Curcuma Longa Bijwerkingen en Ervaringen

In dit artikel ga ik dieper in over de werking en mogelijke bijwerkingen van Curcuma Longa of Kurkuma. Ook leer je alles over de geneeskrachtige werking van Curcuma Longa en de mogelijke gevaren van dit product. 

De Kracht van Curcuma Longa Overdreven?

Het gebruik van curcuma longa (ook wel bekend als geelwortel, kurkuma, turmeric of koenjit) is de laatste tijd ontzettend populair geworden. Dit komt met name omdat er steeds meer bekend wordt over de heilzame werking van dit Indiase specerij.

Bijwerkingen Curcuma

Er verschijnen steeds meer wetenschappelijk onderzoeken die de werking van curcuma onderschrijven. Curcuma zou een positieve werking hebben bij talloze gezondheidsklachten en zelfs een preventieve of genezende werking hebben bij (chronische)ziektes. (bron) en (bron)bloedglucose-grafiek-300x165

Effect Curcuma op Ziektebeelden

Er zijn inmiddels veel onderzoeken gedaan en nog gaande naar de werking van curcuma bij o.a. de volgende ziektebeelden:

Alzheimer (curcuma zou de vorming van amyloïde plaques verminderen en zodoende werkzaam zijn tegen Alzheimer) (bron)

Artritis en reuma (curcuma zou vanwege de ontstekingsremmende werking gewrichtsklachten zoals artritis en reuma kunnen verminderen)

Depressie (curcuma zou vanwege de remmende werking op het enzym monoamineoxidase (MAO) en de verhogende werking op de activiteit van de hormonen serotonine, noradrenaline en dopamine depressieve gevoelens kunnen verminderen) (bron)

Diabetes (curcuma zou insulineresistentie tegen gaan en de bloedsuikerwaarden in het bloed kunnen verlagen)curcumine-supplementen-300x200

Candida (curcuma zou sterk schimmeldodende eigenschappen hebben en zodoende werkzaam zijn tegen candida schimmel) (bron)

Hart- en vaatziekten (curcuma zou vanwege de verlagende werking op het cholesterolgehalte en door de sterke antioxidantwerking hart- en vaatziekten kunnen voorkomen)

Kanker (curcuma zou het zogenaamde proces apoptose (de zelfvernietiging van kankercellen) bevorderen en zo een preventieve en ondersteunende werking hebben tegen kanker) Dit wordt ondersteund door verschillende wetenschappelijke onderzoeken zoals dit onderzoek van het AMC te Amsterdam.

Curuma poeder of als voedingssupplement?

Curcuma Longa
Curcuma Longa

De stoffen die verantwoordelijk zouden zijn voor deze gezondheidsbevorderende eigenschappen, en die tevens de zo karakteristieke geel/oranje kleur geven aan de curcuma longa wortel heten curcuminoïden. Gewone gemalen curcuma wortel dat ook vaak als specerij gebruikt wordt in gerechten bevat slechts zo’n twee procent aan curcuminoïden. Dit is de reden waarom het gebruik van curcuma in gerechten niet dezelfde werking heeft als curcuma longa extract in voedingssupplementen, dat soms zelfs uit wel 95% curcuminoïden bestaat. (bron)

Er zijn voedingssupplementen verkrijgbaar die gewoon gemalen curcuma wortelpoeder bevatten. Deze supplementen bevatten dus hetzelfde curcuma poeder dat je in de keuken gebruikt met slechts twee procent curcuminoïden

Voedingssupplementen die geen curcuma extract bevatten maar curcuma wortelstok poeder kun je beter laten staan want dat is zonde van je geld. Kijk bij het kopen van een curcuma supplement altijd bij de ingrediënten en let erop dat daar curcuma extract staat en kijk altijd naar het gehalte curcuminoïden van het extract. Dit dient minimaal 95% te zijn. 

Snel en Eenvoudig Afvallen?

Heb je al van alles geprobeerd? Lukt het je niet om jouw dieet vol te houden of zit je binnen no-time weer op je oude gewicht wanneer je stopt met je dieet? Afvallen is eenvoudiger dan je denkt! Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met eenvoudig te bereiden afslank recepten voor het hele gezin.

Uit recent onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt. Om die reden is er een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt. Naast heldere uitleg krijg je heerlijke recepten die garant staan voor een snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je kunt het volgende verwachten:

 • Heerlijke en eenvoudig te bereiken recepten
 • Geschikt voor het hele gezin
 • Je hebt geen honger
 • Bevat ook vegetarische gerechten
 • Je hoeft niet te sporten (mag natuurlijk wel)
 • Zonder moeite meerdere kilo’s per week afvallen

Wil jij: Eenvoudig Afvallen? Zonder Honger? Blijvend Resultaat?

Ontdek ook hoe je meerdere kilo’s per week kunt afvallen met lekkere en eenvoudig te bereiden recepten:

Het Recepten Afslankplan Risicovrij Uitproberen

De opname van Curcuma is belangrijk

Een groot nadeel van curcuminoïden is dat de biologische beschikbaarheid ontzettend laag is. Dat wil zeggen dat ze heel moeilijk kunnen worden opgenomen in het lichaam. Niet alleen het gehalte curcuminoïden dat een product bevat is dus van belang, de hoeveelheid die daarvan daadwerkelijk kan worden opgenomen in het lichaam is minstens zo belangrijk. Het gehalte curcuminoïden is in de meeste voedingssupplementen dus vele malen hoger dan in curcuma wortelpoeder maar de opname dient dus ook goed te zijn. (bron)

Er zijn de laatste jaren verschillende manieren ontwikkeld die de opname van curcumine supplementen in het lichaam verhogen. Een van de eerste methoden om de opname van curcumine in het lichaam te bevorderen was het toevoegen van zwarte peper extract. Zwarte peper extract bevat de stof piperine waarvan is aangetoond dat het de opname in

Inflammation
Inflammation

het lichaam van bepaalde stoffen kan verhogen. Het toevoegen van piperine verbetert inderdaad de opname van curcumine maar er kleeft ook een groot nadeel aan het gebruik van voedingssupplementen met piperine. Piperine kan namelijk de werking van medicijnen beïnvloeden.

Piperine blokkeert de detoxificatie van de lever waardoor de afvoer van afvalstoffen in het lichaam belemmerd wordt. Ook kan piperine de slijmvliezen irriteren wat kan leiden tot maag- en darmklachten. Zeker bij langdurig gebruik of bij het gebruik van medicijnen zijn voedingssupplementen die piperine bevatten (of Bioperine, dat een gepatenteerde vorm is van piperine) af te raden.

Waar moet je op letten als je Curcuma wil kopen?

Een andere manier om de opname van curcuminoïden in het lichaam te verhogen is door deze te mengen met een vettige substantie. Curcuma is namelijk een lipofiele stof. Dat wil zeggen dat het beter oplost in vettige stoffen zoals plantaardige oliën. Door deze binding aan vetten wordt de opname in het lichaam sterk verhoogt. Als specerij in gerechten kun je curcuma bijvoorbeeld mengen met kokosolie of olijfolie. De opname wordt dan verbeterd, echter, dan nog steeds krijg je bij gewone curcuma dat in de supermarkt verkrijgbaar is slechts twee procent curcumine binnen. Het gehalte curcumine dat daadwerkelijk in de bloedbaan wordt opgenomen is dan eigenlijk te laag om het effectief te laten zijn bij gezondheidsklachten. (bron)

kurkuma-curcumine-300x212

De beste manier om een hoge dosering curcuminoïden binnen te krijgen is het nemen van een voedingssupplement dat curcuma longa extract bevat met een zeer hoog gehalte curcuminoïden dat ook nog eens goed wordt opgenomen, zonder piperine. Er zijn een aantal voedingssupplementen verkrijgbaar waarbij de curcuminoïden tijdens het productieproces gebonden worden aan een vettige substantie zoals etherische oliën, fosfatidylcholine of lecithine. Deze binding aan vetten zorgt ervoor dat er veel meer curcuminoïden in de bloedbaan terecht komen.

Welke Curcuma moet ik nou kopen?

Er is veel keuze als je curcuma wil kopen. Een van de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van curcama is de actieve vorm van curcuminoïden. Hier zie je duidelijke verschillende tussen de verschillende producten..

Al met al komen de kurkuma supplement van Nutrivian, C3 Complex®, Vitakruid en Bioperine® als beste uit de test. Een mogelijk nadeel van de Bioperine® is de opname technologie. Uit een onderzoek blijkt dat toedienen van curcumine met glucuronidering-remmers zoals piperine geen resultaten heeft laten zien bij klinische proeven op kanker (bron). Ik ga graag dieper in op de eventuele gevaren van curcuma.

Is Curcuma Gevaarlijk?

Bij het kopen van Curcuma Longa moet je goed letten op de opneembare extracten. Een van de hoogst gedoseerde en best opneembare curcuma longa extracten is BCM-95. Dit is een gepatenteerd extract met 95% curcuminoïden (waaronder curcumine demethoxy curcumine en bisdemethoxy curcumine) die gebonden zijn aan etherische oliën die eveneens afkomstig zijn uit de wortel van de curcuma longa plant. Door de binding aan deze etherische oliën wordt niet alleen de opname van de curcuminoïden sterk verbetert maar wordt ook de retentietijd (de tijd dat ze in het bloed blijven) aanzienlijk verhoogd. Onderzoeken hebben aangetoond dat BCM-95 extract na inname tot 8 uur lang in het bloed aanwezig blijft. Bij veel andere curcuma extracten is deze retentietijd vele malen korter (2 tot 3 uur). (bron)

In Nederland zijn er een aantal merken die curcuma longa als BCM-95 extract verkopen waaronder het merk Ergomax (250 mg per capsule), Nutrisan (400 mg per capsule), en Nutrivian (500 mg per capsule). Aanbevolen wordt om tussen de 500 mg en 1000 mg per dag te nemen.

Samenvattingkurkuma-curcumine-300x212

Er verschijnen steeds meer onderzoeken die aantonen dat curcuma longa gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. De werkzame stoffen die verantwoordelijk zijn voor deze eigenschappen heten curcuminoïden. Curcuma als specerij bevat slechts 2% van deze werkzame stoffen. Een eigenschap van curcuminoïden is dat ze heel moeilijk kunnen worden opgenomen in het lichaam. Bij inname van curcuma als specerij is de concentratie die daadwerkelijk in de bloedbaan terecht komt te verwaarlozen. Het nemen van een goed voedingssupplement met 95% curcuminoïden is een beter alternatief. Naast het feit dat deze voedingssupplementen een hogere concentratie curcuminoïden hebben zijn deze vaak ook beter opneembaar. Een manier die ontwikkeld is om de opname van curcuma supplementen in het lichaam te verhogen is het toevoegen van zwarte peper extract (piperine). (bron)

Helaas beïnvloedt piperine de werking van de lever waardoor langdurig gebruik of het kurkuma-uitgelichtgebruik ervan naast medicijnen is af te raden. Een andere manier om de opname van curcuminoïden in het lichaam te verhogen zonder gebruik te maken van piperine is door de curcuminoïden te binden aan een vettige substantie zoals plantaardige oliën. Een van de best opneembare én hoogst gedoseerde curcuma extracten is BCM-95. (bron)

Dit gepatenteerde extract bevat 95% curcuminoïden die gebonden zijn aan etherische oliën (die eveneens uit de curcuma wortel gewonnen worden). Die de opname van curcuminoïden in het lichaam verbeteren. Ook verlengen deze etherische oliën de tijd die de curcuminoïden in het lichaam blijven. In Nederland zijn er slechts een aantal merken verkrijgbaar die curcuma longa extract als BCM-95 leveren. De prijs van deze voedingssupplementen ligt vaak wel hoger dan lager gedoseerde voedingssupplementen of curcuma poeder, maar de effectiviteit van deze producten is dan ook vele malen hoger.

Gezonde Groet,


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

25 Reacties

 1. Hallo Mw. Esther,
  Nadat ik uw artikel gelezen heb rijzen bij mij vragen, ik weet niet of dat gebruikelijk is, maar ik ga het toch proberen.
  Omdat ik diabetisch 2 heb volg ik een omkeren dieet, het gaat mij redelijk goed af, moet ik zeggen, ik gebruik ook elke morgen 1 capsule Turbo Kurkuma (95%) van Organico , is dat een goed product zo nee wat is het alternatief, zo ja mag ik ook meer als 1 capsule innemen?
  Vr gr Piet

 2. Goedemiddag had een
  Vraagje … als ik curcuma inneem voor Mn eten smorgens en savonds heb ik na een tijdje slaap en ga gapen …. kan dat van de curcuma komen ??

 3. Hallo,
  Ik slaap er slechter door, komt door een hogere hartslag. Is dit bij meer van jullie? Hoor het graag.

  Gr. Cindy

 4. Beste Esther, Lisanne, dank je wel voor uitzoeken supplement Kurkuma. Mijn vraag is, als je het middel gaat gebruiken als ontstekingsremmer, of het een laxerende werking heeft. Aangezien ik spastische darm heb met diarree klachten. Ik blijf jullie volgen….

 5. Ik gebruik het nu ruim een week, heb zon last van jeuk aan de handen en de voeten gekregen? Herkenbaar voor iemand na het gebruik van curcuma?

  • Dag Esther, heel erg bedankt voor de informatie.
   Je geeft aan dat de curcuma longa van Nutrivian de beste opname heeft.
   Ik zag ook een variant van AOV (Aov 831 Curcuma Longa Fytosomaal (60vc) ).
   In de beschrijving staat : “- Goede opname doordat de curcuma ingekapseld is in vet.”
   Deze variant is goedkoper dan die van Nutrivian. Zijn deze twee varianten vergelijkbaar met elkaar?
   Bij voorbaat dank voor je antwoord!
   Met gezonde groet, René

 6. Hallo,
  Ik gebruik op het moment die van Flindall.
  Staat die ook goed bekend? Kan het zijn dat de klachten eerst verergeren?
  Heb nl last van ernstige vorm fibroMyalgie.
  Alvast bedankt.

  • Goedemorgen René,

   Curcuma Longa Fytosomaal van AOV bevat maar 250 mg curcuma longa extract per capsule. Curcuma Longa van Nutrivian bevat 500 mg curcuma longa extract per capsule wat dus twee keer zo veel is. Daarnaast is ook de hoeveelheid werkzame stoffen (curcuminoïden) belangrijk. Het gehalte curcuminoïden is bij die van AOV slechts 18%. Nutrivian Curcuma Longa bevat 95% curcuminoïden.

  • Hallo Ankie,
   Ik heb het zelfde ondervonden, ben ook meteen gestopt met kurkuma. Wat een extra pijn…
   Groet Nancy

 7. VithOrto biedt Liposomale (in vet opgeloste) Curcuma long (95%). Ik gebruik dit op voirschrift van arts. 1ml bevat 34 g. Gebruik: 1 tot 5 ml per dag maar je neemt al snel 2.5 ml per keer. Is een stuk minder dan de 500 mg per dag die je hier aanbeveelt. Het is vloeibaar spul (ik vind het erg lekker). Wat zou je aanraden? Overstappen naar hogere dosering?

 8. Maak kennis met het meest krachtige en meest zuivere curcuma longa product dat momenteel verkrijgbaar is: Nutrivian Curcuma Longa 500 mg met gepatenteerd BCM-95® extract!

  Nutrivian Curcuma Longa bevat per capsule 500 mg van een gepatenteerde vorm van curcuma longa extract, genaamd BCM-95®. Dit extract bevat maar liefst 95% curcuminoïden (waaronder curcumine, demethoxy curcumine en bisdemethoxy curcumine) die vele malen beter worden opgenomen dan curcuminoïden in standaard curcuma longa extracten. Middels een uniek productieproces zijn de curcuminoïden gebonden aan essentiële oliën die de opname van de curcuminoïden in het lichaam sterk verhogen. Deze essentiële oliën worden eveneens gewonnen uit de wortel van de curcuma longa plant. Veel andere producten bevatten niet natuurlijke toevoegingen om de opname te verbeteren. BCM-95® bevat uitsluitend curcuminoïden en essentiële oliën uit de curcuma longa plant zonder enige andere toevoegingen. BCM-95® wordt tevens geproduceerd in een milieuvriendelijke productiefaciliteit waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van zonne-energie.

  Curcuma poeder vs BCM-95®
  De werkzame stoffen in curcuma longa zijn curcuminoïden. Uniek aan Nutrivian Curcuma Longa 500 mg is dat het een veel hogere concentratie curcuminoïden bevat dan curcuma poeder dat als specerij verkrijgbaar is. Curcuma poeder bevat slechts 2% curcuminoïden. BCM-95® daarentegen bevat maar liefst 95% curcuminoïden. Daarnaast is de opname van BCM-95® superieur ten opzichte van curcuma poeder en alle andere curcuma supplementen door de binding aan etherische oliën.

  Kies voor curcuma extract zonder zwarte peperextract (piperine) en met etherische oliën
  Omdat curcuminoïden heel moeilijk in het lichaam kunnen worden opgenomen zijn er meerdere manieren ontwikkeld die de opname in het lichaam verhogen. Het toevoegen van zwarte peper extract (piperine) aan voedingssupplementen is een van de meest gebruikte methoden. Piperine blokkeert namelijk de detoxificatie van de lever waardoor het voorkomt dat de curcuminoïden door de lever worden afgebroken. Echter, door deze werking op de lever is het gebruik van piperine in combinatie met medicijnen niet aan te bevelen. Ook kan piperine bij sommige personen leiden tot maag- en darmklachten zoals misselijkheid en diarree.

  BCM-95® is een veel beter alternatief. BCM-95® verhoogt de opname van curcuminoïden zonder de toevoeging van piperine. De curcuminoïden in BCM-95® zijn gebonden aan etherische oliën die eveneens uit de wortel van de curcuma longa plant worden gewonnen. Naast het feit dat deze etherische oliën de opname van curcuminoïden verhogen, verlengen ze ook de tijd dat deze in het lichaam actief werkzaam zijn. Ook bevatten de etherische oliën uit curcuma longa waardevolle stoffen zoals ar-turmerone, α-turmerone, β-turmerone, Ar-curcumene, α-curcumene, Zingeberene, β-sesuiphellandrine, β-atlantone en Germacrone. Deze synergetische combinatie van etherische oliën in combinatie met curcuminoïden maakt Nutrivian Curcuma Longa 500 mg (BCM-95®) tot verreweg het meest effectieve curcuma supplement dat momenteel verkrijgbaar is.

 9. Heel mooi allemaal maar hoe kom ik van mijn verkleurde tanden af door het gebruik van curcuma en kurkuma???

Klik hier voor meer ervaringen

RECENSIEOVERZICHT
Algehele Waardering
Esther Otten
Mijn naam is Ester Otten en ik ben afgestudeerd aan Hogeschool van Amsterdam. Ik heb gekozen voor de richting Voeding & Diëtetiek en mag mijzelf officieel diëtiste noemen. Via vetvrij.com wil ik je graag informeren over een gezonde en verantwoorde mogelijkheden om af te vallen. Heb je vragen naar aanleiding van mijn columns? Of wil je meer weten over voeding en gezondheid? Dan help je graag. Samen op weg naar een gezonde toekomst!