Voedselzandloper Gevaarlijk? Kritiek Kris Verburgh

Er is veel kritiek op De voedselzandloper van Kris Verburgh, en het opvolgen van de adviezen zou gevaarlijk zijn. Wij vroegen ons af of deze kritiek terecht is.

Kris Verburgh

De Belg Kris Verburgh  is arts en doet onderzoek naar het verouderingsproces. Hij is geboren in 1986 en studeerde geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. Kris publiceerde zijn eerste boek ‘Schitterend!’ toen hij 17 jaar was. Het was een populair wetenschappelijk werk waarin hij onder andere de oerknal beschreef. Het boek was een groot succes en kende vier herdrukken. In zijn 21ste  levensjaar bracht Kris het boek ‘Fantastisch!‘ uit. In dit boek legt hij filosofische vraagstukken bloot die hij beantwoordt met wetenschappelijk gebaseerde antwoorden. Ook dit boek werd een succes en is op het moment van schrijven aan een zevende druk toe. Het derde boek dat Kris heeft geschreven is ‘De Voedselzandloper‘.

Jouw Mening

Wat is jouw mening over het boek van Kris Verburgh? Laat je het door de kritiek liggen in de boekwinkel of ben je overtuigd van het gezonde en afslankende effect van De voedselzandloper? Laat een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

De voedselzandloper

De voedselzandloper is een boek over voeding, veroudering en afvallen dat geschreven is door Kris Verburgh. De Voedselzandloper is gebaseerd op bijna 250 referenties naar wetenschappelijke studies. Volgens de auteur zijn er veel misverstanden over voeding, vooral antioxidanten krijgen het zwaar te verduren. Het zou bijvoorbeeld een misverstand zijn dat melk gezond is en dat antioxidanten het verouderingsproces vertragen. De voedselzandloper is een alternatief voor de bekende voedseldriehoek en schijf van vijf en het toont aan hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen voor gezonde alternatieven. Tot slot is het volgens de auteur mogelijk om het verouderingsproces dankzij een uitgebalanceerd eetpatroon tegen te gaan. Afvallen is hierbij een aangename bijwerking volgens Kris. Het verouderingsproces houdt Kris al jaren in de greep, in De voedselzandloper toont hij aan hoe verschillende voedingsmiddelen een wetenschappelijk bewezen invloed hebben op het versnellen of vertragen van het verouderingsproces. De Voedselzandloper is op dit moment aan een veertiende druk toe.

Onlangs is vetvrij.com uitgeroepen tot een van de beste websites op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Om dit te vieren mogen we je tijdelijk een aantal receptenboekjes helemaal gratis aanbieden. Ieder receptenboekje bevat een aantal heerlijk lichte recepten voor het hele gezin die je met een gerust hart kunt klaarmaken en opeten. Voor meer informatie bezoek je de actiepagina.

Voedzelzandloper Gratis PDF

DE VOEDSELZANDLOPER ADVIEZEN EN TIPS Adviezen volgens de voedselzandloper

 1. Zo weinig mogelijk brood, aardappelen, pasta en rijst.*
 2. Brood kan vervangen worden door havermoutpap (gemaakt met plantaardige melk ipv dierlijke melk) als ontbijt.** Aardappelen, pasta en rijst worden zoveel mogelijk vervangen door (extra) groente, peulvruchten (erwten, bonen, linzen), paddenstoelen, quinoa, tofoe (soja) of quorn (fungieiwit).***
 3. Geen dierlijke melk of yoghurt. Deze vervangen door plantaardige melk (bv sojamelk of amandelmelk) en sojayoghurt of sojapap. Kaas en eieren zijn toegelaten.
 4. Weinig rood vlees (varken, rund, schaap, paard), maar vooral vette vis (zalm, makreel, haring, ansjovis en sardines), gevogelte (kip, kalkoen), tofoe (soja) of quorn (fungi-eiwit).
 5. Groente zijn de basis van de voedselzandloper.
 6. Veel water, enkele koppen groene of witte thee en maximum één glas versgeperst vruchten- of groentesap met vezels per dag. Koffie (maximum drie koppen per dag) en alcohol mogen (maximum één glas per dag, met enkele alcoholvrije dagen/week

Meer tips en recepten voor de voedselzandloper? Download dan het gratis PDF bestand.

Voedselzandloper Kookboek

Pauline Weuring heeft op basis het boek van Kris Verburgh Het Voedselzandloper Kookboek geschreven. Dit kookboek is een welkome aanvulling voor de aanhangers van Verburgh. De recepten zijn eenvoudig te bereiden en voldoen 100% aan de maatstaven van De Voedselzandloper.

Wie heeft er kritiek op De Voedselzandloper van Kris Verburgh en waarom? Ongeveer een half jaar na het verschijnen van het derde boek van Kris Verburgh barstte er een stormvloed van kritiek los over de inhoud van het boek.

VIGeZ

Onder andere het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) gaf aan dat het boek onwaarheden zou bevatten en het opvolgen van adviezen zelfs gevaarlijk zou zijn. Voorzitter Maaike Van Overloop vertelt er het volgende over ‘De man baseert zich op buitenlandse gegevens, verouderde cijfers en indexen. Terwijl de driehoek steunt op tientallen studies, kiest hij er slechts een paar uit. Zo kun je ook altijd wel een arts vinden die op basis van tien patiënten beweert dat je een keelontsteking met antibiotica geneest. Dat klopt daarom nog niet. De driehoek blijft hét instrument voor een gezonde voeding. Wijk je daarvan af, dan riskeer je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.’

Universiteit Antwerpen

Ook de Universiteit Antwerpen, waar Kris Verburgh eerder zijn studie heeft afgerond heeft publiekelijk afstand genomen van De Voedselzandloper. Professor Luc Van Gaal gaat zelfs nog een stapje verder en bestempelt De voedselzandloper als een ‘gevaarlijk boek’. De kritiek laat Kris niet ongemoeid en hij reageert in de media met een vlammende open brief.

Citaten open brief Kris Verburgh

“Er is, 6 maand na het verschijnen van mijn boek De voedselzandloper, plots heel wat commotie ontstaan. Er werden deze week mediaberichten door professor Luc Van Gaal en de Universiteit Antwerpen de wereld ingestuurd waarin de universiteit zich distantieert van het boek, terwijl professor Van Gaal De voedselzandloper als een ‘gevaarlijk boek’ bestempelt. Er werd zelfs niet geschuwd om mijn persoon zelf aan te vallen.”

“Dat De voedselzandloper ‘een gevaar voor de volksgezondheid’ zou zijn omdat brood of melkproducten verboden worden kan eveneens weerlegd worden. Ten eerste worden voedingsmiddelen (ook brood en melk) niet verboden in de voedselzandloper, maar wordt voorgesteld deze te minderen en in de mate van het mogelijke te vervangen door meer gezonde alternatieven.

“Dat mijn boek kritiek krijgt verbaast me niet. Daarom dat ik mijn boek ook heb onderbouwd met referenties naar 250 wetenschappelijke studies en dat ik allerlei wereldexperts letterlijk quoteer. Wat me wel verbaast, is dat ik in deze media-heisa persoonlijk wordt aangevallen. Zo worden geruchten verspreid dat ik enkel maar student zou zijn, nooit een assistentenopleiding heb gevolgd of zelfs ontslagen zou zijn geweest. Ik wil daarom al deze geruchten met klem ontkennen. Ik ben afgestudeerd als arts magna cum laude aan de Universiteit Antwerpen, heb als arts gewerkt in diverse ziekenhuizen en ben nooit ontslagen geweest. Verschillende organisaties en personen hebben er reeds op gewezen dat deze negatieve berichtgeving omtrent de voedselzandloper en mijn persoon deontologisch ontoelaatbaar is.

Bestseller

Ondanks, of misschien wel mede dankzij de stof die De Voedselzandloper heeft doen opwaaien is het de derde bestseller van Kris. Op dit moment zijn er bijna 100.000 exemplaren van zijn boek verkocht en ligt het nog steeds prominent in de boekwinkel bij de non-fictie boeken. Wat is jouw mening over het boek van Kris Verburgh? Laat je het door de kritiek liggen in de boekwinkel of ben je overtuigd van het gezonde en afslankende effect van De voedselzandloper? Laat een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

Samenvatting

In De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen. De voedselzandloper is niet alleen een boek dat vele diëten en voedingsmythes doorprikt, het is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral ook hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Het boek legt tevens uit hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen. Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename bijwerking!

290 Reacties

 1. De Voedselzandloper veranderde mijn leven totaal.
  Eind 2000 kreeg ik de diagnose van Multiple Sclerose na een domme val…
  Ik leefde daarna jaren heel erg vermoeid.
  Ongeveer tien jaar geleden, precies weet ik het niet meer, ontdekte ik bij mijn zus het boek ‘De Voedselzandloper’ waarin gesproken werd over MS en vroeg het te leen.
  Het veranderde mijn leven totaal.
  Ik heb wel evenwichtsproblemen en doe alles wat trager, maar mijn vermoeidheid is totaal verdwenen!
  Dat komt omdat ik totaal anders ging eten zoals hij aanraadde.
  Ik ben Dr. Verburgh ontzettend dankbaar!!!

 2. Hallo , ik heb het boek gekregen van mijn dochter en heb het met veel interesse gelezen! Ik ben nu al een tijdje op deze wijze aan het eten , enkel brood blijft moeilijk! Maar voor de rest probeer ik het wel te volgen en dat gaat goed!Ik heb eindelijk terug energie, en veel minder pijn (reuma), dus ik ben er helemaal voor gewonnen!

 3. hallo allemaal, ik ben ook zeer tevreden met het boek en de recepten en voel me stukken beter. mvrgrt alex
  ps in veel landen wordt ook geen aardappels en brood gegeten dus waarom wij wel?

 4. December 2000 kreeg ik de diagnose van Multiple Sclerose. Ik was constant steeds vreselijk moe ook. Ik lasheel toevallig een stuk van het boek van Kris Verburgh bij mijn zus en vroeg om het boek mee naar huis te nemen. Ik kocht het onmiddellijk na twee dagen toen ik erin las over MS.
  Eigenlijk zou ik Mijnheer Verburgh willen contacteren, hem mijn dankbaarheid te betuigen en hem ook nog een vraag stellen
  Mag sporadisch roggebrood misschien?
  (Wie wil kan meer hierover lezen in mijn recente blog.)
  Ik vond terug voldoening in een leven zónder melk en zuivel). Mijn echtgenootdie ervoor dat mijn andere voeding mogelijk blijft. Hij zorgt voor mijn dagelijkse havermout pannenkoeken onder andere! Ik lééf weer!

 5. Ik weet het niet heb me bijna vergiftigd met gezond bezig zijn door gebruik van biologische verse kurkuma rauw te eten later in tablettenvorm en poeder door het eten nog meer last van mijn spastische darmen. Ook acerola vitc poeder elke ochtend en nou heb ik verkleurde tanden had heel mooie witte tanden voor het gebruik

 6. Kunnen voedselsupplementen helpen tegen de gevolgen van spierreuma. Dit naast de medicatie uiteraard. Zoja welke ?

 7. Zeer interessant boek.. Veel theorieën over voeding, die hij ook uitgelegd, waarom wel of niet. Zit zeker een heel groot stuk waarheid in, maar het vergelijk met vroeger, aten we het, niet nu of andersom ???
  We worden nu met de heden ten daagse voeding wel rond de 80 jaar. Sommigen onderzoeken zitten nog in een onderzoek stadium, en het muntje kan alle kanten nog opvallen. Maar ik persoonlijk heb er veel van opgestoken, en pas ook heel veel toe. Maar er zijn ook andere wetenschappers en theorieën, dus vergelijk, informeer, en dan beslis. Van mij uit gezien, geen verhoogde Cholesterol en bloeddruk, dus geen tabletten meer en geen diabetische hulpmiddelen meer.(insuline) En ik voel me veel fitter. En vindt het een geweldig boek.

 8. Het boek is degelijk en wetenschappelijk onderbouwd,dus het feit dat Van Gaal dit afbreekt,bewijst ofwel dat hij koppig is,ofwel dat hij het boek niet AANDACHTIG heeft gelezen..iets wat je van een geleerde toch zou verwachten!
  De onderzoeken die gedaan werden om dit boek tot stand te brengen,waren zeer streng geselecteerd en bijgevolg sterk onderbouwd met staalharde bewijzen dat de westerse voedingsdriehoek en schijf de oorzaak is van de gekende beschavingsziekten.

 9. Veel, heel veel lof over t boek van K. Verburgh. Ik heb het in 1 adem uitgelezen.
  Waarom? Ik heb nog nooit gedieet, en leef al 12 jaar volgens het voedingspatroon en gedragspatroon dat Kris omschrijft. Met veel vallen en opstaan, geleerd om bep dingen niet t eten omdat ik er slaperig (moe) v werd.

  Had ik dit boek 30 jaar geleden maar gelezen. Had t leven v mij gemakkelijker gemaakt.
  Echter 30 jr geleden moest Kris nog geboren worden. :0

 10. Prima boek.Lees het voor de vierde keer. Ben in mijn leven dingen gaan doen op basis van bevindingen. Zie hier een hoop van terug in dit boek.We zijn een echt sportgezin, sta met betrekking tot de magere yoghurt voor een dilemma.Dit wordt veel gegeten m.b.t spierherstel en spieropbouw door ons.Hier lees ik niks positiefs over.Hoop dat Kris nog eens komt met een opvolger in relatie tot sporters.Vind dit boek eigenlijk een soort bevestiging van wat ik al wist.Snap dat dat doktoren en de medische wereld en de commerciële voedselindustrie niet blij zijn met dit boek.Die willen graag pappen en nathouden. Misschien onderwerp voor een nieuw boek.

  • Beste Jan,

   Kijk de documentaire ‘Food choices’ eens op Netflix!
   Daarin wordt jouw vraag over sporten en zuivel beantwoord.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

Marianne
Hallo, mijn naam is Marianne en ik werk freelance voor vetvrij.com. Ik volg de ontwikkelingen op de dieet en voedingsmarkt op de voet, en schrijft regelmatig recensies over boeken en tv uitzendingen. Ook test ik nieuwe producten uit en schets hier een objectief beeld over.