Wat is Collageen? Vis Collageen voor een Mooie Huid

Helpt het drinken van Collageen Poeder voor een Mooie Huid?

Collageen wordt heden ten dage steeds geassocieerd met lip injecties en anti-rimpel ingreepjes. Een nieuwe trend is om het poeder in met water te drinken voor een mooie huid van binnenuit. Een groep van vooruitstrevende vrouwen, (en soms mannen) is collageen meer dan dat alleen. Het is het geheim achter hun prachtige, stralende huid. En ze krijgen dit effect zonder een naald te hoeven aanraken.

Is het inderdaad de schoonheidsdrank van de toekomst? Zelf Jennifer Aniston, oprichter van Bulletproof, prijst het de lucht in. Maar is de hype gerechtvaardigd? Ik zocht het voor je uit!

Collageen Gratis Sample

Wat is Collageen?

Het is een vezelig eiwit en een belangrijk onderdeel van de huid. Het helpt om de huid jeugdig en veerkrachtig te houden. Bovendien houdt het de gewrichten soepel en helpt het bij de spijsvertering. Het is ook boordevol met aminozuren die eigenlijk heel belangrijk zijn voor optimaal functioneren van het lichaam. Deze aminozuren zorgen ervoor dat je goed slaapt (glycine) en houden de huid (proline en hydroxyproline) gezond.

Als we ouder worden begint collageen af te breken. Het gevolg is dat verouderingsverschijnselen zichtbaar worden. Om dit tegen te gaan dien je de hoeveelheid collageen in het lichaam te vergroten. Dit is de reden waarom cosmetici dit gebruiken als een vulmiddel om rimpels weg te werken. Het is zacht weefsel en veelzijdig in gebruik. Sommige vrouwen gebruiken het om dikke wangen en volle lippen te krijgen.

Maar in dit artikel gaan we niet in op de plastische chirurgie. Je kunt het voor veel meer gebruiken. Het heeft veelbelovende holistische schoonheid toepassingen. Te weten: uit recente onderzoeken is gebleken dat het drinken van collageen je huid aanzienlijk hydrateert na acht weken. Tevens maakt het de huid sterker en strakker.

Tabletten en Poeder

Het lichaam bevat verschillende soorten verkrijgbaar. De dermis heeft type 1 en type 3 collageen. Dit laatste is belangrijk om lagen van elkaar te scheiden; zo scheidt type 3 de dermis van de hypodermis. De hypodermis is de huidlaag die ons beschermt tegen afkoeling. Deze schokdempende laag is bepalend voor de vorm van gezicht en lichaam. De dikte is afhankelijk van aanwezige vetcellen en de locatie op het lichaam. In het gezicht zijn de dermis en de epidermis samen ongeveer 1 millimeter dik. Deze lagen zijn verbonden aan bindweefsels en de dieperliggende spieren. Om huidverslapping te voorkomen, moeten de bindweefsels sterk zijn en in voldoende mate aanwezig zijn. Hoe rijker de dermis is aan type 1, hoe minder fijne lijntjes zichtbaar zijn.

Voeding met zwavelhoudende bestanddelen zoals asperges, uien, knoflook, groene bladgroenten, waterkers, spruitjes, bonen, diverse koolsoorten, eieren, vis, vlees, alfalfa, prei, frambozen en tijm zijn nuttig om het bindweefsel te versterken. Dit voorkomt huidverslapping en heeft een strakker huidbeeld tot gevolg.

Collageen drinken, in plaats van het lokaal in te smeren of te injecteren, geeft het hele lichaam

Waarom Drinken?

Het consumeren van collageen is in populariteit gestegen in Azië, waar merken als Shiseido, Amore Pacific en Mardanti Skincare Collageen al jaren hoogwaardige poeders, drankjes en supplementen verkopen. In de VS kwam men op het idee om collageen te drinken na het fenomeen waarbij men bouillon van botten dronk. Tegen die tijd was dat de trend. Recentelijk zijn westerse merken begonnen met de uitrol van schoonheids-supplementen met de kracht van eiwitten.

Het is uniek, omdat het grote hoeveelheden van de aminozuren glycine, proline en lysine bevat. Die aminozuren zijn essentieel voor de vorming en herstel van bindweefsels, reparatie van botten en het verkrijgen van een gezonde huid, haren en nog veel meer.

Huidverslapping

Huidverslapping, een vale teint, rimpels, fijne lijntjes en weinig volume manifesteren zich naarmate we ouder worden. Deze verschijnselen duiden op een collageentekort; de collageenaanmaak neemt immers in de loop der jaren af. Anti-aging behandelingen die de collageenaanmaak in de huid stimuleren, spelen handig in op de vergrijzing van de bevolking. Deze doelgroep wil niets liever dan mooi ouder worden en heeft daar vaak ook wat voor over.

Collageen (afgeleid van het Griekse woord kolla: lijm) is een onmisbaar molecuul voor de structuur en jeugdigheid van de huid, maar is net zo belangrijk voor sterke botten, nagels en haren. Bovendien voorkomt het osteoporose. Het zorgt voor de buig- en treksterkte van de botten, terwijl mineralen zorgen voor de draagkracht. Volgens voedingsspecialist Erik-Alexander Richter is de basis duidelijk: gezond eten, voldoende beweging en je voeding aanvullen met nutricosmetica dragen bij aan een goed collageengehalte en uiteindelijk aan huidverbetering. Want de huid is nu eenmaal een goede indicator van de gesteldheid van het lichaam. Dit zijn de bouwstenen die het nodig heeft om bindweefsels te herstellen en creëren. Deze bindweefsels ondersteunen het lichaam en beginnen af te breken na je twintigste jaar. Door regelmatig collageen te drinken kun je dit proces afremmen.

Hoe helpt het drinken van collageen je huid om meer collageen aan te maken?

De oprichter en CEO van Reserveage, Naomi Whittel, legt uit wat er gebeurt met je huid als je het drinkt: “Als je op wetenschap gebaseerde collageen hydrolysaat drinkt, verhoog je de hoeveelheid aan speciale aminozuren beschikbaar rondom de cellen in je lichaam die collageen maken,”. Whittel is zelf expert in huidverzorgingssupplementen en produceert collageen poeders en supplementen. “Collageen wordt geproduceerd in de huid. De fibroblasten in de huidlaag produceren het collageen, dus het innemen van collageen stimuleert of optimaliseert de eigen productie van collageen. Vooral in gevallen waarin het lichaam zelf minder collageen maakt als gevolg van leeftijd of dieet. Deze informatie is onder andere wetenschappelijk onderbouwd door Peptan.

Waarom is het zo Populair?

Het lijkt erop dat het drinken de nieuwe grote trend in de schoonheidswereld zal worden. Wat je eet is immers van grote invloed op je uiterlijk, en dat maakt dit zo populair. Er komen steeds nieuwe producten en leveranciers op de markt, omdat de vraag ernaar steeds toeneemt. De meeste poeders waaronder Mardanti Skincare Collageen zijn smaak- en reukloos en halen de collageen uit de schubben van vissen.

Het insmeren  heeft alleen gevolgen voor dat gebied op het lichaam. Door collageen te drinken, of  middels voeding tot je te nemen, kunt je hele huid genieten van de voordelen. Dus niet alleen die rimpels in je gezicht. Ook is het leuk om te weten dat zelfs jongere vrouwen, zonder merkbare rimpels, kunnen profiteren van collageen. De huid wordt dan gladder en straalt meer.

Gesteund door de wetenschap

Naar het effect van collageen op het lichaam zijn er uitgebreide wetenschappelijke onderzoeken geweest. De anti-verouderings voordelen zijn goed gedocumenteerd met aantoonbare effecten na slechts 4 weken in verschillende klinische studies.

Vanaf de leeftijd van ongeveer 30 jaar, beginnen de huidcellen minder actief te worden. Dit leidt tot de eerste zichtbare tekenen van veroudering, zoals rimpelvorming, verlies van stevigheid en uitdroging.

Voordelen van het drinken van collageen zijn, onder andere:

   • Het verouderingsproces vertragen
   • Het verhogen van de hoeveelheid collageen in de huid
   • Het stimuleren van synthese
   • Het hydrateren van de huid [1]

Fibroblasten

De fibroblasten in de huid zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen, elastine en proteoglycanen. Deze fibroblasten zweven in een extracellulaire substantie die uit complexe eiwitten bestaat: de mucopolysacchariden (meervoudige suikers). Proteoglycanen zijn een voorbeeld van zo’n mucopolysaccharide en worden aangemaakt in de gewrichten. Zij komen in grote mate voor in onze huid. In de gewrichten vind je ook collageen type 2. Chondrocieten in de gewrichten zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van kraakbeen. De proteoglycanen zijn opgebouwd

uit suikers: de glycosaminoglycanen (GAG’s). Hyaluronzuur is zo’n element en vormt de kern van een proteoglycaan (zie ook Beauty Wellness Magazine 3/2011: Hyaluronzuur in de strijd tegen huidveroudering). Bij de collageenaanmaak draaien de collageenvezels zich om de proteoglycanen en verbinden zich daarmee. Zijn er weinig proteoglycanen in de huid aanwezig, dan

Focus en Nutricosmetica

Het is mogelijk dat een huid voldoende collageen heeft, maar toch geen volume kent door een tekort aan hyaluronzuur. Proteoglycanen trekken vocht aan, structureren de cel, geven volume aan de huid en werken schokdempend voor de gewrichten. Hoe meer vochtbindend vermogen de huid heeft, hoe gladder het huidoppervlak is. Hoe minder vochtbindend vermogen de gewrichten hebben, hoe sneller zij slijten.

De meest voorkomende collageentypen in het lichaam zijn de typen 1 tot en met 4.

   1. Type 1: onder andere te vinden in botten, pezen, huid en bloedvaten.
   2. Type 2: onder andere te vinden in kraakbeen en tussenwervelschijven.
   3. Type 3: onder andere te vinden in huid en bloedvaten.
   4. Type 4: te vinden in het basale membraan.

Osteoblasten

In het skelet zijn het de osteoblasten die collageenaanmaak stimuleren, mineralen absorberen en als het ware ‘de botten bouwen’. Het absorberen van de mineralen is afhankelijk van de hoeveelheid vitamine D3 (calcium en magnesium) in het lichaam. Voldoende van deze collageenvezels zorgen voor sterke botten. De ‘losse zwervende’ collageenpeptiden in ons lichaam kunnen worden omgezet in collageen als er naast alle aminozuren een ruime hoeveelheid vitamine C aanwezig is. Vitamine C helpt het omzetten van collageenbouwstoffen via voeding of supplementen in sterke collageenbundels. Deze vitamine is dus in staat om van losse tropocollageendeeltjes collageenfibrillen te maken. Gebrek aan vitamine C maakt

Deze verschillen van kwaliteit. Plantencollageen verschilt het meest met dat van de mens en wordt daarom slechts heel af en toe verwerkt in cosmetische producten of voedingssupplementen.

Pure Gold Collageen

Pure Gold is enorm popontwikkeld als stimulans voor een mooiere en gezonde huid, haar en nagels. Onze gepatenteerde formule bevat een unieke mix van collageen en

pure old collageen
pure old collageen

actieve ingrediënten die de huid van binnenuit voedt, voor een jeugdigere uitstraling van buiten. Kortom een ideale aanvulling van uw dagelijks beauty ritueel.

 • Zichtbaar jongere huid
 • Minder rimpels en fijne lijntjes
 • Betere huidelasticiteit en -hydratatie
 • Gezond haar en gezonde nagels

Pure Gold Collageen heeft een knappe 3e plaats als ‘Nieuwkomer van het jaar’ voor de Astir Beauty Awards, Nederland 2017 weten te behalen.

Mardanti Skincare

Een van de supplementen die gebaseerd is op deze uitgangspunten is de Mardanti Skincare Collageen. Dit supplement bevat hoogwaardige collageen gemaakt van vis. Het supplement is verrijkt met een hoeveelheid vitamine C, zodat de natuurlijke aanmaak van collageen ook gestimuleerd wordt. Aangezien de collageen op basis van vis een typische vissmaak heeft is er een aroma toegevoegd om de vissmaak te verhullen. Het supplement is dus ook bij uitstek geschikt voor mensen die niet graag vis eten.

Elastine

Een ander eiwitcomponent vinden we in de hart- en bloedvaten van onze huid: elastine. Deze vezel is in staat om op te rekken en weer terug te veren. De huid vormt hier opnieuw een goede pijler om de conditie van de bloedvaten te ‘lezen’. Blootstelling aan UV-licht (vrije radicalen en zonlicht) kunnen elastinevezels afbreken of beschadigen. Druivenpit- en granaatappelextracten beschermen tegen deze vroegtijdige afbraak.

De kracht van nutricosmetica

Eiwitten, ofwel proteïnen, zijn dus belangrijke bouwstoffen voor onze huid en botten. De aanmaak hiervan wordt gestimuleerd als er voldoende aminozuren in onze voeding zitten. Onderzoek toont aan dat het weinig zin heeft de aanmaak van collageen te stimuleren met bijvoorbeeld crèmes of behandelingen, wanneer de voedingsstoffen die collageen produceren ontbreken in ons lichaam. ‘Collageenhoudende’ voeding bevindt zich voornamelijk in de huid van vissen en dieren, maar juist dit voedsel eten we niet of zeer weinig. Waar krijg je nu nog een stuk zalm met huid?

Nutricosmetica (de combinatie van voeding en cosmetica) spelen in op de behoefte om zowel de gezondheid van het lichaam als de huid te stimuleren. Bovendien zijn deze twee (uiteraard) onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Japan en Amerika zijn nutricosmetica al behoorlijk ingeburgerd. Voedingssupplementen die rijk zijn aan collageenpeptiden zorgen ervoor dat actieve deeltjes van dit eiwit de aanmaak van natuurlijk collageen stimuleren. Deze supplementen worden verwerkt in voedsel (ook wel ‘beauty food’ genoemd) of in pure vorm aangeboden in bijvoorbeeld pillen of capsules en Mardanti Skincare Collageen. Deze supplementen bevatten een voor het lichaam vertrouwde vorm van eiwit die direct wordt opgenomen door de darmen en het huideigen herstelmechanisme activeert.

Hiermee wordt het lichaam van binnenuit gevoed met extra, soms ontbrekende, voedingsstoffen.

Conclusie

Collageenverbetering ligt dus (volgens onderzoeken) in de kracht van behandelingen en crèmes enerzijds en voeding en voedingssupplementen rijk aan collageenpeptiden en elastinepeptiden anderzijds. Gebruik een transepidermale vitamine C-crème om de fibroblasten te activeren. Nutricosmetica zorgen er op hun beurt weer voor dat de fibroblasten ook collageen en elastine kunnen aanmaken. Resultaat: de huid is weer stralend en glad, de botten zijn sterk, net als de nagels en haren.

Al overtuigd van de voordelen van collageen? Of wellicht al zelf gebruikt? Deel je ervaringen hieronder. Wil je Mardanti Skincare Collageen een keer proberen? Bestellen kan via deze website.

Gezonde Groeten,

natascha

[1] http://onlinelibrary.wiley.com/enhanced/doi/10.1111/jocd.12174/

3 Reacties

 1. Hi Maria,
  Ieder mens krijgt geen tot minimaal collageen binnen (dus vegetarisch of niet) omdat je deze hoeveelheid simpelweg niet uit de voeding kunt halen. (het best en meest overeenkomstig met onze huid is vis collageen, je zult dan een behoorlijke hoeveelheid vissenhuid per dag moeten eten om aan je dagelijks hoeveelheid te komen, en ook daar komt nog bij dat (bijna) niemand vissenhuid eet)
  Op http://www.mardanti.com staat nog meer informatie en ook de statistieken qua werking.

 2. Erg informatief en fijn en duidelijk geschreven. Één ding begrijp ik bijvoorbeeld niet, je noemt dat plantaardige collageen niet goed wordt geaccepteerd door ons lichaam. Dus eigenlijk voor veganisten en vegetariërs zit er niets anders op dan vol met rimpels door het leven te gaan ?

 3. Mardanti Collageen is inderdaad het meest hoogwaardige collageen poeder wat er op de markt te verkrijgen is. Vis collageen, wat het meest overeenkomt met de menselijk huidstructuur. Dit is zeer dure grondstof en niet overal verkrijgbaar. Uiteraard zit er ook een hoge dosering vitamine C aan toegevoegd zodat je het best behaalde resultaat krijgt. Je huid, haard, nagels en bindweefsel worden dus vanbinnen uit gevoed, aangezien we dit supplement niet meer aanmaken na je 25ste jaar, maar ook krijgen we dit met geen enkele voeding binnen. Nutrition (drink) wordt volledig door je lichaam opgenomen, crème daarin tegen niet, je huid kan kan maar 7% opnemen, overige wordt niets mee gedaan.
  Ik zal je hierbij onze site doorgeven waar ook de statistieken van resultaten op staan.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

RECENSIEOVERZICHT
Algehele Waardering
drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.