Afvallen in 2021

Buikwandcorrectie, luxe of noodzaak? Noot vooraf, dit artikel is gebaseerd op een persoonlijke ervaring, ieder lichaam is anders, iedereen herstelt anders. Wie droomt er niet van een strakke buik? Volgens de media en de bladen is het, het perfecte modebeeld. Echter zo simpel is het niet, hup naar de chirurg, stukje buik weg en daar is de sixpack. Na een strijd van jaren ( circa 10) tegen de kilo’s en het krijgen van kinderen bleef er een beetje huid over. Och, dat trekt wel bij. Met extra veel buikspier oefeningen en goed op de voeding letten zou het wel bijtrekken. Helaas als de huid eenmaal is uitgerekt trekt het vaak niet meer bij.

Mijn eerste bezoek aan de Plastisch Chirurg

5 jaar geleden ging ik voor het eerst naar de plastisch chirurg om te informeren hoe en wat. Na het informatief gesprek bleek inderdaad dat de huid uitgerekt was en alleen te verhelpen was met een correctie. Maar de ingreep zelf gaf me toch een angstig gevoel, een snee van links naar rechts, de huid losmaken en een lang herstel en het kostenplaatje want het was te weinig voor een vergoeding ondanks dat ik er last van had. Toch nog maar even wachten. Er gingen weer een paar jaren voorbij en hoe meer ik afviel, des te slapper werd de huid en kreeg ik met sporten meer en meer last ondanks dat het niet erg veel huid was.

Twee jaar geleden toch de knoop eens doorgehakt en op zoek gegaan naar een goede plastisch chirurg. Allereerst werd ik doorgestuurd naar een gewone chirurg omdat ik twee keer een keizersnede had gehad en daar ook iets raars voelde. Na dit consult bleek dat er een beginnend litteken hernia zat en er uiteindelijk op die plek wel wat moest gebeuren, maar dit ziekenhuis had geen plastische afdeling dus ging ik op zoek naar een ander ziekenhuis met de papieren van de chirurg op zak.

Duitse Kliniek

In een Duitse kliniek kwam ik als eerste terecht bij een co-assistent. Voor me was een patiente die een maagbandje had gehad en 80 kilo was afgevallen, die was nog erg zwaar en aangezien ikzelf toen 80 kilo woog en weinig huid over had, zei de co-assistent heel laconiek “je buik is strakker dan de mijne” zonder mijn klachten aan te horen.Dit gesprek was een grote teleurstelling en eigenlijk voelde ik me enigszins gediscrimineerd, het is inderdaad niet zoveel huid maar ik had er zodanig last van dat na een intensieve sportsessie ik op de bank kon gaan liggen van de buikpijn. Ik besloot een paar weken later een afspraak te maken in een ander Duits ziekenhuis, en voor mezelf ook de laatste afspraak als dit niets zou worden. De ontvangst was super en meteen vertrouwd. De chef-arts deed het gesprek en die nam zoveel tijd om alles uit teleggen dat ik na 3 kwartier precies wist wat me te wachten stond. Hij sloot het gesprekaf met de boodschap om lekker naar huis te gaan en er rustig over te denken en dan nogmaals met de rest van de vragen terug te komen. En inderdaad hij had gelijk na 2 weken was ik er met de rest van de vragen en ook weer nam hij alle tijd. Dezelfde avond hebben mijn man en ik de knoop doorgehakt en besloten ervoor te gaan.

Buikvet Verbranden

Vanaf dat moment heb ik er echt alles aan gedaan om nog zoveel mogelijk vet te verbranden dus flink gesport en gezond gegeten. Ik ben er ook van overtuigd als je gezond en onbewerkt eet je sneller hersteld. Tot de dag voor de operatie nog flink gesport. De dag voor de operatie werd ik opgenomen en werd me de operatie nogmaals tot in de puntjes uitgelegd: Na de volledige narcose maken ze een snee van heup naar heup, dan maken ze de huid los tot het borstbeen. De navel wordt eruit gehaald die krijgt later een nieuwe plek.Vervolgens worden de buikspieren, zowel de rechte als schuine vaster gezet met hechtingen en dan wordt de huid naar beneden getrokken en het overtollige weg gehaald. Vervolgens wordt er gehecht met oplosbare en niet oplosbare hechtingen. Er worden drains geplaatst en een stevige band om te buik. De operatie zou ongeveer 4 uur duren.

De Operatie

De dag van de operatie. Om 6 uur komt de chirurg langs om te vragen hoe het is en legt nogmaals alles uit. Met een goed gevoel laat ik alles op me af komen…. Om 13 uur ben ik terug op de kamer en alles is plat er is ruim anderhalve kilo huid /vet weggehaald. Ik mag niet hoesten, niezen en voorzichtig lachen alles om de buikspieren niet te gebruiken. Als ik s’avonds even uit bed moet snap ik waarom, kreeg bijna geen lucht van het trekken van de spierpijn. De snee zelf voel ik niets van. De volgende ochtend is de spierpijn een graadje erger, af en toe moet ik echt nadenken hoe ik me kan bewegen zonder de buikspieren te gebruiken echt maf. Die avond gaat de catheter eruit en moet ik toch echt zelf naar het toilet. De drains zitten er nog steeds in, 3 stuks. Dag 2 na de operatie loop ik al stukjes over de gang en de chirurg is erg tevreden hij komt zelfs op zijn vrije dag even de wond verschonen want dat gebeurt dagelijks. 3 dagen na de operatie mogen de drains er al uit, ik schrik ervan hoe ver die onder de huid zitten, ruim 30 centimeter en het eruit halen is echt een vervelend gevoel. De dag erna mag ik naar huis.Van te voren krijg ik een corset aangemeten en ze moeten me met 2 mensen helpen het dicht te krijgen. Het corset zit vanaf onder de borsten tot boven de knieen. Naar huis, nu kan het echte herstellen beginnen. 2 keer in de week gedurende 4 weken terug voor de wond controle. Alles geneest goed gelukkig en dagelijks wandel ik een stukje. Een week na de operatie maak ik de eerste wandeling. Ik moet wel gebogen blijven lopen anders rekken de buikspieren uit en kunnen de hechtingen los schieten. Maar ook dat gaat met de week beter en na een kleine 4 weken loop ik alweer rechtop.

Ik mag weer Sporten!

Na 6 weken eindelijk het verlossende woord van de chirurg dat ik langzaam mag gaan sporten, de buikspieren mag ik het komende half jaar niet trainen want het kan tot een jaar duren voordat die hechtingen bij de buikspieren door het lichaam zijn opgenomen. Na 7 weken ga ik voorzichtig joggen en het voelt super. Wel rustig aan! De conditie was voor de operatie goed op peil ,zodanig dat ik na een kleine 3 maand alweer aan een 10 kilometer run mee liep! Na een tijdje gaat het sporten perfect, alleen de buikspieren belast ik minimaal. De operatie is al een hele tijd achter de rug maar dat betekent niet dat je je helemaal kunt laten gaan. Ook na zon ingreep is het belangrijk dat je gezond blijft eten. Ook de vetcellen zijn weggehaald, waardoor het mogelijk is dat het lichaam op andere plekken ,bijvoorbeeld op je rug, vet gaat opslaan en dat ziet echt niet mooi uit.

Een buikwandcorrectie is een flinke operatie en je hebt er nog lang “werk”mee, dagelijks het litteken insmeren en alert blijven met je buikspieren. Overweeg je een buikwandcorrectie, staar je niet blind op anderen en ga bij meerdere ziekenhuizen, klinieken op gesprek. Zelf gaf ik de voorkeur aan een ziekenhuis, als er iets is heb je alles bij de hand. Ga voor jezelf na of het echt nodig is en denk ook aan een lange herstel periode. De een herstelt sneller dan de ander. Overweeg je een buikwandcorrectie en je krijgt (bijna) niks vergoed, laat je dan niet verleiden met goedkope klinieken, een goede kliniek/ ziekenhuis hoeft geen reclame te maken.

Vragen over een Buikwandcorrectie

Overweeg je zelf een buikwandcorrectie, of wil je ervaringen uitwisselen? Dan mag je altijd een berichtje achterlaten op deze website.

Gezonde Groeten,

Mellanie

Omdat ik niet met mijn volledige naam op internet wil heb ik gekozen voor een fictieve naam