Body & Fit Maaltijdvervanger Review en Ervaringen

Afvallen in 2021

Maaltijdvervangers zijn onverminderd populair bij mensen die willen afvallen. Dit heeft een aantal goede redenen. Maaltijdvervangers zijn erg effectief en makkelijk in het gebruik. Een van de populairste maaltijdvervangers in Nederland komt van de webwinkel Body & Fit. In dit artikel lees je alles over deze maaltijdvervanger. Wat zit er in de maaltijdvervanger en hoe effectief is deze?

Wat is de Body & Fit maaltijdvervanger?

Body & Fit is een Nederlandse webshop. Het bedrijf uit Heerenveen verkoopt duizenden producten op het gebied van gezondheid en fitness. Veel van deze producten worden voor het bedrijf zelf gemaakt, zo ook de maaltijdvervangers. Ook verkoopt het bedrijf veel producten van andere merken.

De Body & Fit maaltijdvervanger lijn bestaat uit een reeks producten die als vervanging van de maaltijd kunnen worden gebruikt. Zo zijn er repen, shakes en flesjes met kant en klare shakes. De maaltijdvervangers zijn verkrijgbaar in zes verschillende smaken, terwijl er vijf verschillende repen.

Testpersonen Gezocht

Nog 42 plaatsen beschikbaar

Omdat we graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Op dit moment zijn we op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.

  • Geef middels een reactie aan waarom jij dit product graag wil testen;
  • We sturen het proefpakket gratis naar je toe;
  • Je gebruikt het product volgens de voorschriften;
  • Je vult het evaluatieformulier in.

Voor wie zijn de Body & Fit maaltijdvervangers geschikt?

De Body & Fit maaltijdvervangers bevatten allergenen zoals melk, lupine en haver. Als je last hebt van problemen met je nieren is een eiwitrijk dieet niet zo geschikt.

Is Body & Fit Maaltijdvervanger effectief?

Om te kunnen beoordelen of de Body & Fit maaltijdvervanger effectief is, hebben we de maaltijdvervanger langs een paar verschillende meetlatten gelegd. Als eerste hebben we gekeken naar de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar eiwitrijke diëten. Als tweede hebben we de samenstelling van de shake beoordeeld. We hebben de shake ook getest met proefpersonen. Daarbij hebben we niet alleen naar de resultaten in termen van gewichtsverlies gekeken, maar ook naar de ervaringen.

Hoe effectief zijn maaltijdvervangers?

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een eiwitrijk dieet een van de meest effectieve manieren is om af te vallen. Mensen die een eiwitrijk dieet volgen, vallen meer af dan mensen die een vergelijkbaar dieet (qua calorieën) volgen zonder meer proteïnen (bron).

Uit andere onderzoeken blijkt weer dat een eiwitdieet op basis van maaltijdvervangers effectiever is dan een dieet op basis van vaste voeding (bron, bron). Er zijn verschillende theorieën over waarom dit is. Maaltijdvervangers zijn erg gemakkelijk, waardoor het makkelijker is om zo’n dieet lang vol te houden. Een andere theorie is dat de porties alvast afgemeten zijn, waardoor je niet gemakkelijk teveel eet.

Hoe is de samenstelling van de Body en Fit maaltijdvervanger?

Er zijn heel veel verschillende maaltijdvervangers op de markt. Op basis van jarenlange ervaring hebben wij de volgende eisen voor wat betreft maaltijdvervangers opgesteld:

  • Bevat veel eiwitten
  • Bevat geen toegevoegde suikers
  • Bevat voedingsvezels – deze helpen bij het verliezen van gewicht (bron)
  • Bevat vitaminen en mineralen
  • Bevat ingrediënten die het gewichtsverlies verder ondersteunen

De maaltijdvervanger van Body & Fit vinkt vier van de vijf boxjes af. Er zitten veel eiwitten in, terwijl de hoeveelheid suikers beperkt zijn. De shake is verrijkt met voedingsvezels en er zitten vitaminen en mineralen in.

Als je puur naar de cijfertjes kijkt, ziet alle er verbluffend uit. Als we iets verder kijken, dan zien we dat er Body & Fit maar twee verschillende eiwitten gebruikt, lupine en melkeiwitten. Ook zit er maar een bron van vezels in, haver.

Het is belangrijk dat een maaltijdvervanger meerdere soorten eiwitten bevat, zodat je lichaam verschillende aminozuren binnen krijgt. Een grote hoeveelheid variatie aminozuren is essentieel voor een goede gezondheid (bron).

Ook niet alle soorten voedingsvezels zijn gelijk (bron). Wetenschappers raden dan ook om verschillende soorten voedingsvezels te combineren in je dieet (bron). Zeker omdat je tijdens een dieet op basis van maaltijdvervangers weinig vast voedsel eet, is variatie erg belangrijk.

Resultaten bij ons testpanel

Uiteraard hebben we de Body & Fit maaltijdvervangers getest. Een groep van vijftien mensen met overgewicht hebben de Body & Fit maaltijdvervangers een maand lang geprobeerd. De deelnemers variëren in leeftijd van 24 tot en met 62 jaar en allen hebben ze een BMI hoger dan 25 en lager dan 32. De deelnemers hebben hun gewicht doorgegeven en een vragenlijst ingevuld.

Na een maand was het testpanel gezamenlijk 50,2 kilo kwijt. Dit komt neer op ongeveer 3.34 kilo gemiddeld per persoon. De resultaten tussen de proefpersonen liepen ver uiteen. Een proefpersoon was een ruime zes kilo kwijt, een andere proefpersoon kon net aan een kilo gewichtsverlies noteren. Een mogelijke verklaring voor dit grote verschil is het gebrek aan begeleiding of een plan, waardoor onze deelnemers veel te weinig aten of toch nog wat te veel.

Wat vond het testpanel van de shake?

Ondanks de relatief goede resultaten waren de meeste deelnemers niet tevreden. De belangrijkste reden hiervoor was de smaak van de producten. De shakes hadden een erg kunstmatige smaak. Sommige proefpersonen stond de smaak zo tegen, dat ze zich echt naar het eind van het experiment moesten slepen. Ook de proefpersonen die ervaring hadden met andere maaltijdvervangers vonden de smaak van het product niet goed.

De repen waren qua smaak niet heel veel beter. Misschien zou het beter gaan als de producten zonder beschrijving van de smaak werden geleverd, maar nu werd er een verkeerde verwachting van de smaak gewekt. De proefpersonen gaven allen aan dat de repen minder goed vullen dan de shakes.

Tot slot wisten veel van onze deelnemers niet wat ze moesten doen met de maaltijdvervangers. Hoe vaak moesten ze de maaltijdvervanger gebruiken? Wat was verstandig om er verder nog bij te eten? Of moet je alle maaltijden vervangen? Veel deelnemers vonden hier zelf wel een weg in, maar dit was niet altijd de juiste. De deelnemer die maar een kilo afviel at waarschijnlijk te veel. Twee van de deelnemers die veel afvielen waren erg moe en volgden dus vermoedelijk een te streng dieet.

Overigens is het wel mogelijk om bij Body & Fit een 10 dagen challenge te kopen met een receptenplan. Het probleem is dat een 10 dagen challenge voor de meeste mensen te kort is, omdat ze meer gewicht willen kwijt raken. Tegelijkertijd leer je bij deze challenges niet de principes achter een e