Collageen Poeder

Afvallen in 2021

Collageen Poeder, dit moet je weten. De verschillen, ingrediënten en werking.

Collageen is een van de belangrijkste eiwitten in je lichaam. Collageen zorgt er onder andere voor dat je huid jong blijft. Dit is een van de redenen dat veel mensen collageen poeder of andere supplementen met collageen gebruiken. In hoeverre helpt collageen poeder om je huid jong te houden? En welke soort collageen poeder moet je dan kopen?

Waarom collageen poeder innemen?

Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen in je huid af. Dit is een natuurlijk proces (bron). In sommige gevallen wordt deze veroudering versterkt. Dit kan bijvoorbeeld door blootstelling aan zonlicht. Dat is een van de redenen dat zoveel dagcrèmes een UV-filter hebben. Andere omgevingsfactoren die van invloed zijn op de hoeveelheid collageen zijn roken, stress en milieuvervuiling.

Uit onderzoek is gebleken dat de inname van supplementen met collageen hydrolysaat, oftewel collageen poeder, bij draagt aan het tegengaan van de veroudering van de huid (bron). Tot op zekere hoogte kan gebruik van collageen de veroudering van de huid zelfs omkeren. Wel duurt het een aantal weken voordat de resultaten duidelijk zichtbaar.

Hoe wordt collageen poeder gemaakt?

In de natuur komt collageen natuurlijk niet in poedervorm voor. De collageen, die bijvoorbeeld in de huid van een vis of een varken zit, moet hieruit gehaald worden. Als dit is gedaan, dan blijft een soort slijmerige vloeistof over.

Door middel van een natuurlijk proces wordt dit collageen vervolgens omzet in een poeder. Daarbij worden enzymen gebruikt. In ons lichaam zitten ook enzymen die in staat zijn om eiwitten af te breken. Uit onderzoek is gebleken dat collageen dat door enzymen is afgebroken tot poeder beter geabsorbeerd wordt door het lichaam (bron).

Met collageenpoeder lever je je lichaam de grondstoffen aan om nieuwe collageen aan te maken. Uit onderzoek is gebleken dat dit beter gaat als je lichaam beschikt over een goede hoeveelheid vitamine C (bron). Enkele van de beste collageenproducten op de markt bevatten dan ook vitamine C.

Welke soorten collageen zijn er?

In ons lichaam zijn tientallen verschillende soorten collageen aanwezig. 80% van al dit collageen is van type I. Dit is een soort die voornamelijk voorkomt in onze huid. Andere typen collageen komen voornamelijk voor in onze gewrichten en botten. Collageen type IV heeft vooral als functie om wonden te genezen.

Al deze soorten collageen hebben kleine afwijkingen in de opbouw. Deze verschillen zijn vaak erg klein en wordt veroorzaakt door een andere samenstelling van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Als je je huid wilt verstevigen, dan is het belangrijk dat je collageen poeder inneemt uit een bron die veel type I collageen bevat.

Uit onderzoek is gebleken dat de collageen die afkomstig is uit vissen relatief gezien het meeste collageen type I bevat. Een bijkomend voordeel aan collageen van vis is dat deze vorm het beste wordt opgenomen door het lichaam. Collageen afkomstig van runderen bevat veel collageen Type IV en is daarom populair bij sporters. Varkenscollageen bevat veel Type III. De meeste mensen hebben voldoende collageen type III in het lichaam.

Welk collageen poeder kun je het beste kopen?

Als je op zoek bent naar een effectief collageen poeder supplement voor een gezondere huid, dan is het belangrijk dat je een variant kiest die goed opgenomen wordt door het lichaam. Daarnaast wil je vooral veel collageen type I innemen, omdat deze soort veel voorkomt in de huid. Dit betekent dat je een collageen poeder op basis van vis moet kiezen. Tot slot is het van belang dat je een product kiest met toegevoegde vitamine C, omdat dit de aanmaak van collageen bevordert.

Er zijn maar weinig producten op de markt die uitsluitend collageen van vis bevatten. Collageen van Mardanti voldoet wel aan deze eis en bevat toegevoegde vitamine C. Lees hier meer over collageen van Mardanti.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in