Dieettips voor Ouderen – Afvallen na je 40e

Afvallen in 2021

Afvallen na je 40e onmogelijk? Niet als je rekening houdt met de volgende zaken.

Veel vrouwen merken dat als zij eenmaal de 40 gepasseerd zijn, het afvallen veel lastiger is dan voorheen. Sterker nog, velen hebben het gevoel dat zij zomaar aankomen. Het gevolg is dat zij minder en minder gaan eten, maar is dat de oplossing?

cover-vv-1

Wat gebeurt er met je lijf rond die leeftijd?

Zo rond je veertigste gaat je hormoonhuishouding veranderen. Ook al blijft je menstruatie nog regelmatig en merk je niets, kan het zijn dat er intern al iets verandert. Soms merk je dat je (meer) last krijgt van stemmingswisselingen of plotseling moet huilen, maar ook sneller vermoeid of trek in zoet kunnen tekenen van verandering van de hormoonhuishouding zijn. Dit kan leiden tot het eten van zoetigheid (de zogenaamde snelle suikers). En dat is niet zo gek, want je wilt van dat vervelende gevoel, dat door een laag serotoninegehalte veroorzaakt wordt, af. En dat lukt hiermee. Echter, niet voor lang! Want na ongeveer 15 minuten heb je weer zin in zoet!

Door de verandering in je hormoonhuishouding kan het zijn dat je slecht(er) slaapt. Hierdoor wordt er meer ghreline aangemaakt (het hormoon dat ervoor zorgt dat je meer eetlust hebt) en
er wordt minder leptine aangemaakt (hormoon dat voor verzadiging zorgt). Weer een reden waarom jij naar met name snelle suikers grijpt.

Verder vertraagt je stofwisseling omdat je tussen je 40e en 50e ongeveer 4,5 pond spiermassa verliest. Hierdoor neemt je vetmassa toe. Dus ook als je hetzelfde blijft eten zal dat een toename van gewicht tot gevolg hebben. Maar steeds minder gaan eten is niet de oplossing. Want als je steeds minder gaat eten, vertraagt je stofwisseling nog meer, waardoor je steeds sneller en meer aankomt. Je lichaam gaat op de zogenaamde spaarstand en verbrandt minder snel. Ga maar na: als jij een regelmatig inkomen hebt, geef je gemakkelijker geld uit dan wanneer je niet weet wanneer er weer geld binnenkomt. Zo redeneert je lijf ook!

Maar wat is er aan te doen?

Zorg dat je blijft bewegen. Je hoeft geen marathons te lopen maar elke dag tenminste een half uur stevig wandelen geeft ten eerste rust in je hoofd, het ontspant en het zorgt ervoor dat je stofwisseling hoger blijft. Als je daarnaast ook nog een paar keer per week aan krachttraining doet, zorg je ervoor dat je spiermassa minder snel afneemt. Hierdoor blijft je ruststofwisseling ook hoger.

Eet regelmatig (3 hoofdmaaltijden en maximaal 3 tussendoortjes) en zorg ervoor dat je goede koolhydraten binnenkrijgt (bijvoorbeeld zilvervliesrijst, zoete aardappel, quinoa, gierst). Deze maken namelijk serotonine aan (het stofje dat jou een goed gevoel geeft). Zorg daarnaast ook voor een goede inname van eiwitten. Je hoeft geen overdreven hoeveelheid eiwitten te eten, maar je hebt ze wel nodig. Probeer zoveel mogelijk plantaardige eiwitten te gebruiken en wat vis. Plantaardige eiwitten zijn: tofu, tempe, seitan, allerlei soorten peulvruchten, linzen. En daarnaast is het belangrijk dat je veel groenten en matig fruit eet.

Zorg dat je geen stoorzenders (mobiele telefoon, televisie bijvoorbeeld) in je slaapkamer hebt, zodat je gemakkelijker een goede nachtrust kunt krijgen.
Neem ook voldoende rust!

Als je dan toch nog het gevoel hebt dat je er geen grip op krijgt, kan het verstandig zijn om te laten onderzoeken of er nog andere redenen aan te wijzen zijn waarom het afvallen of op gewicht blijven niet lukt. Dan kun je denken aan een traag werkende schildklier, bijnieruitputting, maar ook verzuring, te hoge aanmaak van oestrogenen kunnen hiervan een oorzaak zijn.

Wil je meer weten of heb je nog vragen dan kun je contact opnemen met Irma Kromhout-van Cappelle

irma-kromhout

Irma Kromhout-van Cappelle
Mijn naam is Irma Kromhout-van Cappelle (1967), en ik ben internationaal geschoold op het gebied van voeding en coaching. Daarnaast heb ik ook een orthomoleculaire opleiding gevolgd. Sportvoeding is mij niet onbekend omdat ik daarvoor ook een opleiding heb gevolgd.