Candida of Candia Dieet

Afvallen in 2021

Het Candida Dieet is ook bekend als jet Candia Dieet. Voor het dieet zijn enkele algemene richtlijnen van belang, o.a.: eet absoluut géén gisthoudende producten. In plaats van gewoon brood het liefst zuurdesembrood gebruiken. Per dag zijn ongeveer 5 zuurdesemboterhammen toegestaan. Indien minder dan 5 zuurdesemboterhammen wordt gegeten, mag men in plaats daarvan een qua calorische waarden overeenkomstige hoeveelheid zilvervliesrijst of andere granen eten.

Wat niet eten tijdens het Candida dieet

Géén voedingsmiddelen die meer dan 15% koolhydraten bevatten. Als uitzondering op deze regel zijn wél toegestaan: brood (gistvrij), zilvervliesrijst en gekookte aardappelen. In plaats van zuurdesembrood mag volkoren pasta (gist- en suikervrij) worden genuttigd. Natuurlijk géén geraffineerde koolhydraten: alle suikers (dus ook honing, druivensuiker, dextrose-tabletten, e.d), zetmelen(witmeelproducten) e.d. zijn verboden, ook al zit er 15% of minder koolhydraten in.

Bestel Vechten met Gerechten tegen Candida en ME

Vechten met gerechten tegen Candida en ME
Vechten met gerechten tegen Candida en ME
Titi Koolsbergen & J. Vreugdenhil

een complete voedingswijzer, recepten en adviezen voor iedereen met ME

Géén schimmelhoudende producten (champignons, schimmelkaas. Schimmelculturen zijn natuurlijk eveneens taboe; gefermenteerde producten op basis van andere fermenten zijn toegestaan.

Zo veel mogelijk (de maag moet het kunnen verdragen) rauwkost eten: sla, andijvie, wortelen, radijs, komkommer, e.d. Als u een gevoelig maagslijmvlies heeft, moet u met kleine hoeveelheden rauwkost beginnen en dit in de loop van tijd langzaam opvoeren.

Géén vruchten die zoet smaken(ook al is het koolhydraatpercentage minder dan 15%). Altijd toegstaan zijn: grapefruit, citroen, zure appels, sinaasappels en aalbessen.

Géén varkensvlees en kalfsvlees eten.

Wel toegestaan tijdens het Candida dieet

vette vis (haring, makreel, sardientjes, zalm, e.d.);
vetarme vis (krab, kreeft, schelvis, koolvis, tong e.d.);
amsvlees, schapenvlees, geitenvlees, kip, rundvlees, gevogelte.

Extra tips voorafgaand aan het Candida dieet

Eet minder vlees en meer vis.

Bereidingswijze:
Alleen wanneer vetgebruik is toegestaan:
– bij voorkeur: rauw eten, grillen, koken, stomen;
– minder gewenst is: frituren, bakken, braden;
– verboden is: barbecuen.

Gebruik géén lichaamsvreemde voedseltoevoegingen zoals (geur- kleur en smaakstoffen). eet het liefts onbespoten groenten en fruit.
Gebruik absoluut géén melk of melkproducten.
Zachtgekookte eieren zijn zonder restrictie toegestaan.
Toegestaan zijn: zeer jonge kaas bijv. Huttenkase, 20+ kaas (Edammer e.d.) alleen met mate; korst breed afsnijden i.v.m. mogelijke schimmels in de korst.

Noten: walnoten, amandelen en hazelnoten zijn toegestaan, mits niet gebrand.

Voor Candida patiënten met een Herpes virus (koortslip) is dit verboden.
Alle etenswaren moeten zo vers mogelijk gegeten worden. Liever NIET uit een pot en blik is al helemaal verboden. Diepvriesproducten tijdens de wintermaanden zijn wel toegestaan.

Scherpe specerijen zijn niet toegestaan.
Het gebruik van de zoetstof aspartaam in candarel e.d. is heel beperkt toegestaan.

Dranken: geen alcohol (maar op verjaardagen enz. is een kleine hoeveelheid witte droge wijn toegestaan), koffie en zwarte thee.
Wat wel mag: soyamelk, zonder suiker, Spa (blauw, desnoods rood), sap van niet- zoete vruchten, heel beperkt Seven Up ligt, maar liever niet en zeker geen ligt producten, kruidentheeën zoals Mariadistelthee, Paardebloemthee, Goudsbloemthee en theeën van Zonnatura.

Eet tijdens het Candida Dieet kleine porties en kauw lang en goed

De maaltijden moet u opdelen in meerdere kleine porties dat helpt, vooral als je ook nog goed je eten kauwt. Candida zit meestal in de lagere gedeelten van de ingewanden (darmen). Door kleine porties te eten en goed te kauwen is het eten al in het bloed opgenomen voordat het bij de Candida komt.

Moet ik tijdens het Candida dieet mijn hele leven op een houtje bijten

Nee, dat hoeft niet. Suiker moet u zoveel mogelijk blijven vermijden. Als de behandeling duidelijk resultaat heeft opge- leverd dan kunt voorzichtig een voedingsproduct aan het menu toevoegen, bijv. fruit. Doe dat wel met mate één appel of peer per dag en eet vooral geen overmatig zoet fruit zoals meloenen of druiven. Gaat dat, gedurende een aantal weken, goed dan kunt u overgaan op bijv. gewoon gistbrood en kijk of de klachten nog steeds wegblijven. Als de klachten terug komen dan schrap dan hetgeen u heeft toegevoegd.

Bestel dit boek bij bol·com

Candida
Candida
Edith van Blijdesteijn

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Dit boek gaat over gisten en schimmels en het schadelijke effect dat ze kunnen hebben op de gezondheid van de mens. Vanuit Engeland en, Amerika komen steeds meer signalen dat schimmels zoals candida albicans verantwoordelijk zijn voor een hele reeks stoornissen. Tegenwoordig komt candida steeds meer voor, waarschijnlijk door de verandering in de levensstijl, het vele medicijngebruik en de verandering in voeding de laatste vijftig jaren, waardoor het weerstandsvermogen van de mens achteruit gaat. De oorzaak van iedere ziekte kan worden teruggebracht tot vier hoofdgroepen: erfelijke factoren, emoties, voeding en externe factoren. Vaak is een combinatie van factoren verantwoordelijk voor de ziekte. Bij candida domineert een van de vier: de externe factoren. Antibiotica worden veelvuldig voorgeschreven. Dit is niet de verstandigste wijze van benadering van een ziek lichaam. Men kan een kwaal niet genezen door symptoombestrijding. Een holistische arts of therapeut kan het lichaam in balans brengen. Dit boekje is geen doe-het-zelf gids, maar geeft meer inzicht in uw problemen en helpt mee aan het verkrijgen van een betere gezondheid en een gelukkiger leven. In acht hoofdstukken wordt aandacht besteed aan: Wat is candida? Wat zijn de gevolgen voor uw gezondheid? En hoe brengt u candida onder controle? Het boekje eindigt met de hoofdstukken over het anti-candida dieet, recepten, vragen van patiënten en praktijkgevallen.

Bron: Candida.nl / bol.com

Heb je ervaring met het Candida Dieet? Vragen of suggesties? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

27 Reacties

 1. Ik vind persoonlijk zeer slechte combinatie – eiwit met fruit n.m. onbewerkte fruit,

  zware belasting voor Je maag- want eiwit blijft langer in de maag verteren en koolhydraten zijn

  zo verteerd in de mond – en als ze dan op/met de eieren in de maag vallen dan blijven ze te lang en

  het kan gisten.

 2. Er is in 2012 een nieuw boek uitgebracht met een ervaringsverhaal over Candida, recepten die in het dieet passen, en een handig overzicht waarin te zien is waar de ingrediënten te verkrijgen zijn: Heb jij Candida? Ik (ook)!

  • Dit lijkt mij niet, aangezien bier een aantal ingrediënten bevat die niet zijn toegestaan in een candida dieet. Suiker en gist zijn de twee belangrijksten. Wat je zou kunnen doen is even op het etiket kijken wat er precies in verwerkt zit. Zo kun je dit uiteraard bij elk product doen. Succes!

 3. Hoi,

  Ik heb een aantal jaren geleden voor 3 maanden het candidadieet gevolgd. Dat betekende voor mij: Geen suikers (ook geen zoet fruit o.i.d.), geen gist, geen varkensvlees, geen koeienmelk en geen lichaamsvreemde stoffen (E-nummers en dergelijke).
  In het begin vond ik het een hel, ik kon echt niets meer uit een gewone supermarkt kopen, want overal zat wel iets in wat ik niet mocht hebben.
  Na een studie van een week (zo ervoer ik dat toen) wist ik eindelijk een beetje wat ik nog wel kon eten en drinken en waar ik het kon vinden.
  Na een maand begon ik me veel beter te voelen. Het heeft me echt heel veel goeds gedaan. Ik viel ook nog eens 15 kilo af, wat me niet verkeerd uit kwam.

  Inmiddels gaat het weer minder met mijn gezondheid, dus ik heb besloten het dieet weer op te pakken.

  Ik heb nog een aantal tips:
  Gebruik Oerzoet als zoetmiddel. Dat is, naar mijn idee, het enige dat daadwerkelijk helemaal zonder suiker, koolhydraten en/of lichaamsvreemde stoffen zit. Het is te krijgen in de natuuurwinkel.

  Ik eet zuurdesembrood, als alternatief voor gewoon brood. Het is even wennen, maar dan gaat het prima. Zorg wel dat je het invriest en alleen de plakjes eruit haalt die je dan wilt gaan eten, dan blijft het brood het lekkerst.

  Als beleg gebruik ik voornamelijk geitenkaas. Zowel smeerbare, als plakjes. Vooral de combinatie is lekker! Geitenkaas is ook heerlijk als extra ingrediënt bij verschillende warme maaltijden en een goede gewone kaasvervanger.

  Ik maak appelflapjes van zure appels met kaneel, oerzoet en speciale bladerdeeg. Een lekker tussendoortje.

  Ik maak kokosmakronen als extraatje van kokossnippers met ei en oerzoet.

  Bij de natuurwinkel verkopen ze Amaizin bio corn chips en TerraSana speltcrackers die ook heerlijk zijn als tussendoortje.

  En natuurlijk zelfgemaakte popcorn. Super makkelijk, olie in de pan, bodempje maïs erin, deksel erop en na een paar minuten is de pan vol met popcorn. Beetje zout erop en klaar!

  Voor de rest kan ik ook het Heden Ik boek aanraden, let nog wel goed op de ingrediënten, want soms zit er toch nog iets bij, wat je beter niet kunt nemen.

  Ik hoop dat jullie er iets aan hebben!

  Groetjes Joyce

 4. Geachte L.S.,
  Ik merk al mijn hele leven (ik nu 44 jaar) dat ik reageer op (te veel suiker). Nu vroeg ik me af of het dan verstandig is om bijvoorbeeld producten voor mensen met diabetisch te eten zoals Céréal producten die gezoet worden met Malticol of sacharose? Hoe zijn de ervaringen daarmee?
  Met vriendelijke groet,
  Karin

 5. Wat fijn toch om te lezen dat er meer mensen zijn die hetzelfde probleem hebben.
  IK ben sinds een aantal weken ook weer aan het candida dieet. Had ook enorme moeite met de stoelgang en het ergste probleem was ook die jeuk.
  Vind het erg raar dat er nog maar weinig artsen hiervan af weten. Ben echt helemaal door de molen gehaald jaren geleden in het ziekenhuis en geen arts die mij kon vertellen waar die jeuk toch vandaan kwam. Ze hebben zelfs nog weleens beweerd dat dit tussen mijn OREN zat!!!
  Vind het jammer te lezen dat koek gezoet met fructose ook niet mag. Koop nl altijd van die peper/ontbijtkoek bij de natuur winkel en neem dit als tussendoortje.
  Heeft iemand enig idee hoe lang je het dieet zo ongeveer vol moet houden???

  Iedereen succes.

 6. Kunt u mij zeggen als men een candida dieet volgt men Molkosan mag gebruiken…………?????
  Mag men tijdens het ochtend ontbijt en de lunch wortelsap gemengd met appel en rode biet drinken………??????
  Dank bij voorbaat Robert Michel

 7. Dag Linda

  Ik ben blij voor u en uw zoontje dat jullie zo goed geholpen zijn met het anti-candida dieet. Ik ben wel verwonderd dat u ook nog fructose gebruikt. Fructose zou 2,5 maal zo zoet zijn als glucose en 1,7 keer zo zoet als sacharose. In welke vorm gebruikt u dat en waar koopt u het?

  Ik heb ook al lang CVS maar ben door het anti-candida dieet toch voor 90 % beter (mijn verhaal staat hierboven). Ik kan nochtans niet zeggen zoals u dat ik rustiger in mijn hoofd ben want ik heb nog altijd dat zweverig gevoel en ’s avonds moet ik mij nog altijd zetten tegen die vreetaanvallen. Ik geef er niet aan toe, maar zou wel kunnen blijven eten, iets dat ik voor mijn ziekte niet had.

  Tegen caprylzuur kan ik niet want als ik dat neem, ligt mijn eten onverteerd in mijn stoelgang.

  Ik denk dat mensen met CVS en mensen met kinderen die ADHD hebben, wel dankbaar zouden zijn, mocht u jullie verhaal van genezing eens doen op een forum van CVS en ADHD.

  Ik wens u verder nog veel sterkte om het dieet verder te doen.

  Vriendelijke groeten

  Jeanine

 8. Ik stopte met suiker voor mijn zoontje, die heeft ADHD. We zijn samen gestopt. Bij de reforma haalde ik koekjes en snoepjes en beperkte dat tot speciale momenten. In de thee deed ik fructose en volia, zijn driftbuien verdwenen. En mijn chronische vermoeidheid….
  Dat was een onverwacht bijverschijnsel. Ik voelde me 10 jaar jonger.

  Mijn huiduitslag werd ook minder. In mijn lieze