Collageen Supplement Ervaringen

Afvallen in 2021

Collageen is een van de belangrijkste eiwitten in ons lichaam. Collageen maakt ongeveer 30% van de eiwitten in ons lichaam uit. Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de huid, botten, pezen en gewrichten. Collageen wordt door ons lichaam opgebouwd uit specifieke combinaties van aminozuren. Dit zijn bouwstenen voor eiwitten.

Veelgestelde vragen over collageensupplementen

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat in het lichaam aa ngemaakt wordt uit aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Om een bepaald eiwit te maken, heb je een goede combinat ie aan aminozuren nodig. Collageensupplementen bevatten deze soorten aminozuren in een bepaalde verhouding.

Ons lichaam kent tientallen verschillende soorten collageen. Type I is verreweg het belangrijkste voor ons lichaam. Het komt vooral in de huid voor, maar ook op andere plaatsen in ons lichaam. Collageen type II is het belangrijkste bestanddeel van kraakbeen.

Collageen type III is een belangrijk onderdeel van de slagaderwanden en komt ook voor in bepaalde organen. Type IV zit in de celmembranen van ons lichaam en is daarom belangrijk bij de genezing van wonden of beschadigingen. Type V komt veel voor in onze haren. De overige typen collageen zijn niet zoveel in ons lichaam aanwezig.

Er zijn allerlei verschillende soorten collageensupplementen op de markt. Het collageen komt uit verschillende bronnen, zoals van vis, rundvlees, varkensvlees of van kippen. Er is ook vegetarische collageen, afkomstig uit eieren. Er zijn supplementen in poeder- en capsulevorm. Sommige soorten bouillons zijn gemaakt van botten en bevatten daardoor ook veel collageen.

Wat zijn de belangrijke voordelen van collageen?

De inname van collageen heeft veel voordelen voor de gezondheid. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

De gezondheid van de huid: Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid collageen in ons lichaam flink af. Dit zorgt ervoor dat de huid minder soepel en strak wordt. Ook de hoeveelheid rimpels neemt hierdoor flink toe (bron). De inname van collageensupplementen kan deze effecten tegengaan (bron). De inname van extra collageen is, samen met het tegengaan van omgevingsfactoren, zoals roken, milieuvervuiling, zonlicht en stress, een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de gezondheid van je huid te verbeteren. Sommige mensen hebben ook baat bij collageen in de strijd tegen striae (bijvoorbeeld na een zwangerschap) of cellulitus.

Haar en nagels: Ook in onze huid en nagels neemt de hoeveelheid collageen af. Dit kan leiden tot haarverlies, minder mooi en glanzend haar of broze nagels. Collageensupplementen helpen om dit tegen te gaan (bron).

Gewrichten: Collageen is een belangrijke bouwstof van onze gewrichten. Sterker nog, de gewrichten zijn voor een groot deel gemaakt van collageen. In onderzoeken is dan ook aangetoond dat mensen met gewichtsklachten, zoals reuma, baat hebben bij de inname van collageensupplementen (bron).