Diabetes door voeding

Start met KetoX

Diabetes is een voedingsgerelateerde welvaartsaandoening. Veel welvaartsziekten zijn typisch gesproken diabetescomplicaties. Bij toenemende welvaart is een kenmerkende stijging in de consumptie van complexe sachariden ofwel koolhydraten constateerbaar. Dit heeft een stijgende suikerspiegel tot gevolg, welke weer in balans gebracht moet worden door een torenhoge insulineproductie. Daar is het hedendaags menselijk DNA eenvoudigweg niet op berekend. Een scala van klachten treedt op.

Secundaire Vetophopingen

Overmatig bloedsuiker die in balans moet worden gebracht door insuline wordt opgeslagen als vetverbindingen welk scenario leidt tot obesitas, overmatig lichaamsgewicht en uiteenlopende aandoeningen als hart- en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen, osteoporosis, malignancies, spierzwaktes, neurologische verschijnselen, depressies, psychoses, tandbederf en parodontitis. De secundaire vetophopingen aan omgezette suikers, onttrokken aan het lichaam om dit te reguleren zijn de boosdoeners. De primaire natuurlijke vetten die rechtstreeks worden geconsumeerd zijn daarentegen juist nuttig en richten geen schade aan.

Insuline heeft bijverschijnselen

De medische benadering van het toedienen van insuline om suikerophoping weg te werken en bloedsuikerpieken af te toppen, heeft ongunstige bijverschijnselen. Dit zijn onder meer toenemend overgewicht, neurologische stagnatie en insulineresistentie. Lichaamscellen sluiten zich dan af tegen een verhoogd insulinepeil: de aanmaak van brandstof in de cel stagneert. Dit heeft vermoeidheid, futloosheid en algehele verzwakking tot gevolg.

Bovenal is er géén wetenschappelijke indicatie dat stelselmatig toedienen van insuline aan grote groepen diabetici beneficiaal is. Het inperken van en beheersen van bloedsuiker via het dieet is een benadering die door medici verafschuwd wordt. Misschien wel omdat het simpel en voordelig is.

Bestel deze boeken over diabetes bij bol.com

Het diabetes dieet
Het diabetes dieet
Worrall Thompson, A. & A. Govindji

Gezond eten met diabetes
Gezond eten met diabetes
A. Worral Thompson & A. Govindji

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Paleolithische levensstijl perkt insuline in

De behoefte aan insuline neemt toe naarmate de suikerspiegel overmatig stijgt. Voedingspatronen aanpassen om hoge bloedsuikerwaarden in te perken is een maatregel die even simpel is als doeltreffend. Toch lijkt deze oplossing in het woordenboek van medici niet voor te komen, terwijl het paleolithisch voedingspatroon in onderzoeken steevast als beste uit de bus komt. Het dieet van de oermens (het paleolithische dieet) was gebaseerd op dierlijk eiwit met hier en daar toegevoegd bosvruchten voor de vitamines. Deze eetgewoontes doen wel denken aan die van de mythische Stanfries: de afgelegen boer die zich moest zien te redden met vlees, room, boter, kaas en eieren, onbereikbaar als die was voor de bakker en groenteboer door de vaak hoge waterstand.

Oo