Voedselzandloper Gevaarlijk? Kritiek Kris Verburgh

Er is veel kritiek op De voedselzandloper van Kris Verburgh, en het opvolgen van de adviezen zou gevaarlijk zijn. Wij vroegen ons af of deze kritiek terecht is.

Kris Verburgh

De Belg Kris Verburgh  is arts en doet onderzoek naar het verouderingsproces. Hij is geboren in 1986 en studeerde geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. Kris publiceerde zijn eerste boek ‘Schitterend!’ toen hij 17 jaar was. Het was een populair wetenschappelijk werk waarin hij onder andere de oerknal beschreef. Het boek was een groot succes en kende vier herdrukken. In zijn 21ste  levensjaar bracht Kris het boek ‘Fantastisch!‘ uit. In dit boek legt hij filosofische vraagstukken bloot die hij beantwoordt met wetenschappelijk gebaseerde antwoorden. Ook dit boek werd een succes en is op het moment van schrijven aan een zevende druk toe. Het derde boek dat Kris heeft geschreven is ‘De Voedselzandloper‘.

Jouw Mening

Wat is jouw mening over het boek van Kris Verburgh? Laat je het door de kritiek liggen in de boekwinkel of ben je overtuigd van het gezonde en afslankende effect van De voedselzandloper? Laat een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

De voedselzandloper

De voedselzandloper is een boek over voeding, veroudering en afvallen dat geschreven is door Kris Verburgh. De Voedselzandloper is gebaseerd op bijna 250 referenties naar wetenschappelijke studies. Volgens de auteur zijn er veel misverstanden over voeding, vooral antioxidanten krijgen het zwaar te verduren. Het zou bijvoorbeeld een misverstand zijn dat melk gezond is en dat antioxidanten het verouderingsproces vertragen. De voedselzandloper is een alternatief voor de bekende voedseldriehoek en schijf van vijf en het toont aan hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen voor gezonde alternatieven. Tot slot is het volgens de auteur mogelijk om het verouderingsproces dankzij een uitgebalanceerd eetpatroon tegen te gaan. Afvallen is hierbij een aangename bijwerking volgens Kris. Het verouderingsproces houdt Kris al jaren in de greep, in De voedselzandloper toont hij aan hoe verschillende voedingsmiddelen een wetenschappelijk bewezen invloed hebben op het versnellen of vertragen van het verouderingsproces. De Voedselzandloper is op dit moment aan een veertiende druk toe.

Onlangs is vetvrij.com uitgeroepen tot een van de beste websites op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Om dit te vieren mogen we je tijdelijk een aantal receptenboekjes helemaal gratis aanbieden. Ieder receptenboekje bevat een aantal heerlijk lichte recepten voor het hele gezin die je met een gerust hart kunt klaarmaken en opeten. Voor meer informatie bezoek je de actiepagina.

Voedzelzandloper Gratis PDF

DE VOEDSELZANDLOPER ADVIEZEN EN TIPS Adviezen volgens de voedselzandloper

 1. Zo weinig mogelijk brood, aardappelen, pasta en rijst.*
 2. Brood kan vervangen worden door havermoutpap (gemaakt met plantaardige melk ipv dierlijke melk) als ontbijt.** Aardappelen, pasta en rijst worden zoveel mogelijk vervangen door (extra) groente, peulvruchten (erwten, bonen, linzen), paddenstoelen, quinoa, tofoe (soja) of quorn (fungieiwit).***
 3. Geen dierlijke melk of yoghurt. Deze vervangen door plantaardige melk (bv sojamelk of amandelmelk) en sojayoghurt of sojapap. Kaas en eieren zijn toegelaten.
 4. Weinig rood vlees (varken, rund, schaap, paard), maar vooral vette vis (zalm, makreel, haring, ansjovis en sardines), gevogelte (kip, kalkoen), tofoe (soja) of quorn (fungi-eiwit).
 5. Groente zijn de basis van de voedselzandloper.
 6. Veel water, enkele koppen groene of witte thee en maximum één glas versgeperst vruchten- of groentesap met vezels per dag. Koffie (maximum drie koppen per dag) en alcohol mogen (maximum één glas per dag, met enkele alcoholvrije dagen/week

Meer tips en recepten voor de voedselzandloper? Download dan het gratis PDF bestand.

Voedselzandloper Kookboek

Pauline Weuring heeft op basis het boek van Kris Verburgh Het Voedselzandloper Kookboek geschreven. Dit kookboek is een welkome aanvulling voor de aanhangers van Verburgh. De recepten zijn eenvoudig te bereiden en voldoen 100% aan de maatstaven van De Voedselzandloper.

Wie heeft er kritiek op De Voedselzandloper van Kris Verburgh en waarom? Ongeveer een half jaar na het verschijnen van het derde boek van Kris Verburgh barstte er een stormvloed van kritiek los over de inhoud van het boek.

VIGeZ

Onder andere het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) gaf aan dat het boek onwaarheden zou bevatten en het opvolgen van adviezen zelfs gevaarlijk zou zijn. Voorzitter Maaike Van Overloop vertelt er het volgende over ‘De man baseert zich op buitenlandse gegevens, verouderde cijfers en indexen. Terwijl de driehoek steunt op tientallen studies, kiest hij er slechts een paar uit. Zo kun je ook altijd wel een arts vinden die op basis van tien patiënten beweert dat je een keelontsteking met antibiotica geneest. Dat klopt daarom nog niet. De driehoek blijft hét instrument voor een gezonde voeding. Wijk je daarvan af, dan riskeer je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.’

Universiteit Antwerpen

Ook de Universiteit Antwerpen, waar Kris Verburgh eerder zijn studie heeft afgerond heeft publiekelijk afstand genomen van De Voedselzandloper. Professor Luc Van Gaal gaat zelfs nog een stapje verder en bestempelt De voedselzandloper als een ‘gevaarlijk boek’. De kritiek laat Kris niet ongemoeid en hij reageert in de media met een vlammende open brief.

Citaten open brief Kris Verburgh

“Er is, 6 maand na het verschijnen van mijn boek De voedselzandloper, plots heel wat commotie ontstaan. Er werden deze week mediaberichten door professor Luc Van Gaal en de Universiteit Antwerpen de wereld ingestuurd waarin de universiteit zich distantieert van het boek, terwijl professor Van Gaal De voedselzandloper als een ‘gevaarlijk boek’ bestempelt. Er werd zelfs niet geschuwd om mijn persoon zelf aan te vallen.”

“Dat De voedselzandloper ‘een gevaar voor de volksgezondheid’ zou zijn omdat brood of melkproducten verboden worden kan eveneens weerlegd worden. Ten eerste worden voedingsmiddelen (ook brood en melk) niet verboden in de voedselzandloper, maar wordt voorgesteld deze te minderen en in de mate van het mogelijke te vervangen door meer gezonde alternatieven.

“Dat mijn boek kritiek krijgt verbaast me niet. Daarom dat ik mijn boek ook heb onderbouwd met referenties naar 250 wetenschappelijke studies en dat ik allerlei wereldexperts letterlijk quoteer. Wat me wel verbaast, is dat ik in deze media-heisa persoonlijk wordt aangevallen. Zo worden geruchten verspreid dat ik enkel maar student zou zijn, nooit een assistentenopleiding heb gevolgd of zelfs ontslagen zou zijn geweest. Ik wil daarom al deze geruchten met klem ontkennen. Ik ben afgestudeerd als arts magna cum laude aan de Universiteit Antwerpen, heb als arts gewerkt in diverse ziekenhuizen en ben nooit ontslagen geweest. Verschillende organisaties en personen hebben er reeds op gewezen dat deze negatieve berichtgeving omtrent de voedselzandloper en mijn persoon deontologisch ontoelaatbaar is.

Bestseller

Ondanks, of misschien wel mede dankzij de stof die De Voedselzandloper heeft doen opwaaien is het de derde bestseller van Kris. Op dit moment zijn er bijna 100.000 exemplaren van zijn boek verkocht en ligt het nog steeds prominent in de boekwinkel bij de non-fictie boeken. Wat is jouw mening over het boek van Kris Verburgh? Laat je het door de kritiek liggen in de boekwinkel of ben je overtuigd van het gezonde en afslankende effect van De voedselzandloper? Laat een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

Samenvatting

In De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen. De voedselzandloper is niet alleen een boek dat vele diëten en voedingsmythes doorprikt, het is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral ook hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Het boek legt tevens uit hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen. Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename bijwerking!


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

290 Reacties

 1. De Voedselzandloper veranderde mijn leven totaal.
  Eind 2000 kreeg ik de diagnose van Multiple Sclerose na een domme val…
  Ik leefde daarna jaren heel erg vermoeid.
  Ongeveer tien jaar geleden, precies weet ik het niet meer, ontdekte ik bij mijn zus het boek ‘De Voedselzandloper’ waarin gesproken werd over MS en vroeg het te leen.
  Het veranderde mijn leven totaal.
  Ik heb wel evenwichtsproblemen en doe alles wat trager, maar mijn vermoeidheid is totaal verdwenen!
  Dat komt omdat ik totaal anders ging eten zoals hij aanraadde.
  Ik ben Dr. Verburgh ontzettend dankbaar!!!

 2. Hallo , ik heb het boek gekregen van mijn dochter en heb het met veel interesse gelezen! Ik ben nu al een tijdje op deze wijze aan het eten , enkel brood blijft moeilijk! Maar voor de rest probeer ik het wel te volgen en dat gaat goed!Ik heb eindelijk terug energie, en veel minder pijn (reuma), dus ik ben er helemaal voor gewonnen!

 3. hallo allemaal, ik ben ook zeer tevreden met het boek en de recepten en voel me stukken beter. mvrgrt alex
  ps in veel landen wordt ook geen aardappels en brood gegeten dus waarom wij wel?

 4. December 2000 kreeg ik de diagnose van Multiple Sclerose. Ik was constant steeds vreselijk moe ook. Ik lasheel toevallig een stuk van het boek van Kris Verburgh bij mijn zus en vroeg om het boek mee naar huis te nemen. Ik kocht het onmiddellijk na twee dagen toen ik erin las over MS.
  Eigenlijk zou ik Mijnheer Verburgh willen contacteren, hem mijn dankbaarheid te betuigen en hem ook nog een vraag stellen
  Mag sporadisch roggebrood misschien?
  (Wie wil kan meer hierover lezen in mijn recente blog.)
  Ik vond terug voldoening in een leven zónder melk en zuivel). Mijn echtgenootdie ervoor dat mijn andere voeding mogelijk blijft. Hij zorgt voor mijn dagelijkse havermout pannenkoeken onder andere! Ik lééf weer!

 5. Ik weet het niet heb me bijna vergiftigd met gezond bezig zijn door gebruik van biologische verse kurkuma rauw te eten later in tablettenvorm en poeder door het eten nog meer last van mijn spastische darmen. Ook acerola vitc poeder elke ochtend en nou heb ik verkleurde tanden had heel mooie witte tanden voor het gebruik

 6. Kunnen voedselsupplementen helpen tegen de gevolgen van spierreuma. Dit naast de medicatie uiteraard. Zoja welke ?

 7. Zeer interessant boek.. Veel theorieën over voeding, die hij ook uitgelegd, waarom wel of niet. Zit zeker een heel groot stuk waarheid in, maar het vergelijk met vroeger, aten we het, niet nu of andersom ???
  We worden nu met de heden ten daagse voeding wel rond de 80 jaar. Sommigen onderzoeken zitten nog in een onderzoek stadium, en het muntje kan alle kanten nog opvallen. Maar ik persoonlijk heb er veel van opgestoken, en pas ook heel veel toe. Maar er zijn ook andere wetenschappers en theorieën, dus vergelijk, informeer, en dan beslis. Van mij uit gezien, geen verhoogde Cholesterol en bloeddruk, dus geen tabletten meer en geen diabetische hulpmiddelen meer.(insuline) En ik voel me veel fitter. En vindt het een geweldig boek.

 8. Het boek is degelijk en wetenschappelijk onderbouwd,dus het feit dat Van Gaal dit afbreekt,bewijst ofwel dat hij koppig is,ofwel dat hij het boek niet AANDACHTIG heeft gelezen..iets wat je van een geleerde toch zou verwachten!
  De onderzoeken die gedaan werden om dit boek tot stand te brengen,waren zeer streng geselecteerd en bijgevolg sterk onderbouwd met staalharde bewijzen dat de westerse voedingsdriehoek en schijf de oorzaak is van de gekende beschavingsziekten.

 9. Veel, heel veel lof over t boek van K. Verburgh. Ik heb het in 1 adem uitgelezen.
  Waarom? Ik heb nog nooit gedieet, en leef al 12 jaar volgens het voedingspatroon en gedragspatroon dat Kris omschrijft. Met veel vallen en opstaan, geleerd om bep dingen niet t eten omdat ik er slaperig (moe) v werd.

  Had ik dit boek 30 jaar geleden maar gelezen. Had t leven v mij gemakkelijker gemaakt.
  Echter 30 jr geleden moest Kris nog geboren worden. :0

 10. Prima boek.Lees het voor de vierde keer. Ben in mijn leven dingen gaan doen op basis van bevindingen. Zie hier een hoop van terug in dit boek.We zijn een echt sportgezin, sta met betrekking tot de magere yoghurt voor een dilemma.Dit wordt veel gegeten m.b.t spierherstel en spieropbouw door ons.Hier lees ik niks positiefs over.Hoop dat Kris nog eens komt met een opvolger in relatie tot sporters.Vind dit boek eigenlijk een soort bevestiging van wat ik al wist.Snap dat dat doktoren en de medische wereld en de commerciële voedselindustrie niet blij zijn met dit boek.Die willen graag pappen en nathouden. Misschien onderwerp voor een nieuw boek.

  • Beste Jan,

   Kijk de documentaire ‘Food choices’ eens op Netflix!
   Daarin wordt jouw vraag over sporten en zuivel beantwoord.

 11. Geweldig boek van Kris Verburgh, omdat hij de basis van de gezondheid zo gedegen belicht en die basis is in de eerste plaats gezonde, natuurlijke voeding.
  Zo wordt de verantwoordelijkheid weer terug gelegd bij onszelf en weggehaald bij de artsen die in hun studie vooral veel kennis opdoen over medicijnen (die de ware oorzaak van ziektes onderschoffelen) en schandelijk weinig over de voeding waar we ons dagelijks mee be- of juist ontlasten. Ik heb de principes van voedseldriehoek en -schijf al een tijdje geleden losgelaten (al voor ik het boek had gelezen) en dat (be)valt prima: ik voel me minder vol na een maaltijd en over het algemeen fitter en energieker. De insteek van Kris is begrijpelijk heel bedreigend voor artsen omdat die hun hele aanpak van bestrijding met medicijnen ondermijnt. En bovendien mondiger mensen oplevert die zich niet zomaar meer alles ‘door de strot laten duwen…’. Voor de volksgezondheid zou het een zegen zijn als meer mensen de principes van de voedselzandloper zouden volgen. Ik vond de informatie die Kris geeft over de werking van een aantal medicijnen ook zeer zinvol! Wat me alleen wel verbaasde is dat Kris gerechten in de magnetron opwarmt waarvan inmiddels toch wel bekend is dat die het voedsel stukmaakt…. Maar voor de rest: ga zo door Kris!!

 12. Wat leuk of toevallig dat er een reclame van dr. Oetker koekjes midden tussen de tekst op mijn telefoon opduikt.
  Precies hoe wij over voeding worden beinvloed….

  • Deze advertentie wordt automatisch weergegeven en is gebaseerd op je surfgedrag en persoonlijke interesse Jantine ;)

 13. bouillonpoeder ?
  Wat miiij opvalt de eerste dagen door de recepten bladerend dat er heel vaak bouillonpoeder wordt gebruikt. Dan weet je vaak na veel rekenwerk, zeker met de Nederlandse etikettering, te achterhalen of en hoeveel extra ongevraagde zouten je er met bijvoorbeeld een theelepel vol bij krijgt.
  Wad ik zelf meestal doe voor bijvoorbeeld kippenbouillon een soepkip kopen bij de poeler (niet bij de super !) en zelf vier liter kippenboullion maken. Ingevroren in ijsklontbakjes is de houdbaarheid lang en de prijs per gebruikte eenheid ongeveer gelijk aan poeder of een blokje. Ja u moet natuurlijk wel een diepvriezer hebben :)

 14. Ik ben het met plezier aan het lezen. Wel, hij zal waarschijnlijk niet god zijn. Maar zoals dat met alles gaat moet je het met mate tot je nemen. Het is goed te weten.

 15. Ik ben dankzij het VZL als diabeet eindelijk gewicht verloren en hoef minder insuline te spuiten, wellicht binnenkort alleen pillen en helemaal niet meer spuiten.
  Uiteraard moeten we allemaal kritisch blijven, op alles wat er geschreven en gepubliceerd wordt en niets zo maar aan nemen voor 100%.
  Maar vooralsnog volg ik wat er in het boek staat en de recepten die Margriet Vonk daarop gemaakt heeft en voel me de laatste tijd daarmee alleen maar beter. Maar goed dat gezegd we zijn uiteraard allemaal uniek.

 16. Bijna 3jaar volg ik dieet voor 90 procent ben57 jaar voel mij elke dag super gezond nooit ziek voel mij 40 heb enorm veel energie en weg kleine kwaaltjes een van beste dingen die op mijn weg gekomen zijn gr rg

 17. Er zijn veel tegen sprekers cover het boek dat sojamelk en sojaolie niet gezond is.
  Graag zou ik Kris eens persoonlijk willen spreken . Of hij dat kan weerleggen.
  Voedingsleer is veel omvattend over onderzoeken en het nieuws daarover
  Houd niet op.als je sites leest over soja ga je soms twijfelen of je er mee
  Verder moet gaan met soja producten verder een heel goed boek.

  • Ja, ik heb wat betreft sojaproducten, plus havermout ook mijn twijfels: ze bevatten veel fytinezuur wat o.a. de mineralen calcium,zink en ijzer bind zodat het niet wordt opgenomen. Las over een Engelse studie met kinderen die s’morgens havermoutpap aten en een ijzertekort hadden.
   Trouwens herinner ik me plotseling , dat had ik ook als kind en at ook dezelfde pap! (Misschien ook andere producten die ik niet genoeg binnenkreeg?) Wat melk betreft: las van een hoogleraar dat vetten in de melk dus niet goed voor hart- en vaatziekten was maar magere melk dan wel weer. Bovendien zit er veel calcium en zink in wat wij( en vooral kinderen )nodig hebben. Dus zou ik wel graag zijn antwoord daarover willen horen. Ben verder heel blij ermee en heb ook het vervolg gelezen(veroudering vertragen).

   aten kregen en een ijzertekort daarvan kregen.

 18. Dank de Voedselzandloper 20 kg afgevallen in 1 jaar ziet er ook nog prima bij uit en ben van de diabetic type 2 af hoef ook geen medicijn meer te nemen

 19. met het voedselzandloperkookboek te lezen en mee te beginnen voor beter gezondheid via arts advies tweeentwintig kilo kwijt gaat niet heel snel mag ook niet nu half jaar bezig voel me herboren kan weer fietsen, lopen,bloeddruk omlaag suiker gezakt minder moe geweldig hoe ik me voel ik ga door moet nog wel meer gaan bewegen maar dat komt goed zwem ook weer ,broeken passen weer 25 jaar lang van alles geprobeerd nu fitter als nooit te voren .Anders eten dat wel maar met smaak en ook voor mij makkelijk vol te houden

 20. Al ruim 1,5 jaar volg ik de adviezen van Kris Verburg volgens de Voedselzandloper. Ben er zeer tevreden mee. Volgens mij heeft deze manier van eten ook een positieve invloed om mijn ziekte. (Ik heb al 22 jaar MS). Ik voel me goed en ben (hoewel dat niet mijn bedoeling was) zelfs een paar kilo afgevallen. Dat gaat vanzelf. Om te starten is het even moeilijk, maar nu weet ik niet beter. Natuurlijk lees ik op voedingsgebied ook andere boeken, maar de Voedselzandloper blijft favoriet.

  Wel heb ik op dit moment een vraag. Hoe denkt Kris Verburg op het ogenblik over het gebruik van voedingssupplementen? Gisteren heb ik nl. een lezing bijgewoond van William Cortvriendt over zijn boek ‘Hoe wordt je 100’. Het voorwoord is geschreven door Kris Verburg. Volgens Cortvriendt denkt Kris Verburg nu anders over het gebruik van voedingssupplementen. Graag zou ik willen weten waar de verandering uit bestaat.

  Hopelijk krijg ik een antwoord.
  Vriendelijke groet,
  Marga

 21. Ik ben helemaal voor deze methode. Ik ben geen groentemens en at alleen maar veel brood. Ik was altijd moe, depressie en noem maar op. Ik eet nu volgens deze methode en alles ziet er zo goed en heerlijk uit. Ik weet zeker dat ik dit mijn leven lang ga volhouden. Ik kijk al helemaal uit naar de ontbijten met havermout i.p.v. brood. Ik weet het een en ander over voeding en daarom weet ik dat deze methode heel goed is. Het is ook geen dieet, het os een levenswijze met als bijkomend voordeel dat je ervan af valt. Ik heb al mijn halve leven last van Candidiasis albacans, maar wist niet wat ik i.p.v. brood het beste kan eten. Nu weet ik het wel. Kris, bedankt voor deze unieke methode!!

 22. Het boek de Voedselzandloper vind ik een zeer leesbaar boek met goede en toepasbare adviezen over voeding en ik raad het van harte aan.

  Prof. Seignalet (FR) heeft circa 10 jaar geleden een boek (L’Alimentation; le troisième médecine) met vergelijkbare inhoud geschreven: laat melk produkten, granen, suiker en rood vlees staan en dan voorkom je (volgens Seignalet) een grote reeks van chronische ziekten!!! Hij is alleen nog rechter in de leer dan Verbrugge en wilde alles ook zo rauw mogelijk laten consumeren.

  De kwalificatie ‘gevaarlijk’ zal wel slaan op de belangen van de suiker- en melk- en vleesindustrie, die niet kunnen overleven zonder subsidies van de overheid. Als de overheid de richlijnen van Verbrugge zou overnemen zou zij deze industrieën belasten ipv steunen! Ja, dat is gevaarlijk!

  • Billy Bryan je slaat de spijker op de kop. De belangen van de suiker-, melk- en vleesindustrie
   spelen hier een rol in. Denk ik zeker.

 23. Ik ben blij te mogen vaststellen dat de inzichten van Kris Verburgh steeds meer ingang vinden. Ikzelf heb me in dit forum al meerdere keren een toegedaan volger van zijn ideeën en theorieën betoond.
  Ik leef al een groot aantal jaren volgens zijn inzichten (vanaf mijn 21e en ik word volgende week 68) en ik kan zeggen dat ik nog nooit zwaarder ben geweest dan rond de 56 kg, bij een lengte van 167 cm. Ik doe daar geen enkele, maar dan ook echt geen enkele moeite voor. Alleen laat ik een aantal dingen na die voor mij geen enkel probleem vormen, zoals bv het niet-consumeren van suiker en koek, taart, ijs, etc. Mijn smaak op eetgebied is in de loop der jaren zodanig veranderd dat dit totaal geen opoffering voor mij is of me het gevoel geeft dat ik me van alles ontzeg (zoals vaak wordt gesuggereerd). Ik vind het gewoon niet lekker en mis het dus absoluut niet.
  In een eerdere reactie heb ik al eens opgemerkt dat ik nooit moe ben, nooit slaap heb en nooit ziek ben. Ook heb ik nagenoeg geen rimpels.
  Nieuwsgierig geworden door uw passage over cholesterol en triglyceriden, heb ik de uitslagen van mijn eigen laatste bloedonderzoek erbij gepakt (eind vorig jaar): Chol.Tot./Chol.HDL 2.4. Triglycérides 58. Volgens mij is dat echt heel laag. Hoge bloeddruk heb ik nog nooit gehad evenmin als lage.
  Zoals ik al schreef ben ik op mijn 21e met deze manier van eten begonnen. Van Kris had ik uiteraard nog nooit gehoord maar ik had in een of ander blad een artikel gelezen over het beperken van koolhydraten in de voeding. Omdat ik mijzelf in die tijd te dik vond (rond de 60 kg) ben ik daar op gaan letten en heb toen bv suiker volledig afgezworen. Toen een paar jaar geleden het boek van KV verscheen, werden mijn ideeën over gezonde voeding en dito leefwijze alleen maar bevestigd.
  Nou ja, ik kan het niet genoeg benadrukken: als je echt iets aan je gezondheid wilt doen, met als prettig neveneffect dat je er mooi en slank van wordt en bovendien ook nog iedere dag heerlijk kunt eten en drinken (want mijn glas wijn heb ik nog nooit laten staan), zou ik deze manier van eten toch eens serieus overwegen!

 24. Ik heb “Het Voedselzandloper KOOKBOEK”, van Pauline Weuring en Kris Verburgh. Fantastische recepten voor wie koolhydraatarm eet en toch van smullen houdt! In plaats van je bordje havermout kun je bijvoorbeeld ook op de ochtend Havermoutmuffins maken. In plaats van aardappelen allerlei soorten groentebaksels en eiermuffins op je bord is werkelijk elke dag een feestje. En alles is zo puur natuur als wat, daar haalt geen kant en klaar product uit de supermarkt het bij!
  Jullie lezen wel dat ik werkelijk enthousiast ben. Logisch want ik ben in 3 maanden tijd 7 kilo afgevallen en bij het bloedprikken bleek dat de trygliceriden in mijn bloed (medeveroorzakers van een veel te hoog cholesterol) in diezelfde maanden tot beneden het maximaal toelaatbare niveau zijn gedaald. Ik slik cholesterolverlagers, maar die kregen mijn trygliceriden niet omlaag zodat ik daar anders nog een andere pil erbij had moeten slikken. Meer bewegen – waar de interniste mij steeds in bleef aansturen – hielp niet. Tot mijn grote vreugde helpt het koolhydraatarm eten hierbij wel. Mijn lichaam is eindelijk omgeslagen naar vetverbranding.
  Alleen al medisch gezien is het dus een aanrader om anders te gaan koken en eten.
  Met dank aan Kris en Pauline.

 25. De huisarts gaf me de boektitel, ik kocht het en ben er mee aan de slag gegaan: mijn diabetes2 is gezakt van 4 keer insuline spuiten naar nog maar een keer! Plus afgevallen en voel me beter, fitter, bewuster met voeding en beweging bezig. Het zoeken van voor mij “nieuwe” producten, bijv.quinoa met de daarbij horende recepten zie ik als een uitdaging.Heerlijk die sojamelk, bittere chocola, gedroogd fruit, walnoten; we hebben zelfs een blender en staafmixer gekocht!

  • Ik vind het een fantastisch boek. Ik heb de herziene uitgave van 5 januari 2015. Heb hem met veel belangstelling gelezen en begin weer opnieuw te lezen, omdat ik zoveel informatie krijg die ik gewoonweg niet in 1 keer kan opslaan.
   Inmiddels ook fanatiek begonnen met het naleven van de informatie. Ik ben al 7 kg afgevallen. Mijn bloedsuiker waarden zijn in 27 jaar nog nooit zo stabiel beweert. En ik kan regelmatig een maaltijd eten zonder insuline te spuiten. Ook zijn de hoeveelheden die ik spuit met een kwart verminderd. Ik heb veel meer energie en weinig slaap. Kortom, ik vind het geweldig en ga er zeker mee door. Een echte aanrader voor iedereen die bewust met zijn gezondheid bezig wil zijn.
   Kris…..HEEL erg bedankt.

 26. Een eerste stap naar gezondheid is het resoluut stoppen met alle vergiften die het overgrote deel van de mensen onbewust binnenkrijgen samen met hun voeding. Ik spreek dan van kleurstoffen, smaakversterkers, conserveelmiddelen, voedingszuren, emulgatoren, stabilisatoren, zuurteregelaars, antiklontermiddelen, rijsmiddelen, zoetstoffen en nog een boel andere hulpmiddelen. Middelen als bv. Aspartaam (E951) en andere zijn daadwerkelijk vergif. Aspartaam éénmaal in het lichaam zet zich om methanol (zeer giftig), dit zet zich om in formaldehyde, even giftig als cyanide en arsenicum, in mierenzuur en in diketopiperzine (DKP), verantwoordelijk voor hersentumoren. Deze zoetstof kan ook suikerziekte, ziekte van Parkinson, Alzheimer, hartstilstand, enz. enz. veroorzaken. (92 bijwerkingen). ZIt praktisch in alle lightprodukten en goedbevonden door het FDA in de USA en in Europa. Vervangmiddel voor suiker en Aspartaam : Stevia, simpel en gezond en zeker niet verdikkend.
  Uitstekend zakboekje : “Wat zit er in uw eten” (uitgeverij Bouillon) Handig om mee te nemen en goedkoop.
  Met beschrijving van alle E-nummers met uitleg en gecategoriseerd in ROOD gevaarlijk, ORANJE twijfelachtig en GROEN veilig. Neem een vergrootglas mee naar de supermarkt als je een nieuw produkt koopt, lees op verpakkingen de E-nummers, noteer ze en vergelijk bij voorkeur thuis, want soms zitten er tot wel tien E-nrs. in. Koop dan als ’t safe is.
  Sinds 1982 hebben we hier bij ons een uitstekend driemaandelijks tijdschrift nl. Natuurstemmingen, vol met tips over gezonde voeding, vooral gebaseerd op groenten, fruit, sappen, smoothies, enz. met prachtige foto’s en teksten.
  http://www.groenedag.be en http://www.groenedag.org Aanrader voor gezondheidszoekers. Nog een laatste tip : een geneesmiddel
  dat nu opgang maakt als vervanger voor antibiotica dat over de 600 ziekten kan genezen, waaronder Ziekte van Lyme : Zilverwater! Men zal je vertellen dat het zeer schadelijk is, niets is minder waar.
  Voor de uitvinding van antibiotica veel gebruikt, maar in te hoge dosissen, dat stapelde zich op in organen, nu in standaard dosis van 10ppm (parts per million) in zuiver gedistileerd water en ongevaarlijk.

 27. Het is (weer) triest om te zien dat mensen die een paradigma verschuiving teweeg brengen altijd onder vuur liggen. De gevestigde orde reageert dan standaard afwijzend wat aantoont dat we van geschiedenis niets leren. Denk maar eens aan dr Semmelweis die opperde dat de chirurg zijn ‘handen moest wassen voor een operatie’. Dat werd niet alleen afgewezen maar Semmelweis werd de grond in geboord. En waarom? Op grond van een hele vage theorie, genaamd ‘miasma’, die nooit bewezen was/is. De medische geschiedenis staat bol van dit soort blunders. En hoe zit het nu? Is er overtuigend wetenschappelijk bewijs voor de juistheid van de voedseldriehoek of schijf? Idem voor de waarden van de ADH. Dat moet in de discussie betrokken worden en niet vanuit het perspectief van ‘zo doen we het al jaren’. Botweg afwijzen komt vaak voor en is heel menselijk. Het menselijke ligt hierin dat je dan moet toegeven dat jij het de afgelopen decennia ‘fout’ hebt gedaan. Dat valt zwaar en is begrijpelijk maar als wetenschapper moet je open blijven staan voor nieuwe inzichten. Dat het Westerse dieet oorzaak is van vele ziekten mag intussen helder zijn. Sterker nog, er is een hele groep mensen die er belang bij heeft dat mensen chronisch ziek zijn en blijven, daar wordt nl goed aan verdiend! Dit boek probeert daar wat aan te doen en tja daar is men niet van gediend. De schijf van vijf of de voedseldriehoek is maar een model, en niet meer dan dat, wat al decennia gangbaar is maar door nieuwe inzichten wellicht aan een update toe is. Kris Verburgh zal niet het laatste woord hebben en verder onderzoek is nodig maar niettemin, hulde aan Kris Verburgh.

  • Goed gesteld Marcel. Ik verbaas me ook vaak over de weerbarstigheid van “het systeem” Diabeten moeten brood, aardappels en pasta eten en dan medicatie gebruiken om dit te verwerken! Als je ergens allergisch voor bent vermijd je dat toch en ga je geen dure medicijnen nemen!
   Een Zweedse arts (Annika Dahlqvist) werd aangeklaagd en dreigde uit haar ambt te worden gezet omdat ze diabetici meer vet voorschreef en weinig koolhydraten (LCHF) ondanks de goede resultaten. Na een gedegen onderzoek werd ze in het gelijk gesteld. Nu loopt Zweden voorop. Voeding is een doorlopend medicijn, we staan voor een groot deel zelf aan het stuur!

 28. Lees misschien ook eens het boek van Rudy Proesmans. Komt verreweg op hetzelfde neer maar is uitgegeven in
  2010 dus 2 jaar eerder. Aan wie komt de echte eer? Ik heb allebei de boeken en ook de kookboek van de voedselzandloper. Maar Verburg is voor het grootste gedeelte plagiaat maar gemakkelijker leesbaar en dus ook veel commercieler.

 29. Ik ben heel blij met het boek, ik heb heel mijn leven al darmklachten (spastische darm) en pas na de vele goede tips ben ik hier vanaf! Ik ben nog aan het leren maar ik geef mijn darmbalans nu al een 9.5 een aantal maanden geleden was dit echt een 4 om maar te benadrukken wat een verandering bewust eten volgens de zandloper bij mij teweeg heeft gebracht. Dan komt daarbij dat ik veel minder moe ben en meer energie heb! Ik zeg volmondig ja! Goed lezen is een kunst want er staat m.i. alles in wat je nodig hebt en vooral wat je niet nodig hebt. Ik ben sowieso iemand die gelooft dat je jezelf ziek maakt enerzijds door verkeerde voeding inname maar ook door psychische overtuiging die onbewust in je leeft. Los daarvan: zo blij met deze handleiding!

 30. Ik heb na het zien van de academie aflevering over de Voetselzandloper het boek gekocht, gelezen en ben meteen met het ‘dieet’ begonnen. Niet omdat ik zonodig moet afvallen want ik ben slank van postuur. Maar omdat ik meteen voelde dat het klopt! We eten veelste veel en al die zware kost maakt zwaar in het lijf.
  Daarbij heeft Kris mij overtuigd van de uitwerking van bv suiker op alles in mijn lichaam. En dat veel ouderdomsziekten voorkomen kunnen worden door goede, pure en natuurlijke voeding. Ik eet nu sinds 14 dagen volgens de richtlijnen van de voetselzandloper en eigenlijk is het veel lekkerder en eenvoudiger. Ik ben er blij mee en bedank Kris voor deze kennis.

 31. Enkele weken geleden heb ik het boek gekocht.
  Ruim 2 weken geleden ben ik volgens dit voedseladvies gaan eten.
  Ik ben diabetes en mijn waardes waren veel te hoog en nu zijn mijn ochtendwaardes gedaald van altijd boven de 7 naar 6.1 op 14 dagen.
  Ik ben er heel blij mee.
  Wilhelmien

 32. 74jaar, +_ 1 jaar vrij los bezig.+_ 19kg kwijt. Fitter dan delaatste jaren, zelfs merkwaardige verbeteringen die nog geen verklaring hebben. Leer dagelijks bij en heb reeds mensen aangeraden mits gesprek met een”degelijke” arts dit boek grondig te lezen. Hoewel ik zeer kritisch ben, ben ik overtuigd dat dit zeker de goede weg is. Vertaal dit werk vlug in het Duits en het Italiaans
  .
  Thans voor dit bijzonder nuttig werk.

  • Ik ben slank en eet grotendeels volgens de voetselzandloper.
   Wat ik hoopte van jou te horen zijn recepten enz. En ik wil meer mogelijkheden weten om gevarieerd te eten volgens diezelfde voetselzandloper.
   Kun je me daarvan op de hoogte brengen en houden?
   Dus geen slankmaak adviezen.
   Lieve groet.
   Anneke

 33. Fantastisch boek. Ik heb het nu al voor de tweede keer gelezen en haal er nog altijd goeie tips uit. Wel heb ik nog een vraagje. Ik koop nu geen winkelvruchtensappen meer maar heb heel veel appelen, peren ook kweeperen waarvan ik sap laat persen. Dit wordt dan wel kort gepasteuriseerd en in boxen bewaard. Is dit OK?

 34. Een maand geleden door mijn huisarts gewezen op de voedselzandloper. Ben daar direct mee begonnen omdat mijn diabetis zich slecht aan het ontwikkelen was.
  Vandaag bij de huisarts geweest en gehoord dat mijn suikerwaarden heel goed zijn! Hij was verbaasd over het snelle resultaat. Ook ben ik in die maand 5 kg kwijt geraakt.
  Een maand geleden was ik bang dat ik insuline moest gaan spuiten, nu ben ik heel blij!

 35. Voor mij is dit het teken dat Kris Verburgh gelijk heeft. Waarom zou je er anders zo`n probleem van maken. Om de mensen te helpen? Denk het niet, eerder om de voedingsindustrie te helpen. Het voedingscentrum is toch in het leven geroepen door de voedselindustrie?
  ik heb het boek net gekocht en moet het nog gaan lezen.
  Dank je wel voedingscentrum. Ik hoef niet meer te twijfelen aan alles wat Kris Verburgh beschrijft.

 36. De kennismaking met het boek de zandloper gaf bij mij een WOW effect. jarenlang zoek ik al naar een manier en ondersteuning om mijn voeding goed te proportioneren voor de darmen. Destijds waren de bekende boeken een leven lang fit, Ik reageerde er goed op maar het is naast een kostenplaatje , ook een taak om aan mijn bloedwaardes zien te komen en alles in balans te houden.
  Het info boek en receptenboek van de voedselzandloper beantwoorden aan een goede voeding voor de darmen. Ik ben begonnen en ik moet zeggen dat voor het eerst mijn darmen optimaal werken en een goede ontlasting heb. Op de lange termijn moet ik zien welk effect het heeft. Maar moet toegeven, dat je je hele levenswijze moet gaan omzetten en zeker anders naar het voedsel in de winkels kijkt. Als het ware ga je terug naar de basic voeding.Eigenlijk hoor je pas te eten als je honger hebt en te drinken als je dorst hebt.

 37. Ik heb uw boek de Voedselzandloper met veel plezier gelezen
  Ik leef al jaren min of meer volgens deze loper.
  Alleen…. Ik heb mijn leven lang voornamelijk in de buitenlucht gewerkt. (Ik ben nu 71) en nog steeds werkzaam op mijn groentetuin. Ik weet uit ervaring dat dan ‘zwaarder’ voedsel nodig is om te overleven In uw boek wordt vrijwel geen onderscheidt gemaakt tussen de werkende en denkende mens dan alleen inde caloriegetallen
  Wat me ook verbaasd is dat het gebruik van honing niet of nauwelijks aan de orde komt
  Bijenhoning vormt voor mij een belangrijk voedselbestand als vervanging voor suikers (ik houd bijen op de tuin)
  Wat is hier de rede van?
  niets dan lof over uw boek
  Jan Koehler
  Den Haag

 38. Wat ik niet in het boek lees, maar wel weet, is dat er vooral bij rundvlees veel groeihormonen worden/werden gebruikt om de koeien maar zo snel mogelijk slachtrijp te maken. Hetzelfde probleem maar dan met antibiotica wordt nu gemerkt bij de kippen. Alles wat we eten heeft een weerslag op onze gezondheid. Graag zou ik daar meer over willen weten.

 39. Als je naar het ondezoeksrapport uit 2007 van het WCRF, dat al 20 jaar onderzoek doet naar preventie van kanker dan blijkt dat Verburgh tot ongeveer dezelfde conlusie komt. Het WCRF-rapport, , wordt tevens onderschreven door het RIVM. Een overheids instantie die ik betrouwbaarder acht dan het door de voedings industrie betaalde voedingscentrum.nl. een simpele vergelijking:

  -groente en fruit:
  Het voedingscentrum zegt dat 200gram groente voldoende is en 2 stuks fruit. de voedselzandloper zegt minimaal 300gram. 20 jaar onderzoek van wcrf laat zien dat 600gram groente/fruit aan te raden is.

  -rood vlees:
  Het voedingscentrum zeg alleen veel te varieren met vlees. De voedselzandloper zegt dat roodvlees(varken,rund,etc) niet goed is. WCRF zeg dat het af te raden is en als je het dan toch wilt nemen maximaal 300gram per week te eten.

  Kortom, mijn complimenten aan Kris!

 40. L.S.,
  Eindelijk een boek over voeding dat ik in een ruk heb uitgelezen. De nieuwe Steensma voor mij !
  Sinds een week probeer ik, en dat lukt heel aardig, mijn voedingspatroon volgens de richtlijnen van de zandloper van Kris Verburgh uit te voeren. Een uitdaging. Een geweldige eye- opener en heel veel herkenningsmomenten. Ik keek gisteren in de supermarkt met heel andere ogen naar al die rijen met schappen, volgeladen met eetbare troep, met allemaal hetzelfde zoute of zoete smaakje. Onbevredigende eetwaren.
  Het boek ga ik nu opnieuw lezen, met een schriftje en een pen erbij. En ik ga eruit pikken wat ik haalbaar acht en volgens mij is dat een heleboel.
  Meneer Verburgh, ik heb net uw appelcake gebakken en geproefd en ik moet zeggen, hij smaakte me beter dan al die kant-en-klare appeltaartpuntjes die je overal krijgt voorgeschoteld.
  Clara tenHoute en Nelleke van Lindonk hebben ook een zandloperkookboek geschreven: Lekker lang jong. Kopen en gebruiken, een aanrader.
  Niemand heeft de volledige waarheid in pacht, maar ik ben van mening dat het boek De voedselzandloper aardig dicht in de buurt komt.
  En niet geprobeerd, altijd misgeschoten.

 41. Ik ben het helemaal met voorgaande auteurs eens. Maar ik heb een speciale vraag. In het boek worden medicijnen afgeraden en helaas moet ik die wel veelvuldig slikken. Onlangs hebben ze bij mij (na 20 jaar klachten en geen antwoorden) vastgesteld dat ik lijd aan lymfocitaire collitis. Nu moet ik dagelijks corticosteroiden slikken. Gelukkig helpt het wel, en ik ben eindelijk van die gemene pijn en zwellingen in de gewrichten van mijn handen/vingers af. Ik ben al veel langer via het boek aan het eten dan dat ik medicatie slik, dus van voeding alleen gaan mijn problemen niet weg.

 42. Ik heb het boek aangeraden gekregen via mijn schoonbroer die jarenlang topsporter is geweest en dus vrij goed weet hoe gezonde voeding in elkaar steekt. Ik heb het boek van Kris Verburgh dan ook met nieuwsgierigheid en interesse gelezen. Ik pas het boek inmiddels voor zo’n 60 % toe en ben voor het eerst in 30 jaar weer ruim onder de 85 kg gedoken. Een aantal chronische peesklachten zijn ook sterk verminderd terwijl ik het nog maar 2 maanden toepas. Een standbeeld voor deze man die het heeft durven opnemen tegen de gevestigde orde; degenen die hem nu bekritiseren behoren tot deze gevestigde orde of zijn gewoon stinkend jaloers op zijn succesvolle boek.

 43. Ik ben ervan overtuigd dat alle onderzoeken die door de farmaceutische industrie of door grote bedrijven in de voedingsindustrie zijn geinnitieerd of betaald geen enkele wetenschappelijke waarde hebben. Dit geldt ook voor “wetenschappelijke”onderzoeken die niet door onafhankelijke andere onderzoekers bevestigd kunnen worden. Daarom heeft Kris Verburgh dit soort z.g. wetenschappelijk onderzoek naar de prullenbak verwezen. Alleen dubbelblind onderzoek wat keer op keer wordt bevestigd heeft hij aan zijn kritische blik onderworpen. Daarop is zijn boek gebaseerd . Duizenden mensen die zijn adviezen hebben opgevolgd plukken daar inmiddels de vruchten van. Dat aantal stijgt nog steeds. In mijn baan als praktijkondersteuner zie ik elke dag mensen die echt meetbaar effect ondervinden van de adviezen in dit boek. Koolhydraatbeperkend dieet. Alternatieven hiervoor aangeven. Dit boek is verantwoordelijk voor een “boost” in de gezondheidszorg in Belgie en Nederland.

 44. Ik volg nu 4 weken de “voedselzandloper” ben 9 kilo afgevallen, heb nu 4 weken geen ernstige darmklachten meer (!) ben inmiddels overtuigd dat (snelle) suikers en koolhydraten veel schadelijker zijn dan (verzadigde)vetten.
  ik blijf kritisch, ik doe vrij intensief krachttraining en ik vermoed, dat ik uit groenten en fruit alleen, niet voldoende voeding krijg wat nodig is voor spieropbouw en spierherstel?.
  Ook heb ik mijn twijfels over de kritiek van Verburgh op het bloedgroepdieet, omdat delen van deze theorie ook in het boek van Verburgh onderschreven worden.
  Relatief minder kanker bij (geïsoleerde) bevolkingsgroepen die veel vis (Omega-3) eten.

  Maar bovenal veel waardering voor het boek van Kris Verburg!
  Ik maak zeker de 8 weken vol, en zal nooit meer zoveel suiker gaan gebruiken .

 45. Via de Homeopaat in aanraking gekomen met het voedselzandloper kookboek.
  Lijkt veel op “Het Bloedgroepdieet” van de Amrikaanse arts Peter D’ Adamo.
  Klachten geen energie, altijd moe.
  Na een week zichtbare/ voelbare resultaten. Geen zware vermoeidheid meer, huidstructuur veranderd van onrustig in glad.
  Mijn schoonzoon, na jaren lang ziekenhuisbezoek en de boodschap “je moet maar leren leven met je ernstige darmklachten, neem maar Pretnison??? Na een paar weken klachten verminderd en na nog eens een maand vrij van klachten.
  En dan maar blijven zeggen dat dit allemaal onzin is! (zie destijds de opmerkingen van onze “gevierde” bioloog Midas Dekker.

  • Ik heb geen enkel zinnig argument of nuttige bijdrage aan de discussie van de bioloog Midas Dekker gehoord? wie wel? hoor het graag.

 46. Ik heb het boek inmiddels helemaal gelezen. Fantastisch. Ik zit alleen met het feit dat medicijnen worden afgeraden en ik slik er helaas een heleboel. Ik zou best wel ervan af willen, maar het feit is, ze helpen zo goed. Ik was al een jaartje het leefpatroon van de voedselzandloper aan het volgen, maar feit was dat mijn darmen ziek bleven. Uiteindelijk hebben ze lymfocytaire collitis vastgesteld en krijg ik corticosteroiden. Ik moet heel eerlijk zeggen, dat ze mij heel goed doen. Zelfs de ontstekingen in de gewrichten in mijn vingers en handen zijn zowat verdwenen.

 47. Ben een vrouw van 65 jaar en heb heel wat pogingen gedaan om af te vallen, gezonder te leven en om me fitter te voelen.Heb het boek de Voedselzandloper in korte tijd gelezen en had sterk het gevoel , dit moet ik proberen.
  In het begin leek het me moeilijk om zoveel mogelijk brood en pasta ed te laten staan .
  Dat blijkt echter enorm mee te vallen. Het bereiden van eten is een nieuwe uitdaging om nieuwe dingen te proberen.De sojaprodukten zijn zelfs lekkerder. Het is weliswaar niet als dieetboek gedacht maar naast het veel fitter voelen ben ik 15 kg afgevallen. Terwijl ik totaal niet het idee heb van help, ik ben op dieet.het is een nieuwe levensstijl waar ik mee doorga.
  Kris , bedankt voor je boek.

  Ik ben inmiddels 15 kg. Afgevallen en voel me fit en uitgerust.Het mooiste is dat ik niet het idee heb op dieet te zijn, het is een andere manier van eten en leven.
  Kris, bedankt voor dit boek

  • Ik heb precies hetzelfde. Ik heb de tip gekregen van een jonge vrouw. Ben 61 jaar, en laatste jaren aangekomen. Ben niet eens fanatiek met het volgen van het boek ) ik heb weleens dat ik zondig, als ik uit ga eten of ergens op bezoek ben. Daarbij eet ik ook nog weleens vlees ) wel veel minder dan voorheen. Ik ben in 6 maanden tijd 7 kg afgevallen, heb nooit geen honger, en eet eigenlijk meer dan voorheen.

 48. Nu het boek enkele weken in mijn bezit is, begin ik toch al positieve verandering te merken.

  Het is inderdaad niets nieuws maar je wordt toch maar nog eens met je neus op de feiten gedrukt en dit boek geeft je dan toch de extra motivatie om verder gezond te blijven leven.
  Eens je gezond eet begin je ook gezond te leven, te sporten en gelukkiger te zijn!
  Gelukkig bestaat er dan nog eens gezonde koffie waarvan ik nog een extra duw in de rug krijg!

  Uiteindelijk een goed boek die een extra drive geeft.

 49. Ben nu 3 weken bezig met de richtlijnen van de voedsekzandloper te volgen, gecombineerd met sport. Af en toe eet ik nig broid of aardappelen en andere dingen die 'niet goed' zijn. Ik voel me geweldig en ook al 4,5kg afgevallen.. Perfect doenbaar zonder moeite!

 50. ik koop mijn soyamelk bij de liedel. ik meen iets van 98 cent per liter.
  maar koop Alpro soyaygurt bij ah is wel duur.
  maat sla zeer regelmatig toetje over!
  en volg redelijk de zandlope wat goed bevalt.
  naast beweging elke ochtend 50 minuten fietsen voor de tv 5x per week.
  ben 5 kg kwijt en voel me oke!!!!

 51. Ik heb de reacties een beetje doorgelezen en het valt me op dat soyamelk wordt gepropageerd, maar dat het beter is geen Alpro producten te nemen. Ik zou willen vragen, wat dan wel? Een biologische winkel zit niet bij mij in de buurt, dan zou ik eerst een half uur/drie kwartier moeten reizen naar het stadscentrum. Bovendien verdien ik heel weinig geld per maand, na aftrek van de huur en ziektekostenverz. blijft er krap € 300 over om de hele maand boodschappen te doen. Dan kan ik me echt niet veroorloven om bij dure winkels te kopen. Ik ga meestal naar de Aldi of Liddl, daar verkopen ze al helemaal geen soyaproducten. Ik doe al wel heel mijn leven zonder koemelk, omdat ik het niet lust. Wel vind ik dat iedereen recht zou moeten hebben op gezond eten, ook mensen met een krappe beurs.

  • Beste Karin,

   Kijk eens of er een ekoplaza bij je in de buurt zit, deze hebben een eigen merk met calcium die goed betaalbaar is.

   Met groet Lucien

 52. Mijn vriend woog veel te veel, nl 120 kg en dat zat hoofdzakelijk in zijn buik. Hij is in oktober begonnen met een dieet, dat qua voedingswijze veel lijkt op de principes van de zandloper. Hij is gestopt met het eten van koolhydraten en vervangt dit veelvuldig door het eten van kaas en noten, vis en kip en groente. Hij heeft nu een normaal gewicht en normaal postuur. Belangrijker nog is dat hij veel meer energie heeft en totaal geen behoefte meer heeft (of zelfs niet meer denkt) aan wit brood met chocoladevlokken, iets waar hij niet buiten kon. Ik vermoed zelfs dat hij inziet, dat dit geen dieet is maar een juiste manier van eten – levenslang (met af en toe een keer iets te snoepen incidenteel). Het is prettig dat iemand voedingsmiddelen aanreikt, die het brood kunnen vervangen, die makkelijk verkrijgbaar zijn en mee zijn te nemen naar je werk. En nog wat; het blijkt dat het nuttigen van lightdranken (gezoet met Aspartaam) de eetlust sterk doet toenemen. Althans dat is iets dat mijn vriend heeft ondervonden, want die dronk niets anders dan cola-light en fanta-light. En je weet wat er beweerd wordt ; ervaring is de beste leermeester.

  • Ik denk Karin dat jouw vriend goed bezig is. Hij zou alleen wat ‘gezonde’ koolhydraten kunnen (moeten) toevoegen. Als je De Voedselzandloper leest weet je precies in welke hoek je die moet zoeken. Die kunnen voor je gewicht echt geen kwaad en zijn onmisbaar voor een goede gezondheid.
   Ikzelf leef al meer dan 45 jaar (ik ben inmiddels 67) min of meer volgens de door Kris Verburgh gepropageerde principes en ik heb mijn hele volwassen leven eigenlijk altijd om en nabij hetzelfde gewicht gehad (mijn zwangerschappen uitgezonderd), nl tussen de 55 en 57 kg.
   Net als jouw vriend voel ik me er uitstekend bij: nooit moe, nooit slaap, nooit ziek en ook nooit trek in tussendoortjes zoals je dat van zovelen hoort.
   Ik kan aan deze manier van eten/leven echt niets slechts ontdekken en ben dan ook keer op keer weer verbaasd over alle kritiek die ik hoor en lees op de voedingsprincipes van De Voedselzandloper.
   Gelukkig is niemand verplicht zich aan de in dit boek behandelde leefregels te onderwerpen en iedereen moet ook zeker doen wat hem of haar het beste dunkt, maar ik houd Kris en zijn opvattingen over gezonde voeding voorlopig nog even in ere!

 53. Ben nu bijna drie weken bezig met te eten volgens de voedselzandloper en ben helemaal gewonnen voor deze manier van eten en leven.Ben zelf van nature heel sportief – fietsen,wandelen,fitness-heb veel meer energie en geen honger aanvallen.Ben al 4 kilo verloren.Een echte aanrader voor iedereen!!Bedankt Kris

 54. Ben nu drie weken bezig met de eetstijl zoals in de Voeselzandloper wordt beschreven en ik voel me nu al fitter dan ooit en ik ben al een paar kilo kwijt. Het weglaten van brood, rijst en pasta leek me moeilijk maar dat was het niet. Ik vervang het door extra groenten of linzen, bonen enz. En als ik gevogelte of vis eet, neem ik alleen groente ernaast. Er zijn zoveel lekkere alternatieven te bedenken. Elke ochtend havermoutpap met fruit ernaast is ook geen straf. Ik vind het prettig dat ik niet op de hoeveelheden hoef te letten, ik eet veel groenten, noten en fruit. Het vervangen van melkproducten vond ik ook niet moeilijk; ik blijk de sojaproducten zelfs lekkerder te vinden. Ik koop ongezoete producten en zoet ze met een beetje Stevia. Omdat ik een liefhebber ben van kaas (geiten, schimmel) vind ik het heel fijn dat dat gewoon mag. Het koekje bij thee is vervangen door hele bittere chocolade (vond ik al lekker). Ik heb aan een klein stukje genoeg, van koekjes bleef ik dooreten. Het moeilijkst vind ik het om de chips te laten staan. Maar een handje pistachenootjes is ook lekker en gezonder. Ik denk dat ik deze eetstijl ga vasthouden, het kost me geen moeite.

  • P.s. Ik, Annelies, volg t boek al een maand maar ben nog geen gram afgevallen, hoewel ik het stipt volg. Maar dat vind ik niet zo erg want ik ben niet te dik. Ik wordt wel een beetje explosief van t eten van linzen, kikkererwten en bonen.

 55. Dit dieet heeft voor mij iets bijzonders gedaan, ik ben in 3 maanden 7 kilo kwijt geraakt. Tevens voel ik mij gezonder, kwieker en heb geen honger tussendoor. Heb ook gek genoeg minder slaap nodig, maar misschien ligt dat aan mijn leeftijd, ben 61 jaar.
  Dank je wel Kris, voor dit duidelijke en geweldige boek!

  • Geweldig boek. Chris zal de farmaceutische wereld wel op z’n nek hebben…die houden niet van kritiek (zie Teresa Forcada). Jammer dat t nog niet vertaald is; wil het aan m’n spaanse echtgenoot en aan een Engelse vriendin geven. Las ook t boek van de Japanner die zegt dat melk en zuivelprodukten ongezond zijn. Chris is een crack;gefeliciteerd met dit logische en duidelijke boek. Hoop dat je door blijft onderzoeken en schrijven. Trek je niks aan van de media en de kritiek. Daar sta je ver boven.

 56. De voedselzandloper is op zich geen bijzonder boek, het is ook geen speciaal dieet of nieuw dieet. Wat het boek bijzonder maakt is dat er op een wetenschappelijke manier gekeken wordt naar het begrip als veroudering met als bijproduct afvallen. Kris Verburgh heeft het geluk gehad via gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken kennis op te doen en tot inzichten te komen die tot dit boek hebben geleid. Daarvoor hoef je niet perse super intelligent te zijn. Wel is prijzenswaardig dat hij zich erin verdiept heeft, en blijkbaar verder gaat dan menig ander. Ook durft hij een stelling aan te gaan en het te onderbouwen.

  Dat is alles wat Verburgh heeft gedaan. Sommige (wetenschappelijk ingestelde) mensen zal het aanspreken, anderen ‘geloven’ meer in bv bloedgroependieet.

  Of het boek en leefstijl goed is of niet kunnen we uitgebreid en langdurig over discussiëren. Zinloos! Volgens mij is het vooral goed om het uit te proberen en te ervaren wat er met je lichaam gebeurd. En als het goed voelt dan is het ook goed. Het ervaren en voelen is van belang, niet zozeer al die meningen van pseudo-goeroes, medici of andere mensen die denken de waarheid in pacht te hebben. Hiervan lopen er veel rond in de wereld. Vooral in ziekenhuizen.
  Het zijn slechts mensen zoals u en ik die net even voorlopen qua kennis omdat ze erin opgeleid zijn. Meer niet.

 57. Sinds november 2013 zijn mijn man en ik in het bezit van het boek de voedselzandloper en het bijbehorende kookboek. Wij zijn helemaal gaan eten volgens dit boek. Wij willen nooit meer anders eten. Wij zijn 65 en 70 jaar oud. Wij voelen ons er allebei fantastisch bij. Wij slapen beter. Zijn energieker, minder moe. Vroeger sliepen wij na het middageten een uurtje. Nu hebben wij geen slaap en lopen of fietsen wij graag nog een rondje. Vroeger had ik veel last van pijnlijke handen en knieën. Nu niet meer. Ik zeg nu vaak tegen mijn man. Het lijkt wel alsof mijn handen en knieën iedere dag een feestje vieren. Onze huid is duidelijk zachter en natuurlijk zijn we allebei afgevallen. Dat was een plezierige bijkomstigheid. Zo kan ik nog langer doorgaan maar deze ruimte is beperkt! Ik wil er alleen nog aan toevoegen, dank je wel Kris voor het feit dat wij ons er beter door voelen. Wij eten ieder dag met smaak van al je heerlijke recepten. Heel erg bedankt!

 58. makkelijk te lezen en nuchter boek. Enkel adviezen en alternatieven voor de “brood” nodige afwisseling. Gevaarlijk voor iedereen met eetstoornissen die op eigen houtje willen veranderen van voedingspatroon zo ook voor diabeten die prima zijn ingesteld door hun internist, of ander gekwalificeerd behandelaar. Prima boek voor de nuchtere en rationele mens die zijn of haar eetpatroon kritisch kan bekijken. Zo ook voor mensen met wel eetstoornissen en/of diabetes maar louter onder goede begeleiding van de behandelend internist, of ander gekwalificeerd behandelaar. Smakelijk en succes!

 59. Charlotta Langejan ik ben 10 kilo kwijt in en heb nog veel gesmokkeld met de kerst, etentjes etc. Voelt niet als lijnen maar anders eten. Wel moeilijk om 33 jaar eetgewoonte (brood,pasta, rijst, aardappelen) uit je denken en systeem te krijgen.

 60. De figuur van de voedselzandloper is voor mij ondergeschikt aan de vele andere dingen op voedingsgebied die hier grondig aan de orde komen. Toen ik zomer 2013 na meer dan jaar genas van de ziekte van Lyme door zeer hoge medicatie was mijn conditie dermate slecht dat ik alle kennis die ik had door studie over voedingsprocessen bij planten en dieren wilde gebruiken. Merkwaardig genoeg kwam mijn keuze in flinke mate overeen met wat in de Voedselzandloper staat. Het boek kreeg ik pas een half jaar later in handen, toen de computerverwerking van onderzoeken aangaf dat bepaalde punten van “slecht” weer gestegen waren naar “redelijk” . Tegelijkertijd was ik zelf ongerust of mijn keuzes wel juist waren, met o.a. de sterke beperking van brood en aardappelen en het vervangen daarvan door dagelijks veel groente te eten. Via heel andere wegen dan de schrijver ben ik dus in hoofdlijnen tot overeenkomstige conclusies gekomen.
  Overigens had ik net als hij al langer gebruik gemaakt van supplementen met opvallend goed resultaat. De hoge bloeddruk verdween door drie maal per week op een ei geen keukenzout te doen, maar kaliumzout (op etiket: natriumarm) en de te hoge bloedsuikerspiegel heb ik meer dan 2 punten omlaag gebracht door dagelijks gebruik van kaneel. Beide dingen staan niet in dit boek, maar zijn wel gegrond op wetenschappelijk onderzoek. Maar dergelijke onderzoeken verlagen het medicijnverbruik en zijn dus voor geen enkel bedrijf van belang. Publicatie daarvan is dus spaarzaam. Ook laatstgenoemd fenomeen wordt in het boek aangetipt.

  • het wordt tijd dat de voedingsindustrie eerlijke voeding gaat produceren. dus als hun omzet verkleind omdat mensen wakker en bewust worden dan zouden ze misschien ook zelf eens kunnen gaan wakker worden. eerlijke en gezonde producten verkopen zonder grote winstmarges zodat deze voor iedereen bereikbaar zijn.

 61. Ben nu 2 weken zo goed mogelijk aan het eten volgens het principe van de voedselzandloper. Het bevalt mij uitstekend. Voel dat ik veel minder suiker ‘nodig’ heb. Heb zelfs geen interesse in een stukje cake of zo. Maar ben ondertussen ook geen gram afgevallen terwijl er toch zeker 6 à 7 kilo af mag! Wat zijn jullie ervaringen?

  • dat heeft tijd nodig Heke, bij de ene gaat het sneller dan bij de andere. Ik ben 7 kg in 6 maanden afgevallen, en heb geen jojo effect .

 62. LS! Die Kris is een sieraad voor het vak! Cijfers kan ik nu met Google niet vinden, maar iemand afkraken, dat doet je intelligenter lijken en geeft dus meer kans op paring. Wat een reden voor oude zeurpieten zou kunnen zijn om het verhaal van Kris niet goed te vinden. Kris vertelt op heldere wijze een goed onderbouwd verhaal. Ik ben al blij als de helft dan de toehoorders het gaat doen, ik ga niet in de weg lopen, met details die wel of niet kloppen.

 63. LS! Als onderzoeker in de GGz heb ik regelmatig te maken gehad met de vraag in hoeverre voeding kan bijdragen aan een betere gezondheid. Op zich geloof ik wel in de dingen die Kris zegt, ik doe het al een jaar of vijftien, omdat de kennis er toen ook al was. Onderzoek in de Westerse wereld richt zich niet op het individu, maar effecten worden bewezen geacht afhankelijk van groepsgrootte en nog het een en ander. Waar het mogelijk is te kijken naar genen en wormpjes en muizen, DNA 98% hetzelfde als de mens, is het om technische, financiële en ethische redenen niet mogelijk naar meerdere generaties mensen te kijken. En reacties van muizen en mensen op voeding vertonen soms flinke verschillen. Zoals Kris zegt: You got to have the big picture right! Kritikasters moeten dan maar eens komen met hoe de bewijsvoering realistisch dan wel gedaan moet worden. Anders moet bijvoorbeeld een Seidell maar eens zijn mond houden!

 64. Wat mij bij al deze boeken, dus ook bij De Voedselzandloper ergert is dat je meteen verbonden wordt met iets commercieels. In het geval van de voedselzandloper kan je niet aan de discussies meedoen wanneer je niet aangemeld bent bij Feesboek. En ik wil geen feesboek. Nooit gewild.Niet nodig, geen behoefte aan.
  Het waarheid gehalte en de effectiviteit van de methode blijken wel over een jaar.

 65. Ben in het boek bezig en vind het een aangename eye-opener wat betreft nog bewuster met voeding om te gaan. Ook de zetmelen beperken spreken me zeer aan. Vind het boek een goede basis om de voeding te verbeteren. Maar vind het boek geen bijbel om geheel aan vast te houden. Daar mis ik nog veel onderbouwingen en producten. Sommige dingen worden als goed en beter bestempeld, sojamelk en sojayoghurt, en wordt helemaal uitgelicht met wat er niet helemaal goed aan is bij groot gebruik. Verder mis ik kokosolie, honing en rooibos bijvoorbeeld. Begrijp dat niet alles toegelicht kan worden en dat dit puur een noord europese voedselzandeloper maar inmiddels via internet zijn goede alternatieven te vinden. Daarnaast te pleiten voor gematigd alles eten of gebruiken ik interessanter vind.

  Het zou mooi zijn als de voedselzandloper een interactieve website zou hebben die ook zijn voedselvoorbeelden zou aanpassen aan nieuwe studies. Ik geloof niet dat het boek het ultieme heeft beschreven voor iedereen. Denk zelfs dat het per persoon ook andere verhoudingen van voeding zou opleveren. Een duursporten vraag meer koolhydraten voor beste prestatie bijvoorbeeld. Maar gevaarlijk boek, in tegendeel, iedereen kan betere stappen maken naar een gezonder leven.

  • Ik ben slank en eet grotendeels volgens de voetselzandloper.
   Wat ik hoopte van jou te horen zijn recepten enz. En ik wil meer mogelijkheden weten om gevarieerd te eten volgens diezelfde voetselzandloper.
   Kun je me daarvan op de hoogte brengen en houden?
   Dus geen slankmaak adviezen.
   Lieve groet.
   Anneke

  • Ik had al eerder van paleo gehoord omdat ik mij aan het verdiepen was in de voedselzandloper. Zo kwam ik ook meer over paleo te weten.
   Mijn interesse gaat voornamelijk uit naar een gezondere levensstijl. Niet van die voorverpakte levensmiddelen waar bergen suiker, zout en E nummers aan toe gevoegd zijn.
   Ik wil niet zozeer in gewicht afnemen daar ik tussen de 55 en 57 kg schommel. Wat verminderen van mijn vetreserves omruilen voor spieren en mijn vreetbuien onder controle houden. Dat is een belangrijke reden. Ik hoop dat wanneer ik Paleo enige tijd vol heb gehouden ik geen onbeschrijfelijke drang naar chocolade of chips krijg.

   Wat ik mij wel afvraag is hoe is paleo te combineren met de grote hoeveelheid sport die ik bedrijf? Ik sport ongeveer 6 keer in de week vrij intensief en soms twee keer op een dag. Thans ben ik aan het trainen om de Alpe d, hues drie keer op te rennen. Hiervoor zou ik tijdens het rennen gebruik moeten maken van een mierzoete gel. Wat heeft paleo voor alternatieven voor zeer intensief sporten?

 66. het zou prettig zijn als we elkaar wat meer respecteerden!
  er zitten overeenkomsten en verschillen in de schijf van 5 t.o.v. de zandloper.
  Een ieder mag vinden wat hij wil!
  niet onmiddelijk met modder gaan gooien s.v.p.
  doe er je persoonlijke voordeel mee, maar veroordeel de ander niet.
  laat het lings ligen als je dat wil, maar respecteer de ander.
  Bert Harry

 67. Zonde om te zien hoeveel mensen diet boek kopen en dit dieet aanhouden. Er is niks mis met het voedingscentrum.nl en bijbehorende schijf van vijf. De schijf van vijf lijkt simpel maar er zit meer achter dan veel mensen denken. De schijf van vijf is gebaseerd op de richtlijnen goede voeding. Welke zijn samengesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek.

  Wie zich echt verdiept in voeding en kijkt naar wetenschappelijke feiten kan er niet omheen. Het boek de voedselzandloper zit vol met onwaarheden. Zo zou suiker slecht zijn voor je gezondheid en ook zou brood vermeden moeten worden uit het voedingspatroon.

  Universiteit van Antwerpen haha laat me niet lachen. Universitair niveau in Belgie is het zelfde als MBO niveau in Nederland.

  • denk jij Darra, dat mensen die het geweldig vinden zich niet verdiepen. Denk jij werkelijk dat jij met je aanhangers , de slimste zijn.
   Vergeet dat maar heel snel, jij mag je schijf van 5 volgen, met die anderen, maar respecteer de meningen van anderen ook. Ik ben 61 jaar, ik heb cvs, en HAD vaak last van eczeem . Gek hé,
   na 6 maanden geen last meer van. Mijn vermoeidheid is ook steeds minder. Ik voel me beter,zie er beter uit. etc etc. Wat de boer nie kent , vreet ie niet, is een spreekwoord. Blijf jij in het oude hangen en probeer niks uit. Ik ben Nederlander, maar hoe waag je het, om over Belgen zo te schrijven. Misschien moet je eens vakken gaan vullen en op de verpakking kijken, maar dat zijn 2 dingen tegelijk, dat lukt je waarschijnlijk niet.

 68. naast melk en kanker speeld gezond leven en mijn iets te hoge gewicht ook een rol waarom ik erg veel over voeding gelezen heb de laaste jaren.

 69. ik ben 57 jaar oud kom van een klein boeren dorp, waar melk moest, en melk gezond was.
  Ik vond melk niet lekker, en al helemaal niet met een vet vel er op.
  lees gelukig al 40 jaar dat melk helemaal niet zo gezond. maar dat kon je in het dorp waar ik geboren ben niet hartop zeggen. En ook in nederland niet waar de groene boeren lobby zeer veel invloed heeft gehad.
  Daarnaast heeft mijn zoon kanker, helaas voor de tweede keer. ik lees al drie jaar van alles en nochwat over voeding en kanker. Ook daar spelen belangen ,.
  kanker en voeding en o.a. suiker is met de arts nouwelijks bespreekbaar. terwel er genoeg wetenschapenlijk bewijs is voor een verband tussen die twee! ook hier spelen bepaalde belangen van de medische wereld een rol en de medicijn fabrikanten, daar valt meer aan te verdienen dan aan voeding!

  Kortom ik kom heel erg veel bekends tegen in het boek de voedselzandloper en acht het uitermate geloofwardig en goed onderboud!
  zonder te dicteren maar genoeg ruimte laat voor eigen keuzes en verantwoording.
  ik snap dat er kritiek komt op dit boek, omdat er bepaalde belangen zijn en mensen bepaalde onwaarheden uit het verleden als absolute waarheden met zich mee dragen.
  natuurlijk zal er ergens ook een wat ongelukig advies gegeven worden soja melk?
  maar ook dit hoef niet exakt opgevold te worden er zijn ook andere keuzen mogenlijk.

  Van mij mag de voedselzandloper de schijf van 5 vervangen.
  maar er zullen bepaalde belanghebbenden zijn die daar vel tegen zijn.

  Bert Harry

 70. langzamerhand beginnen,vele belangrijke zaken als;Weten wat je eet,en weten wat je weet,een belangrijk overleverings fenomeen is,voorop gesteld dat je waarden hecht aan het wezen MENS,zonder de filosoof uit te hangen zou ik toch de belangrijk hiervan toch naar voren willen brengen en de mens willen wijzen op hun verantwoordelijkheid.Zij die het lichaam respecteren,en de functies van de organen,laten mee wegen in hun “dieet”wat overigens geen dieet is maar anders omgaan met voedsel,wat eerder een medicijn is,dan het middel dat de behoefte stilt van het hongerig lichaam.Maar daar is een gehele omschakeling in het systeem voor nodig,en zo ook de industrieele voedings bonsen,worden gewezen op hun verantwoording wat betreft de schadelijke gevolgen van voedsel!!!Ik hoef u niet te vertellen welke deze zijn,ieder gezond denkend mens weet dat inmiddels daarover zijn lange lijsten over bekent,Wat heeft het grote geld wat hiermee is gemoeid de goed gelovige mens in een misserabele toestand gebracht!!!! Maar……daar weet de chemische indusdrie wel raad mee!!!. ( bron In-vestering Body en Soul) Tot slot mijn wel gemeende waardering voor uw boek!!!!!!!!! DE VOEDSELZANDLOPER.

 71. Het zijn adviesen om je eetpatroon gezonder te maken. In principe mag je alles eten. De recepten zijn zeer smakelijk. Je bepaald zelf of je pasta rijst of brood erbij doet. Het zijn geen strenge regels maar adviesen.
  Onderzoek alles en behoud het goede…..

  Ik ben 70 jaar. Ben slank, misschien wel dank zij bewust eten. Ik lust en eet alles.

 72. Goede morgen, dit kan niet, dan is er iets anders ontregeld. Ik zou je adviseren om naar iemand te gaan die schildklier, bijnieren en de hormonale aansturing vanuit het brein kan testen.

  Succes!

 73. Ik volg de richtlijnen van het boek inmiddels 10 weken.
  Maar merk totaal geen verschil, behalve in mijn portemonnee, die is dunner.
  Fit ben ik niet geworden, ik heb nog steeds geen energie, en ben slechts 500 gram afgevallen.
  Ook mijn dietiste begrijpt er niets van, behalve als we over cortisol gaan praten. De huisarts kan er niets mee. Rimpels had ik nooit veel, en brood at ik al 10 jaar niet meer. En ik at niet buitensporig en zeker geen vette snelle happen of junk en fastfood. Heb altijd zelf mijn eten bereid. Maar at wel zo eens in de week een stuk zelfgemaakte vruchtentaart.
  15 kilo ontwikkeld. En dáár is echt niet noemenswaardig iets vanaf gegaan. Ik ben het alleen gaan volgen om weer energie te krijgen, en dat helpt geen ene zier.
  Het is dat ik niets anders te kiezen heb met eten, maar anders ging ik weer lekker brood eten hoor.

  • ik herken me in je verhaal. Misschien eens je schildklier laten checken ? Indien je een trage schildklier hebt, zal je nooit kunnen afvallen/meer energie hebben, als je niet de juiste/goede dosering medicatie krijgt. Dat is bevestigd door mijn arts ..
   Ook mijn ‘voedingsdeskundige’ snapte er niets van , frustrerend ^^

 74. Je bent wat je eet…dus uitkijken met wat je in je mond stopt. Goede argwaan tegen producten en hun bewerkingen. Dat had ik al. Laat nu De Voedselzandloper net uitkomen op het moment dat ik wel behoefte had aan wat extra onderbouwing! Kris heeft uitstekend werk geleverd en het kookboek sluit hier mooi bij aan. Brandpunt had vandaag een item over dieetgoeroes en de deskundige gaf aan Eva Jinek te kennen, dat elk dieet maar 3 maanden werkt. Voedselzandloper werd ook gekraakt en wij ( de lezers) werden als naief betiteld.

 75. Vind het een geweldig boek.
  Vooral al om met een ontbijt te beginnen met havermout en fruit.
  Je houdt lang een lekker vol gevoel.
  Ook de rest van de voeding is gevarieerd en geeft een tevreden eetpatroon. Blijf wel altijd naar je eigen lichaam luisteren en verstand.

 76. Johan ook jij bent nog steeds geindoctrineerd dat melk slecht is.

  Rauwe melk is helemaal niet slecht sterker nog erg gezond!
  Ja de bewerkte gepasteuriseerde,gehomoniseerde melk is allesbehalve gezond ja!.

  En zo blijven de mythes en leugens in stand,proost!

 77. Marleen Klooswijk jij gelooft de reguliere media/geschiedenis zeker dat we nu veel gezonder zijn en ouder worden? :) Nou vraag en kijk eens om je heen. En kijk eens naar de zorg…het loopt aardig de spuigaten uit kwa problemen en steeds meer rare ziektes/gezondheids[klachten]. Veel succes in je fantasiewereldje.

 78. Johan Smit ook jij bent nog steeds geindoctrineerd.

  Rauwe melk is helemaal niet slecht.
  Sterker nog erg gezond!
  De [geraffineerde] gepastauriseerde melk en nog erger als het ook nog gehomoniseerd is is inderdaad allesbehalve gezond die je vooral in de supermarkten vindt.

  Bedrijven/instanties met [kwade] en alleen maar financiele bedoelingen verkrachten/manipuleren onze voeding steeds meer, waardoor we dus allerlei intoleranties/klachten krijgen.
  De natuur steekt er blijkbaar een stokje voor ;)

  You can't fool mother nature.

  Zo blijven er nog steeds hardnekkige mythes en leugens in stand.

  Proost!

  Marcel helemaal mee eens wordt tijd dat we het voedingscentrum en andere zogenaamde goedwillende adviezen ver achter ons laten.
  Zelf nadenken dat wordt tijd, want net als die vetvrij voorstanders met hun vetfobieen die weer lekker bezig zijn. Een hardnekkige, vooral vegetarische religie/sekte helaas. Uiteraard heb ik het niet over de slechte transvettten die je uiteraard moet vermijden.

 79. Ik volg deze discussie al een hele tijd en er zijn zeker wat kanttekeningen bij het boek. Echter: waar gaat het om? Het gaat om een gezonde manier van eten, bewuste keuzes maken, en het inzicht dat ons voedsel niet alleen lekker moet zijn maar vooral ons lichaam VOEDEN zodat hij zo goed mogelijk kan functioneren. Bij de auto letten wij ook op de juiste brandstof, koelvloeistof, lucht… maar ons lichaam verwaarlozen wij meestal tientallen jaren lang omdat hij niet gelijk kwalijk neemt als wij iets niet optimaal doen. Zo enorm veel mensen hebben hier profijt van, dat zie ik ook in mijn natuurgeneeskundige praktijk. Wetenschappelijk onderzoek? Laat me niet lachen, tot heden weet nog niemand EXACT hoe paracetamol werkt, maar (bijna) iedereen gebruikt het. Ooit erover nagedacht dat ons lichaam ongeveer 100Biljoen cellen heeft? En dat er in elke cel per seconde ongeveer 10.000 processen plaats vinden? En dat nog steeds niemand precies weet hoe en waarom dit allemaal zo ingenieus werkt? Wie geneest heeft gelijk, ook al weet je nog steeds niet altijd waarom dat zo is.

 80. Ik zit in het laatste jaar van de opleiding voeding en diëtetiek en ik zie de voedselzandloper als één van mijn onderzoeksprojecten, die ik na mn opleiding eens goed onder onder de loep wil nemen. Is het boek de oplossing voor bijvoorbeeld de erg achterhaalde schijf van 5 dan voel ik mij verplicht hier in de wereld van de diëtetiek een revolutie teweeg te laten brengen want 1 ding is zeker. met die slappe en misleidende marketing van het voedingscentrum bereik je ten eerste niemand mee en de wetenschappelijke feiten uit deze adviezen is al jaren slecht geïnterpreteerd. want hoeveel wetenschappelijke instituten overspoelen je wel niet met verkeerde aannamens van onderzoeksgegevens. Met een totaal gebrek aan een sceptisch visie.

 81. Natuurlijk zijn de bakkers niet blij.. De sigarenmakers waren ook niet blij toen het bekend werd dat roken dodelijk was. Echter is dat wel goed onderzocht, terwijl de voedselzandloper te veel artikelen gebruikt die niet betrouwbaar zijn omdat ze op een te kleine groep mensen zijn getest.
  Het zelfde resultaat als wanneer je in Rotterdam gaat vragen welke club van Nederland het beste is.. Meerendeel zal daar Feijenoord zeggen, dat houd dus voor de mensen die geloven in dit boek(de voedselzandloper) dat Feijenoord ook daadwerkelijk de beste is.

  Eerst alle betrouwbare artikelen uit dit boek halen en een nieuw boek schrijven. Misschien komt er wel uit dat snoep gezond is en fruit niet… Laten we dan maar drop kopen inplaats van appels

 82. Hoi,
  ik ben geen havermout liefhebber. Is het ook o.k. in plaats daarvan gekookte haver te gebruiken ? Met vruchten naar smaak?

  Rikus

 83. Hoi,

  ik ben 1.86 lang en ben een paar kilo kwijtgeraakt sinds ik volgens de zandloper ben gaat eten.Daarvoor volgde ik een dieet volgens een voedingsassistente van de huisarts vanwege een te hoog cholesterol Er is 1 vraag die mij en ook een paar naasten bezighoudt ; ben ik niet te mager aan het worden? Ik weeg nu 69 kilo. Wie weet meer?Ik voel me prima, heb meer energie. Ik maak me er zelf geen zorgen over.

 84. Mmmmm op wie zal dit bedoeld Zijn haha, helaas heeft niet iedereen zo'n lijntje als jij en ik heb inspiratie nodig omdat ik gewoonweg geen keukenprinses ben haha

 85. Snap niet dat we voor gezond eten een boek nodig hebben. Ik let altijd op wat ik eet en ik sport en ja soms eet ik ook een vette hap en ik heb een slanke lijn .

 86. fantastisch boek!! alleen 1iets kan ik niet goed spreken als het over gezonde voeding
  gaat en dat is eten opwarmen in magnetron.

  vriendelijke groet,
  an

 87. Hallo allemaal.

  Ik ben een vrouw van 57 j. oud en mijn man Rob is net zo oud. Hij is vanaf dat dat boek van Kris uitkwam het eten gaan eten zoals hij het verteld. Hij was niet te dik. Hij is 1.83 en woog 88 kg. Hij moest gewoon wat van zijn dikke buik kwijt. Wij wisten allebei waardoor dit kwam! “Elk pondje gaat nog door je mondje”.Koekjes en snoepen enz. Mij verteld hij dat hij niet snoept. Nou dan vind je ook geen kruimels en chokolade stukjes in de auto en een rol koek in zijn tas. Hij kan niet doceren en ik weet daar niets van zegt hij. Hij loopt mij totaal voorbij met eten. Wilde mijn eten niet meer eten. Ik moest mijn eigen rotzooi maar eten. Hij loopt met dit boek bij anderen het aan te prijzen en zegt dat hij er baat bij heeft. ECHT NIET! Hij is in korte rijd 8 kg.afgevallen, maar alleen omdat hij continu diarree had en ik zei tegen hem dat dit niet goed was en dat boek moest weg gooien.
  Zelf beoefen ik de Natuurgeneeswijze, maar van mij neemt hij niets aan. NU HEEFT HIJ HET STEEDS KOUD…ZIJN SPIEREN ZIJN OPGEGETEN, WANT HIJ WEEGT 80KG. ZEGT HIJ, MAAR IS MAGER. Geen gewone arm- en beenspieren meer en geen kont. Hij is nu mager! Ook heeft het de hele tijd koud en pijn in zijn maag en ergens anders bij de maag zegt hij. Alvleesklier of lever? Wij hebben hem gezegd naar de dokter te gaan voor onderzoek, maar dit wil hij niet en alsnog prijst hij het boek ook bij zijn familie aan. Dit zijn al magere mensen met alleen buik vet en mensen van over de 60! Is toch niet normaal?
  Mocht hij echt ziek worden of geworden zijn hierdoor, overweeg ik een aanklacht in te dienen.
  Wie heeft ervaring met de kwalen die door zo’n crash dieet ontstaan?

  • Als u de natuurgeneeswijze beoefend zoals u zegt, dan zou u basismedisch onderlegd moeten zijn. Dat zou betekenen dat u een beetje inzicht zou moeten hebben in de stofwisseling van het menselijk lichaam en dat u om die reden goed zou kunnen begrijpen waarom deze manier van eten absoluut fynsiologisch is. Het gaat hier dus niet om een crash-dieet maar om een zinvolle en optimale inzet van mikro-en makronutrienten.
   Blijkbaar zitten er wat spanningen tussen u en uw man, dat maakt de discussie niet makkelijker. Ik eet zelf sinds meerdere jaren volgens de principes van de Voedselzandloper, mijn man doet reds enige tijd mee en in mijn drukke natuurgeneeskundige praktijk zet ik de adviezen daar in waar het zich aandient, tot heden altijd met de mooiste resultaten. Mijn vermoeden, zonder een diagnose te willen stellen, is, dat er iets anders aan de hand is en het advies, om de huisarts te laten kijken wat zich hier voordoet. Of, als uw man niet naar de dokter wil gaan, naar een goede natuurgeneeskundig therapeut. Maar hij moet iets doen. Een aanklacht, ja… Tegen wie en waarom… Wat voegt het toe…
   Succes voor jullie beiden.

 88. Persoonlijk snap ik niet dat nog niemand de vraag lijkt te hebben gesteld welke voedingsmiddelen je tekort komt als je het voedselzandloper dieet volgt. Als je kritiek hebt moet je het wat mij betreft ook goed kunnen onderbouwen. Dus mijn vraag is, welke voedingsmiddelen kom je tekort en waarom?
  Ik eet nu vijf weken volgens het zandloperdieet, voel mij veel fitter en ben al vier kilo afgevallen. Wanneer ik kritisch kijk eet ik veel meer groente en fruit en snoep nauwelijks (ook geen behoefte). Wat ik niet eet en wel in de schijf van vijf staat is rood vlees, geraffineerde suiker en zuivelproducten.

 89. Ik ben al dertig jaar bezig met gezond eten. Natuurlijk veranderen inzichten, maar de uitgangspunten zijn al die tijd al hetzelfde; het is alleen niet prettig om dat te horen: je moet zelf aan de slag en nadenken, terwijl juist AH, PLUS, Jumbo en al die andere vrienden dat voor je deden….. Kijk maar eens naar het Nationale ontbijt van deze supermarkten…. De waarheid is confronterend, maar nodig. Dank je Kris.

 90. … dat er kritiek losbarst is alleen maar goed! Laat mensen maar nadenken en discussiëren, men mag zelf ondervinden…..

  Ik heb mogen ervaren dat het uitbalanceren van mijn dieet een grote zoektocht was. Ik ben blij met het uitgebreide werk van Kris Verburgh. Het achterwege laten van geraffineerde producten, suikers, wit meel,rijst, pasta en brood en toevoegen van natuurlijke producten is eigenlijk heel logisch.Door het boek te lezen kwam ik uit op meer onderbouwing Omdat suikerverslaving en /of symptoombestrijding in deze maatschappij hoogtij viert is het niet zo gek dat het boek weerstand oproept. Degenen die al een tijdje “wakkerder” zijn begrijpen dat dit niet meer zo werkt. Men zal steeds meer op zoek gaan naar een gezonde en natuurlijke manier van leven … i.p.v overleven. Aan u de keus.

 91. Hoi ook de voedselzandloper gekocht en gelezen.
  En ik geloof erin Ben nu 2 weken bezig en heb veel meer energie. Ik was een suikerjunk.
  Ben bijna twee kilo kwijt en heb geen snoephonger.
  Alleen de havermout krijg ik niet weg.
  Mijn vriendin heeft na borstkanker nu suikerziekte gekregen misschien is er door anders te gaan eten nog wat aan te doen voor haar. Zij krijgt mijn boek om te lezen.
  Misschien is er iets te maken voor kinderen om duidelijker te maken wat eten in je lichaam doet .
  Animatie ??

 92. Als wetenschapper ben ik positief verbaasd over de grondige manier waarop Kris Verburgh aan het werk is geweest. Jammer dat sommigen zich geroepen voelen om hem aan te vallen. Dat de voedselzandloper zich al heeft bewezen kan iedereen via publicaties en persoonlijke getuigenissen vaststellen. Dat eventuele aanvallen vanuit de commercie van weinig betekenis zijn na persoonlijk de voeseladviezen te hebben getest lijkt mij evident. Verwacht kan worden dat zijn publicatie grootschalig een revolutie gaat veroorzaken.

 93. Hallo, afgelopen zomer kreeg ik de voedselzandloper kado van mijn dochter. Ik probeer al 16 jaar lang om af te vallen en heb inmiddels 8 jaar diabetis . Slik 3 x 1000 mg metfonine en spuit 4 x per dag insuline. Na het lezen van de voedselzandloper, vielen er veel dingen op de goeie plaats. Havermout stond me echt tegen ,maar inmiddels eet ik om de dag havermout ,en vind het goed te doen. Mijn bloedsuiker schoten omlaag en ik heb de insuline al kunnen stoppen . Nu slik ik nog 2 x 1000 mg metformine , en ik ben al 13 kg lichter. Voel me goed en heb heel anders leren koken , eet veel nieuwe groenten en combinatie s die ik nooit had durven dromen. Alleen nu na 3 mnd gaat mijn nuchtere bloedsuiker weer stijgen , wie weet hoe dit kan ? Gr Karin

  • Hey Karin

   De pancreas is een beetje als een PID regelaar en het is het integrerende deel dat zich aan het instellen is. Als je jaren teveel en continue insulin hebt geproduceerd en daar plots mee ophoudt gaat de pancreas nog een tijdje door met de productie. Gevolg is dan dat je bloedsuiker (te hard) gaat zakken, je weinig energie hebt, sugar-cravings en je gewoon rot voelt.
   Na een tijd (paar weken/maanden) past ie zich hierop aan en heb je weer meer energie/glucose. (tenminste dat is hoe het bij niet-diabetespatienten werkt…)

   success ermee iig, hoop dat je binnenkort van je diabetes verlost bent

 94. Alvorens de voedselzandloper te gaan ”volgen” heb ik eerst het theorie boek van Kris Verburg van a tot z bestudeerd.Het klopt, de schijf van 5 (jaren 60) is i.d.d allang ”achterhaald” Na 7 weken;..super goed…voel mij energieker en met de havermout + soya e.a producten die worden aangeraden is niets mis mee. Je kan echt met (veel) minder brood/pasta en aardappelen toe. Vooral m.n de vele soorten groentes + verse sappen en vette vis zijn altijd al een aanrader geweest.Heb vroeger 7 jaar vegetarisch geleefd ,en begon toch (weer) naar de vis te verlangen.. Vlees eet ik weinig en alleen van biologische oorsprong (de(h) eerlijke slager ,dus niet van de supermarkten. Tip; je moet wel persoonlijk je eigen ”weg” volgen waarbij je je goed voelt. In het weekend ga ik er iets losser mee om..want op z,n tijd vind ik een stokbroodje of aardappeltje heel lekker. Ik heb het receptenboek ”Lekker lang jong” en met recht, het is echt(bourgondisch) genieten voor jong & oud. Het klopt moet geen obsessie worden over wat nog wel en niet verantwoordt voedsel is.

 95. Ik snap eigenlijk de commotie niet dat deze levenswijze gevaarlijk zou zijn. Volgens mij leef je gezond en eet je gezond, als je alle kant en klare voedingsmiddelen die tegenwoordig in producten worden verwerkt links laat liggen. Gewoon gezonde groenten en havermout met soja wat is daar mis mee, twee maal vis, driemaal kip en twee maal vega wat is daar mis mee,tegenwoordig is er genoeg variatie in aanbod

 96. Prachtig boek wat veel praktische tips geeft en inzicht in onze voeding.
  Voor mij veel bevestiging met feiten waar ik mij al jaren in verdiep qua gezonde voeding.
  En verder natuurlijk altijd je eigen gezonde verstand erbij houden geen enkel boek moet als “bijbel” worden geiinterpreteerd.

  • Brinta zit veel suiker in, ik zou voor havermout kiezen met soyamelk. Drie minuten in de magnetron en klaar en je valt er nog van af ook. En in Amaranth muesli zit geen suiker dus die kan geen kwaad

  • Sam als je gezond bezig wilt zijn zou ik de magnetron vandaag nog de deur uitdoen.
   Over ongezond gesproken.

   Magnetronstraling die de voedingswaarde geen goed doet voor je voedsel, maarja het is de gemakzucht blijkbaar ;)

 97. Hallo Bert, sorry Kris,
  Wij zitten hier met z’n zessen tijdens een etentje al de hele avond te praten over je boek. 2 voor, die hebben het boek gelezen. 2 tegen, geloven er gewoon niet in, en twee twijfelen. 1 is een oude vegetariër , en heeft in de jaren 70 macrobiotisch gegeten.
  Hij herkent veel van wat je schrijft.
  Wat is nu nieuw, vragen die twee zich af. Willem vraagt waarom hij geen melk mag drinken. Nu drinkt hij 3 flessen per dag .is dat ook goed?
  Wij zien uw antwoord met spanning tegemoet.

 98. Het zou beter zijn dat alle ongezonde producten uit de supermarkten verwijderd worden. De regering is en blijft erg laks op de controle van voedsel, de hoeveelheid E-nummer, ongezonde toevoegingen, te veel suiker, zout en zetmeel en ga zo maar door.
  Nu moet de consument zelf gaan beoordelen wat gezond en ongezond is. De meesten kunnen dat niet. Gelukkig is er nu het Zandloper-boek, waarin wetenschappelijk onderbouwd wordt wat je beter wel en wat je beter niet kunt eten. Je kunt nu dus kiezen. Het proberen waard. Misschien iets voor de voedselwarencontrole om zich in te verdiepen.

  • Eigenlijk ben ik het met je eens maar ook weer niet. WIJ zijn verantwoordelijk voor wat wij eten, niet de regering. Er zijn voldoende bronnen om zich te informeren, wij bepalen tenslotte zelf wat er in ons boodschappenkarretje ligt toch? Als je met de Voedselzandloper door de supermarkt loopt en alles weg zou halen wat daarin afgeraden wordt, ja dan blijft er niet veel over vrees ik. Als wij als consumenten steeds meer kiezen voor voeding die zo natuurlijk mogelijk is dan zullen de producten met E-Nummers, te zout, te vet, vol met smaakversterkers etc. langzaamaan minder verkocht worden. Wie bepaald? De regering, de supermarkt of de consument?? Niet morgen beginnen, niet de ander, niet de supermarkt, niet de regering… JIJ en IK!

 99. Ben vanaf juli begonnen met het naleven van de leefwijze zoals aangegeven in het boek. Inmiddels 8 kilo afgevallen, langzaam, maar gestaag dus. Voel me beter, gezonder en heb nauwelijks honger door constante bloedsuikerspiegel. Het verveelt me helemaal niet, omdat ik weet dat het gezonder voor me is. ga er dus lekker mee door, niet streng, eet ook gerust wel eens iets met suiker, het moet geen religie worden. Wat men ook beweert, mij heeft het geholpen dus het beste bewijs.Ook doordat mensen om mij heen zeggen dat ik er veel beter uitzie.

 100. Heb toch een bedenking ivm de rijst die ook als ongezond wordt beschouwd. In Aziatische landen komt er minder kanker voor en leven ze langer. Daar kakken ze rijst..

 101. Ik ben vanaf maandag begonnen met het ” nieuwe eten” na dat ik het boek de voedsel zandloper heb gelezen. Ik hou van koken en heb heerlijke recepten, mijn heerlijke lasagne. Maar nu moet ik anders koken en mag dus nu geen pata meer gebruiken, ook heb ik veel recepten met rijst, ook dat mag dus niet meer. Ik lust geen havermoutpap en krijg erge hoofdpijn van chocola, behalve van witte chocola maar dat is juist volgens het boek ook niet goed. Groenten en veel fruit gebruikte ik al lang en zalm. ( wel vaak erg duur) eten we regelmatig.
  Ik ben bang dat ik dit niet lang vol hou, wel zal ik veel groenten en fruit ,vette vis,noten blijven eten. Misschien blijf ik door de week het boek volgen maar in het wekend ga zondigen ( zaterdag en zondag )
  ps. Ik ben een man, lengte 183 en 81 kg zwaar maar wel een klein buikje, waar ik graag van af wil.
  Zijn er meer mensen die er moeite met het volhouden ?

  • Hallo Sjirk,

   Zoals Kris in veel interviews zegt zijn er geen verboden, dus kun je rustig nog wat pasta en rijst blijven eten. Wij eten alleen veel minder pasta en rijst sinds ik het boek volg en altijd zilvervliesrijst. Havermoutpap kun je lekker maken met vers fruit (appel,peer met kaneel en fruit van het seizoen. Ik maak het in havermoutmelk, breng dat aan de kook, voeg groffe havermout toe met een beetje muesli en haverzemelen met kaneel en kurkuma. Dit laat ik een 20 minuten staan. Darana voeg ik het fruit toe, ook rozijnen en gedroogde abrikozen, soms gedroogde pruimen. Als ik de pap gemaakt heb drink ik groene thee en daarna wassen, aankleden etc. Ik hoop dat je de havermout op deze manier gaat waarderen en anders blijf je gewoon volkorenbrood eten. Mag ook.

  • Wellicht helpt je een belangrijke gedachte. Niemand kan je verbieden iets te eten, “mag niet” is dus onzin. Je neemt verantwoordelijkheid en kiest ervoor om iets niet meer te eten waarvan je nu weet dat het slecht is voor je systeem, dat is een heel ander vertrekpunt. Zoals je je nu voelt lijk je wel een slachtoffer te zijn, wordt een dader die nieuwe uitdagingen aangaat en niet kijkt wat er nu allemaal niet “mag” maar wat er allemaal wel IS en wat je tot nu toe niet kende!! Amazing! Maak er geen gevecht van, dat wordt een gevecht tegen jezelf en dat zul je verliezen… Wie kom je tegen?

  • hoi,

   ben nu een week bezig. ik miste een lekkere boeterham, gebakken aardappeltjes en rijst.
   afgesrpoken met mezelf dat ik dit allemaal 1 maal in de week mag eten. als daar behoefte aan is……..

  • Probeer het eens van de andere kant te bekijken: wat kan je wel eten, wat lust je wel, hoe kom ik aan groente en fruit wat betaalbaar is (tip: seizoensgroente).?
   Waarom “moet” je nu anders koken, wat is je motivatie om te beginnen met het “nieuwe eten” ?
   Je zoekt nu al uitvluchten voor jezelf (bang zijn dat je het niet volhoud, misschien dat je het boek blijft volgen, heel duidelijk roepen dat je gaat zondigen).
   En als je resultaat is om je buikje kwijt te raken is mijn advies (kracht) sport en minder eten dan je behoefte.

  • Sjirk, hij adviseert aardappels, pasta en brood te minderen. Er staat niet dat je het niet mag gebruiken. Ik neem nu lasagnebladen gewoon van honig (zit geen suiker in) en de lasagnesaus van de biowinkel. Wij aten het 1x in de week, nu probeer ik eens in de twee weken. Dat is ook minderen.

 102. Geef je bronnen eens weer van deze stelling? De lage levensverwachting destijds had namelijk weinig of niets te maken met tekort aan voedingsstoffen maar alles met een gebrek aan hygiëne en koude. Toen de riolering werd uitgevonden en verwarming steeg de levensverwachting fors. Google er maar eens op.

 103. Fantastisch boek en ik voel mij zeer goed met de heerlijke recepten. Inderdaad heb ik een voldaan gevoel. Het gaat niet alleen om het afvallen, maar ik voel mij fitter dan ooit. Ben zeer blij dat ik door mijn dochter dit boek hem leren kennen.

 104. Ik heb het boek in één adem uitgelezen tijdens een periode van oververmoeidheid, nu 3 maanden verder, Volgens de adviezen van Kris Verburgh gaan eten en voel me stukken beter! Inmiddels 4 kg afgevallen zonder moeite omdat het zeer makkelijk vol te houden is en je zeer lekker en gevarieerd kunt eten, geen of weinig vlees, veel vette vis, veel groenten, (gedroogd) fruit chocolade 72% elke dag een stukje en noten in variaties als tussendoortjes en echt geen snaaibehoefte, echter óók met dagelijks de aanbevolen (biologische ) supplementen die best een aanslag zijn op de portemonnaie ( dus geen slecht door het lichaam geabsorbeerde supermarktpillen! ): selenium, jodium(1 druppel !),vit.D3, B-complex, C ( hoogwaardig ), Omega3, chia zaad en lijnzaad ( net als de blauwe bessen gewoon door de havermout). Als chronisch darmpatiënt kan ik zeggen: echt geen last meer van! Ik zeg doen of probeer, het is fantastisch bewust met je voeding om te gaan en te voelen dat het wérkt!!

 105. Geachte heer, mevrouw,

  Is de schijf van 5 wel zo gezond. Deze schijf bevat een hele grote hoeveelheid zetmeel. En zetmeel bestaat uit glucose en snelle koolhydraten. Je kunt eventueel brood vervangen voor volkoren brood (maar dat doet ook lang niet iedereen), daarnaast hou je aardappelen, rijst (kun je eventueel ook nog vervangen voor zilvervliesrijst) en pasta over. Wel allemaal zetmelen met ontzettend veel natuurlijke suikers (glucose en koolhydraten). Terwijl mensen veel minder zijn gaan bewegen. Dan kun je adviseren om meer te gaan bewegen, maar daar hebben de meeste mensen gezien hun beroep gewoon niet genoeg tijd voor en deze mensen kunnen ook niet allemaal massaal ontslag nemen. Dus kun je beter het menu aanpassen: zoals het zandloperdieet dat doet. Zetmeel vervangen voor vetten en groentes. Met name door noten, paddestoelen en meer groenten. Je kunt dan ook beter meer onverzadigde vetten eten dan zetmeel. Daarom is het zandloperdieet beter aangepast op onze westerse cultuur dan de schijf van vijf. Men moet alleen nog switchen van gewoonten. Ik ben benieuwd wat uw mening is.

  Met vriendelijke groet,

 106. Ik ga er in iedergeval wat van proberen. Gevaarlijk? Wat gevaarlijk is zijn al die medicijnen die ze ons willen voeren. (zelf goed opletten!!) Hoge bloeddruk?, o daar hebben we een mooi pilletje voor i.p.v. eens naar je leefgewoonte en of voeding te vragen.

 107. Gezonder eten , minder e-nummers uitgebalanceerde voeding meer nadenken over wat je eet.
  Helaas hebben we als consument minder in de hand wat de boeren over hun groenten spuiten of de velden met onze groentes naast een snelweg.

  Maar stop alvast met al die e- nummers
  Het boek de voedselzandloper draagt bij aan een bewustere keuze voor andere voeding en daar hoeft niets mis mee te zijn. Wij mensen zijn heel goed in het uitpikken van de beste keuzes.

 108. Ik ben bijna 54 jaar maar mensen kunnen dat meestal niet geloven.
  Rimpels heb ik nauwelijks. Ik eet al jaren ongeveer zoals beschreven in het boek van Kris Verburgh. En het bevalt me prima.
  Zolang er steeds meer te zware mensen rondlopen met ernstige gezondheidsklachten tot gevolg is het wellicht raadzaam zijn aanbevelingen op te volgen.
  Wel is het interessant uit te zoeken of het duurder is om zo te eten.
  Ik ervaar het als een luxe om zo om te gaan met het uitzoeken van voedsel. Een luxe die misschien niet voor iedereen is weggelegd.
  Dit effect zie je ook in de VS waar mensen veel naar Mc Donald gaan, puur omdat het super goedkoop is. Veel voor weinig. Dat is pad echte armoede.

 109. Hai annie, ik ben het met je eens, ook soja is een probleem. Wij kunnen niet 100% alles goed doen maar als je onbewust bent en de kiloknallers naar binnen schuift en je groeit naar bewuste keuzes toe en bereikt een punt dat je 80% goed doet dan vind ik dat al heel wat. Heiliger dan de Paus kan niet. Geef niet de appie de schuld voor je koopgedrag, zij leggen de spullen niet in de kar!

  • Appie legt de spullen niet in de kar, maar hij bepaald wel hoeveel winkelruimte hij besteedt aan de verschillende producten. Ik heb het niet precies uitgemeten, maar ik vermoed dat 80% tot 90% van de ruimte ingenomen wordt door “bereidde” producten met veel vet, zout, suiker (ook in hartige producten) en andere toevoegingen. De voedsel industrie en de supermarkten worden gedreven door commerciële motieven en de consument door de lage prijs en de smaak van suiker, zout en vet. Ik denk dat de grootste groep consumenten helemaal niet capabel is om zelf verantwoordde keuzes te maken. Goede voorlichting is nooit overbodig en soms ingreep van hoger hand.

 110. In mijn natuurgeneeskundige praktijk komen veel mensen met klachten die aan verkeerde voedingspatronen gerelateerd kunnen zijn. Wij hebben reeds met groot succes mensen kunnen helpen, die van hun diabetes (deels) af zijn, hypertensie, ritmestoornissen, spijsverteringsstoornissen, overgewicht, hypoglykemie, moeheid, hoofdpijn,eczeem, jicht… Zelf eten wij al jaren volgens de richtlijnen van de “Voedselzandloper”, “Oergondisch genieten” of het “Hormoonbalansdieet”. Die mensen die hier negatief commentaar hebben, weten niet waar ze het over hebben en hebben zich blijkbaar niet verdiept of deze manier van eten uitgeprobeerd. Mensen, als je dit wil proberen, laat je niet ontmoedigen! De schijf van vijf is achterhaald…

  • je kan niet ongebreideld soja gebruiken, daar worden oerbossen voor omgekapt wat weer leid tot minder leefruimte voor de dieren die daar leven plus is het van grote invloed op het klimaat. gezond willen leven oke maar je moet ook oog hebben voor het milieu en geen soja gebruiken. je mond vol hebben over het leeg vissen van de oceanen maar wel vis eten deugd niet. je mond vol hebben over het opwarmen van de aarde door een te veel aan Co2 uitstoot en wel onnodig auto reiden deugd niet. verbeter de wereld begin bij jezelf.

 111. Onze voorouders… waarvan het gros jong en ellendig stierf door periodieke, seizoensgebonden, tekorten aan allerlei voedingsstoffen en de meest gruwelijk ziekten?

 112. Goedemorgen, ik heet wel geen Emile, maar gebruik ook geen sojamelk om hierboven ampel besproken redenen. Alternatieven te over! Water, geitenmelk (mag dat?) amandel-, havermelk. Van de biologische winkel. Ook niet ideaal, maar denkelijk beter.

 113. Kan men na 65 jaar nog mogelijkheden hebben met uw eetpatroon ?
  Ook als een ondersteuning in je lichaam voor je hart is aangebracht ?
  Verder nieuwe ooglensen heeft ontvangen door staar ?
  Onregelmatige stoelgang, pijn in buik e.d.heeft ?
  Dank voor uw reactie.
  Met vriendelijke groet

 114. Ik ben na 3 maal lezen van de voedselzandloper grotendeels om. Iedere keer als ik het lees haal ik er nieuwe informatie uit. Ik eet bijna geen brood, pasta en rijst meer, véél meer groenten en fruit en alleen nog biologisch. Ik ben ook Grotendeels vegetarisch. Als ik vlees eet is het Biologisch.
  ik voel mij hetzelfde als daarvoor, maar ik ben wel 12 kilo afgevallen. ik merk dat de stoelgang enorm verbeterd is. Ik merk wel dat ik een evenwichtiger energie niveau heb, wat zorgt dat ik ‘middags minder vaak een dipje heb.
  Soya melk neem ik niet omdat ik ecologisch ook verantwoord bezig wil zijn. mijn advies: luister naar je lichaam. als je iets wijzigt in je voedingspatroon luister dan naar je lichaam om te ontdekken of het voor jou werkt.
  Ook het doel is belangrijk. Als je bewust een keuze maakt dan weet je wat je waarvoor neemt of laat. Ik heb een tijdje aan krachttraining gedaan en daarbij bewust proteïne shakes genomen. Alleen op trainingsdagen en wel biologisch.

  • Emile,

   U geeft aan geen Soya melk te gebruiken, maar wat voor soort melk dan wel voor bijv havermout pap. Gewone melk of geitenmelk

 115. ik zag het gisteren bij een praatprogramma op de tv.
  maar ik geloof er niet in, al onze groente en fruit zit onder het landbouwgif.
  ik was altijd een groente en fruit eter, niet omdat het gezond was, ik vond het gewoon lekker, en ik had er ook niet zo een overvol gevoel van, maar na al die jaren, van veel landbbouw gif, staan mijn benen stijf van de spierkrampen, als ik 1 appel eet, dat schieten de krampen in mijn voeten en benen, brocoli en bloemkool hoef ik al helemaal niet meer te eten.

  gelukkig heb ik de tomaten uit de eigen tuin,en in de zomer de sla,
  maar hoeveel mensen hebben geen tuin ,en eten elke dag te vel groente en fruit.

  dat het boek een bestseller is dat snap ik wel , alle mensen die moeite hebben met afvallen die kopen elk boek, maar niet uit wat

  • Goedenavond; als u wel tomaten en sla uit eigen tuin eet, waarom dan niet uw producten bij de biologische winkels aangeschaft??

 116. Ik ben gelijk afgehaakt toen ik bij de recepten soyamelk zag staan. Dat wordt gemaakt van rauwe soya, niet de gefermenteerde soort dus. En de rauwe soya is uiterst ongezond, het is een fytooestrogeen, niet verstandig om te nemen. Nog afgezien van de milieuramp door het gepush van soja tegenwoordig. Ik zag ook amandelmelk staan. Wordt er de variant van Alpro bedoeld? Die bestaat voor het grootste deel uit suiker, lijkt me in strijd met zijn eigen adviezen.
  Zowel de soyamelk als de “amandelmelk” (waar overigens nauwelijks amandel in zit) wordt op de markt gebracht door Alpro. Ik vraag me nu echt af door wie de auteur wordt gefinancierd.

  • Goedenavond; eindelijk iemand die in een reactie schrijft over de gevaren van ongefermenteerde sojaproducten. Wetenschappelijk (!) onderzoek heeft die gevaren inderdaad aangetoond. naast het ecologische aspect-hele landbouwarealen die worden gecreëerd door oerwoud te kappen-is dat ook een reden om die producten links te laten liggen.
   Ook inderdaad de amandelmelk van ALPRO, waar slechts ik meen 3% amandelen inzitten is niet een product om aan te prijzen. Beter nog kun je het denkelijk zelf maken, recepten zijn er zeker voor te vinden. Bij de biologische winkels is ook te koop, percentage 7%…..en gezoet met maltodextrine van maïs (zeer discutabel met al die GMO’s van Monsanto) en, dat dan wel weer; agavesiroop. Ik volg de manier van eten al vier maanden, ben 5 kilo afgevallen, maar voel me niet echt veel fitter of beter. Maar ik ga stug door.

  • Er wordt geen enkel merk gepromoot, alleen het product. er zijn nog zat andere merken die soya melk, rijstmelk of amandel melk produceren.

  • Marianne, even goed lezen, hij praat over Sojamelk, niet over Alpro-Producten. En er zijn zondermeer suikervrije amandelemelk, rijstemelk en gefermenteerde soyamelk in de bio-winkels verkrijgbaar. We hebben het hier niet met een Sonja Bakker te maken!

  • Ik stel me ook serieus vragen bij ongefermenteerde soja. Als hij zich baseert op ‘onderzoeken’, zou het dan niet beter zijn indien hij ook hiervoor eens wat opzoekingen doet ? Het net staat vol met ‘wetenschappelijke ‘ studies hierover. Maar dat kraakt hij af als het ‘slechte internet , moet je niet alles van geloven’ . Makkelijk hoor.. Ongefermenteerde soja is trouwens compleet af te raden bij schildklierstoornissen ! Dat vooral stoort mij aan zijn boek, overigens ben ik wel overtuigd van het nut van minderen van koolhydraten, maar dat weet iedereen die veel met voeding bezig is al lang, is niet nieuw dus..
   Er bestaat wel amandelmelk zonder suiker hoor, wij gebruiken altijd ‘almond dream’, te krijgen in de delhaize. Nu wisselen we af met rijstmelk/kokos, op aanraden van mijn interniste. Alpro is zeker niet altijd de oplossing, het kan perfect zonder soja . Je kan ook amandelmelk zelf maken. Allemaal dingen waar hij, ook niet op facebook, op ingaat. Antwoorden op dergelijke vragen krijg je niet, misschien is dat anders op zijn lezingen..
   Ook stel ik me vragen bij vette vis. Afgezien van de milieurampen (overbevissing, ‘plastieken soep’ , enz..), zit vis vol met zware metalen zoals kwik, die je pas kwijtraakt na 10-15 j, als je lichaam ze al kan verwijderen ..
   Mensen zien niet in dat dit gewoon een goed gepromoot boek is. Een samenraapsel van feitjes die al jarenlang bekend zijn, die hij als arts probeert geloofwaardig te maken. Want dat maakt natuurlijk indruk bij de mensen: hij is arts, dus hij zal het wel weten ..

 117. Ik vind voor volwassen dit zeker oke, kan dit voedingspatroon zeker goed aanhouden. Maar wat geven jullie de kinderen dan s middags mee naar school in de ‘brood’doos?

  • Ha, ook voor kinderen een prima voedingspatroon. Wij geven ze repen kipfilet mee, nootjes, dadels, hapklaar gesneden groente en fruit. Was eerst even wennen en mouwen maar nu zijn ze om, omdat ze zien dat wij net zo eten.

 118. Ik kan weinig met de kritiek op Kris Verburgh, zijn boek is uitdrukkelijk onderbouwd met onderzoeken uit topbladen en niet het Antwerpse medische faculteitsblad. Als je het goed leest, zie je ook dat hij bij zaken waar geen eenduidige onderzoeksresultaten zijn dat hij een voorbehoud maakt.Wat hem bijzonder maakt is dat hij eindelijk de voedselindustrie op wetenschappelijke manier aanpakt en een gezond alternatief geeft zonder goeroe gedoe. Ik beschouw de kritiek als de laatste stuiptrekkingen van artsen die eigenlijk nooit hebben nagedacht en vanuit farmaceutica hebben gewerkt en nu moeten verwerken dat ze hun plicht om bij te blijven hebben verzaakt. Dat doet natuurlijk pijn. Jammer dan. maar wees wel eerlijk in plaats van onwetenschappelijk.

  • Als je alles wat laat bezinken zal je inzien dat het boek van de Kris vol staat met HALVE waarheden, vandaar volgens mij de kritiek. Volgens mij lacht Kris zich kapot als hij al die verslagen leest van mensen die zichzelf nu volproppen met havermout.

   Havermout past NIET in een low carb diet, Kris geeft ook nergens een verklaring waarom die havermoutpap zoveel beter zou zijn dan andere suikers. Wsl omdat het simpelweg even nefast is!

   Uit persoonlijke ervaring kan ik iig meegeven dat ook fruit wel degelijk leidt tot gewichtstoename. Bij mij was het 5kg in 5-6 weken, en dat met ocharme 2 granaatappeltjes/dag! Ben er dan ook maar terug mee gestopt (behalve in de weekends)…

   Dit boek is net zoals de bijbel, vol met waardevolle concepten maar neem het aub niet al te letterlijk. Het is wsl verstandig om naast de zandloper ook wat andere low-carb diëten te bestuderen, ‘the drinking man’s diet’ uit 1964, of het CKG diet zijn mijn aanraders…

  • #Jop Fellinger (25 september. 2013) 100% mee eens!
   Wat me ook erg aanspreekt is zijn pleidooi om veel meer nadruk te leggen op preventie.
   Of het de laatste stuiptrekkingen zijn van de voedsel industrie en bigfarma betwijfel ik echter.
   Ben daar wat minder optimistisch over. Zie bv het opnieuw goedkeuren van Aspartaam Door de EFSA. Verder hebben we in Nederland de Gezondheidsraad waar 4 profs uit Wageningen inzitten +plus nog iemand die ook uit Wageningen komt. en van Unilever.
   Wat doet iemand van Unilever in vredesnaam in de Gezondheidsraad die onafhankelijk moet zijn? Ze krijgen het wel een stuk moeilijker omdat de consument nu -vooral dankzij oa de Voedsel zandloper steeds meer voor gezond leven gaat kiezen.
   Zelf ben ik al over de 70 en heb zeer positieve ervaringen. Partner had diabetes type 2 en zit nu al een half jaar onder de norm voor de lange termijn. Al jaren lukte het niet daaronder te komen. Ook is onze bloeddruk genormaliseerd en schommelt rond de 80/135. We zijn nu een maand of 7 bezig.
   Zo ben ik in mijn omgeving al veel mensen tegengekomen. Reclame van mond tot mond werkt het best. Al de 3 druk:

  • Wat me ook erg aanspreekt is zijn pleidooi om veel meer nadruk te leggen op preventie.
   Of het de laatste stuiptrekkingen zijn van de voedsel industrie en bigfarma zoals beweren betwijfel ik.
   Ben daar wat minder optimistisch over. Zie bv het opnieuw goedkeuren van Aspartaam door de EFSA. Verder hebben we in Nederland de Gezondheidsraad waar 4 profs uit Wageningen inzitten +plus nog iemand die ook uit Wageningen komt. en van Unilever.
   Wat doet iemand van Unilever in vredesnaam in de Gezondheidsraad die onafhankelijk moet zijn? Ze krijgen het wel een stuk moeilijker omdat de consument nu -vooral dankzij oa de Voedsel zandloper steeds meer voor gezond leven gaat kiezen.
   Zelf ben ik al over de 70 en heb zeer positieve ervaringen. Partner had diabetes type 2 en zit nu al een half jaar onder de norm voor de lange termijn. Al jaren lukte het niet daaronder te komen. Ook is onze bloeddruk genormaliseerd en schommelt rond de 80/135. Ook zijn we plm 10 kg afgevallen. We zijn nu een maand of 7 bezig.
   Zo ben ik in mijn omgeving al veel mensen tegengekomen. Reclame van mond tot mond werkt het best. Al de 34e druk!

  • Ik kook de havermout in water,laat deze afkoelen en doe deze door de sojayoghurt,verder voeg ik walnoten en eventueel bosbessen of ander fruit toe.je kunt de sojayoghurt zoeten met steviadruppels.en een snufje kaneel en klaar is je havermout. Ik kreeg de havermout ook niet door mijn keel maar dit vind ik erg lekker.

 119. Goed boek, verruimde mijn inzichten. Wat ik wel raar vind is dat er binnen het kopje broodvervanging naast havermout en volkorenbrood niet over speltbrood gepraat wordt. Een gezond alteratief voor tarwebrood.

  En ook bizar dat kaas wel goed is terwijl de rest van de zuivel heel slecht voor je gezondheid is..

  • Speltbrood, is ook tarwebrood, weliswaar een bijzonder oud ras maar het blijft tarwe met een gluten component. Haver bevat oplosbare vezels, in de vorm van beta glucanen en dat in behoorlijke hoeveelheden. Met name de haverzemelen bevatten nog hogere concentraties, hoewel je moet oppassen voor de kwaliteit. Vele molenaars malen de haver fijn om het te verkopen als haverzemelen, zodat ze een hogere prijs kunnen vangen voor gewone haver.De concentraties beta glucanen zijn lastig te controleren. De oplosbare vezels uit beta-glucanen, chia zaad, guar gom en pectine zijn door de EFSA aangemerkt als gezonde vezels, die in bepaalde hoeveelheden je cholesterol en bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Je vraag op waarom geen melk en wel kaas heeft te maken met het fermentatieproces waardoor de slechte zaken uit melk voor een deel zijn opgelost. De reden waarom je de kaas zou moeten eten is de vitamine K2 die je lastig uit andere zaken binnen krijgt.

 120. Ik vind het een geweldig boek en raadt het patienten aan om te lezen.Kris heeft een geweldige prestatie geleverd door dit boek op deze manier te schrijven.Felle oneigenlijke reacties zie je regelmatig in de reguliere zorg de kop op steken als er een gevoelige snaar geraakt wordt!Ik ben benieuwd naar deel 2.

 121. Geweldig.grotendeels eet ik al zo en bevestigd me dat ik het goed doe.zou niet weten waarom zo eten gevaarlijk zou zijn.geweldig boek en laat je niet gek maken door de negatieve reacties

 122. Heb het boek als kado gegeven aan mijn vrouw omdat ik een hekel heb aan al die dieeten, maar heb het inmiddels zelf gelezen. Ik eet nu wel havermout als ontbijt maar daar blijft het bij. Ik wil graag fitter worden maar kan dat ook met Paleo voeding (wat dat dan ook is) en wie heeft er gelijk? Dat oermensen anders aten zegt toch helemaal niks. Die gingen vast ook eerder dood. Kortom, wie moet je geloven.

 123. Sinds juli 2012 houdt ik me voor het grootste gedeelte’ aan adviezen van de heer Verburgh en ik voel me nu beter dan ooit tevoren. Meer energie, fysiek en (daardoor?) mentaal. Ik sport vrijwel elke dag, ca 12 km hardlopen, obsracel runs, mtb of racefiets en ik slaap veel beter. Ik ben nauwelijks afgevallen, maar dat was ook zeker niet de bedoeling / niet nodig.
  En belangrijkste: het eten is veel lekkerder. Jammer dat ik dit pas op mijn 43e heb ontdekt.

 124. Fantastische levenswijze. Ben sinds oktober 2012 met dit “dieet” bezig.
  Resultaat op 26 augustus 2013: 22,5 kilo afgevallen, suiker 5,3 , i.p.v. 6.2, geen jicht meer. Kan dagelijks weer drie kwartier wandelen.
  Het eerste half jaar drie keer per week een half uur gezwommen. V.a. mei 2013, 5 keer per week drie kwartier per dag wandelen en 1 of 2 keer een half uur zwemmen.

 125. Ik volg de adviezen uit het boek sinds een paar weken grotendeels op. Zo eet ik nog maar een fractie van de hoeveelheid pasta, brood en aardappelen en eet ik meer groenten, fruit en peulvruchten. En de befaamde havermout natuurlijk. Ik heb veel minder last van mijn spastische darmen en geen ‘trilhonger’ meer. Ik ben nog wel een beetje zoekende naar goede recepten en vervangers omdat mijn gezin niet meedoet en omdat ik vegetarisch eet. Ik experimenteer nu met speltbrood, ter afwisseling van de peulvruchtensalade en boekweit i.p.v. rijst. Al met al voel ik me er goed bij. Wel wat meer trek in de avond/nacht en ik moet opletten dat ik niet verder afval (BMI van 18).

 126. Duidelijk geschreven boek, naar mijn idee goed onderbouwd en evenwichtig. Het is geen dieetboek, aangeraden wordt om altijd een arts te raadplegen alvorens een voedingswijzetoe te passen. Ook het Nederlandse voedingsbureau heeft kritiek, maar wanneer ik mijn eetdagboek volgens de voedingszandloper op hun situitgebalanceervolgd volgens hen. Het boek heeft mij gewezen op de gevaren van suiker, ik eet nu zoveel mogelijk voeding met een lage gi index. Voel me er prima bij. Mijn huid ziet er ook veel beter uit. Prima boek, en de negatieve kritieken die ik tot nu heb gelezen zijn slecht onderbouwd en vaak duidelijk incorrect.

 127. 10 kg afgevallen, cholesterol boven 7,0, verhoogde bloeddruk, nu zelfs. aan de lage kant, vroeger na een brood maaltijd altijd een hongerklop na 60 km op de racefiets, nu na een havermout maaltijd nooit meer.

  Geweldig ik ben overtuigd!

 128. Juist omdat het boek zoveel kritiek krijgt vind ik het interessant. Ook zijn uitleg over hoe de overheid en farmaceutische bedrijven te werk gaan vind ik erg verhelderend en geeft te denken. Verder heeft hij wel degelijk gelijk, voor de middeleeuwen aten wij geen aardappels en pasta e.d.

 129. Het is een super goed boek! Maar het word door mensen tegengehouden omdat ze dan geen melk verkopen, geen medicijnen en dat soort slechten producten en troep. Als je de waarheid zegt proberen ze dat tegen te houden, door het boek zwart te maken. Laat je door dat soort stukjes in de krant of op internet niet beiinvloeden. Lees en probeer zelf en geef dan je mening!
  Ik heb heel veel plezier in het gezonde eten. En verzinnen wat ik zou gaan maken. Het is een kunst en een uitdaging om gezond te eten. En het is een goede basis en of levensstijl die je kunt toepassen de rest van je leven, waar en wanneer.

 130. Wat ik ook erbij wil vermelden is dat ik al sinds mijn 14e chronische buikpijn had en hoofdpijn..
  Sinds 3 weken heb ik van beide geen last meer!!
  Zelfs mijn eczeem waar al 6 verschillende dokters ( afgelopen 11 jaar) naar gekeken hebben en die dit niet konden verhelpen is helemaal weg!!! In afgelopen 11 jaar is dit nog NOOIT weggeweest.

 131. Al 4 weken ben ik aan het eten volgens de zandloper..
  Nog nooit in mijn leven heb ik zoveel energie gehad ! Mijn huid straalt als nooit tevoren .. EN ik ben in de eerste 4 weken al 9 kilo kwijtgeraakt. (terwijl ik veeeeel meer eet als normaal , maar wel gezond)
  Niet 1x heb ik honger gehad niet 1 x heb ik mij slecht gevoeld.
  Dankzij dit boek ben ik veel bewuster van wat er allemaal in het eten zit en wat er met ons eten gebeurd in ons lichaam…
  Ik ben er blij mee en heb eindelijk geleerd echt vers en lekker koken!

 132. Ik heb te veel cholesterol, genetisch bepaald volgens mijn huisarts, dus niets aan te doen…
  Op eigen initiatief – en tegen het advies van de huisarts – heb ik koolhydraten zoveel mogelijk gebannen en vervangen door havermout. Resultaat: na 4 weken van 241 naar 198 cholesterol. Volgens de huisarts is de voedselzandloper onwetenschappelijk , maar: contra facta non valent argumenta…..

 133. Jammer dat het boek zo stellig is over medische zaken. Bekend is dat juist in dat vakgebied onderzoeken vaak tegenovergestelde uitkomsten vertonen en dat onderzoek op basis van die verschillen meer helderheid geven. Leken kunnen uitspraken overnemen als vast staand terwijl dat niet terecht is.

 134. Prima en verhelderend boek. Als verpleegkundige had ik meer dan interesse. Hoewel wij niet alle beschreven voedsel nemen zoals havermoutpap brrr. kom je al een heel eind met fruit en verse groenten. Ook de ongezonde suikers middels koeken en fast-food zijn voor ons passe.
  Het is dan meegenomen dat je door naast goede voeding en bewegen je fitter voelt. Ik heb inmiddels al veel mensen ook enthousiast gemaakt.

 135. Als verpleegkundige heeft “De voedselzandloper”meer dan mijn interesse gewekt. Verhelderend en herkenbaar geschreven. Wij volgens niet alles (hekel aan havermoutpap…) maar de extra dingen zoals koek en erg zoete chocolade zijn voor ons nu passé. En zie daar na onze vakantie zijn wij 3 kg. ook nog kwijt….Wij zijn wel elke dag actief met fietsen en of wandelen. Ik heb veel mensen in Nederland enthousiast gemaakt!

 136. Interessant boek. Ook eens leuk om te zien hoe iemand durft te zeggen hoe het zit, zoals de suikerindustrie dewelke ervoor heeft gezorgd dat STEVIA niet werd ingevoerd (of dat het zolang heeft geduurd), de vlees – en melkindustrie dewelke …, de farmaceutische industrie dewelke allerlei medicatie en voedingssuplementen promoot … allemaal voor meer geld in de lade te brengen. En zoals door meerdere mensen reeds aangehaald … het minder eten van suiker, (trans-)vetten, rood vlees, … zal zeker geen kwaad kunnen … Ikzelf heb onder andere een chronische darmaandoening en weet zeker dat voornoemde etenswaren zeker beter te mijden zijn, dit om erger te vermijden. Ik weet niet of alles in het boek als absolute waarheid mag en kan aanzien worden, doch ben ervan overtuigd dat er veel waarheid in staat. Ieder moet voor zichzelf maar uitmaken wat hij/zij ermee doet.

 137. Op weg voor ’n dagje uit naar Maastricht kwam ik aan op het CS in Amsterdam en merkte dat ik niets te lezen mee had dus ging effe kijken voor wat lees materiaal in het CS zo kwam ik aan dit boek, ik was er niet meteen van overtuigd maar wilde het wel gaan uitproberen, nu 4 weken en 7 kg lichter ben ik bevrijd van diabetic type 2 en de medicijn metformine ook de bijwerkingen die ik inmiddels had aan mijn nieren zijn verdwenen dus ook hiervoor geen medicijn voorlopig meer nodig, ben en blijf verder wel onder behandeling bij mijn huisarts en de diabetic verpleegkundige en laat maandelijks mijn bloedwaarde en urine onderzoeken en controleren.
  Dus mij heeft het absoluut geholpen en ik ga er zeer zeker mee verder !

 138. Per toeval liep ik tegen dit boek aan (had zojuist een boek gelezen over koolhydraatarm eten) en het sprak me onmiddellijk aan.. In een weekend heb ik het uitgelezen. Veel van zijn adviezen paste ik al toe in mijn dagelijks leven. Zowel de onderbouwing van zijn adviezen als de heldere uitleg van de werking van proteïnen, vetten en suikers in het lichaam, hebben mij doen besluiten om meer te gaan eten volgens de voedselzandloper. Mijn complimenten voor de auteur! Dat er veel kritiek is op dit boek is een goed teken! Het zet iets in werking.

 139. Ik heb het boek een aantal weken geleden gelezen en ben het nu aan het herlezen en proberen dit voedingspatroon te implementeren. Tijdens het lezen krijg je allerlei "aha"-momenten, de gezonde logica springt ervan af als je even nuchter nadenkt. Nu ben ik een kritisch persoon wat niets zomaar gelooft en zo heb ik ooit de zogenaamd zo gezonde Nederlandse Schijf van Vijf eens onder de loep genomen. Op hun site hebben ze de "eetmeter". Een geweldig ding waar je kan invoeren wat je allemaal eet op een dag en dan krijg je een overzicht met niet alleen calorie-inname en de verdeling koolhydraten, vetten en eiwitten maar belangrijker: vitamines en mineralen. Ik heb het eens "nep" ingevuld voor een aantal dagen volgens hun eigen richtlijnen. En wat blijkt: ik kreeg bij lange na niet voldoende belangrijke nutriënten binnen. Dus ze spreken zichzelf tegen. Waarom heeft niemand dat door? En als het zo goed zou zijn waarom stijgt het aantal mensen met obesitas en andere ziekten dan zo explosief? Ik denk dat wij een proefpersonen-groep van 16 miljoen mensen zijn en dat men over 50 jaar misschien eens wat meer een voedingspatroon gaat voorstellen zoals Chris Verburgh het promoot. Lees het boek, goed onderbouwd en leest heel makkelijk weg en je bent "om". Als ik hier dan ook nog lees dat iemand het al toepast en daarmee de bloeddruk en het gewicht omlaag heeft gekregen ben ik nog gemotiveerder om mijn voedingspatroon radicaal om te gooien. Maar het mooie is als dat wanneer je het boek leest je INTUÏTIEF al aanvoelt dat dit het juiste voedingspatroon is voor een energiek en gezond leven.

 140. Met zelf een allergie voor E nr. En een man met een ernstige glutenallergie heb ik al heel wat advies en dieet geprobeert. Allen met geen of nauwelijks resultaat. Door ervaring leer je zelf een hoop en kom je een heel eind. Maar vooral mijn man bleef last houden van erge vermoeidheid onrustig in buik en darmen en ondanks alle dieeeten geen gram afvallen. Bij het lezen van de voedselzandloper gingen er al heel snel toeters en bellen rinkelen. Vooral de suikers en de glutenallergie gaven een nieuw licht. Al lezende alle rijst,pasta en aardappelen in de kliko en vol aan de bak met de zandloper. Resultaat na twee weken, vallen beiden af en partner voelt zich al een stuk beter. Al het tumult rond dit hele boek laat mij koud. Voor ons werkt het! Ons lijf laat duidelijk weten dat er iets veranderd ten goede. En net als met alles moet je ook zelf blijven nadenken. Als patient zal ik altijd medicijnen moeten blijven gebruiken maar ik kan wel zoveel mogelijk lief zijn voor dat lijf. Je hebt er namelijk maar een, wees er dus zuinig op!!

 141. Hoe erg brood, pasta, rijst en aardappelen in de samenleving vastgeroest zitten merk ik wel aan mijn eigen ouders. Na het lezen van dit boek heb ik eens voorgesteld om het anders te gaan doen. Als reactie kreeg ik: “Ja ben jij wel lekker? Dan kunnen we dus helemaal niks meer eten!!” En vervolgens verandert er helemaal niks en eten we gewoon lekker iedere dag pasta en rijst met recepten uit de welbekende Knorr pakjes.

  Het lijkt wel een soort plaag geworden… De vraag is, hoe kan ik uberhaupt mijn ouders overtuigen zolang ik hier thuis woon? Of moet ik echt mijn eigen potje gaan koken?
  Of heeft er iemand overtuigende recepten zonder bovenstaande producten? Ik hoor het graag!

  • Hier in huis wordt er ook verschillend gegeten, mijn dochters willen wel pasta en aardappelen, mijn man en ik eten volgens de voedselzandloper. We doen dit zo: ik maak bijvoorbeeld voor hen aardappelen, en bak voor ons champignons als vervanger daarvan. Na een paar weken al handiger hierin geworden. De keukenmachine komt ook goed van pas voor het maken van salades en fruitstukjes voor in de havermoutpap. Ik kook 1 keer per dag en maak dan direct ook ontbijt en lunch voor de volgende dag klaar. Succes!

  • @Anna ken het gevoel, je kan het van de daken schreeuwen maar ze blijven hardnekkig vasthouden aan hun gewoontes. Overgewicht, diabetes en kanker kan je ze wel garanderen maar dat willen ze niet horen of geweten hebben, totdat het te laat is…

   Erg frustrerend maar het enige wat je kan doen is idd je eigen potje koken, ‘het goede voorbeeld geven’ en daarmee tenminste jezelf redden.

   Hier een receptje voor een lekkere broodvervanger:

   Amandelbrood

   350g amandelmeel (zelf noten malen met bvb blender)
   6 eieren (eiwit opkloppen)
   5el roomkaas
   125g boter
   0.5tl zout
   0.5tl bicarbonaat

   Alles bij elkaar en in de oven (45min op 90° dan 45min op 140°). Erg lekker met ger zalm, eieren, americain, ham/kaas, noem maar op… en met een paar sneetjes elke dag krijg je gelijk ook voldoende vezels binnen!

   Succes

  • Ik zou gezellig samen mt je ma gaan koken, hetzelfde, maar jij geen aardappels etc. Doe ik ook, gaat goed. Succes

  • Zoals altijd je moet er zelf achter staan. De reactie is wel herkenbaar. Je moet het vertrouwde “loslaten”. Dat moet men zelf ervaren. Het is ook niet verstandig te pushen, dit werkt averechts. Beter is het boek onder de aandacht te brengen. Door onze zoon is onze interesse gewekt, en zijn wij meer dan gemotiveerd. Het is ook niet zo dat je pasta’s moet laten staan. In mijn optiek alles met mate en het gezonde wat Kris Verburgh beschrijft zoals o.a. vers fruit en groente meer eten. Wij pakken nu volkoren rijst en volkoren macroni. Geen kant en klare saus maar alternatieven van verse groenten/rijst en macroni minder per portie. Uiteraard hoort daarbij ook elke dag voldoende bewegen.

 142. Zojuist het boek besteld (en betaald) en alle reacties gelezen. Ik ben erg benieuwd. Heb nog een ‘zetje’ nodig voor de laatste, blijvende, gezonde etensfase die mijn man en ik volgen. Ik gebruik al een jaar geen ‘lege’ en snelle koolhydraten meer en door het eten van meer groenten ben ik meer dan 12 kilo afgevallen in een jaar of drie. Hij blijft een beetje steken (vindt dat hij niets afvalt, zelfs nu hij zo ontzettend zijn best doet en niets tussendoor eet – geen koekje!) en niet begrijpt hoe dit kan. We hebben deze week een boek van de Consumentenbond aangeschaft voor gezond eten voor senioren (we zijn 65 en 68), maar daarin vind ik nog teveel promotie van de voedingsindustrie. Ik zoek iets dat blijvend en beter is en ik hoop dat ik (juist ook voor mijn man) menu’s kan bedenken die hij ook lekker vindt: hij is op zijn zachtst gezegd geen grote groente-liefhebber. Dit wordt een grote uitdaging! Jullie horen later, over een week of twee, wel van me hoe het inmiddels bij ons gaat, wat eten betreft. Voor mezelf ben ik al fijn op de goede weg, maar voor mijn man zoek ik nog naar een gulden middenweg.

 143. Inspirerend boek. Het gaat erom de adviezen van de schrijver ter harte te nemen eboniet door te slaan. En dat geeft de schrijver in het boek ook zelf aan. De kritiek is volgens mij onterecht en komt meer voort uit niet genuanceerd lezen van het boek. Het is een beter alternatief voor de schijf van vijf. Ben nu drie weken bezig, voel me gezonder en heb voor het eerst een intrinsieke motivatie om minder rood vlees te eten, meer vette vis, meer groene en witte thee en vooral om minder suiker te eten. Daar kan allemaal volgens mij helemaal niets mis mee zijn!

 144. Geweldig boek. Bij de wetenschappelijke details haak ik af, ik ben geen beta. Maar ik voel me goed bij deze eet en leefwijze. En het gaat niet over afvallen! Het gevolg is een gezonder leven en dat wil iedereen toch?

 145. sinds een maand volg ik de adviezen van de voetselzandloper en ben zeer tevreden voel me beter en mijn siukerspiegel is gedaald. ik ga door.bedankt.

 146. Zelden zo’n duidelijk boek gelezen over voedsel en het effect van bepaalde ongezonde gewoontes. Ik ben Kris Verburgh dan ook diep dankbaar. Ik ben blij met de duidelijke uitleg over wat b.v een “vet” is en wat vetten doen in het lichaam. Ik lees veel litaratuur over gezond eten. Dit vond ik tot nu toe de meest inspirerende. Ik hoop dat Kris Verburg nog meer boeken gaat schrijven, b.v over zijn mening over “superfoods” zoals Spirulina en Chlorella. Na het lezen van zijn boek (dat ik geen seconde weg kon leggen omdat het me zo boeide) ben ik opnieuw begonnen met een gezonde levensstijl. Heerlijk. Kris als je dit leest: Heel erg bedankt.

 147. Ik heb net een lezing van Kris meegemaakt in Zeist bij Pinc. Wat mij enorm aansprak was zijn onafhankelijkheid en simpele overtuigingskracht. Natuurlijk kan snelle suiker niet goed zijn, ik heb me onvoldoende beseft dat deze zo sterk in pasta en aardappelen en brood aanwezig zijn. Natuurlijk is melk slecht, ik ben als kind belazerd door de voedselindustrie om de boeren afzetmarkt te geven. Ik ben erg geschrokken van de verkeerde lobby van de voedselindustrie, met name dat er op vruchtensappen kan staan dat er geen suikers zijn toegevoegd als deze uit appelsap zijn gewonnen. Echt het is gewoon suiker, schande. Ik ben gestart, vind havermoutpap heerlijk en merk dat ik tussendoor niet meer snoep. Peulvruchten zijn ook ontzettend lekker en goede leveranciers van goede suikers en eiwitten. Ook s’avonds heb ik geen snaaineigingen meer. En inderdaad het gaat vanzelf, ik ben al kilo’s kwijt. Na het eten van iets, ik weet niet wat, kon mijn buik keihard opblazen en mij regelmatig een hele nacht op m’n kop zetten. Daar heb ik geen last meer van. Met dank aan Kris.

 148. Ik heb helemaal geen kritiek op dit wetenschappelijk boek. Ik leef nu twee maanden volgens de richtlijnen van de zandloper. Ik pas hem streng toe. Ik nuttig zeer zelden nog iets uit de bovenste driehoek. Ik voel me nu stukken beter. Ik had overgewicht, psychische problemen onder medische behandeling en nul conditie. Nu ben ik herboren dwz ik ben 15 kilo kwijt, neem geen medicatie meer en sport veel. Ik neem nu extra omega 3 en heb leren mediteren. Eindelijk ben ik bewust van mezelf en heb ik een positief zelfbeeld. Ik zou niet terug willen naar vroeger. Een tijd terug heb ik uit vieze goesting op het werk twee sneetjes brood met tonijnsalade gegeten. Ik had er veel spijt van. Het was ten eerste niet lekker, heeft lang op mijn maag gegeten en ik heb er veel buikkrampen aan overgehouden. Deze laatste had ik vroeger zeer veel. Nu nooit meer. Een receptenbundel zou wel handig zijn. Toestellen voor de gezondheid, maar inderdaad een dooddoener voor de voedingsindustrie.

 149. Ik ben nog volop bezig met het boek te lezen en ben er dus nog niet aan toe om het toe te passen. Ik moet zeggen dat ik het ook een heel duidelijk boek vind dat leest gelijk een trein en dat ik toch heel wat herkenbare dingen erin lees.
  Wat ik met wel afvroeg, hij bespreekt wel melk en yochurt en dan ook kazen, maar er zijn heel veel verschillende soorten kazen natuurlijk en wat met verse platte kaas, is dat goed of niet?
  Momenteel ben ik al een 18kg kwijt via WW en sta ik op mijn streefgewicht maar toch voel ik me niet 100% gezond, hoewel ik toch al een tijd ‘gezonder’ eet, mijn darmen zijn bij mij mijn grootste klacht, dus ik wil zeker een aantal dingen uitproberen die me daarvan af kunnen helpen.

 150. Ben erg enthousiast over het boek, en ook geschrokken van de waarheden die ik gelezen heb over de marktwerking en het rücksichtslose winstbejag schijnbaar zonder enig verantwoordelijkheidsbesef over wat de desastreuze gevolgen zijn van alle rotzooi die in de voeding word gestopt.Wat dan weer moet worden ‘behandeld met medicijnen ,waar ook weer grof aan verdiend word en wat vreselijke bijwerkingen heeft.
  Kris bedankt voor dit boek, ik hoop dat dit door veel mensen word gelezen en begrepen.

  • Het BESTE eet-boek ooit gelezen en geef het iedereen cadeau, op die manier maak ik mensen blij.
   Ik at al ongeveer op die manier, aanbevolen door een nederlandse arts. Het boek las ik in een adem uit en voel mij zeer gesteund door de zeer begrijpbare uitleg.
   Ik voel me supergoed, slaap de ganse nacht door en heb zowat 8kg verloren. Sinds 9 maand is mijn gewicht stabiel gebleven.
   Ik geniet van elke maaltijd, wetende dat ik op de goede manier bezig ben.
   DANK JE WEL KRIS VERBURGH

 151. Ik vind het een geweldig boek. Vooral omdat ik me als simpele ziel zelf door logisch na te denken al bedacht had dat ik me niet kon voorstellen dat al die rommel die in de supermarkt verkocht wordt, gezond zou zijn.
  Heel veel mensen hebben tegenwoordig vage klachten en zijn moe. Waaronder ik zelf ook. Daarom was ik al heel gezond gaan eten. Iemand attendeerde mij op het boek en nu ben ik helemaal om. Ik geloof er niet in dat het niet gezond zou zijn. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld, dus Kris: heel erg bedankt! Groet Monique

 152. Boek gelezen en 15 dagen geleden begonnen. Niet moeilijk te volgen. Heb suikerziekte dus at al praktisch geen koolhydraten. Ik ben 91 kilo en 1.70 lang, 60 jaar. Sport veel en werk in de tuin. Veel bewegen dus. Nu ben ik nog geen gram afgevallen. Wel blijft mijn suiker laag.
  Mijn internist gaf mij twee weken geleden op onvriendelijke wijze te verstaan dat ik te zwaar was en moest afvallen. Ik ben het zo zat te horen dat ik te dik ben. Ik voel me prima, voel me niet dik, zie er goed verzorgd uit, eet gezond. Dat ik niet afval komt omdat ik moet spuiten. Insuline is een hormoon die dik maakt. Dus de cirkel is rond. Dacht met het boek van Kris iets te hebben gevonden. Maar ook nu blijkt weer dat het niet het wondermiddel is. Zal wel door die chocola en de nootjes komen. Daarom zal ik wel niet afvallen. Succes voor iedereen die het volgt.

  • Misschien is t de hoeveelheid die je eet? Ik ben wel 5 kilo kwijt in 1 week, maar AT&T ook niet veel maar wel iedere keer iets!

 153. Ik heb het boek net uit.
  Ik vind havermout heerlijk, maar vraag me af, hoe het zit met andere (volle) granen dan rijst of haver. Die lust ik namelijk ook graag, maar deze worden niet genoemd.
  Het lijkt me logisch dat je afvalt als je geen aardappelen, brood, pasta en rijst meer eet. Als je afvalt verminder je automatisch ook je kans op hart en vaatziekten.
  Er wordt wel af en toe wat kip en vette vis toegestaan, maar er worden toch ook voedingssupplementen aanbevolen.
  Ik heb ook net het boek 21 dagen vegan ! uit van dokter Neal D. Barnard.
  Die stelt dat 100 % veganistisch eten, op de juiste manier, ook volledige voeding is, met hetzelfde resultaat als het je houden aan de voedselzandloper. Ook daar is men niet zo te spreken over brood, want dat heeft toch een tamelijk hoge GI.
  Ik zou het liefst beide methodes gaan uitproberen. Pas dan kan ik mij een mening vormen. Wie is het al gelukt om zich een week of drie aan de voedselzandloper te houden ? Wat was het resultaat? Wat waren de valkuilen?

  • Ineke, ik eet sinds augustus van dit jaar geen suiker, brood of pasta meer. Daar voelde ik me bijzonder goed bij, helemaal geen trek meer in “slechte” dingen, en omdat het geen “dieet” is, goed vol te houden. Na het lezen van de Voedselzandloper, ben ik toch een paar dingen gaan aanpassen: sinds 2 maanden, de consumptie van aardappelen en volle granen drastisch verminderd, meer groene en witte thee, en ik moet zeggen het resultaat is fantastisch.
   Ik slaap nu nog beter dan voordien en heb meer energie, voel me echt fit. Ik moet er wel aan toevoegen dat ik sedert augustus ook geen koffie en zwarte thee meer drink, dat leek mijn drang naar suiker aan te wakkeren.
   Geen valkuilen tegengekomen. Succes ermee!

  • Nu 3 weken bezig, moet wel zeggen met voedingsuppletie, in de 1e week al 5 kilo kwijt! Ben er erg over te spreken, alles wordt puurder..je gaat meer moeite doen voor je eten en bewuster leven, ik vind t super.. Het is n dieet dat in nog 100 soorten diëten terug komt! Variatie ervan is bv t paleodieet. Het is super gewoon!

 154. ik volg sinds januari de aanbevelingen van het boek de zand loper
  voel me geweldig en 10 kg minder gewicht en geen kleinere pijntjes meer

  goed of niet goed?

  reality: het mooie is dat het geet dieet us maar een veranderung in levensinstelling.

  ben er blij mee

 155. ik heb het boek nog niet uit , maar ben wel begonnen om pasta, brood en geen vlees meer te eten.
  Bovendien eet ik geen snoep meer maar wel de donkere chocolade liefst die van 85%.
  Trek tussendoor heb ik niet, tussen door neem ik wat noten of fruit.. en ipv brood tussen de middag neem ik salade met wat zaden erin. Heerlijk.. wat kan daar nou fout aan zijn. Het gaat om dat je zo gezond en natuurlijk mogelijk eet. Geen geraffineerde zooi meer maar eigengemaakt smaakt ook beter.. ja toch?

 156. Werkelijk een geweldig boek. Heb een orthomoleculaire studie gevolgd en las, dat alles wat ik altijd loop te promoten, nu eindelijk eens heel duidelijk opgeschreven wordt.
  Ik heb het bijna in een keer uitgelezen en kan het idereen aanvevelen.
  Het enige wat mij verbaase was het feit dat hij de magnetron gebruikt om op te warmen!!!! Iets waarvan hij toch moet weten dat het de moleculaire structuur van voeding volledig veranderd.
  Verder top!!

  • Agnes, dat viel mij ook op en ik zou dat zeker niet doen. Dan maar op een laag pitje met plaatje eronder goed roerend opwarmen :) Kost zeker wat tijd maar beter dan kapotte molecuultjes …..

 157. Eindelijk iemand die de waarheid naar boven haalt zonder aan de economische belangen van bepaalde landen en organisaties te denken. Al jaren worden we voorgelogen over bijvoorbeeld de gezondheidsbevorderende werking van melk, het zal je botten sterker maken, enz. De corporates op deze wereld brengen met hun marketing en eenzijdige onderzoeken naar voedselveiligheid de volksgezondheid ernstig in gevaar. Sterker nog, het ziekenfonds is onbetaalbaar geworden door de grote hoeveelheden suiker, zout, giftige E nummers en slechte vetten. Er word altijd gepraat over de gezondsheidsrisico's voor je lichaam maar 30% van alle voedingsstoffen die het lichaam opneemt worden door de hersenen gebruikt. Niet voor niets is het percentage mensen met psychische aandoeningen enorm gestegen sinds de processed foods aan hun opmars zijn begonnen. Voedsel is chemie, als een klein pilletje van de dokter je beter kan maken of een 1/1,000,000 gram LSD je naar een andere realiteit brengen, wat doen al die kilo's voedsel dan die wij wekelijks naar binnen laten glijden. Ik houd me nog niet zo lang bewust met "gezonde" voeding bezig maar ik hoor inderdaad heel andere boodschappen uit de kant van de wetenschap (voornamelijk van artsen, professoren en universiteitsstudies) dan dat onze overheid ons wil laten geloven. Ik ben sindsdien naar het principe: let food be your medicine and medicine be your food gaan leven (Hyppocrates) en moet zeggen dat ik me nog nooit zo goed heb gevoeld in mijn leven. Van nature eet ik al weinig rood vlees, brood en drink ik weinig melk. In een jaar tijd ben ik zeker 4 jaar jonger geworden. Dus ik zou zeggen dat Kris het aan het rechte eind heeft. Het probleem zit er alleen in dat dit soort informatie vaak niet echt bevordelijk is voor de winstcijfers van de voedingindustrie. De winstmarches op voedsel zijn gering en de supermarkten knijpen de leveranciers uit. Die maken daarom gekke sprongen, denk aan het paardevlees schandaal (moet ik persoonlijk zeggen dat ik het schandaliger vind dat er op groente het meeste winst wordt gemaakt in supermarkten).
  Daarnaast komt nog dat de voedingsindustrie en de Monsanto's op deze wereld een erg sterke lobby hebben om onze "regeringen" te beinvloeden. Dus is het niets zo vreemd dat "professionals" dit boek proberen te vergruisen. Er zit teveel economisch belang achter. In elk geval voordat dit een te lang verhaal word: heel veel succes Kris met je boek en een tip aan iedereen die gezond oud wil worden: Dit is op dit moment het beste wetenschappelijk onderbouwde boek, dus dit zijn OP DIT MOMENT de handvaten.

 158. -14 kg is echt een prestatie. Gefeliciteerd, hoor! Mag ik vragen hoeveel maanden daarvoor nodig was?

 159. Prima boek . Gezonde bloeddruk gekregen, 14 kilo afgevallen, prima gevoel . De theorie is controleerbaar juist.

 160. Een geweldig boek, aanbevolen door onze ziektekostenverzekeraar ONVZ die er een uitgebreid artikel in hun magazine over publiceerden. Als mensen meer bewust met hun eten omgaan en als er gezondheidsklachten zijn niet direct om een pilletje vragen maar kijken wat ze aan hun gezondheid kunnen verbeteren wat betreft eten zou het er met de kosten in de gezondheidszorg heel anders uit zien. Kan het iedereen aanbevelen!!

 161. Graag wil ik dit onderzoek naar soja en de kwalijke gevolgen ervan op de gezondheid indien met de huidige hang naar snel geld gefabriceerde soja-producten delen.

  Ik begrijp niet dat in de voedselzandloper, een boek dat ik hogelijk waardeer, soja zo wordt aangeprezen.
  Neem havermelk of amandelmelk of zoiets!

  paula de wit

  • Je refereert niet naar een wetenschappelijk onderzoek, maar slechts naar een niet wetenschappelijk artikel. Een veel gemaakte fout in wereld van het diëten.

 162. Ik ben erg enthousiast. Als moeder van 3 jonge kinderen maak ik vaak korte nachten. Ik was het zat om steeds moe te zijn. Al direct na een paar dagen merkte ik een enorm verschil, ik heb veel meer energie en heb geen behoefte aan snacks of zoete versnaperingen. Ik eet nog steeds redelijk veel en ben in 2 weken slechts kleine kilo afgevallen, maar ik wil ook niet meer dan hooguit 5 kilo afvallen, mijn drijfveer is energie. Ik begrijp niks van de kritiek op de zandloper, er staat dat het boek niet aangeeft dat je minder moet eten, dat er niet instaat hoeveel vlees je moet eten en dat je geen brood ed zou moeten vervangen door groente. Deze mensen lijken het boek niet gelezen te hebben, er staat dat 1500 calorien per dag het meest gezond is (ik eet er meer dan 2000 want het leven moet wel leuk blijven), dat je ongeveer het ‘rondje tussen duim en wijsvinger’ aan vlees of vis moet eten en dat je wel degelijk kolhydraten moet eten, maar snelle moet vervangen door langzame kolhydraten.. Ik eet zelf om de paar dagen gewoon wat bruinbrood maar alles met mate.

 163. Ik wilde het net gaan bestellen omdat een vriendin me dit adviseerde. Door dit te lezen werd ik wel wat minder enthousiast maar ik ga het toch bestellen,
  Gr Mo

 164. Hoezo gevaalijk? Kan het veel eten van groenten en fruit, het vermijden van suiker, het consumeren van noten, zaden en gezonde vetten gevaalijk zijn? Zeker! Voor de omzet van de farmaceutische industrie en de dieetkapitalisjes. De ‘Voedselzandloper’ is een boeiend, informatief boek. Niet geheel enig in zijn soort. Vanuit betrokkenheid bij kanker kan ik ook verwijzen naar de boeken van de Canadese Oncologen Dr. Richard Béliveau en Dr. Denis Gingras welke gaan over het eten tegen kanker en hun meer algemene boek ‘Eet, leef gezond’. Fijn dat er deskundigen zijn zoals Kris Verburgh die hun kenis met anderen willen delen.

 165. De voedselzandloper heeft me geholpen met gezonder te leven. Niet echt voor het afvallen. Als fammilie proberen we het na te streven Alleen voor mijn gezondheid is soja niet goed, Dit product vervang ik door yoghurt. Ik geniet nu meer van alles. Mijn smaakpupillen zijn weer super. Vind alles wat kant en klaar is te zout.Bij het bakken gebruik ik als zoet maker veel honing, vers van de Imker in de buurt. Soms gebruik ik stevia. Ik heb ook minder trek. dat is erg belangrijk. Hierdoor gaan er toch overtollige pondjes langzaam van af.

 166. Geweldig,voel me veel beter, moest er wel even aan wennen. Ik heb bijna geen opvliegers meer, geen hongeraanvallen, meer energie en zowaar je valt probleemloos af. Afvallen was niet de insteek maar met mijn 50 jaar merkte ik wel dat ik zwaarder werd.

 167. Als psycholoog ben ik zeer geïnteresseerd in de mens vanuit holistisch kader bekeken. Voeding speelt hierbij een essentiële rol. Ik verzamel reeds meer dan 10 jaar informatie over voeding en lees inderdaad vaak tegenstrijdige berichten. Het boek van dhr. Verburgh doet gedegen aan en sluit aan bij de meer fundamentele kennis over voeding. De kennis over voedsel van onze voorouderen die we ergens intuïtief wel weten, maar die door effectieve marketing in een diepe sluimer is geraakt. Erg fijn boek en typisch om de kritiek te lezen. Zo gedegen en onderbouwd als Verburgh is, zo primair en schreeuwerig is de kritiek, zoals hierboven te lezen.

 168. De Voedselzandloper is DE opvolger van de welbekende 'Schijf van vijf'.
  Door de jaren heen zijn de geleerden steeds slimmer geworden door bv diverse onderzoeken uit te voeren en daaruit is naar voren gekomen dat de mensen tegenwoordig (voor een deel) andere voeding nodig hebben als bv 50 jaar geleden.

 169. Vond het boek, op enkele wetenschappelijke uitleg, makkelijk om te lezen. Heb veel interesse in het boek omdat ik suikerpatiënt ben, die spuit. Heb nu 14 dagen zijn adviezen strikt opgevolgd. Mijn suikers zijn enorm gestegen. Geen brood,pasta,rijst, etc. Wel fruit, veel groente. Veel vis want ik hou niet van vlees. Snap hier dus geen zier van. Zou wel eens willen weten wie hier ervaring mee heeft. Groet

 170. Is een prima levensstijl en geen dieet. Als je de helft doet wat hij aanbeveelt is het al goed genoeg. Geen suikers eten. Veel fruit, groente en vis. Lijkt me prima en ik voel me er goed bij

 171. Binnen 3 dagen heb ik het boek uitgelezen omdat ik zo interessant vond! Het boek heeft me heel veel inzicht gegeven in voeding en de effecten daarvan in/ op je lichaam. Ik maak nu hele andere keuzes. Binnen 4,5 week ben ik 5 kilo afgevallen. En dat terwijl het me geen moeite koste. Ik heb meer plezier in het koken en ik ben creatiever. Ik ga hier zeker mee door! Aangezien er zoveel ideeën zijn over voeding en men elkaar tegenspreekt is voor mij de enige persoon die ik echt serieus neem mezelf. Ik voel me door deze leefstijl beter. Dat is voor mij een reden om door te gaan….

 172. Wanneer je zoals b.v. professor Luc van de Gaal zulke onzin uitkraamt over het boek dan zou je haast denken dat hij daarvoor betaald wordt door Unilever of een andere grote voedselproducent. Lijkt mij duidelijk dat gezien de kritiek en waar die vandaan komt, bepaalde machtige concerns zich bedreigd voelen in machtspositie omdat steeds meer mensen hun zooi niet meer eten willen. Hart- en vaatziekten, hersenbloedingen, hoge bloeddruk en zo meer van die welvaartsziekten, krijg je echt niet van dit dieet.

 173. Jaren geleden heb ik me wel eens verdiept in het dieet van Michel Montignac. Wat ik eruit onthouden heb is dat je fruit altijd geïsoleerd moet eten. Wanneer fruit met andere spijzen in aanraking komt, verstoort het de spijsvertering van de andere reeds opgenomen voedingsstoffen en het verliest daardoor tevens de goede eigenschappen (vitamine enz.) waarvoor het eigenlijk gegeten wordt. Dwz dat wanneer fruit wordt gegeten kort voor of na het consumeren van vetten en eiwitten, het een bepaalde tijd in je maag blijft, terwijl het eigenlijk zeer snel naar het darmkanaal zou moeten gaan waar het wordt verteerd. Wanneer je dus fruit eet na bv vlees of kaas, blijft het gevangen in de maag, waar het onder invloed van warmte en vocht onderworpen wordt aan een gisting die zelfs alcohol kan produceren. De hele spijsvertering raakt daarmee in de war. (Citaat Montignac).
  Uit eigen ervaring weet ik dat je probleemloos fruit kunt eten wanneer je maag leeg is, bv ’s ochtends vóór het ontbijt. Na een half uur neem ik dan mijn havermout en dat bevalt mij in ieder geval uitstekend.
  Of dit de oplossing is van je kwaal, weet ik niet, maar het lijkt mij het proberen waard. Je eet zo veel fruit over de hele dag verspreid, dat het me niet zou verbazen dat daar een deel van het probleem zit. Succes!

 174. Hallo ook ik ben begonnen met de leefregels volgens het boek.
  Ik ontbijt met havermoutpap volgens het boek,tussendoor fruit dan lunchen met geitenyoghurt,zemelen en 3 x fruit erin.Tussendoor weer fruit,avondeten veel groente af en toe aard en of vlees,vis of vleesvervanger.Dan in de vroege avonduren stukje chocolade met hoge cacaouwaarde,amandelen klein bakje en fruit.Snoepen doe ik al jaren niet meer, en ik gebruik NOOIT suikers en vetten omdat ik weet dat deze niet goed voor me zijn.
  Nu voel ik me de laatste weken erg slap,energieloos en heb het idee dat ik ipv afvalen juist bij kom.
  Heeft iemand hier ook last van.
  Eigenlijk bedoel ik dat ik me enorm opgeblazen voel,en niet lekker in mijn vel voel.
  Ben heel toevalig in contact gekomen met iemand die mijn klachten vond lijken op HPU een aangeboren stofwisselingsziekte.
  Heeft iemand hier ook last van .
  Heel graag tips gevraagd,want wil gehopen worden

  • fruit = suiker = bijkomen, je zou minder en minder zoet fruit (citroen, tomaat, paprika, komkommer etc) kunnen proberen en al zeker niet combineren met vet/eiwitten (amandelen) Mss toch ook wat meer gezonde vetten (varkenvlees/noten/kaas/eieren) overwegen, zeker geen honger lijden…

  • Overigens best wel grappig dit, het enige punt waar ze Kris Verburgh terecht kritiek op kunnen geven is dat hij niet ver genoeg gegaan is met het afschieten van de actieve voedingsadviezen. Dat (zoet) fruit en die havermout (wtf?) mag ook best geschrapt worden.

 175. Ik ben studente Voedings- en dieetkunde, maar al veel langer interesseer ik me voor voeding en gezonde levensstijl. Tegen de wil van mijn docenten in heb ik het boek van Dr Verburgh gelezen, en ik moet eerlijk zeggen; ik ben het grotendeels met hem eens.
  Enkele punten die ik wil aanhalen:
  Het is van enorm belang dat mensen het cruciale verschil tussen witte en volkoren producten leren kennen. Erika Vanhauwaert maakt in haar boek ‘de actieve voedingsdriehoek’ wel onderscheid tussen deze producten, maar dit is jammer niet te zien in de visuele voorstelling van de voedingsdriehoek zelf, die een veel groter publiek bereikt dan het boek.
  Daarnaast vind ik het zeer interessant en gedurfd dat Dr Verburgh de invloed die graan- en melkproducenten uitoefenen op de voedingsdriehoek aan het licht brengt. Meermaals gaat hij om zijn idee te staven terug in de tijd, naar het voedingspatroon van de oermens. Hierin zien we inderdaad weinig tot geen graanproducten en zelfs helemaal geen melkproducten, waaruit bewezen kan worden dat de mens deze producten fysiologisch gezien neit nodig heeft. Dat deze producten toch een grote rol spelen in de klassieke voedingsdriehoek, is slechts te wijten aan onze economie. Grote bedrijven betalen zich blauw om hun product in een goed daglicht te stellen. Natuurlijk, onze samenleving steunt op een goeddraaiende economie, en in onze cultuur is een leven zonder brood amper voor te stellen. Ikzelf zou het in elk geval niet aankunnen. Daarom vertrouw ik op de gulden middenweg: eet gerust eens brood, of pasta, maar niet elke dag.
  Naast een hele resem ophelderingen en verrassende verklaringen, is er slechts 1 punt van kritiek dat ik kan geven op de voeselzandloper: het gebruik van voedingssupplementen. Dr Verburgh vergelijkt vaak het moderne eetpatroon met dat van de oermens, maar lijkt te vergeten dat in het oerdieet geen pillen werden geslikt. De oermens had blijkbaar geen supplementen nodig, zijn voeding volstond. Hoewel Dr Verburgh zeer mooi uitlegt waarom hij toch voedingssupplementen inschakelt, ben ik het hiermee niet eens. Er moet een manier zijn om zonder pillen te slikken, gezond te kunnen leven.
  Dit was mijn ongezouten mening over de voedselzandloper, bedankt voor het lezen.

  • Elly, voedingssupplementen zijn nodig omdat het voedsel van nu niet meer zo rijk is aan vitaminen en mineralen als in vroeger tijden. Tenminste, zo heb ik het begrepen.

  • @Elly Ik denk dat je met je gulden middenweg de nagel op de kop slaat. Ik volg zelf al enkele jaren het CKG dieet met geweldige resultaten en heel makkelijk vol te houden.

  • Toch opmerkelijk niet dat de docenten zelfs al adviseren het boek vooral niet te lezen (!). Over banden tussen industrie en kennis-/voorlichtingsinstellingen gesproken. Of is propaganda in deze context beter passend (zie ook reactie voedingscentrum op het boek).

  • Vooral met het zuivelverhaal en de economie ben ik het meer dan eens. Sterker nog, ons lichaam is niet eens in staat om de kalk uit de zuivelproducten op te nemen. Dat doen alleen zuigelingen tot 1 jaar oud. Wij kunnen het beste kalk uit groene groenten halen, ons lichaam neemt deze hieruit wel op: broccoli vooral en verder groene bladgroenten………………..
   Ik heb het boek nog niet helemaal gelezen, maar afgaande op alle kritieken en de manier waarop ik al jaren eet, gaat het zeker heel goed bij mij passen.
   Suikres, zuivel witmeelproducten en varkensvlees veroorzaken damp ik het lichaam die verbranding vermoeilijken.

 176. Ik ben erg enthousiast over het boek de Voedselzandloper. Sinds eind juni 2012 eet ik voor 90% volgens de – praktische – adviezen die Kris Verburgh in zijn boek geeft. ’s Ochtends havermout met stukjes appel, banaan, rozijnen en soja melk. Tussen de middag een salade met bijvoorbeeld een avocado, kipreepjes, tomaten, paprika en linzen. ’s Avonds groente en vis of een vleesvervanger. Tussendoor fruit en soja yoghurt met walnoten, chocolade met meer dan 72 procent cacao, stukje kaas ofzo. Ik was heel erg gehecht aan een boterham met kaas en kon me geen leven zonder voorstellen. Nu blijkt dat ik me veel meer voldaan voel van een salade met ook kaas erin. Dat er linzen en andere peulvruchten gebruikt kunnen worden, maakt dat de salades voedzaam zijn.

  Mijn suikerspiegel is veel constanter, ik ben vier kilo afgevallen (dat hoefde niet), ben energieker en ik heb geen trek. Vooral dat laatste vind ik belangrijk: ik word zo chagrijnig van weinig eten! Verder vind ik het fijn dat je zelf uit het boek kunt halen wat bij je past. Je hoeft dus geen strak programma te volgen. Met de kennis die je uit het boek opdoet, kun je keuzes maken waarmee je goed voor jezelf zorgt. En dat was voor mij de reden om het boek te kopen: hoe kan ik zo fit en gezond mogelijk blijven.

 177. Het boek De Voedselzandloper kwam op mij over als authentiek, wetenschappelijk en de woorden zorgvuldig gekozen. Ik heb vertrouwen in Kris Verburgh zijn voedingsmiddelen, met name in hun kwaliteit om het leven te verlengen. En inmiddels heb ik ook genoeg ervaring om in te schatten dat het ook gewichtsverlies bewerkstelligt.

 178. Herlijk boek met heldere adviezen en niet te weerleggen bronnen voor gegevens. Hier kan ik daadwerkelijk mijn gezondheid mee verbeteren.

 179. Hallo, de laatste tijd ben ik heel veel met voeding bezig. Ik wil niet afvallen, maar ik wil gezond leven en enge ziekten (zoals kanker) zoveel mogelijk tegengaan.
  Ik sport veel, geef trainingen, wil graag gezond leven. Ben sinds 2 weken de voedselzandloper aan het proberen. Ik sport veel (5/6 x in de week), behoorlijk intensief: Bootcamp, fitness, hardlopen, mountain-biken, survivallen etc.Ik het gevoel dat ik koolhydraten/suikers/ calorieen te weinig binnen krijg wanneer ik volgens de voedselzandloper eet.
  Kris Verburgh heeft het ook over bewegen en niet over intensief sporten. Dus ik weet niet of het handig is wat ik nu doe.
  Ik at altijd 8 boterhammen op een dag, havermout of cereals smorgens en savond veel pasta, aardappelen, ook veel groenten en 2 stuks fruit (ik ben vegetarier)
  Nu eet ik 3 of 4 boterhammen op een dag, een handje walnoten, 1 stukje chocolade, smorgens havermout of sojamelk met speltflakes en fruit smiddags een bakje mee naar het werk met: olijven, tomaten, komkommer, paprika of andere groenten savonds geen toetje meer (weinig tot geen melkproducten) en overdag aantal stuks fruit.
  Maar tijdens het sporten presteer ik minder, het gaat moeilijker en voel me minder goed.
  Graag wil ik tips! Is het wennen of kan dit voedingspatroon niet als je veel sport?

  • Hoi Esther,
   Ik denk dat jij OF minder hard moet sporten OF meer koolhydraten nemen want anders brand je op vanbinnen!
   Ik begrijp dat je het graag doet maar neem dan genoeg voeding tot je…

  • Hallo Esther,

   Ik sport redelijk veel (4 a 5 keer per week, maar wel vrij lage intensiteit) en heb tot een aantal jaar geleden intensief geroeid. Toen at ik juist heel veel koolhydraten, omdat je die worden omgezet in en opgeslagen als glycogeen, wat volgens de trainingsboeken een zeer efficiënte energiebron is als je op hoge intensiteit sport. Vandaar ook dat veel topsporters een dag voor een wedstrijd pasta eten. Als je glycogeenvoorraad op is ga je over op vetverbranding. Dat is eigenlijk nog efficiënter, want vet bevat meer energie, maar het verbranden ervan gaat veel langzamer. Prima geschikt voor lage intensiteit en lange duur, maar minder voor hoge intensiteit (de omschakeling van glycogeenverbranding naar vetverbranding voel je ook tijdens het sporten, je krijgt dan een dip).

   Vanwege deze achtergrond en omdat ik nu ook nog veel sport, heb ik nagedacht over de voedselzandloper en sporten. Ik meen dat het twee verschillende principes zijn: met het voedingspatroon in de voedselzandloper wordt je metabolisme vertraagd; bij intensief sporten verhoog je juist je metabolisme. Verburgh beargumenteert -in andere bewoordingen- dat een hoog metabolisme (snelle verbranding, veel herstel, veel groei) leidt tot afvalstoffen, slijtage en ‘weeffouten’ en dus op lange termijn slecht is. Heel veel in zijn boek is gericht op vertragen van het metabolisme: minder calorieën, minder koolhydraten, veel vezels, veel groenten. Hij maakt zelfs de opmerking dat topsporters hun mitochondriën (de energiecentrales in je cellen) stuk kunnen sporten. Zijn tweede hoofdpunt is dat pieken in je bloedsuikerspiegel en de daarop volgende insulinepieken heel slecht zijn.

   Ik denk, dat als je intensief sport, je een hoge verbranding nodig hebt en dus brandstof die dat mogelijk maakt: koolhydraten. Als je die allemaal uit groenten en havermout moet halen, moet je volgens mij ontzettend veel eten, in ieder geval veel meer dan je nu doet. Ook heb je meer dan gemiddeld voedingsstoffen nodig voor je herstel. Ik ben er wel van overtuigd dat ik een paar jaar geleden niet had kunnen presteren op het voedingspatroon uit de voedselzandloper. Maar pieken in je bloedsuikerspiegel kun je volgens mij wel verminderen / voorkomen door vezelrijk te eten (volkoren pasta, lijnzaad, etc), biologisch te eten (rijker aan voedingsstoffen) en je voedingspatroon goed af te stemmen op je sporten.

   Voor zover mijn lekenpraat, ik raad je aan om naar een voedingsdeskundige te gaan die verstand heeft van sporten en met hem / haar je wensen te bespreken op korte en lange termijn. Hopelijk heb je daarbij wat aan bovenstaande opmerkingen.

   Leander

  • Ik herken het probleem, je eet gewoon te weinig. Naast alle groente en fruit kan je ook peulvruchten, witte/bruine bonen, kikkererwten, linzen enz. eten. Levert veel brandstof bij het sporten, maar maakt niet dik of suf. Dus maaltijden van bijvoorbeeld linzen, gekookte of rauwe groente, stukje vis of bijvoorbeeld falafel. Per kook meer maken dan je eet en het restant meenemen als lunch. je kan ook salades maken met tofu, peulvruchten en groente en gebruik ook eens geitenkaas.

 180. Hallo, de voedselzandloper verteld eigenlijk helemaal geen gekke nieuwe dingen! Meer groenten en fruit minderen met vlees en meer vis en dat melk eigenlijk helemaal niet goed voor je is is ook al lang bekend! Het heeft mijn blik op eten iets aangescherpt en zonder honger te hebben en eigenlijk meer te eten als voorheen ben ik toch echt 7 kilo lichter. Zonder dat dat mijn hoofd reden is!

 181. Wat een overdreven reactie, zou het boek “gevaarlijk” zijn. Gelukkig hebben wij mensen een goed denkvermogen, en kunnen we ieder boek zelf beoordelen en vergelijken met andere boeken. En dan zie je dat er helemaal geen vreemde dingen in dit boek staan, alles is ooit al eens gezegd in voedselland. Ik ben zeer blij dat eens iemand als Kris, als arts , licht werpt over die talloze wetenschappelijke onderzoeken en dieeten. Ik geloof in zijn theorie, heel simpel omdat ik me er zeer fit en energiek bij voel. Ik at al voor een deel op die manier, En ik eet nu ook echt niet 100 % voedselzandloper: heus wel een beetje pasta of een boterham af en toe. Maar het boek heeft me weer eens op de feiten gewezen dat je bepaalde voeding (pasta’s witbrood melk vlees) beter kunt matigen, en andere ( groente fruit bonen etc), beter kunt uitbreiden.

 182. Ik zal gelijk met de duer in huis vallen en zeggen dat ik op 27 jarige leeftijd zelf kanker heb gehad (linker borst). 5 chemo’s gehad waarvan 1 mij bijna heeft genekt (CTC kuur). Snel na mijn herstel begon ik te eten, emotie eten wel te verstaan! Tot ik op een dag een inzicht kreeg dat dit “de weg” niet was, en ik weer zou soliciteren naar die rotziekte in 2009 als ik zo doorging. Ik bleef maar moe en er zat geen schot in qua energie Mijn menstruatie bleef maar uit. Dus begon met 78 kilo aan de voedselzandloper.Nu ben ik vanaf oktober 2012 bezig en ben nu 10 kilo afgevallen samen met Yoga oeveningen 2x per week een uurtje. Ik heb echt de energie van een kievit, ik doe weer dingen die ik leuk vind. Ik heb geen eczeem/astma meer en mijn menstruatie is terug. Dus de negatieve kritiek vind ik onterecht. Maar dat is vaak zo in dit land, alles wat TE goed gaat, moet gelijk afgezeken worden. En wat afgezeken word zit ANGST (Aangepraatte Negatieve Gevoelens, Systematisch Toegepast) achter. Ga zelf ervaren, en niet na een week al zeggen: het helpt geen fluit. Daar gaan echt wel een paar maanden overheen. En zo kun je op alles wel kritiek hebben in het leven. Mensen die kritiek erop hebben, hebbengewoon moeite de lekkere (verwende) dingen te laten staan. We zijn gewoon verwend met al die E nummers, chips, snoep etc. Mensen die geen gezonde leefstijl willen, moeten ook niet gaan zeuren dat ze om te haveklap ziek zijn en dat de zorgkosten zo duur worden. Je hebt zelf de keuze er wat aan te doen. Ik heb voor de voedselzandloper gekozen. Vorig jaar oktober geen griepspuit gehaald (die dien je “zogenaamd” te moeten halen als astma patiënt) en geen een keer ziek en zelfs niet verkouden geweest! Zegt genoeg dus!! Mensen dienen wakker te worden. voor meer wakkere wetenschap verwijs ik ze naar http://www.pateo.nl Ik wens iedereen veel bewustwording.

 183. Ik ben nu op de helft van het boek en ik geloof er wel in. Nog wel lastig een alternatief voor een boterham met kaas te vinden. Het zou fijn zijn wat meer recepten voor de lunch te vinden, die je mee kan nemen naar je werk.

 184. Het boek ‘De voedselzandloper’ geeft de lezer ondubbelzinnig inzicht in zowel het oerwoud van voedingsadviezen, als leefgewoonten en je eigen lijf. Eindelijk wordt dit onderwerp gedegen wetenschappelijk onderbouwd, waardoor het boek je de mogelijkheid verschat om je eigen keuzes te maken. Velen van ons zijn m.i. groot geworden met verkeerde ideeen over voeding en vervolgens gevoed met ongefundeerde en vaak tegenstrijdige berichten hierover. Denk b.v.aan de machtige industrieen (melk, vlees, graan), weekbladen en vermageringsinstituten. Het lezen van dit boek was voor mij een openbaring die ik niet had willen missen. Kris Verburgh heeft de gave om de ingewikkelde wetenschappelijke wereld voor ons gewone mensen toegankelijk te maken, ik zou zeggen: het is aan iedereen te oordelen om deze schat te laten liggen of simpelweg te pakken.

 185. Ik zie het boek als een reactie op de overvloed aan koolhydraten en zuivel die we innemen. Als we bijvoorbeeld kijken naar de eeuwenoude ayurveda principes, geven zij al aan dat bijvoorbeeld melk alleen supervers en gekookt moet zijn om goed te kunnen worden verteerd en met mate mag worden genuttigd.
  Ik heb het idee dat je altijd kritisch moet blijven kijken naar je eigen voedingspatroon, en dit boek kan daartoe een uitnodiging zijn. Wie lichte klachten heeft, kan kijken wat het zou doen als voedingsgewoontes zouden veranderen. Daarin mogen we als samenleving veel meer verantwoordelijkheid nemen. Ik zie het boek van Kris Verburgh dan ook als inspiratie, katalysator. Voor alle critici: ga experimenteren, proberen, en kijk wat het met je doet. Ikzelf vaar wel bij een vegetarisch dieet, maar dat is ook niet voor iedereen weggelegd. Vind je eigen stijl met wijsheid, maar wees kritisch.

 186. Maar Marianne, je hoeft de koolhydraten helemaal niet af te zweren, je kunt nl probleemloos de ‘goede’ tot je gaan/blijven nemen. En die zitten in oa fruit en alle mogelijke peulvruchten. Als je nu eens begint de pasta en aardappelen te vervangen door bv bonen, linzen etc. dan ben je al een eind op de goeie weg. En als je brood vervangt door havermout, zoals Kris ons voorhoudt, dan zul je echt geen last krijgen van een koolhydraten-ontwenning. Als je gewend bent om zoetigheid te eten dan zal het in het begin even moeilijk zijn als je die gewoonte achterwege laat. Maar ik kan je verzekeren dat er een hoop tegenover staat!

 187. Wat leuk om te lezen. Ik ben het boek aan het lezen, en ben van plan om zijn adviezen te gaan toepassen omdat mijn bloeddruk te hoog is en ik daarom graag gewicht wil verliezen. De negatieve reacties op zijn boek zette me wel weer aan het twijfelen. Want het is best moeilijk om helemaal te stoppen met brood, pasta, aardappels en rijst. Het lijkt wel of mijn lichaam verslaafd is aan koolhydraten. Ik voel me licht in mijn hoofd als ik geen brood eet en krijg hoofdpijn. Jouw bevestiging inspireert me om er toch voor te gaan alleen lijkt het me verstandig als ik het gebruik van koolhydraten langzaam af bouw.

 188. Verbazing is het woord wat naar bovenkomt over de negatieve kritiek, ik krijg er maagzuur van!
  Ook ik ben er van overtuigd dat we ons met de juiste voeding gezond kunnen houden, fitter kunnen voelen. Dat is te bewerkstelligen met het boek ‘de voedselzandloper’. Ik zat te smullen toen ik het las, en wij smullen er iedere dag van bij onze maaltijden.
  Een grotere graadmeter bestaat er niet dan je lichaam te voelen met meer energie!
  Ik kijk uit naar het volgende boek Kris! Met nog meer recepten, heerlijk!

 189. Je zou kunnen zeggen dat de Voedselzandloper mijn bijbel is. Ik ben bijna 66 en leef al meer dan 40 jaar min of meer volgens de principes door Kris gepropageerd. Na lezing van zijn boek heb ik enkele dingen aangepast, zoals bv het vervangen van brood door havermout. Ik heb eigenlijk altijd koolhydraten beperkt in mijn maaltijden en ik denk dat dat een van de redenen is dat ik nog nooit meer gewogen heb dan 56 kilo, ondanks het feit dat ik behoorlijke hoeveelheden voedsel kan verstouwen. Daar verbaas ik vaak vriend en vijand mee gezien mijn enigszins tengere gestalte. Ik heb me eigenlijk nooit afgevraagd of ik eigenlijk wel gezond at. Het feit dat ik altijd fit ben, nooit moe, nooit ziek en aan een minimum aan nachtrust voldoende heb gevoegd bij de plezierige omstandigheid dat ik een nagenoeg rimpelloze huid heb, zegt mij eigenlijk genoeg. Blij dat ik mijn voedingsprincipes in het boek van Kris bevestigd zie!

 190. Interessant en duidelijk boek. Wel een vraag over gebruik van sojaproducten. Er doen steeds meer verhalen de ronde dat gebruik van soja slecht is voor mannen, wat is uw meningdaarovwr?

 191. Zo’n herkenbaar boek. Als je goed luistert naar je lichaam zijn de adviezen in dit boek alleen maar een bevestiging van wat je onbewust weet. Ik ben altijd al bewust met voeding omgegaan, ben inmiddels 65, maar wordt vaak begin 50 geschat. Is niet het belangrijkste, maar wel mooi meegenomen. Ach, die kritiek, het valt niet mee om zgn. waarheden/inzichten te moeten loslaten en tegen meningen van artsen, voedingsindustrie enz. in, gewoon je eigen keuzes te durven maken. Ik heb van dichtbij mensen meegemaakt met vreselijke darmproblemen, kanker, alzheimer en het woord voeding wordt door artsen niet eens in de mond genomen. mijn broek zakt er af en toe van af. Ik kan dit boek iedereen van harte aanbevelen en durf je eigen kritische vermogen in te schakelen. Wat er tegenwoordig in supermarkten verkocht MAG worden verdient niet eens het predikaat voeding.

 192. Vorig jaar juni begonnen met het consumeren van suiker en koolhydraatrijk voedsel en vervangen door veel groente en fruit. Ik ben heel geleidelijk 14 kilo afgevallen. Ik merkte dat suiker werkelijk een verslavend middel is. Ik heb geen behoefte meer aan suikers in welke vorm dan ook en blijf gemakkelijk op mijn gewicht. Na het lezen van het boek was het een feest der herkenning. Kritiek is ongegrond. Als je naar je lichaam luistert vertelt het je dat deze levenswijze alleen maar erg gezond kan zijn.

 193. Sinds een half jaar eten mijn man en ik volgens de voedselzandloper. Ik ben makkelijk en zonder problemen een kilo of 8 afgevallen. Mensen in mijn omgeving vroegen wat er anders aan mij was. Ik zag er zo goed uit. Ik ontmoete een vrouw die mij 6 jaar niet gezien had. Ze vroeg, Elly wat heb jij die 6 gedaan, heb je achteruit geleefd, je ziet er veel jonger uit. Het mooie van de zandloper is dat ik het zo makkelijk vol kan houden. Stevia als suikervervanger, havermoutpannenkoekjes als broodvervanger, met agavesiroop erop, heerlijk. ‘S avonds eten we nootjes ipv. Chips en een lekker glaasje rode wijn erbij. I.p.v. Een keokje een stukje zwarte chocola bij de koffie. We drinken cappocino met opgeklopte sojamelk met en beetje druppeltje stevia. Bij de warme maaltijd eten we 2 soorten groente en en stukje vlees of vleesvervanger of vis. Nou zoals ik al zei, makkelijk vol te houden en suiker vinden we al helemaal niet meer lekker. Ook ik zou wel en foto van voor en na erbij willen plaatsen dan kun je het verschil zien. Vrienden van mij volgen het dieet ook. De een is van de medicijnen voor zijn maag af, slikte ze echt al vele vele jaren, de ander hoeft veel minder diabetesmedicijnen en is al behoorlijk afgevallen, weer en ander is hardloper en gat ineens veeeeeel harder terwijl hij al jaren op dezelfde tijd zat. Nou ik zou zeggen, geef het dieet en kans en kijk zelf hoe je je voelt.

 194. De negatieve reacties van zogenaamde geleerden vind ik nogal kortzichtig. Kijk eens naar de voeding van de gemiddelde nederlander. Tachtig procent van de mensen eet te weinig groenten en fruit. Als de helft van de mensen de voedingsadviezen van de voedselzandloper zouden opvolgen, kon de helft van de ziekenhuizen dicht! Natte vinger schatting van mezelf.
  Hoewel ik al gezond at (dacht ik) heb ik toch twee jaar geleden een aantal dingen in mijn voeding drastisch veranderd. Ik ben meer vet gaan eten in de vorm van goede olie (bij bereiding) en notenpasta. Ik ben minder koolhydraten gaan eten. Geen koekjes, snoep enz. meer, minder brood en minder pasta en rijst. Het brood wat ik eet is zelfgebakken, dun gesneden en dik belegd. Dat was even lastig, maar veel lekkerder. Ik ben veel meer groenten en meer fruit gaan eten.
  Ik heb een achtergrond als diëtiste, best lastig om dat wat je altijd deed en dacht dat goed was te veranderen.
  Maar het verschil is ongelofelijk. Ik ben nog nooit van mn leven zo fit geweest (ben 56). Ik voel me fantastisch, ben afgevallen, vooral mijn buik. Mijn vriend (61)doet ook mee en is zo mogelijk nog fitter daen slanker dan ik. Maar het mooiste is het voelt absoluut niet als een dieet. We eten heerlijk elke dag.

 195. Het is verbazingwekkend hoe scherp de reacties op de Voedselzandloper zijn. Kris tracht op basis van wetenschappelijk onderzoek via het mooie beeld van de zandloper aan te geven welke producten we beter meer en minder zouden kunnen eten. Hij schetst voor leken op inzichtelijke wijze wat voedingsstoffen voor effect op het menselijk lichaam hebben. Hij bevordert daarmee een open discussie over de relatie voeding – gezondheid, veroudering en gewicht. Uitstekend. Wie losse citaten uit zijn boek haalt, kan inderdaad snel een beeld scheppen van een nieuwe voedingsgoeroe en van iemand die wel erg absolute uitspraken doet. Wie zijn boek echter zorgvuldig leest en hem, net als ik, twee keer lezingen over dit onderwerp heeft horen geven, zou tot de conclusie moeten komen dat hij op een integere wijze zijn grote belangstelling voor dit onderwerp met andere mensen deelt. Wellicht zou hij in zijn boek nog duidelijker hebben moeten aangeven dat er heel veel nog niet bekend is, dat veel van wat hij stelt in ander onderzoek minder eenduidig is aangetoond en dat wat wel bekend is mogelijk door nieuw onderzoek weer moet worden herroepen. Dat is nu echter net het debat dat hij zoekt en wij nodig hebben. STOP dus met uitspraken over intellectuele oneerlijkheid en -nog erger- over zijn onbekwaamheid. Waar we als mensen op wachten, is goed onderbouwde wetenschappelijke reacties die ons verder brengen in de wereldwijde strijd om langer gezond als mens te leven.

  Met vriendelijke groet,

  Peter Knip
  Directeur internationale instelling voor de bevordering van lokale democratie in Nederland

  Ps. Wellicht aardig om nog te zeggen dat zijn lezingen en zijn boek bij mij persoonlijk hebben geleid tot in elk geval een veelzijdiger, afwisselender en soms ook smakelijker voeding: naast tarwe brood nu ook brood van spelt, haver, en rogge en desembrood van tarwe; muschli nu van quinoa, haver en boekweit; pasta nu ook van spelt en kamoet; in plaats van yoghurt nu ook magere kwark en ongezoete sojamelk; chocolade van 86% is al snel veel lekkerder dan de zoete en smakeloze melkreep; verse frambozen, bramen of blauwe bessen bij het ontbijt zijn echt aantrekkelijker dan geen ontbijt :-)

 196. Kritiek heeft hier vooral te maken met afgunst niet meer dan dat!!
  Een fantastisch boek,logisch ,duidelijk en niet fanatiek!
  Voor veel mensen gezonde richtlijnen die ons inderdaad langer doen leven !

 197. Ik begon te lezen in dit boek en ik bleef lezen.
  Het principe van wat Kris Verburgh schrijft is niet nieuw. Er zijn meer boeken en artikelen te vinden waar te lezen valt dat het helemaal niet zo goed is om brood, pasta’s en rijs te eten, vanwege de overvloed aan suikers.
  Ik ben er mee begonnen en ik voel me veel fitter en gezonder.

  Ik lees en hoor vaak van mensen die zeggen: weer een hype, het helpt toch niet enz. enz.
  Voor de goede orde. Ik heb mijn leven lang nog geen dieet gevolgd (en ik ben een halve eeuw), maar het boek trok mij aan.

  Voor de goede orde: ik zie het niet als een kookboek, maar als boek met informatie over gezond eten. Met tips voor recepten. Het is misschien soms wat meer werk, maar als je net als ik van groente en fruit houdt, kan je er enorm mee variëren.
  Het was niet mijn doel (want ik hoef helemaal niet af te vallen) maar het gebeurt wel en ik voel me fitter. En volgens mij willen we dat allemaal!!

 198. Als dhr. Verburg slechts enkele tientallen boeken had verkocht was deze ophef ongetwijfeld niet ontstaan. De kritiek is ontstaan door het grote succes van het boek de voedselzandloper. De personen die kritiek hebben zijn jaloers op de grote oplage waar dit boek de weg naar de klant weet te vinden. Iedere lezer mag zelf bepalen wat hij of zij met de inhoud en adviezen uit dit boek doet. Daar hebben we de mening van onder andere Luc van Gaal en VIGeZ absoluut niet voor nodig.

Klik hier voor meer ervaringen

Marianne
Hallo, mijn naam is Marianne en ik werk freelance voor vetvrij.com. Ik volg de ontwikkelingen op de dieet en voedingsmarkt op de voet, en schrijft regelmatig recensies over boeken en tv uitzendingen. Ook test ik nieuwe producten uit en schets hier een objectief beeld over.