Afvallen in 2021

De Karp-methode, Carole Lasham
De praktische manier om alle (huil)baby’s stil te krijgen
Recensie door Gerlinde Holster

Huilende Baby’s stil krijgen

Een huilende baby kan ervoor zorgen dat ouders zich geen raad meer weten. Wat is er toch aan de hand? Misschien schiet ik wel tekort als ouder? Zulke gedachten zijn natuurlijk heel vervelend voor kersverse papa’s en mama’s. Gelukkig is er een manier om huilende baby’s stil te krijgen. Harvey Karp is een wereldberoemde Amerikaanse kinderarts die op zoek ging en uitkwam bij de methode The Happiest Baby on the Block. Carole Lasham beschrijft in haar boek De Karp-methode ‘de magische vijf van Harvey Karp’: inbakeren, zijligging, sussen, wiegen en laten zuigen.

Het vierde trimester

De eerste 3 maanden na de geboorte kan een baby veel huilen. Vaak wordt dit geweten aan de voeding of aan karpmethodedarmkrampjes. Huilen is echter de enige manier van communiceren die een baby kent. Karp noemt de eerste 3 maanden na de geboorte ook wel het vierde trimester. De baby is dan gek gezegd nog niet helemaal ‘af’. Het hersenzenuwstelsel (en daarmee de mogelijkheid om prikkels te verwerken) is nog onrijp wat tot excessief huilgedrag kan leiden. Een huilbaby wordt meestal gedefinieerd als een baby die gedurende 3 weken minstens 3 dagen in de week minstens 3 uur huilt. Maar je zou ook kunnen zeggen dat er sprake is van een huilbaby als de ouders dit zo ervaren. 95% van de huilbaby’s zijn gezonde baby’s. Er is dus geen oorzaak te noemen waardoor ze zoveel huilen. Het huilen begint meestal in de tweede week met een piek tussen de zesde en achtste week. Daarna neemt het huilen geleidelijk aan af. Ouders proberen vaak van alles om het huilen te laten afnemen. Voorbeelden zijn het stoppen met geven van borstvoeding en overgaan op de fles of middeltjes tegen darmkrampjes. Dit is allemaal niet nodig, want met The Happiest Baby method krijg je de kleine gemakkelijk stil.

Baarmoeder nabootsen

Het idee achter de Karp-methode is dat je de omgeving van de baarmoeder nabootst. Dit kan met de eerder genoemde magische vijf van Karp. De baby had weinig ruimte in de baarmoeder, waardoor inbakeren voor de kleine fijn aanvoelt. Doordat de baby in de foetushouding heeft gelegen, wordt het aangeraden de baby zijwaarts op je arm te leggen. Door hard ‘Ssshhh’ te zeggen, oftewel door te sussen, boots je het geluid na wat de baby de laatste weken in de baarmoeder continu hoorde. De bewegingen van de moeder tijdens de zwangerschap boots je simpel na door de baby te wiegen. Als laatste kan je de baby laten zuigen op een speen. Zuigen deed de baby in de baarmoeder immers ook al. Met deze vijf stappen stimuleer je het troostreflex van de baby en wordt hij stil. Wel is het belangrijk de stappen in de juiste volgorde te doorlopen en ze niet te hard of te zacht uit te voeren. Hoe harder de baby huilt, hoe harder je wiegt en sust. Na enkele maanden is deze methode niet meer nodig en ook niet aan te bevelen. Een baby inbakeren terwijl het op zijn buik kan rollen is bijvoorbeeld niet veilig. Het inbakeren is goed gedaan als de baby zijn armpjes strak langs het lichaam heeft, maar zijn benen en heupen wel vrij kan bewegen. Sussen doe je op ongeveer 5 centimeter van het oor van de baby. Zorg ervoor dat je boven het geluid van het gehuil uitkomt. Wanneer de baby hard huilt, dien je ook wat harder te wiegen. De baby ligt op zijn zij op je onderarm. Ondersteun het hoofdje goed en maak kleine, snelle wiebelbewegingen. Het geven van een speen terwijl de baby ook borstvoeding krijgt van de moeder kan tegenstrijdig klinken. Misschien heb je al eens gehoord van tepel-speenverwarring. Speentjes worden over het algemeen niet aangeraden als er sprake is van borstvoeding. Volgens Lasham is na 2 weken (wanneer het huilen meestal begint) de borstvoeding echter al goed op gang gekomen en weet een baby prima hoe het aan een tepel moet zuigen. Een speentje zal er niet voor zorgen dat hij dit verleerd.

Let op dat je de stappen op de juiste manier doorloopt en ze goed uitvoert. De hele Karp-methode kan bijvoorbeeld al mislukken als je niet hard genoeg sust. Bedenk je ook dat de Karp-methode er niet voor zorgt dat je kind nooit meer huilt. Het geeft je een uitknop, wat voor een wereld van verschil zal zorgen voor jou, je kind en het gezin.

Mijn mening over ‘De Karp-methode’

Als aanstaande moeder vond ik het boek De Karp-methode van Carole Lasham heel interessant om te lezen. Ik zie ernaar uit om de adviezen van dr. Karp in de praktijk te brengen mocht dit nodig zijn. Vanwege de vele positieve reacties op de Karp-methode raad ik ouders met een (huil)baby zeker aan het boek te lezen. Wie weet verander je van hopeloos vermoeide ouder naar supermama of -papa!

gerlinde

 

Beschrijving: Hét boek voor alle ouders met een huilende baby, want hoe krijg je jouw baby stil? De ene baby huilt meer dan de andere, en de ene ouder kan er beter tegen dan de andere. Maar elke ouder vraagt zich wel eens af hoe hij het geluid even uit kan zetten? In de Karpmethode laat de Nederlandse kinderarts Carole Lasham je zien hoe je jouw baby in 5 simpele stappen stil kan krijgen. Elke baby