De gevaren van Cadmium

Afvallen in 2021

Cadmium is een giftig zwaar metaal dat onder meer voorkomt in ertsen van zink, lood en koper. Het wordt via de longen en de voeding opgenomen en stapelt zich vooral op in de lever en de nieren. Inademing gebeurt via sigarettenrook en huisstof. Cadmium kun je ook via de voeding binnenkrijgen als je vervuild putwater drinkt of groenten eet die zijn gekweekt op een vervuilde bodem.

Kleine hoeveelheden cadmium leiden op korte termijn niet tot gezondheidsproblemen, maar op lange termijn is het wel schadelijk. Zo is er een verband tussen het inademen van cadmium en longkanker. Daarnaast kan cadmium de werking van de moederkoek tijdens de zwangerschap verstoren, wat kan leiden tot een lager geboortegewicht van de baby.

Omdat cadmium in de nieren terechtkomt, kan het ook de nierwerking verstoren. Cadmium kan de beenderen minder stevig maken, wat dan weer kan leiden tot osteoporose en een hogere kans geeft op botbreuken.

Er zijn verschillende manieren om de inname van cadmium te beperken. Roken valt in ieder geval af te raden. Daarnaast zorgt een gevarieerde voeding, die rijk is aan eiwitten, calcium en ijzer, ervoor dat cadmium minder goed wordt opgenomen.

Voor gebieden in de buurt van zinkfabrieken zoals Balen, Mol, Lommel en Overpelt zijn er nog andere preventietips. Zo moet je vermijden om alleen groenten uit de eigen streek te eten. Vooral bladgroenten zoals sla, spinazie en selder kunnen gemakkelijk cadmium opnemen. Wel veilig zijn komkommers, augurken, pompoenen en diep wortelende fruitbomen.

bron: nieuwsblad.be

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.