Buikspier Kwartier Schema voor Thuis

Start met KetoX

Helpt het buikspierkwartier of is het onzin?

Het buikspierkwartier is een populaire fitnessmethode met een duidelijk doel. Buikvet verbranden en zorgen voor een strakke buik of een sixpack. Tal van websites bieden methodes aan voor het buikspierkwartier. In veel sportscholen kun je onder begeleiding van een instructeur een buikspierkwartier doen.

Het klinkt als te mooi om waar te zijn. Kun je echt met een paar kwartiertjes per week strakke buikspieren kweken?

Hoe Werkt het Buikspierkwartier?

Het buikspierkwartier is een methode waarmee je gedurende een kwartier verschillende buikspieroefeningen doet. Dit kan onder begeleiding van een instructeur, maar je kunt het ook prima zelf thuis doen. Er zijn tal van gidsen op het internet te vinden. Ook zijn er filmpjes op Youtube waarbij je kunt zien hoe de oefeningen gedaan worden.

Tijdens het buikspierkwartier doe je korte sets met verschillende oefeningen. Als je net begint met het trainen van je buikspieren doe je drie oefeningen in drie sets met twaalf herhalingen. Tussen iedere set rust je dertig seconden uit. Naarmate je vaker getraind hebt kun je het aantal herhalingen per set opvoeren.

Tijdens het buikspierkwartier kies je meestal voor een combinatie van oefeningen die alle verschillende buikspieren belasten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een combinatie van crunches, side-crunch en de prone cobra. Een kwartiertje sit-ups of crunches oefenen is niet heel effectief omdat je dan alleen maar een deel van je buikspieren traint.

Om je buikspieren de kans te geven om zich te ontwikkelen doe je meestal 3x per week een buikspierkwartier. Je kunt bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag trainen. In het weekend heb je dan vrijaf.

Werkt het buikspierkwartier echt?

Het zou mooi zijn als je met drie keer een kwartier per week een strakke buik of een sixpack kon kweken. Helaas, maak je geen illusies. Er is meer nodig dan alleen buikspierkwartier voor die buik waar je van droomt.

https://www.youtube.com/watch?v=voi6XWFI8fQ

Als eerste helpt het buikspierkwartier niet om van je buikvet af te komen. We kunnen er wel voor zorgen dat we vet verbranden, maar we kunnen niet sturen waar dit gebeurt.

Als tweede blijven je buikspieren heel lang verscholen achter een laagje vet. Voor een mooie platte buik of voor zichtbare buikspieren heb je een laag vetpercentage nodig. Bij zowel mannen als vrouwen worden de buikspieren pas zichtbaar als je een vetpercentage hebt dat lager is dan vijftien procent. Wil je als man enigszins lijken op de sporters in fitnessmagazines? Zorg dan dat je vetpercentage lager is dan 12%.

Om er voor te zorgen dat je de buik van je dromen krijgt heb je meer nodig dan alleen een buikspierkwartier. Ook voor je buikspieren geldt; goede voeding is de basis. Een gezond dieet speelt een belangrijke rol in het verlagen van het vetpercentage. Als je verder regelmatig aan krachttraining of High Intensity Interval Training (HIIT) doet dan komt die strakke buik vanzelf. Vaak zelfs zonder dat je oefeningen specifiek voor de buikspieren doet.

Sterke buikspieren

Moet ik dan wel een buikspierkwartier doen? Ja, dat kan best. Je doet oefeningen die er op gericht zijn om alle buikspieren te belasten. Sterkere buikspieren hebben allerlei voordelen. Je hebt een stabielere houding en een kleinere kans op lage rugpijn. Mensen met sterkere buikspieren hebben een betere ademhaling en hiermee kunnen ze beter presteren bij andere sporten, zoals hardlopen of voetbal. Uiteraard heb je ook nog de ‘normale’ voordelen van extra spiermassa, zoals een hoger calorieverbruik in rust.

Tijd investeren in het buikspierkwartier biedt dan ook zeker voldoende voordelen. Heb alleen niet de illusie dat je er een strakke buik krijgt. Dan is de kans namelijk groot dat je op een gegeven moment teleurgesteld stopt met het trainen van je buikspieren.

Een nieuw jaar is aangebroken en dat betekent overvolle sportscholen. Elk jaar zie je weer hetzelfde in januari, personen zijn dan volop gemotiveerd om te werken aan de goede voornemens. Gewichtsverlies is meestal de belangrijkste. Ineens zullen veel meer personen zich aanmelden voor het zogenaamde buikspierkwartiertje. Wat is dat? Het buikspierkwartiertje is een methode waarbij je binnen 15 minuten alle oefeningen doet om dat extra vet rondom je middel te verbranden. Klink allemaal mooi, maar is het waar? Er zit heel wat werk in en het resultaat is doorgaans geen platte buik. Je doet veel crunches en toch blijft dat buikje dik. Waar gaat het dus mis, en hoe krijg je die platte buik? Dat kun je hier nalezen.

Hoe kun je lichaamsvet kwijtraken?

Hiervoor is er geen simpel antwoord. Een heleboel hangt af van je eigen lichaam en andere factoren. Wat moet gebeuren is dat je overal even snel vet kwijtraakt. Door enkele factoren komt het voor dat het verbranden van vetten scheef loopt. Als de hormoonhuishouding niet in balans is, bijvoorbeeld. Cortisol houdt je buik dik en oestrogeen zorgt voor dikke billen en benen.

Naast de hormonen kan de doorbloeding ook een rol spelen. Lichaamsdelen met een slechte doorbloeding zullen moeilijker vetten verbranden. Het kan dus voorkomen dat je op bepaalde plekken snel vet verliest, en op andere probleemplekken j