Grotere Borsten door Smeren of Slikken

Start met KetoX

Steeds meer vrouwen willen grotere borsten. Borstvergroting is momenteel de op twee na meest uitgevoerde esthetische ingreep in ons land (na bovenooglidcorrectie en liposuctie). Maar er zijn ook pillen en crèmes te koop die één tot twee cupmaten groter beloven. Kassa is nagegaan of een borstvergroting inderdaad gewoon een kwestie is van slikken of smeren.

Grow Serum Creme

Via de Paaldans-Academy uit Rotterdam heeft Kassa gedurende twee maanden acht meisjes gevolgd die voor ons de volgende pillen en crèmes hebben uitgeprobeerd: B&B Contour, Procurves Plus, Senseous Breasts, Breast Enlargement Formula, DD-Borsten, Clinical Breast Grow Serum (crème) en Siluette for Woman Crème. Op de verpakking van de meeste middelen staat dat ze pas na één tot twee maanden gebruik resultaat geven en één product zelfs pas na zes maanden slikken. Deze middelen kosten omgerekend naar het gebruik van twee maanden tussen de 49,95 en 133,20 euro. De  borstvergrotende preparaten zijn via internet of in de drogist te koop.

Upsize Creme

Upsize crème biedt vele vrouwen die ontevreden zijn over de borsten een geweldige oplossing. De borsten zijn van grote invloed op het gevoel van aantrekkelijkheid van zelfvertrouwen van de vrouw. Het hebben van hangende borsten vinden ze niet mooi, en kan bijdragen aan een negatief zelfbeeld. Met upsize creme kun je dit eenvoudig aanpakken. Je bent na gebruik dus gelukkiger en hebt meer zelfvertrouwen.

Cupmaat

Lingeriedeskundige en eigenaresse van speciaalzaak Bonnie B, Linda van de Ploeg, heeft vooraf de cupmaat van alle meisjes goed opgemeten. Ook hebben we hun gewicht genoteerd. Naast klierweefsel bestaat de borst grotendeels uit vetweefsel dus aan de grootte van de borst zijn schommelingen in gewicht heel snel merkbaar. Verder heeft Rob’s Propshop ook nog mallen gemaakt van de borsten om het formaat voor en na het slikken goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Na twee maanden was er bij geen van de meisjes sprake van een zichtbaar resultaat. Zowel het opmeten door de lingeriedeskundige als door de mallenmaker liet geen duidelijk merkbare verandering in omvang zien. De vrouwen bij wie de borsten ietsjes groter waren geworden, waren ook wat zwaarder geworden. Dus het is onduidelijk waaraan de geringe toename kan worden toegeschreven. Sommige meisjes hadden wel last van bijwerkingen: één bleef maar gedurende het slikken ongesteld, één was de hele tijd chagrijnig alsof ze ongesteld moest worden en veel meisjes kregen veel meer donshaartjes op de borsten. Hier is helaas geen verklaring voor te geven.

Toelichting van medisch sprecialist

Pim de Ronde is hormoonspecialist bij VU Medisch Centrum. Hij heeft alle borstvergrotende middelen ook nog onderzocht in een laboratorium. De pillen en gels zijn onderzocht op de aanwezigheid van puur oestradiol, vrouwelijk hormoon, maar dat is er gelukkig niet in aangetroffen. Er is wel oestrogene activiteit in de middelen vastgesteld (dat is getest door middel van een zeer gevoelig celsysteem). Bij alle produkten is dat niet meer dan een zeer zwak effect, dat bij de crèmes duidelijk veel zwakker is dan de pillen en tussen de pillen zitten ook weer onderling flinke verschillen.

De oestrogene effecten zijn zo zwak dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze pillen enig effect zullen hebben, noch gewenst, noch ongewenst. In het meest gunstige geval werken ze dus niet en kost het alleen maar veel geld. In die zin is het dan ook af te raden. Wat de veiligheid betreft ziet hij niet direct een gevaar. De werkzaamheid staat niet vast, maar het is echter ook niet bewezen dat de producten echt veilig zijn, aangezien er wel enige effecten in het lab zijn aangetoond. Er is alleen onderzoek verricht door belanghebbenden en ze zijn dus niet objectief wetenschappelijk onderzocht. Als deze middelen wel maken dat je echt één tot twee cupmaten grotere borsten zou krijgen, dan zijn