Carnivoor Dieet Review en Recepten

Afvallen in 2021

Je leest steeds meer dat mensen vanwege gezondheids- of milieuredenen minder vlees eten. Sommigen stappen zelfs helemaal met vlees. Tegen deze trends in zijn er mensen die het carnivoor dieet volgen. Zij eten juist alleen maar vlees. Waarom? Omdat het hen zou helpen met afvallen.

Wat is het Carnivoor Dieet?

Het carnivoor dieet blinkt uit in eenvoud. Je eet alleen maar vlees of vis en verder niets anders. Sommige variaties van het dieet staan toe dat je ook zuivel, boter en eieren eet. Andere variaties staan wel toe dat je je vlees of vis bakt in bijvoorbeeld olijfolie.

De gedachte achter het carnivoor dieet is dat je op deze manier een streng koolhydraatarm dieet volgt. Doordat je alleen maar vlees eet, hoef je niet lang na te denken over wat je nu precies eet. Je hoeft je alleen maar te richten op de recepten met vlees.

Het feit dat je alleen maar vlees eet, betekent ook dat je andere voedingsmiddelen links laat liggen. Je eet dus geen groente, geen fruit en geen brood. Het idee is dat al deze voedingsstoffen in vlees zitten, omdat dieren ook planten eten.

Voor wie is het Carnivoor Dieet geschikt?

Het carnivoor dieet is, en dat zal je niet verbazen, niet geschikt voor mensen die vegetarisch of veganistisch zijn. Omdat je heel weinig koolhydraten binnen krijgt, kun je het dieet ook niet strikt volgen als je last hebt van diabetes.

Als je besluit om met het carnivoor dieet te beginnen, houd er dan rekening mee dat je het in de eerste paar weken even zwaar hebt. Je lichaam moet flink omschakelen. Je kunt er zelfs een paar dagen echt ziek van zijn.

Is het carnivoor dieet effectief?

In de basis is het carnivoor dieet laag in koolhydraten. Koolhydraatarme diëten zijn al lange tijd populair omdat ze zouden helpen bij het verliezen van gewicht. De wetenschap is hierover verdeeld (bron).

Het belangrijkste probleem bij het carnivoordieet is dat je te weinig fytonutriënten binnen krijgt. Dit zijn stoffen die in planten zitten en die vaak een beschermende werking op de gezondheid hebben. Zo beschermen bepaalde stofjes in planten ons tegen kanker (bron).

Tegelijkertijd is er bewijs dat het eten van rood vlees (zoals rundvlees) kan leiden tot het ontstaan van kanker (bron). Het gebrek aan gezonde stofjes uit planten in combinatie met rood vlees zou dus kunnen betekenen dat de kans op kanker flink toeneemt.

carnivoor dieet recepten
carnivoor dieet recepten

Overigens leidt de consumptie van vlees ook tot een grotere kans op hart- en vaatziekten (bron). Dit risico hangt wel samen met de manier waarop je het vlees verwerkt. Vooral bewerkt vlees, zoals salami of bacon, leidt tot grotere risico’s.

Het carnivoor dieet lijkt wel wat op het dieet van de Inuit (eskimo’s) in het poolgebied, met als verschil dat de Inuit vooral vis en zeezoogdieren eten, zoals zeehonden en walrussen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken is dat de Inuit minder last hebben van kleine ontstekingen (bron).

Ervaringen

We hebben het carnivoor dieet niet getest bij proefpersonen, omdat er een vrij lange periode overheen gaat voordat je lichaam gewend is. Je lichaam heeft één tot drie maanden nodig om te wennen aan de nieuwe situatie.

De ervaringen van mensen die het dieet wel volgen zijn wisselend. Er zijn mensen die het idee hebben dat ze gezonder en fitter zijn dan voorheen. Andere mensen slapen slechter. Ve