Blijvend afvallen: Niet meer dan 1 kilo per week afvallen

Afvallen in 2021

Het dr. Frank Dieet is zo gek nog niet. Tenminste, als we Afvalcoach Yneke Vocking moeten geloven. Ook zij onderstreept de gouden regel van dr. Frank van Berkum: ‘Val niet meer dan 1 kilo per week af. Afvalcoach Yneke kennen we van het programma ’De Afvallers’ van SBS6 waar ze mensen tot 12 kilo per maand liet afvallen, zegt: “Don’t try this at home!”

Je valt succesvol af wanneer je de kilo’s er ook áf weet te houden. In januari beginnen veel mensen weer met een afvaldieet. Maar heel weinig mensen weten de afgevallen kilo’s eraf te houden en komen daarna zelfs meer aan. Dit jojoën is slecht voor de gezondheid en leidt tot frustraties.

Blijvend afvallen

Blijvend afvallen is moeilijk omdat er overal verleidingen om je heen zijn. Maar dat is niet het enige. Vocking: “Je vetcellen schreeuwen weer om eten als je bent afgevallen. Vetcellen zijn geprogrammeerd om vet te stapelen. Wanneer je kilo’s kwijtraakt, worden je vetcellen kleiner maar ze verdwijnen niet. Wanneer je snel afvalt, blijkt uit onderzoek dat je vetcellen veel stress ondervinden waardoor ze alleen maar harder gaan schreeuwen.”

In haar praktijk ziet Yneke Vocking dat mensen die langzaam afvallen het er ook veel langer afhouden. “Blijkbaar zorgt langzaam afvallen er voor dat de vetcellen gemakkelijker wennen aan hun nieuwe toestand,” zegt ze. “In mijn boek De Afvallers XXL stel ik dat mensen het beste tussen de 0,5 en 1 kilo per week kunnen afvallen. Eén kilo is echt de bovengrens. Een halve kilo leidt uiteindelijk tot meer succes. Je moet eigenlijk niet meer dan twee kilo per maand willen afvallen.” Met behulp van een gewichtsconsulent is de kans dat je op lange termijn afvalt het grootst.

bron: personalweightcoach.nl

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.