Ondergewicht? Dieet om aan te komen

Afvallen in 2021

Bij een dieet denken de meeste mensen aan afvallen. Toch is dit niet altijd de bedoeling, denk maar eens aan topsporters. Wielrenners kunnen bijvoorbeeld tijdens een flinke bergetappe wel 10.000 kcal verbruiken. Als je ervan uit gaat dat een volwassen man normaal gesproken 2200 kcal per dag verbruikt zal de wielrenner dus een dieet moeten volgen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit wil niet zeggen dat hij onbeperkt chocolade moet eten. Het is erg belangrijk om een uitgebalanceerd  dieet te volgen.

andijvie

In sommige gevallen moeten mensen een dieet volgen om aan te komen. Bijvoorbeeld na een operatie of omdat je om een andere reden ondergewicht hebt. Je kunt hiervoor de volgende vuistregels in acht nemen.

Regels voor een dieet om aan te komen

 • Ga slim om met je eetlust, eet meerdere keren per dag kleine porties
 • Voeg systematisch vet toe aan je voedingspatroon (denk aan boter en kookroom)
 • Eet geen salades
 • Af en toe gefrituurde producten
 • Koffie en thee drinken met veel suiker
 • Ttrek in een tussendoortje? mars, bounty, snickers zijn prima
 • Drink voor de maaltijd een aperitiefje drinken zoals een glaasje port
 • Het lijkt misschien makkelijk, maar om één kilo vet op te boewel moet je 10.000 extra calorieën eten. Het aankomen zal dus erg langzaam gaan.

Probeer tot slot om het aankomen op een verantwoordelijke en gezonde manier te doen. Neem de tijd en eet gevarieerd. Begin met afbouwen van je dieet als je streefgewicht in zicht is en drink voldoende water.

Jouw Ervaring met een dieet om aan te komen

Heb jij ervaring met een dieet om aan te komen? Of heb je vragen? Maak dan gebruik van deze reactie mogelijkheid en help anderen. Lees hier alle reacties en vragen.

33 Reacties

 1. Ga eens naar je huisarts die kan je een recept voorschrijven om aan te komen. Dit wordt dan ook nog eens door je zorgverzekering vergoed.

 2. Hallo,
  Ik heb last van ondergewicht. ik weeg 43kg en ben 165 lang. ik heb namelijk gastroparese, waardoor ik maar kleine hoeveelheden kan eten. Kan er mij iemand tips geven, of een interresante site om gewicht aan te komen?

 3. Hallo,
  Ik weet niet of dit bedoeld is voor vragen over jezelf maar ik weet het echt niet meer..ik ben 18 jaar 1.62 lang en weeg 51 kilo.
  Ik ben dan ook erg tenger..vanaf volgende week wil ik gaan sporten,niet om af te vallen maar gewoon omdat ik het super leuk vind(meedoen met groepslessen,hardlopen etc.) wat kan ik er aan doen om wel te sporten maar niet echt af te vallen(sterker nog ,aan te komen)iemand tips?

  • Hoi, ik ben 41 jaar, 1m64 en weeg 49kg. Ik voel me hier goed bij, dus vind ik het prima. Voor mij geen patat en chips, wel volkoren brood en veel groente, fruit en vlees.

   Als je je goed voelt is het toch ok?

 4. Hallo allemaal!

  Ik heb ook snel neiging tot ondergewicht (50 kg bij een lengte van 1.72).
  Doodvermoeiend zijn de opmerking en vragen zoals: heb je anorexia? Wat een luxe dat je kan eten wat je wilt!
  Mensen vergeten echter dat ik na een buikgriep gemakkelijk 5 kg afval en dan maanden bezig ben om dit weer in te halen.
  Mensen met overgewicht voelen zich vaak gediscrimineerd, ik denk echter dat het andersom net zo erg/wel erger is.

  Ik vraag me echter wel af of tips in het artikel helemaal juist zijn. Veel vette dingen veroorzaken bij magere mensen net zo snel hart- en vaatproblemen (hoog cholesterol) als bij dikke mensen. Hiernaast heb je net zo goed kans op suikerziekte.
  Een apperitiefje (port) bij het eten lijkt me ook niet helemaal goed. Alcohol zo nu en dan kan geen kwaad, maar het blijft vergif voor je lichaam.

 5. ik word er gestoord van ik moet aankomen want ik heb ondergewicht ik doe er alles aan om aan te komen. een keer had ik een week vakantie toen was ik 1 kilo aangekomen (ik helemaal blij )
  mijn vriendin steunt me zo : ben je daar blij om dat is toch weinig. ik ben nog steeds bezig met aankomen zinloos ik wil naar de huisarts om een recept te krijgen hoop dat het lukt.

 6. Proteinen shakes drinken en met name de weight gainer.
  Deze shake maak je aan met volle melk, melklactose, dan met water mengen.
  Je komt er gegarandeerd van bij.

  Afhankelijk naar de mate hoe vaak je het in neemt, sport en nu weegt.

 7. Hallo heel veel willen afvallen maar ik wil graag 10kiilo erbij op en heb je advies voor me ik ben 29 jaar en 1.53 cm en weeg nu 42,3kilo nou wil wel graagg naar de 50 kilo toe kun je me advieseren watt ik kan doen want kan niks vinden om aan te komen alleen maarrr afvallen en afvallen.

 8. Hooi ik ben manon en ben 20 jaar en weeg 48 kilo ik zou zoo graag een paar kilo’s aan willen komen maar omdat ik in de horeca werk heb ik weinig tijd om te eten overdag dus eet ik meestal nachts en soms heb ik er zelfs geen tijd voor en ga ik met een lege maag na bed Heeft er iemand miss tips voor mij wil zo graag 7 kilo minimaal aankomen groetjes

  • Hey Manon,ik weet wat het is in de horeca werken,ik heb er 10jaar gewerkt.Geentijd om te eten.
   Veel maaltijden overslaan en dan s’nacht eten als het werk gedaan is.
   Dan heb je ook geen zin meer om wat te eten.Daarom ben ik ermee gestopt.
   Het was geen leven meer,nu pak ik meer tijd om gezonder te eten en kom ik stilletjesaan een paar kilo’s bij. Groetjes

 9. ik ben het eens met jou (ufkes)
  Je ziet allen maar die programas waar ze dik mensen helpen met afvallen zoals Obese .Maar je ziet nooit een programa waar ze mensen helpen om aan te komen, ik vind dat er een programma moet komen en meer aandacht aan ons moeten besteden.

 10. Hoi
  ik ben sints ik me kan herinneren altijd al dun geweest.Ik ben nu 16 en ik weeg 43 kilo.Maar nu wil ik er verandering aan brengen ik wil maximal tien of zes kilos aankomen.Maar het is moielijk dan het lijk.
  Ik ben het zat om dun te zijn dus ik ga jullie adwissen volgen en kijken of dat lukt.
  Groetjes:
  lenize