Dit jaar echt slank? Maak deze fouten dan niet

Afvallen in 2021

Gastcolumn Jeroen en Nicky

Ik wil graag beginnen met te zeggen dat ik het in dit artikel met opzet niet over afvallen ga hebben. Dit doe ik om de simpele reden dat afvallen nooit je doel moet zijn! Bij afvallen bedoel jij normaal gesproken gewicht verliezen toch? En maakt het jou dan ook maar iets uit wat je verliest? Wat nou als jij jezelf uitdroogt en in een weekend vijf kilo vocht verliest? Ben je dan tevreden met je resultaat?

Ik kan je verklappen dat die kilo’s er binnen een mum van tijd weer aanzitten zodra je weer normaal gaat drinken. Wat je echt moet willen is blijvend gewicht verliezen en wel in de vorm van lichaamsvet. Dus niet vocht, niet spieren, maar vetverlies moet altijd jouw doel zijn op je reis naar een fit lichaam.

Vet verliezen is eenvoudig maar niet makkelijk. Er is een heleboel doorzettingsvermogen, hard werk en zweet nodig om vet te verliezen en het eraf te houden. Voor de meeste mensen is het nooit een bewuste keus geweest om te vet te zijn, maar we leven tegenwoordig in een tijd met een heleboel keuzemogelijkheden wat betreft ongezond eten.

Ook heeft de mens over de jaren heen een veel minder actief leven gekregen waarbij velen van ons een kantoorbaan hebben waarbij we een groot deel van de dag zittend achter ons bureau aan het werk zijn. Niet alleen zitten we meer tijdens het werk, maar de hoeveelheid uren die thuis voor de tv of achter de computer doorgebracht worden zijn ook steeds groter geworden.

Meer lichaamsvet krijgen is niet iets wat van de ene op de andere dag gebeurt. Het is niet zo dat je op een ochtend wakker wordt, in de spiegel kijkt en je een hoedje schrikt omdat je opeens 10 kilo vetter bent geworden. Het ellendige is juist dat het een heel geleidelijk proces is waardoor het voor de meeste mensen pas een probleem wordt na lange tijd als er al een groot kwaad geschied is.

Mocht dit jou ook overkomen zijn dan is er geen reden tot wanhopen, want het is nooit te laat om te beginnen. Het enige wat telt als je weer fit wilt worden is dat je begint en het volhoudt! Beginnen is het belangrijkste maar het is wel verstandig om op de juiste manier aan de lag te gaan.

Er zijn een aantal veelvoorkomende fouten die heel veel mensen maken waardoor ze zich verbazen waarom ze nou geen vet verliezen. Grote kans dat deze punten je bekend voorkomen als jij met hetzelfde probleem kampt. Ik zal ze hieronder met je bespreken:

Vergeet de belangrijkste maaltijd van de dag niet!

Je weet welke maaltijd ik bedoel hè? Het ontbijt natuurlijk! Mocht jij een van die mensen zijn die ’s ochtends te weinig tijd heeft om goed te ontbijten en tegelijkertijd problemen hebben met teveel lichaamsvet, dan is dit het allereerste wat je moet veranderen.

’s Ochtends goed ontbijten is echt het beste wat je kunt doen. Je lichaam heeft er net een uur of acht opzitten waarbij het geen brandstof gekregen heeft dus je lichaam schreeuwt om energie. Wat doet je lichaam namelijk als het al het eten in je lichaam verteerd heeft? Het begint je eigen lichaam te verteren om maar aan energie te komen. Helaas is je vetvoorraad niet de eerste keus maar begint je lichaam met je spieren. En als er iets is wat je niet wilt verliezen zijn het wel je spieren!

Nog een reden om een goed ontbijt te nemen is dat het je stofwisseling op gang brengt. Je stofwisseling laat je lichaam tot leven komen en je verbrandt daarbij een heleboel calorieën. Calorieën verbranden is natuurlijk gunstig omdat je vet verliest wanneer je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Door goed te ontbijten behoud je dus je spieren en verbrand je meer calorieën door een hogere stofwisseling, twee vliegen in één klap dus!

Als je ’s ochtends te weinig tijd hebt kijk dan eens goed hoe laat je op staat en naar je ochtendritueel. Ik denk dat je wel een kwartiertje eerder je bed uit kunt komen of een kwartiertje minder lang voor de spiegel kunt staan, denk je niet?

Je eet het verkeerde eten in de verkeerde verhoudingen

Je eten bestaat uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit worden ook wel de macronutriënten genoemd. De verhouding waarin deze drie dingen in je voeding zitten is heel erg belangrijk of jij succes behaalt met fit worden of dat dit je niet lukt.

Veel mensen eten teveel verkeerde koolhydraten, te weinig eiwitten en teveel verkeerde vetten. Voorbeelden van verkeerde koolhydraten zijn suikers, deze kan je maar beter te allen tijden laten staan. Goede koolhydraten zijn bijvoorbeeld de volkoren varianten van brood, rijst en pasta. Deze geven een veel beter verzadigingsgevoel en beïnvloeden de bloedsuikerspiegel veel minder sterk dan suikers. Goede koolhydraten zijn heel belangrijk