Dik zijn is niet zo slecht

Start met KetoX

Goed nieuws voor mensen met overgewicht: ‘Dik zijn’ is lang niet zo slecht als we (willen) geloven en anderen ons aanpraten. Sterker nog, meer dan vijf tot tien procent afvallen is nagenoeg ‘onmogelijk’.

Het is jammer voor wie nog voor de zomer slank wil zijn: je kunt niet meer dan vijf tot tien procent van je lichaamsgewicht verliezen. Alles wat er extra afgaat, zit er zo weer aan. Dat zegt hoogleraar voeding Edith Feskens. Bovendien is het voor de gezondheid ook niet nodig. Langzaam twee kilo verliezen is soms al genoeg om de kans op een ziekte als ouderdomsdiabetes met de helft te verminderen.

Vorige jaar overleed een Britse vrouw die een 500 calorieën dieet volgde. “Dit soort diëten zijn belachelijk”, zeg Feskens, hoogleraar voeding en metabool syndroom aan de Wageningen Universiteit. Om te leven heeft een mens tussen de 2000 en 2500 Kcal nodig. Als je daaronder gaat zitten, mis je vitaminen en mineralen, waarschuwt ze. Daarnaast is het lichaam heel effectief, als er minder binnenkomt, stelt het zich daarop in.

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.