Afvallen in 2021

Is Cola Drinken Ongezond? Dit doet het met je Lichaam

Coco-Cola, ’s werelds grootste producent van suikerrijke frisdranken, sponsort onderzoekers die de schuld voor de obesitascrisis schuiven op gebrek aan beweging, en niet op ongezonde voeding. Zo heeft het bedrijf de oprichting van Global Energy Balance Network (GEBN) financieel ondersteund en heeft het hiervoor invloedrijke academici aangetrokken. De boodschap die ze via GEBN kwijt willen: ‘Amerikanen zijn te veel gefixeerd op hoeveel ze eten, en besteden te weinig aandacht aan beweging.’

Het was de New York Times die dit op 9 augustus onder de aandacht van het grote publiek bracht. De bemoeienissen van grote corporaties komen meer en meer onder vuur te liggen. Recent kreeg de American Society for Nutrition and the Academy of Nutrition and Dietetics bakken kritiek over zich heen omdat die met grote corporaties zoals Kraft Food, McDonald’s, PepsiCo en Hershey’s heult. Coca-Cola betaalt zelfs diëtisten om frisdranken te omschrijven als een gezonde snack. Barry M. Popkin vergelijkt de werkwijze van Coca-Cola met die van de tabaksindustrie weleer. Die rekruteerden destijds ook ‘handelaren in twijfel’

Drie wetenschappers hadden dezelfde mening in een opiniestuk in de British Journal of Sports Medicine. Ze hebben het zelfs aangedurfd om Coca-Cola als voorbeeld aan te halen:

‘Coca Cola, who spent $3.3 billion on advertising in 2013, […] associate their products with sport, suggesting it is ok to consume their drinks as long as you exercise.’

Kort na publicatie werd het stuk een tijdlang van de website gehaald: ‘This paper has been temporarily removed following an expression of concern.’

Geen wonder dat onafhankelijke voedingsexperts zo gefrustreerd zijn

Neem nu dr. Steve Blair, oprichtend lid van GEBN en wetenschapper die het voor Coca Cola opneemt. Aanvankelijk vergat hij op de website de link met Coca-Cola te vermelden. Een onoplettendheid noemde hij dat. De universiteit van South Carolina, waar hij werkzaam is, wist te vertellen dat hij sinds 2008 al 3,5 miljoen dollar van Coca-Cola ontvangen had. Een persbericht legde hem dit in de mond, toen het over voeding en obesitas ging: ‘Zijn frieten echt de hoofddader? Je moet alles wat op tv verteld wordt, niet geloven.’ Terwijl hij op andere momenten beweert de rol van voeding nooit te willen minimaliseren.

De gangbare mening is dat lichaamsbeweging nuttig is, maar dat voeding de grootste impact heeft. Studies die door de frisdrankindustrie gefinancierd worden, komen tot andere resultaten dan onafhankelijke studies. Een nauwgezette studie vond echter dat ‘agressieve bewegingstherapie’ gedurende één jaar goed is voor slechts 1,1 kg en 1,6 kg daling in lichaamsgewicht voor respectievelijk vrouwen en mannen.

De universiteit van Loyola sluit zich daarbij aan en verklaarde in een persbericht van 17 augustus: ‘Lichaamsbeweging is van cruciaal belang om de algemene gezondheid en fitheid te verbeteren, maar er is beperkt bewijs dat het de toename in obesitas kan afstoppen.’ Deze verklaring gebeurde op basis van onderzoek van Richard S. Cooper en Amy Luke, waarin een aantal mythes rond beweging en zwaarlijvigheid ontkracht worden. ‘Er is maar één doeltreffende manier om gewicht te verliezen – eet minder calorieën. Immers: toename in lichaamsbeweging wordt meestal ongedaan gemaakt door een toename in calorie-inname, tenzij bewust veel moeite gedaan wordt om die compenserende respons te beperken’.

Al jaren valt het farmaceuten op dat mensen ondanks een streng vetarm dieet, dat hen door hun arts werd aangeraden, toch nog aankomen.

De vraag is of het wel echt het ‘vet’ is waardoor we zo ongezond aankomen.

Omdat steeds meer mensen lijden aan obesitas en gerelateerde aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en de bijwerkingen van de medicijnen die zij innamen besloten de onderzoekers om uit te zoeker wat feitelijke de oorzaak is dat mensen zwaarlijvig worden. Dit komt duidelijk niet alleen door het vet dat zij eten!

Wat tijdens de onderzoeken naar boven kwam was dat veel ziekten van het Westen, zoals obesitas, hartziekten en diabetes, een nauw verband houden met de consumptie van één bepaalde stof die in veel verwerkte voedingsmiddelen en dranken voorkomt – fructose in de vorm van fructoserijke maïsstroop.
Fructose in de vorm van fructoserijke maïsstroop bevindt zich in