Collageen Supplement Ervaringen

Afvallen in 2021

Collageen is een van de belangrijkste eiwitten in ons lichaam. Collageen maakt ongeveer 30% van de eiwitten in ons lichaam uit. Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de huid, botten, pezen en gewrichten. Collageen wordt door ons lichaam opgebouwd uit specifieke combinaties van aminozuren. Dit zijn bouwstenen voor eiwitten.

Veelgestelde vragen over collageensupplementen

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat in het lichaam aa ngemaakt wordt uit aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Om een bepaald eiwit te maken, heb je een goede combinat ie aan aminozuren nodig. Collageensupplementen bevatten deze soorten aminozuren in een bepaalde verhouding.

Ons lichaam kent tientallen verschillende soorten collageen. Type I is verreweg het belangrijkste voor ons lichaam. Het komt vooral in de huid voor, maar ook op andere plaatsen in ons lichaam. Collageen type II is het belangrijkste bestanddeel van kraakbeen.

Collageen type III is een belangrijk onderdeel van de slagaderwanden en komt ook voor in bepaalde organen. Type IV zit in de celmembranen van ons lichaam en is daarom belangrijk bij de genezing van wonden of beschadigingen. Type V komt veel voor in onze haren. De overige typen collageen zijn niet zoveel in ons lichaam aanwezig.

Er zijn allerlei verschillende soorten collageensupplementen op de markt. Het collageen komt uit verschillende bronnen, zoals van vis, rundvlees, varkensvlees of van kippen. Er is ook vegetarische collageen, afkomstig uit eieren. Er zijn supplementen in poeder- en capsulevorm. Sommige soorten bouillons zijn gemaakt van botten en bevatten daardoor ook veel collageen.

Wat zijn de belangrijke voordelen van collageen?

De inname van collageen heeft veel voordelen voor de gezondheid. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

De gezondheid van de huid: Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid collageen in ons lichaam flink af. Dit zorgt ervoor dat de huid minder soepel en strak wordt. Ook de hoeveelheid rimpels neemt hierdoor flink toe (bron). De inname van collageensupplementen kan deze effecten tegengaan (bron). De inname van extra collageen is, samen met het tegengaan van omgevingsfactoren, zoals roken, milieuvervuiling, zonlicht en stress, een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de gezondheid van je huid te verbeteren. Sommige mensen hebben ook baat bij collageen in de strijd tegen striae (bijvoorbeeld na een zwangerschap) of cellulitus.

Haar en nagels: Ook in onze huid en nagels neemt de hoeveelheid collageen af. Dit kan leiden tot haarverlies, minder mooi en glanzend haar of broze nagels. Collageensupplementen helpen om dit tegen te gaan (bron).

Gewrichten: Collageen is een belangrijke bouwstof van onze gewrichten. Sterker nog, de gewrichten zijn voor een groot deel gemaakt van collageen. In onderzoeken is dan ook aangetoond dat mensen met gewichtsklachten, zoals reuma, baat hebben bij de inname van collageensupplementen (bron).

Botten: Botontkalking is een groot probleem voor ouderen. Uit een groot onderzoek is gebleken dat de inname van collageen helpt om de stevigheid van de botten te vergroten (bron). De inname van collageen verkleint de kans op botbreuken dan ook flink.

Algehele gezondheid: Dat collageen een belangrijke rol speelt in ons lichaam, is nu wel duidelijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit onderzoeken is gebleken dat collageen de algehele gezondheid kan verbeteren. Dit effect is voornamelijk merkbaar bij ouderen. Vermoedelijk wordt algehele gezondheid verbeterd doordat je mobieler wordt (makkelijker kunt bewegen) en doordat je minder last hebt van klachten aan je gewrichten (bron, bron).

Gezondheid van de darmen: Dit is een onderwerp dat pas sinds kort in de belangstelling staat van de wetenschap. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen met bepaalde darmklachten zoals het prikkelbare darmsyndroom lagere collageenwaarden hebben. Er wordt dan ook gedacht dat de inname van collageen een beschermende werking heeft tegen deze klachten (bron).

Stofwisseling: Collageen helpt ook bij de ontwikkeling van droge spiermassa. Dit komt omdat het eiwit een rol speelt bij de omzetting van suikers naar energie voor de ontwikkeling van spieren. Deze spiermassa draagt weer bij aan een hogere verbranding. Indirect helpt collageen dus om de spiermassa te vergroten en om de verbranding van vet te stimuleren (bron).

Het is van belang om te weten dat niet alle soorten collageen dezelfde uitwerking hebben op het lichaam. Dit heeft alles te maken met de samenstelling. Viscollageen komt qua samenstelling het meest overeen met het collageen in het menselijk lichaam. Over de gehele linie kun je hiervan het meeste effect verwachten.

Over het algemeen lijkt collageen heel goed te werken voor een breed scala aan gezondheidsproblemen. Het is bijzonder effectief voor mensen die ouder worden. Bij hen zal het natuurlijke met de tijd afnemen.

Zijn er bijwerkingen van collageen?

pure old collageen
pure old collageen

Collageen is over het algemeen een veilig supplement. In zeer specifieke gevallen ontstaan er allergische reacties of spijsverteringsproblemen, zoals diarree, verstopping of brandend maagzuur. Vaak zijn deze problemen niet direct het gevolg van de collageen zelf, maar van producten die zijn opgenomen als hulpstof (zoals gluten, soja of lactose).

Hoe neem ik collageen in?

Collageensupplementen zijn er in veel verschillende vormen, zoals capsules, poeders en bouillons. In welke vorm je het ook inneemt, het beste is om het in te nemen op een relatief lege maag. Als je de supplementen tijdens de maaltijd inneemt, dan is de opname minder goed.

Hoe kies ik de beste collageensupplementen?

Er zijn heel veel collageensupplementen op de markt. De kwaliteit van deze producten loopt uiteen. Dit heeft voornamelijk te maken met de bron van het collageen. Collageen van vissen lost het beste op in het menselijk lichaam en komt qua samenstelling het meest overeen. Collageen uit andere bronnen lost minder goed op, maar het kan door de samenstelling toch zinvol zijn deze in te nemen.

Uiteraard is het belangrijk om erop te letten of de producten veilig geproduceerd zijn. Idealiter is een product in Nederland geproduceerd of voldoet het op andere wijze aan de in Nederland geldende wetgeving.

Er zijn veel collageensupplementen met toevoegingen. De beste collageensupplementen hebben in ieder geval Vitamine C als extra ingrediënt. Vitamine C is een zinvolle toevoeging omdat het een belangrijke rol speelt in de aanmaak van collageen (bron). Sommige producten bevatten ook hyaluronzuur, maar dit product is effectiever als het op de huid wordt aangebracht.

Uiteraard speelt ook de prijs een belangrijke rol in je afweging. Gelukkig zijn er producten op de markt die niet al te duur zijn, zoals het door ons als beste collageensupplement verkozen Mardanti Skincare Collageen.

Top 10 Beste Collageen Producten

Helaas neemt de hoeveelheid collageen in ons lichaam af naarmate we ouder worden. Een van de manieren om hier iets aan te doen, is door collageensupplementen in te nemen. In dit artikel bespreken we de tien beste collageensupplementen voor 2019 voor verschillende doeleinden.

1. Mardanti Skincare Collageen

mardanti skincare collageen
mardanti skincare collageen

Mardanti Skincare collageen is een supplement dat uitstekend viscollageen bevat. In viscollageen zitten veel type I eiwitten, deze zijn belangrijk voor de gezondheid van de huid. Daarnaast is er vitamine C toegevoegd aan het supplement. Deze stof zorgt voor een betere aanmaak van collageeneiwitten.

Belangrijkste voordelen

 • Uitsluitend collageen van vissen
 • Bevat vitamine C
 • Bevat alle belangrijke aminozuren
 • Geproduceerd in Nederland
 • Halal en koosjer
 • Beste product voor de gezondheid van de huid
 • Gratis verzending
 • Erg betaalbaar

Wat zit erin:

 • 8 gehydrolyseerde collageen van marine oorsprong (vissen)
 • 200 mg vitamine C

Over de fabrikant:

Mardanti Skincare is een bedrijf uit Amsterdam dat zich volledig richt op het ontwikkelen van dit product. Dit is een van de redenen dat het product betaalbaar is en van topkwaliteit. Mardanti Skincare wordt in Nederland geproduceerd en voldoet dus aan alle wetten die hier gelden, zoals de HACCP. Mardanti Skincare heeft een Nederlandse klantenservice met deskundige medewerkers.

Conclusie:

Mardanti Skincare Collageen is een van de beste collageensupplementen als je de gezondheid van je huid wilt verbeteren. Geheel volgens de laatste wetenschappelijke inzichten bevat Mardanti collageen van vis. Vitamine C is een waardevolle toevoeging. Van alle producten in deze lijst is Mardanti het meest betaalbaar en dat maakt Mardanti de beste keus als collageensupplement voor je huid.

2. YouTheory Collagen Advanced Formula

YouTheory Collagen Advanced Formula heft een iets andere samenstelling en bevat collageen van typen I, II en III. Deze collageeneiwitten zijn afkomstig van kippen en koeien. Er is een kleine hoeveelheid vitamine C toegevoegd om de aanmaak van collageen te verbeteren.

Belangrijkste voordelen

 • Komt in capsules
 • Bevat vitamine C
 • Vrij van belangrijke allergenen, zoals soja, melk en gluten
 • Is makkelijker in het gebruik dan collageenpoeder

Wat zit erin:

Een dagdosering bevat 6000 mg collageen van type I, II en III en 60 mg vitamine C

Over de fabrikant:

Youtheory is een bekend Amerikaans merk dat zich richt op het versterken van de gezondheid van binnenuit. De filosofie is dat je dit uiteindelijk ook aan de buitenkant terugziet. Het verkoopt allerlei supplementen die je hierbij kunnen helpen, waaronder kurkuma, macawortel en resveratrol.

Conclusie:

Niet iedereen vindt het prettig om capsules te slikken, maar als je dit wel graag wilt, dan is de YouTheory Collagen Advanced Formula een goede optie. Doordat YouTheorry Collagen Advanced Formula drie typen collageen bevat, heeft het wat bredere gezondheidsvoordelen. Het product is niet zo geschikt voor het verbeteren van de gezondheid van de huid.

3. Flight nutrition collagen peptide

Flight Nutrition Collagen Peptide is met recht een premium product te noemen. Het is een van de zuiverste soorten rundercollageen maakt. Het product bevat geen GMO’s, geen vulstoffen en is vrij van enige vorm van toevoegingen. Het product is volledig geschikt voor mensen die een paleo dieet volgen.

In tegenstelling tot veel andere collageenproducten, kun je eenvoudig zelf je dosering bepalen. Dit betekent dat het een goede aanvulling kan zijn op een dieet.

Belangrijkste voordelen:

 • Vrij van toevoegingen. Je krijgt alleen collageen
 • Afkomstig van koeien die alleen gras hebben gegeten
 • Geschikt voor een Paleo dieet
 • Veel collageen type I en III

Wat zit erin:

Een dagdosering bevat 20 gram gehydrolyseerde collageen van type I en III.

Over de fabrikant:

Flight Nutrition LLC is een bedrijf dat paleo voedingssupplementen maakt. Zo verkopen zij wei-eiwit en collageenpoeder van Braziliaanse koeien die vrij kunnen grazen. Het product wordt verder verwerkt in de VS, waardoor het voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen.

Conclusie:

Als je een strikt paleodieet volgt, is Flight Nutrition Collagen Peptide het middel voor jou. Het is een zuiver product van grasgevoerde runderen uit Brazilië. Je kunt zelf de dosering aanpassen aan jouw behoefte.

4. Pure gold collagen

Pure gold Collagen komt in luxe portieverpakking met een prachtige uitstraling. De prijs is hier helaas ook naar, het is een van de duurste supplementen uit onze reeks. Pure gold collagen  bevat niet alleen collageen van vis, maar ook allerlei andere toevoegingen, waaronder vitamine C en hyaluronzuur.

Belangrijkste voordelen:

 • Uitsluitend collageen van vissen
 • Veel toevoegingen, waaronder vitamine C
 • Toegevoegde vitaminen en mineralen
 • Komt in een drinkbare vorm

Wat zit erin:

Vis collageen (5 gram per flesje), vitaminen, mineralen en toevoegingen zoals vitamine E en hyaluronzuur.

Over de fabrikant:

Pure gold collagen is een product van Minerva Labs, een van oorsprong Brits bedrijf. Het bedrijf is niet alleen actief in Europa, maar ook in de VS en Japan. De oprichter zegt zich te hebben laten inspireren door de schoonheidsrituelen van Japanse vrouwen. Minerva Labs heeft nog een ander collageen product dat niet in Nederland te koop is.

Conclusie

Pure Gold Collagen is een stuk duurder dan andere, vergelijkbare producten. Er zitten veel toevoegingen in, maar deze zijn helaas niet allemaal even zinvol. De meeste mensen zullen beter af zijn als een goedkoper product kopen. Overigens hebben de toegevoegde middelen wel andere voordelen voor het lichaam. Desalniettemin kun je beter een goedkoper collageenproduct en een los vitaminepreparaat kopen.

5. Organico Turbo collagen

Organico Turbo collageen is een ander product dat uitsluitend via internet te bestellen is. Het bevat rundercollageen van Peptan, een groot bedrijf dat collageen aan meerdere merken levert. Verder zitten er drie toevoegingen in het product. Glucosamine is een unieke toevoeging die alleen in dit product te vinden is. Laat je overigens niet van de wijs brengen door de merknaam Organico, het product is niet biologisch.

Belangrijkste voordelen

 • Rundercollageen van Peptan
 • Toegevoegde blauwe bessen, vitamine C en glucosamine
 • Te koop in een abonnementsvorm
 • Geur- en smaakloos
 • Meegeleverde maatschep voor de juiste dosering

Wat zit erin:

 • Rundercollageen
 • Vitamine C
 • Glucosamine
 • Bosbesextract

Over de fabrikant:

Organico Labs is een wat moeilijk te vinden bedrijf. De bedenker van Turbo Collageen is Katja Callens, maar dit is waarschijnlijk een pseudoniem. Organico Labs is bekend van andere gezondheids- en afslankproducten. Van tijd tot tijd komen er klachten binnen over dit bedrijf omdat mensen per ongeluk een abonnement hebben afgesloten en hier niet tijdig vanaf komen.

Conclusie

Als je het risico dat je aan een abonnement vast blijft zitten voor lief wilt nemen, dan is Organico Turbo Collageen een relatief goede optie. Door de toevoeging van glucosamine kun je het product gebruiken als je last hebt van je gewrichten. Als je de gezondheid van je huid wilt verbeteren, dan is collageen van marine oorsprong (vis) beter.

6. Health Logics Biocell Collagen

Health Logics Biocell Collagen is een product met een hele specifieke functie, het verbeteren van het kraakbeen. Het product bevat namelijk uitsluitend collageen type II. Dit maakt dit product absoluut niet geschikt voor het verbeteren van de gezondheid van de huid. Sporters en mensen met aandoeningen aan het kraakbeen kunnen echter veel baat hebben bij dit middel.

Een andere reden waarom dit product populair is, is omdat het zuiver is. Zo is het vrij van allergenen en genetisch gemodificeerde organismen.

Belangrijkste voordelen:

 • Type II collageen voor het kraakbeen
 • Verrijkt met chondroitine en hyaluronzuur
 • Geen allergenen

Wat zit erin:

 • 1200mg collageen type II
 • 400mg chondroitinesulfaat
 • 200mg hyaluronzuur
 • 160mg vitamine C

Over de fabrikant:

Health Logics is een Brits bedrijf dat is opgericht om supplementen te maken die voldoen aan de laatste wetenschappelijke inzichten. Het bedrijf is afkomstig uit de VS en de producten worden daar ook geproduceerd in een fabriek die voldoet aan de GMP standaard.

Conclusie

Health Logics BioCell Collageen is een product met een hele specifieke functie; het versterken van het kraakbeen. De andere ingrediënten helpen hierbij. De dosering van dit middel is echter relatief laag.

7. Perfotek gehydrolyseerd Collageenpoeder

Perfotek gehydrolyseerd collageenpoeder is een product gemaakt van hoogwaardige materialen. Alle collageen is gemaakt van runderen die alleen gras hebben gegeten. Bovendien maakt Perfotek gebruik van hele moderne technieken, waardoor de collageen van een hele hoge kwaliteit is. Als kers op de taart zijn er extra eiwitten toegevoegd.

Belangrijke voordelen:

 • Gemaakt van runderen die buiten hebben gegraasd
 • Geen onnatuurlijke toevoegingen
 • Glutenvrij
 • Extra eiwitten toegevoegd

Wat zit erin:

 • 11 gram collageenpeptiden
 • 10 gram eiwtten

Over de fabrikant:

Perfotek is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van collageen producten. Het richt zich hierbij op het hoogste segment. De producten van het merk zijn van uitstekende kwaliteit, maar iets aan de dure kant.

Conclusie:

Perfotek gehydrolyseerd collageenpoeder is eigenlijk een eiwitpoeder dat uitgerust is met collageen. Het is daarmee een van de beste collageensupplementen voor sporters. Rundercollageen is niet zo geschikt voor mensen die de gezondheid van huid willen verbeteren.

8. Nutraskin collageen drank

NutraSkin collageen drank is een collageendrank die geleverd wordt in een sachet. Eenmaal daags neem je een sachet met collageen van varkens. Dit betekent dat er relatief veel collageen type I inzit (goed voor de bloedvaten), maar weinig collageen type III. NutraSkin is een clean product, wat wil zeggen dat er geen geur-, kleur-, of smaakstoffen zijn toegevoegd.

Belangrijkste voordelen

 • Makkelijk mee te nemen in een sachet
 • Geen onnodige toevoegingen
 • Gemaakt met een innovatief proces, waardoor de peptiden makkelijker worden opgenomen door het lichaam

Wat zit erin:

 • 5 gram collageen van varkens
 • 80 mg Vitamine C

Over de fabrikant:

NutraSkin collageen drink is een product van een bedrijf uit Haarlem. In NutraSkin collageen vind je collageen van het merk Verisol. Dit is collageen dat op een bepaalde manier wordt verwerkt waardoor de peptiden kleiner worden. Dit komt de opname ten goede, maar betekent wel dat de kwaliteit iets lager is.

Conclusie

NutraSkin collageen drink is vlees noch vis. Het product bevat hoogwaardig (dus duur) collageen, maar omdat de samenstelling van de collageen niet zo goed is, heeft het niet zoveel voordelen voor de gezondheid van je huid. Je bent beter uit als je een product koopt op basis van viscollageen.

9. NeoCell Super Collgen + C Type

Ook de NeoCell Super Collagen + C Type is een krachtig collageensupplement. Het komt in capsules en is verrijkt met vitamine C. De capsules zijn vrij van allergenen als soja, gluten, tarwe, gist en lactose. Ook zitten er geen kunstmatige smaakstoffen in.

NeoCell Super Collagen + C Type bevat veel collageen type I en III, dit zijn de belangrijkste vormen van collageen voor ons lichaam.

Belangrijkste voordelen:

 • Uitgebreid klinisch getest
 • Vrij van gluten, soja, lactose en andere allergenen
 • Geen kunstmatige smaakstoffen
 • Bevat vitamine C
 • Relatief kleine capsules die makkelijk door te slikken zijn

Wat zit er in (een dagdosering:

 • 6 gram Neocell Collagen
 • 60mg Vitamine C

Over de fabrikant:

NeoCell is een van de belangrijkste producenten van collageensupplementen in Amerika. Het bedrijf uit het Californische Irvine heeft ook uitgebreid onderzoek laten doen naar de voordelen van dit supplement en hieruit blijkt dat het product goed werkt voor de gezondheid van de huid.

Conclusie:

NeoCell is een goede keuze als je graag collageen capsules wilt en geen drankje of poeder. De verhoudingen collageen type I en III komen in de buurt van de verhoudingen zoals die in ons lichaam voorkomen, maar sluiten niet helemaal aan. De hoeveelheid vitamine C in dit product is iets aan de lage kant.

10. Gold collageen drank

Gold collageen drank is een van de duurdere middelen uit dit lijstje. Dit zie je gelijk als je de verpakking opent. De flesjes hebben een mooie luxe uitstraling. Het drankje heeft de zoete smaak van perzik en passievrucht en is uitgerust met allerlei toevoegingen. Aangeraden wordt om het product drie maanden te gebruiken en om dan een pauze te nemen van nogmaals drie maanden. Op deze manier krijg je het beste resultaat zonder al teveel kosten.

Belangrijkste voordelen

 • Uitsluitend collageen van vis
 • Toegevoegde vitaminen en mineralen
 • Extra hulpstoffen, zoals hyaluronzuur
 • Kant en klare flesjes
 • Lekkere smaak met perzik en passievrucht
 • Geschikt voor diabetici
 • Halal en koosjer

Wat zit erin:

 • 5 gram collageen van vis
 • Diverse vitaminen en mineralen
 • Hyaluronzuur en bernagiezaadolie
 • Piperine (let op: deze stof kan invloed hebben op de werking van eventuele medicijnen die je gebruikt.

Over de fabrikant:

Gold collageen drank is een product van Minerva Labs. Dit is een bedrijf dat is gevestigd in Londen. In Groot-Brittannië is Gold collageen drank een van de bekendste producten op het gebied van gezichtsverzorging en is het te koop bij meerdere grote winkelketens. In Nederland is het product alleen maar te koop via internet.

Conclusie:

Gold collageen drank bevat heel veel ingrediënten die niet direct toegevoegde waarde hebben. Dit is jammer, omdat het product hierdoor nodeloos duur wordt. Voor de meeste mensen is Gold collageen drank te duur. Je bent maar liefst €4 per dag kwijt als je voor dit supplement kiest. Zoals je gelezen hebt zijn er veel goedkopere alternatieven.