10 Buikspieroefeningen om buikvet te verbranden

Afvallen in 2021

Regelmatig lees je op commerciële sites dat je door buikspieroefeningen (vaak met een duur apparaat) snel je buikvet kan verminderen. Als er bij een dergelijk website een forum is, lees je vooral negatieve reacties van mensen die waarschuwen dat je door buikspieroefeningen te doen geen buikvet kwijt raakt. Hiervoor zul je toch snel op dieet (waar ze je “toevallig” ook nog even aan kunnen helpen voor slechts een paar honderd euro per maand) moeten. Wat is nu de waarheid? Verlies je buikvet door buikspieroefeningen of niet?

Eerlijk is eerlijk, ik wist het juiste antwoord ook niet. Maar omdat ik door niet te kunnen sporten en veel medicijngebruik de afgelopen jaren zelf ook wat zwaarder geworden ben, was het wel de moeite waard om dit uit te zoeken. En ja, ook bij mij is het grootste probleem ’buikvet!” Daar helpen al die prednisonachtige * medicijnen wel bij. Dus wat doen aan het buikvet? Alleen een gezond dieet of toch ook buikspieroefeningen? Een moeilijke keuze was het voor mij niet. Vanwege de bekkeninstabiliteit kreeg ik van de specialist het dringende verzoek om buikspieroefeningen te gaan doen, voor alleen de diepst liggende buikspierengroep, de Transverse abdominus. Bij Pilatus wordt deze spiergroep ook veel gebruikt. (Ben fan van Pilatus dus kende deze buikspiergroep.)

De oefeningen begonnen heel simpel, maar toch kostte het mij moeite om dit goed te doen. Soms zag ik zelfs mijn buik trillen van inspanning. Elke 4 weken kwam ik voor controle en mocht ik mijn vorderingen laten zien. Mijn spierkracht nam elke 4 weken toe en nu ben ik helemaal hersteld van een lang slepende (vanaf 1e zwangerschap in 1991) bekkeninstabiliteit. Had ik maar geweten dat het zo simpel was! Gelukkig nu een goede en echte specialist gevonden! Een half jaar lang heb ik dus deze spiergroep getraind. Heb ik nu een sixpack? Nee! Daarvoor had ik de andere spiergroep moeten trainen. De rectus Abdominus. Dat is de sixpack spiergroep in het midden van je buik. De transverse abdominus spiergroep zit aan de buitenkant en ligt diep in je buik. Zie de afbeelding.

Ik kan niet zeggen dat ik afgevallen ben door het doen van buikspieroefeningen, maar is er vet verbrand? Kan ik ook niet zeggen, de vorm van mijn lichaam is wel aan het veranderen. En niet in mijn nadeel. Daarnaast is het ook zo dat als je lichaam extra brandstof nodig heeft, hij dit dichtbij haalt. Met andere woorden, als je buikspieroefeningen aan het doen bent en je lichaam heeft hierdoor een tekort aan brandstof (lees kilocalorieën), zal je lichaam de brandstof gebruiken die dichtbij zit. Je lichaam haalt op zo’n moment niet de brandstof uit je grote teen (heb ik ook geen vet zitten), maar uit je buik. Bewijzen heb ik niet, maar ik ga door met het doen van buikspieroefeningen. Mijn vorm knapt er van op, mijn rugpijn vermindert er door en wie weet verbrand ik ook nog wel wat extra buikvet.

4 Reacties