Hoe Gezond is Pangafilet?

Ben je op zoek naar een recept met pangafilet? Dan adviseren we je om eerst het onderstaande artikel te lezen. Is pangafilet, pangasius en tilapiafilet slecht en ongezond?

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds van plan om een lekker stukje Panga in de pan te gooien? We zijn benieuwd naar jouw mening. Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties.

Pangasius getest door VARA Kassa

Naast het Franse onderzoek dat je in het onderstaande artikel kunt lezen heeft recent ook VARA Kassa Pangasius onder de loep genomen. Meer over deze uitzending van Kassa over de Pangafilet kun je lezen in dit artikel.

Frans onderzoek naar Pangasius

Als we de onderstaande advertentie moeten geloven is pangafilet, pangasius en tilapiafilet uit de diepvries gezond. Toch blijkt dat pangafilet of pangasius  niet zo gezond is als het lijkt. Lees in het onderstaande, op Franse onderzoek gebaseerde artikel de waarheid over het kweken van panga of pangasius tot de pangafilet in het vriesvak van de supermarkt.

Gekweekte Panga vis wordt met urine gevoed

‘Verse goedkope vis!’ Dit is te lezen in een advertentie van een Franse supermarkt. We hebben het hier over pangafilet (ook bekend als Pangasius, Vietnamees rivier de schoenmaker, Basa Vis en Witte Meervallen). Ik voel mij verplicht om u te informeren over de gevaren van deze vreemde vis. Iets wat ik onlangs zelf ontdekte.

Pangafilet met Gifpangasinfrance

Is pangafilet giftig en slecht voor je gezondheid? Panga wordt industrieel gekweekt in Vietnam net naast de Mekong rivier. De vis heeft nog maar kort geleden zijn intrede gedaan op de Franse markt. In een zeer korte tijd is deze vis erg populair geworden in Frankrijk en de rest van Europa. De (Franse) consument smult van deze vuile goedkope vis zonder graat. Panga wordt vergeleken met kabeljauw en tong. Maar zo lekker als we de Panga ook vinden, er schuilt een enorm gevaar achter deze vis. Ik wil niet zeggen dat er geen problemen met andere levensmiddelen, zoals varkensvlees en andere vleessoorten, zijn. Het enige wat ik wil is een punt maken over deze bijzondere vis en ik hoop dat u zal nadenken voordat u in de toekomst een pangafiletje uit het vriesvak vist.

Boeken over Panga en andere vis soorten.

Vis en zeevruchten Vis en zeevruchten

Hier een aantal feiten over panga die het vermelden waard zijn:

1. Panga’s zijn besmet met hoge concentraties van giftige stoffen en bacteriën. (arseen, industrieel afvalwater en giftige en schadelijke bijproducten van de groeiende industriële sector, metaalverontreinigingen, polychloorbifenylen (PCB’s), DDT en de metabolieten (DDTs), aan chloor verwante verbindingen (CHLs), hexachloorcyclohexaan isomeren (HCHs), en hexachloorbenzeen (HCB)). De Mekong rivier is een van de meest vervuilde rivieren van de wereld en dit is juist de plek waar de panga’s worden gekweekt. Toch wordt panga nog steeds aangeboden door de supermarkten, en wordt gekocht door het grote publiek dat vaak niet weet dat ze een besmet visje in hun karretje leggen.

2. Panga’s zijn verpakt en bevroren in vervuild rivierwater.

3. Panga’s zijn (voor en het weglaten) verwoestend voor het milieu. Panga’s worden gekweekt in (in weglaten) Vietnam. Het voedsel dat de Panga te eten krijgt komt uit Peru (later meer hierover), hun hormonen (die worden geïnjecteerd in de vrouwelijke Panga’s) zijn afkomstig uit China. (later meer hierover)

4. Wat ook niet bekend is over panga is dat hun voeding bestaat uit dode visresten, gedroogd en gemalen in een bloem. Dit product is afkomstig uit Peru. Daarnaast krijgen de panga’s maniok (cassave) en residu van soja en granen. Het spreekt voor zich dat dit voedsel niet lijkt op wat ze eten in hun natuurlijke omgeving. Het lijkt een beetje op de wijze hoe de gekke koeien destijds werden gevoed (koeien werden gevoed met koeien, weet je nog?) De panga voermix is totaal niet-gereglementeerd dus er worden zeer waarschijnlijk nog een aantal andere schadelijke stoffen en hormonen in de mix gegooid. De panga’s groeien 4 keer sneller dan in de natuur… ja, wat zit er nu precies in hun voedsel? Panga’s worden geïnjecteerd met gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen!

5. Panga’s worden dus geïnjecteerd met urine! – Geen idee hoe ze dit hebben ontdekt maar het is een feit dat als ze de panga injecteren met urine vol vrouwelijke hormonen afkomstig van de gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen, de vrouwelijke panga’s sneller groeien en de productie van hun eieren sneller verloopt (een Panga produceert ongeveer 500.000 eieren in één keer). Deze urine is afkomstig van een farmaceutisch bedrijf in China.

6. Je krijgt waar je voor betaalt. Laat je niet verleiden door de waanzinnig goedkope prijs van panga’s. Is het de moeite waard om je gezondheid op het spel te zetten?

7. Kopen van panga´s ondersteunt de gewetenloze, hebzuchtige bedrijven die zich geen zorgen maken over de gezondheid en het welzijn van de mens. Ze zijn alleen bezorgd over de verkoop van zoveel mogelijk panga´s aan nietsvermoedende consumenten.

8. Het eten van pangafilet zal u ziek maken. Als (om redenen in 1. hierboven) u nog niet meteen ziek wordt (braken, diarree als gevolg van een ernstige voedselvergiftiging) dan kan ik u feliciteren: u heeft een ijzeren maag! Maar je hebt altijd nog een behoorlijke berg gif in je lichaam gekregen.

Nog een opmerking: als gevolg van het gigantische aanbod aan panga´s zal het zeker terechtkomen in andere voedingsmiddelen zoals: surimi (vis in die roze stickjes) en waarschijnlijk in dierenvoedsel. (Waarschuw uw honden en katten!)

Pangafilet die in Frankrijk in de supermarkt ligt is overigens ook in Nederland te vinden. Wil je een alternatief voor pangafilet, dan kun je het beste koolvis op het menu zetten.

Update: ASC Keurmerk voor Kweekvis

Op maandag 20 augustus 2012 is mede dankzij het Wereld Natuurfonds in Amsterdam het ASC keurmerk gepresenteerd. Naast het MSC keurmerk voor wild gevangen vis kun je dankzij het ASC keurmerk in de supermarkt duidelijk zien of de vis op een verantwoorde manier is gekweekt. Lees meer over dit keurmerk in het artikel: “ASC keurmerk voor Panga en Tilapia Kweekvis

Standpunt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Uit onderzoek naar de aanwezigheid van chemische contaminanten in kweekvis en visvoer en naar het voorkomen van resistentie tegen antibiotica in kweekvis geïsoleerde microorganismen, kan worden geconcludeerd dat de consumptie van kweekvis geen specifieke gezondheidsrisico’s veroorzaakt. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft een document over het eventuele risico van kweekvissen gepubliceerd.

Meer artikelen over vis

Lees het artikel: Eet minder verse vis
Bekijk een documentaire over Panga Filet (Franstalig)

Jouw mening over Pangafilet en Tilapiafilet

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds van plan om een lekker stukje Panga in de pan te gooien? We zijn benieuwd naar jouw mening.

Het bovenstaande artikel is onder andere gebaseerd op deze informatie.


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

249 Reacties

 1. Dankjewel voor deze info. Het gaat om industrialisatie van de natuur, helaas. Wie zegt dat dit niet met alle andere vissen ook niet gebeurd? Hoe kunnen we in het Westen überhaupt een ingrediënt vertrouwen? Alles is product. Wij zijn ook als consument een product voor de marktwerking en rendement samenleving. Ik merk dat ik niks meer kan vertrouwen.

 2. ik vind panga erg lekker, maar na dit alles gelezen te hebben zoek ik wel wat anders zoals wijting of kabeljouw schol kibbeling

 3. Ik wist van niks en ben zelf bezig met bodybuilding.. Dit betekent dat ik 5 x per dag 200g pangasiusfilet moet eten. Dus 1kg per dag. Te veel vis is sws niet goed maar ik leef nog en ben ook hartstikke gezond gelukkig. (Bloedtest ook gedaan voor controle bij star)

 4. De Panga is een totaal andere vis dan de Pangasius. Vreemd dat dit door de diverse onderzoekers niet vermeld wordt!!!
  Volgens Wikipedia : “De Panga (Pterogymnus laniarius) is een straalvinnige vis uit de familie van zeebrasems en behoort derhalve tot de orde van baarsachtigen. De vis kan een lengte bereiken van 45 cm. Pterogymnus laniarius is een zoutwatervis. De vis prefereert een subtropisch klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan. De diepteverspreiding is 20 tot 150 m onder het wateroppervlak.
  Pterogymnus laniarius is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. In de hengelsport wordt er weinig op de vis gejaagd. Deze vis is overigens niet de vis die in Nederland als panga wordt verkocht. Dat is de Pangasius pangasius, een reuzenmeerval die het meeste in de Mekong-delta van Vietnam wordt gekweekt.”

 5. Ik hoop dat iedereen die hier een reactie heeft geschreven zich echt nooit, en dan bedoel ik echt nooit laat verleiden om door een drive van de bekende hamburger ketens te rijden. Ook niet als je net van wintersport terugrijd, en het is laat en je moet nog eten.
  Want van die zooi ga je pas echt dood!
  Mocht je dit toch soms doen, dan vind ik dat je beter je mond kunt houden.
  Denk dat je in dat geval beter een paar moten Panga kunt eten.
  Tip: eet gevarieerd en met maten. Vind het veel gezeur, en zie alleen maar dikke mensen om mij heen.

  • Ja, en tegenwoordig is alles zogenaamd schadelijk… Stilzitten, niks eten en stoppen met ademen is het overigens ook

 6. Ik weet het al een aantal jaren ,heb ooit eens een uitzending gezien over het kweken van deze vis ,nou k nooit meer deze vis ,schandalig dat dit allemaal maar mag gebeuren met ons voedsel ,als het maar goedkoop is ,,,,,EN DAN krijg je deze toestanden .

  • Vorige week ben ik een weekje naar Vietnam geweest om te gaan kijken hoe de Pangasius daar wordt gekweekt en verwerkt. In België heeft deze vis vooral een slechte naam. Maar wat is daarvan waar?
   Panga is en blijft natuurlijk een vis met weinig smaak die we in de restaurant keuken niet geen tegenkomen.

   Hun verhaal in korte lijnen.

   Pangasius werd gepromoot als alternatief voor witte vis, de verkoop liep ontzettend goed.
   De export steeg en er kwamen verschillende comboys bij die snel geld wilden verdienen.
   De panga kreeg een slechte naam
   Sinds 2010 werd de panga industrie opgekuist en is de vis die wordt ingevoerd naar België voorzien van labals zoals ASC (duurzaam gekweekte vis) en Haccp, …

   Ook de slechte verhalen werden in twijfel getrokken. Deze zouden vooral geschreven zijn door concurrenten omdat ze hun verkoop zagen dalen door de Panga. Ik moet zeggen, na een bezoekje aan de farm en factory zou ik met mijn foto’s ook een enorm slecht artikel kunnen schrijven. Het is te zien of je eerlijke tekst bij de foto’s zet. “Vis die niet voldeed aan de normen”, “afvalverwerking”, enz… .

   Nu had ik graag van enkele chefs hun menging omtrent Pangasius geweten.

   – Wat vind u over het algemeen van Panagasius?
   – Kan gekweekte vis een duurzame oplossing zijn voor de overbevissing in onze Noordzee?
   – Mag ik uw mening gebruiken in mijn artikel?

   Alvast bedankt,
   Kris

  • De onderstaande informatie ontvang ik vandaag van foodwatch

   De Europese Commissie is van plan om de maximumgehaltes van kwik in vis te verhogen. Consumenten worden daardoor aan hogere doses van dit giftige metaal blootgesteld. Dat blijkt uit voorstellen van de Europese Commissie die consumentenorganisatie foodwatch in heeft mogen zien. Op 21 september volgt naar verluidt een overleg over deze plannen met een commissie van experts. De consumentenorganisatie roept de Europese Commissie op om af te zien van een versoepeling van de maximumgehalten van kwik in vis.

   Daarom start foodwatch vandaag een mailactie gericht aan de Europese Commissie. “Deze plannen zijn absoluut niet in het belang van de consument. Ze gaan regelrecht in tegen de wetenschappelijke consensus dat kwik heel giftig is en zo min mogelijk in ons voedsel terecht moet komen “, stelt Jurjen de Waal, woordvoerder bij foodwatch.

   De nieuwe maximumgehalten van het giftige kwik zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke standaarden die toezien op de volksgezondheid. De voorgestelde waarden komen voort uit de hoeveelheid kwik die daadwerkelijk in bepaalde vissoorten wordt aangetroffen. Sterk vervuilde vissen met een hoog kwikgehalte krijgen daardoor een hoger toegestaan maximum, vissen met een laag kwikgehalte krijgen een lager maximum. De Europese Commissie wil op basis van deze aanpak zo de toegestane kwikwaarden bij roofvissen verdubbelen (van 1 tot 2 milligram per kilo vis). Anderzijds wil ze de maximumgehalten voor vissoorten met lage kwikgehaltes verlagen (van 0,5 tot 0,1 milligram per kilo vis).

   Volgens foodwatch is dit laatste voornemen vooral een “truc” om de versoepeling van de maximumgehalten te camoufleren. Kleinere vissoorten hebben namelijk zulke lage kwikwaarden dat ze nu al voldoen aan de geplande, verscherpte maximumgehalten – de nieuwe waarden zullen dan ook niet leiden tot een lagere inname van kwik door consumenten. De geplande versoepeling van de maximumgehalten bij roofvissen daarentegen leidt wel tot een duidelijke verhoging van de blootstelling aan kwik.

   “Uiteindelijk krijgt de consument meer kwik binnen. De verscherpte normen voor kleinere vissen levert geen verbetering op, terwijl de versoepeling van de maximumgehalten voor roofvissen de blootstelling van mensen aan kwik verhoogt. Dit is een perverse maatregel, waarvan alleen de visindustrie profiteert; en wel ten koste van de gezondheid van consumenten“, stelt Jurjen de Waal van foodwatch.

   Onderzoek van de Europese voedselautoriteit EFSA toont aan dat vooral grote roofvissen aan de top van de voedselketen, zoals zwaardvissen en tonijn, vaak hogere kwikgehaltes hebben dan volgens de huidige regels is toegestaan. Bij zwaardvissen mag op dit moment bijvoorbeeld circa 50% van de visvangst niet worden verkocht. Na de voorgenomen versoepeling zou dit nog maar 14,5% zijn.

   Kwik is een extreem giftig metaal. Door menselijk handelen, vooral door de uitstoot van kolencentrales en het gebruik van vervuilende pesticides, komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht om daar – vooral in de vorm van het nog giftigere methylkwik – door vissen te worden opgenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt consumenten en noemt kwik in haar top tien van chemische stoffen die de volksgezondheid bedreigen. Vooral zwangere vrouwen en (ongeboren) kinderen lopen extra veel risico. Methylkwik kan onder meer neurologische schade veroorzaken aan het zenuwstelsel en de ontwikkeling van de hersenen bij foetussen verstoren.

   foodwatch roept de Europese Commissie op om de voorgenomen versoepeling van de maximumgehalten niet door te zetten maar het probleem bij de kern aan te pakken. ‘In plaats van te sjoemelen met de maximumwaarden van kwik in vis zou de Europese Commissie werk moeten maken van het falende industrie en milieubeleid waardoor kwik onze wateren vervuild’, aldus foodwatch.

   bron: foodwatch

 7. I woon in Mexico en eet sinds december veel panga, bijna elke dag, omdat ik dacht dat vis zo gezond was en het is goedkoop. Maar sinds eind december heb ik ook een huidziekte…dermatitis numular volgens de laatste dermatoloog. Heb 5 doctoren geraadpleegd. De rede ervan is niet bekend maar het wordt wel eens verband gebracht met stress en allergie. Ik heb dit nog nooit gehad maar ik vermoedt dat het door de panga komt. Ik ga t niet meer kopen.

  • ik heb gehoord dat er ook wormen in zitten. ik koop die vis echt niet, is heel ongezond. geef mij maar kabeljauw.

 8. Een schnitzel vd supermarkt is nog ongezonder als je dat elke dag zou eten .Het is meer toevoeging van stoffen (hulpmiddelen) dan dat het vlees is …smullen maar!

  • Nou idd.eens! ik ga het zo eten talapia. Moet je kijken wat een e producten er in bv een.cordonbleu zitten en toevoegend middelen…..niet normaal!

 9. HEB VANDAAG PANGA GEKOCHT HEB OOK TELEVACTS GEZIEN MIJN PANGA GAAT ONMIDDELIJK DE VUILBAK IN

  Hallo he ! Zonde want als hij nog vers is dan heb je nl een prima hap op je bord ,snoekbaars uit zoetwater moet je ook niet elke dag eten .Het is niet erger als dat en bovendien de noordzee is ook niet erg fris meer vissen zitten vol plastic endergelijke.Overal is vervuiling maar je moet toch wel eten en Pangia in het bijzonder is heus niet veel vervuilder ,je krijgt daar helemaal niets van .Uitlaatgassen om je heen zijn ook niet denderend gezond, al de “E” nrs niet waarmee ons voedsel word volgestouwd word en zo kan je wel eeuwig blijven doorgaan .En toch word men 80 of ouder dus maak je niet zo druk ,zonde van de verse vis om weg te gooien vind ik.Dat klinkt een beetje verwend als ik het mag zeggen.Typisch wegwerp maatschappij gedrag er is toch genoeg.

  • Ik had er eerst maar eens van geproefd. Overdreven toestanden en zonde om die vis weg te gooien. Ik zou als ik jou was helemaal stoppen met eten en een infuus aan laten leggen, dan weet je wat je binnen krijgt. Ooit wel eens nagedacht wat Monsanto kweekt en in je voedsel stopt? Dan kun je niets meer eten. Heb je het bericht van Vara Kassa gelezen? Als je je leven lang minstens 21 kilo van deze vis per DAG eet KAN het schadelijk zijn. Heb jij ooit wel eens 21 kilo van iets gegeten op 1 dag?

 10. CIJFERS?

  Trifluralin en Chloorpyrifos
  In een vismonster van importeur Marmaris in Spakenburg is 0.018 mg/kg Trifluralin en 0.06 mg/kg Chloorpyrifos gevonden. In een vismonster van Albert Heijn is 0.007 mg/kg Trifluralin gevonden. En in een vismonster van groothandel Makro is 0.046 mg/kg Trifluralin gevonden. Volgens milieudeskundige professor Lucas Reijnders zijn deze bestrijdingsmiddelen, want dat zijn het, verboden in de EU om gebruikt te worden voor producten die bedoeld zijn voor consumptie. De officiële reden voor verbod zijn zogenaamde milieuoverwegingen. Maar volgens Reijnders zijn er echter ook zeer sterke aanwijzingen dat trifluralin het risico van kanker van het spijsverteringskanaal vergroot. Blootstelling aan kleine hoeveelheden chloorpyrifos wordt in verband gebracht met een vergrote kans op de ziekte van Parkinson.

  Europese wetgeving
  De nVWA is niet wettelijk verplicht om de consumptievis in het algemeen te controleren op residuen. Er zijn namelijk in Nederland (en Europa) geen specifieke normen voor residuen van bestrijdingsmiddelen in vis en daarom kan er discussie ontstaan of de gevonden waarden van Trifluralin en Chloorpyrifos schadelijk zijn voor de gezondheid. Prof. Reijnders is van mening dat het wel degelijk gevaarlijk voor de gezondheid kan zijn, zeker op de langere termijn. “De gevonden waardes van Chloorpyrifos zitten net boven de toegestane hoeveelheid die op voedingsmiddelen mag zitten. Bij Trifluralin zijn de vondsten in sommige monsters hoger dan de toegestane hoeveelheid. De stoffen zijn niet van dien aard dat je er direct van omvalt maar het gaat hier om een opeenstapeling van stoffen. En met name met deze stoffen is er een vergrote kans op een opeenstapeling op langere termijn.” Het nieuwe VWA vindt dat de gevonden waarden niet schadelijk zijn voor de gezondheid. De gevonden gehalten zijn volgens hen erg laag en voor dat iemand zoveel Chloorpyrifos en Trifluralin binnen krijgt dat het wel schadelijk zou zijn, dan zou een volwassene gemiddeld zijn leven lang dagelijks meer dan 11 respectievelijk 21 kg van de vis moeten eten. Maar desalniettemin nemen ze de gevonden resultaten in het onderzoek van Kassa wel serieus en heeft het nieuwe VWA besloten om de pangasiusfilet steeksproefsgewijs op residuen te controleren.

  * bron: vara kassa

 11. Ik woon al 4 jaar in vietnam en kan zeggen “Nederland importeer nou niks van vietnam of china” wat je wel niet leert over de voedsel in deze landen, is niet echt normaal te noemen en ook hoe de regering en al altijd maar de andere kant kijken en/of hun handje ophouden hier in vietnam. Hier in vietnam moet je ook heel erg uitkijken wat je koopt. Het is best een mooi land , maar dat soort dingen ergeren mij best mateloos. Maar het is wel de schuld van de europese regeringen dat dat gebeurt eigenlijk, want ze blijven importeren. Waarschijnlijk omdat het goedkoop is en er handel in zit. Het gaat altijd maar om geld he. Maar koop maar liever dus iets van binnenland, daar zitten toch meer gezondheiidsregels aan verbonden. Tuurlijk kan er bij sommige binnenlandse producten iets in zitten.Maar je bent daar toch dan met minder risico beter mee bezig. Succes

 12. Vis goed wassen en goed verhitten en daarnaast bestaan er kruiden die je verhelpen en beetje je eigen onderzoek niet van uit gaan dat de media het allemaal gelijk hebben of geloof waardig overkomen.
  We leven in een tijd perk dat het niet van zelf sprekend is dat onze voedsel veilige is, of wordt aangeboden.
  We hebben kritiek op alles en op iedereen en niet op de regering die het alles toe laat en met spelletje wordt gespeeld. Mensen wordt toch volwassen en anders kom uit je kinderen jaren.

 13. Vietnam was een oud kolonie van Frankrijk geweest en de meeste viskwekers zijn Franse bedrijven dan wel onder de toezicht ervan. Hier hebben we over mensen die paar pontjes te veel vinden of door de media geprogrammeerde mensen die zich niet met zelf gelukkige kunt zijn dus moet er wat kilo of pontjes dan wel onsjes. Deze mensen geloven heilige dat zij met magere en droge voer kunt afvallen en niet weten dat het product wat ze gebruiken alleen maar dikker maken. Mensen die water naar zee blijven brengen. Dus Pure Propaganda van de Massa media’s Want zij zijn ook de enige die het kunnen weten dat het vis vervuild is en met van alles nog wat ermee wordt gevoed en waar halen de vietnamees ook hun diervoer uit andere landen ook een kolonie van Europa. Over de hele wereld zitten deze groep mensen als een parasiet hebben ze over het wereld gezaaid. Frankrijk is fel tegenstander van communisme en ze zijn nog steeds niet vergeten de verloren oorlog en vooral die van Jesuit de grote oorlog sponsors of the world.

 14. Ik eet elke week minstens 2 keer een lekkerbek gemaakt van Pangasius. Er wordt te veel gezeurd over de kwaliteit van de vis, maar niemand is ooit met cijfers gekomen wat er aan schadelijke stoffen in de vis zit. Hier op Curaçao wordt verse vis gevangen, die afkomstig is uit het Waaigat, een plas die in verbinding met de zee staat, maar waar alle rioleringen op lozen. Ik heb vissers de vis zien schoonmaken en er stukken af zien snijden, die wil je echt niet op je bord hebben.
  Laten ze eerst eens met cijfers en lijsten komen wat er aan schadelijk stoffen in de Panga zit, zoals het nu gaat is het gewoon een hetze van de beroepsvissers, die de concurrentie niet aankunnen vanwege de door de overheid opgelegde vangstbeperkingen.

 15. Ik ben akkoord met veel mensen dat de vis die hier in de Noordzee gevangen wordt ook niet echt gezond is.mijn man en ik eten al heel lang pangasiusfilet van ah en zijn alletwee nog nooit daarvan ziek geworden.als je zo redeneert moet je niks meer eten.Geen fruit ook niet want dat wordt ook bespoten tegen het rotten.dus als je alles moet geloven wat er geschreven wordt dan heb ik dar mijn gedacht over en het is ook bewezen dat bio ook niet echt gezond is en veel geld kost.sorry mensen maar ik blijf die vis eten.

 16. Beste mensen,

  Mijn vrouw en ik zijn net terug van een reis door Indo China. We hebben de Mekongdelta uitgebreid bezocht. Ik kan u melden dat de Mekong benedenstrooms een open riool is. Het is werkelijk deprimerend..Ik zal niets uit de Mekong eten.

 17. Ik had voor de eerste keer 2 porties pangafilet gekocht uit de vrieskast bij AH en dacht “toch eens lezen waarom deze vis zo goedkoop is!”
  Zeer bedankt voor deze nuttige informatie want ook anderen waarschuwen voor deze goedkope en zeer vervuilde vis. Deze komt zeker niet op mijn bord vanavond!

  • Een kennis van mij kweekt Tilapia in Vietnam. Ook niet meer eten dus. Ik heb ze hier (Curaçao) als hobby gekweekt, ze vreten alles, kakken je bak vol en smaken heerlijk. Neem nou Paling, het zijn verrotte lijken eters, laat je die ook staan?
   Ik zie dat alle negatieve reacties niet onderbouwd zijn met feiten, alleen maar van horen zeggen…..

 18. Ik praat en lees zeer goed Frans taal ,inderdaad heb ik op de Frans televisie de documentaire gezien ,het is echt verschkkelijk
  ,als de eten van pansisus komt uit peru en chili,en de vietemeez weet niet wat voor eten het is ?
  Maar de vis zelf is heerlijk ..

 19. Noël, ik heb het niet over vis die 1 nacht er voor gevangen is, je hebt een leesprobleem. Ik heb het over zgn. verse vis, die al 2 weken op de boot ligt en 3 weken oud is voor het bij de consument komt. Ik heb op de Noordzee ook wel eens Gul gevangen die totaal verrot was van binnen. Het is gemakkelijk om alles af te kraken wat niet in je straatje komt, maar ik blijf liever eerlijk en realistisch. Er zit zeker ook geen kwik in de zeevis en ze zijn ook niet radioactief besmet zeker?
  Dan eet ik liever Pangasius, daar zit net zo veel rotzooi in als in gerookte paling.
  Natuurlijk ga ik aan jou niet vragen wat ik eet, ik ben door die giftige vis inmiddels 67 jaar oud geworden zonder ooit ziek te zijn geweest, dus het zal allemaal wel meevallen.
  En of het afgesloten is, maak jij niet uit. Anderen willen misschien ook nog reageren. Je hebt je van je beste kant laten zien.
  Fijne dag verder.

 20. Ik weet dat Panga een kweekvis is, maar ik reageerde meer op de reactie van Noël Pieters over de “verse zeevis”, die absoluut niet zo vers is als men doet voorkomen. Er wordt zo vaak een product afgekraakt en een ander product opgehemeld, terwijl van beiden wel wat negatiefs te vertellen is. Ik eet wekelijks Panga en ben nog nooit ziek geweest. Er zal best wel wat chemische troep in zitten, maar de zeevis die ik wel eens gevangen heb was ook niet altijd even gezond. Ik denk als je alles met mate doet, dat het allemaal wel meevalt.

  • We kunnen zo eindeloos doorgaan, het enige dat vaststaat is de giftge troep die doelbewust in de voeding van de panga zit (ik was in Thailand en bezocht de Mekong….met hun kweekvis)
   Dat er ook in andere wateren (noordzee) vervuilde stoffen zitten weet iedereen, maar uw beweringen dat de vangst van één nacht niet vers zou zijn ?
   Voor de rest eet ge wat u zelf wilt, de reactie van anderen spreekt voor zich.
   Afgesloten.

 21. Ik weet uit ervaring (maak het dagelijks mee) dat er nog vissersboten zijn die de kustvisserij bedrijven (één nacht op zee) en dus is die vis wel degelijk vers want is moeilijk te bakken in de pan
  dus best één dag wachten in de frigo, trouwens ik kuis die vis zelf (gutten) voor garnalen idem zelfde visserij één nacht en hoe werken de Nederlanders ? juist een paar dagen op zee.(ook voor garnalen !)
  Het is inderdaad juist dat de “grote” boten soms twee weken op zee zijn…..maar de vis behandeld men optimaal na gutten in het ijs (frigo’s en eigen ijsmachine aan boord)
  Het gaat er om dat men de eigen producten van ter plaatse beter koopt dan duidelijk vergiftigde rommel…….idem voor tijgergarnalen, en andere !
  N.Pieters Oostende
  I

 22. Het woord “verse vis” wordt in bovenstaand bericht schromelijk overdreven. De meeste vissersboten blijven gemiddeld 2 weken op zee. De gevangen vis wordt op ijs gelegd en vervolgens komen de volgende vangsten er bovenop. De “verse vis” is op de vismijn dus al minimaal 2 weken oud. Tel daar 3 tot 4 dagen bij voor de tussenhandel, dan is de “verse vis” bij de vishandel inmiddels 3 weken oud. Sorry, 3 weken vers….

 23. Wat gelul koop maar lekkere kabeltje of zalmpje bij ah of elders die als vers vis wordt verkocht voor van af 17,50 euro tot 27,- belachelijk toch we weten alemaal wat kweek is en welke vis is gekweekt
  vlees ook ingespoten met natrium enzooo 2-3 dagen in vleesfabriek tot er bi ah of c1000 is binnen wat is vers we kregen van slachting tot nederland driedagen vers gevaakumt vlees tot er in winkels er is is al bijna 7-10 dagen aan het verwerken.
  ik weet allen dat er blauwe vis soort meest kwalitatief soort is en de rest is minder voor al kweek vis blijf maar lekker betalen zalm 22,-euro per kg

  ik eet ook panga maar niet vaak

  • Ik vermeld graag dat ik wel het verschil ken tussen verse vis en rommel, ik woon namelijk op 500m van de vismijn waar er dagelijks verse kwalteitsvis uit de Noordzee en ijsland binnenbrengt
   in de viswinkels (aan de mijn) kan men de producten kopen.
   Er is ook brol uit de mekongdelta te koop, omdat er nu eenmaal voor bepaalden vraag naar is (door de leken “visliefhebbers”)
   De handelaar, die zelf zegt dat hij nu eenmaal verplicht is, verkoopt liever de eigen producten
   Ik kan u ook verzekeren dat de prijzen voor verse noordzeevis zeker meevallen; nl tong 8€ (7st/kg) 12€ -14€ 5st/kg) kabeljauw filet 8-12 €/kg haasjes 14-17€/kg
   Ten slotte “blauwe” vis…? in Oostende kennen ze ook “zwarte” vis de kenners weten wat dat is !!
   .

 24. Gekweekt Vietnam, Mekong…in water één rotzooi ! percelen die gretig “bewerkt” worden met antibiotica en andere schadelijke “voedingsstoffen”…….een totaal ongezonde vissoort de naam vis niet waardig.
  Dat men dat durft promoten voor nog grotere invoer in België (Zeebrugge) is onbegrijpelijk terwijl de lokale visserij tevreden moet zijn met een lage winstmarge voor uitstekende en verse noordzee producten
  Onlangs verklaarde een sterrenchef: ik maak daar mijn pan niet aan vuil !

 25. Mijn eten wordt mij thuisgebracht door het O.C.M.W.
  Het is heel lekker!
  Maar af en toe staat er ook pangasius op het menu.
  Ik neem dus aan dat er met die vis niks mis is. Deze keukens worden immers streng gecontroleerd
  door bevoegde diensten.
  En onder dat toezicht zal het invoeren van de etenswaren ook wel vallen.
  Moet ik mij ongerust maken ?
  Armand.

 26. Ik word altijd misselijk van panga, vandaar dat ik ging opzoeken wat er mis mee kon zijn en zo stuitte op deze pagina. Ik had al wat gelezen over vervuilde vis uit Azie. Panga hoort daar dus ook bij. Biologisch lijkt me nog het beste.

 27. Beste lezers,

  Ten eerste. PANGASIUS IS NOOIT VERS. Vers betekent vanuit de zee, zonder ingevroren te zijn geweest, meteen naar de groothandel en worden verkocht in de winkel. Panga word stikstof gewijs ingevroren en komt dan 3 maand later aan in Nederland.
  Ten tweede. Ik werk elke dag met panga, verkoop rond de 300 a 400 kilo in de week. Zelden, maar dan ook zeer zelden heb ik een klacht. Vaak gaat dit over het feit dat ze de vis ‘waterig’ vinden. Dit komt natuurlijk omdat het uit de vriezer komt, en daardoor vol met water zit.
  Ten derde. De mensen die zeuren over; Ik kan niet tegen kweekvis. Dit is complete waanzin. Waar haal jij je varkenslapjes, kipfilet, biefstukje etcetc?? Dat vlees is allemaal puur GEKWEEKT. Die kippen worden volgepropt, die varkens worden volgestampt met antibiotica en ga zo maar door. Waarom worden er dieren en vis gekweekt? Om aan de vraag van de mens te voldoen. Als wij allemaal een beetje minder vis en vlees gingen eten, hoefde er helemaal niks gekweekt te worden.

  mvg,

  Peter

 28. Lekker heb ze net in de oven liggen maar ja wat is tegenwoordig wel gezond
  De tomaten en komkommer word ook op isolatie materiaal rockwol gekweekt in de kassen lekker isolatie komkommers

 29. Ik eet al geruime tijd Pangafilets van queens in de grote zakken (1.25 kilo) of kleinere zakken en totaal geen problemen mee. Vraag me af of al die negatieve berichten hier serieus zijn of worden verzonnen.

  Queens is gewoon goede panga, gecontroleerd en getest.

  Groeten.

 30. Vandaag toch pangafilet gekocht er niet bij stil staand. Wordt de laatste keer. Wordt er wel heel moe van want er is telkens weer wat met bepaalde soorten eten. Soms heb je het gevoel dat je niks kunt eten :(

 31. Beste Carin,ik begrijp dat je niet blij bent maar dat mensen ziek worden komt vaker voor bij het eten van een stukje vlees(niet goed bereid op bijvoorbeeld de barbeque)dan bij een Panga of Tilapia fileetje.Mijns inziens is er gewoon iets fout gegaan bij het invriezen van het product,wellicht is het half ontdooid geweest en daarna weer ingevroren.het kan nooit aan de vis zelf liggen echt niet.En nee ik werk niet voor Queens ;-) haha Ik zelf koop de filet`s het liefst vers en vaar daar wel bij.

  • Ik ben er om eerlijk te zijn nog nooit ziek van geworden, heb het vaak genoeg bij anderen gegeten en zelf ook gemaakt, zij en ik kopen die diepvries producten en we hebben er allemaal nooit last van gehad, dus dit was wel even raar om te lezen toen ik op zoek was naar een pangafilet recept.
   Ik snap de hysterie rond dit soort dingen wel, maar krijgen we tegenwoordig niet overal al kanker van?

 32. Gisteravond met veel smaak Pangalicious lemon black pepper gegeten. Moest het bekopen met een maag die volledig op zijn kop stond! Hele nacht kwam het er van boven en onder uit!!! Voel me nog steeds zeer belabberd! Tijdje geleden ook al behoorlijk ziek van tilapia geweest. Nooit meer panga en tilapia vis op het menu!!!

  • maar 1 keer in m’n leven ziek geworden van vis. was van pangafilet v/d AH uit het vriesvak. behoorlijk ziek en niet een gewone voedselvergifting. alles draaide een paar dagen lang. raak die troep ook niet meer aan.

 33. vannacht met de hele familie ziek geweest van panga van de appie. zal jullie de details besparen.
  voor mij geen panga meer!!!!

  bart

 34. Zo slecht als dit artikel doet voorkomen is het echt niet.
  Kijk deze rapporten van de voedsel en waren autoriteit maar eens.
  Ik heb vanavond gewoon weer een lekker pangasiusfiletje op mijn bord liggen hoor! Ben er trouwens ook nog nooit ziek van geworden ofzo

 35. Tja mensen, is het nodig om je bang te laten maken. Een vieze vis? Tja, heb je wel eens een schoon varken gezien? Smul je van je exclusieve garnalen cocktail, die het poep en dode en verotte dieren eten? Volg je gevoel, zeg je, oke, maar gebruik daarnaast ook je verstand en dat is de raad die ik je wil geven en niet meteen door een artikel impulsief reageren is gezonder voor de rest van je leven. Geloof me, anders zul je gauw prooi worden van slimme marketingmensen en degene die het slimst een praatje kan houden heeft jou in zijn macht, succes!

 36. Ik heb de bronnen gecontroleerd en de informatie uit het bovenstaande artikel klopt inderdaad. Desondanks laat ik me niet gek maken omdat het is goedgekeurd voor verkoop in Nederland. Veel vis uit de supermarkt, maar ook bij de visboer is tegenwoordig kweekvis. Ik eet graag Pangafilet en tilapiafilet.

 37. Prima dat ze het aanraden, maar ik heb vanacht weer samen met mijn kindjes uren boven de wc gehangen door een ‘verkeerd gevallen’ pagafilet. Dit is niet de eerste keer. Voor ons geen pangafilet meer.

  BAH!!!

 38. Het Productschap Visserij Nederland heeft iemand afgevaardigd naar Vietnam om te zien, hoe erg het nu eigenlijk gesteld is met die pangasius.
  NIET erg. Integendeel: het Productschap moedigt de import van de panga juist aan.
  De kwekerijen kunnen de Nederlandse criteria ruimschoots aan.
  Waar die paniekzaaierij over de panga vandaan komt? Geen idee. De volgende keer mogen we weer geen melk drinken of zou je de vreselijkste aandoeningen krijgen van spinazie.
  Laten we nou maar gewoon eten wat we lekker vinden en ervan genieten. Want zeg nou zelf: het is bewezen dat genieten, stofjes in je hersens aanmaakt waardoor je gezond blijft. Dus….

 39. ik kwam dit filmpje tegen (youtube.com/watch?v=h1nEPzsFpc0).
  Mijn besluit staat vast, ik geen pangafilet meer!!!
  Maarten

 40. Als het zo erg is als hier word beschreven dan was het in Nederland allang niet meer verkrijgbaar in de schappen.Bovendien hoef je het niet elke dag te eten,zo af en toe eens een panga fileetje en je zal er geen dag minder lang door leven.Er zijn wel zoveel etenswaren die iets mankeren maar zolang je voldoende gevarieerd eet,en niet teveel van hetzelfde dan is er niks aan het handje .Zelf heb ik net 3 ons verse panga filet in blokjes gesneden,nu wat knoflook in de pan dan de blokjes panga.Na enige tijd de verse wokgroenten erbij plus Teriyaki wok saus,geserveerd met rijst en kroepoek .En een paar schijfjes zoetzuur erbij manmanman ,zalig !!!En morgen staat er weer iets geheel anders op het menu dus waar hebben we het over.Ik zou zeggen eet u smakelijk en volg je gevoel,men hoeft niet gelijk paniekerig te lopen doen hierover nergens voor nodig. Mvg,

  Dennis

  • Dennis, wij volgen ons gevoel en willen deze vis gewoon niet meer eten. Wij houden van zo veel mogelijk eerlijk en gezond voedsel. Daar hoort o.a. de antibiotica kipfilet van AH en dus de antibiotica Pangasius filet niet bij. Er is voldoende Noordzee vis verkrijgbaar die stukken gezonder is. Maar als het jou smaakt, prima.

  • Struisvogelpolitiek. Wij moeten alert blijven want verontreiniging is verontreiniging! We krijgen er veel te veel van binnen op alle mogelijke manieren.

  • Helemaal met je eens,geef af en toe aan meerdere mensen,(40) een pangaatje en tot op heden geen enkele zieke gezien na het eten of de dag erna,lijkt me een opgeklopt verhaal,en als we alles maar moeten geloven kunnen we beter stoppen met eten.

   Mvgr. Richard.

 41. Pangasius, ik geloof best dat die vis erg vervuild is als die uit de Mekong komt, maar er zijn namelijk nogal veel voedselwaren die niet milieu of mens verantwoord zijn. Iemand schreef hier over de Lidl en andere supermarkten dat ze een erg strenge controle hebben, . . Gewoon even om aan te tonen; genetisch gemanipuleerde zalm, te koop in de meeste supermarkten, (wordt niet gelabeld) wordt verkocht als een milieuvriendelijke oplossing om relatief goedkoop toch zalm op je bord te hebben. Zo wordt dat ook verantwoord door de supermarkten op bv hun website. Als je een beetje opzoekwerk doet zul je daar niet meer zo een trek in hebben. Als je vis wilt eten koop dan vis uit verantwoorde visvangst…Dat probeer ik toch..milieubewust dingen kopen in de supermarkt is niet makkelijk, maar als meer mensen dat zouden proberen krijgen de supermarkten daar grote signalen van van de de grote massa en zullen ze uiteindelijk hun rekken moeten aanpassen

  Groeten!

 42. Ik Kocht voor het Kerst diner voor 6 personen een pak Queens Pangasius filet, verpakking was gewoon geseald. Tot onze verbazing toen ik het pak open maakte, zat er een ander óper pak met maar 3 panagius filets, niemand durfde het nog op te eten, want wie weet wat men er ondertussen mee gedaan had!!!!!!!!, gekocht overigens bij Lidl den Bosch!!!! Zeer spijtig van het Kerst diner!

  • Vandaag (zaterdag 7 maart) heb ik van Hello Fresh de maaltijdbox ontvangen. Hierin zit ook Pangafilet uit Vietnam. Behalve het Label Hello Fresh met de mededeling “Pangafilet, gevangen in Vietnam” zit er geen enkel keurmerk op. Omdat er in het verleden nogal veel negatieve informatie is geweest (o.a. programma Kassa) over deze vis en de risico’s bij consumptie, zou ik graag willen weten of wij deze vis wel veilig kunnen eten.
   Kunt u ons een advies geven?
   Vriendelijke groet,
   Jan en Vera Pronk

 43. De grootste rotzooi dat men op de markt heeft gebracht. Als ex visser en nu vishandelaar verkoop ik sinds 1983 al altijd onze eigen , noordzeevis het beste die er is . Pangasius moet je eten als je ziek wil worden . Trouwens verkopen er zelfs restaurants het met naam en faam , daar stap ik nooit meer binnen .pangasius neen bedankt !!!

 44. laat je toch niet gek maken door quasi “wetenschappelijke” beweringen in artikelen van schrijvers die geen bijdrage kregen van, in dit geval AH, om een gunstig rapport te schrijven. Mijn ontlasting en urine komt ook via een omweg en wel een kleinere dan bij de Pangasius, weer uit de kraan en dat drink ik ongekookt. Vis wordt altijd nog gebakken! Er zijn kruiden, trassi bijvoorbeeld, dat is gemalen rauwe garnaal, die eerst een tijdje mag bederven, stinkt daarom vreselijk, maar wordt ook gekocht omdat het zo lekker is. Eigenlijk is dat hetzelfde wat de Pangasius te eten krijgt en dat mag wel? Onze VWA is de strengste van de hele wereld en heeft geen bezwaar tegen Pangasius. Na het artikel in Kassa hebben we hier bij mij thuis allemaal twee dagen Pangasiusfilet gekocht, ik kon de laatste hele voorraad met korting kopen want haast niemand wilde het hebben. Het was heerlijk en niemand is ziek geworden. Wij gaan het nu vaker eten. Ook Frankrijk, een gastronomisch land bij uitstek, verbiedt niet de import ervan! Hoe ziet die schimmelkaas er niet uit? Eten we toch ook? Ik snap echt niet hoe iemand die lekker eten koopt, dit in de vuilnisbak gooit vanwege een artikel van iemand die met geen enkel bewijs komt dat het gevaarlijk is en daar ook helemaal geen verstand van heeft of dit door deskundigen heeft laten onderzoeken. Daarnaast is bekend dat Lidl, net als Aldi, zeer strenge controle heeft op hun producten, om niet te worden nagewezen dat ze “goedkope rommel” verkopen. Daarnaast staat daar een heel groot concern achter. Kijk naar de test van chocoloade letters door gebruikers, die van Aldi was het lekkerste en het goedkoopste!

 45. ik wil toch even kwijt dat ik een overheerlijk pangafilet met knoflook en citroen peultjes en was rijst
  bij de albertheijn heb gekocht en is echt een super aanrader!!!!!

 46. Gisteren heb ik twee zakken pangafilet gekocht bij Lidl. Vandaag liggen ze alweer in de vuilnisbak. Voor mij geen kweekvis meer voorlopig.

  • Ik bak minstens 2 keer per week kibbeling van Panga filets, omdat wijting hier op Curacao niet te vinden is. Ik ben nog kerngezond en volgens mijn laatste bloedtest van 31 oktober heb i9k het bloed van een pasgeboren baby.(Ik ben 66).
   Ik zou me er niet zoveel zorgen over maken, als mijn lichaam 1 kilo Panga
   per week kan verdragen, dan kun jij best 1 visje eten zonder problemen.

 47. Het is nog veel grotere ramp zich aan het voltrekken over enkele jaren zal de gehele noordzee visserij instorten veel mosselbanken zijn al ernstig vervuild door microplastics is uit onderzoek gebleken die tasten het weerstands vermogen ernstig aan is aangetoond in een Franse medisch onderzoek die plastics kunnen niet weggefilterd worden en stapelen zich op in u lichaam.
  Kom in actie en teken de petitie

 48. Ik heb een pak pangafillet in de vriezer liggen maar ik durf het nu helemaal niet te eten. En wat vreselijk voor die vissen. Ik word er misselijk van.
  Hoe kan het dan dat de grote supermarkten als AH en Lidl het wel verkopen? Ik heb me indertijd ook zo druk gemaakt om het HALALvlees, dat AH verkoopt.
  Alles draait om geld, dat zie je ook hier weer.

 49. boeiend om te lezen, maar of het eten van gekweekte vis nu echt zo gevaarlijk is? Ik heb gehoord dat tijdens het bereiden van stoommaaltijden van Albert Heijn ook het e.e.a. mis kan gaan waardoor je er behoorlijk ziek van kan worden.

 50. De Voedsel- en Warenautoriteit in Nederland is ongeveer de strengste ter wereld.
  Ze staan wel best wat (redelijk onschadelijke) hormomen toe in voedsel, maar zware chemische stoffen mogen absoluut niet in het eten voorkomen.
  Het is totale onzin dat je waarschijnlijk meteen ziek wordt. Je kunt gerust een kilo’tje of 10 per jaar eten zonder dat er ook maar iets in je leven zal gebeuren.

 51. eergisteren een kilo pangasiusfilet gekocht (uit vietnam). Na enkele uren zowel ik als mijn vriendin naar de spoed wegens bloedvergiftiging.
  daar kenden ze het pangasiusverhaal wel…
  zal eerder door de bacterien van het vervuilde water zijn dan door de chinese urine of het arseen of andere chemische kankerverwekkende stoffen.
  ik raad toch iedereen aan geen vis meer te eten, geen wilde vis want er is al zo weinig meer over en ook geen gekweekte vis: nog meer problemen, zowel voor gezondheid als milieu als de vis zelf.
  beste is altijd biologisch en veel noten en granen die niet bespoten geweest zijn.

 52. Pfffffffff. Wat een ophef allemaal. Gekweekt of biologisch verantwoord of scharrelbeessies….. Mijn hemel. Oh ja, zelfs de verse vis is eerst ingevroren geweest!!!!! Haring is(moet zelfs) in gevroren geweest… Scharrelvlees, bestaat helemaal niet meer. (Tenzij je zelf kan slachten en een leuk optrekje hebt, maar ook dat mag niet meer…. Mensen als we al een groente tuintje hebben is het al niet gezond meer. Ga voor de gein eens 5 minuten met een witte zakdoek voor je mond door de natuur heenlopen. Kijk dan eens hoe dat er uit ziet. De wereld is zo F…… Vervuild. En dan maken we ons druk om een vis fileetje.!!!!!!!! Als diegene zich druk wilt maken, begin dan eerst eens bij onze belangrijkste overlevingspijlers…… Schone lucht, schoon water, minder stress door prestatiedrang en een menswaardige omgang met anderen….. Ik verzeker jullie, dan komt de rest vanzelf….. Wat een verspilde energie dit!!!!!

 53. Mooi dat iedereen hier pangafilet zwart gaat maken, maar dat Queens nu het ASC keurmerk voor de panga uit Vietnam heeft gekregen. Niet een beetje onterechte kritiek hier, gewoon een compleet inhoudsloos artikel.

  • Inhoudsloos? Jij werkt zeker achter de lopende band bij Queens Melissa? Het ASC keurmerk is pas sinds kort verschenen op de verpakkingen (onder andere van queens) jaren is echter vervuilde, verontreinigde en giftige vis verkocht in de Nederlandse supermarkten.

   Zie reactie 136 voor een update over het ASC keurmerk.

 54. Ik vind het flauwekul. Iedereen weet dat hete goedkoopste visje niet gezond is. Net als de goedkoopste kip, dat is de plofkip(zielig beestje volgepropt met medicatie). En dat gaat natuurlijk hetzelfde met vis. Hoe goedkoper hoe meer medicatie enz er in zal zitten. Ik eet 3 keer in de week Pangasius en vind het super lekker. Nog nooit ergens last van gehad(ik koop dan ook nooit de goedkope). Als je na het lezen van dit verhaaltje geen pangasius meer wil eten dan moet je ook stoppen met kip, varken, lam, koe….nog meer? Dan mag je alleen nog maar biologisch eten en dan ben je meteen 3x zoveel kwijt dan normaal. Meeste mensen hebben het er niet voor over(ik als arme student wel:P) als je goed koop vlees eet kun je deze vis sowieso ook blijven eten, het is neits slechter dan een kippetje of een varkentje :).

  Good luck toekomstige mede biologische eters

 55. ASC Keurmerk voor gekweekte vis: Op maandag 20 augustus 2012 is mede dankzij het Wereld Natuurfonds in Amsterdam het ASC keurmerk gepresenteerd. Naast het MSC keurmerk voor wild gevangen vis kun je dankzij het ASC keurmerk in de supermarkt duidelijk zien of de vis op een verantwoorde manier is gekweekt. Lees meer over dit keurmerk in het artikel:

  ASC keurmerk voor Panga en Tilapia Kweekvis

 56. De panga voermix is totaal niet-gereglementeerd dus er worden zeer waarschijnlijk nog een aantal andere schadelijke stoffen en hormonen in de mix gegooid. De panga’s groeien 4 keer sneller dan in de natuur… ja, wat zit er nu precies in hun voedsel? Panga’s worden geïnjecteerd met gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen!

 57. De meeste mensen willen pas luisteren als het bij het nieuws op tv is geweest. En dan is het te laat.
  Neem als voorbeeld de zieken geiten in Brabant. Mensen werden al jaren ziek, er waren zelfs enkele sterfgevallen, verschillende meldingen bij ministerie, niemand deed wat.
  Het hele gedoe was al jaren aan het woekeren toen er in NL iemand wakker werd en zich niet liet afschepen.
  Wat keuringsdienst van waren? Wat ministerie van gezondheid? Betreffende minister zit er nog steeds met droge ogen. Schaamteloos.
  Wat een vertrouwen, nog steeds.
  Slaap lekker door.

 58. Ik heb nu 3 maal deze vissoort gegeten, maar ondanks sterke maar 3 maal heel veel moeten braken hierna, ( 4,5 uur na het eten hiervan). Zijn er meer mensen met deze ervaring

 59. Beste mensen, ik heb zojuist de overheid gecontacteerd hierover en helaas hebben zij BEVESTIGD dat de pangasuis uit vietnam onder ongezonde omstandigheden wordt gekweekt. er is momenteel een onderzoek gaande.

 60. Onderstaand bericht via een inspecteur van de NVWA ( vroeger: Keuringsdienst van Waren) terug gehad.,

  Ofwel: niets anders dan smaad om deze vis verdacht te maken.

  Mijns inziens behoort de NVWA net zo ghhard tegen deze zwartmakerij op te treden als tegen vieze voedselverkopers.

  ________________________________________
  Van: Roessink, drs. G.L. (Gerard)
  Verzonden: maandag 30 juli 2012 9:51
  Aan: Henderikx, F.M.J. (Frans)
  CC: Akker, ing. J.C.M.M. van den (Joost); Lam, drs. G.A. (Albert); Mijnsbergen, drs. C.W. (Lia)
  Onderwerp: Re: Pangasius zit vol met gifstoffen en geneesmiddelen
  Beste Frans,

  Wij hebben de laatste 5 – 6 jaar voortdurend Pangasius onderzocht op milieu contaminanten en diergeneesmiddelen. En in een enkel geval hebben we een heel kleine overschrijding gevonden. Ik vermoedt dat dat komt doordat de Vietnamese autoriteiten heel goed weten dat de EU streng controleert aan de grens. De andere lidstaten doen dat ook en ook zij vinden nauwelijks of geen overschrijdingen.

  Vriendelijk groet .

 61. Heb vandaag het artikel gelezen en ben nog niet overtuigd.
  We eten deze vis regelmatig en het enige wat ons is overkomen is de ervaring van Dennis, mijn vrouw licht ook op maar een kniesoor, behalve ik dan, die daar op let.
  Dankzij haar heb ik het boek “De Da Vinci code” in één keer s’nachts uitgelezen en dat was toch een zware pil.
  Maar alle gekheid op een stokje, het zal misschien waar kunnen zijn maar als de “voedsel- en warenautoriteit” nog geen sjoege geeft om deze vis dan eet ik vrolijk verder.
  Er zijn zoveel produkten die allerlei rotzooi bevatten en daar lees of hoor ik bijna niets over.
  Dus mensen, eet lekker die vis, met een rood wijntje want een vis moet zwemmen, nietwaar, en laten we elkaar niet gaan opfokken om iets waar nog geen waarschuwing voor is gegeven.
  Eet smakelijk ;-)

 62. Leuk artikel, maar de pangafilet’s zitten in de pan en ik ga er zo weer lekker van smullen zoals ik al jaren doe. Heb er nog weinig last van, alleen dat mijn vrouw ’s nachts licht geeft maar dat heeft ook weer voordelen;)

  • Voel je jezelf nog steeds goed Dennis? Je merkt het vaak pas op de langere termijn. Ik ben er (nog steeds) goed ziek van.

 63. Joh, de poen voor de directeur is toch veel belangrijker dan jouw gezondheid. Wat kan hem/haar dat nou schelen dat je ziek wordt.

  En dat geldt ook voor die andere directeur waar die ene directeur z’n vlees koopt. En weer voor die weer andere directeur van de urinefabriek. Die kernerergie gebrukt voor de tv. Etc. etc. Duurt even, voor ze, we in de gaten hebben dat alles aan elkaar vast zit. Waarschijnlijk komen we erachter als het te laat is.

  Misschien moeten we eens uitrekenen wat de medische onkosten voor de samenleving zijn. En een health-tax/subsidie gaan invoeren. Als dan toch niets van andermans ellende willen weten.

 64. Nog iets anders…

  Een kilo verse rauw krabbenpoten bij de markt gekocht voor ongeveer 5 euro. Dit was 1 jaar geleden. Het was weekend, ik was lekker vrij en wilde feestvieren. Alle krabbenpoten waren besmet met pesticiden. Ik heb alle poten weg gegooid.

  Even later en na een aantal krabbenpoten te hebben gegeten, voelde ik een ‘branderig gevoel’ in mijn hoofd. Ik heb de hele dag in bed gelegen. Ik werd ziek van dat branderig gevoel in mijn hele hoofd en vooral door mijn hele hersenen. De branderig gevoel was zo erg dat ik telefonisch contact nam met het ziekenhuis en gevraagd of ik een arts aan de lijn kon krijgen. Ik werd zo ziek van de krabbenpoten dat ik een arts wilde raadplegen.

  Nooit meer rauw krabbenpoten gekocht.

  We worden langzaam vergiftigd met pesticiden en allerlei chemicalia.

  :(

 65. Dag allen,
  Graag wil ik u via deze weg zeer bedanken voor de waardevolle informatie dat u op deze site heeft geplaatst.

  Klopt! Alles klopt. Ik zal bij deze mijn verhaal en ervaring met u/jullie delen.

  Al een tijd had ik besloten dat ik meer vis wilde gaan eten dan vlees. Na lang te hebben nagedacht over het inslaan van nieuwe wegen op het gebied van gezond eten koos ik dus voor panga en tilapia filet te gaan eten.

  Al vanaf de eerste dag viel mij op een rare smaak aan pesticides in het visfilet. Vooral bij bepaalde stukken was de smaak aan pesticide zeer sterk. Helemaal geschrokken heb ik het stukje visflet in mond uit moeten spugen. Ik kreeg vervolgens buikpijn en migraine. Vooral het effect in mijn van de pesticide heb ik duidelijk wel kunnen merken.

  Juist uit zorg heb ik vandaag besloten onderzoek te laten uivoeren in de net tot ik via google jullie site aantrof.

  Precies net als ik dacht…een vis idd vol pesticides. Ik ga wel een fysieke klacht indienen tegen Queen Products in Nederland. Een zak pangafilet kost maar 2,99 euro en er zitten rond 4 stuks binnen.

  Best goedkoop…maar hoe duur is mijn eigen, onze eigen gezondheid???

  Dus bij deze lieve mensen,
  Nogmaals bedankt.
  Mvg,
  Maria

 66. Wat een geneuzel allemaal! Als we allemaal eens wisten hoe we aan ons vlees en groenten komen… Gewassen worden bespoten met de meest bizarre producten om bacterien op bacterien te verdelgen… vee wordt ingespoten met weet ik veel wat… laten we met zn alle nou gewoon eten wat we willen en elkaar niet lopen bangmaken met allerlei spook verhalen… In nederland geld nog altijd de voeldsel en warenwet… wanneer zij zeggen dat iets een risico is, is het vroeg genoeg om elkaar bang te maken.

 67. Wij gaan het dadelijk weer eten en poetsen daarna onze tanden met het giftige Sodium fluoride en spoelen deze met het giftige Sodium fluoride wat in ons water zit .
  Niets is meer veilig voor ons steek je neus maar eens buiten de deur .

 68. Ik begrijp de reacties dat t allemaal wel mee zal vallen. Maar mijn vriend en ik hebben Dus wel n voedselvergiftiging opgelopen na het eten van dit visje. Ik was niet op de hoogte van de “gevaren” van panga, Tot een collega me hier over vertelde nadat ik ziek was geworden. Ik gooi de resterende vis weg en waag me er in ieder geval niet meer aan. Ter info, we hebben de filet van het merk queens op.

 69. ik heb laatst nog pangafilet gehad, met zn 5en, en niemand is er ziek van geworden, vandaag staat het weer op het menu, en nu lees ik dit..

  maar ja het is wel lekker en ik ben er niet ziek van geworden, dus ik vertel tijdens het eten dat over die urine wel even, meer voor mij !

  en ik geloof niet dat ze elke vrouwelijke vis injecteren, en dan moet je ook nog kijken welk geslacht het is..

  ik blijf het gewoon eten, want heb het al 2x gehad en nergens last van gehad, 1x in een restaurant zelfs, en mijn grootmoeder die altijd overal wel ziek van word, zoveel pech heeft die vrouw, ook al voor de 7de x kanker… en zij werd niet eens ziek van de pangafilet,

  • Vrijdagavond Pangafilet gegeten in een restaurant. Het hele weekend flink beroerd geweest in mijn maag en buik. Nu gaat het wel weer maar de volgende keer let ik wel beter op.

 70. ik heb laatst nog pangafilet gehad, met zn 5en, en niemand is er ziek van geworden, vandaag staat het weer op het menu, en nu lees ik dit..

  maar ja het is wel lekker en ik ben er niet ziek van geworden, dus ik vertel tijdens het eten dat over die urine wel even, meer voor mij !

 71. ik heb inmiddels 5 mensen gesproken die allemaal hetzelfde zeggen in deze vis, dus nooit meer..
  ik heb echt mijn honden ervoor na laten kijken bij de dierenarts..
  ik zou het mezelf nooit vergeven als ze er ziek van zijn geworden…

 72. helemaal mee eens bob de bouwer ik werk zelf op een palingkwekerij wat daar allemaal voor onzin over verteld word gewoon eten wat je lekker vind als het je tyd is ga je toch laat je niet oplegen en voor de sojaboon worden hele oerwouden platgebrand goed bezig hoor .

  • toch eet ik het niet meer..

   heb er menig slecht nieuws over gehoord over deze vis…

 73. Niks van wat we tegenwoordig door onze slokdarm jagen is gezond…gezond voedsel bestaat niet meer…
  Dat terzijde, denken jullie dat de kipfilets die jullie kopen “gezond” zijn? of die lekkere steak?

  of voor de vegetarische lullerds, al die sojascheutjes? alsof daar geen chemicalieen bij aan te pas komen? Komop, get real.

  Eet gewoon panga filet, wordt oud, sterf als de statistieken dat van je vragen en geen haan die ernaar kraait.

  Sites zoals deze zorgen er alleen maar voor dat het kanonnen vlees gaat rondlopen als kippen zonder kop in blinde paniek want oh mijn hemel ik heb een pangasius filet binnen.

  Ik heb wel eens horen zeggen dat je van groene groenten, ja juist, groene groenten zoals sla, courgette, komkommer, spinazie kanker krijgt in je milt.

 74. Heb net 2 zakken gekocht ( jawel in de aanbieding ) nu ik dit zo lees denk ik dat ik ze allemaal maar tegelijk opeet ben ik daar ook weer vanaf ;) en de voilgende x me eigen goudvisjes maar weer opbak.

  • Wij hebben het al zo vaak gegeten en NOOIT ziek geworden vinden het heerlijk, de honden gaan hier echt niet aan dood , hadden wij het al moeten zijn.
   Kijk maar eens wat er in de tandpasta en water zit puur vergift Sodium fluoride .

 75. oeps!!!!

  ik heb vandaag panga vis op..deze was in de reclame bij coop…
  moet ik me nu zorgen gaan maken!!!

  en mijn honden hebben het ook op…is dat slecht?

  • @visboerinnetje,

   Jij overleeft het waarschijnlijk wel, zeker op de korte termijn zul je weinig merken.

   Over je honden zou ik me wel zorgen maken. Ben je aan ze gehecht? Anders even naar de dierenarts.

   Sterkte!

 76. Die pangafilets, lekker goedkoop aan het vriezen in de supermarkt, hadden wij voor vandaag als verassingsmenu erop gezet. Tijdens het opsmullen beloofde ik m’n dochters een staaltje natuurlessen, en dus na het eten even op zoek te gaan naar hoe de niet-fefileerde versie er mag uit zien en vooral ook waar ze leeft en hoe ze overleeft. We hadden ons toch wel aan een ietwat romantischer versie van het verhaal verwacht. Nu we hier alledrie met de stuipen op het lijf zitten met de toch wel wat gevoelige darmpjes en maagjes na de buikgriep van vorige week, weten we even niet wat ons te wachten staat. Als we er nog de energie voor vinden, dan komt hier binnenkort het verslag! Maar, momenteel denk ik (gezien de vele chemische ingrediënten) dat we (enkel indien de gegeven info klopt) het effect idd pas op de lange termijn mogen verwachten. Wat zit er immers niet allemaal in medicatie? Is ook niet zo gezond als je ze blijft slikken, nietwaar. Gezien mijn maag toch wel de gewoonte heeft mij vrijwel meteen een signaal te geven over hoe het er in de nabije toekomst mee zal gaan, vermoed ik nu meteen geen vreemde bedoeningen.

 77. Wat een bullshit. Zo zit bijna bij elk voedsel een verhaal achter.
  wat een onnodige bangmakerij.
  Ik eet veel vis en vaak pangas en nee nooit ziek van geworden, ben kerngezond

  • De uitwerking van het eten van verontreinigde vis is pas merkbaar op de langere termijn. Net zoals bijvoorbeeld asbest. Dus dat jij je op dit moment kerngezond voelt wil niet zo veel zeggen noa.

 78. Ik heb het artikel gelezen en ben er erg van geschrokken. Toevallig had ik die vis ook in me vriezer liggen want het was in de aanbieding bij de C1000 en ik vond het al goedkoop drie zakken voor 5 euro.
  Ik heb alle drie de zakken meteen in de prullenbak gegooid. Zonde van me geld maar me gezondheid vind ik veel belangrijker.

 79. Zou best kunnen kloppen geen flauw idee ik woon niet in Vietnam waar ze het dan zouden kweken dus ik kan daar geen uitspraak over doen.
  Wel weet ik dat mensen die het eten dit gelezen hebben en zeggen dat ze flink aan de schijt raken dat het daar waarschijnlijk vooral tussen de oren zit.
  Ik eet geen vlees, wel vis en ik heb nooit last gehad van een stukje pangafilet.. Het is nooit terug uit m’n mond komen zwemmen laat ik het zo zeggen!
  Als ik zeg dat je van kunstgras kanker kunt krijgen ga je dan ook opeens niet meer voetballen of hoe zit het?
  Of het nou een broodje aap verhaal is of niet we zullen toch moeten eten en je wilt niet weten wat er in sommige producten zit dus laten we dat lekker zo houden ik heb tenslotte nog nergens gelezen dat iemand dood is gegaan aan de gekke pangasius ziekte of wat dan ook.

  Groetjes,
  Charlotte

 80. hallo,lees het artikel wist er al wat van maar bij de aldi ligt het gewoon van vietnam dus ,en die duitsers zijn zo alert….

 81. Hallo mensen,

  Ik heb hier geen woorden voor. Echt en ongelooflijk verhaal.
  NB. he tis nog steeds te koop in een aantal supermarkten.
  Schandalig hoor!

 82. Zoooo 2008 ;D Sorry, maar vele zogenaamde feiten zijn allang weerlegd. Daarbij vind ik het waarschuwen nogal onzinnig, aangezien merendeel van de mensen in NL gewoon hun opgepompte kiloknallers wegwerken en het ze waarschijnlijk nog minder interesseert wat een niet-zoogdier voor leven heeft en hoe het word gekweekt.

  Ook heb ik geen ijzeren maag, maar eet met enige regelmaat zo’n vervuilde panga. Als ik een kiloknaller speklapje zou nuttigen, zit ik wel een paar dagen met flinke krampen, ook omdat mijn lichaam dat niet gewend is. Toch ook wel weer vreemd dat ik met scharrelvlees/bio+ geen last heb…

  • Hoi Eline,

   Ik heb juist het omgekeerde. Ik weet dat kiloknallers niet goed staan aangeschreven. De kip wordt ingespoten met antibiotica en door de centrifuge gegooid met water om meer gewicht te krijgen maar het smaakt me heerlijk en ik wordt er niet ziek van. Een andere ervaring heb ik met scharrel en bio vlees, het gaat me niet om de prijs, ik vind het geen probleem om meer te betalen voor een stukje goed vlees, maar ik krijg er dus buik krampen van. Heel jammer, maar ik ben veroordeeld tot kiloknaller vlees.

   Wat de Panga betreft, hier kan ik ook niet tegen, zelfde klachten. Of het nu door de verontreiniging tijdens het kweken ligt zoals in het artikel hierboven staat, of door iets anders. Voor mij geen Panga en Tilapliafilet meer!

   Maikel

 83. Ik ben het met hierboven (Bas) eens.
  Hier in Nederland is gewoon controle op alle voedselsoorten, en als hij echt zo giftig was, werd het hier niet verkocht.
  Ook heb ik het al een aantal keer gegeten, en nooit ziek van geweest!
  En vanavond eten we ook weer lekker Panga filet :)

 84. Vrouwen urine? Het verhaal begint nog redelijk.. tot er word gesproken over vrouwen urine, dat is hcg. Dat word in nederland verkocht als afvalproduct.

  Niets mis mee. Bovendien, wat denk je dat er in kip zit ? En wat voor smerig beest en varken is..

  Meest vervuilde rivier… Ach er is onderzoek gedaan en het blijkt dat het niveau van gif etc is toegestaan. We leven in nederland, daar is gewoon controle op voedsel. Wanneer vergiftigd lag het echt niet in de schappen van de supermarkt.

  Er bekruipt mij het vermoeden dat visserij nederland een offensief is begonnen tegen goedkope vis..

  • Het Productschap Visserij Nederland heeft iemand afgevaardigd naar Vietnam om te zien, hoe erg het nu eigenlijk gesteld is met die pangasius.
   NIET erg. Integendeel: het Productschap moedigt de import van de panga juist aan.
   De kwekerijen kunnen de Nederlandse criteria ruimschoots aan.
   Waar die paniekzaaierij over de panga vandaan komt? Geen idee. De volgende keer mogen we weer geen melk drinken of zou je de vreselijkste aandoeningen krijgen van spinazie.
   Laten we nou maar gewoon eten wat we lekker vinden en ervan genieten. Want zeg nou zelf: het is bewezen dat genieten, stofjes in je hersens aanmaakt waardoor je gezond blijft. Dus….

 85. Gisteren weer pangasus filet gegeten van AH. En vannacht was het weer raak, erg misselijk, overgeven en diaree. Na een aantal keren zowel van boven als onder er alles uitgegooid te hebben was het ergste weer voorbij en de volgende ochtend ging het weer wel.
  Toeval deze voedselvergiftiging en pangasus?
  Nee, een aantal maanden precies hetzelfde, ook na het eten van pangasus filet van AH. Voor mij is het nu duidelijk, geen pangasus meer. Na het lezen van bovenstaand stuk weet ik nu ook waarom in ziek ben geworden.
  Wat ik wel vreemd vind is dat mijn familieleden, vrouw en 2 kinderen van 6 en 10 jaar, beide keren nergens last van hebben gehad!

 86. Volgens mij weer een compleet uit de duim gezogen verhaal van een vegetarisch persoon…

  Het hele verhaal kan rechtsteeks de prullenbak in i.p.v. de pangasius.
  Ik maak er vanavond weer lekker ééntje klaar :)

 87. in kweek vis zit alleen maar van deze slechte stoffen.
  terwijl er bij ons in de noordzee vol met echte natuurlijke vis
  zonder antibiotica !

 88. Heb net Pangasius gekocht – toen mijn moeder me wees op de gevaren.
  Wat ik hier les zijn beweringen.
  Ik wil graag een beeld maken op deskundig advies. Het is geen Ja of Nee.
  Wat is de waarheid?
  Waar kan ik meer documentatie over vinden?

 89. Ik ben een moeilijke eter kwa vis, heb vandaag bij de AH voor het eerst de Pangasius ingekocht.
  Ik moet zeggen, ze smaakt overheerlijk!
  Beetje vergelijkbaar met kibbeling maar dan vele malen beter.

  Laat je niet gek praten door het bovenstaande artikel anders mis je de heerlijke smaak van pangasius.

  Groet, Dennis

 90. Blewh, ik heb de zak met panga uit de vriezer rechtstreeks de vuilnisbak in gekieperd. Ben helemaal misselijk na het lezen van het bovenstaande verhaal, voor mij geen kweekvis meer.

  Ellen

 91. Ik ben geschrokken van dit verhaal en vroeg me af of het wel waar is. Maar ik vind de info op verschillende plaatsen. Heb nog wat panga in de diepvries, maar denk dat ik dat maar weggooi. Waarom kopen we deze rotzooi en waarom doet de keuringsdienst van waren hier niets aan?
  Voor mij geen pangasius of tilapia meer.

 92. Nou zeg wij eten iedere week vis, en vandaag zou het panga vis worden , heb eens aandachtig gelezen waar het vandaan kwaam en schrok vreselijk, had de vis al gemarineerd, maar na de reactie’s van de mensen gaat hij meteen de vuilnisbak in, wat smerig, moet er niet aan denken , en ik had het al op tv gezien dat over de vis Hoe kunnen ze deze vissen dan hier verkopen er moet een verbod op komen, dat ze zelf deze vissen maar eten waar ze vandaan komen, bah bah.

 93. AAAAH ik ben het met Debbie eens, alles is ongezond tegenwoordig onderzoek eens wat er in een frikadel zit of boerenmetworst, zorg dat je genoeg vitaminen binnen krijgt die beschermen je voor de kwade stoffen. Vroeger was spinazie gezond en nu met al die zware metalen in de grond? Nee mensen ga er gewoon van uit dat alles wat we eten wel op een of andere manier ongezond is en trouwens ik heb pas nog gelezen dat urine zo gezond is…………………………..EET SMAKELIJK en bedankt voor het pangarecept hierboven

 94. Waarom hebben we veterinaire inspecties en Keuringsdienst voor Waren? Geloof je nu echt de insinuaties van dit artikel? Injecteren met urine… flauwe kul, want het zal minder duur en omslachtig zijn om rechtstreeks een hormonen oplossing te maken.

 95. Mijn ervaring. Zo’n 3 jaar geleden heb ik in Duitsland, waar ik toen werkte, bij Reaal een verpakt stuk ‘verse’ panga filet gekocht. Lekker gebakken en opgegeten. Yummy. s’Nachts echter kramp in mijn buik en later overgegeven. Ik heb al die tijd gedacht dat de supermarkt mij rotzooi verkocht had, wat voor een gigant als Reaal ongeloofwaardig was, totdat ik die uitzending van Kassa zag. Nee, geef mij maar gewoon een scholletje.

 96. Is het waar? dat panga is van vieze regios van Vietnaam ?en geen gezond is&?Bovendin, met chemie behandeld is?, daarom zit er geen graten in.Is het waar?

 97. lekker dan…heb er net 1 op..hoorde later over dit bericht. Ik zie wel wat de gevolgen zijn.. Maar als dit waar is,hadden ze het allang uit de winkels moeten halen…dat is dus niet gedaan,dan had ik het ook niet kunnen kopen en andere mensen. Want het werd grootschalig in de aanbieding gedaan! Niet dat het lekker was.. :S

 98. Gatver hier en gatver daar, straks twee van die heerlije filets in de pan alleen met een beetje boter, hmmmmmmmm lekker, sterven moet ik toch, een hap lucht is tegenwoordig al slecht, auto rijden ongezond, zagen en knorren nog veel meer, ik zou zeggen laat de pangasius maar in de diepvries, kan ik een pakje meer kopen. Alvast smakelijk

 99. Ik heb hem maar een keer gegeten en vond hem helemaal niet lekker!
  Heb hem ook nooit meer gekochten ook die tilapie niet!
  Geef mij maar gewone Noordzee vissen!

 100. dat kan niet, er zijn miljoenen pangasius op aarde. Denk je echt dat ze stuk voor stuk de pangasius gaan behandelen?????????

 101. Wtf zon achterlijk verhaal heb ik nog nooit gehoord ben al een aantal van dit soort horror verhalen tegen gekomen maar tijdens mijn werk voedsel controleur in de haven van rtrdm nog nooit 1 pangafilet tegen gekomen die vervuild was daar komt bij dat als er in Nederland vervuilde levensmiddelen opduiken deze meteen worden vernietigd wat natuurlijk niet fijn is voor een arme loempia dus als er al vervuilde panga is zeker niet in Nederland.

 102. hoi na het lezen van de artkel over de pangafillet ben ik geschokt,dit omdat ik de vis vaak eet,ik heb nog deze week 9 pakken bij bas gekocht omdat ze in aanbieding waren,ik kan ze niet terugbrengen.maar ik kan ze ook niet meer eten het idee alleen al doet me walgen.bedankt voor het plaatsen van de info. mvgr.mevrouw a.lakhal

 103. nou lekker dan zit net een pangafilet te eten ze warn in aanbieding bij de deen maar niet bevroren er stond ook op dat ze niet in gevroren mogen worden heb het toch maar opgegeten met een rare gedachten erbij maar vind zonde om weg te goien

 104. Een rechtzetting voor de auteur: het klopt zeker niet dat de Mekong een van de meest vervuilde rivieren is ter wereld. In Vietnam is de rivier inderdaad vervuild maar zeker niet in Cambodja, Laos, Thailand, Myanmar of China. Ik werk al 14 jaar als adviseur voor de Mekong River Commission in Cambodja en Laos en raad jullie aan om de statistieken te volgen op http://www.mrcmekong.com

 105. Haha, ok dan wimpi! Vis eten is al zo oud als de mensheid zelve. Dat neemt niet weg dat we zorgvuldig met elkaar en met de natuur moeten omspringen.

 106. En dan nu een RECEPT !

  Recept 1

  – Afwassen

  (optioneel, maar misschien aan te raden na alle Mecong verhalen)

  – Op een bedje van, veel, knoflook stoven in een pan
  – beetje olijfolie toevoegen
  – peper en zeezout toevoegen

  Recept 2

  – In de oven met eroverheen, uiteraard veel knoflook
  – daarbij, blauwschimmelkaas en demi-cremefraiche eroverheen
  – In dezelfde schaal een venkelknol in stukken mee laten stoven

  Eet smakelijk!

 107. Nou, ik heb het al een tijdje gegeten tot iemand me zei dit te lezen, ja, tja,, klinkt smereig maar ze smaken me nog steeds heerlijk. Maar wat denk je dat er in varkens gaat of hoe paling leeft of hoe gist voor brood gemaakt wordt, ja met gemalen VARKENSHAAR, en die goeie franse wijnen waarbij de druiven met blote voeten worden geperst, lekker die vieze tenen en wurmen en rupsen alles gaaater doorheen en we vinden het allemaal LEKKER. EET SMAKELIJK TOM B.

 108. @Jan??? Gekweekte vis of niet het is niet juist wat we doen dat bedoel ik met mijn verhaal. Vissen die gekweekt worden zijn schadelijk voor natuur en mens. Wilde vis gebruikt men ook om bvb gekweekte vissen te voederen. Soms ontsnappen gekweekte soorten uit hun bassin de natuur in en richten daar een ravage aan. Het blijft nadelig zelfs kweken van dieren. In Gent is er op 25 nov een ecofilmfestival met oa een nieuwe film die daar over gaat. Ga er eens heen, je mond zal open vallen zeker weten!
  Mijn bedoeling hier was uitleggen dat het onnodig is om dieren te eten. We kunnen met zijn allen veel gezonder eten en leven op een plantAARDIGE manier. Zonder de natuur en de dieren schade te berokkenen! Mensen willen het maar niet inzien! Voor velen klinkt het zo extreem wat ik hier zeg maar wat is extreem? De natuur kapot maken en leegvissen, de dieren brutaal vermoorden, massaal vreten terwijl een ander honger moet lijden, vervuiling, leegroven, enz enz is extremer dan een handje vol mensen die het goed bedoelen op deze wereld. Een groepje die ervoor willen zorgen dat de volgende generaties ook nog van een mooie kunnen genieten. We horen het niet graag, maar niemand kan het nog ontkennen dat de planeet in amper 100 jaar achteruit gaat. Een nog nooit voorkomende hoog tempo sinds de mensheid zelfs. Te danken aan onze hoge populatie waar geen enkele rem inzit en aan ons egoïsme.

 109. @Smokey, Angst is idd een slechte raadgever. Het gaat niet om angst maar om bewustwording en vooral wat het gevolg zal worden van onze daden. Realisten worden veel te vaak verweten dat ze negatief zijn. Dat is het helemaal niet. Ben al jaren realist maar ook meestal de eerste die saaie momenten in lol omzet.. Ik lees niet zomaar eender wat flut verhaaltjes… Wat ik jullie wil vertellen is dat iedereen er niet kan blijven op los leven. Daarvoor zijn we reeds met veel teveel. Bovendien staat jou kennislink vol rozebrilverhalen. Ze verbloemen graag de feiten zeg maar. Diegene die het schrijft eet zelf heel graag vis zeg maar. Voor nu-direct-bewijzen hoe gezond we leven ga dan eens wat ziekenhuizen bezoeken… al die moderne ziektes en vele duizenden zieke mensen. Kan je toch niet meer normaal noemen? NB ik heb het niet alleen over wat gif in vis maar vooral over de hele toestand die we de natuur massaal aandoen.
  Als we samen een beetje dieper en verder nadenken en dieren nu eens NIET als eten bekijkt zal je al snel inzien dat die zgn angst nu al realiteit is geworden. Het is niet 5 voor 12 maar 5 NA 12!

  • @vegazosten: niet alle panga, of welk andere vis is gelijk. Verdiep je eens wat meer inde specifieke leverancier en dan kom j er achter dat er ook goede gekweekte producten te koop is. Alleen, de prijs is dan meestal iets hoger.

 110. @Ger, gestoord en raar… wist ik wel ….jajaa tuurlijk. Wie zijn nu eiglk die extremen, die gestoorden, die rare kwieten? Het stoot tegen de borst natuurlijk. Sommige willen het maar niet snappen hé?
  Het is alsof er bij de meeste mensen iets slaapt? Een deel van de hersenen wilt maar niet wakker worden. Of is het niet kunnen? Alleen maar voor dat stukje egoïsme euh dier op het bord. We maar dieren willen eten…niet? Ach… ikzelf kan er bitter aan veranderen, iig mijn eten bevat geen schreeuw en pijn en geen rigor mortis. Einde verhaal….

 111. Ik heb heel veel spijt dat ik ooit een reactie op dit onderwerp heb gegeven. Ik had nooit kunnen bedenken dat zoveel gestoorden op zo’n rare manier konden reageren.
  Goede vis voor een normale prijs is gewoon goede vis. En daar kan de pangasius ook bij horen.
  Alleen als je hem lekker goedkoop koopt, voor een paar euro per kilo moet je heel goed ruiken voordat je hem bereidt.

 112. Zolang er geen verwijzingen zijn naar betrouwbare bronnen (wetenschappelijke pblicaties etc) acht ik wat hier staat complete lariekoek… urine van zwangere vrouwen… doe ff normaal.

  En voor de mensen die hun vis weggooiden na het lezen van dit stukje, hoe dom kan je zijn om alles te geloven wat op internet staat.
  Zeker van die “artikelen” die door een Koos Werkloos zijn geschreven en zonder enige bronvermelding, behalve een franstalig filmpje en een vage verwijzing naar een belgische wetenschappelijke publicatie die juist het tegendeel bewijst (dat tilapia en panga minder dioxine bevat dan andere vis).

  • @KritischeLezer je hebt gelijk, je moet niet alles geloven wat ze op internet schrijven maar daz 1 kant van het verhaal…. waar rook is is ook vuur zeggen ze… Als we met z’n allen de zee maar blijven leegroven en ongezonde onnatuurlijke super/grote chemisch giftige vissen kweken is er binnen enkele decennia niets meer te rapen. Het gaat echt niet om een beetje vis, wat dieren en wat planten. Het gaat om het systeem die ons in leven houdt die we onherstelbaar uit evenwicht brengen door onze wrattzucht en egoïsme.

   De natuur is al grotendeels onherstelbaar beschadigt gewoon omdat de meesten niet eens een beetje willen nadenken of zelfs een ietsje willen veranderen. Dat is net de reden van mijn reakties hier. Ik weet ook wel dat er altd aanstellers die graag stom doen maar gelukkig zijn er altijd wel nog een paar mensen die dit goed opnemen. BTW er bestaan vele duizenden rapporten van wetenschappers die schreeuwen om het NU dringend anders te doen. Helaas, ALLES draait bij mensen om vraag en aanbod (geld dus). Er gaat niets veranderen vrees ik, tenzij het niet anders meer kan dwz als het te laat is.

 113. Alls wat sterft is niet ok, we moeten levend plantAARDIG voedsel eten. Ik lees jullie reakties en het is alsof de wereld zou vergaan omdat je geen vis meer zou kunnen eten. Ik eet al +18 jaar geen enkel dier en de laatste 8 jaar niet eens hun produkten. Ben ik daarom ongelukkig? Integendeel, vermoeidheid heb ik niet, ziek ben ik nooit, verkoudheden nooit, m’n neus snuiten met een zakdoek hekel ik dus ik heb dat niet nodig… 4u slapen is meer dan voldoende. Ook al m’n vrienden niet! Maar als ik naar de andere groep mensen kijk zie ik veelal ongelukkige mensen die ontelbare keren pillen nemen, dokters bezoeken, ongezond vreten, roken, nutteloze onzin vertellen enz enz… Soms denk ik waarom doen de mensen zichzelf zoiets aan? Globaal gezien is dat uit AANSTELLERIJ. Om bij de groep te horen, niet? Bang dus.

 114. Wat een overdreven bericht m.b.t. de pangafilet. Wanneer deze vis zo slecht en ongezond zou zijn, zou die snel uit de handel worden genomen.
  De mensen die deze vis eten, zullen niet sneller ziek, of erger nog, dood gaan. Wanneer dit wel het geval zou zijn, was er nu reeds geen sprake meer van overbevolking.

 115. Ik zal geen pangefile meer eten. Ik heb het gisteren gehoort. en nu ben ik op zoek naar wat de schade van de file is. die in ons lichaam brecht. Echt erg. Panga komt nooit meer in mijn huis binnen. en ook mijn familie.
  bedankt voor deze informatie\
  gr
  melike

 116. vond panga zo lekker,maar nu nooit meer,heb de rest wat in de vriezer lag gelijk weggegooit.en hoop dat iedereen dat zal doen

 117. De oer-mens op de Serengeti, waar wij van afstammen voedde zich voornamelijk met een dier dat hij ving en slachtte dus een olifant of een rund of met wat hij in de zee ving, vis en schelpdieren. Het spijt me voor je vega. De mens is van nature omnivoor, net de chimpansee, ons meest naaste familielid.

  • We zullen het nooit leren hé? De oer-mens was kleiner in aantal, ze hadden soms geen andere keus. Ze waren ook niet zo intelligent als wij. Dat hebben wij dus wel maar maken er geen gebruik van. Ga naar de winkel en je wordt ongelukkig omdat de keus o zo groot is. Gebruik die onzin niet als uitvlucht. Wij zijn omnivoren? Ieder dier is omnivoor kan je dan stellen. Een koe kan ook per ongeluk een dode muis of rat opeten tussen het gras, die zal ook niet doodgaan. Maar is hij daarom een omnivoor? Bijna iedereen gelooft klakkeloos zomaar alles wat sommige schrijven Gezien van horen zeggen. Zelfs wetenschappers baseren zich op bestaande boeken zonder zelf ook eens verder te denken. Het probleem is het volgende, we zijn met bijna 7 miljard mensen dwz elke dag komen er minstens 300.000 mensen ERBIJ (bovenop de 6,8 miljard)! Als we met z’n allen verbruiken en eten zoals wij nu doen dan is het snel afgelopen met het leven, de dieren, de planeet en jawel onszelf.
   Als je niet wilt snappen wat ik bedoel, download dan de film ‘Earthlings’! Ttz als je het aandurft want ’t is niet voor watjes! ;o)

 118. Jullie doen alsof dieren alleen maar producten zijn?
  We moeten opnieuw leren eten om ons te voeden.
  Nu eten we veel te veel, zelfs ik. Maar ik merk wel als ik bvb rawfood eet dan kan ik de hele dag bezig zijn zonder gevoel te hebben dat ik honger heb!

 119. We moeten leren eten ‘naar behoefte’ Heb je trek in vis neem je vis. Heb je trek in vlees neem je vlees. Het liefst biologisch en in overeenstemming met de natuur en onze medemens. Max Havelaar producten bijvoorbeeld, of Zonnatura.

  • Leren eten naar behoefte daar heb je gelijk in maar niet naar dieren, daar zijn we niet op gemaakt. We zijn van pure nature fructivoren, groentes, fruit, noten en zaden dus. Hadden we carnivoren geweest dan hadden we klauwen ipv handen (om maar iets te noemen)! ;o)

 120. De grote onzin is dat we met z’n allen zo ‘willen’ denken als bvb Sanne.
  Onze nakomelingen gaan er iig een donkere en vooral lege toekomst mee hebben. Net omdat jullie zo ‘willen’ denken en leven is bvb onze Noordzee alleen al voor meer dan 90% leeg. Een woestijn van water zeg maar. Dank zij aanstellerij. Dat er iedere dag dieren uitsterven kan ze geen bal schelen! Terwijl er zoveel alternatieven zijn die veel lekkerder en gezonder zijn. Ipv vooruitgang is het dank zij die grote groep achteruitgang. Moeten er tekeningskes bij worden gemaakt eer ze het ‘willen’ snappen? Ikzelf bvb eet al +18 jaar geen dieren en hun produkten meer. Als het o zo ‘extreem’ en ‘saai’ is waarom hou ik het al die jaren supergezond vol dan?
  1 ding heb ik spijt, dat ik het zo laat besefte.

 121. wat een grote onzin!!!

  Er zijn genoeg controles over deze vis gegaan, voordat we het kunnen kopen in de winkel.

  Ik blijf lekker Pangafilet eten!! (en dat zou de rest van de visliefhebbers ook moeten doen!

 122. Als we nu met z’n allen een plantAARDIGe levensstijl zouden nemen dan is er nog een beetje mooie toekomst voor je kleinkinderen.
  Ach, maar nee toch liever alles opeten en vernielen wat Moeder Natuur miljarden jaren heeft opgebouwd in amper 100 jaar tijd. Dieren en hun produkten eten is puur overbodig, er gaat heel veel kennis verloren zo en het vormt een dodelijk coctail in deze mensenwereld vol egoïsme, haat, aanstellerij, oorlog, honger, massa’s doden, ziektes en vernielzucht.

 123. Ik vind die vis niet heerlijk omdat er gif kan inzitten of dat hij met urine klaar gemaakt word niet vers en op een giftige wijze gemaakt .
  ik hoop ook dat julllie dit niet in de toekomst opeten

  Smakelijk

 124. Ik ben geneigd te geloven wat er over de panga wordt gepubliceerd. Vraag blijft echter wat we nog wel veilig kunnen eten. Destijds was de vis geladen met kwik, we horen er niets meer over. Het rundvlees bevat teveel van dit, varkensvlees teveel van dat om over het hormonen kalfsvlees nog maar te zwijgen. Kip is besmet met salmonella. Denk niet ik ga dan maar vegetarisch eten, want met alle genetisch gemanipuleerde groenten e.d. ben je ook niet echt gezond bezig. Wij houden maar zo´n beetje het midden, zeer afwisselend eten. De ene dag vlees, de andere dag kip of vis en twee keer per week vegetarisch, zodat we niet een grote dosis van het een of ander krijgen en proberen daarnaast zo veel mogelijk zaken vers te halen. Meer kan je denk ik niet doen

 125. Dacht een gezond visje gevonden te hebben van een kwaliteitsvolle diepvriesleverancier. Meestal maak ik hem klaar in de microgolf, soms in de pan. Telkens moest ik er wel 2 bereiden omdat ik steeds maar de helft van het volume over hou! Het vlees is ook niet vast, maar smeuïg. Waarschijnlijk dus wel erg opgefokt met… lucht ?
  Van maag-darmklachten had ik gelukkig nog geen last. Toch maar wat meer afwisseling zoeken. Misschien kabeljauw, maar die schijnt dan weer radioactief te zijn. En het regenwater dat op mijn tuintje valt met alle opgeloste troep wordt ook wel door mijn groenten opgezogen…

 126. Dan zullen we maar weer met antibioticum en groeihormonen geinjecteerd varkens en koevlees gaan eten om nog maar te zwijgen van de opgefokte foiegras en de blauwtongschaap, nog een schep gemuteerde groente erbij en de cirkel is rond.

 127. Wat voor een kweekproduct je ook uitkiest, het is altijd raadzaam om achtergrond informatie in te winnen. Overal wordt mee gerotzooid om de winst te verhogen. Dat een en ander wat minder gezond of smakelijk wordt is niet boeiend. Eén ding is zeker, kweekvis is bagger. Ze leven met honderden op een m3 in hun eigen stront en de kweker en de vervuilde rivier zorgen voor nog wat extra aroma. Eet smakelijk. Ik ga wel even naar de biologische winkel.

 128. ik ben erg geschrokken en alles in de vuilnis bak gekieperd iedereen in mijn omgeving zal ik wijzen op de criminele vis handel van de super ,de politiek is dus medeplichtig dat mijn kinderen die chemisch verontreinigende troep eten eu is dus echt de maffia van de gezondheid. Alle containers uit China met kleding matrassen etc worden met zwaar gif behandelt opdracht uit Brussel om ziekten tegen te houden in kleding matrassen etc zijn kanker verwekkende dioxines aangetroffen in verschillende eu landen slaap lekker daarom is de zorg zo explosief gestegen wij worden massaal vergiftigd.

 129. Panga

  Wordt ook wel de Zuid-Afrikaanse zeekarper genoemd omdat hij alléén daar voorkomt. Lekker visje met een gezond vet percentage van 5% en eiwit 20%
  Kan 40 cm worden en weegt dan 1000 gram. In Nederland steeds vaker verkrijgbaar als diepgevroren pangafilets.
  Zie voor afbeelding: Zeebrasem of Zeekarper (Dorade Grise)

  gepubliceerd door vishandel Schmidt, Rotterdam

  Komt dus alleen in de Atlantische Oceaan bij AFRIKA voor!
  Dus wat is waar?

 130. Na aardig wat keertjes in Nederland Pangafile en Tilapiafile te hebben gegeten,
  heb ik het nu hier in Hongarije gekocht waar ik nu woon. Ja…Ook hier hebben ze Pagasiusfile/Halfile en heb deze ook verschillende keren gegeten, een echt lekkere smaak zat er niet aan, een soort van ranzige smaak.
  Ik had het lekker krokant gebakken in bierdeeg, dat was wel erg lekker!!!
  Vandaar zocht ik een nieuw recept….hahahaha….

  Wat ik nu lees is niet mis, hoe deze ( vieze ) visjes worden gekweekt.
  Het ziet er allemaal zo onschuldig uit. Maar het is niet echt fris!!!
  Wij hebben niet echt trek meer in Pangasiusfile.
  Het wordt vanavond Verse zalm en Verse garnalen met knoflook!!!

  Ik heb nog een kilo in de vriezer voor een liefhebber.

  Smakelijke groeten,
  Marian

 131. @Meisie,

  Er zijn in de meeste gevallen meerdere onderzoeken uitgevoerd. De uitkomst ligt vaak verbluffend ver uiteen. Het onderzoek waar jij op doelt is uitgevoed door S. van Leeuwen en in 2009 onder andere gepubliceerd in de Volkskrant. Hier volgt een korte samenvatting:

  ‘Populaire kweekvissoorten zoals pangasius en tilapia bevatten zeer weinig chemische vervuiling. Consumptie van deze soorten vis brengt dan ook geen voedselveiligheidsrisico’s met zich mee.

  Dat concludeert Stefan van Leeuwen van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

  Van Leeuwen onderzocht de vervuiling in kweekvis en visvoer in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit.

  De consumptie van vooral kweekvis neemt toe in Nederland. Van Leeuwen onderzocht behalve tilapia en pangasius ook onder meer zalm, forel en tropische garnalen. In geen van de soorten bleken antibiotica voor te komen. Stoffen als dioxines, zware metalen, DDT en polychloorbifenylen kwamen wel voor, maar bleven ruim onder de wettelijk toegestane norm. Ook het onderzochte visvoer is in orde, constateert Van Leeuwen. ‘

  bron: volkskrant

  Dit zal zeker niet het laatste onderzoek zijn naar kweekvis zoals tilapia, zalm, forel, panga en ander soortige kweekvissen.

  Mijn advies: eet alles met mate.

  Dr. Arts
  Enschede

 132. Ik heb zojuist de zoekterm pangafilet ongezond op google ingevoerd en daar komt een onderzoek uitrollen naar o.a deze vis welke gedateerd is op 2009.
  De titel geeft aan dat kweekvis niet ongezond is.
  Ik moet het nog even verder lezen, maar volgens mij valt het dan allemaal wel mee. Dat ik de vis eerst moet wassen, dat wist ik niet. Dat doe ik met vlees wel altijd, met hele vis ook, maar met visfilet eigenlijk nog nooit gedaan. Dat ga ik vanaf nu dan wel doen.

 133. Ik zocht een nieuw recept en schrok erg toen ik dit bericht las.
  Maar ach, volgens mij is er helemaal geen gezond eten meer te koop.
  Iedere keer is er weer iets anders in opspraak. Zo kan je niks meer eten.
  Wij eten al jaren Panga en zijn nog nooit ziek geweest. Zelfs mijn zoontje die erg allergisch is en een gevoelig maag-darm kanaal heeft, eet gewoon Panga zonder klachten. Ik ga het niet weggooien want dat vind ik zonde.
  Als we geen toevoegingen willen, moeten we terug naar de oertijd; zelf slachten en eigen groententuin.
  Ik ga vanavond weer lekker Panga wokken.

 134. Ach zo is er altijd wel wat. Heb net ook 2 kilo gekocht, en v.d week al gegeten. Heerlijk visje hoor. En wie riep daar dat koolvis goedkoop is? En uitslag van de Panga? Misschien gewoon allergisch? Ik vind het lekker, en welk voedsel schuilt nou geen gevaar in.

 135. Jah joh, we weten al lang dat China op nummer 1 staat van ”slechte voedsel, drinken, dergelijke.” ‘k heb door Pangafilet uitslag gekregen, en dat jeukt onmin erg!
  Gelukkig ben ik nu alweer beter, dus weg met die 2 Pangazakken!

 136. @Mon’

  Ik wist wel dat de strepen op een hamburger uit de diepvries van de supermarkt niet van het grillen komen maar erop zijn ‘gedrukt’ door Buisman gebrande suiker.

  Maar gedroogd koeiebloed in oploskoffie is nieuw voor me, waar heb je dat vandaan?

 137. Er zit gedroogde koeienbloed in je oploskoffie.

  Doe ’s normaal, mensen, we eten al zoveel rotzooi en je merkt het niet eens.
  Nu lees ik dat zowat iedereen het weggooit en da’s gewoon zonde. :/

 138. Sinds de laatste ‘rot’ nieuws over kip ben ik overgegaan op vis
  Ik tracht zo vetarm mogelijk te eten i.v.m. cholesterol
  Eergisteren nog, mijn laatste voorgemarineerde pangafilet uit de koelvak van de LIDL opgegeten
  Nu is het dus weer schrikken over wat er gezegd wordt van de pangavis, juist nu ik niet zolang geleden mijn vismenu heb uitgebreid met deze vis
  Zoals iemand al eerder stelde, je kunt helemaal niets meer eten, dan ga je ook dood
  Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee en is toch voorzichtig
  Overigens heb ik tot nu toe geen (lichamelijke) klachten over pangavis

 139. John,
  Ik ben het helemaal met je eens.
  En als kinderen na het eten het hart uit het lijf kotsen, zoek het dan ook eens in andere oorzaken van mislukte kookkunst.
  Als dit waar is moet de vis enorm gestonken hebben voordat je hem bereidde, daar kan de vis niets aan doen, maar degene die hem bewaart en kookt.

 140. Mensen mensen! Onderbouwing alstublieft? Welk onderzoek? door wie uitgevoerd? in opdracht van wie? onafhankelijk of niet? Eventuele kritiek
  van collega onderzoekers/wetenschappers? Elke debiel met een IQ van 80 of zoals eerder gemeld op dit forum met eventuele belangen beschikt tegenwoordig over internet en kan posten wat hij of zij wilt. Ik geloof best dat er een kern van waarheid in het verhaal zit, maar onderzoek eerst even hoe ernstig het nou allemaal echt is voordat er kilo’s pangafilet de vuilnisbak in gaat, stuur het dan maar op aan mij!

 141. Tijdje terug 2 zakken pangafilet gekocht in de aanbieding eerste keer kotste mijn zoontje van 10 zijn hart uit zijn lijf en man,dochter en ik hadden ook maagproblemen, buikgriepje dachten wij.Gister zak 2 soldaat gemaakt en weer hetzelfde probleem, gevolg; kinderen willen nooit meer vis eten.Had ik nou maar eerder op internet gaan snuffelen over deze vis die ik jammer genoeg zalig vind maar nooit meer zal eten.

 142. Dat er geknoeid wordt met voedsel,weet ik al jaren.Daarom ontwijk ik zoveel mogelijk dierlijk vet omdat net in die voedingsvetten de meeste chemicalien opgeslagen zitten omdat het dier in de periode dat het leeft allerlei veevoeder toegedient krijgt waar u de inhoud liever niet van kent.Ok,groeten en fruit krijgen ook een ‘behandeling’,maar door ze al te spoelen,gaat er al heel wat gif weg. Het gif dat in veel grotere hoeveelheden zit opgestapeld in vis,vlees door milieufactoren en de rommel die ze te eten krijgen,heeft veel grotere gevolgen voor de mens. De kankers,hormonale stoornissen swingen de pan uit de laatste deccenia.Toeval? Zeker niet,alles vermijden is ondenkbaar,maar terugvallen op natuurlijk voedsel en zoveel mogelijk voedsel laten staan dat vervaardigd is met dierlijk vet(vis,vlees,gebak,volle,halfvolle melk…) kan al veel helpen.Hoe vroeger,hoe beter! Marco Maerten

 143. Nou, ik ben nu een paar keer goed ziek geworden na het eten van pangafilet. De rest van het gezin overigens niet. Maar bij mij komt het niet meer in huis. Gisteravond kwam alles er weer uit. Bah. Gewoon de pangafilet die deze week bij de AH in de bonus is! Ik moet het niet meer!

 144. Ik heb voor het eerst pangasius gekocht bij ah, nu weet ik echt niet wat ik ermee moet?! Ik was eigelijk opzoek naar een recept.
  Ha ha, ik zal het nooit meer kopen, want ik ga toch voor gezond

 145. Wat een ongenuanceerd onzinverhaal zeg. De schrijver heeft geen benul waar hij of zij het over heeft.

  Ik wil zeker niet beweren dat Pangasius het meest kosjere seafood is wat te krijgen is maar dit verhaal slaat nergens op.

  Wat voor belang heeft de schrijver bij deze vuilspuierij. Het brengt de consument in ieder geval voldoende in verwarring om net gekochte vis in de vuilnisbak te deponeren. What a waste!!!!

 146. man laat jullie toch nie zo gek maken, als je wist wat voor rotzooi we DAGELIJKS eten he dan zou je NIKS meer eten, doe niet flauw en eet et gwn op! ga naar de frituur en je hebt 50x meer rotzooi in je eten.

 147. roken is ongezond ,dat weet iedereen.alle dagen naar de frituur is ook ongezond.Als je gewaarschuwd word dat iets slecht is en je blijft toch maar doorgaan ,dan moet je ’t zelf maar weten .voor mij geen panga meer.

 148. Panga is spotgoedkoop in de Nederlandse supermarkt, maar de milieuschade die wordt aangericht door de kweek van deze vis in Vietnam is dan ook niet in de prijs inbegrepen.

  Dat is de kern van een rapport, waarmee voedseltechnoloog IJsbrand Velzeboer donderdag was afgereisd naar politiek Den Haag. Hij nam zelf steekproeven in de Mekong Delta, waar de panga gekweekt wordt. De voedselveiligheid in Nederland is nog niet in het geding, maar waakzaamheid is wel geboden. Het voer van de zoetwatervis is van dubieuze komaf. De vis is verre van duurzaam, en de ambitieuze plannen van de Vietnamese regering om meer panga te gaan exporteren, zetten de kwaliteit van de vis nog meer onder druk.

  Velzeboer vond een willig oor bij de ChristenUnie. Kamerlid Ernst Cramer wil een reactie van minister Gerda Verburg (LNV) op het rapport

 149. Ik wilde even reageren op het bericht over de panga vilet als het werkelijk in zo.n vies water gekweekt wordt als gemeld word het de hoogte tijd om het te laten verbieden in verband met de volksgezondheid .
  Vriendelijke groet BERT BOONZAAIJER

 150. Hallo Chantal,
  Als je de vis al langer dan 3 maanden in de vriezer hebt en je hebt er minder dan 10 Euro per kilo voor betaald, zou ik hem weggooien.
  Je kunt proberen er 1 te ontdooien(langzaam) 4 minuten om en om bakken en als hij dan niet stinkt en geen grondsmaak heeft, maar lekker als verse tong smaakt gewoon lekker opeten.
  Groet
  Ger

 151. Zozo wat me opvalt dat er zoveel mensen dit klakkeloos aannemen! Hoe wet je nou zeker of het klopt? ik heb nu ook wel mijn twijfels en ik heb ook nog zakken Panga Filet in de diepvries, maar weggooien? Nee waarom. Heb het visbureau een mail gestuurd met de vraag of het een slechte vis is en of er echt urine in zit. Hopelijk krijg ik snel een reactie :-)
  gr Chantal

 152. Irene, als je een stukje vlees koopt bij een weggooi slager, dan is dat vaak erg goedkoop en alleen bedoeld om weg te gooien.
  Met vis is dat hetzelfde. Mijn advies is ga naar een goede vishandelaar en als de pangasius daar dan ruim 10 euro kost heb je een redelijke kans op goed gekweekte vis, je proeft het direct.
  Toen wij die goedkope vis niet meer lekker vonden hebben wij met onze kleinkinderen deze toch opgegeten met opa z’n patat, zonder ziek te worden. Hij was alleen niet lekker.

  • prijs zegt niet alles. alle panga wordt in de EU ingevoerd voor prijzen tussen de €1,80 -€2,20/kg. hierna wordt de panga nog vaak opgespoten (verrijkt) met water of eiwitten om meer gewicht te krijgen. Punt is wel verse panga bestaat niet, deze “verse” vis is eerst bevroren gewwest en toen ontdooid om duurder verkocht te kunnen worden als “vers”.

 153. ik wist niet dat pangas zo slecht was; ik eet graag vis; welke vissoorten k
  a n ik dan kopen en is alle diepgevroren vis niet goed?

  mijn email was niet volledig, vandaar dubbele reactie.

 154. ik wist niet dat pangas zo slecht was; ik eet graag vis; welke vissoorten kan ik dan kopen en is alle diepgevroren vis niet goed?

 155. We eten al enkele jaren panga file en nog geen enkele gezondheids probleem gehad.
  De eenige bijwerking die we hebben is dat we steeds meer naar het vis water trekken.
  Thja is dat dan niet allemaal wat over trokken!

 156. Wij zijn vorig jaar gestopt met het eten van Pangasius omdat we vonden dat er een vieze grondsmaak aan zat. Wij betaalden toen bij een visboer 5 Euro per kilo bij afname van een hele doos na 10 kilo.
  Enkele weken terug bij een andere visboer, die bekend staat om zijn goede kwaliteit 3 filets gekocht die uitstekend waren. Dit nog enkele malen herhaald en we eten nu weer 1 x per week Pangasius filet die heel goed van smaak is. Het hangt er dus vanaf waar de visboer hem vandaan haalt en er kan een wat hoger prijskaartje aan zitten.

 157. Misschien is deze persoon zelf wel werkzaam in de vishandel en niet blij met die goedkope prijzen. Wat een broodje aap-verhaal.
  In principe heeft gekweekte vis minder zware metalen en andere giftige stoffen dan de vis (denk aan zalm) die zo uit zee gehaald wordt!
  En als je hierover moet vallen kunnen we stoppen met alle vleessoorten en ook de meeste groenten. Overal zit gif in! En wat denk je van al die kippen die antibiotica krijgen. En volkorenbrood waar tegenwoordig houtsnippers in verwerkt wordt omdat dat goedkoper zou zijn…..

 158. Heel herkenbaar voor mij. Heb drie keer pangasiusfilet op en ben er drie keer ziek van geworden. Braakte binnen een paar uurtjes alle keren de totale maaltijd weer uit. Fijn dat ik nu weet waar het door kan komen.

 159. Elke vishandelaar die zijn omzet ziet dalen door de import van deze vis kan deze berichten op het internet zetten. De hoeveelheid en soorten gekweekte vis is enorm. En niemand vraagt zich af hoe deze vis gevoed wordt? Ik eet vanavond pangafilet.

 160. wat een onzin. Natuurlijk zal er slechte goedkope panga te verkrijgen zijn maar ook goede, duurzaam gekweekte en gecontroleerde panga.

 161. Tjonge wat een ophef… Ja hij wordt gekweekt met water uit de mekong…. voor een deel gezuiverd water anders kan je niet kweken.
  Laat je niet bang maken. Overigens is moet je de vis wel wassen voordat je hem gaat gebruiken.

  O ja is het alternatief koolvis? Op dit moment worden de zeeen leeggevist!

  Prima vissie die Panga!

 162. wat een bullshit verhaal. Documantaire is gemaakt door de Fransen die hun inkomsten uit de visserij behoorlijk hebben zien dalen omdat de consument steeds vaker is gaan kiezen voor betaalbare vis uit Azië. Ik zeg niet dat de Panga filet 100% zuiver is maar welke vis is dat wel tegenwoordig met al die vervuilde zeeën en oceanen ? unrine verhaal is ook onzin omdat er geen urine wordt gespoten in de vrouwelijke panga’s maar een hormoon dat is verkregen uit urine. Eet dan ook geen ijsbergsla waar een gen inspoten wordt dat afkomstig is van ratten om de houdbaarheid te verlengen !!

 163. Als ik op internet kijk word ik niet echt vrolijk van al die berichten betreft Mekong rivier, en idd Queens pangafilet is afkomstig uit dat gebied.
  Dus voor mij geen panga filet meer uit dat gebied.

 164. Als het zo gevaarlijk is waarom verbied de Nederlandse regering dit produkt niet ???????? Welk onderzoeks burau heefd dit onderzoek uitgevoerd ?????

 165. inderdaad, te veel ophef over wat er in de voedingsindustrie zou kunnen gebeuren.Als het al waar is?
  Er bestaat toch nog zo iets als het minsterie van volksgezondheid – keuringsdienst voor earen etc etc.
  Mensen wees niet bevreesd en ga lekker door met goedkoop vis eten !!

 166. Toevallig heb ik vandaag ook een zak gehaald, ik ga de achterkant nog niet lezen en eten weg gooien is zonde, vooral in deze tijd! In het vervolg zal ik het niet meer halen!!!!!

 167. Nederlandse vrouwen die verminderd vruchtbaar zij worden ook geïnjecteerd met hormonen uit urine hoor… welke dombo heeft dit stuk geschreven? En wat boeit het waar die hormonen die in de vis worden gespoten vandaan komen, alsof je dat proeft?! Er zit geen urine-saus over ofzo. Ik wil hiermee niet zeggen dat ik het biologisch en ecologisch verantwoord vind, maar dat urine-verhaal slaat nergens op.

 168. Tja, dat zal zeker niet het laatste voedingsmiddel zijn wat ongezond voor ons is en wat geïnjecteerd is met schadelijke stoffen.

  Je kunt je overal wel zorgen om maken want nu lijkt het iets verschrikkelijks
  maar morgen én overmorgen is er weer wat afschuwelijks op de markt gebracht.

  Schapen, koeien, schelpdieren, tonijn, zalm, kip, vegetarische hamburgers, etc. Er is overal wel wat mee. Zelfs groente daar klopt helemaal niets meer van, om maar niet te spreken van het fruit wat in de schappen ligt…

  Wat is dan de optie? Niets eten? Tja, dat is ook een manier om dood te gaan.

  • Hahahaha,

   Wat een heerlijk nuchter mailtje, zo denk ik er ook over. Niet dat ik nu nog meer Panga ga eten, maar in alles zit ongelooflijk veel chemische rommel, kijk maar eens hoeveel E-nummers er in een voorverpakt broodje kaas zit, hoezo broodje gezond?

   Je trekt de juiste conclusie: eten en niet eten: allebei op den duur dodelijk…
   Wat een leuke humor!

 169. 2 “verse”pangafilets net gekocht bij de albert Heijn. Ik wilde tips over hoe te kruiden en kwam op deze schokkende ontdekking. Ik keek op de achterkant van de verpakking en er stond “gekweekt in vietnam” op. Ze liggen nu beide in de vuilnisbak! Gatver!

  chinese urine???
  WTF!

 170. Tja,

  Heb net 2 kilo panga filet gehaald. Lekker goed schoonmaken en even laten weken in warm water met citroen. Tomaatje snijden en rode ui, dit samen in een kommetje of schaal doen..Dan een fijngehakt teentje (of teen) knoflook toevoegen..beetje ketjab en olijfolie..De panga’s goed insmeren met het mengsel en dan lekker op de grilpan of in een normale pan!!! Serveren met bourgondische aardappels of lekker met basmati rijst!!!

 171. Ik schrik me rot zeg,heb juist 2 pakken van 600 gr. panga-filet gekocht uit de Mekong-delta. Weg in de vuilnisbak!! Ik vertoef in de winter in Albir (Spanje-Costa Blanca) en in Albir is een Hollands pannekoekenhuis -restaurant en die verkoopt VRESELIJK veel panga-filet met frites en salade voor ongelooflijke lage prijzen en het loopt daar storm. Allemaal Hollanders die op de penning letten(je weet wel),maar op een terras laaien ze zich vol met drank bah!!

 172. Heerlijk een pangafiletje! Maar ik laat hem toch maar even staan. Eet wel een koolvisje, goedkoop, lekker en gezond!

Klik hier voor meer ervaringen

Marianne
Hallo, mijn naam is Marianne en ik werk freelance voor vetvrij.com. Ik volg de ontwikkelingen op de dieet en voedingsmarkt op de voet, en schrijft regelmatig recensies over boeken en tv uitzendingen. Ook test ik nieuwe producten uit en schets hier een objectief beeld over.