Het bloedgroepdieet houdt rekening met het feit dat mensen verschillend reageren op voeding.

Mensen kunnen heel verschillend reageren op voeding. Dat komt doordat de stofwisseling bij ieder mens anders is. Zo zijn er voedingsmiddelen die voor mensen met een bepaald type stofwisseling heilzaam zijn en voor mensen met een ander type juist niet.

Uit onderzoek is gebleken dat de bloedgroep iets zegt over het type stofwisseling dat men heeft. Zo is bijvoorbeeld vlees wel goed voor bloedgroep O, maar niet voor bloedgroep A.
Het vermijden van voeding die niet bij de bloedgroep past heeft tot gevolg dat het immuunsysteem wordt versterkt. Men voelt zich energieker en minder snel moe; de stofwisseling verbetert, met gewichtsverlies als gevolg.

Jouw mening telt!

Heb jij ervaring met het bloedgroepdieet? geef dan hier jouw mening of lees hier de reacties van anderen.

Bestel het Bloedgroep Dieetboek bij bol.com

Gezond afslanken met het bloedgroepdieet
Gezond afslanken met het bloedgroepdieet

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Het bloedgroepdieet is ontwikkeld door de Amerikaanse natuurarts Peter D’Adamo. Volgens zijn inzichten bepaalt de bloedgroep welke voedingsmiddelen goed voor iemand zijn en welke juist niet. Een voedingsmiddel dat niet bij de bloedgroep past veroorzaakt een afweerreactie, die kan leiden tot diverse klachten variërend van koude handen en voeten, obstipatie, moeheid tot overgewicht en allergieën.
Om de achtergrond van het bloedgroepdieet beter te kunnen begrijpen, eerst iets meer over het ontstaan van de bloedgroepen.

Het ontstaan van de bloedgroepen.

Er zijn vier bloedgroepen: O, A, B en AB. Positief of negatief is hierbij niet van belang. De ontwikkeling van de verschillende bloedgroepen houdt gelijke tred met de ontwikkelingsgeschiedenis van de mensheid. Het komt erop neer dat de mens zich moest aanpassen om te kunnen overleven. Dit heeft ervoor gezorgd dat het bloed, het spijsverteringssysteem en het immuunsysteem van de mens zich hebben aangepast aan de veranderende leefomstandigheden.

Bloedgroep O – de Jager
AfbeeldingBloedgroep O zakboekje
Bloedgroep O zakboekje
Peter J. D’Adamo & C. Whitney

Dit is de oudste bloedgroep: Zijn voedsel bestond hoofdzakelijk uit eiwit. Hij verbouwde gewassen en hield vee. Dit vereiste een ander spijsverteringssysteem waarmee granen en andere verbouwde producten konden worden verteerd. Mensen met bloedgroep O kunnen het best eiwitten (vlees, vis) gebruiken en weinig koolhydraten. Tarwe en sommige andere granen kunnen problemen opleveren. Goede producten voor bloedgroep O zijn bijvoorbeeld rund- en lamsvlees, zalm, haring, makreel, tong, geitenfeta, walnoten, uien, broccoli, boerenkool, prei, pruimen en vijgen.

Bloedgroep A – de Agrariër.
AfbeeldingBloedgroep a zakboekje
Bloedgroep a zakboekje
Peter J. D’Adamo & C. Whitney

Hij verbouwde gewassen en hield vee. Dit vereiste een ander spijsverteringssysteem waarmee granen en andere verbouwde producten konden worden verteerd. Mensen met bloedgroep A kunnen het best zo veel mogelijk vegetarisch eten, veel koolhydraten gebruiken en weinig zuivel. Heilzame producten zijn bijvoorbeeld sojaproducten, zalm, makreel, sardine, olijfolie, linzen, broccoli, spinazie, prei, ananas, bosbessen, kersen, pinda’s, pompoenpitten, groene thee en koffie.

Bloedgroep B – de Nomade.
AfbeeldingBloedgroep b zakboekje
Bloedgroep b zakboekje
Peter J. D’Adamo & C. Whitney

Dit was een steppenbewoner die in een volledig agrarisch ingestelde cultuur leefde. Het beste is een gevarieerde voeding: vlees, vis, groenten en granen. B is de enige bloedgroep die goed zuivelproducten verdraagt. Goede producten zijn bijvoorbeeld sardines, yoghurt, geitenkaas, lamsvlees, olijfolie, limabonen,zoete aardappel, koolsoorten, spruitjes, bananen, druiven en ananassap.

Bloedgroep AB – het Mysterie.
AfbeeldingBloedgroep ab zakboekje
Bloedgroep ab zakboekje
Peter J. D’Adamo & C. Whitney

 

Dit is de jongste en meest zeldzame bloedgroep. Mensen met bloedgroep AB doen het goed op bijvoorbeeld lamsvlees, forel, kwark, pinda’s, linzen, rijstproducten, groene groenten en ananas.

Antigenen en antistoffen

Welke bloedgroep men heeft hangt af van een chemisch herkenningsteken. Dat chemisch herkenningsteken wordt antigen genoemd. Bloedgroep A heeft antigen A, bloedgroep B heeft antigen B, bloedgroep AB heeft antigen A en antigen B en bloedgroep 0 heeft geen antigenen. Het verschil tussen de antigenen is maar heel klein, namelijk een aminosuiker (een combinatie van een eiwit- en een suikermolecuul).
Naast antigenen bevat het bloed ook aangeboren antistoffen tegen het bloedgroep antigen dat men zelf niet heeft. Iemand met bloedgroep B heeft dus een aangeboren antistof tegen bloedgroep A: anti A genoemd. Iemand met bloedgroep A heeft een aangeboren antistof tegen bloedgroep B: anti B. Iemand met bloedgroep O heeft anti A en anti B en iemand met bloedgroep AB heeft geen antistoffen.

Antistoffen hebben te maken met het afweersysteem. De belangrijkste taak van het afweersysteem is ongewenste indringers buiten de deur te houden. Antistoffen hechten zich aan deze indringers waardoor een samenklontering optreedt, ook wel agglutinatie genoemd. Hierdoor kan de indringer gemakkelijker worden opgeruimd.

Wat heeft voeding met de bloedgroep te maken?

In voedingsmiddelen kunnen bestanddelen (lectines) zitten die graag een verbinding aangaan met aminosuikers. Ze werken als een soort superlijm die nodig is voor tal van processen in het lichaam. Het merendeel van de lectines wordt door het lichaam probleemloos verwerkt. Vijf procent echter reageert met de aminosuikers (antigenen) die de bloedgroep bepalen…met agglutinatie als gevolg. Hierdoor kunnen vitale lichaamssystemen in de problemen komen. Lectines in tomaat bijvoorbeeld reageren met antigen A en antigen B. Hierdoor kan alleen bloedgroep O, dat geen antigenen bevat, goed overweg met tomaat.
Ook kunnen sommige voedingsmiddelen aminosuikers bevatten die erg veel lijken op een niet-eigen bloedgroepantigen. In dat geval kan een reactie volgen met de eigen antistoffen in het bloed… met eveneens agglutinatie als gevolg. Melk bevat bijvoorbeeld aminosuikers die lijken op het aminosuiker dat bij het antigen van bloedgroep B hoort. Als iemand met bloedgroep A of O melk drinkt, zal zijn antistof B onmiddellijk een afweerreactie uitvoeren.

Als men nu voeding gebruikt die een van de twee afweerreacties oproept, kunnen verschillende klachten ontstaan. Welke klachten ontstaan is afhankelijk van de plaats waar de reactie optreedt. Doet een dergelijke reactie zich bijvoorbeeld voor in het maagdarmkanaal, dan treden er verschijnselen op die lijken op voedselallergie.

Het bloedgroepdieet

De basis van het bloedgroepdieet is simpel: probeer voedingsmiddelen te mijden die reageren met de bloedgroep. Er is geen “slecht” voedsel of “goed” voedsel, maar er is voedsel dat niet zo goed of juist wel heel goed bij een bepaalde bloedgroep past. Er zijn ook voedingsmiddelen die neutraal zijn. Het vermijden van voeding die afweerreacties oproept heeft tot gevolg dat het immuunsysteem wordt versterkt. Men voelt zich energieker en minder snel moe; de stofwisseling verbetert met gewichtsverlies als gevolg.

Op deze website kan ik niet gedetailleerd aangeven welke voedingsmiddelen per bloedgroep wel of juist niet gegeten kunnen worden. Daarvoor kunt u beter een afspraak bij mij maken. Ik kan dan een persoonlijk advies voor u opstellen, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met uw persoonlijke voorkeuren.

Boek: Gezond afslanken met het bloedgroepdieet

De medische wereld weet al langer dat er een belangrijke band bestaat tussen onze bloedgroep en de manier waarop ons lichaam voedsel opneemt en verwerkt. Deze realiteit rekent voorgoed af met de algemene diëten die zogenaamd voor iedereen zouden werken. Om de strijd tegen de kilo’s te winnen, moeten we ons voedingspatroon zo veel mogelijk aanpassen aan onze eigen biochemische eigenschappen. Omdat het bloedtype een bepalende rol speelt in de stofwisseling van het lichaam, is het bijgevolg noodzakelijk ons voedingsprogramma daarop af te stemmen. Het bloedgroependieet is de sleutel tot een ideaal lichaamsgewicht, een optimale gezondheid, lichamelijke vitaliteit en emotioneel evenwicht. Dit boek bevat naast praktische voedingslijsten per bloedgroep ook tal van heerlijke recepten.

Bestel het Bloedgroep Dieetboek bij bol.com

Gezond afslanken met het bloedgroepdieet
Gezond afslanken met het bloedgroepdieet

Meer boeken over het bloedgroep dieet

Bloedgroepdieet
Bloedgroepdieet
Peter J. D’Adamo

Bloedgroepdieet
Bloedgroepdieet
Peter J. D’Adamo

Het Bloedgroepdieet bij vermoeidheid
Het Bloedgroepdieet bij vermoeidheid
Peter J. D’Adamo

Afslanken volgens het bloedgroepen-dieet
Afslanken volgens het bloedgroepen-dieet
Helga Lederer

Bloedgroepdieet handleiding
Bloedgroepdieet handleiding
Carel Hoffman

Bloedgroepdieet kookboek
Bloedgroepdieet kookboek
Peter J. D’Adamo

Bloedgroependieet voedingswijzer
Bloedgroependieet voedingswijzer
Brigitte Speck

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Jouw mening telt!

Heb jij ervaring met het bloedgroepdieet? geef dan hier jouw mening of lees hier de reacties van anderen.

Hartelijk dank voor je bijdrage!


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

61 Reacties

 1. Bloedgroep O de oudste? Nee, het is een mutatie uit bloedgroep A. Bloedgroep A bestond al in de tijd van de jager/verzamelaar dus voordat die groep zich zogenaamd vegetariër werd. En zo zitten er wel meer foutjes in. Het is geen wetenschappelijk bewezen dieet. Veel mensen hebben er juist géén baat bij maar je leest op internet vaak alleen de reacties van mensen die zich beter voelen en dat aan het dieet toeschrijven terwijl ze in werkelijkheid gewoon bewuster zijn gaan leven en gezonder zijn gaan eten en bewegen, dat ligt dan niet zozeer aan wat ze eten maar hoe ze eten en leven.

 2. Hallo Willy, hoe gaat het met jou nu?
  Je vertelde dat je het dieet voor bloedgroep A positief strikt volgde en veel kilo ’s kwijt was..
  Ik ben benieuwd hoe het nu gaat en hoe streng je hiermee omgaat.
  Ik ben ook A positief en probeer ook wat kilo’ s kwijt te raken, maar weet soms niet of ik ook op de calorieën moet letten.. Soms als ik rijst eet, zie ik mezelf sterk aankomen, en dan denk ik toch weer dat de zetelen mij zwaar maken.

  Groetjes Anneke

 3. Echt heel goed ,had allerlei klachten vanhooi koortsachtig , spierpijn,moe ,niet lekker voelen ,verstopping ,misselijk bij vooral eten van tarwe.Allemaal klachten waarvoor je niet naar de huisarts gaat ,lichte kwaaltjes waarvan de arts denkt ,o die heeft aandacht nodig.
  Ook werd ik heel misselijk van vollemelk ,kwark ,en ijs ,en vooral wanneer ik het meer dan 1 x per week consumeerde .
  Totdat ik het bloedgroepdieet ontdekte ,je raad het al ik heb bloedgroep o ,en alle klachten zijn weg ,en als ik het toch gebruik ,al heel snel weer dezelfde klachten .

 4. Bijzonder is het dat ik veel herken met mijn o positief betreft glutenvrij eten i.v.m. langzame schildklier. Graag (rood)vlees willen eten en vette vis. Vlees biologisch en niet te veel ook allergie voor teveel zuivel en niet teveel koolhydraten (maken moe en slecht verteerbaar)…ga op zoek naar een zakboekje.

 5. jaren geleden las ik dit boek en ook de commentaren op verschillende sites. Er wordt gesteld is niet geheel wetenschappelijk onderbouwd. Maar opvallend is door het lezen van het boek ben ik gaan opletten naar me persoonlijke voorkeur en smaak alsmede reacties lichamelijk. bijv. ik heb O positief en hou niet van spruiten en koolsoorten . uien en knoflook kan ik overal bij eten graag zelfs. varkens vlees reageer ik slecht op , kip en kalkoen vindt ik vrij droog terwijl ik lam en rund persoonlijk als voorkeur heb in me smaak. brood en granen krijg ik opgezet gevoel van en wordt moe . ik kamp met astma en allergieen zoals het boek beschrijft . opvallend is bij kokos krijg ik meer maagzuur reacties. veel fruit soorten vindt ik niet lekker zoals sinasappels , maar wel weer grapeftuit . opvallend is de reactie op vijgen en pruimen werken direct als een soort laxeermiddel bij groep O . reageer er goed op . pindas veroorzaken weer benauwdheid op maar walnoten niet . Er zijn alleen een paar punten waar ik slecht op reageer , dat is soya en eieren vooral eigeel.
  beide veroorzaken allergische reacties als jeuk. Kan ook zijn door de manupilatie van soya en hormonen in kippen . die combinatie kunnen ook een rol spelen of in combinatie met andere voeding.
  opvallend is dat ik mensen gesproken heb die van hun arts een bloedgroep advies kregen , en 9 jaar er aan houden en zich beter voelen . terwijl die mensen het bloedgroepen dieet niet eens konden . Maar door hun lijst te vergelijken bleek het over een te komen met het bloedgroepen dieet. Er zit een kern van waarheid in de bloedgroep en voeding , maar het andere probleem is dat men bloedgroep ook als persoonlijke invloed mee tellen . En kunnen in iedere bloedgroep op zich per persoon nog afwijkingen plaats vinden .
  De fout in het boek van d adamo is uitgaan van evolutie theorie. de wetenschappelijke fouten in deze wereld . In termen van schepping komen we tot het idee , dat de eerste mensen adam en eva vegetarisch waren . alleen fruit aten en vruchten en bessen , en waarschijnlijk waren en toen bomen met soorten die verloren zijn gewoon toen het hof van eden verdween met de vloed van noach. jammer dat die theorie nooit is onderzocht. want de mensen werden vroeger veel ouder metusalem werd 969 jaar oud. De eerste mensen waren geen vlees eters en ook geen jagers. Maar in de oudheid kunnen er bomen en vrucht soorten zijn geweest die wel de soort gelijke voedingsstoffen hebben gehad voor groep O algemeen. Het kan daarom een verklaring zijn dat na de vloed noach toestemming kreeg alle soorten van vlees en vis te eten . Omdat in het oude paradijs belangrijke levensonderhoudende voeding verloren zou zijn gegaan . Het is niet duidelijk wat het hof van eden aan geheime voeding had. Want toen adam en eva buiten werden gesloten waren er distels en onkruid , en moesten ze hard werken om aan hun voeding te komen. Het kan zijn geweest dat in oorsprong er bomen waren die structuren hadden die over een komen met vlees proteine of eigenschappen. jammer dat er uit wordt gegaan van evolutie tegen de kennis in van de wetenschappelijke bewijzen van schepping. daardoor blijven mensen ver achter in kennis en begrip van wetenschap.

 6. Ik ben nu 3 maand bezig met bloedgroep a dieet ben a positief,ik hou me strikt aan de regels,11,5 kilo afgevallen ,sta nu een beetje stil,let op hoeveelheden,wat kan ik nog meer doen?

 7. Myra, ik lees net nog eens jouw bericht door, en ik wil je even zeggen dat ’t matje via t stomagat geplaatst, door de lieve dr. mw. Bibi Hansson in t CWZ Nijmegen goed zit *** Ze heeft ’n matje geplaatst waar geen bacteriën op kunnen huizen. De medische naam weet ik niet. Ik was zo doodsbang voor ’n matje……nooit meer naar mensen luisteren die i e t s op t.v. hebben gezien ! Ik wens je nogmaals sterkte.

  • Myra, we zijn alweer wat verder…. ik heb n mat erbij. Door de noodgedwongen verhuizing had ik 2 joekels van breuken opgelopen. Eens n breuk altijd weer n breuk. Dr, Nicole Bouvy–ook ’n engel , ’n arts met n hart van goud, in t AZM –heeft een mat over de 2 breuken geplaats, tzelfde materiaal als bij de stoma. Ik had na de operatie flink wat wondvocht in de buik, dat krijgt niet iedereen, nu, na 6 weken nergens meer last van. En t is n flinke mat. Niet bang zijn. Ben ik ook niet meer. We zullen zeker nog wel vaker geopereerd worden, maar deze 2 lieve vrouwen; dr. Bibi Hansson(CWZ) en dr.Nicole Bouvy(AZM)zij de beste chirurgen die ik ken. Verder komt er niemand meer aan me. Dit zijn vakvrouwen, met ’n hart voor al hun patiënten. Succes verder. p.s. dat roken is wat, ja. Steeds als ik stress heb rook ik weer, en stop dan weer want t doet me echt géén goed !Roken tast t darmslijmvlies aan. Zeker bij crohn en colitis .

 8. Dank jullie allemaal voor de reacties. Na 5 weken ben ik nu thuis wachtend op nieuwe drains voor mn hoefijzerfistel. GOD wat kan dat fistel en mn proctitis/endeldarmontsteking ’n gruwelijke pijn veroorzaken. In de afgelopen 5 weken ging alles mis wat er mis kon gaan. Het enige wat goed zit is m’n matje geplaatst door de lieve dr. Bibi Hansson. Nooit gedacht dat mijn felle lichaam ’t matje heeft geaccepteerd. dr. Bibi zei wel dat ze ’n appart matje zou plaatsen waar geen bacterieën op blijven zitten,iets nieuws, vraag me niet naar de naam want die weet ik niet. Ik heb ’n darmverstopping gehad van 4 of 5 liter !!! slangen in mn stoma gespoeld, ook zelf nog thuis. Ben totaal autodidact “arts” geworden in die ellendige jaren. De stoma liep, en toen weer ’n abces in m’n ellendige hoefijzerfistel. 4 x EHBO. Ik heb in 3 ziekenhuizen gelegen de laatste 5 weken. “”wat zijn mijn hobby’s…………….” Nee, echt niet, ik heb er genoeg van , die ellendige opnames. Wat ik doe; knoflook paar teentjes , als ik al wat eet want ben bijna de hele dag kotsmisselijk, een citroen in water, cranberrysap ongezoet in water, gemberpoeder v.d.Toko(goedkoop) in water oplossen, melkwei(Kruidvat eigen merk goedkoop) géén tarwe !!!!!!! géén suiker!!! en tyrosine(natuurlijk) tegen de depressies die je altijd gratis bij je ziekte krijgt.En héél veel drinken;voor het afvoeren van gifstoffen. En vooral niet zoutloos eten, want ’n natriumtekort ligt hier altijd op de loer. Sterkte allemaal *** groeten van kim.

 9. Myra, ik weet niet waar mn mail is gebleven, maar hij is weg. Ik ben net uit nijmegen naar maastricht. Ga naar Bibi Hansson; zij is de beste! hoop dat de lange mail nog ergens verschijnt ! sterkte. CWZ Nijmegen.

 10. Dank je Sera. Dat kan ik nu goed gebruiken, zo’n steun. Dadelijk naar ’t Noorden de beste arts, en liefste arts; dr. Bibi Hansson. Chirurg op MDL gebied. ;t Is n hele trip, maar bij haar ben ik in goede handen. Gisteren weer tartaar -half gebakken /rauw-gegeten, en de kracht stroomt dan door m’n lijf. Ja, ik blijf vlees eten, ik kan niet anders. Daarnaast groente enz. en m’n supplementen. Liefs kim.

 11. Tjee, kimberly wat heftig allemaal wat jij mee maakt. Ik heb bewondering voor je moed en kracht om door te gaan. Ik snap dat je nu onderhand zelf een dokter bent geworden hierdoor. Gelukkig eet je nu goed en wil ik jou sterkte toe wensen voor de aankomende operatie. Dank je voor het delen,liefde voor jou X

 12. Sera, de volgende operatie staat voor de deur. Stomabreuk en prolaps weer. Bibi Hansson (CWZ)gaat me verlossen hiervan, eerder heeft zij de dikke darm eruit gehaald, ikzelf was bang voor n matje–haar specialisme– daar kom ik nu toch niet onderuit. In 2008 toen ik in t AZM lag halfdood , groot abces, heeft iedereen mijn colitis proctitis onderschat. We zijn nu 6 jaar verder, en 24 operaties later. En vele vele vele onkundige artsen op en in mijn buik gehad, met slangen , drains, a.biotica. ’t Is ’n wonder dat ik alles heb overleefd. In 2008 ben ik definitief weer vlees gaan eten, Intuïtief. Erop ef eronder. Als ik vlees eet ” praat ” ik tegen ’t vlees, net zoals de Indianen deden, lief dier, ik heb je nodig , dank je. Bibi Hansson , de engel, heb ik vorig jaar net op tijd opgespoord. Ze is de beste darmchirurg , zowiezo van Europa. Ze is begaan met al haar patiënten, en is ook ’n echte dierenvriendin, ’n geweldig mens. Je snapt dat deze afgelopen 6 jaar de hel waren. Had ik haar maar eerder ontmoet. Fistel en ontstekingspijn dat gun je niemand. M’n buik en m’n achterste zien eruit als ’n landkaart. Ik kreeg 2 maanden geleden n fikse burnout totn mijn lieve allerliefste kater Tommie is gestorven.Hij waakte, maakte me aan ’t lachen met z’n fratsen, en gaf overdosissen liefde. Zijn korte ziekte-nieren- en dood dat was de druppel. ik kan alleen maar zeggen; de reguliere “geneeskunde “in Nederland is ’n aanfluiting.Mededogen van familie en vrienden is ook maar ’n illusie. Iedereen viel af, behalve mijn moeder, en ’n lief koppel Harrie en Ria .M’n hele lieve goede vrienden. Hem ken ik nog van de dierenambulance. Deze strijd zal ergens goed voor zijn, pijnlijden en onmacht . Ik ben nog steeds groot en “sterk”.Ik lees veel , en weet ondertussen meer dan menig MDL arts. Voeding, supplementen, kruiden,serotonine , aminozuren. enz. Autodidact patiënt, m’n eigen dokter, .zullen we maar zeggen. De momenten dat ik visualiseer dat ’t ooit goed is , geven mij kracht. Het Thuisfront, de plaats waar we vandaan komen en weer naar tot gaan, steunt ons ook in ’t aardse lijden. Dat weet ik al van kleinsafaan. De dromen over mijn overleden vader doen me ook goed. Hij geeft me soms raad, en geruststelling. Nee , ik ben niet gek. Hoogstens totaal uitgeput. Ben ook niet zielig. Mijn spreuk is ; waar leven is , is hoop. Zij die opgeven zullen nooit weten hoe kort ze bij hun doel waren. *** Voeding is héél belangrijk !!! ik wens jou ook alle goeds , liefs,kim.

  • Lieve kimberley, ik kwam geheel per toeval jouw bovenstaande reactie tegen en was er onderste boven van. Ik heb namelijk nagenoeg hetzelfde meegemaakt als jij. In december 2011 ben ik met hevige buikpijn naar de ehbo gegaan. Na diverse doorverwijzingen en foute diagnoses (nierstenen dacht men) ben ik op een gegeven moment op de operatietafel terecht gekomen met een dode darm. Ik heb voor de operatie afscheid van mijn geliefden moeten nemen omdat er een redelijk grote kans was dat ik het niet zou overleven. Ik overleefde en werd wakker met een stoma en anderhalve meter darm minder. Helaas heb ik alle complicaties gehad die je kunt krijgen en heb in totaal ongeveer 6 operaties, twee keer een stoma, en even vaak een herstel van het stoma gehad. De hele toestand heeft 6 maanden geduurd en die heb ik ook in het ziekenhuis gelegen. Enige voordeel is dat mijn collitis ulcerosa minder actief is en dat ik gestopt ben met roken. De dode darm zou een gevolg zijn van het dichtzitten van een ader en dat zou weer het gevolg zijn van roken. Waarom schrijf ik je dit verhaal zul je denken. In de eerste plaats omdat ik mezelf in jouw verhaal herkende en omdat er weinig mensen zijn die weten waar ik het over heb. De tweede reden is dat ik graag je ervaringen hoor over het matje. Ik heb nl een breuk waar de darm door uitstulpt en een bult ter grote van een kleine voetbal in mijn buik. Daarnaast heb ik ook afschuwelijke littekens. De artsen kunnen nu een matje plaatsen en dmv plastische chirurgie mijn littekens corrigeren. De arts zegt echter dat ik hier heeeeel goed over moet nadenken omdat een matje pijnen kan veroorzaken. Als dat het geval is zijn de pijnen chronisch en kan er niks aan gedaan worden. Mijn vraag aan jou is. Wat is jouw ervaring met het matje. Bedankt voor het lezen van mijn verhaal en veel lieve groetjes van Myra

 13. Sera, helemaal gelijk ! Ik was overtuigd vegetarier uit principe, tientallen jarenlang. Haaruitval, vermoeidheid, slapeloosheid, en supergestressd altijd of doodmoe.. Ik heb ook bloedgroep O ( positief) Ik ben ’n echte dierenvriendin maar als ik dit allemaal had geweten, was ’t nooit zo ver gekomen. Daarbij ’n tarwe intollerantie , en tel uit je winst. Ik heb nu ’n stoma, m’n dikke darm is eruit , en m’n schildklier voor de helft, en ik was net 40 en zat al in de overgang !. Mensen worden ook totaal niet voorgelicht over voeding. O bloedgroep gaat ten onder aan vegetarisme, ’t is mooi, dierenliefde ,maar als jezelf kapot eraan gaat waar kies je dan voor ??

  • Wow, kimberly wat heftig zeg…. Je kan idd zo’n dierenliefhebber zijn maar je gezondheid gaat boven alles, wat je hebt ondervonden. Ik zie het gelukkig nu anders…. Ik ben nog steeds een dieren vriend ondanks dat ik biologisch vlees eet, dieren eten ook andere dieren , blijkbaar is dat de natuur. Ik eet wel biologisch vlees. Ik ben benieuwd hoe gaat het nu met je gezondheid nu je anders eet?

 14. Ik ben jaren vegetarisch geweest terwijl ik bloedgroep O heb. … Ik kreeg allemaal problemen met mn gezondheid, , na lang zoeken bleek ik zelfs geen vit b 12 in mijn lichaam op te nemen….weinig energie erg bleek….. sneller ziek. Door weer biologisch vlees te gaan eten en mn voeding aan te passen ben ik letterlijk herrezen. Dankbaar dat dit op mn pad is gekomen, ik kan het iedereen aan raden

 15. ik ben begonnen met het bloedgroep dieet lijkt dat het mij ook heel wat kan brengen, ben veel te zwaar schilklier te traag cholestorol te hoog suiker te hoog bloeddruk te hoog erg hogehartslag, allergie dus dit lijkt mij heel goed om alles aan te pakken en ja ben benieuwd of ik inderdaad beter ga afvallen dan een onsje per week heel fijn om te weten dat het zorgverzekering dit betaalt uit de alternatieve zorg

 16. ’t Is net of ik droom. Na talloze operaties; 3/4 schildklierverwijdering, baarmoederpoliep, eierstokcystes, abcessen perianaalhoefijzer fistel, stoma, breuk, drains, en totale radeloosheid, op ’t waanzinnige af , door de vreselijke pijn, zijn nu m’n kolieken weg ! M’n verhoging(hele leven met verhoging 37.8 rondgelopen !) m’n vréselijke pijn na ’t eten, m’n jarenlange slapeloze nachten, m’n onmacht kwaadheid, wéér de ambulance voor de deur, op de hartbewaking; de kolieken leken hartaanvallen te veroorzaken, bleek gelukkig ’n ijzersterk hart te hebben, net zoals mijn vader(+) Godzijdank,’t was ’n lange , lange boze droom waar ik in zat. ’t Is uitpuzzelen wat je mag eten, maar nu is ’t gewoon leuk aan ’t worden; in de winkel met ’t zakboekje van D’Adamo bij de hand.De meeste dingen weet je al na een week, gewoon omdat dit leuk leren is. Als mijn vader (+) dit had geweten, en ’t dieet had gevolgd, was hij niet aan darmkanker gestorven, mijn opa-moeders kant- zou dan geen stoma hebben gehad, en m’n oma-van vaders kant- zou dan ook geen darmkanker hebben gekregen.Zeker met deze erfelijke belasting is dit dieet nu mijn redding. ALLES wat ik heb gemist in dit leven, hoop ik nu alsnog te kunnen uitvoeren en meemaken. ’t Is ’n hersteldieet,voor alle ziektes volgens mij, niet alleen crohn/colitis, maar gewoon ’n algeheel lichaamshersteldieet. Kun je eigenlijk spreken van ’n dieet ? Ik geef mijn lichaam nu wat goed is, en niet meer waar ’t ziek van wordt. D’Adamo, bedankt !

 17. Ik ben niet een van de slankste, maar ben niet dik geworden omdat ik te veel eet of zo. Ben wel er van overtuigd dat het anders zou moeten. Dit bloedgroependieet trekt mij toch wel aan, omdat ik er zo veel in herken. Toch, als ik dit dieet zou volgen, zou ik heel graag wat recepten willen uitwisselen met personen. Want geen aardappelen? Wenig tot geen pasta? Hoe moet dat nu? Ik moet anders gaan denken en patronen los moeten laten, maar kan goede tips heel goed gebruiken. Ook ik wil me goed en fit gaan voelen.

 18. Hallo,
  Zoals bij ieder dieet heb je steeds voorstanders en tegenstanders. Maar wil hier toch even mijn eigen ervaring kwijt. Ik had steeds last van griep en sinusitus en moest 2x/week medicatie tegen hoofdpijn nemen. Mijn dokter schreef steeds antibiotica voor, maar aan het einde van mijn kuur liep het snot langs alle kanten uit mijn hoofd. Ben een alternatief gaan zoeken en op aanraden van een vriendin ben ik bij haar osteopaat terechtgekomen, hij is ook kinesoloog en voedingsdeskundige. Ben dus zo gestart met het bloedgroependieet. Nu, 6 maanden later heb ik geen hoofdpijnen meer, heb veel meer immuniteit (iedereen rondom mij is verkouden of heeft de buikgriep, behalve ik :)), en mijn sinusitus is volledig verdwenen. Dus enkel maar goede ervaringen met het dieet. Toch heb ik ook zo mijn twijfels ivm rood vlees (ben bloedgroep O). Als je het bekijkt vanuit het standpunt gezonde voeding, is het bloedgroependieet niet zo verschillend, er zijn heel wat overeenkomsten met enkele uitzonderingen, maar daar doe je mee wat je zelf wil of aanvoelt uiteraard. Bij iedere voedingsdeskundige kom je veel vergelijkbare info tegen. Alsook vind ik het dieet toch varierend, in tegenstelling tot een soepdieet of koolhydratendieet e.d.. Ben ondertussen ook 13 kilo afgevallen, zonder honger te lijden zoals bij andere dieten, dus het is goed vol te houden. Ik zou echt niet meer naar mijn vorige eetgewoonte kunnen overstappen. Mijn vrieden vinden het knap dat ik dit volhoud, maar zij hebben het er blijkbaar veel moeilijker mee dan ik, want ik voel me goed :)

 19. Als ik dat zo allemaal lees, moet ik wel gek zijn om het toch ook te gaan proberen. Maar ik heb last genoeg van mijn klachten om ook een gezond dieet te gaan proberen. Het lijkt me logisch dat biologische benaderingen een voordeel voor je lijf oplevert. En als je de verschillende mensentypen ziet lopen als je in een mensenmassa loopt, lijkt het me toch ook logisch dat die niet hetzelfde eten.
  Maar goed. Ik ben ook wel benieuwd wat het allemaal kan opleveren. Zijn er nog anderen die het gaan proberen? Ik heb A en probeer al een hele tijd met minder vlees toe te komen. En steeds voelt dat erg goed. Maar helemaal geen tarwe??

 20. Nou sorry, maar ik kan hier niet echt in geloven.
  Ik heb bloedgroep O, maar kan heel slecht tegen rundvlees, het verteert slecht en krijg er verstopping van. Maar volgens dit dieet zou rundvlees juist goed voor me zijn.
  Bovendien waren er in de oudheid heel veel andere meer basic voedingsstoffen, niet dat processed voedsel wat er nu veel is. Ik denk dat dit veel meer invloed heeft dan je bloedgroep.

 21. Hoi
  Heb het boek van Peter D’Adamo besteld en zit er nu ongeduldig op te wachten,heb bloedgroep B ik wil vooral bepaalde ongemakken(fibro,artrose en trage schildklier) aanpakken door aangepaste voeding
  iemand hier ervaring mee?

  MVG Christel

 22. Hallo bloedgroepdieters…!
  Het is inmiddels een poosje later, maar hoe gaat het met jullie??
  Is er nog iemand die nog steeds bezig is hiermee??
  Ben erg benieuwd, want ik ben ook begonnen en wil graag mijn ervaringen delen met anderen.

  Gr. Anneke

 23. Ik heb ook het genotype boek erbij gelezen… Ik moet zeggen dat ik daar ook afhaak. en begin te twijfelen
  Ik eet nu ong vlgs bl gr A en op mijn gevoel wat goed bij me past. Luisteren naar je eigen lichaam is denk ik nog steeds het beste. Hoewel ik met het eerste boek wel een makkelijk handvat had.
  gr Yvon

 24. Ik heb het boek van P. D’Adamo en geprobeerd om de gevorderde GenoType- calculator in te vullen maar ik twijfel nog steeds of ik nu een nomade ben of een verkenner. Zijn er mensen of dokters die me hiermee kunnen helpen. Ik woon in Belgie Oost-vlaanderen in de omgeving van Aalst.

 25. Beste mede gebruikers,

  Met het ontbijt en het avondmaal heb ik geen moeite, maar hoe doen jullie dit met de lunch? (Want net als jullie allemaal werk ik hele dagen en is een boterham erg makkelijk in de tas gestopt)
  Hoe nemen jullie het mee, maken jullie het klaar en zo voort.

  Bij voorbaat dank voor de suggesties/ tips.

  • lunch (salade) maak ik al ’s avonds klaar door kalkoen te grillen en in stukken te snijden en ’s ochtends toevoegen in mijn saladebakje voor de lunch!

  • Ik neem dikke pompoen/groentesoep mee naar werk, met een speltboterham. Speltbrood bij bakker Van Vessem gekocht, ongelooflijk lekker, lijkt net zwaar volkorenbrood,knapperige korst, heerlijk!! Ik ben A, maar ben intelerant voor alle zuivel, dus lastig hoor.

 26. Greta,
  Ik lees ook (o.a.)de bijbel en voel me prima bij de motiveringen van dit bloedgroependieet. Maar ik stoor me aan je opvatting over Vader God en dat de bijbel de oorsprong is van het leven en het bloed. Dat is nooit bewezen en heeft niets met dieten te maken. Je zit op het verkeerde forum denk ik. Get real girl.
  groetjes

 27. Hallo lezers,
  Graag zou ik willen weten waarom bij de boeken er zo’n verschil is in toegestaan en niet.
  Vanmorgen kwam ik er achter dat in het ene boek (zakboekje) Aubergine bv Te vermijden moeten zijn, en bij het andere boek Bloedgroepdieet Aubergine bv. Heilzaam zijn.
  Hier en daar vind ik het verwarrend. Heeft het te maken met een vernieuwde druk en dus nieuwe ontdekkingen?
  Ik hoor graag een reactie.
  met vriendelijke groet
  Greta Be Blessed

  p.s
  vind het ook erg fijn een reactie te lezen van iemand die de bijbel leest.
  uiteindelijk is daar de oorsprong van het leven en dus ook het bloed.
  tot nog toe vind ik deze manier van gezond erg goed passen in de gedachten zoals Vader God ook over ons denkt.
  Geniet en wees bewust van het leven wat Hij heeft gegeven.

 28. Voor en nadelen van deze bloedgroep.
  Wat moet ik eten om gezond te blijven en gelijk af te slanken?
  Welke ziektes kan ik a;llemaal met deze bloedgroep krijgen en hoe moet ik het vermijden.

 29. Hallo Monique,
  Ik heb even opgezocht maar onder Doperwten grauwe en groene erwten staat gewoon neutraal dus dat kan wel. Verder beter zoete aardappel gebruiken en in plaats van varkenspoot toch iets zoeken van rund. Enne af en toe zondigen mag ook wel. Maar na al die feestdagen mag ik (A) het even niet.

  En mijn voorgaande vraag ben ik inmiddels ook achter had met zuur in de maag van A te maken.
  Verder heb ik hier nog geen antwoord gehad dus ik weet niet of er iemand hierin gespecialiseerd is.

  smakelijk eten!
  groetjes Yvonne

 30. Goedemiddag
  ik wil graag erwten soep maken . magt dit ?ik heb bloedgroep o.
  Is dit in o dieet toegestaan.Ik heb het boek maar met deze vraag blijf ik zitten.
  Zijn erwten of split erwten toegestaan.Of welke andere zijn wel goed?

  Dank u wel,mon1que

 31. Hallo,
  Ik ben ook begonnen aan het bloedgroepdieet. Eigenlijk meer om mijn imuunsysteem te versterken met de opkomende mexicaanse griep.
  En ik moet zeggen ik voel me er heel goed bij. Mijn spieren voelen sterker geen stijfe spieren meer. Komt misschien omdat ik bloedgroep A heb en dan geen varkensvlees en rundvlees meer eet. Het is ook leuk om allerlei nieuwe voedingswaren te ontdekken als tofu en tempeh.
  En inderdaad een leuke bijkomstigheid is dat je er ook van afvalt.
  Ben pas een maand bezig. Eet voor mijn gevoel niet minder wel lekkerder. Ik heb het gevoel dat als je iets eet dat bij je past. Je ook niet zo veel eet omdat je lijf het stofje dat ie nodig heeft binnen heeft gekregen en dan is het goed. Terwijl als je iets eet en je nog niet het stofje binnenhebt gekregen dat je nodig hebt, blijf je dooreten….maar dat is mijn eigen theorie.

  Ik heb wel een vraag aan de deskundige; waarom eigenlijk sinasappels vermeden moeten worden. Dat kan ik mijn omgeving niet zo goed uitleggen.
  Hopelijk kan iemand me dat vertellen.
  Groetjes een nieuwgierige tevreden bloedgroep A type

 32. duidelijk is het thema een intressant onderwerp .bloedgroepen verschillen en daarin schijnbaar ook de voeding. Maar er wordt uitgegaan vanuit het verleden , van bloedgroep O de oudste is en de jager , vleeseter.
  Om dit te geloven gaat men uit van de evolutietheorie , die alleen nog een theorie is en geen bewijs.
  Als men vanuit schepping zou redeneren wat ik doe , dan blijkt dat de eerste mensen tot de tijd van de vloed geen vlees aten. vlees eten begon pas nadat God het toestond na de vloed , tijd van noach.

  Dus moet men eerst vaststellen , welk begin klopt met de waarheid ?
  vandaar uit zijn sommige zaken beter te plaatsen.
  gezien het verleden van de schepping zou bloedgroep A misschien wel de oudste groep kunnen zijn .
  vroeger werden mensen voor de vloed veel ouder , zo oud als metusalem , hij werd 965 jaar oud en strief binnen een dag (1000 jaar voor God )
  na de vloed werd de leeftijd al drastig verlaagd , en later zelfs tot 120 jaar.
  hoe verder de mens genereert , hoe zwakker mensen worden .

  Wat ik wel frapant vindt is dat ten aanzien van voeding en mijn bloedgroep O zaken aardig kloppen op een paar dingen na o.a soyamelk waarop vreemd reageer.
  bepaalde zaken zijn duidelijk , melkprodukten , varkensvlees , brood etc werken bij inderdaad anders.
  dus het onderzoek van dr. adamo in gevorderd stadium bevat enige waarheden , alleen zijn visie over het verleden moet hij denk ik bijstellen .
  Mogelijk als hij uitgaat van schepping en variateiten in voeding die met liefde zijn gecreeerd , dat mogelijk zaken nog beter zijn te verklaren.
  allereerst is iedere tegengestelde reactie op natuurlijke voeding een oorzaak te wijten aan onvolmaaktheid en degeneratieproces van de mensheid .
  vele kleine kinderen zouden heden nog niet overleven zonder alle medische wetenschap en injectie s bij de geboorte.
  daarnaast kanker en allerlei ziektes zijn een toonbeeld ervan.
  de bijbel spreekt over deze generatie als een verdraaid en krom geslacht .
  Hiermee ligt mede een verklaring voor de soort allergie of intolerantie op bepaalde voeding in een bloedgroep .
  Waardoor ieder mens verschillend reageert erop .
  duidelijk is dat als alle mensen familie zijn , en kinderen van 2 voorouders , deze veranderingen later hebben plaatsgevonden , door invloeden van buitenaf , milieu , klimaat , voedinghistorie , leefwijzes etc.

  klimaat verandergingen vonden pas plaats na de vloed .
  daarna zijn ook pas grote verschillen in rassen ontstaan.
  doordat er daarvoor een gelijk klimaat was over heel de aarde door deze waterring om de aarde.
  hierdoor werd de zon anders geprojecteerd en verdeeld .
  daarom ligt er onder de sneeuw en ijs van zuid en noordpool o.a gras en delen van planten uit het verleden.
  vroeger had het schijnbaar ook nooit geregend door dit subtropisch klimaat met de werking als in een kas.
  Het water van de vloed is nog steeds op aarde aanwezig , daarom door klimaatveranderingen met de ozon zal het water nivo opnieuw stijgen.
  Het klimaat verandering na de vloed zorgden tevens voor de ijsopslag noord en zuidpool .
  en dit klimaat verandering , en tevens de toestemming vlees te eten na noach s dagen , hebben tevens de levensverwachtingen verkort tot maximaal rond de 120 jaar .
  voor de wetenschap is nog niet duidelijk , waar dit door komt ..
  welk effect hebben deze natuurzaken op de mens .
  zoals nu de gaten in de ozonlaag bijv.
  duidelijk is dat de mens enorm ver weg is van zijn oorsprong en zijn natuur , en dat verklaard mogelijk ook deze grote verschillen qua voeding en evt .reactie in bloedgroep.
  ik zoek mensen met ervaring in deze bloedgroepen dieet , en vanuit de gedachte met de schepping .
  door ook deze gedachtegang na te lopen , zouden mensen mogelijk meer antwoorden vinden omtrent voeding en reactie s.

 33. n Openbaring voor mij: inderdaad ben ik- bloedgroep O- bewezen intolerant voor lactose en gluten en van koolsoorten wordt ik misselijk; de ziektes die bij de bloedgroepen horen zijn frappant: griep- influenza virus- leidt bij mij altijd tot complicaties zoals longontsteking en wie blijken er massaal te sterven bij n griepepidemie? Juist: bloedgroep O mensen!
  n Aanrader dus…

 34. Er zijn genoeg alternatieven voor tarwe. Enkele voorbeelden: Essenebrood (ongekiemde tarwe, verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels), speltbrood, amarantcrackers, roggecrackers, enz. Voor pasta kun je kamutpasta kiezen (niet goedkoop…) en je mag zoete aardappel (bataat). Er zijn vast nog meer alternatieven, maar je moet je er even in verdiepen.

 35. Ik heb een tijdje erop gelet dat ik veel ‘heilzame’ voedingsmiddelen voor mijn bloedgroep (o+) nam. Ik voelde me wel fitter, dat merkte ik al heel snel.

  Maar waar ik veel moeite mee heb, ik dat ik dus geen tarwe/pasta/aardappel mag. Kan toch moeilijk iedere dag rijst eten?

  En iedere dag rijstcrackers ipv brood gaat ook vervelen.

  • In glutenvrije producten van Schär zitten ook geen granen, maar je hebt wel het idee dat je brood, pasta zit te eten. Ze hebben de smaak, structuur en sensatie goed nagemaakt en benadrukt. Het enige nadeel is dat het duurder is dan gewone producten. Wel gebruik je er door de voedzaamheid minder van.

 36. @Moniumkanus: Mensen met bloedgroep A. en B. stammen af van Jagers en Agrariers. Dit wil echter niet zeggen zij meer groeten eten als mensen met een andere bloedgroep. Dat is een kwestie van smaak. Welke bloedgroep je ook hebt.

 37. Oke.. en wat nou als je bloedgroep O hebt en vegetarier bent???

  Ik heb geen last van overgewicht trouwens, ik ben altijd moe en slaap slecht. vandaar.

 38. ik neem al jaren omeprazol en heb bloedgroep ab.Ik probeer het bloedgroepdieet te volgen sinds ik het boek van dokter d’adamo kocht.ik vraag me af welke invloed de omeprazol heeft in combinatie met het dieet.
  Voor de rest vind ik het dieet best te doen en vanaf de eerste dag had ik veel minder een opgeblazen gevoel.groetjes diana

 39. In de boekhandel is er genoeg over te koop. Een dik uitgebreid boek “het bloedgroependieet” en een kleiner boekje met per bloedgroep een lijst met produkten die neutraal zijn en produkten die je beter wel of niet kunt eten volgens dit dieet.

 40. Hallo,
  Ook ik ben mij aan het verdiepen in het bloedgroepdieet. Mijn bloedgroep is O positief. Ik heb een traag werkende schildklier waarvoor ik al 11 jaar medicijnen slik. Heeft u voor mij een specifiekere lijst met produkten die ik beter kan vermijden en wat juist wel goed is?

 41. ik heb bloedgroep o neg
  heb een langzaamwerkende schildklier
  eneen hoog cholesterol
  wat zou voor mij het beste dieet zijn
  heeft iemand dit ook

 42. Net uitslag van huisarts gehad en mijn bloedgroep is B positief. Ik heb van andere personen gehoord die ook door problemen met pfeiffer, trage schildklier en darmproblemen meerdere kilo’s zijn aangekomen en niet meer kwijt kunnen raken, zich verdiept hebben in het bloedgroep dieet. Nu is mijn vraag, is er een meer uitgebreidere lijst van producten wat goed en juist niet goed zou zijn voor mijn bloedgroep. Wat ik zo op de site lees, lust ik wel allemaal maar toch handiger als het uitgebreider kan.
  Ik weet uit ervaring dat ik met mijn darmen niet tegen paprika kan.
  In afwachting van uw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Eveline

  • Hallo

   ik las je mailtje van een aantal jaren geleden op vetvrij.com.
   Ben je nu afgevallen met het dieet en zo ja is het een beetje haalbaar.
   Of heb je het opgegeven.

   gr

 43. Hallo,

  Ik ben me aan het verdiepen in dit dieet, ook omdat ik moet afvallen,
  veel medicijngebruik gedurende jaren heeft mij doen aankomen, afvallen etc, jo jo effect dus.
  Is er ergens een complete lijst besachikbaar van de producten die ik hebben mag bij bloedgroep a?
  Ik lees veel over , broccoli, spinazie, maar er zijn zoveel soorten groenten die ik graag eet en die ook het afvallen draaglijker maken.
  Of heeft u mischien die informatie voor mij?

  Bij voorbaat dank,

  Met vriendelijke groet,

  Minouche

  • In het bloedgroep dieet kookboek vind je een complete lijst met van je wel/ niet mag en er staan ook een heleboel lekkere gerechten in.

 44. Volgens mij is het bloedgroependieet niet erg wetenschappelijk onderbouwd. Als je lang genoeg teruggaat in de tijd stammen we allemaal van jagers/verzamelaars af en de uitvinding van de landbouw heeft niets met genetische mutatie of verandering van bloedgroep te maken, wel met menselijke cultuur.

  Wel is het zo dat bepaalde bevolkingsgroepen een grotere aanleg voor diabetes type II en obesitas hebben omdat ze al sinds tienduizenden jaren op schaarste zijn ingesteld, bijvoorbeeld Amerikaanse Indianen en Australische aboriginals. Dit ongeacht hun bloedgroep. Wetenschappers spreken van het ‘thrifty gene’ oftewel het ‘zuinige gen’. De Pima-Indianen van Arizona (Indianen hebben vaak bloedgroep O) zijn waarschijnlijk de bevolkingsgroep met het hoogste percentage obesitas en diabetes type II ter wereld, niet vanwege hun bloedgroep maar omdat ons welvaartsvoedsel (rijk aan geraffineerde koolhydraten!) niet geschikt voor hen is. Er lopen nu projecten om de plaatselijke bevolking weer enthousiast te maken voor traditionele, plantaardige gerechten met een lage glycemische index, gebaseerd op gewassen die in de woestijn groeien.

  Zelf heb ik ook bloedgroep O en ik geloof veel meer in de aanpak die ze in Arizona volgen: vervang alle geraffineerde koolhydraten door vezelrijk, volkoren voedsel en stop je vooral niet vol met (rood) vlees. Dat is slecht voor je eigen gezondheid, voor het milieu en ook voor het dierenwelzijn.

  • Daar kan ik me in vinden. Het dieet is een leidraad. vergeet niet elk mens heeft een unieke DNA structuur ja ook met eten. Wat voor de een werkt is voor de ander slecht. de kunst is gewoon eerlijke en gezond voedsel tot je te nemen zo natuurlijk mogelijk.

 45. ik was aan’toverwegen om een bloedgroepdieet te proberen,maar tot mijn verbazing zou bloedgr; B goed zuivel verdragen en dat is bij mij zeker niet het geval ,zijn er nog zo mensen in deze situatie

 46. Bloedgroep O

  Mensen met bloedgroep O kunnen het best eiwitten (vlees, vis) gebruiken en weinig koolhydraten. Tarwe en sommige andere granen kunnen problemen opleveren. Goede producten voor bloedgroep O zijn bijvoorbeeld rund- en lamsvlees, zalm, haring, makreel, tong, geitenfeta, walnoten, uien, broccoli, boerenkool, prei, pruimen en vijgen.

Klik hier voor meer ervaringen

Sanne
Mijn naam is Sanne Sanders en ik ben trendwatcher op het gebied van dieet, voeding, gezondheid en beauty. Regelmatig schrijf ik een artikel of review voor vetvrij.com Heb je een vraag of suggestie? Dan kun je me een berichtje sturen.