IJzertekort of bloedarmoede is een veel gehoord probleem. Maar wat is bloedarmoede eigenlijk? Wat zijn de symptomen en wat kun je eraan doen? In dit artikel kun je er meer over lezen. Ons bloed is in verschillende vormen actief in het lichaam. In de rode bloedcellen zit ijzer verpakt in de vorm van hemoglobine, in de spiercellen als myoglobine, en in enzymen en bij andere stofwisselingsprocessen in de vorm van heemproteinen en transferrine.

Ferritine

Daarnaast houdt het lichaam circa dertig procent van het ijzer in voorraad. Dit ijzer is bekend als ferritine. Voor een volwassene gaat het om een voorraad van ongeveer drie gram in de lever, de milt en het beenmerg. In tijden van nood – wanneer de voeding te weinig ijzer levert – wordt de voorraad aangeboord. Zit er langdurig veel te weinig ijzer in de voeding, dan kan de voorraad uitgeput raken. Er ontstaat dan een ijzertekort, ook bekend als bloedarmoede (anemie).

Gevolgen van Ijzertekort

Het voedingscentrum heeft een duidelijk verhaal over Ijzertekort en geeft aan dat een tekort met name schadelijk is voor kinderen. “Kinderen hebben voldoende ijzer nodig om hun denkvermogen en spiercoördinatie te ontwikkelen. Deze effecten van een ijzertekort treden al op voordat er sprake is van bloedarmoede, en wordt daarom niet altijd tijdig herkend”.

Zwanger

Bij vrouwen die net zwanger zijn, kan een ijzertekort leiden tot een kortere zwangerschapsduur. IJzer speelt ook een belangrijke rol bij de vroege hersenontwikkeling van (jonge) kinderen en ijzergebrek (anemie) gedurende de zwangerschap. In de eerste levensjaren kan ijzergebrek aanleiding zijn voor een gestoorde cognitieve ontwikkeling, zoals van de geheugenfunctie en het leergedrag.

Symptomen van Ijzertekort

Maar wat zijn nou eigenlijk de symptomen die wijzen op een ijzertekort? Vermoeidheid, een bleke huid, een verminderd uithoudings- en prestatievermogen zijn een duidelijk symptoom van ijzertekort. Ook  het snel koud hebben en zogenaamde restless legs (rusteloze benen) kunnen wijzen op een mogelijk ijzertekort.

Bij een beginnend ijzertekort zijn er doorgaans geen symptomen. Symptomen ontstaan vaak pas als er gedurende langere tijd minder ijzer actief is in het lichaam en de voorraad in de milt en de lever is geslonken. De ernstigste vorm van ijzertekort, bekend als ijzergebreksanemie, doet zich voor wanneer ook het beenmerg nog maar weinig ijzer bevat.

Diagnose van Ijzertekort

Om vast te kunnen stellen of er sprake is van bloedarmoede, is bloedonderzoek noodzakelijk. Daarbij wordt meestal gekeken naar de concentratie van hemoglobine en ferritine in het bloed. Toch is dat niet voldoende. Of er werkelijk sprake is van een ijzertekort, wordt vastgesteld door de zogenaamde transferrine-receptor in het bloed te bepalen. Daaraan is te zien in hoeverre het lichaam om ijzer ‘vraagt’.

Een laag hemoglobinegehalte

Een laag hemoglobinegehalte alleen hoeft niet te betekenen dat het lichaam over te weinig ijzer beschikt. Zo heeft de weerstand van het lichaam tegen ziekten en aandoeningen grote invloed op het hemoglobinegehalte. Bij een infectie of ontsteking zet het lichaam het beschikbare ijzer in het bloed zoveel mogelijk op non-actief en slaat het op. Daardoor kunnen bacteriën, virussen of kwaadaardige cellen zich niet meer vermenigvuldigen, want daar hebben ze ijzer voor nodig. Ook in geval van een ontsteking in de dunne darm, zoals bij coeliakie of de ziekte van Crohn, is het mogelijk dat het hemoglobinegehalte van het bloed laag is. Het lichaam neemt het ijzer in eten dan niet goed op. Bij bepaalde aandoeningen doet extra ijzer meer kwaad dan goed. Daarom is het belangrijk alleen ijzerpreparaten te slikken na overleg met de arts.

Mogelijke waarden bij bloedonderzoek

Bepaling   Normale range1
Hemoglobine mannen: > 8,5 mmol/L
 vrouwen: > 7,5 mmol/L
 zwangeren: > 6,8 mmol/L (tot week 18, daarna > 6,5 mmol/L)
 anemie: vrouwen/kinderen: <6 mmol/L; mannen: <6,5 mmol/L
Ferritine 15-300 μg/L serum

Vragen over Ijzertekort

Heb je vragen of tips over ijzertekort? Heb je zelf ijzertekort? Geef hier een reactie of lees de reacties van andere bezoekers.

bronnen: NHG standaard anemie; Diagnostisch Handboek SAN en het voedingscentrum


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

68 Reacties

 1. mijn feritinne was 27 kreeg van de huisarts staaltabletten voor 3 maanden en hij steeg naar 35, veel klachten verdwenen, maar nu ik 8 weken niets slikt komen de klachten ook weer terug, denk dat hij weer zakt, kan dat zo snel

 2. goede ervaring met vloeibaar ijzersupplement Floradix van Salus.
  Lange tijd kampte ik met aanhoudend ijzergebrek. Zo laag dat ik geen bloed mocht doneren. IK voelde me niet voldoende fit door dat ijzergebrek, terwijl ik graag veel sport. Via huisarts verschillende ijzerpreparaten in tabletvorm gebruikt o.a. ferrofumaraat . Dat gaf geen positief resultaat. Het ijzergehalte bleef laag; en vervelende bijwerking was obstipatie. Dat schoot niet op.
  daarom gestopt.
  Pas toen ik in de natuurwinkel een keer bij toeval Floradix van Salus ontdekte, en uitprobeerde, kreeg ik een positief resultaat. Ik ging me beter voelen, en ….bij testen bleek telkens dat mijn hb-gehalte naar normaal is gestegen. Floradix vloeibaar werkt dus wel! Ik neem de vloeibare vorm in fles. Het product heeft een prima smaak en is van natuurlijke samenstelling, groenten en kruiden. Omdat het vloeibaar is is de opname door het lichaam gemakkelijker.
  Daarbij geeft het geen nadelige bijwerking; integendeel, ik meen te merken dat het zelfs licht laxerend werkt.
  Ik heb als test langere periodes met en zonder Floradix afgewisseld. En steeds bleek het hb pas weer op orde te komen bij opnieuw gebruiken van Floradix.

  ik kan het aanbevelen.

  • ’n Geweldige aanbeveling, ik ga het kopen en gebruiken, ben benieuwd of het mij helpt. Ik ben man en heb nu ’n HB van 5.4 met deze waarde krijg ik geen transfusie.

 3. Hoi ik ben al een ruime tijd moe en ook vaak duizelig, nu heb ik een forse vitamine d tekort en de b12 is aan de lage kant. Mij ferritine is 10 volgens mijn huisarts was dit goed, is mijn ferritine gehalte aan de lage kant? Verder moest ik maar vitamine d en b12 gaan slikken, mij hb is overgens 8
  Groetjes

 4. Hoi ik ben al een lange tijd moe en vaak duizelig, nu heb ik een forse vitamine d tekort en b12 aan de lage kant en mijn ferritine gehakte is 10.. Is mijn ferritine aan de lage kant? Volgens mijn arts was dit goed, ik moest voor de rest maar vitamines d en b12 slikken
  Groetjes monique

 5. Mijn moeder heeft al jaren met grote regelmaat bloedarmoede. Ze heeft hier een jaar lang ijzerinjecties gekregen, ook al een paar keer twee zakken bloed, toch blijft het terugkomen. Haar maag en darmen zijn al met een ingeslikte camera nagekeken, daar was alleen een klein maagzweer te zien, wat succesvol behandeld is. Ik maak me grote zorgen: ze is 81, heeft copd, kan niet heel lang lopen dus rijdt ze in een scootmobiel. Nu merk ik dat haar geheugen na het ziek zijn ( longontstekingen) steeds een beetje verder achteruit gaat. Ik denk dat deze combi, samen met weinig eten dit veroorzaakt. Hoe pak ik dit aan want de arts vindt het allemaal wel best zo, en mijn moeder houdt zich aan haar vast.

 6. Laat eens prikken op een tekort op vitamine D. Dit was ook bij het probleem na het ijzertekort. Een ernstig tekort aan vitamine D kan ook vermoeidheid geven, niet prettig voelen, trillingen.

 7. Beste mensen,
  Drie weken geleden ontdekte de huisarts dat ik een hb heb van 5.4 en een ijzerwaarde van2.4
  En vit b12 van 360
  Na een ijzerprik en ferro twee maal daags te gebruiken is de waarde gestegen nl hb 7 ijzerwaarde 7en vit b12 1500.
  Ik voel me nog steeds beroerd.lichaamstrillingen vooral in de dijen en benen en erg nerveus.
  ik ben al.moe van dat gevoel.
  wat moet ik verder doen.
  heeft u aub advies voor mij.
  ik lig nu al een maand meer in bed dan dat ik wat anders doe.
  ik wil van dit gevoel af.
  Wat adviseert u mij?
  vriendelijke groet
  andjenie

 8. Onlangs is bij mij een ernstige bloedarmoede gevonden. Had 5,8 wat minimaal 7.5 moet zijn. Ben al maanden moe en tank niet meer bij ook niet na extra dutjes overdag. Krijg nu ijzertabletten en krijg binnen kort een darmonderzoek om te kijken of ik daar ongemerkt bloed verlies. Behalve vermoeidheid, vaak last van koud hebben. Probeer nu glutenvrij te eten om te kijken of dat misschien erbij werkt. Schijnt wel eens vaker voor te komen, dat gluten de boosdoener is.

 9. Mijn dochter van 12 heeft een te laag ferritine op dit forum zie ik veel symptomen die overeen komen met haar ik mis alleen het heftig trillen is iemand hier mee bekend

 10. Als je slokdarmkanker heb gehad en een kleine maag hebt dan is je yzer altijd te laag graag goede tips sinaasappel sap verdraag ik niet

 11. vanaf geboorte van mijn kind heb ik ijzertekort 7 ik heb een pil gekregen van de dokter
  maar ik heb nog steeds last van vermoeid heid en hoofdpijn spierpijn duizeligheid
  .

 12. Hallo,
  Ik ben Debbie Rensink 34 jaar en al heel lang heel erg moe. En dan heb ik het niet over een paar maanden, maar eerder over een aantal jaren. Al moet ik zeggen dat het nu sinds een jaar wel heel extreem is.
  Mijn hb en ijzer waren te laag en daarvoor heb ik ijzertabletten gekregen. Dit hielp helemaal niet, dus kreeg ik een ijzerinfuus. Nadien is mijn hb netjes. Goed zelfs. 8,5. Maar mijn ijzer loopt nog steeds terug van 24 naar 16 naar 13 en nu 12. En ik blijf heel erg moe ondanks het feit dat mijn hb nu dus goed is. Kan dit aan het lage ijzergehalte liggen?
  Alvast bedankt,
  Debbie

  • Je zou het B12 gehalte en het homocysteïne in je bloed eens kunnen laten onderzoeken, rekening houdend met het feit dat de minimum referentie waarde van 150 Pmol/l te die meestal gegeven wordt te laag is en in ieder geval 350 Pmol/l moet zijn. Er is een in B12 gespecialiseerde website waar veel interessante informatie in staat. Stichting B12 Tekort. Een gebrek aan vit B12 kan ook enorme vermoeidheid met zich meebrengen weet ik uit ervaring. Veel mensen kunnen B12 niet opnemen via de darmen; die moeten dan injecties nemen (wat ik doe).
   Kijk ook je vit D na als je toch je bloed gaat onderzoeken.

   Allerbeste wensen,

   Clau

  • Beste Debbie,

   Net als jij was ik jarenlang moe. Vele malen heb ik bloed laten prikken bij de huisarts, mijn ijzer en hb waren altijd goed. In totaal heb ik zo’n 7 tot 8 jaar gedokterd.

   Uiteindelijk ben ik bij de Linus Pauling Kliniek in Waalre terecht gekomen. Daar is mijn bloed en urine onderzocht. Uit de bloeduitslagen bleek dat hb en ijzer waardes prima waren maar mijn ferritine waarde extreem laag was (bindingseiwit voor ijzer ), B12 was aan de lage kant, vitamine D was erg laag.
   Deze tekorten zijn aangevuld middels spuiten en infuus

   Uit mijn urineonderzoek is gekomen dat ik een probleem heb met gluten, melkeiwit en soja.
   Sinds ik mijn dieet volg zonder de drie bovenstaande dingen, ben ik zo enorm opgeknapt. Ik ben zelden nog moe,heb weer energie en zit weer lekker in mijn vel. Het is zo apart om te ervaren wat voeding met je kan doen en welke tekorten er hierdoor in je lichaam kunnen ontstaan.
   Het mooie is dat ze daar niet alleen kijken naar de tekorten en deze aanvullen, maar juist naar de oorzaak zoeken waar het vandaan komt en daar mee aan de slag gaan.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   Groetjes Wies

 13. Ondergrens is 13, bovengrens 150 (ijzerverzadiging).
  Ik was bij de dokter met een ijzer van 6, veel te laag dus, met alle gevolgen van dien, vermoeid, depressieve klachten, gebrek aan motivatie, ik kwam zelf op het idee om haar te laten zien wat ik gebruikte: de al genoemde floradix in de vorm van pillen en een ander ijzersupplement uit de natuurwinkel. Maar na enige studie van de verpakkingen zei zij dat 3xper dag een floradix pil erg slapjes was, dat komt nl neer op 20 mg per dag, terwijl bij ijzertekort normaal 600 mg, 3xper dag 200 mg wordt voorgeschreven, dat is dus 30 keer zoveel! Dit ter informatie.

  voeding:

  Ijzertekort aanvullen:

  vitamine c voor de maaltijd, sap
  ijzerpillen
  floradix
  vitamine d
  vitamine b12
  foliumzuur

  b 12 en foliumzuur helpen bij gezonde vorming van rode bloedlichaampjes
  niet combinatie calcium (helpt opname b 12 wel weer)
  zwarte thee en koffie belemmeren opname ijzer
  melk verhindert ijzeropname

  ijzerpillen werken verstopping in de hand en zijn niet goed voor maag
  12 weken ijzerpillen bij bloedarmoede (?) na 4 weken weer bloedonderzoek
  ijzertekort leidt tot minder goed kunnen verwerken van zuurstof, minder opname voedingstoffen

  appelstroop, melasse
  cashewnoten, walnoten, andere noten
  tomatenpuree/tomaten/tomatensap
  bonen, linzen, kikkererwten
  andere peulvruchten
  bieten, bietengroentesap
  roosvicee ferro
  bessen (sappen), aardbeien
  donkere groene groente liefst niet te gaar of rauw
  andijvie
  raapstelen
  schorseneren
  verse doperwten
  broccoli
  veldsla
  leverworst
  pompoen
  zilvervliesrijst
  vlees
  vijgen, gedroogde abrikozen
  eieren
  rozijnen
  pruimen
  foliumzuur in:
  avocado
  kool
  linzen, kikkererwten, bonen
  andijvie
  broccoli
  peulvruchten
  bieten
  citrusvruchten
  noten

  Voeding

  Van het ijzer in onze voeding wordt maar 10 % opgenomen. Mensen met een grotere behoefte aan ijzer, zoals kinderen, zwangere vrouwen en zieken, kunnen meer ijzer opnemen uit het voedsel, door aanpassingen van het lichaam.

  De opname hangt sterk af van de vorm waarin het ijzer in het voedsel voorkomt. Plantaardig ijzer (bv. spinazie) wordt meestal slechter opgenomen dan dierlijk ijzer ( vlees). Ook wordt de opname beinvloed door andere stoffen in ons dieet. Sommige stoffen, zoals vitamine C, bevorderen de opname van ijzer. Andere stoffen, zoals tanninen (oa in thee en walnoten), fytaten (in granen), oxalaten (oa in rabarber), fosfaten, cafeïne (in koffie), polyfenolen (in fruit), soja-eiwitten, ei-albumine en caseïne (in melk) kunnen de opname van ijzer verminderen. Dit is echter ook weer afhankelijk van de vorm van het ijzer in het product.

  Goede ijzerbronnen zijn onder andere : vlees, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten en citrusvruchten; matige ijzerbronnen zijn aardappelen, wortelen, ananas en bloem (zonder zemelen). Slechte ijzerbronnen (meestal door aanwezigheid van remmende stoffen) zijn rijst, meel met zemelen, appelen, bananen, peren, rabarber, spinazie, noten, amandelen en eieren

 14. Ik heb ook al heel lang een lage HB, ijzertekort. Ik heb van alles gekregen ijzertabletten, bruistabletten dokter dacht dat mijn lichaam dit slecht opnam maar wat echt werkt is Floradix van Salus gewoon tekoop bij de drogist dit is een drankje met ijzer + vit B en dit werkt vrij snel, gaat in je mond via je slijmvliezen (hoop dat ik het goed zeg) hierdoor voel ik me echt een stuk beter. Ik heb al meerdere positieve reacties van mensen die dit ook zijn gaan gebruiken, het is echt het proberen waard. Ook te gebruiken voor kinderen als ze moe zijn, kringen onder hun ogen (ijzertekort)! Ik heb ook een heftige menstruatie waardoor ik me dan slap voel maar na een paar dagen floradix voel ik me zo opknappen.

 15. Hallo,

  Volgens mijn arts heb ik ijzertekort (na algemeen en specifiek bloedonderzoek), HB is 6,8 en ijzer 5. Ze zegt dat dit tussen 20-150 moet zijn. Klopt dit? Ik ben 46. 1.72 en 95 kilo…
  Ik krijg nu staalpillen, hoop dat t helpt.

  Groetjes Jos

 16. hb 7.8 en ferritine 9. huisarts wil geen ijzertabletten voorschrijven.klachten: altijd koud, ijskoud ontwaken, af en toe hartkloppingen, pijnlijke spieren en gewrichten, extreem moe en heel zware menstruatie waarvoor ik bij gynea loop. wachten op volgende ongie en dan aan de prikpil. wel of geen ijzersuplement via huisarts eissen?
  Hoor graag uw visie!

  gr Pien(41 jr)

  • Beste Pien,
   Die hb is volgens mij wel ok. Die Ferritine is laag, want die hoort zo rond de 200 te liggen. Ferritine is je ijzervoorraad. Ik zou in ieder geval vragen of hij weet hoe het kan komen dat je zo’n lage voorraad hebt en of het bezwaarlijk is als die situatie lang blijft voortbestaan.
   Misschien is het een idee om de vinger aan de pols te houden. Je kunt de huisarts vragen om op een termijn van 1 of 2 maanden weer bloed te prikken om te checken of de ferritine omhoog is gegaan.
   Succes!
   Frank

 17. bedankt voor je reactie frank, het zal ook wel per persoon verschillen, leuk voor jou dat je er geen last van hebt! leuke vergelijking van je arts! ik vind het voor mezelf erg vervelend dat ik het wel heb , je wordt al snel kinderachtig gevonden . En als moeder wil je gewoon lekker in je vel zitten.Maar goed hopelijk gaat het snel weer beter.bedankt

 18. ik lees dat jullie ook allemaal te kampen hebben met bloedarmoede.
  Ik ook. mijn hb was 4.
  mijn vraag is, werken jullie gewoon?
  Ik vond het erg pittig. ik werk en heb twee kids die de nodige aandacht vragen en een huishouden, er zijn dagen dat ik niet weet hoe ik het allemaal voor elkaar krijg. Of ik heb ineens een aanval van extreme hoofdpijn.komt jullie dit bekend voor?

  groeten miriam

  • Beste Miriam, Ik denk dat dit per persoon enorm kan verschillen. Ik heb heel lang zeer lage waarden gehad. Maar ik werk 38 uur per week, ga elke avond om 1 uur naar bed en sta om 7 uur weer op en heb 2 kinderen en veel nevenactiviteiten. Mijn arts maakte een keer een vergelijking met een auto. Ik rijd als het ware al heel lang in een 1.2 liter auto en ben dus niet anders gewend. Normaal rijd je in een auto met een 2.0 liter moter. Als je echter vrij plotseling lagere waarden krijgt, voel je dat je ineens in een 1.2 liter auto rijd en dat je dan veel minder power hebt dan normaal. Dan voel je je dus moe.
   Ik heb geen last van hoofdpijn o.i.d., maar er zijn er vast die dat net als jij ook hebben.

  • Hai Miriam,

   Denk wel dat je ijzer tabletten moet hebben 4 is heel laag. beter om uit te zoeken waar het vandaan komt. Bij mij had het te maken met mijn menstruatie. Word binnen kort geopereerd aan mijn baarmoeder. Dit gaat hopenlijk zorgen , dat ik niet meer menstrueer, en zo geen bloedarmoede meer heb. Ik werk ook gewoon 4 dagen. en heb ook nog een gezin. heb inderdaad veel last van hoofdpijn , pijnlijke gewrichten, slecht slapen.

 19. kan iemand mij een ijzervrij dieet compleet met een lijst wat je mag eten om het ijzer gehalte te verlagen ik heb waarschijnlijk de diagnose Hemochromatose bedankt

  • Dag John
   ik heb vanaf 2009 te hoog ijzergehalte (gehad) en heb velemale aderlating moeten laten doen in begin om de 14 dagen daarna om de maand en zo steeds minder en nu is het sinds Maart niet meer nodig.

   zo ben ik goed geholpen, groet T.

 20. Hallo Bo,
  Ik heb een ferritine van 3 en een ijzer van 3. Al heel erg lang. Ik heb soms wel last van gevoelige gewrichten, maar niet extreem. Ik ben aan het orienteren wat de gevolgen zijn van zulke langdurig lage waarden.

 21. hoi ik denk dat mijn dochter van 11 jaar ijzertekort heeft
  bloedarmoede denk ik niet aangezien haar oogleden onder wel gewoon goed van kleur zijn
  maar ze klaagt veel over hoofdpijn (al best een tijdje maar dokter zegt dat dat de stofallergie is) en sinds een paar weken heeft ze last van slappe benen alsof ze erdoorheen zakt zeg maar ook voelt ze zich soms duizelig en klaagt sinds vanavond over benauwdheid
  ergens hoop ik dat het alleen ijzertekort is en niet iets anders aangezien ze geboren is met een lichte hartruis

 22. mijn laagste ooit was 5.8. Ben niet echt moe ervan,alleen wat duizeligheid en wit zien. Schijnbaar is mijn lichaam eraan gewend.

 23. Ik heb steeds ijzertekort,maar komt volgens mij door menstruaties die wat heftig zijn. dokter vind geen andere orzaak. Of ik heb van nature minder rode bloedlichaampjes. Ben sterrenbeeld waterman en heb gelezen dat die minder rode bloedlichaampjes hebben. Heb nu 6.4 en heb bruistabletten gekregen. Mar komt wel elke keer terug ijzertekort bij mij. Ben ook maar 40 kilo,misschien heeft mijn lichaam minder bloed .Misschien als je iets lichter bent dat de menstruatie dan te veel vergt van het lichaam. Heb geen anorexia,gewoon mijn bouw.eet voldoend e groente,maar ijzertekort komt steds terug. Verder niets ernstigs gevonden,bloedcellen zijn goed,en geen vit b12 tekort.

 24. heb vandaag te horen gekregen, dat ik weer een laag ijzergehalte heb 5 en ferritine 4, heb ook last in mijn handen. hele pijnlijke gewrichten. heeft iemand hier ook last van.

 25. dank jewel patricia voor de tip van de rode bietensap.dat ga ik eens proberen. wat vervelend dat je het chronisch hebt. wat zul je steeds moe zijn en het steeds oppassen op je voeding. heel veel sterkte

 26. een tip voor de mensen met bloedarmoede. mijn dokter heeft mij lijst gegeven met tips voor voeding bij bloedarmoede.hij zei dat als je iets gegeten hebt met veel ijzer dat je er geen thee of koffie bij moet drinken omdat cafiene de opname van ijzer verminderd. je moet op zijn minst anderhalf uur wachten voordat je thee of koffie tot je neemt.

 27. Geachte
  Ik sukkel al verschillende jaren van een te laag heoglobine in het bloed .laatste controle:12.0 g/dl Ferritine 20
  Als ik ijzerpillen Ferograd 500 neem dan beterd het,maar dan heb ik last van constipatie.Ik ben 83 jaar.Kan iemand mij raad geven?
  Zeer Beleefd
  Jos

  • Hallo Jos,
   Zelf kamp ik met chronisch ijzergebrek en neem om de andere dag Ferogradumet 525. Om de opname van ijzer te bevorderen en de constipatie tegen te gaan is het best om de ijzerpil te nemen in combinatie met vitamine C (bruistablet of zuigtablet) en fruit te eten zoals kiwi, (roze) pompelmoes en ander fruit waar je zin in hebt. Waar ik ook baat bij heb is met rodebietensap. Ik haal de flessen in de biowinkel, neem gedurende 5 of 6 weken ’s ochtends een glas op mijn nuchtere maag. Rode bietensap zou de aanmaak van bloedcellen bevorderen. Sommige mensen houden niet van de smaak, ik vind het lekker en na enkele weken voel ik mij een stuk sterker. Meestal doe ik 1 à 2 keer per jaar zo’n kuur.
   Veel sukses gewenst
   Patricia

 28. Ik slik nu 4 maanden ijzer, ben nog steeds moe en het verradelijke is dat m’n hb gehalte wel 7,5 is. De huisarts noemt het genoeg brandstof maar een lege accu.Ik zal nog wel een tijdje ijzer moeten hebben om de accu weer op te laden.

 29. Hee!

  Ik moest vandaag op school leren het ijzergehalte te testen (met een vinger prikje). Mijn ijzergehalte was 7.5
  Is dit nog net goed of is het te laag? Als het te laag is zal het vanzelf over gaan als ik meer fruit eet of moet ik maar eens langs de huisarts?
  Ik ben 18 jaar :)
  Alvast bedankt

 30. hallo

  ik heb sinds drie weken bloedarmoede ben begonnen met ijzertabeletten naar 2 weken weer geprik toen bleek niet dat mn ijzer te laag was maar mijn hb (hemoglobine) extreem laag is de rode bloedcellen zijn te klein

  moet nog een maagonderzoek ondergaan en nu denk mijn huiarts sikkelcelziekte of thalassemie ben gewoon een nederlandse vrouw van 40 jaar

  wat kan dit zijn? of wie kan me helpen

 31. Hey Patricia,

  ergens las ik ook dat de opname van ijzer vermindert als je wijn, druiven, thee, avocado,… eet.

  Groetjes,
  Nathalie

 32. Hey Patricia,

  Blijkbaar is de citrus nodig voor het ijzer goed te kunnen opnemen. Het kan dus bij al die ijzerhoudende voedingsmiddelen genomen worden.

  zie bv: http://www.cjsm.vlaanderen.be/gezondsporten/voeding/ergogene/ijzer.htm
  Hier wordt het belang van VIT.C beschreven in het laatste stukje onderaan.

  Mijn klachten: PMS, bleek, snel moe, laag immuunsysteem, koude handen & voeten (over het algemeen vrij snel koud), mijn hart die heel af en toe raar doet (alsof die even blijft stilstaan of even harder begint te kloppen), kleine ontstekingen, regelmatig slappe stoelgang,..
  Nu weet ik niet wat de hoofdoorzaak is want mijn schildklier gaat ook sneller als het gemiddelde. Een snelle stofwisseling waardoor ik niet goed alles opneem. Dus is de hoofdoorzaak de schildklier of ligt het aan het ijzer?

  Wat zijn jouw klachten?

  Veel groetjes, Nathalie

 33. Hallo,
  ik heb ook ijzer te kort en mijn dokter heeft me voor twee maanden pillen voorgeschreven. Aangezien ik niet van medicatie hou ben ik dus een ijzerhoudende siroop aan het nemen.
  Ondertussen heb ik gelezen dat je bij elk voedingsmiddel dat veel ijzer bevat, je citroen (vit c) moet toevoegen zodat het de ijzer beter kan opnemen.
  Dat is wat ze hier in Spanje doen. (ik kreeg die tip van een vriendin)
  Mossels, venusschelpjes met goed wat citroensap erover!
  En het is nog lekker ook.
  Succes aan iedereen, Nathalie

  • Hallo Nathalie,

   ik ben ook geen voorstander van pillen en andere medicatie. Je hebt het over ijzerhoudende siroop, dat gebruik ik ook en het werkt goed bij me. Ik neem dagelijks twee glazen Roosvice Ferro en merk het verschil als ik een weekend weg ben, en geen Ferro mee heb genomen meteen.

   Citroensap neem ik als ik verkouden ben en ik vind het niet zo lekker, maar jouw suggestie om het samen met vis te eten lijkt me wel wat. Ik ga het proberen.

   Wat zijn jouw klachten ten gevolge van het ijzertekort eigenlijk?

   Bedankt voor je reactie en een zonnig weekend!

   Patricia

 34. Hallo allemaal.
  Ik ben ook al jaren lang aant sukkelen.Met lagen ijzer de eerste keer dat ik het ondekte was in het ziekenhuis,En 1x lag ik op de grond in de lift,Was ik flauw gevallen.
  Mijn hb was 4,o2.En ik merk dat nu aan mezelf als me ijzer te laag is,je tandvlees is lichter als normaal,Als je bukt dat je sterretjes ziet,luiheid..Sneller opgereegt als normaal.Nu heb ik elke dag dat ik rond 3uur het snacht pas kan slapen.Ik heb heel veel onderzoeken gehad maar ze kunnen nog steeds niks vinden.Maar ik heb zware menstruatie,En helpen de ijzertablettjes je niet als je elke maand zoveel bloedverlies.Laaste keer had ik ook weer bloed afgegeven en was mijn ijzer 6,9 overmorgen moet ik weer na ziekenhuis.kijken wat ze nu weer gaan doen.Mensen ik weet hoe het is met lage ijzer,het is kut terwijl je mensen heb die heel vaak ongezond eten,En als wij dat eens paar daagjes doen voelen we ons moe.Dus gezond eten voor ons hier.

 35. hallo,

  er is door de huisarts bij mij een HB van 3,9 gekonstateert ik ben 23 en was inderdaat moe had hoofdpijn en tinteling in voeten etc etc..in het ziekenhuis zouden ze in eerste instantie een bloed transfusie doen maar omdat daar veel nadelen aankleven hebben ze uiteindelijk gekozen voor en ijzertabletten kuur..nou vraag ik me achteraf af of het wel de goeie keuzen is geweest aangezien de dokter zei dat het in dit lage stadium schadelijk voor de organen kan zijn..in het ziekenhuis werd dit weg gewuift..om welke organen gaat het dan en tot inhoevere kan het dan schadlijk zijn?en is eht de juiste keusen geweest?

 36. hallo,

  Ik werdt wakker in eens met duizeligheid..extreem ik dacht dat ik droomde.
  Ik kon amper lopen…huis draaide 10 keer snel..zo erg was het. Ik moest spoed bellen, volgens hun was het evenwichtstoornis..ik heb mijn bloed laten onderzoeken, bleek 5.0 te zijn. In september was 12.0 , kan het in zo veel tijd ineens dalen je ijzer? Ik eet altijd bruinbrood en sla, kan de vermoeidheid oorzaak zijn, en waarom ben ik zo extreem duizelig.

 37. Hallo,

  Ik ben zwanger en heb een ijzergehalte van 6,5 me verloskundige zegt dat het goed is maar me huisarts zegt dat het te laag is , ik weet het nu niet meer.
  Ik ben 30 weken zwanger

 38. Ik ben al maanden moe totaal uitgeput . Mensen zeggen soms wat zie je er slecht uit uitgeput moe. Ik heb de bloeduitslag gelukkig NIET goed voorraad ijzer 8 moet zijn tussen de 30 en 250.
  Kan eindelijk LEGAAL moe zijn en weet eindelijk waardoor het komt .
  Ga voorlopig HEEEEEEl VEEEEL SLAAAAAPEN en met medicijnen hoop ik dat ik eindelijk ENERGIE krijg. Sandra

 39. Ik ben al maanden moe totaal uitgeput . Mensen zegeen soms wat zie je er slecht uit uitgeput moe. Ik heb de bloeduitslag gelukkig NIET goed voorraad ijzer 8 moet zijn tussen de 30 en 250.
  Kan eindelijk LEGAAL moe zijn en weet eindelijk waardoor het komt .
  Ga voorlopig HEEEEEEl VEEEEL SLAAAAAPEN en met medicijnen hoop ik dat ik eindelijk ENERGIE krijg. Sandra

 40. Hallo,

  Ik lijd al 10 jaar aan anemie en krijg die maar niet onder controle. Meestal heb ik gewoon een groot te kort aan ijzer gehad en aan mijn ijzer reserven. De laatste jaren heb ik dan ook een te kort aan rodebloedcellen.

  Ben dit al gewent eigenlijk en moet dus iedere 6maand mijn bloed laten checken en dikwijls medicatie nemen.

  Ik ben eind vorig jaar bevallen en heb dus voor mijn zwangerschap geen grondig bloedonderzoek meer laten doen.

  Nu had ik al weken last van over vermoeidheid, misselijkheid, draailig, hartkloppingen, kreeg zelfs zenuwtrekkingen in mijn hand en pijn in mijn voeten, dus ik ging op controle.

  Kreeg ik te horen dat ik een extreem te kort had aan rode bloedcellen, ijzer en foliumzuur en dat ik dus echt niet langer had mogen wachten om bij de dokter te gaan. Heb dus meteen medicatie gekregen. De eerste week na het bloedonderzoek viel ik tot 3 keer per dag echt op mijn gezicht, misselijk, draailig, echt geen smaak of zin in eten.

  Het is nu een beetje beter maar ben toch iedere dag nog ziek en ook op het werk ga ik dikwijls “bijna” tegen de vlakte.
  Maar nu krijg ik zelfs geen menstruatie meer, komt dit ook door die anemie? Ik heb 1 maand geleden een zwangerschaps test laten doen aan de hand van mijn bloedonderzoek. En die was negatief… Dus maak me nu wel zorgen, of dit echt door die anemie komt?

  Bedankt

 41. Hallo ,
  Ik ben een meisje van 18 jaar en heb sinds een week een soort aanvalletje . Ik noem het zo want het komt in één keer op.
  Mijn benen tintelen , de grond lijkt te bewegen en ik heb het gevoel dat ik ga flauwvallen & dat ik plat gedrukt word.
  Ik heb een heel vies gevoel van maag tot mond . De voorfase precies van brake.
  En soms een bloedsmaak.
  Mijn hart slaagt abnormaal hart soms .
  is dit een soort ijzertekort? Help?

 42. @Sara, een ijzergehalte van 5.3 is inderdaad aan de lage kant. Als je zwanger bent zou ik het aan je verloskundige of huisvrouw vragen.

  Angela

 43. hoi,

  ik zelf ben nu 31 weken zwanger en mij ijzer is 5,3 zeer laag
  zelf moet ik nu gewoon ijzer tabletten nemen.

 44. ben bang dat ik bloedarmoede heb aangezien een aantal symptomen overeenkomt met wat ik zie aan mezelf nml.: bleke huid, slecht slapen het koud hebben en rusteloze benen.

 45. Hallo,

  Ik heb echt alle verschijnselen van bloedarmoede, ijskoude handen, snel moe ( zelfs na trap lopen) terwijl ik sport, moeilijk concentreren, zere benen, minder eetlust etc. Ik ben toen naar mijn huisarts geweest en bloed laten onderzoeken op bloedarmoede, kwam uit 7.3. Volgens mijn huisarts had ik NIKS :S

  Wat zou dit dan kunnen zijn? Baarmoederhalskanker? Want die symptomen heb ik ook :S ? Mijn huisarts doet echt niks :(

 46. Ben erg moe de laatste tijd, kan mij moeilijker concentreren; en heb het snel koud; mijn hb was bij het laatste bloedonderzoek 7,3; echter mijn Ferritinegehalte was 7, (normaalwaarde zou tussen de 10 en 30 moeten liggen) en de ijzeropname in bloed was veel te laag. volgens mijn huisarts kunnen de genoemde klachten geen verband houden met het te lage ijzergehalte.
  Wat denkt u hiervan?

 47. @Diana, Dit is iets aan de lage kant voor een vrouw (7.5 of hoger is gebruikelijk) Let je goed op gevarieerde voeding? Je kunt het altijd met je huisarts bespreken.

 48. Ik heb al jaren lang last van bloedarmoede. Zo heb ik ook verschillende pillen gekregen van mijn dokter waar ik inmiddels al gestopt mee ben. Momenteel probeer ik zwanger te worden maar op een of andere manier word ik steeds ongesteld. Ik denk zelf dat het aan me overgewicht en me ongezonde lichaam licht.
  Mijn vraag is wat kan ik eten of doen dat gezond is voor me bloedarmoede en dat geen risico mee neemt voor me zwangerschap.

  Graag zie ik u reactie tegemoet,

  Groet, Saloua

 49. Hoe kan het dat mijn huisarts mij verwijst naar een internist terwijl mijn HBgehalte 6.9 is. Ik ben een NIET zwangere vrouw en en ben de “overgang” ver voorbij! Ik verkeer in een burnoutpositie. Dat konstateer ik zelf en daar heb ik mijn motivering voor.

  Ik gebruik al drie jaar clomipramine d.d. 70 mg. Kan het van de medicijnen komen? Of van de burnout.

  Dank voor uw antwoord.

  Groet, Mieke.

Klik hier voor meer ervaringen

Mijn naam is Natascha en ik vind het leuk om je te informeren over het laatste nieuws op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Regelmatig schrijf ik artikelen en columns voor vetvrij.com