Coeliakie Symptomen en Glutenvrije Recepten

Start met KetoX

Tegenwoordig wordt er bij steeds meer mensen Coeliakie geconstateerd. Maar wat is Coeliakie precies en hoe moet je ermee omgaan? Coeliakie wordt ook wel gluten intolerantie genoemd en is een chronische darmaandoening wat na de diagnose een levenslang aangepast dieet vereist. De diagnose wordt vastgesteld door een bloedonderzoek en wordt zeker gesteld door een gastroscopie. Bij een onaangepast dieet wordt het slijmvlies in de dunne darm beschadigd en kan dit tot ontstekingen leiden, sommige artsen beweren dat het de kans op kanker vergroot. Door het volgen van het dieet hersteld de dunne darm zich volledig.

glutenvrij-recept

Symptomen van Coeliakie

De symptomen van Coeliakie verschillen per persoon bij volwassenen is dit voornamelijk buikpijn, diarree, vermoeidheid, gewichtstoename of afname en stemmingswisselingen. Bij kinderen kunnen de symptomen zich uiten in groeiachterstand, bleekheid, buikpijn en diarree. Sommige artsen beweren dat als een baby langer borstvoeding krijgt en er zo lang mogelijk mee gewacht wordt om voedsel te geven dat gluten bevat het de kans op Coeliakie aanzienlijk verkleint.

Gluten en Coeliakie

Gluten is een eiwit dat voorkomt in alle granen echter niet alle granen bevatten de gliadinefractie dat de oorzaak van Coeliakie is. De volgende granen zijn niet glutenvrij: tarwe, spelt, kamut, rogge, gerst en haver. Glutenvrije granen zijn mais, rijst, boekweit, johannesbroodpitmeel, teff, quinoa.

In heel veel producten zitten gluten verwerkt, ook in producten waarvan je het niet snel zou verwachten zoals in sauzen, snoepgoed, soepen en chips. Mensen met Coeliakie moeten dus altijd goed opletten met wat ze eten. Ook in de keuken moeten er dingen aangepast worden om kruisbesmetting te voorkomen, dit geldt uiteraard voor huishoudens waar zowel glutenvrije als glutenbevattende producten verwerkt worden. Een aparte pindakaaspot, jampot of botervloot is een handige oplossing maar ook moeten er altijd schone messen ed. gebruikt worden en glutenvrije producten moeten apart bewaard worden van de glutenbevattende producten. Een kruimeltje glutenbevattend brood kan al schade veroorzaken bij iemand met Coeliakie. Ook een aparte frituurpan, broodrooster en koekenpan is noodzakelijk.

Glutenvrije Producten

In 2009 is er bij mij Coeliakie geconstateerd en ben ik mij gaan verdiepen in het glutenvrije leven. Aangezien ik koken erg leuk vind ben ik gaan experimenteren in de keuken met glutenvrije producten en vind ik het een uitdaging om lekkere en vooral smaakvolle gerechten te maken. Als er mensen komen eten maak ik eigenlijk altijd alles geheel glutenvrij dat veel mensen niet eens merken. Mijn interesse heeft altijd bij voeding gelegen en heb daarom ook een opleiding gevolgd tot voedingsconsulente.

Toen ik in het begin in een restaurant vroeg of glutenvrij eten mogelijk was werd ik helaas vaak geconfronteerd met vreemde en onbegrepen gezichten wat dan een erg vervelend gevoel geeft. Ook moest ik dan maar afwachten of het eten ook daadwerkelijk glutenvrij was en dat was helaas niet altijd het geval.

Gelukkig wordt Coeliakie steeds bekender waardoor het tegenwoordig makkelijker is om uit eten te gaan. Het is zo fijn als je weet dat het glutenvrij bekend is in een restaurant en je je volledig begrepen voelt en dus zorgeloos uit eten kan. Sommige restaurants hebben zelfs een aparte glutenvrije menukaart.

Facebook

Ook in supermarkten zijn er tegenwoordig steeds meer glutenvrije producten verkrijgbaar. De pagina op Facebook heb ik aangemaakt om Coeliakie meer onder de aandacht te brengen en om mensen te kunnen helpen met mijn tips en recepten.

Op mijn pagina ga ik restaurants vermelden waar 100% zor