “washed out” of foods by fluids that are introduced during a cooking process. For example, boiling a potato can cause much of the potato’s B and C vitamins to migrate to the boiling water. You’ll still benefit from those nutrients if you consume the liquid (i.e. if the potato and water are being turned into potato soup), but not if you throw away the liquid. Similar losses also occur when you broil, roast, or fry in oil, and then drain off the drippings.

  TThe table below compares the typical maximum nutrient losses for common food processing methods. This table is included as a general guide only. Actual losses will depend on many different factors, including type of food and cooking time and temperature. For additional data on specific preparation methods, please see the USDA Table of Nutrient Retention Factors (2003).

  ————————————————————————————
  Nutrient Loss Table See webpage: http://www.nutritiondata.com/topics/processing#cooking

  Consuming Raw Foods
  The amount of nutrient loss caused by cooking has encouraged some health-conscious consumers to eat more raw foods. In general, this is a positive step. However, cooking is also beneficial, because it kills potentially harmful microorganisms that are present in the food supply. In particular, poultry and ground meats (e.g. hamburger) should always be thoroughly cooked, and the surface of all fruits and vegetables should be carefully washed before eating. To learn more about preventing common food-borne diseases, visit the Centers for Disease Control and Prevention.

  Grilling Meats
  Outdoor grilling is a popular cooking method, primarily because of the wonderful taste it imparts on meats. It can also be a healthy alternative to other cooking methods, because some of the meat’s saturated fat content is reduced by the grilling process. However, grilling also presents a health risk. Two separate types of carcinogenic compounds are produced by high-temperature grilling:

  heterocyclic amines (HCAs)
  HCAs form when a meat is directly exposed to a flame or very high-temperature surface. The creatine-rich meat juices react with the heat to form various HCAs, including amino-imidazo-quinolines, amino-imidazo-quinoxalines, amino-imidazo-pyridines, and aminocarbolines. HCAs have been shown to cause DNA mutation, and may be a factor in the development of certain cancers.
  polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs)
  PAHs form in smoke that’s produced when fat from the meat ignites or drips on the hot coals of the grill. Various PAHs present in the resulting smoke, including benzo[a]pyrene and dibenzo[a,h]anthracene, adhere to the outside surface of the grilled meat. PAH exposure is also believed to be linked to certain cancers.
  HCA and PAH content in meats can be dramatically reduced by slight alterations in your grilling method. In particular, the following practices will reduce the amount of HCAs and PAHs formed:

  Select leaner meats.
  Leaner cuts of meat are less likely to drip fat on the grill and produce PAH-laden smoke.
  Marinate meats before grilling.
  Researchers have determined that marinating meat prior to grilling, even for just a few minutes, can reduce HCA formation by 90% or more. It’s believed that the marinade forms a protective barrier for the meat juices that prevents the HCA reaction from occurring.
  Grill at lower temperatures.
  Lower temperature “roasting” also greatly reduces HCA formation.
  Prevent flare-ups.
  Flames from grill flare-ups cause the formation of both HCAs and PAHs. Keep an eye on your grill and turn meats frequently to minimize the chance of flare-ups.
  Don’t overcook meats.
  While it’s important to cook poultry and ground meats thoroughly, be careful not to overcook any meat. Well-done or burnt meats contain higher levels of HCAs than less cooked meats. For thicker cuts of meat, use a meat thermometer to measure doneness rather than just guessing.
  ————————————————————————————

  Bijlage 2

  http://www.nutritiondata.com/topics/processing#cooking

 126. Ik heb met zeer veel interesse gekeken naar deze documentaire. Wat mij opvalt is de perceptie van de documentairemaker, die is duidelijk geen voorstander van deze manier van eten. Dus een documentaire met een hele duidelijke boodschap. Ik geloof wel dat voor de meesten de boodschap is aangekomen.

  Ik weet niet wat ik er 1,2,3 van moet denken. Maar wat me opvalt is dat de moeder in extreme mate bepaalt wat haar kind eet. Haar non-verbale communicatie spreekt haast voor zich. Op een subtiele, doch zeer dwingende manier probeert ze haar zoon te overtuigen van fabeltjes in de trant van “vroeger aten we zo, omdat….” of “de smaak van een mango…”. Ze lijkt haast niet meer bewust te zijn voor de realiteit van alle dag, waarin keuze van consument met de dag steeds groter wordt. Ook op het gebied van eten. Ondanks dat ze hem continu uit probeert te leggen over het hoe en waarom, lijkt de buitenwereld ondertussen een andere taal te spreken. Waar alleen zij blind voor lijkt te zijn. Ik heb het gevoel dat er bij haar psychisch iets niet klopt, zo van wij-tegen-de-rest-van-de-wereld. Haar intonatie, manier van spreken, spreekt voor mij boekdelen. Misschien dat iemand dat psychologisch kan verklaren?

  Wat me verder opvalt is dat Tom niet echt vrolijke jongen lijkt te zijn. Daarbij spelen de beelden van zijn omgevingsfactoren natuurlijk ook een zeer belangrijke rol in. Alhoewel het manier van monteren een vertekend beeld zou kunnen geven. Zijn manier van eten roept voor hem en zijn directe omgeving continu vragen op. De ene vraag naar de andere vraag die weer door zijn vriendjes en vriendinnetjes worden weerlegt. Kan me goed voorstellen dat het best vermoeiend is voor een jongen van 11. Maar meestal zijn ze op die leeftijd wel weerbaar in, dat blijkt.

  Maar goed, hij is 11 jaar en zijn mening kan daarentegen altijd veranderen. Ik weet niet of ze hem, als hij in de puberteit zit nog zo kan aanspreken. Maar ze voelt haar zo’n niet echt goed aan, triest.

 127. Ik vind deze moeder ook wel erg ver gaan en ik denk dat deze jongen,als hij ouder word toch gekookt eten zal gaan eten,mischien geen vlees maar wel ander dingen.Bij ieder kookprogramma op tv moet zij steeds weer uitleggen waarom zij alles rauw eten,ook verteld zei er steeds weer bij dat je van gekookt eten ziek word.Daaraan kun je zien dat haar zienswijze niet overeen komt met haar zoon.

 128. Tja indoctrintaie…. dat is ook in elk gezin waar de kinderen met een geloof worden opgevoed.
  Ik probeer ook bewust te eten en eet geen vlees biedt de kinderen alteratieven aan en vertel waarom. Maar ze moeten zelf leren kiezen. Zoals in de oertijd… gasat me te ver want ons lichaam is mee geevolueerd en wij willen geen 30 worden zoals in de oertijd maar graag een paar jaar ouder

 129. Tom en zijn moeder eten zoals ‘de mensheid’ ooit is begonnen en zijn moeder denkt dat ze daarmee oud zullen worden……jaja……ennuh….hoe oud werden de mensen vroeger ook alweer???? Gemiddeld 35…….aha!

  Lang zullen ze leven in de gloria! Arme Tom!

 130. Blijdorp fopt: leeuwen lusten geen sla

  Blijdorp heeft heel Nederland in het ootje genomen. Het nieuws dat de roofdieren in de Rotterdamse dierentuin op vegetarisch voedsel overgaan, blijkt een 1-april-grap. “Roofdieren zoals leeuwen en tijgers kunnen niet op een vegetarisch dieet.”

  “Roofdieren zoals leeuwen en tijgers kunnen niet op een vegetarisch dieet omdat hun gebit en spijsverteringsstelsel zo’n verandering van voeding niet aan zou kunnen”, meldt Constance Alderlieste van Diergaarde Blijdorp. “Ze hebben sterke scheurtanden in plaats van maalkiezen en een kort darmstelsel. Blijdorp voert de dieren ‘goede vis’. Verder genieten de gorilla’s en andere planteneters dagelijks van bananen, die met zorg voor het milieu zijn geteeld.”

  De dierentuin bleek wel in voor een grap toen de Nederlandse Vegetariersbond hen vroeg om medewerking. Het eigenlijk plan is van hen afkomstig, zegt Alderlieste. “Zij bedachten het concept en benaderde ons voor een samenwerking.”

  filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=c_rAlpzXD8U

 131. Beste Willem,

  Je zult toch echt met betere argumenten moeten komen om me te overtuigen om mijn heerlijke , malse, sappige, biefstukje te laten staan. Voor uitspraken als “lijken-eter” en “zombie” heb ik ook geen boodschap.

  De zomer staat weer voor de deur. Ik nodig je hierbij uit om bij mij te komen genieten van een heerlijke BBQ !

  Linda

 132. De chinezen worden rijker, en daarom eten ze meer vlees, omdat het bereikbaar wordt. En in dat vlees kruipt vele malen de hoeveelheid graan die eigenlijk nodig is voor hongerende mensen. 1 kilo vlees kruipt meer dan 10 kilo graan in. Dus beslis maar, wat doet u met uw vrije keuze? Het kan zonder dierenlijken, er zijn miljoenen mensen gezond zonder dat.

 133. En veel leed, mensen, dieren en natuurleed. Je steekt er veel meer voedsel in dan nodig, dus oneerlijke voedselverdeling op de wereld, 10 x meer water is natuurvernietiging, en je mishandelt dieren, enkel uit gewoonte. Dat ik het woord zombie gebruikte was alleen om aan te geven dat we een keer wakker moeten worden met zijn allen. Eender welk geloof, eender welk volk, alles is één, en wij zijn met zijn allen zoogdieren, of als je dat niet gelooft, we voelen wel hetzelfde als zoogdieren. En wij als hoger wezen wat zelf denken, dienen dan ook op te komen voor de zwakkeren. En dat zijn hier ter pplaatse de dieren, daar kunnen we direct iets aan doen. Alles wat verder weg ligt niet, mensen in hongerlanden kunnen we niet ala minuut helpen. Maar ieder jaar dat je geen dierenlijken eet spaar je minstens 20 a 30 lijdende dieren. En dan komt het met de voedselvoorziening ook goed. 70 o/o van alle vruchtbare gronden wordt gebruikt voor het vlees van 20 o/o van d emensen. Het graan wordt duurder omdat de chinezen rijker worden en ook meer vlees eten. denk daar maar eens over na. Bedenk dat u met uw vrije keuze het verschil bepaald voor mens dier en natuur.

 134. Beste Ava, de reactie van sommige lijkeneters mocht er ook zijn hoor. Verder heb je wel gelijk natuurlijk. Maar er zijn verschillende manieren om iets benaderen. Shocktherpie helpt voor de een, softe benadering voor de ander. Je hebt het ook over een eigen keuze, dat is prima. Ben ik het mee eens. Maar welke vrije keuze hebben de dieren die gevangen gezet en mishandeld worden door de zelfde mensen die volgens jou een eigen keuze moeten hebben? Stel voor dat de iemand het met iemand anders niet eens is en hij slaat uit vrije keuze die andere de hersens in, ben je dan nog voor vrije keuze? Maar als het dan om “slechts” een dier gaat, die juist hetzelfde voelt als wij, dan moet er ineens een vrije keuze zijn. Maar buiten dat, als je alles gelezen hebt, zul je zien dat er veel mensen waren die de eetwijze van Tom’s moeder ook zwart maakten. Het is daarom dat het zo heftig werd. Misschien niet de beste aanpak, das waar. Maar daarom is alles wat er dan gezegd wordt niet minder waar. En verder waarom moeten wij als veggie altijd de vleeseter met wattebollen handschoenen aanpakken? Maar ik waardeer je bezorgheid. Wat die B12 betreft ben ik het wel eens met Stephanie. Ik vind wel dat je in dat geval beter even ieder jaar een bloedstaal laat nemen. Maar het is niet zo dat je darmen per definitie geschikt zijn om alle voedingsstoffen te verteren. Dat we iets in onze mond stoppen en er niet direct van over onze nek gaan wil niet zeggen dat het dan goed is. Snoep is bijvoorbeeld niet goed. Je wordt er niet direct ziek van, maar als je veel snoept krijg je broze botten van de suiker, die breken botten af. En gekookt is ook niet echt goed, versta me goed ik eet ook gekookt, maar het is niet per definitie goed. Vlees kan alleen een noodoplossing zijn op de Noordpool of zo. Maar niet waar alles groeit. Wij zijn alleseters, maar onze bouw is wel zo dat we het best geschikt zijn om planten te eten. Koeien die echte vegetariers zijn kregen voor de BSE ook dierlijke eiwitten in het voer. Als die BSE crisis er niet geweest was, hadden we nu nog niets gemerkt. Die koeien gingen niet direct dood en hadden ze geen schapenhersenen maar andere dierlijke eiwitten gegeten, was het geen probleem geweest. Dus is een koe dan een vleeseter? Neen! Hij kan het echter welstraffeloos een tijd verteren. Een mens ook, alleen na 50 jaar gaat hij wel cholesterolpillen ed gebruiken, krijgt reuma etc. Eén van de 4 grote boosdoeners bij reuma is vlees. Dus verteren kunnen we het. Alleen op lange termijn bezorgt het je kwalen.

 135. Ik heb met verbazing naar de documentaire gekeken. Ik houd er niet van als kinderen worden bang gemaakt met woorden als gif en kanker. Daarnaast overtuigt Moeder Tom ervan dat hij ziek wordt van niet rauwe voedingsmiddelen/gif. Naar mijn mening is Tom zelf een stuk minder overtuigd. Daarbij is het zo dat als je op andere voedingsmiddelen overstapt je altijd een week moet wennen en misschien ziek zult zijn. En onze darmen zijn wel degelijk aangepast aan een dieet met andere voedingsmiddelen dan alleen groenten. Onze blinde darm was vroeger nodig om alle ongekookte groente te kunnen verteren. En deze is inmiddels weggeevolueerd.
  Krijgen ze uberhaupt vitamine B12 binnen? Slikken ze vitamine tabletten? Vitamine B12 komt uit dierlijke producten. Een deficientie hiervan kan irreversibele neurologische schade. Daarbij is vitamine B12 nodig voor de (neurologische) ontwikkeling van een kind in de groei!
  Ik denk dat deze moeder het beste voor heeft met haar zoon maar dat ze haar doel voorbij schiet.

 136. ik heb de documentaire nog niet bekeken, wil alleen even reageren op hetgeen ik in de wereld draait door zag:

  Ik zag een moeder die om wat voor reden dan ook zichzelf en haar kind probeert te behoeden voor de mogelijke gevolgen van welvaartsvoer, een extreme vorm van angst om ziek te worden, maar niet met de intentie om haar zoon kwaad te doen en ik zag aan de andere kant van de tafel een arrogante man die op een zeer ontactvolle wijze , voor de ogen van haar kind, de moeder van haar voetstuk probeerde te duwen.

  wat de discussie ook was……zoiets vind ik nooit, maar dan ook nooit acceptabel.

  In deze rare wereld is er nog nooit iemand geboren die de gebruiksaanwijzing in zijn hand had en iedereen probeert op zijn/haar wijze het beste eruit te halen.

  moeten alle moeders die hun kinderen helemaal volstoppen met welvaartsvoer, alle onnodige tussendoortjes, totaal de weg kwijt zijn en geen ‘gezonde hap’ op tafel zetten zich in zijn ogen ook verantwoorden en naar een psycholoog?

  Met een klein beetje respect voor de ander kom je een stuk verder.

 137. Ik begrijp niet zo goed waarom de veganistische/vegetarische/raw mensen die hier aan het woord komen zo hoog van de toren blazen.
  Ik ben zelf ook al jaren vegetariër (geen vis/vlees/ei), en voel me daar gezond en gelukkig bij.
  Ik denk echter dat als je graag wilt dat andere mensen die wel vlees eten, daarmee ophouden, als je ze wilt ‘bekeren’ als het ware, dat het dan geen enkele zin heeft om die mensen vanuit een soort superioriteitsgevoel over het eigen eetpatroon zwart te maken, of, in mijn ogen, nogal agressief te benaderen. (“zombie”, “meeloper” etcetera.).
  Respect voor de (mening van een) ander binnen een discussie, ook al ben je het misschien niet eens met zijn/haar levenswijze, lijkt mij daarbij een veel geschikter manier.
  Overigens zal ik nooit proberen een ‘vleeseter’ te ‘bekeren’. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en dat respecteer ik. Op het moment dat iemand mij echter vraagt naar mijn keuze om vegetarisch te eten, dan licht ik die echter met alle plezier toe.

 138. Ieder zijn eigen keuze, zou ik zeggen. Waar ik enorme moeite mee heb, is dat geklets over de prehistorische tijd, die die mama von Tom steeds aanhaalt.

  Hoe oud werden de mensen dan in die prehistorische tijd?

  En…alles wel leuk hoor, dat prehistorische gedoe. Laat die mama dan haar koelkast eens weggooien, want die was er in die prehistorische tijd dus niet.
  En al die mangos en ananasjes, die madame eet, zijn ook niet prehistorisch naar NL gekomen maar gewoon met een modern vliegtuig.

  Inderdaad..gorillas eten ook alleen maar rauw.

 139. Fijn toch wel dat die botte hugo, die ozo bezorgd is voor het jongetje, (OH ja?) zoveel reacties heeft losgemaakt. Ik vind het zelf altijd opzienbarend hoe weinig artsen die ik bezoek weten over de invloed van voeding op ons lichaam.
  Mijn kinderen zijn grotendeels vegetarisch en gedeeltelijk veganistisch opgevoed. In ieder geval zonder koemelk. Ze zijn allebei gezonde mannen van 1,92 m.
  Ikzelf heb vorig jaar een jaar lang rauw gegeten. Ik neig naar gewrichts en spier klachten. Dat hele jaar heb ik geen enkele klacht gehad op dat gebied. (Mijn rauwe dieet zorgde voor een sterke ontzuring van mijn lichaam) Als ik een arts hier iets over vertel, kijken ze me alleen wat bevreemd aan. Ik vind dit zo bijzonder…. Waarom leer je als arts niet om ziektes te voorkomen? Waarom leer je niet wat de directe gevolgen zijn van hetgeen je naar binnenwerkt?
  Waarom ben ik weer gestopt met het rauwe dieet? Omdat deze maatschappij het mij af en toe zeer moeilijk maakt mijn oude verslavingen niet uit te leven. Net zoiets als een alcoholist in de kroeg. Ik ben nu al een tijdje aan het worstelen om weer af te kicken. Ik wil wel graag weer van mijn gewrichtspijnen af. Het gaat lukken, maar je moet wel stevig in je schoenen staan. Als ik een keer weer afgekickt ben is het niet meer moeilijk, zoals met roken ook bijvoorbeeld. Alleen als ik dan een keertje iets gekookts binnenkrijg ga ik gelijk weer in de kasten lopen snaaien naar “iets lekkers”.
  Dit relaas interesseert misschien niet veel mensen. Maar ik vond toch dat ik die dappere moeder even bij moest staan. Al is ze door alle tegenwerking ook een beetje te fanatiek geworden wellicht.

 140. Die Zosten is totaal gestoord hahahahah wat grappig om al deze reacties van okselhaar dragende grasvreters te lezen. Natuurlijk is elke dag patat met mayonaise niet gezond, maar een normale gebalanceerde voedingswijze en genoeg beweging zijn absoluut voldoende om gezond te blijven (andere invloeden natuurlijk niet meegerekend) Je kind MISHANDELEN zoals dat enge mens doet moest strafbaar zijn, walgelijk gewoon dat arme kleine geindoctrineerde jongetje, laat die afschuwelijke toverkol zichzelf verhongeren en niet haar eigen waanideen op dat kind projecteren. Schande dat dat kan in Nederland !

 141. Ik denk dat er een groot verschil zit tussen junk food en een normaal gezond (biologisch) leven.
  Ik lees hierboven alleen maar zwart-wit, het lijkt wel als dat iemand het eens is met mevrouw kenter er gelijk maar vanuit gaat dat mensen die het hier niet mee eens zijn alleen maar junkfood en pizza’s verorberen beetje jammer is dat…het lijkt wel of er geen middenweg meer is!

  • Ha daar kan ik me nu helemaal in vinden. Ik ga ook terug in de tijden zeg mijnoma na: tè is nooit goed, behalve tevreden….

 142. Mevrouw Kenter, heeft u wel eens het maagdarmkanaal van een herbivoor bekeken, ik denk het niet, want anders had u wel gezien dat dat vele malen langer is dan dat van ons omnivore mensen! En dat is niet zonder reden, maar dat is omdat die dieren er anders niet voldoende voedingsstoffen uit kunnen halen. Daarnaast is er natuurlijk nog het verschil in de bouw van het gebit, carnivoren, omnivoren en herbivoren hebben duidelijk verschillende gebitten, ook niet zonder reden. Een kind opvoeden betekent ook hem of haar informeren over een gezonde levenswijze, maar niet hem of haar hersenspoelen dat alles wat niet rauw is slecht is voor een mens en kankerverwekkend. Wat ik opvallend vond in DWDD was dat Tom voor alles wat u hem ontzegt allergisch zou zijn. Gluten in brood, er zijn ook glutenvrije produkten! De groeihormonen en antibioticumresiduen waar u het over heeft, dat is te omzeilen. Ga kippen houden, of een koe, u weet dan precies wat u er wel en niet instopt en krijgt Tom op die manier tenminste nog zijn eiwitten binnen. Want de laatste keer dat ik gekeken heb, krijg je die niet uit tomaten. En nee, denk niet dat ik al die moeders (en vaders) die hun kinderen volstoppen met vet en snoep goedkeur, integendeel. Ik hoop dat u tot bezinning komt en zich realiseert dat gezonde gevarieerde voeding iets anders is dan uitsluitend rauw eten.

 143. Kan alleen maar zeggen dat ik het zeer sterk vind van haar! Heb jaren geleden het boek; een leven lang fit, gelezen, die ik iedereen aanraad te lezen. Laten we eerlijk zijn, hoeveel volwassenen zijn er nog zonder “buikje”, is dat gezond? Om nog maar te zwijgen van het aantal mensen met overgewicht. Mw. Kenter ik vind u zeer moedig en sterk en jullie zien er hartstikke gezond uit! De tijd zal inderdaad uitwijzen dat u gelijk hebt, daar ben ik zeker van.

 144. Met fascinatie heb ik de documentaire over Tom en zijn moeder bekeken. of rauw eten beter is dan gekookt, dat weet ik niet. maar wat me opviel is dat de moeder in haar poging haar zoon te beschermen tegen kwade invloeden, hem veel ANGST inprent.
  ik hoor mezelf regelmatig tegen mijn kind zeggen: ‘niet doen, want…’ en dan hoor ik mezelf net als de moeder van Tom reppen over ziekte en dood. daar wil ik vanaf, want eigenlijk geloof ik dat angst, en dus STRESS bijzonder ongezond is. angst maakt heel veel kapot, het is de tegenovergestelde van liefde. is het mogelijk om als ouder je kind gezond en vooral angstvrij op te voeden?

  Overigens begrijp ik de verheerlijking van de oertiijd niet. dat was een zwaar en kortstondig bestaan en in deze deze contreien zeker weten zonder mango of kokosnoten.

 145. Dit is een berichtje voor Ellen.
  Je gaf te kennen dat je begeleiding of advies wil.
  Als dit nog steeds het geval is laat dan een berichtje achter met je e-mailadres.

  Wellicht kan ik je met het één en ander helpen.

  Hartelijke groet, Adrie

  — edit —

  Dit kan via deze pagina:

  https://www.vetvrij.com/vetvrijcom-contactformulier

  Wij zullen er zorg voor dragen dat de gegevens worden doorgegeven.

  Redactie vetvrij.com

 146. Moeder maakt zich zo druk om hun gezondheid? wil zo puur mogelijk eten? waarom woont ze dan in de vieze stinkstad Amsterdam? straks krijgen ze nog longkanker!

  • Daar zit wat in, maar ook de aanwezigheid van huisdieren zou een risico kunnen inhouden, of stress tgv de afwijkende leefstijl, die Tom op school zal tekenen. Of staand werk in de openlucht. Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijnop de gezondheid, vreselijk voor Francis dat je die niet allemaal in de hand hebt( kunt controleren/beheersen) . Neemt niet weg dat minder/ geen vlees, minder vet en so-wie-so ‘minder’ voor veel van ons best gezondheidsbevorderend zou kunnen zijn. ( iets anders dan ‘geen’)

 147. Wat ik van de hele discussie vind is dat er geen wetensschappelijk bewijs is dat mevrouw ziek is, de heer Borst lijkt me nauwelijks een arts. Ook is hij geen voedingsdeskundige maar gewoon een leek, zoals ook ik. Als mevrouw Kenter een idee heeft over voeding lijkt me dat winst, de meeste mensen hebben dat niet. Veel mensen voeden zich zonder er bij na te denken. Dat is kennelijk de norm geworden. Alleen rauw en dan zo gevarieerd mogelijk lijkt me als leek in ieder geval minder schadelijk dan alleen frites en ander doorgebakken en gekookt eten. Als we alle mensen die hun kinderen opvoeden met frisdrank, chips en frites laten onderzoeken op hun ouderschap lijkt het me redelijk om mevrouw Kenter ook te onderzoeken. Tot die tijd: leven en laten leven.

  Bart

 148. Ik denk inderdaad dat rauw eten meer uit de voeding haalt en het weglaten van vlees en fastfood de kans op kanker vermindert.

  Hoewel ik twijfels heb over de gezondheid. Het lijkt alsof de rauw eters zo eenzijdig eten (8 appels per dag?), dat zij misschien niet genoeg stoffen binnenkrijgen (eiwit, calcium??) en ik vind het ook raar dat zij ‘ziek’ worden van eten als brood. Ik weet niet of dat zo ‘gezond’ is.

  Ik zou het graag eens proberen in gematigde vorm. Ik denk dat natuurlijk eten gezonder is. Ik ben nu al vegetarier (geen vlees/vis/ei) en zal binnenkort mijn ontbijt vervangen door fruitmixes. Maar een aantal keer warm per week is toch wel aangenaam en niks mis mee denk ik.

 149. De jongen is gelukkig nu al wijzer dan zijn moeder: “ik ga mensen niet dwingen om zo te eten” Helaas dwingt de moeder haar zoon wel. Ik hoop dat het geen schade toebrengt aan het groeiproces bij de jongen en dat de moeder ook zo verstandig is om de jongen regelmatig te laten controleren op zijn gezondheid. Als hij niet ongezonder is dan anderen, dan vind ik het geen probleem. De moeder doet het niet bewust om haar kind te benadelen, al doet ze dat nu wel door hem niet echt een keuze te geven. Ze is te dominant dat de jongen voorlopig nog geen keuze heeft. Ze doet het uit liefde, maar mensen doen wel vaker dingen uit liefde… Ik hoop dat ze het ook echt uit wijsheid doet en verstandig genoeg is om haar zoon keuze te geven en onder medische controle te stellen. Ik ben zelf al 25 jaar vegetariër. Toen ik op 8-jarige leeftijd begon zei ook iedereen dat het verkeerd en ongezond was. Ik blijk echter 25 jaar later zeker niet ongezonder te zijn dan anderen, maar mijn moeder heeft daar altijd wel controle op gehouden en mij de keuze gegeven. Zelf eet ze niet vegetarisch.. Ik wens Tom veel sterkte toe, lijflijk en geestelijk (een eigen mening).

 150. Het valt me op dat vegetariërs en veganisten dusdanig van hun levenswijze zijn overtuigd dat ze in veel gevallen niet open staan voor de levenswijze en het eetpatroon van vleeseters. Sterker nog, vaak proberen ze vleeseters te overtuigen om het heerlijke vlees ook te laten staan.

  Een regen als “Maar ja, dat zul je als zombie waarschijnlijk niet goed begrepen hebben” (Willem H) zit vol met wrok en frustratie.

  Ik zal als vlees-eter een vegetariër of veganist niet proberen te overtuigen om vlees te gaan eten. Ik heb respect voor een levensovertuiging van een ieder. Ik verwacht van vegetariërs of veganisten minimaal hetzelfde.

  Het verhaal van Tom (en daar gaat het hier uiteindelijk om) licht anders. Het betreft hier een kind waar een volwassene (zijn moeder) een beslissing voor neemt. Een verkeerde beslissing. Niet alleen volgens mij, maar ook volgens de wetenschap.

  Iedereen mag eten wat hij / zij wil. Maar laat kinderen hierbuiten.

 151. Mensen stammen af van de apen.

  Citaat van de website van Artis:

  “Apen zijn een groot deel van de dag op zoek naar voedsel. Het zijn alleseters. Ze eten vooral veel zaden, noten, wortels en vruchten, en soms eten ze vlees. Ze halen bijvoorbeeld een vogelnestje leeg, vangen een muis, of eten sprinkhanen op.”
  (bron: artis.nl)

  Vlees eten is dus heel normaal, mits met maten. Maar dat geldt ook voor groenten. Eet maar eens twee weken uitsluitend wortelen en kijk daarna eens in de spiegel.

  Gevarieerd eten, dat is de boodschap en daar gaat Francis Kenter met een grote boog omheen. Helaas sleept ze in al haar waanzin haar zoon Tom mee.

  Anneloes

 152. Ik weet niet, ik eet al 24 jaar geen vlees meer, en er zijn mensen die toch zeggen dat ik er goed uit zie. In mijn geval gaat het niet alleen om de gezondheid, ik ga ook niet met mate(n) mensenvlees eten of zo. Maar ik ben wel het levende bewijs dat het uitstekend kan zonder vlees, met of zonder mate(n) ;=) Het is een gewoonte. Het is niet normaal dat als je geen dier hoeft te doden omdat er genoeg ander eten is, je dat toch doet. Je doodt dat dier hier omdat je plezier hebt in het eten van zijn lichaam. Als je op de noorpool of in de woestijn woont is het begrijpelijk dat je een dier doodt om te overleven. Niet normaal, maar begrijpelijk. Evenals het begrijpelijk is dat je uit zelfverdediging een mens zou doden om te overleven, maar het is niet normaal, alleen begrijpelijk. Maar evenals je een mens niet voor je plezier moet doden, hoef je dat ook niet te doen met dieren. Maar het is natuurlijk een kwestie van hoever je ontwikkeld bent. Ben je nog in het stadium van niet weten en als een zombie stukken lijk aan het eten, of leef je echt en voel je het leven van het andere dier? Dat is de vraag, en daar mag je eens over nadenken, als je daartoe in staat bent dan. Moet je zelf maar zien, maar beschuldig geen mensen dat ze niet gevarieerd eten als je niet goed begrepen hebt wat ze allemaal eten.Want Francis eet wel gevarieerd, alleen geen dingen die jij eet (of die ik eet, ik eet ook niet alles rauw, maar wel vleesloos, en toch gevarieerd, net als Francis, maar dan andere dingen)). Maar ja, dat zul je als zombie waarschijnlijk niet goed begrepen hebben.
  Willem

 153. Neen, Ingrid, ze hadden geen blenders, en ook geen centraal verwarming en geen auto’s en geen vliegtuigen. Ze aten wel vleesloos in het begin, daar had de dame wel gelijk in. Ok, ze vergeet dat we wel insecten/planteneters (die insecten is niet meer nodig, kan nog wel) waren, maar geen dierenlijkeneters. Daar beginnen de heren (en dames) geleerden nu wel achter te komen. Dat hadden ze natuurlijk ook wel kunnen weten als ze de anatomie van mens en andere dieren eens goed bekeken en vergeleken hadden. De mens heeft veel meer anatomische overeenkomsten met planteneters dan met lijkeneters. Maar omdat een of andere sukkel met een universiteitdiploma aan het begin van vorige eeuw in gedachte had dat wij vleeseters zouden moeten zijn, of in ieder geval omnivoren, heeft de ongeletterde arbeider dat indertijd maar gevolgd. Die universitair heeft waarschijnlijk niet echt opgelet tijdens de les. De soortenwetenschapper bij uitstek Darwin was vegetarier, die kende het verschil tussen een planteneter en lijken eter kennelijk goed. Maar dit ter zijde.

  Maar waarom zou je niet van moderne apparaten gebruik maken om wat makkelijker in je voedingsstoffen te kunnen voorzien?Je gaat toch ook geen kruiwagen stenen lopen sjouwen als je een heftruck in de buurt hebt? Of water op een houtvuur warm maken als je een gasfornuis hebt? Dus waarom geen blender?

 154. Beste Donny, je eet geen lijk omdat het lekker is, maar omdat je dat zo gewoon bent. Smaak wordt aangekweekt. En vroeger zei bijna iedereen dat je zonder vlees dood ging. Iedere dokter vertelde je dat je vlees moest eten, anders werd je ziek. Natuurlijk zei iedereen wel dat je die lijken moest eten om te blijven leven. Nu is dat minder, maar het zit er toch nog diep in. Ik hoor het hier en daar nog wel eens.

  En wat dat meeloper betreft, hoe kom je daarbij dat ik meeloper ben? Toen ik vegetarier werd 24 jaar geleden was er niemand, maar dan ook helemaal niemand die ik kende die vleesloos at, dat heb ik al eens gezegd ergens. Dus met wie ben ik toen meegelopen dan? Kun je me dat eens vertellen ? En dat vleesloos is dan uitgegroeid naar veganisme. Daar ben ik en niemand anders verantwoordelijk voor, je ziet gewoon steeds meer, laat oogkleppen opengaan, en je vind eens wat informatie hier en daar en daar trek je dan je conclusies uit.

  Ik laat mijn bloed niet controleren om gelijk te krijgen, maar om te laten zien dat je zonder lijken ook kunt leven zonder tekorten. Dat is heel wat anders.

  En boycotten, als jouw buurman een bakkerswinkel zou hebben en slaat bijvoorbeeld zijn kinderen, en jij weet dat, koop je er dan nog? Dieren zijn als kinderen, als je in staat bent het te zien .

  Dat jij geen dier ziet maar shoarma of biefstuk in de wei, dat vind ik wel zielig voor je. Dat houdt in dat je een nogal blind bent en volkomen afhankelijk van je smaakpapillen voor je geluk. Een mens kan meer zijn dan wat hormonen. Als hij wil. Veel vleeseters zeggen dat wij veganisten de dieren boven de mens willen stellen, maar het is andersom. Door niet te denken maar je smaakpapillen, je hormonen, je gewoontes en wat je als kind hebt ingegoten hebt gekregen te laten bepalen wat je doet haal je je zelf en je menszijn omlaag tot minder dan een dier. Je reduceert je dan tot een wandelend stuk vlees zich alleen laat leiden door een prikkel hier en daar en door een programmatie ingebracht door andere geprogrammeerden. Waar dat programma begonnen is, begonnen is weet ik ook niet. Ik moedig mensen alleen maar aan om na te denken over waar ze mee bezig zijn, geef feiten maar ik zeg niet wat ze moeten doen (wel wat ze kunnen doen). Ook niet tegen jou, waar haal je dat? Dat is jullie eigen verantwoordelijkheid. Tja, dat is eng natuurlijk, zelf denken en eigen verantwoordelijkheid. Ich habe das nicht gewust is veel makkelijker, niet dan? Kun je een ander de schuld geven als het misloopt.

  Nog een prettige avond grijze muis.

 155. hallo allemaal,jullie hebben waarschijnlijk niet goed geluisterd.tom heeft zich van astma genezen.en ik weet dat er velen zijn die allerlei andere ziektes hebben genezen door uitsluitend rauwe groenten en fruit te eten.
  niet iedereen kan 100 % rauw eten.als sommige dat dan wel doen is de stoelgang blubber.zoals ik want ik eet 80% rauw en 100 gram aardappel of rijst bij de rauwkost.sochtends eet ik alleen fruit.ook ik heb mezelf genezen van lage bloeddruk en voor een deel van schizofrenie.tenminste de meeste klachten zijn weg.ook was ik alcohol,suiker en chocolade verslaafd.dit is ook opgelost.ik heb veel meer energie.
  als je klachten hebt zou ik er zeker aan beginnen.ik heb van zoveel mensen gehoort dat ze dit al jaren doen en geen tekorten hebben.
  je kunt je beter afvragen of je niet teveel van protiene,eiwit heb.

  vriendelijke groet

  alex

 156. “ik ben niet bang om tekorten te krijgen. Ik doe dat bloedonderzoek eigenlijk om mensen die met opmerkingen komen dat je lijk moet eten om te blijven leven, die het excuus gerbuiken dat ze niet zonder kunnen omdat ze dan dood gaan.

  Er is helemaal niemand die beweerd dat je lijk moet eten om te blijven leven? wij eten lijk omdat het gewoon erg lekker is.

  “Om die mensen die anderen in de ban van de angst houden voor het eigen genot de argumenten te ontnemen”

  Welke angst? waar heb je het over? ik heb geen angst als ik geen vlees meer zou eten, ook niet als ik alleen maar vlees zou eten, in tegenstelling tot veganisten die dus wel bang zijn om vlees te eten en elk jaar je bloed laten contoleren enkel om je gelijk te kunnen halen? dat werkt toch niet, al heb je alle stoffen ook u kunt gewoon ( hopelijk niet!! ) een hardstilstand krijgen morgen en dan is het ook gewoon over.

  “Voor de mensen die eigenlijk willen stoppen met die kwelling en vernietiging en een bijdrage willen leveren aan een vriendelijkere wereld is angst om dood te gaan zonder die lijkeneterij een even slechte raadgever als bang zijn voor andere volkeren. Waar dan alle ellende oorlogen, honger en martelingen uit voortkomt. In de ban van de angst om dood te gaan of er buiten te vallen als je niet mee doet
  Maar ja, dat kan jou niet echt schelen hè, als je maar niet hoeft te veranderen.”

  Hoezo zou ik moeten veranderen, omdat u en nog een paar van die konijnen denken de wijsheid in pacht te hebben?

  sorry hoor maar ( gelukkig ) gaat niet iedereen huilen bij het aanzien van een biefstukje op een bord, ik ben er helemaal voor dat dieren niet dienen te lijden, alleen zijn vele diersoorten er nu eenmaal om opgegeten te worden is niet anders en zal nooit veranderen.
  U loopt in de wei en ziet een schaap, ik loop in de wei en zie een lekker broodje shoarma!

  Je bent een lekkere meeloper, al zal je dat niet zo zien.

  Inderdaad zie ik dat helmaal niet zo, veganisten zijn pas meelopers beetje vlees en dierenproducten boycotten omdat het populair is.

  dag zwart konijn.

 157. na het zien van de documentaire ben ik ten eerste heel kwaad, kindermishandeling en ben ik het nog meer eens met mezelf. deze “lieve” moeder is zeer gevaarlijk!!! U ziet er uit alsof u uit een coincentratiekamp komt!!!!

  Tom, luister naar Pierre Wind, alleen rauw is ongezond
  luister naar Marleis, een jodiumtekort is ernstig, moet je als je last van je schildklier krijgt tabletetten voor innemen. Schikldklierproblemen zijn heel erg vervelend en kunnen je leven volledig veranderen(ook je uiterlijk)

  en Moeder, laat je opnemen, luister naar je eigen moeder.

 158. Beste Jasper, er zijn in ieder geval genoeg vegetariers op de wereld om aan te tonen dat een vegetarier in ieder geval niet korter leeft dan een lijkeneter. Dat 95 o/o van de (westerse) mensen lijken eet beste Jasper wil niet zeggen dat het daarom gezond is. Wellicht zouden ook lijkeneters beter hun bloed laten onderzoeken en dietisten raadplegen. Als trouwens de groep die bloed laat onderzoeken groot genoeg is, dan is het ook wetenschappelijk onderzoek of zou je dat zo kunnen beschouwen. Wetenschappelijk onderzoek is een representatieve groep gedurende 20 jaar volgen om te kijken wat de gevolgen van een of ander gewoonte zijn. Dus in die optiek zou het heel nuttig zijn als vegetariers/veganisten/rawfooders hun bloed (en algehele gestel) zouden laten onderoeken ieder jaar. Dat zou een bijdrage leveren aan de kennis over voeding.

  En neen Donny, ik ben niet bang om tekorten te krijgen. Ik doe dat bloedonderzoek eigenlijk om mensen die met opmerkingen komen dat je lijk moet eten om te blijven leven, die het excuus gerbuiken dat ze niet zonder kunnen omdat ze dan dood gaan om dieren te mishandelen en de wereld kapot maken met ljkeneterij , maar eigenlijk alleen dat lijk lekker vinden, uit gewoonte (roken is ook niet lekker, maar als je het lang genoeg doet raak je er aan verslaafd en vind je het wel lekker)Om die mensen het gras onder de voeten vandaan te maaien. Om die mensen die anderen in de ban van de angst houden voor het eigen genot de argumenten te ontnemen. Daarom beste Donny laat ik mijn bloed onderzoeken. En daarom zou het voor vleeseters kunnen tegenvallen . Het excuus voor barbarisme valt dan weg, snappie?

  Verder is angst idd een slechte raadgever.Voor de mensen die eigenlijk willen stoppen met die kwelling en vernietiging en een bijdrage willen leveren aan een vriendelijkere wereld is angst om dood te gaan zonder die lijkeneterij een even slechte raadgever als bang zijn voor andere volkeren. Waar dan alle ellende oorlogen, honger en martelingen uit voortkomt. In de ban van de angst om dood te gaan of er buiten te vallen als je niet mee doet . Maar ja, dat kan jou niet echt schelen hè, als je maar niet hoeft te veranderen. Je bent een lekkere meeloper, al zal je dat niet zo zien. Ik kan je niet tegenhouden, alleen voorlichting geven aan mensen die wel geinteresseerd zijn, en dat doe ik ook. Dag grijze muis.

 159. “Ik dronk nog wel melk toen. Nog 18 jaar heb ik melk gedronken. 1 liter per dag, en ik had al eigenlijk van mijn 20 jaar last van mijn nek.”

  Ja hallo 1 liter per dag duh! tuurlijk is dat niet gezond, daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn om dat te begrijpen.

  Verder laat ik ieder jaar mijn bloed uitgebreid controleren en heb geen enkel voedingsstoffentekort.

  Zo gefeliciteerd! elk jaar je bloed geheel laten controleren waarom? angst? u lijkt me doodsbang om een vitamine tekortje op te lopen, beetje overdreven lijkt me.

  Ik ken een man die levenslang vleesloos is en nu tegen de 80 loopt en die nog steeds zeer gezond is.

  Ik ken een vrouw die haar leven lang vlees heeft gegeten en die nog steeds zeer gezond is.

  Die vrouw is niet bang voor de hormonen in het vlees, dat is niet alleen het punt. Jullie zijn eerder bang dat vleesloos wel eens niet zo ongezond is als dat u denkt. Dat houdt in dat u dan voor niets mee hebt gedaan aan dierenkwelling, lijkeneterij (zoek maar op in de dikke vandalen, lijken is dood mensen en dierenlichaam) onnodige vervuiling (vlees is 18 o/o broeikas) en gezorgd voor oneerlijke voedselverdeling.

  Angst is een slechte raadgever, en als blijkt dat vlees niet zo heel gezond is so what,het blijft erg lekker namelijk en er zijn wel meer dingen die niet 100% gezond zijn, die kun je mijden of je kunt er maling aan hebben en voor niets meegedaan aan dierenkwelling is natuurlijk onzin, want je hebt toch een lekker stukkie vlees gegeten al die tijd, en ja een dood dier is eigenlijk een lijk, nou dan eet ik graag een lijk.

  Mijn “wetenschappelijk” onderzoek is mijn bloeduitslagen ieder jaar. nog nooit last van tekorten gehad, zelfs geen ijzer of zink. Ook geen kalk, geen eiwit, ik heb alles. Valt dat even tegen voor de vleeseters onder ons. Als laatste wil ik zeggen dat die jongen mooie rooie wangen heeft, terwijl ik als vleesetend kind altijd bleek zag. Nou jullie!

  Waarom denkt u dat dat tegen zou moeten vallen voor vleeseters? Ik ben hardstikke blij voor u dat u niets tekort komt, is mooi toch, u denkt zeker dat vleeseters blij zijn als blijkt dat vegetariesch eten ongezond blijkt te zijn, nou dat hoop ik helemaal niet, zou mooi zijn als blijkt dat het allemaal even gezond is en geen flikker uitmaakt of je nu wel of geen vlees eet.

  Oh ja, zure regen waar wordt dat ook al weer door veroorzaakt? Auto’s, fabrieken, en, ach ja, de veeteelt, die ook nog. Wij kunnen met die paar de wereld niet redden, maar als jullie nou eens stoppen met vlees eten en wat gerichter autorijden en niet teveel rommel willen zodat de fabrieken ook wat minder draaien, kunnen we met zijn allen zuurvrije groenten eten. Alvast bedankt hoor.

  Waarom nu weer stoppen met vlees eten? laat iedereen dat lekker zelf bepalen.

 160. Jammer dat de meeste mensen zichzelf als voorbeeld nemen om aan te tonen dat het ‘gewoon gezond is’. Nogmaals, ik wil er geen oordeel over uitspreken, maar velen hier doen dat wel en wel op basis van enkele voorbeelden. Ik zal het wat verder uitleggen: we zijn het er allemaal over eens dat roken slecht voor de gezondheid is, toch? Maar sommige mensen (sommige rokers) komen met argumenten als: ‘ja, mijn opa rookte een pakje shag per dag en hij is 95 geworden’. Dat wil nog niet zeggen dat het gezond is… Zo ook met dat raw-food dieet. Ik weet niet of het gezond of ongezond is, maar roepen dat het niet ongezond is omdat je gewoon zwaar werk kunt verrichten is natuurlijk geen goed argument.

  Voor de duidelijkheid, ik ben geen wetenschapper. Ik ben wetenschapper in opleiding. Ik vind het oprecht jammer dat enkelen niet goed weten wat de wetenschap inhoudt en het belang en de betrouwbaarheid zeer onderschat. Een bloedonderzoek is trouwens wat anders dan een wetenschappelijk onderzoek. Zeker als het om medische redenen gebeurt en niet omdat een onderzoeker een onderzoek uitvoert waarvoor hij/zij die gegevens nodig heeft.

  Ik hoop dat mensen die overwegen om veganist of rauwe veganist te worden zich goed verdiepen in échte bronnen hierover. Of een voedingsdeskundige raadplegen. Want dat een of andere beroemdheid het ook doet, wil nog niet zeggen dat het ongevaarlijk en gezond is.

 161. Dit vind ik ziek, zeker hoe die moeder over het vlees praat. Ze praat dat knulletje gewoon een angst aan! Geen woorden voor, het enige wat bij me opkomt, is het munchhausen by proxy.. alleen dat is “verboden” want je breekt het kind letterlijk, maar is dit niet afbraak?

  Geen verdere woorden voor…

  • Ik krijg- als leek- de indruk dat Francis echt wel denkt t beste te doen en niet zozeer op aandacht uit is. Zij doet dit heel stelselmatig, dat zou je eerder dwangmatig of obessief kunnen noemen. ( trimbos instituut website heeft een mooi overzicht wat hieronder ver
   Staan wordt). Tom is heel genuanceerd bij pauw en witteman. Elk kind is loyaal aan zijn of haar ouder en neemt de thuissituatie oorspronkelijk als normaal waar. Door het rauw eten zij deze twee op elkander teruggeworpen ,meer dan andere gezinnen. Dit maakt hun band hechter en maakt het voor Tom misschien moeilijker om het normale puberale afzettingsproces door te maken.

 162. Waarom denkt iedereen toch altijd dat er voedingstekorten zijn wanneer mensen veganistisch en of rawfood (liever plantaardig) leven? Dit zijn geen diëten dat is een levensstijl. Gevariëerd eten is de boodschap maar dat geldt voor alles en iedereen. Tekorten komen evenveel voor zelfs veel meer voor bij gewone traditionele voedingsgewoontes. Velen hebben B-vitamines, zink, magnesium, foliumzuur enz enz tekorten! Vooral bij mensen die zuivel en vlees eten met hopen…. omdat ze eentonig eten. Ook bij die groep mensen komt het meer dan veel voor. “You are what you eat” is een goed vb van programma’s maken.

 163. Tja Aya, het zal zijn dat je geraakt wordt door wat vlees is, niet een stukje op cellofaan roodachtig stukje eten,maar een lijk zie Dikke Van Dalen woordenboek lijk is dood dieren en mensenlichaam. Jouw ouders hebben jouw angst aan gepraat dat je zonder dat stukje lijk dood gaat, is dat geen afbraak?

 164. Even denken Mamsie, wat waren die vleessappen ook al weer. Waar kwamen die vandaan? Uit het vlees ja, dat is zo. Maar waar in het vlees? Waarschijnlijk uit die haarvaatjes die het vlees rood kleuren. Die rode kleur, wat was dat ook al weer, o ja, hemaglobine. Waar zat dat ook al weer in, o ja, in bloed das waar ook. Effe bij de zaak blijven Mamsie. Die aders zijn leeg ja, maar die haarvaatjes, waar ook bloed in zit, die krijgen ze nooit leeg. En verder is en blijft het een lijk, bloed of geen bloed. Smakelijk hoor. Oh ja, zure regen waar wordt dat ook al weer door veroorzaakt? Auto’s, fabrieken, en, ach ja, de veeteelt, die ook nog. Wij kunnen met die paar de wereld niet redden, maar als jullie nou eens stoppen met vlees eten en wat gerichter autorijden en niet teveel rommel willen zodat de fabrieken ook wat minder draaien, kunnen we met zijn allen zuurvrije groenten eten. Alvast bedankt hoor. En inderdaad zou het beter zijn als de alternatievelingen zoals de moeder van Tom iets meer binnen hun alternatieve eten “gewoon” ogend eten zou maken (nog steeds rawfood maar met een traditioneel uitzicht), dan lijk je in ieder geval niet zo’n weirdo voor de onbegrijpenden onder ons. misschien minder in de aanval gaan bij oma en meer uitleggen en voordoen, dat helpt denk ik beter. Ik ben wel veganist, maar 8 appels op een dag moet ik ook niet aan denken. Alhoewel ik wel steeds meer de kant van het rauw eten op ga. Ik heb daar gewoon meer energie van dan van gekookt. Zou het dan toch natuurljker zijn die rauwkost? ;=)

 165. Hey Mr(s) Raar, jij ziet dat als zielig… niet het kereltje, niet vegans, niet rawfoodmensen. Wij verlangen al lang niet meer naar wat jij genieten noemt. Dat zijn net de dingen die jullie niet snappen.
  Ok, dat is logisch. Wat je niet kent kan je ook niet missen. Wij echter wel!
  ’t Is idd ntrlk niet plezant voor die jongen dat hij niet kan meedoen met z’n vriendjes maar die moeder kan toch meer doen dan wat appeltjes en mandarijntjes meegeven? Je kan veel maken met rawfood.
  Wat noem jij genieten Mr(s) Raar?
  Wij die gezond eten ruiken die stinkende putgeuren als iemand pizza of shoarma (zuivel/vlees) eet. Shoarma is de goorste vuiligheid die je maar kan eten! Ze verwijderen alle laatste restjes uit de karkassen van lijken dmv hoge druk en voegen lekkere lijmachtige rotzooi toe. Om de hele rotzooi te binden. Dat vinden jullie dan genieten? Ik spreek dan nog niet over het vele leed die jullie de dieren aandoen!
  Wie is er dan gezond en goed bezig?
  Misschien weet die moeder het niet maar je kan evengoed raw pizza’s maken en shoarma (zonder vlees), jawel ook rauw. Al was het maar om die ongelovigen te overtuigen. Had ze eiglk beter gedaan.
  Verder kijken is de boodschap! ;o))

 166. Als Moeder met Tom bij oma in de keuken staat zegt ze …wat zie je als je naar dat vlees in de pan kijkt. …gewoon vlees zegt Tom …Moeder zegt ik zie gebakken vet en gebakken bloed …….”Hallo MOEDER,bloed zit in de aders en niet in het vlees, dat noemen ze vleessappen…..das nu irritant ze meent alles te weten over voedsel, Hoe zit het eigenlijk met onze bodem ( grond) waar al dat “gezonde” groenten en fruit op groeit Geheel kankervrij met alle zure regen ….pppfff snap niet dat de kinderbescherming bij zo iemand niet ingrijpt.

 167. Marlies, rawfood is meer dan wat appels en mandarijntjes hoor.
  Tuurlijk is de boodschap gevariëerd eten! Googled op internet hoe rawfood mensen het doen! En bekijk eens al die lekkernijen die ze maken! Hele lekkere taarten, volwaardig gevarrd eten, desserts, pralines, Raw-BROOD, enz enz….

  Er is meer op de wereld dan alleen studieboeken!
  Zoals altijd en met alles, na de studies begint pas het leren!

  Die documentaire zit niet goed in elkaar, ik keek er met argusogen naar.
  Het was een en al vooroordelen en adh van hun belachelijke vragen kon ik het meteen raden waar ze naartoe wilden! Het is altijd leuk, mensen toe te lichten op nieuwigheden zoals rawfood. Maar niet op zo’n flauwe manier.

  Iig hun (negatief)doel is bereikt maar schiet helaas serieus tekort voor alle beginnende rawfoodmensen!

  • Vervelend dat nu een paar jaar later blijkt dat Tom wel degelijk tekorten heeft en een groeiachterstand…vooral voor Tom zelf dan, maar ook voor ons allen die achter rawfood staan.

 168. Ik ben absoluut niet tegen vegetariers, maar dit is natuurlijk absurd.
  Dat kind is in de groei, en moet voldoende bouwstoffen binnen krijgen.
  Als z’n moeder zo nodig dit “gezonde” eetpatroon wil aanhouden, moet ze dat zeker doen, maar laat dat kind gewoon brood en zuivelproducten eten!
  Trouwens, wat vind de vader van die jongen? Als Vader zou ik meteen dat kind weg halen bij die moeder, want als dat zoontje later volwassen is denk ik dat hij heus wel is langs de Mcdonalds zou gaan, maar daar heeft zijn lijf dan na al die jaren niet op gerekend. Dan zal hij alsnog ziek kunnen worden.
  Nogmaals, ik ben tegen “raw food” maar ik heb geen problemen met vegetariers…

 169. Ik heb me verbaasd en lichtelijk kwaad gemaakt over de documentaire. Als diëtist in opleiding, kan ik opmaken dat Tom, wie ik overigens een schattig jongentje vind, een groot risico loopt op tekorten. Bijvoorbeeld jodiumtekort (hij eet geen brood en daarmee geen gejodeerd zout), en daarmee problemen met zijn schildklier kan krijgen. Daarnaast is margarine/halvarine een heel belangrijke bron van vitamine D, waar wij Nederlanders zelf te weinig van kunnen aanmaken aangezien de zon niet vaak genoeg schijnt. Mensen kunnen o.i.v. zonlicht vitamine D maken. Een tekort aan vitamine D, zorgt voor minder sterke botten, met een grotere kans op breuken en osteoporose tot gevolg.
  Het leek wel of Tom stond te hyperventileren in de keuken toen zijn moeder haar voedingsgewoonte stond te verdedigen. D
  Daarnaast wil ik zeggen dat mensen met de ´reguliere´voeding toch maar heel oud worden (mits ze niet te vet en veel eten). Volgens mij is Tom´s moeder extreem bang voor kanker o.i.d. en hebben ze daarom zo´n extreem eetpatroon.
  Ik hoop dat de moeder van Tom een afspraak maakt met een dietist om de volwaardigheid van Tom´s voeding door te lopen en dan iig te kijken hoe ze die zo volwaardig mogelijk krijgen, met bijvoorbeeld voedingssuplementen. Want dit is geen gezonde voeding, gezonde voeding is nl gevarieerd.

 170. jasper zegt: jasper manneke, eerst zelf ondervinden dan gissen.
  De schrijver die het boek schreef is wel een gerenomeerd dokter hé!
  Eerst es lezen dat boek. Maar er ondrtssn al heel veel boeken verschenen over die materie! Er is echter wel weinig onderzoek gedaan naar vegan en rawfood. Maar ja als wetenschappers zelf niet weten dat het bestaat? Kwestie van vraag en aanbod! Welke boek je ook bekijkt al of niet wetenschplk en echt leest (niet alleen de dingen die jij wilt) komt het altijd erop neer dat plantaardige voeding het gezondste is! Logisch toch? Je lichaam is er voor gemaakt! Voor & tegen is er altijd.
  Ikzelf noem het liever plantaardig eten. Anders verwijten ze je meteen voor allerlei onzin zoals “ortorexia”.

  Dan heeft die “ORTO NIVORE onverzorgde vent” op tv mij nog niet gezien zekers?

  Na het eten van traditionele voeding met vlees en zuivel, en na enkele jaren vegetarisch en nu al vele jaren veganistisch te zijn mengen we nu zo nu en dan rawfood jawel ook warme rawfood (max40°). En je kan het echt niet aan mij zien. Nee niet bleekjes, geen rotte tandjes. Niet uitgehongerd supermager, zwak of een dikke hennep trui, pffff cliché is dat! Allemaal bullshit.
  Wij eten echter WEL heel gevariëerd maar plantaardig en na al die jaren nog supergezond. Zwaar werk kan ik zondr problemen aan? Geen probleem. Ik was vroeger lader/losser en tijdens mn dienst heb ik veel stoere venten zien weglopen hoor! De watjes!
  Google es naar vegan body builders!
  Ik kan het wel snappen als ze negatief kijken naar die docu. alleen maar appel en mandarijntjes is saai hahaha… rawfood is veel meer dan dat!
  Wij gaan niet langer leven tov jullie maar sterven wel minder lang!

 171. Beste Lisa, als die Tom naar de MacD gaat, en je weet nu al dat hij ziek zal worden als hij gaat, wat is dan jouw punt? Welke logica volg je dan? Waarom moet die vader dan dat kind weg halen? Omdat die jongen ziek gaat worden als hij lijken eet bij de Mac? Euh, houdt dat dan in dat hij bij de mac hoort te gaan eten ondanks dat je als je geen vlees eet na jaren ziek wordt van wel vlees eten? Is het vlees zo gezond dan dat je er ziek van wordt als je het jaren niet eet? Sorrie hoor, ik kan niet volgen, zou ik voedingsstoffen tekort hebben?

 172. Beste Marlies, gek dat ik ondanks dat ik veganist ben in putje winter toch nog voldoende vitamine D in mijn bloed heb, niet dan? U weet toch waarom wij blank zijn? Om voldoende licht in vitamine D om te kunnen zetten ondanks het feit dat we licht te kort hebben. Gekleurde mensen kunnen hier inderdaad wel tekorten hebben omdat hun huid een deel van de stralen tegenhoudt. Als die tekort hebben, eender wat ze eten, is een supplement aan te raden ja.Gezonde voeding is inderdaad gevarieerd. Als je plantaardig gevarieerd eet krijg je voldoende binnen. Vetten haal je uit noten, en dat eet die jongen, dus geen probleem, als hij het maar goed kauwt. Waarom moeten er altijd lijkeneten aan te pas komen? dat is alleen een conditionering hoor. En waarom worden mensen zo oud? De verbeterde omstandigheden, geen tochtig huizen, geen kinderarbeid, voldoende voedsel in het algemeen, geen kruiwagens met stenen meer te sjouwen, maar een heftruck en hijskranen, hygienischer leven, en natuurlijk chemische paardemiddelen. De meeste 60 +mensen die ik ken gebruiken medicijnen. Ik ben er wel voor ieder jaar het bloed te controleren, om eventueel bij te sturen indien nodig. Maar zolang er geen tekort is, lekker laten doen. Ik raad trouwens ieder vegetarier/veganist aan om het bloed jaarlijks te laten testen, niet alleen voor de zekerheid, maar ook voor de statistieken, kunnen we over 50 jaar aantonen dat we nooit tekort hadden.;=)

 173. Ik ben het er mee eens dat die vrouw wel aanvallend is, maar waarschijnlijk komt dat omdat jullie vleesters constant over haar gevallen zijn. Verder komen jullie met dingen zoals hersenspoelen. Ik ben al 24 jaar vegetarier, en toen ik stopte met vlees kende ik helemaal niemand die vleesloos leefde. Dus wie heeft mij gehersenspoeld dan? Ik dronk nog wel melk toen. Nog 18 jaar heb ik melk gedronken. 1 liter per dag, en ik had al eigenlijk van mijn 20 jaar last van mijn nek. Sinds ik gestopt ben met melk 8 jaar geleden heb ik geen last meer. Ik door toeval ontdekt dat ik artrose in mijn nek heb. Van de melk waarschijnlijk, die van die geweldige voedingsstoffen bevat. Nergens in de wereld wordt zoveel melk gedronken als in Nederland, en nergens zijn er ook zoveel osteoporose gevallen als in Nederland, dus wat nou melk is goed voor je botten? En sinds ik geen melk meer drink hoef ik ook geen anti-allergiepillen meer te nemen (ik gebruikte claritine, zoek maar op internet wat dat is) Verder laat ik ieder jaar mijn bloed uitgebreid controleren en heb geen enkel voedingsstoffentekort. Ik ken verscheidene kinderen die vegetarisch/veganistisch opgegroeid zijn zonder problemen. Ik ken een man die levenslang vleesloos is en nu tegen de 80 loopt en die nog steeds zeer gezond is (heeft nog kanopolo gedaan, sterk was ie ook al). Hij is ook nog professor in de fysiologie, zijn hersens zullen dan wel niet aangetast zijn door voedingsstoffentekort. Die vrouw is niet bang voor de hormonen in het vlees, dat is niet alleen het punt. Jullie zijn eerder bang dat vleesloos wel eens niet zo ongezond is als dat u denkt. Dat houdt in dat u dan voor niets mee hebt gedaan aan dierenkwelling, lijkeneterij (zoek maar op in de dikke vandalen, lijken is dood mensen en dierenlichaam) onnodige vervuiling (vlees is 18 o/o broeikas) en gezorgd voor oneerlijke voedselverdeling . Bekijk het zo, u eet gemiddeld 40 kilo brood per jaar, en u komt geen 40 kilo aan. Die koe ook niet, die gebruikt de energie van het graan om te leven, en niet om uw biefstuk te maken, dus het zeer oneconomische voedselwinning. Ik verwijt het u verder niet, waar u in het verleden door opvoeding in terecht bent gekomen is niet uw fout, als je al van fout kunt spreken. Kijk niet naar wat u in het verleden deed, kijk naar de toekomst. Als u denkt meer te zijn dan dieren, zie dan verbanden, want dat zou het enige onderscheid volgens de mensen zelf zijn. Zoek uit wat ik hier beweer. Blijf niet hangen in een conditionering, de enige manier om vooruit te komen is veranderen. Maar ja, dat is eng hè? Oh ja, die zogenaamde wetenschappers zijn ook geconditioneerd, dus hoe kun je dan een onbevooroordeelde uitslag van een onderzoek verwachten? Mijn “wetenschappelijk” onderzoek is mijn bloeduitslagen ieder jaar. nog nooit last van tekorten gehad, zelfs geen ijzer of zink. Ook geen kalk, geen eiwit, ik heb alles. Valt dat even tegen voor de vleeseters onder ons. Als laatste wil ik zeggen dat die jongen mooie rooie wangen heeft, terwijl ik als vleesetend kind altijd bleek zag. Nou jullie!

 174. Het gebruik van groeihormonen en antibiotica in diervoeder en vlees is sinds 1 januari 2006 totaal verboden in the Europese Unie. Ook al het vlees wat uit andere landen in Nederland terecht komt moet aan deze Europese eisen voldoen. Dat Francis bang is dat ze deze binnenkrijgt is dan ook totale onzin!!!

 175. Hugo Borst verwijtte Mama Francis dat zij onwetend is. Maar wie is er onwetend? Is iedereen zich er goed van bewust wat hij eet? Is iedereen er van bewust dat in melk en vlees groeihormonen en antibiotica zitten? Dat kan toch niet gezond zijn…
  In Nederland (en veel westerse landen) denkt men dat melk nodig is, en dat je zonder melk voedingsstoffen te kort komt (vooral kalk). Maar weten jullie dat meer dan de helft van de wereldbevolking geen melk drinkt? In Japan bijvoorbeeld drinken ze geen melk. Daar walgen ze van. Hebben zij een kalk-tekort? Nee, want er bestaat ook ander voedsel dat je de nodige kalk kan geven.
  Om een vegatarisch of vegan diet te volgen is niet makkelijk. Je moet goed studeren, want er bestaat inderdaad het gevaar om tekorten op te bouwen van bepaalde voedingsstoffen.
  Ik wil niet zeggen dat ik volledig eens ben met Mama Francis. Dat lijkt mij iets te ver gaan. Maar wat ik denk wat belangrijk is, is dat wij ons bewust worden wat wij precies eten. Wat gebeurt er met het vlees, de melk, de groenten en al het eten voordat het op ons bord beland.
  Zoveel pesticiden, antibiotica, groeihormonen, conserveermiddelen, smaakstoffen, geurstoffen, etc. kan toch niet gezond zijn…

 176. Wat mij het meest verbaast is dat de discussie zich op het niveau van voeding blijft hangen. Wat goed en slecht is in voeding daar zijn boeken vol an geschreven en niemand weet er het zijne van. De vraag zou,volgens mij moeten zijn, mag je een kind deze levenstijl opdringen, een levensstijl die in Nederland in het algemeen als niet gezond wordt gezien. Moet hier geen instantie ingrijpen?

  Als kinderen geen of erg eenzijdige voeding krijgen door welke reden dan ook (verwaarlozing, verslaving, armoede) wordt er via instantie geprobeerd om dit op te lossen. Waarom in dit geval niet, er zijn genoeg medische redenen aan te voeren dat dit kind volgens de in Nederland geldenen normen ondervioed raakt (relatieve ondervoeding) en ook als is de reden dan niet een negatieve, ook voedingstekorten door liefde lijken mij voer voor de desbetreffende instantie. Dus actie, Tom komt tekort!

 177. Of het eten van uitsluitend rauw voedsel wel of niet gezond is weet ik niet. Ik zal me daar zeker geen oordeel over aanmeten nadat ik “’s middags voor de uitzending snel even een paar deskundigen heb ondervraagd” (aldus bijna letterlijk Hugo Borst). Interesanter in deze hele discussie vond ik het gesprek zelf. Wat een nare mannen. Zijn dat professionele televisiemakers? Betweters, kort door de bocht, vooringenomen en ronduit onbeschaafd vond ik ze. Of de vegane moeder nu gelijk heeft of niet: zij was duidelijk het sterkst in de discussie. En dat stak de heren, dat merkte je duidelijk aan deze gekrenkte haantjes. Ze delfden retorisch het onderspit en begonnen toen klappen onder de gordel uit te delen aan een studiogast en indirect aan een kind. Misselijk en onprofessioneel! En inderdaad: Voor de kijker zag die mevrouw er heel wat florissanter uit dan die onverzorgde, langharige kerels. Maar ik wil niemand beledigen hoor…

 178. Zosten strooit met drogredenen. Het is wel érg gemakkelijk om de wetenschap als onbetrouwbaar af te schilderen… Helemaal ongeloofwaardig wordt het wanneer een niet-wetenschappelijk boek wordt geciteerd. Ik heb zelf sinds mijn studie een diep respect voor de wetenschap. De wetenschap is grondig in het onderzoek, maar zorgvuldig in de claims die gemaakt worden. Mensen die zich er in verdiepen hebben aan wetenschappelijke teksten een bron van zéér betrouwbare kennis en informatie.

  Voor de duidelijkheid: wetenschappelijk onderzoek wordt meestal gepresenteerd in de vorm van een onderzoeksartikel, gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift/magazine. Ook worden wetenschappelijke boeken geschreven, maar dit zijn meestal verzamelingen van losse onderzoeken. Part of the deal is dat onderzoekers héél erg voorzichtig zijn met de conclusies die ze trekken. Veel artikelen worden in eerste instantie zelfs geweigerd. Als het onderzoek niet goed in elkaar steekt, wordt het hoogstwaarschijnlijk nieteens gepubliceerd en zal bijna niemand dit lezen. Ook komen er vaak vervolgartikelen door andere onderzoekers. Die hebben dan een soortgelijk onderzoek opgezet om te kijken of ze de uitkomst van het oorspronkelijke onderzoek kunnen kopieren. Zo ontstaat een betrouwbaar beeld over een bepaalde kwestie.

  Ik heb zelf geen wetenschappelijke artikelen over voeding gelezen, dus of het goed of slecht is laat ik in het midden. Maar om argumenten als ‘de ziekenhuizen liggen vol’ en ‘in the USA is het een rage’ te verkiezen boven wetenschappelijk onderzoek, vind ik volslagen krankzinnig. Net zoals mensen die roepen dat ze zich geweldig voelen door het raw-food dieet, en dat als argument gebruiken om aan te geven dat het dieet gezond is. Ik voel me super als ik op een dag een liter cola drink. Dat wil nog niet zeggen dat het gezond is. Integendeel.

  Kortom: wil je een punt maken, zorg dan dat je goede argumenten (geen drogredenen, google daar maar op) en wetenschappelijk bewijs hebt. Zomaar een boekje of de ervaring van je buurman napraten is niet betrouwbaar…

 179. Hoi goedenavond,

  “Die allergische reakties op zuivel zijn gewoon je natuurlijke reakties”

  Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, feit is en dat is echt zo, dat mensen met eetstoornissen bepaalde allergieen ontwikkelen, ik heb dat bij iemand in mijn omgeving die anorexia had zien gebeuren, en toen ik mij daarin verdiepte heb ik dat via vele bronnnen ook vernomen dus vandaar dat ik de conclusie trek dat dat hoogst waarschijnlijk komt door het eetpatroon van die jongen, toegegeven dat het natuurlijk ook toevallig kan zijn dat hij deze allergie heeft.

  “Het is gewoon niet logisch dat je melk drinkt van een ander diersoort!
  BTW: welk (vrijlevend) dier drinkt melk van een ander soort, en of gedurende z’n hele leven? Geen enkele dier!”

  Dit vind ik mooi gezegd, geen idee waarschijnlijk heb je gelijk, op een enkele verdaalde kat die melk van een hond drinkt na dan ( weleens gezien bij funiest home videos ), maar nog vind ik de vergelijking niet opgaan, dieren drinken over het algemeen eerst moedermelk en vervolgens niet echt lekker bronwater uit een sloot tot ze dood gaan, wij drinken frisdrank cola thee koffie alcohol schoon water etc. Ik vind jou gedachtegang hierover wel cool hoor, ik kan jou mening goed begrijpen en dat jij geen melk drinkt is prima, kwaad kan dat zeker niet, maar ik ben er heilig van overtuig dat 3 a 4 glazen melk per week ook geen kwaad kan, dat elke dag een glas melk extra gezond zou zijn ga ik ook niet voor, maar ik vind het gewoon lekker zo nu en dan.

  “Dieren kan je niet vergelijken met mensen?
  Waarom doen ze dan helaas dierenproeven?
  Dat is dan ook overbodig?”

  Er zijn maar een zeer peperkt aantal dieren geschikt voor dierproeven, die zijn op 1 hand te tellen, ik ben alleen voor dierproeven om medicijnen te ontwikkelen, en nergens anders voor, ook niet om make up te testen dat is volstrekt debiel!, maar om geneesmiddelen te testen vind ik het helaas noodzakelijk.

  “Wij zijn niet superieur (helaas wel op gebied van vernietigen)!
  We zijn zelf ook dieren (eiglk beesten). We zijn gewoon anders, meer niet!
  En hoe dan ook vlees is pure leed en verspilling, sorry.”

  Helaas zijn we dat nu juist wel vanwege onze verhoogde intelligentie, als dinosaurussen onze hersens hadden gehad dan waren wij nu misschien wel gekweekt voedsel? en inderdaad zijn we goed in vernietigen, iedereen rept maar over het millieu dat we de aarde vernietigen en het millieu, maar dat geeft helemaal niets, de aarde zal niet ontploffen, de mens en vele diersoorten zullen uitsterven, maar daar heeft de aarde weinig last van, die veranderd gewoon van samenstelling, temperatuur en misschien zijn er plots veel meer zeeen, en er zullen weer nieuwe diersoorten/mens soorten ontstaan, zo gaat het al heel lang namelijk, of het lukt toch om onze leefomgeving te behouden? zo denk ik erover, dat we wat moeten doen en goed onderzoeken begrijp ik ook wel, maar die massale paniek alsof we over 300jaar of eerder al allemaal de pijp uit zullen gaan, dat vind ik onzin!

  Tuurlijk zijn we zelf ook een diersoort, een aardbewoner eigenlijk, we zijn allemaal aardbewoners, misschien als er intelligent buitenaards leven ontdekt wordt krijgen we eindelijk eens wat samenhorigheid hier op aarde, dan voelen we ons misschien allemaal aardbewoners haha, ik vind het persoonlijk maar een zooitje eigenlijk, sorry ik dwaal af, beesten zijn we zeker kijk maar naar het nieuws elke dag of lees de krant.

  En vlees is niet pure leed, mee eens dat dieren never nooit dienen te lijden en dat ze een goed bestaan dienen te hebben, en ik deel de mening dat op dat punt nog werk aan de winkel is, alleen als vlees verboden zou worden zou dat betekenen dat ik stiekum met pijl en boog op een dier moet gaan jagen in het bos, om toch een lekker stukkie vlees te pakken te krijgen en daar zit ik echt niet op te wachten, als je dan toch zo naar de natuur kijkt en vergelijkt, stikt het natuurlijk van de vleeseters op deze aarde en de mens is in mijn ogen gewoon een vleeseter!

  En u hoeft echt geen sorry te zeggen! u komt uit voor uw mening en daar dien je respect voor te hebben, al deel ik die niet, helaas zie je steeds vaker dat vegetarische mensen walgen van vleeseters? en visa versa? er onstaat een tweedeling, ik begrijp werkelijk niet hoe mensen zich druk kunnen maken om wat een ander eet?

  En helemaal niemand weet wat nu echt goed of slecht is, extremiteiten zijn echter altijd slecht, dus 4x in de week mc Donalds of 4x in de week sla met komkommer is denk ik allebei niet goed, we zullen uiteindelijk over een paar honderd jaar meer weten, maar voorlopig moet iedereen lekker doen wat zijn intuitie ingeeft.

  grt,
  Donny

 180. Linda, als bioloog moet je het eerst zelf eens onderzoeken.
  Niet alles klakkeloos uit je leerboeken halen. Dat is een basis.
  Lees eens de boeken “Een leven Lang Fit”
  Je hebt theorie en je hebt praktijk!

  Veel diëtisten zeggen hoe je kan vermageren terwijl ze zelf veel te bol zijn!

  Wetenschappers slaan meestal de bal mis! Zelfs onder elkaar hebben ze onenigheden!!! Veel wetenschappers riskeren hun goede naam als ze iets durven anders te zijn! Veel wetenschappers worden nadien terug aanvaard met hangende pootjes nadat ze eerst belachelijk zijn gemaakt of nadat ze hen het leven zuur hebben gemaakt!
  Wetenschappers concentreren of zien maar toe op een heel kleine stukje wereld. Het is onmogelijk de hele keten te snappen.
  Bewijs? Wetenschappers kennen al heel veel van het menselijk lichaam maar waar bevindt eiglk onze batterij? Niemand weet het!

 181. Wat het kind betreft.
  Die allergische reakties op zuivel zijn gewoon je natuurlijke reakties!
  Het is gewoon niet logisch dat je melk drinkt van een ander diersoort!
  BTW: welk (vrijlevend) dier drinkt melk van een ander soort, en of gedurende z’n hele leven? Geen enkele dier!

  Veel kinderen zijn van nature allergisch voor die troep, maar ouders dwingen tot zolang ze het gewoon worden. Je eerste sigaret maakt je ook ziek maar als je volhoudt kan je er ook best aan aanpassen!

  Dieren kan je niet vergelijken met mensen?
  Waarom doen ze dan helaas dierenproeven?
  Dat is dan ook overbodig?

  Wij zijn niet superieur (helaas wel op gebied van vernietigen)!
  We zijn zelf ook dieren (eiglk beesten). We zijn gewoon anders, meer niet!
  En hoe dan ook vlees is pure leed en verspilling, sorry.

 182. In de natuur komen natuurlk ook wel ziektes voor bij wilde dieren.
  Maar niet in zo’n grote verhouding tov het aantal zieke mensen.
  Dieren gaan ook niet zomaar van alles vinden in de natuur! Wij kunnen overal een winkel vol produkten vinden!
  Iemand durft dan nog te beweren dat ik wat uit m’n nek klets terwijl de overvolle ziekenhuizen aan de vraag niet kunnen voldoen!
  Of het is niet gegrond die beweringen die ik hier schrijf. ’t Is niet de bedoeling om hier medische en allerlei bewezen feiten uit te gaan leggen? Ik kan idd nog heel veel argumenteren maar de bedoeling is hier een reaktie te geven. Niet een dik boek te staan schrijven toch?
  Kijk es op kutwereld punt nl daar staat al heel veel huiverende waarheden.

  Wat rawfood betreft?
  ER KAN WEL DEGELIJK WARM WORDEN GEGETEN. Maar dan niet hoger dan 40° Al eens je handen gewassen bij 40°? Als je bvb hete soep eet, moet je toch ook eerst blazen tot het afkoelt? Anders verbrand je uw mond! Logisch toch? Waarom verbrand je uw mond? Omdat je niet gemaakt bent voor hete voerding. Dus wat zeveren wij toch allen hartelijk door hé, haha? Wij eten al +18 jaaaaaren veganistisch en nu doen we af en toe ook lekker rawfood. Vanmiddag rawsoep, echt heerlijk. En we moeten niet uitgestrekt gaan liggen nadien! Energie genoeg!

  ’t Is ook een visieuze cirkel, wetenschappers, dokters enz… zijn daar niet echt mee bezig, logisch toch? Omdat ze zelf niet op die manier eten en leven! De meesten kennen het niet eens. Laat staan dat ze erover mee kunnen praten?
  Maar dat kunnen velen niet snappen, zolang ze het niet eerst zelf proberen! Rawfood is in de USA een rage!

  • Inmiddels is rawfood in Amerika, maar ook in veel andere landen waaronder Nederland een levenswijze (lifestyle).

  • Er was een kinderarts van het Amc ( van de universiteit, dus redelijk op de hoogte van wetevschappelijk ondezoek naar voeding) in de documentaire aan het woord. Die zòu zo maar eens een klein beetje dat kunnen vertellen, je moet allen wel openstaan voor informatie. ( zowel info die je geloof ondersteund als weerlegd)

 183. Als Bioloog, die tijdens de studie een cursus voedingsleer heeft gedaan, kan ik Hugo Borst alleen maar gelijk geven. Hij poneerde geenszins zijn stelling om de moeder te kwetsen, maar om de zoon te beschermen tegen eventuele deficienties in de voeding. We hebben allemaal eiwitten, zetmeel en vetten nodig. De meningen over de hoeveelheden en de verschillende typen vetten zijn verdeeld. Wel is het zeker dat noten, zaden en fruit niet alle benodigde essentiele aminozuren bevatten, die in vlees wel voorkomen. Ook als die mevrouw haar dieet aanvult met vitaminen en spore-elementen is ze er nog niet. Hopelijk zal haar zoon geen cognitieve schade aan dit liefdevol uitgevoerd experiment overhouden.

 184. Als iedereen de documentaire “rauw” (programma: overleven in Nederland) ook daadwerkelijk heeft gezien kan men mijn inziens niets anders dan dhr Borst gelijk geven over zijn standpunt. Deze mevrouw draaft door in haar gezonde manier van eten. In de documentaire is duidelijke te zien dat mevrouw haar zoon (Tom) aan het indoctrineren is. Zij ziet hun zelf als “pioneers en de tijd zal uitwijzen wie gelijk heeft”.
  Ik raad iedereen aan om de documentaire te bekijken en dan pas een mening hierover te vormen.
  De discussie die werd gevoerd in de uitzending was interessant en werd op een respectvolle manier gevoerd. We mogen blij zijn dat er ten minste tafelheren/dames bij DWDD zijn, zoals Dhr Borst, die zich voorbereiden in de gasten en onderwerpen die in de uitzending komen. Hierdoor blijft het programma de moeite waard om naar te kijken.

 185. ik heb de documentaire gezien..

  die moeder is gewoon knettergek!!! ik vind het echt heeeel erg zielig voor dat kind! en moet je zien hoe klein dat jongetje is! hugo heeft idd helemaal gelijk!!!

 186. Over de schijf van 5 of 4:
  Dit is niet meer dan een middelmatige poging om allerlei minuscule wetenschappelijke feitjes en weetjes te vertalen naar een dagelijkse praktijk die te verhapstukken is voor de gewone mens en niet te vergeten de machtige voedselproducenten.

  Niettemin blijven maar bar weinig mensen (minder dan 10%) in de buurt van deze adviezen. De overgrote meerderheid eet dus een stuk ongezonder nog dan de schijf van 4!

  Kortom: schiet de schijf van 4 al behoorlijk tekort, de gemiddelde mens nog veel meer.

  Helaas permitteert deze gemiddelde (en ongezonde) mens zich wel aanmatigende oordelen over mensen die een bewuste andere keuze hebben gemaakt.

  Een belangrijke conclusie die we WEL kunnen trekken is dat het gemiddelde moderne menu van de westerse mens slecht is voor iedereen, inclusief kinderen.
  Een conclusie die we vooralsnog NIET kunnen trekken is dat het rauwmenu slecht is voor mensen, inclusief kinderen!

 187. Leuk al die fanatieke reactie’s over eten? Mij boeit het vrij weinig wat een ander eet, moeten ze zelf weten, we moeten gewoon stoppen met elkaar te bekritiseren we hebben al allochtonen vs. autochtonen, links vs. rechts, etc. en nu veganisten vs. vleeseters haha.

  Het leuke is dat helemaal niemand weet of kan zeggen ( bewijzen ) wat nu echt goed is, zo simel is het.

  Wat zeker 100% wel zo is, is dat het jongetje allergieen ontwikkeld doordat hij alleen rauw eet! zijn moeder zegt als hij kaas eet is hij een week van slag, tsja dat komt dus niet door de kaas maar omdat zijn lichaam dat soort dingen niet gewent is, dus eigenlijk haar eigen schuld.

  Ik begrijp die mevrouw wel, als je zelf heilig geloofd dat dit goed is, is het zeer begrijpelijk dat zij haar kinderen zo opvoed, alleen dient deze jongen die keuze ook zelf te kunnen maken, hij gaat later veel problemen krijgen als hij besluit zijn moeder niet te volgen en gewoon normaal te gaan eten daar kan zijn lichaam dan niet tegen, de moeder zou daar rekening mee moeten houden, eet dan 2x per week warm bijvoorbeeld, en 1x per week gewoon iets lekker ongezonds, ook daar dient je lichaam namelijk gewoon tegen te kunnen en op voorbereid te worden.

  @Zosten:
  Je kunt mensen echt niet met dieren vergelijken? en die deftige wetenschappelijke boeken wat bedoel je daar mee? zit er een mooie kaft omheen? feit blijft dat je duizende zogenaamde wetenschappelijke feiten over eten kunt opzoeken alleen spreken die elkaar allemaal tegen? dus schiet je er niets mee op, iedereen heeft zijn eigen interpetatie over eten en dat moet iedereen zelf weten, ik zou zeggen neem nog een lekker kropje sla dan ga ik nu een biefstukje bakken.

 188. Het onderstaande stukje vil ik jullie niet onthouden.

  Woede over ‘rauw’ opgevoed kind

  De kijkers van de Wereld Draait Door zijn boos op een moeder die haar 10-jarig zoontje alleen maar rauw voedsel geeft.

  Tientallen kijkers van het programma reageren op de site van DWDD dat gisteren een item had over moeder Francis die Tom als ‘rauwe veganist’ laat leven. Over het stel wordt vanmiddag door de VPRO een documentaire (Rauw) uitgezonden.

  Veel mensen vinden dat het zoontje nooit zo voor het oog van een miljoenenpubliek moest worden gezet. ‘Side-kick’ Hugo Borst ging in het programma ook aardig tekeer tegen de moeder.

  Hij noemde haar ‘een extremist’ die het leven van haar kind in de waagschaal stelt voor haar eigen principes. Hij suggereerde dat de Kinderbescherming moet worden ingeschakeld omdat Tom te klein zou zijn voor zijn leeftijd.

  Francis en Tom eten alleen niet gekookt of gebakken voedsel. Kaas, eieren en andere melkprodukten komen ook niet op tafel.

  In de praktijk leven ze van fruit, noten en zaden. Volgens Francis is dat veel gezonder. ‘Gekookt eten is een verslaving. ik zou niet meer anders willen’, zei ze bij DWDD.

  Tom laat in de documentaire een keer weten geen gekookt voedsel te willen, maar soms wel iets uit ‘de blender’ te eten omdat dat ‘een beetje warmer’ is (.. )

  Francis zegt de voedselkeuze ‘uit liefde voor Tom’ te maken. ‘Niet omdat ik een rotmoeder ben. Een ander kiest ervoor z’n kind vlees met goeihormonen te geven’. Waarop Hugo Borst antwoordt: ‘u moet dringend naar een psychiater’.

  Hugo Borst wordt door DWDD-kijkers bijgevallen, maar ook fors aangepakt.

  Onder de reageerders ook waarschijnlijk moeder Francis, die zegt: ‘Verontschuldigingen geaccepteerd Hugo’, waarmee wordt gesuggereerd dat Borst na de uitzending heeft erkend dat hij te hard tekeer zou zijn gegaan.

  bron: telegraaf

 189. Even een reactie voor alle PRO-Francis aanhangers die hier een reactie hebben gegeven: Prima dat deze vrouw voor deze levenswijze kiest! Maar laat in godsnaam haar zoon erbuiten. Dit kind heeft betere voeding nodig als hij nu krijgt. De schijf van 4 is niet voor niets in het leven geroepen. In de documantaire kun je merken dat deze (gelukkig slimme) jongen zelf al aangeeft dat hij bepaalde vvoedingsstoffen mist en daardoor zo klein is. Zodra hij onder het regime van zijn moeder verlost is en “normaal” gaat eten zal hij vrijwel zeker overgewicht krijgen. Zijn moeder verpest zijn lichaam op deze manier.

  De moeder van Francis (die vrouw die tijdens de docu een heerlijke kerstmaaltijd op tafel toverde) Heeft trouwens een betere kijk op de zaak. Misschien kan Tom een jaartje bij haar logeren.

 190. Met verbazing lees ik veel van de onderstaande reacties. Vrijwel iedereen heeft wel een mening over eten. Bij bijna niemand zit er ook maar enig goed geformuleerd fundament onder. Feit is dat misschien wel niemand die heeft of precies kan geven. Toch is het hoog tijd dat we na gaan denken over de produktie en de consumtie van ons voedsel. Dat daar wat mee mis is behoeft maar weinig betoog. Voor de meesten onder ons is een blik op de weegschaal of een kritiesche kijk in de spiegel genoeg om dat te weten. Obesitas is nl DE epidimie van onze tijd. Er zijn momenteel meer overvoede dan ondervoede mensen op onze aarde. In getallen meer dan 3 miljard. Gekoppeld aan dat overgewicht zit een scala aan gezondheidsproblemen waaronder de bekende hart en vaat ziekten en diabetes. Minder bekend misschien is kanker, verschillende autoimuun ziekten en vele allergieen. Bekend is ook dat er verschrikkelijk veel over dieten word gepubliceerd, dat een selecte groep mensen daar vreselijk rijk van word ( Sonja Bakker is multimiljonair) maar dat er nog maar zo weinig mensen daadwerkelijk iets zinnigs over weten en daardoor gezonder en slanker leven. Over wat deze vrouw doet met haar zoon kan je oneindig discusseren. Wat ik mooi aan haar vond is dat ze een zoektocht onderneemt om gezond te leven. Of ze het daarmee bij het goede eind heeft laat ik verders in het midden. Maar dat de meesten onder ons dat niet hebben is bij wel bekend.Dus lezers van dit forum wandel eens binnen bij een bibliotheek en word nieuwsgierig naar gezonder eten zodat je beter je eigen mening kan vormen. Misschien niet voor jezelf maar dan in iedergeval als verantwoording naar je kinderen. Laat alle clichématige wetenswaardigheden over voedsel achter je. Realiseer je dat vele geclaimde gezondheidsvoordelen niet meer dan marketing is. ( Becel heeft het zelfs tot in de ziektekosten verzekering geschopt. Een daverend marketingsucces maar tevens een leugen van jewelste) Aan eten en vooral aan zoveel mogelijk eten word erg veel geld verdiend. Kom er achter dat je kinderen niet zwaarlijvig hoeven te worden, minder druk kunnen zijn, minder vaak ziek en beter uitgerust. Dat ze beter presteren op school, beter ontwikkelen en uiteindelijk opgroeien tot stabielere en gezondere jonge volwassen. Gezond eten is gezond voor je lijf en je omgeving (milieu). Leef met levend eten.

 191. Who the f u c k is hugo borst? Gatverdamme wat een verschrikkelijke kruikenzeiker is dat zeg! Dat hij zichzelf en wellicht zijn familie wil vergiftigen met ‘ voedsel’ zoals: melk, suiker, vlees, cola, mcdonnalds, pizza’s en dergelijke moet hij helemaal zelf weten; maar er is niets mis met het eten van rauw voedsel zoals deze mevrouw dat doet. Tis wel een kwestie van smaak; maar daarover valt niet te twisten. Het is al honderden jaren bekend dat door eten te bereiden de kwaliteit van het eten achteruitgaat; we kennen allemaal de stukgekookte groenten van onze moeder. En dan nog het lef hebben te zeggen dat deze mevrouw onderzocht moet worden, naar een psychiater of kinderbescherming is te gek voor woorden! De eerste die met een flinke schop onder z’n k l o t e n van de TV afgeholpen moet worden is borst zelf. Het is juist heel moedig van deze moeder dat ze het aandurft tegen de vergaande vercommercialisering van onze maatschappij, met al zn depressieve overgewichtige ziekelijke volgevreten mensen die allemaal zonodig de paasrecepten uit de allerhande moeten maken om ‘ erbijtehoren’, in te gaan. HULDE!

 192. ik heb een stukje op internet zitten kijken, omdat ik de uitzendingen heb gemist, helaas!
  Maar het stukje op internet zei mij al genoeg!!
  Je kan mij niet vertellen dat een jongen in de groei niet de stoffen nodig heeft die in brood en melk zitten?
  En naar mijn idee is deze jongen gehersenspoelt! hij zegt alleen maar dinge die zijn ‘geweldige’ moeder heeft ingepeperd!!!
  Echt triest zeg!
  En als deze jongen ooit op eigen benen gaat staan dan leeft hij zich uit, en vreet zich vol! en veroorzaak je overgewicht!

  En zosten: EET GEWOON EN LEEF JE UIT!!!!

 193. Zosten, je hebt het over wetserse ziektes als kanker en diabetes?
  En je hebt het erover dat deze dingen NIET bij wilde dieren voorkomen?
  Integendeel. Het komt voor bij dieren…net als het syndroom van down. Maar ze worden niet in leven gehouden dus sterven uit zichzelf en vergaan door de afvalverwerkers van de natuur of ze vallen ten prooi…

  Ook zijn al die pesticide niet goed voor het lichaam, maar het lichaam wend er aan en raakt resistent. Net als dat antibiotica op ten duur niet meer werken, omdat de bacterie zich eraan heeft aangepast. Het is zeker niet gezond, maar na een korte tijd al niet meer nadelig.

  Ik eet gewoon biologisch vlees, brood, kaas, groenten, fruit, weinig sauzen, weinig buiten de deur, nauwelijks Mcdonalds of Burger King of KFC en ik weet dat daarmee de kans op de “westerse” ziekten niet veel hoger ligt dan die van deze vrouw en kind…

  Ook als het kind later ander voedsel zou eten zou hij er zeer ziek van worden, omdat hij niks gewend is…

 194. jullie geven een oordeel zonder ook maar te weten waar het om gaat
  eerst informeren, zelf ondervinden en dan pas negatief zijn!
  alles wat jullie op tv horen is waar? jullie zijn zo gewend om alle rotzooi te vreten wat de maatschappij jullie hebben aangeleerd terwijl de mensen die het ondervinden en jaren gezonder zijn dan jullie worden niet geloofd! mensen die raw en vegan eten zijn de gezondste mensen van allemaal. jullie zijn zooo gewend om naar bolle zonnebankgebruinde koppen te kijken. alleen maar omdat ze weinig vetten en witter is denken jullie “ze is mager ze is ziek?” kom nou!
  kijk naar de statistieken en kijk es goed hoeveel mensen er sterven aan die westerse ziekten! eerst zelf op onderzoek gaan, proberen en dan afkraken! maar dan is het te laat want je zal zelf merken hoe goed je zal voelen tov vroeger!!!
  ikzelf eet al +18 jaar volledig plantaardig en ben sinds die dag nog nooit eens een dagje ziek geweest! kunnen jullie dat zeggen? ja jullie zullen ntrlk zeggen van niet hé? leugentje voor bestwil, weet ik wel, al jaren!
  ipv negatief te zijn zouden jullie eerst eens moeten afvragen waarom heeft dat kind geen astma meer? hebben jullie dan liever dat het kind ziek is of zieker wordt aan die chemische rotpillen? terwijl de natuur alles heeft voor je! ach….jullie zijn hopeloos! lees es deftige wetenschapplijke boeken ipv media om de tuin leidende winstmakende onzin!
  al die vele westerse ziektes komen bij wilde dieren niet voor! omdat ze leven naar de wetten van de natuur. stel je voor, er zou niet veel meer over blijven!

  • Hallo Zosten,

   Wat een gezonde reactie op al die mensen die zich graag voor laten liegen door de mediapraatjes. Ongezonde voeding heeft mij 3 reumatische aandoeningen gegeven en nu heb ik door op mijn voeding te letten en anders te gaan eten, inderdaad steeds meer rauw, de aandoeningen onder controle. Weg 14 x pijnstillers per dag, weg reuma medicatie en weg anti-depressieva tegen de zenuwpijnen s nachts. Dat is toch gezondheid!!

 195. Ik zou zo de knop om willen zetten zoals deze moeder ook heeft gedaan.
  Niet alleen voor mijzelf maar zeker ook voor mijn beide dochters van 19 en 16 jaar. Wij zijn al bezig ons eetpatroon een beetje te veranderen maar dat levert nog steeds niet de goede resultaten op. We hebben alledrie behoorlijk wat kwaaltjes waar we al wel voor naar een homeopaat of andere alternatieve geneeswijzers zijn geweest maar dan wordt het helaas tijdelijk opgelost. Ik zou hier zo mee willen beginnen maar wil goed advies en begeleiding.
  We gaan zeker kijken straks!

 196. Inderdaad, wat een moeder is dat. Ik ben benieuwd of de documantaire net zo schokkend is. kan ik het ook hier bekijken?

 197. Ook ik heb deze dame en haar zoontje gezien bij DWDD en vond het ronduit schokkend.
  Haar zoontje zou er nog een trauma van over houden, dit kun je ook niet gezond noemen!
  Maar misschien vindt zij geestelijk ziek minder erg dan lichamelijk ziek.
  Ik ben van mening dat hier een melding van kindermishandeling van gedaan moet worden.

 198. Ik heb die vrouw met haar zoontje gezien bij dwdd. Triest hoe deze vrouw haar zoon meesleept in haar eigen waanzin. Deze jongen is volop in de groei en zijn ontneemt hem de nodige voedingsstoffen. Hij zal hier de rest van zijn leven mee geconfronteerd worden. Prima dat mevrouw Kenter zichzelf dit aandoet, maar laat die jongen erbuiten. Hugo Borst heeft helemaal gelijk!

Klik hier voor meer ervaringen

Mijn naam is Natascha en ik vind het leuk om je te informeren over het laatste nieuws op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Regelmatig schrijf ik artikelen en columns voor vetvrij.com