Jolanda Abma van der Zwaag Biografie en Advies

U eet gezond? U beweegt regelmatig? U valt niet af?

U wilt nu wel eens weten waarom het niet wil lukken, wat U nodig heeft?

De Goedelijn methode:

 • Geen dieet, maar een goede ondersteuning om je doel te bereiken.
 • Persoonlijke coaching naar gewenst eetgedrag.
 • Persoonlijk, deskundig advies voor een Goede Lijn!

Wie is Jolanda Abma?

Jolanda Abma
Jolanda Abma 

Ik ben trainer / coach, opgeleid aan o.a. de Academie van Leefstijl en Gezondheid (AVLEG), Fitvak A en als personal trainer. Ik leer mensen goed voor zichzelf zorgen, niet alleen tijdens een begeleidingsprogramma maar ook daarna.
Mijn doel: Ik wil dat je lekker in je vel komt zitten en vertrouwen krijgt in jezelf, dat je zelf keuzes kunt blijven maken die goed voor je zijn. Gezond leven is zo’n enorm cadeau aan jezelf. Goed voor jezelf zorgen zou eigenlijk een soort hobby moeten zijn.

Ik ben initiator en eigenaar van het Goede Lijn programma, wat bestaat uit voeding, beweging en coaching. Goed voor jezelf zorgen, praktisch en logisch vertalen op een aansprekende manier, is mijn passie.

Het Goede Lijn programma staat voor puur, gezond, vers, zonder pakjes/zakjes en zelf koken.

Met aandacht eten, met aandacht bewegen en voldoende aandacht besteden aan jezelf. Als leefstijlcoach help ik je om een goede,verantwoorde keuzes te maken om dingen juist wel of juist niet te doen. Gezond eten, ontspannen met voeding en gewicht omgaan, coacht Jolanda je met persoonlijk, deskundig advies naar een blijvend gezonde leefstijl. Heb je een vraag of wil je advies van Jolanda? Vul dan dit formulier in.

Praktijkdiensten

 • Lezingen en workshops voor bedrijven, verenigingen en instellingen
 • Persoonlijke coaching naar gewenst eetgedrag
 • Deskundig begeleiding bij gewichtsproblemen

Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

89 Reacties

 1. Hoi Jolanda

  Ik zou graag wel een paar kilo willen afvallen en bewuster met eten willen omgaan. Mijn BMI is verder prima.
  Zou ik dit onder begeleiding van jou willen doen wordt dit dan ook vergoed? Ik ben aanvullend verzekerd bij de Friesland.

  Groetjes Geertje

  • Hallo Geertje,
   Het meest prettig is om samen een afspraak te maken voor een (vrijblijvende) kennismaking. Tijdens het gesprek kunnen we samen afstemmen wat de mogelijkheden zijn, kan ik je vragen beantwoorden en kijken welke aanpak voor jou het beste werkt. De Friesland vergoed ook in 2015 de begeleiding bij de aanvullende pakketten. Wil je mij je telefoonnummer mailen ([email protected]) of mij bellen? Ik ben bereikbaar op 06 1220 36 11.
   Gezonde groet Jolanda

 2. Mijn probleem is dat ik enkele jaren geleden een autoaccident heb gehad en ik heb er epilepsie aan overgehouden
  Daarom neem ik drie maal per dag zware medicatie die zoals de dokter en mijn apotheker zeggen een dessert op zich is,
  Ik mag niet meer met de wagen rijden dus ik doe heel veel te voet of met de bus maar des al niet te min zijn die medicamenten dikmakers.
  Ik eet elke middag samen met mijn man 4 tot 5 halve stukken fruit. Ik heb nu juist twee kiwis op en ben niet van plan om vanavond brood te eten? maar de 4 of 5 kilo’s gaan er niet af. Ziedaar mijn probleem.

 3. Jolanda ,graag wil ik weten welk dieet ik het beste kan doen ,heb het menu gekregen via de site maar heb koemelkallergie en candida en een prikkelbare darm ,dus alle recepten van Bea kan ik niet gebruiken helaas ,heb al veel dieeten gedaan maar kom telkens weer aan ,wil heel graag afvallen maar wil toch ook wel gewoon blijven eten dus geen aparte dingen ,welke combinaties wel en niet kunnen ,kun jij me daarbij helpen ?
  we wonen in een heel oude boerderij met veel vocht en schimmels en houd zelf ook vocht vast ,ze zeggen dat dit kan komen van de thuissituatie ,ook ben ik 3 maand geleden geopereerd en een nieuwe heup gekregen ,niet zoveel beweging als normaal dus ,ben 69 jaar en weeg 95 kg en ben 1.59 lang ,graag reactie

 4. ,ik ben sinds een aantal weken mijn eetgewoontes aan het veranderen,heb wat tips overgenomen van Jesse ben nu ongeveer 6 kilo afgevallen.
  Alleen heb ik de laatste tijd wel veel last van mijn maag en darmen,zou dit kunnen komen door het veranderen van mijn eten?
  Als je wil weten wat ik veranderd heb dan hoor ik dit graag van je dan kan ik het je mailen.

  Grt

 5. Ik ben een actieve vrouw van 58 jaar. Ik heb een full time job en 4 kleinkinderen waar ik oppas oma voor ben. Sporten staat momenteel op een laag pitje. Beweging haal ik uit de kleinkinderen en wandelen met de honden.
  Jaren heb ik gelijnd. Hierdoor had ik veel last van het jojo effect. Nu sta ik op een constant gewicht van 70 kilo. Omdat ik maar 1.60 lang ben, vind ik dit echt te veel. Mijn streven is 60 kilo. Ik eet sinds een aantal maanden “clean”. Veel verse groenten en fruit, weinig tarwe en zuivel. Veel zaden zoals chiazaad, hennepzaad en lijnzaad. Ipv gewone rijst, rode rijst. Ipv aardappelen, bataat. Kokos en amandelmelk en proteïnepoeder.
  Hoe krijg ik nu nog die 10 kilo eraf, zonder te crashen?

  • Hallo Trudy,
   Fijn om te lezen dat je al grotendeels puur eet. Handig kan zijn om een eetdagboek bij te houden, zodat je de totale calorieen kunt bekijken en inzicht krijgt in waar je winst zit. De pure producten zijn vaak calorierijker, wil je afvallen zul je ook de totale calorieen binnen de marge moeten houden.
   Gezonde groet, Jolanda

  • ben 56 jaar en heb MS daardoor kan ik niet sporten en moeilijk bewegen.
   Had de hoop dat ik misschien een gratis startpakket zou winnen om te kijken of het voor mij ook zou werken helaas heb ik geen facebook en ook niets van je gehoord.
   Wil het pakket wel proberen , maar graag heb ik eerst een reactie van je .
   Hopelijk tot snel
   dank je
   Annemie

 6. Hoi Jolanda, ik heb al mijn leven kang problemen met mijn gewicht en kan de disipline niet opbrengen om mij aan een dieet te bibden. Nu wil graag gaan trainen al vind ik het niks aan maar het graag zit hem erin dat ik een mooi gezond lichaam wil. Nu heb ik ook de ziekte van crohn en geen koolihdraten helpt wel dat ik meer energie heb. Kunt u mij tips geven wat nu momenteel de gezondse manier van leven is!

 7. Hallo,

  Ik ben Miranda ben 50 jaar doe 3x in de week fitnessport, heb dacht ikzelf een goed dagelijks voeding maar mijn buikvet krijg ik niet kwijt, doe ook 45 min. cardio na de training. wat doe ik verkeerd. hopelijk kunt u me hierbij helpen, ben een beetje down hierdoor. wacht uw reactie af.
  bedankt alvast

 8. Mede door het gebruik van medicijnen ben ik zwaarder geworden en heb ik het idee dat mijn hoge stofwisseling verandert is in een tragere stofwisseling. Op basis van een “eetdagboekje” kreeg ik van iemand het volgende te horen:

  “De hoeveelheid Energie die je uit je voeding gemiddeld haalt is minder dan de richtlijn van 2500kcal. En dan hebben we nog niet eens de hoeveelheid calorieën die je verbrandt tijdens de diverse sportactiviteiten. Vetten leveren de meeste energie, maar ook koolhydraten, eiwitten en ja zelfs alcohol zijn energieleveranciers. Voor een juiste balans moe je rekenen dat koolhydraten 40% van de energie, eiwitten 10% en vetten 20 tot 35 %.

  Je voeding geeft te weinig vet. Vetten geven je lichaam energie. Per gram vet levert vet 9kcal. Onverzadigde vetten zijn beter zoals diverse soorten oliën, walnoten, vette vis, donkere groentes.

  Koolhydraten zijn goed. Per gram koolhydraten levert koolhydraten 4 kcal. Goede koolhydraten brood, pasta, rijst, aardappels, fruit en melk. Minder goed: gebak, koek en frisdranken

  Het aantal eiwitten kan ook iets beter. Eiwitten zit vooral in graanproducten, pasta’s en zuivelproducten. Per gram eiwit levert 4 kcal.”

  Ik, als man, kan daar vervolgens niets mee. Het aantal calorieen per dag is soms maar 1.500. Ik “voel” dat ik anders, gerichter en of meer moet eten om de verbranding aan de gang te krijgen maar wet niet hoe. Kunt u mij op weg helpen ?

 9. Hallo Jolanda,
  I.v.m. diabetes type 1 is het belangrijk op gewicht te blijven en vooral niet te groeien, ik ben 66 jaar, wandel regelmatig, maar heb moeite de lekkere (zoete) dingen te laten staan.

  Groet Femmy

 10. Ik zit al enige tijd met een probleem. ik ben een man van 26 jaar en weeg slechts 66,5 kilo. Het is misschien handig om erbij te vermelden dat ik een snelle stofwisseling heb. Ik vind dit gewoon echt te laag. zie er echt mager uit en voel me hier niet fijn over. Ik zou graag om een advies vragen. Hoe kan ik op een gezonde manier, veel aankomen en richting de 75 kilo gaan. (mijn streefgewicht) Mocht je vragen hebben dan kan je die uiteraard stellen, ik zal ze dan zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. hartelijk dank. Groetjes

  Alwin

 11. Even een vraagje, ben een vrouw van 38 jaar en slik al een paar jaar Paroxetine(anti depressivia). Ik ben 8 kilo inmiddels aangekomen. Welke dieet zou bij mij het beste passen ivm medicatie? Ik let sind 4 weken op wat ik eet , en mijn gewicht blijft hetzelfde en val ook niks af. Heb verschillende dieeten geprobeerd, maar helaas geen resultaat. Ik weet dat met deze medicatie lijnen moeilijker is als normaal. Ik sport ook nog 2 a 3x in de week.
  Graag hoor ik van je.
  Groetjes Malika

 12. Hey Malika,
  je dient je vraag te stellen aan Jolanda, ik zelf ben nu gewoon volop bezig met zo gezond mogelijk te eten en proberen meer te bewegen.
  Afvallen zit er nog niet echt in, maar ik kom ook al niet meer bij.
  Ik denk dat het grootste probleem bij u in de medicatie zit.
  groetjes Lana

 13. Hoi Lana,

  Even een vraagje, ben een vrouw van 38 jaar en slik al een paar jaar Paroxetine(anti depressivia). Ik ben 8 kilo inmiddels aangekomen. Welke dieet zou bij mij het beste passen ivm medicatie? Ik let sind 4 weken op wat ik eet , en mijn gewicht blijft hetzelfde en val ook niks af. Heb verschillende dieeten geprobeerd, maar helaas geen resultaat. Ik weet dat met deze medicatie lijnen moeilijker is als normaal. Ik sport ook nog 2 a 3x in de week.
  Graag hoor ik van je.
  Groetjes Malika

 14. Hallo Lana,

  Je bent al goed op weg met het organiseren van je gezonde leefstijl, mijn complimenten!
  Belangrijke basis in je voeding is, gezonde producten te kiezen welke rechtstreeks uit de natuur komen. Zo puur, onbewerkt mogelijk. Als je kijkt naar je huidige voeding, kun je hierin verbeterpunten aanbrengen?
  Helaas is “light geen licht”;

  Hartelijk groet, JOLANDA

 15. Goedemiddag Jolanda,

  ik ben Lana, 34 jaar oud en ondertussen al een paar dieeten gevolgd die mij toen wel hebben geholpen. Het laatste wat ik heb gevolgd is het Dukan dieet, dit heeft mij heel goed geholpen tot het gewicht dat ik wou. Ondertussen ben ik gestopt met roken, kan ik regelmatig niet sporten door mijn knie en rug, waardoor ik terug wel 7 kg ben bijgekomen.
  Ik eet niet meer en eet (volgens mij) toch wel vrij gezond. Ik snoep niet, drink gaan frisdranken buiten max 2 cola zero of light drank en drink heel veel thee en water per dag.
  Ik probeer ook altijd mijn maaltijden voldoende af te wisselen met groenten en probeer ook 2 x per dag fruit te eten.
  Wat doe ik verkeerd? waardoor ik steeds terug bijkom of blijf staan op mijn gewicht en ik dus niets meer kwijt geraak?
  alvast bedankt voor de info

 16. Hallo Nadia,
  Wat goed van je dat je met joggen wil gaan beginnen. Rust in je lijf is erg belangrijk om af te vallen, veel stress veroorzaakt onrust. Begin met kleine stapjes te veranderen in je patroon, bijvoorbeeld alleen fruit tussendoor en geen suikerrijke versnaperingen als (ontbijt)koek. Kleine stapjes in je voeding en beweging nemen, helpen je om weg naar je goede lijn, lees hier meer over het nemen van kleine stapjes:
  Groetjes Jolanda

 17. hoi mijn vraag is ik voel mij zo ongelukkig door mij gewicht ik ben sinds kort gescheiden en had echt heel veel stres en ben veel bj gekomen ik wil nu afvallen maar het wil maar niet lukke.
  Ik heb gisteren nog ren schoenen gekocht want ben van plan te gaan joggen. Ik weeg 95 kilo en wil echt 20 kilo afvallen dat is echt mijn doel.
  Daarom is mijn vraag kunnen jullie mij daarbij helpen.

  groetjes nadia

 18. Hallo Jean-Pierre,
  Begin met gezonde(ere) keuzes maken. Om inzicht te krijgen kun je gaan bijhouden wat en wanneer je eet en drinkt. Hieruit komen een aantal verbeterpunten in je voeding waar je mee aan de slag kunt.
  Fijn om te weten is dat de persoonlijke begeleiding van een BGN-gewichtsconsulente worden (vaak) vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Voor persoonlijk, op maat advies ben je van harte welkom in de praktijk. Voor meer tips verwijs ik je graag naar mijn website,
  Gezonde groet JOLANDA

 19. Geachte.Graag zou ik willen vermageren maar zelf naar een dietist gaan is teveel voor mijn budget. Ik weeg 129 kgr. en toch zou ik graag een 30 tot 35 kgr. minder wegen.
  Kan U mij daar mee helpen. Wordt in november 64. En zou graag nog van mijn ouderdom willen genieten nog vele jaren lang.Hartelijk dank bij voorbaat

 20. Hallo Korrie,
  Je hebt al heel wat dieten geprobeerd, en ondervonden dat het niet voor je werkt. Je hoeft geen dure producten aan te schaffen, een dieet te volgen of gekke dingen te doen. Probeer meer puur te gaan eten.Puur gezond eten is goedkoper, en goed voor je lijn. Wil je meer lezen, neem hier een kijkje:
  Veel zorgverzekeraas vergoeden de begeleiding van een BGN gewichtsconsulente, vanuit de aanvullende verzekering, en gaat niet van je eigen risico af :-)
  Werk in kleine stappen, op weg naar je Goedelijn. Groet JOLANDA.

 21. ik ben een vrouw en 46 jaar. Ik ben 84 kilo. Ik ben al mijn leven lang aan dieeten, Ik heb alles geprobeerd. Ik heb het idee dat ik groei van khd, maar vind een plakje brood zo lekker. ik weet niet meer wat nu nog te proberen, en financieel kan ik geen dure dieet producten maar aanschaffen.Ik beweeg veel op werk..neem altijd de trappen. mijn wens is om 72 kilo te gaan wegen, maar het lukt me niet :(

 22. Hallo Rianne,
  Wat goed van je dat je gestopt bent met roken! Je schrijft dat de kilo’s er nu aan vliegen, eet je nu vaker en meer dan voorheen?
  Door het lezen van mijn columns op de site; geef ik je nog een aantal handreikingen, zodat je kunt ontdekken wat goed bij je past. Wat een gezond eetpatroon voor je is, is erg persoonlijk. In mijn praktijk werk in met persoonlijk, op maat gemaakt advies. Hiermee help ik je graag op weg, met persoonlijke consulten in mijn praktijk. Gezonde groet Jolanda

 23. Hallo,

  Graag zou ik willen weten wat voor mij een gezond eetpatroon is.
  Dit omdat ik geen vlees eet, ook geen vervangende producten. In principe wel altijd gezond, zonder te snoepen. Om heel eerlijk te zijn wel onregelmatig. Sinds anderhalve week ben ik gestopt met roken, en de kilo’s vliegen er aan! Ik ben 23 jaar, 1.78 lang en weeg nu 78 kilo. Opzich niet te dik maar wel in 1 jaar bijna 2 maten gegroeid. Ik hoop dat er hulp geboden kan worden.

 24. Mijn vraag is, ik heb last van een droge mond en een bittere smaak in mijn mond vanaf ik aan het dieten ben. Blijft dit zo, of gaat dat vanzelf weer weg??
  Weet jij misschien hoe dit komt??

  Alvast bedankt,
  Maria

 25. Hallo,

  mijn naam is Lisanne, ik ben 18 jaar. Ik heb veel last van hoofdpijn en nu is mij ooit verteld om geen suikers meer te eten en veel water te drinken, dat helpt, maar de hoofdpijn blijft wel..
  Ik ben toen 2 stuks fruit per dag gaan eten, geen snoep, chips of frisdrank meer, veel water en gewoon 3 keer per dag eten. Ik sport ook 3 keer per week. Ik voel me echt veel beter en ben ook wat afgevallen. Nu zou ik op zo´n manier net iets meer willen afvallen maar dus wel gezond blijven eten, want ik voel me erg goed, ondanks de hoofdpijn.

  Heeft u tips?

  Alvast bedankt

  Lisanne

 26. Hallo Arzu,
  Wat fijn dat je samen met je zoon aan de slag gaat met jullie voeding. Op veel gebieden is winst te behalen, voeding is daar een belangrijke van! Het pvg pelsser dieet is, voor mij te onbekend om je hierover een goed advies te kunnen geven.
  Groet Jolanda

 27. Hallo Jeanny,
  Helaas kan ik je geen toelichting geven over de inhoud van het 17dagen dieet. Wanneer je een dieet als moeilijk ervaart, kun je je wellicht afvragen of je deze nieuwe manier van eten vol kunt houden. Fijn voor je lijn is dat je blijvend je patroon gaat veranderen, anders komt vriend jojo snel om de hoek.(http://www.vooreengoedelijn.nl/2011/06/jojo/)
  Gezonde groet, Jolanda

 28. in het 17 dagen dieet worden Reinigende groente, suikerarm fruit en Probiotica en Vriendelijke vetten aangehaald. wat kun je er mee als je geen voorbeelden daar van hebt?
  Ik ewil het graag proberen, maar weet niet waar jullie het over hebben, zonder voorbeelden.
  Graag toelichting op deze zaak
  MV GR. Jeanny

 29. Hoi Rosanne,
  Je schrijft over dat je veel eet, maar nagenoeg niet aankomt. Je kunt aan een goed basis-voedingspatroon, producten toevoegen zodat je wat aankomt. Denk aan geprakte advocado met zalm op je brood, of appelstroop met banaan. Een persoonlijk, op maat advies is het meest waardevol. Hiervoor zou je een eenmalig voedingsadvies kunnen aanvragen via de praktijk (www.vooreengoedelijn.nl), zodat je exact advies(kan ook online) krijgt wat je kunt aanpassen in je voedingspatroon. Wat je ook toevoegt, probeer altijd producten toe te voegen met veel voedingswaarde. Kijk ook naar wat je verbruikt aan energie. Wat en hoeveel sport je nu per week?
  Gezonde groet,
  Jolanda

 30. hallo, ik ben rosanne, 17 jaar. ik ben altijd al wel slank geweest, zelf vind ik niet té dun maar ik word regelmatig anorexia patient genoemd, wat natuurlijk absoluut niet leuk is en waar ik me veel van aantrek. Ik wil zelf ook aankomen, maar hoeveel ik eet, ik kom zowat niks aan. heeft u wat goede tips voor mij om aan te komen? ik wil gewoon een wat voller lichaam.

 31. Hallo Debby,
  Wat goed dat je bijhoudt wat jullie eten. Hiermee krijgen jullie samen inzicht in wat en hoeveel. Tijdens deze leeftijd verandert een meisjeslichaam naar een vrouw. Belangrijk is om geen dieet te hanteren. Richt je op kleine aanpassingen zoals meer water drinken, elke dag samen een uur bewegen etc.
  Wat een fijne aanvulling kan zijn is een cursus (puur)gezond eten te leren, zodat je meer kookinspiratie, kennis rondom het etiket krijgt ed. Binnen mijn praktijk is er die mogelijkheid, kijk voor meer informatie op mijn website http://www.vooreengoedelijn.nl
  Als laatste nog een fijn boek voor je als tip, Lekker puh van Ingrid Stieber.
  Groetjes Jolanda
  Coach voor je Goede lijn

 32. Hallo Jolanda, mijn dochter van bijn a11 is te zwaar.
  Ik dacht het allemaal goed te doen, maar nu is ze inmiddels 67 kilo en dat is natuurlijk veel te zwaar. En dat ligt aan mij, want ik heb het haar allemaal gegeven. Ze heeft aanleg om snel aan te komen, want dat heb ik ook. Het is eigenlijk helemaal geen snoeperd, en ze kreeg hooguit 1 snoepje of koekje per dag. maar omdat ze eigenlijk alles lust gaat er vaak s’avonds ipv 1 bord warm eten 2 borden erin. Ik hou nu bij wat ze binnen krijgt, dat schrijf ik op in een schriftje. Kunnen jullie mij tips geven wat ik haar zoal mag geven, want na een week veel rijst en kip te hebben gegeten begint het nu al moeilijk voor haar te worden.
  Met vriendelijke groet,
  Debby

 33. Hallo Mara,
  Je eet en leefpatroon vertelt me dat je het lastig vindt om een goede balans te vinden. Je basis is goed, het zou jezelf en je buik een goed gevoel geven om ook in het weekend gezondere keuzes te maken. Je geeft aan van koken te houden, je zou meer puur en onbewerkt kunnen gaan koken. Op mijn website kun je meer lezen hoe je de balans kunt vinden, een persoonlijke analyse geeft bv. je veel antwoorden;http://www.vooreengoedelijn.nl/weg-met-de-weegschaal/
  Groetjes Jolanda

 34. Beste Jolanda,

  Al bijna een jaar ben ik bezig met zo gezond mogelijk eten door de week, deels aan de hand van het boek ‘De voedselzandloper’ van Chris Verburgh. Daar voel ik me op zich goed bij, maar er is een laatste hobbel waar ik (bijna letterlijk) overheen wil komen wat maar niet lukt. Ik zou namelijk heel graag echt slank zijn, dus een platte buik hebben (zoals veel meisjes om mij heen zonder moeite lijken te kunnen behouden). Natuurlijk kan ik beter tevreden zijn met mijn lichaam zoals het nu is, maar het zou voor mij zelf zo veel beter voelen als ik een strak jurkje kan dragen zonder dat ik het idee heb dat ik met mijn armen of vestjes mijn buik moet camoufleren.

  Ik zal kort uitleggen hoe mijn voedsel en beweegpatroon eruit ziet:
  Doordeweeks volg ik dus deels wat er in ‘De voedselzandloper’ staat, wat erop neerkomt dat ik meestal havermout met soya melk en vruchten als ontbijt neem (zonder suiker of boter), en soms wheetabix met hetzelfde. Soms eet ik als tussendoortje wat noten, vaker een stuk fruit. Als lunch eet ik meestal 1 of 2 sneetjes volkoren brood (van bakker Hartog) en soms alleen nootjes, fruit en een eitje. Voor het avondeten eet ik altijd veel groente, minstens 300-400 gram, vaak meer, geen koolhydraten en 2 keer per week vis, 1 tot 2 keer vegetarisch en voor de rest vaak kip op kalkoen. In plaats van koolhydraten eet ik vaak dingen als kikkererwten of andere bonen, of gewoon meer groente, als ik al koolhydraten eet zijn het volkoren. Ik kom elke dag op minstens twee stuks fruit en drink bijna nooit koffie, veel groene of kruidenthee en nooit frisdranken of snoep en koek (alleen soms een stukje 70% of meer pure chocolade).
  Alleen in het weekend eet ik ‘ongezond’ zaterdag en zondag zijn mijn zonde dagen, waarbij ik dus wel koek of iets als bonbons eet, wel wit meel, wel boter, room en dergelijke. Ik houd namelijk erg van koken en bakken, dus in het weekend probeer ik vaak recepten uit, zoals zelf croissants maken, een leuke pastaschotel (dan dus vaak niet volkoren), een taart bakken etc. Dit is echt een passie van mij, dus ik vind het heel lastig om ook in het weekend nooit mijn bak-lusten te botvieren. Ook in het weekend probeer ik echter geen belachelijke hoeveelheden van alles te eten, met bijvoorbeeld maximaal twee croissantjes voor ontbijt (en meestal is dat door al het bakken zo laat dat lunch gewoon een stukje fruit is).
  Wat beweging betreft sport ik drie keer in de week; elke keer tien minuten rekken, 30 minuten pilates en 30 minuten cardio oefeningen. Verder fiets ik altijd overal naartoe, wat neerkomt op dagelijks minimaal 20 tot maximaal 90-100 minuten fietsen.

  Ik ben 21, 1.66m en weeg zo’n 62 kilo. Ik heb het idee dat ik sterker en strakker ben geworden door mijn betere eetpatroon en beweging, maar echt een vermindering in vet lijkt maar niet te lukken. Hoe krijg ik het voor elkaar om echt die platte buik te krijgen? Moet ik dan toch in het weekend mijn doordeweekse patroon doorzetten?
  Het is zeer frustrerend dat ik zo mijn best doe en meisjes van mijn leeftijd om mij heen met perfect platte buiken zie terwijl zij gewoon eten wat ze willen, wat vaak nogal ongezond is. Ik ben nooit echt te dik geweest en heb nooit heel ongezond gegeten, dus heb ook niet radicaal anders moeten gaan leven, dus voor mijn lichaam is dit een kleine verbetering zoals ik nu leef, geen enorme omslag.

  Ik zou enkele tips zeer waarderen!

  Groeten,

  Mara

 35. Hallo Rita,

  Wat goed dat je bent gaan bewegen. Volgens mij ben je heel goed op weg. Luister je goed naar je lichaam, eet je bv. wanneer je trek hebt?
  Voor blijvend afvallen is de juiste voeding en beweging onlosmakelijk met elkaar verbonden. Belangrijke brandstof voor sporten zijn de koolhydraten. Je lichaam heeft alle brandstoffen nodig, zeker ook de koolhydraten. Balans is erg waardevol voor je lichaam.

  Op mijn website kun je meer nalezen over de balans, en over de praktijk.

  Groetjes Jolanda

  Coach voor je Goede lijn

 36. Hallo Jolanda,
  Sinds een jaar ben ik met het dieet van Dr. Frank bezig. Hiermee ook 16 kilo kwijt geraakt en er ook nog steeds niks bij. Maar ik wil graag nog 7 á 8 kilo kwijt maar het gaat niet meer?
  Ik heb me aangemeld bij een sportschool want die bood een programma aan Move to Win…dit is sporten in combinatie met diëten. Ik krijg om de 2 week een nieuw diëet lijst (koolhydratenarm en eiwit) en een nieuw sportprogramma. Inmiddels 2 week voorbij en net 1.1kg afgevallen. Vetpersentage iets gezakt maar buikomvang 2 cm meer. Wat ik wil vragen is…waarom val ik niet meer af? Anderen die hieraan meedoen vallen 3 á 4 kilo af! Ik houd mij aan het diëet, wat erg veel op dr. Frank lijkt en ga 4x in de week sporten á 2 uur. (weekenden even rust) Ben ik al teveel gewend aan het diëet? Of doe ik toch iets fout?
  Graag hoor ik je reaktie.
  Mvg. Rita

 37. Hallo Sharon,
  Een goed begin kan zijn, om een aantal gewoonten te gaan aanpassen in je patroon. Ontbijt je elke dag? Wat kies je als tussendoortje? Beweeg je elke dag?
  Ga opschrijven welke gewoonten nu al goed gaan, en waarmee je deze week wilt starten. Een dieet is niet gezond voor je, je leert niet blijvend veranderingen aan te brengen in je patroon. Je vervalt snel in je oude gewoonten. Op mijn website, staat o.a. de column Lijn42. Deze column sluit goed aan bij waar je kunt beginnen. Lees maar, het zal je helpen. (www.vooreengoedelijn.nl/columns)
  Succes, groetjes Jolanda
  Coach Voor een Goede lijn

 38. Hallo Jolanda,

  Ik ben een meisje van 14 en weeg 73 kg.
  Ik wil graag afvallen, maar het lukt me maar niet!
  Maar nu wil ik er echt mee beginnen maar weet niet hoe …
  Wat mag ik per dag eten, en hoeveel ?
  Ik zit er echt mee, want ik ben erg onzeker en wil graag gaan afvallen..

  Groetjes mij.

 39. Hallo Josina,

  Op goed te kunnen blijven presteren is de juiste voeding van groot belang. Een dieet is niet de oplossing. Een andere samenstelling van je voeding, zal goed voor je werken. Een schema, op maat kan ik voor je maken. Het meest handig is een afspraak te maken, eventueel via Skypecoaching. Op mijn website, http://www.vooreengoedelijn.nl, kun je mijn contactgegevens vinden. Tot binnenkort,

  Groetjes Jolanda

 40. Beste Jolanda
  Ik ben 1.80 en weeg 80 kg.. Ik sport op hoogste niveau en toch wil ik een paar kilo afvallen! Alleen word ik snel licht in mijn hoofd en heb ik het idee dat ik.suiker nodig heb.. Ik zou graag een.schema willen wat ik per dag mag eten aan ontbijt lunch acond en tussendoor..
  Zou u.mij hierbij kunnen helpen?

 41. Hallo Rene,
  Je hebt al goed nagedacht over wat je wel en niet wilt. Heel goed van je! Bewegen is enorm belangrijk, misschien kun je beginnen met dagelijks een stukje wandelen of fietsen?
  Een persoonlijk op maat advies kan zeker, neem hiervoor een kijkje op mijn website, http://www.vooreengoedelijn.nl voor de mogelijkheden.
  Gr. Jolanda

 42. Hallo Marjolein,
  Kijk naar je patroon, door gezond, gevarieerd en gematigd eten val je gestaag af. Brood is gezond en hoef je niet uit je eetpatroon te halen. Wel is het belangrijk om elke dag keuzes te maken omtrent je voeding, ook in het weekend. Op mijn website heb ik een meerdere artikelen geschreven over snel afvallen, jojo-effect etc. lees op mijn website http://www.vooreengoedelijn.nl verder bij mijn columns. Hiermee krijg je nog meer inzicht in welke stappen je kunt doen voor je Goede lijn.
  Gr Jolanda

 43. Hallo Annie,
  Wat goed van je dat je, samen met je coach al stappen hebt gezet. Jullie hebben samen een aanpassing gebracht in je patroon. Je eet regelmatig, beweegt regelmatig. Zou je nog iets meer kunnen bewegen?
  Groet Jolanda

 44. Hallo Jolanda,

  Ik ben Marjolein en wil graag afvallen. Ik ben 1.68m en weeg ongeveer 75 kilo. Ik wil zeker 10 kilo kwijt. Ik sport 2x in de week (meer sporten red ik ook niet en wil ik niet, werk fulltime, wordt me teveel). Ik zoek een goede manier om af te vallen waarbij ik doordeweeks of eerder van zondag t/m donderdag datgene volg en in het weekend of vrijdag en zaterdag normaal kan eten en drinken zodat ik wel gezellig een drankje kan doen oid bij een uitje of visite. Ik ben geen zoetekauw dus dat scheelt. Wel eet ik erg graag brood met beleg en zou ik het erg moeilijk vinden om dat niet meer te mogen eten. Wil wel graag snel afvallen zoals de meesten…

  Heeft u misschien advies voor mij wat voor dieet of eetstijl ik het beste aan kan houden om snel af te vallen? In principe eet ik niet erg ongezond, kom ook niet aan, maar val ook niet af. En dat is jammer.

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  Met vriendelijke groeten,

  Marjolein van Merkenstein

  • hallo ik ben een jongen van 21 jaar ik weeg over de 100 kilo ik ben 1.80 en weeg ongeveel tussen de 110 en 140 is echt veel te zwaar ik wil wel heel graag afvallen maar ik heb niet genoeg geld over om naar een sportschool te gaan movendien heb ik geen doorzetingsvermogen om dit door te zetten of te start ik wilden graag vragen of er een mogelijk bestaad dat ik een plan op gesteld kan krijgen met mijn eet gewoontes die ik dagerlijk moet volgen en het bewegen zo dat ik meschien toch in ziet dat met deze schema het me kan overtuigen dat dit wel gaat lukken ik ben niet zo goed om een zelf een schema op te stellen omdat ik niet weet wat goed of fout is ik hoop dat u mijn daar bij kan helpen ik hoor het wel van u bedankt voor de moeit om iets terug te schijfen.

   met virenderlijk groetren
   rene pleeging

 45. ik ben een vrouw van 65 jr ik ben 170 lang en weeg nu 87 kg ik heb lymfoedeem dikee armen en benen ook heb ik een dieet gevolgt van een dietist en ben in 4 maanden 2kg afgevallen mijn eten is het volgende smorgens 1 volkoren brood met 30plus kaas om10 uur weer 1boterham om 12 uur 2 boterhammen volkoren met kiwi groene thee en 250 ml magere joghurt om 3uur fruit en groene thee om 5uur warm eten 150 gr aardappels en 100gr vlees en 200gr groentes en savonds 250 magere jogurt en 1 gl rode wijn is dit voldoende om af te vallen ik loop elke dag 20 min ook heb ik een hartinfart gehad en een tia . vr gr annie

 46. Hallo Jolanda,
  Je voedingspatroon is helemaal niet zo verkeerd. Op het eerste gezicht zie ik dat je weinig voeding binnenkrijgt. Je lichaam heeft voeding nodig om energie te krijgen. Wanneer er niet voldoende beschikbaar is, zal je lichaam het moeilijk loslaten. Hou een eetdagboek bij van een week, en kijk wat je eet en drinkt en op welke momenten. Hierin zul je vast zelf ook al verbeterpunten zien. Ga hier eerst mee aan de slag, wil je op maat voedings- en beweegadvies kan ik je hiermee zeker ook helpen.
  Succes Gr Jolanda

 47. Hallo Inge,
  Wat goed van je dat je zo sportief bent. Ik kan me voorstellen dat je gefrusteerd raakt, wanneer je niet afvalt. Je lichaam heeft veel energie nodig om een goede sportprestatie neer te zetten. Energie die je lichaam haalt uit (voldoende) voeding. Is er niet voldoende voeding beschikbaar, zal je lichaam alles ‘vasthouden’ verdelen en zuinig met de energie omgaan. Een echt persoonlijk advies heb ik zo niet voor je, via een E-coachingstraject of een eenmalig voedingsadvies kan ik je persoonlijk en een opmaat voedingsadvies geven. Neem contact met mij op via de website http://www.vooreengoedelijn.nl
  Gr Jolanda

 48. Hallo Jolanda,

  Mijn schildklier werkt niet goed.
  ik heb daar tyrax voor 1,50 miligram.
  mijn lengte is 166.5
  mijn gewicht is 75.2
  ik eet s,morgens yogurt met musli en gedroogte pruimen
  middags 2 bruine boterhammen met mager vlees of slankie halverine
  avonds 2 scheppen groente klein stukje vlees en 2 kleine aardappels.
  1 a 2 stuks fruit
  veel water koffie en thee zonder toevoeging.
  ik schommel 1 kilo erbij 1 kilo eraf.
  ik wil zo graag 6 kilo kwijt HELP

 49. Beste Jolanda,
  Ben een fervent loopster, ga 4 maal per week lopen, loop door de week per keer 10km en in het weekend loop ik 20km, toch val ik niet af.
  Graag zou ik hierover begeleiding willen dat ik het juiste eetschema heb en toch nog kan afvallen.
  Ik ga dus echt lopen om kilo’s te verliezen, daar dit niet echt lukt is dit wel frusterend. Graag zou ik hierover informatie willen.
  gr

 50. Hallo Meara,
  Je lichaam heeft energie nodig, dit haalt je lichaam uit voeding. Onmisbaar dus! Zonder gaat je lichaam protesteren, dit heb je al ervaren lees ik.
  Op vaste tijden is niet nodig, wel regelmaat is belangrijk. Misschien kun je ochtends voor vertrek een aantal boterhammen klaarmaken en onderweg nuttigen. Of al eerder zelfs, na het doen van de boodschappen boterhammen smeren en invriezen.
  Groet Jolanda

 51. Beste Jolanda,

  Doordat ik fulltime stage loop waarvoor ik veel moet reizen, is het voor mij praktisch onmogelijk 3 keer per dag (of meer) op vaste tijden te eten. Koken komt er ook bijna nooit van. Nu heb ik al meerdere antibiotica kuren moeten ondergaan omdat ik last kreeg van schimmels en infecties. Ik denk dat dit iets met mijn darmflora te maken kan hebben en dat ik beter moet eten, maar ik weet niet hoe… Wat kan ik het beste doen? Hoe kan ik met zo min mogelijk tijd zo gezond mogelijk leven?

  Alvast heel erg bedankt voor uw hulp!

 52. Goedemorgen S,
  Het is voor je lichaam erg waardevol dat er regelmatig nieuwe energie in komt. Regelmatig eten is belangrijk. Begin met het volgende; probeer wat vaker te eten, zo om de drie-vier uur.
  Groet Jolanda

 53. Ik had een vraagje over hoe je moet eten,
  ik eet soms niet veel , bijv 2 broodjes per dag en dat om 5 uur savonds fso, en soms eet ik wel genoeg.
  ik weeg nu 57 kilo en wou graag 52 kilo wegen maar weet niet hoe ik dat het beste moet aanpakken ..

  groetjes

 54. Hallo Shanel,
  Een dieet zoals je nu eet is erg weinig, hierdoor zul je geen gewicht verliezen. Je lichaam heeft brandstof nodig om te sporten en dagelijkse dingen te doen. Probeer te luisteren naar je lichaam, heb je trek? En is het een paar uur geleden dat je iets voedzaams hebt gegeten? Neem dan een boterham of fruit of ed. Je lichaam staat nu in de spaarstand. Op mijn website, http://www.vooreengoedelijn.nl, leg ik de spaarstand uit. Lees dit, waarschijnlijk begrijp je dan beter waarom je lichaam het nu vast houd.

 55. He Jolande

  Ik ben een meisje van 19 jaar oud.

  Sinds Januari ben ik beginnen dieëten.
  Hieronder verstond ik water, geen snoep; 4x op de week sport.

  ‘ morgens at ik gerooster brood (1sne emet kaas), ‘ smiddas eeng roetensla (tomaat, sla, komkommer met basillisum vinegraite) en ’s avond 1 paptje, met veel groentjen, klein stukje vlees zonder saus..

  Dit heb ik volgehouden tot begin april.
  Resulaat: 0,4 kg afgevallen.

  Ik denk niet dat dat normaal is, toch?

  Graag je help of mijn eetgewoonte nu echt zo slecht is.

 56. Hallo,

  ik ben een alleenstaande moeder van 2 dochters van 4,2jr. daarnaast train k 3x per week kickboksen incl wedstrijdtraining. en 2x per week loop k 5km hard. en doe ik 2x per week krachtraining. maar nu merk k dat k eigenlijk uitgeblust ben en k ben op zoek naar iemand die mij kan helpen een goed dieet temaken die aangepast is aan mijn levensstijl.

  ik hoop dat je me verder kan helpen. ik weet hoe je krachttrainings dieetjes moet maken maar k verbruik nu meer dan k nu binnen krijg en die dieetjes kloppen nu niet meer bij mijn levensstijl.

  groetjes

 57. Allereerst Gefeliciteerd met je dochter! Je bent al goed bezig, al mis ik in je menu wel twee fruitmomenten. Kies daarnaast voor voedzaam eten, koek levert weinig op voor je lichaam. Op mijn website schrijf ik over een koolhydraat als vet (www.vooreengoedelijn/columns), de informatie die je daar vindt is een waardevolle aanvulling voor je.
  Geniet van je dochter en probeer dagelijks een heerlijke wandeling te maken met haar. Succes, Groet Jolanda

 58. Hallo

  Ik ben ongeveer 12 weken geleden bevallen van een ontzettende mooie en lieve dochter. Nu was ik na de bevalling bijna al mijn kilo`s al weer kwijt maar wil toch nog wel minstens 5 kilo afvallen. Nu ben ik al meer in beweging en eet ik geen rare dingen maar de kilo`s gaan er maar niet af.
  `s Morgens eet ik 2 volkorenbrood met kaas en appelstroop en een glas melk. Neem op de ochtend misschien nog 1 bakje koffie met een stukje ontbijtkoek of indische cake. Tussen de middag 3 volkorenbrood met daarnaast een glas melk. In de middag of een glaasje cristal clear of een bakje koffie met of een stuk ontbijtkoek of inidsche cake. `s Avonds normaal eten (aardappelen, vlees en groente) en daarna nog een schaaltje vla. `s Avonds een glas cristal clear of groene thee met of zonder een stukje ontbijtkoek. Daarnaast probeer ik voor of na iedere maaltijd nog een glas water te drinken. Waarom val ik nu niet af, ik wil van die zwangerschapskilo`s af. Ben momenteel 64 kilo maar wil echt weer richting de 60 kilo.

 59. Goedemorgen Helena,
  Er is geen goed en fout wanneer we het hebben over eten. Voor elk product is een nadeel en voordeel te bedenken. Belangrijk is om je eigen eetpatroon te ontwikkelen, waarbij jij je goed voelt. Hiervoor bied ik cursussen en E-coachingstrajecten aan. Je eetpatroon heeft en koolhydraten, en vetten en eiwitten nodig.
  Gezond, gevarieerd en gematigd zijn 3 G’s die je goed kunt aanhouden. In mijn nieuwsbrief van deze maand kun je meer tips lezen, abonnee worden kan via mijn website http://www.vooreengoedelijn.nl
  Fijne dag vandaag, Groet Jolanda

 60. hi jolanda ,
  ik ben\was een echte koolydraten eter pasta broodjes noem maar op alles vond ik lekker, nu heb ik mijn schema radicaal om gegooid eet in de ochtend 4 kiwi´s met een appel en 120 gram yoghert
  in me middag zo een 5 krackers met beleg en in de avond mijn eten is dit nou een goed eet patroon of ben ik juist nog verkeerder gaan eten ?
  groetjes helena

 61. wanneer je jezelf iets verbied, wil je dit meestal des te meer. Ik heb hier op mijn website een heel stuk over geschreven, lees dit door. Het helpt je om een aantal effectieve stappen te nemen. http://www.vooreengoedelijn.nl onder Nieuws kun je het artikel vinden.
  Succes

 62. Hoi Jolanda,

  Een aantal jaar geleden zat ik aan de top van mijn gewicht, namelijk 125 kilo. Ik heb toen zelfstandig 21 kilo afgevallen. Nog te zwaar, maar op de goede weg.

  Nu is het echter zo dat ik het laatste jaar weer flink ben aangekomen. Ik zit nu weer op 113 kilo en ik wil dat er iets veranderd, anders weeg ik binnenkort weer 125 kilo en dat wil ik niet meer.

  Echter, ik ben momenteel zo ontzettend geobsedeerd door eten. Ik denk de hele dag aan eten en wil steeds vol goede moed weer opnieuw beginnen met afvallen, maar na een halve dag verval ik weer in een verkeerd patroon. De hele dag spookt door mijn hoofd: ik mag geen koekje, ik wil een koekje … Ik kan dit best lang onderdrukken, maar als ik er dan toch voor zwicht, dan zwicht ik er flink voor, want dan blijft het niet bij bijv. 1 koekje.

  Gevolg: Op dit moment heb ik totaal geen normaal eetpatroon meer en weet niet hoe ik het beste een nieuwe start kan maken, dus mezelf weer een gezond eetpatroon aanwennen en daarbij gezonde hoeveelheden?

  Kun jij mij advies geven over hoe ik dit het beste aan kan pakken, want als ik nu geen nieuwe start maak, weeg ik dadelijk nog zwaarder als wat ik was.

 63. Beste Bianca,
  Roggebrood kan zeker als vervanger van brood. Roggebrood is erg vezelrijk, let goed op dat je voldoende drinkt hierbij. Lees verder op mijn website over het belang van vezels.
  Groet Jolanda

 64. Beste Mieke,
  Wat vervelend voor je, beterschap! Je moet goed voor jezelf zorgen, ook nu. Probeer kleine maaltijden over de dag te nemen. Hou 6-7 vaste eetmomenten per dag aan, dit geeft je houvast. Eet elke maaltijd bij de tafel, zo voorkom je dat je achter de pc eet, voor de tv etc.
  Voor meer tips kijk op mijn website http://www.vooreengoedelijn.nl Ook kun je een abonnement nemen op de maandelijkse gratis nieuwsbrief.
  Groet Jolanda

 65. Hallo,

  Ik heb een vraag ik ben gek op roggebrood en ik koop altijd de roogebrood van:Van der meulen of die van bolletje.
  Maar nu zag ik ook de roggebrood van: Crispy in de winkel is deze ook gezond en goed voor de lijn?
  ik eet gemiddeld 3 sneetjes roggebrood per dag?

  Groetjes Bianca

 66. hallo
  ik ben 47, in de memopauze en heb een probleempje
  ik dieet al jaren en ik woog voor de feestdagen 71 kg.
  in Januari hadden we dan nog een weekje vakantie. mijn bedoeling was om na die vakantie terug te starten met mijn dieet (wait watchers) . ik heb nog niet de kans gehad om mij te wegen voor ik terug start. ik ben op 22 jan thuis gekomen van mijn vakantie en heb op 23 jan smorgens vroeg mijn knie gebroken. sinds die dag zit ik stil op de zetel in de gips. ik heb mij nog steeds niet gewogen, want dat kan nu niet. maar dat hoef niet , je ziet me zo bijkomen ( anders heb ik een actief leven). ik beweeg nu niet en ik eet alles op wat los licht ,alleen al uit verveling en ik ben een echte emo eter
  ik voel me nu dik, hulpeloos en verschrikkelik dat ik niet buiten kan
  punten tellen? hoeveel mag ik er nu nuttigen? ik beweeg volledig niet met mijn gips
  kan je me helpen?
  alvast bedankt

 67. Hoi Daphne,
  Kijk naar wat je wel graag eet, eet regelmatig een klein beetje en over de dag verdeeld. Probeer elke week een ander product toe te voegen. Variatie is een belangrijk sleutelwoord in het afvalproces. Op mijn website http://www.vooreengoedelijn.nl lees je bij mijn columns veel over het belang van variatie.

 68. Hallo Jolanda,

  Ik ben 1.72 lang en weeg 77. Ik heb al heel veel diëts gevolgd van sonja bakker maar houd deze nooit lang vol. Ook ben ik een hele slechte eter, ik lust maar heel weinig en in de diëts staan meestal ook vaak dingen die ik niet lust. Wat kan ik hieraan doen?

 69. Hoi Iris,
  Ook tijdens het afvallen mag je alles eten. Op het moment dat je eigenlijk niet wilt snoepen en teveel wilt eten gebeurt dit toch. Op mijn website http://www.vooreengoedelijn.nl kun je lezen over Het geheim van een Goede lijn. Hierin vindt je een aantal tips voor je, wellicht is mijn Ecoachingsprogramma iets voor je?
  Groet Jolanda

 70. Hoi Selcan,
  Afvallen met een dieet mag je nog niet. Wel kun je gezond en regelmatig gaan eten. Hiermee kun je goed afvallen, geen snelle suikers, niet snoepen en heel belangrijk: Regelmatig eten. Op mijn site kun je veel tips vinden die je op weg helpen naar een Goede lijn. )
  Groet Jolanda

 71. beste jolanda,

  mijn naam is Iris, ik ben 20 jaar. Mijn huidige gewicht ligt zo rond de 91 kilo. Zelf weet ik dat dit veel te zwaar is voor mijn lengte 1.62m. Ik wil dolgraag afvallen zodat ik weer op een gezond gewicht kom. ik ben een echte comfort eter. als ik me klote voel ga ik eten. echt heel slecht dat weet ik, maar op die momenten kan ik er niets aan doen. ik zou het erg fijn vinden als je me wat tips zou kunnen geven.

 72. Hallo,

  Ik ben 1.65 lang en weeg 69 Kg. Heeft u voor mij een goede oplossing om aftevallen. Ik wil graag 1 a 8 kilo afvallen en ben 16 jaar oud.

  MVG,
  Selcan

 73. Hoi Sjarlotiej,
  Goed van je dat je niet meer snoept en al sport. Hiermee heb je al een goede basis voor een gezonde(ere) leefstijl.
  Het beste dieet is geen dieet, de Goedelijn methode waarmee ik werk is ook geen dieet. Gezond en regelmatig eten, volkoren producten, je groente en fruit nemen is een heel goed begin. Lees er meer over op mijn website http://www.vooreengoedelijn.nl

 74. Beste,

  Ik ben 1m68 en weeg 64.9kg ik zou graag 10 kg afvallen.
  Ik ben sinds een maand begonnen met fitness en probeer niet meer te snoepen. Hebt u tips over het beste dieet in verhouding met sporten?
  MVG

 75. hallo,

  ik heb u hulp nodig. ik ben 14 jaar en weeg 86 kilo. ik wil graag naar de 75 kilo toe gaan maar het lukt me maar niet. kunt u mij alstublieft helpen. heel erg bedankt. ik wil graag weten wat ik moet eten en welke oefeningen ik moet doen enz… heel erg bedankt help mij alstublieft doei doei
  laila

  • Hoi Laila,
   Als je 14 jaar bent mag je nog niet gaan lijnen, Je lichaam is aan het veranderen. Gezonder gaan eten is heel goed voor je. Laat de snelle suikers, frisdranken, koek, snoep en extra’s allemaal weg. Veel water drinken en eet veel groente en fruit. Op mijn website http://www.vooreengoedelijn.nl kun je ook veel informatie vinden omtrent Gezonde voeding voor een Goede lijn.

 76. Goedemiddag Laila,
  Hij kan het beste onder goede begeleiding afvallen, met een persoonlijk plan voor zijn voeding en beweging. Gezond eten, regelmatig over de dag met voldoende groente en fruit kan hij, samen met elke dag bewegen, al zelf doen om zijn gezondheid te verbeteren.

 77. Hallo,

  Ik heb een vriend met een BMI van 42.2
  Hij is 122kg en 170cm lang.
  Hij wilt graag afvallen maar heeft diabetes type 2.
  Hoe kan hij het beste afvallen?

  Groet laila

 78. Goedemorgen Marianne,
  Wanneer je geen vlees eet, zijn er veel vervangers waaronder peulvruchten, kwark,kaas,vis,ei(afhankelijk in welke mate je geen dierlijke producten wenst te eten)Je noemt zelf het nadeel van een dieet al, het is niet geschreven voor jou persoonlijke situatie, dat is met ook de reden dat ik in mijn praktijk een persoonlijk voedingsplan maak, op maat.

 79. Ik eet liever geen vlees, maar in veel dieten, ook in dat van weight watchers/AD, staat weer dagelijks vlees op het programma.
  Uiteraard eet ik geregeld ‘sojavlees’, maar vegetarische vleeswaren vind ik niet te eten. Suggesties?
  Ook moet ik erop letten mijn cholesterol naar beneden te krijgen, maar daarvoor zit ik met het genoemde dieet wel goed.

 80. Goedemorgen Marjam,
  Je wilt graag weten welk dieet ik adviseer. Geen dieet, maar goede persoonlijke ondersteuning met een eetpatroon op maat voor jou werkt het allerbeste. In mijn praktijk werk ik op deze manier, een dieet is niet voor jou geschreven en zal niet goed passen binnen je leefstijl. Opschrijven van je huidige voedingspatroon kan je veel inzicht geven in wat al goed gaat en waar nog verbetering kan.

 81. Beste Jolanda

  Ik ben long patient en krijg veel medicijnen b.v. pretnison ook voor de schildklier heb al veel dieten geprobeerd er word vaak gezegd dat ik dik word van die medicijnen.en ben dus veel te zwaar. sporten gaat niet want ik heb 2 kunst knieen.

  wat is er voor mij ?

  vr gr mevr Hagenus.

  • Goedemorgen mevr Hagenus,
   Een dieet zou ik u niet adviseren, wel kunt u wellicht gezonde(re) keuzes maken binnen uw huidige eetpatroon. Elke gezonde keuze die u maakt, draagt bij aan een gezondere leefstijl. In mijn praktijk coach ik, zonder een streng dieet, naar een gezond gewicht. (ook d.m.v. E coaching)
   Wilt u meer lezen over het maken van keuzes, gezonde voeding etc zonder begeleiding? Lees mijn columns op mijn website,op die manier leest u over gezond eten en waarom een dieet niet blijvend werkt. Hoe meer u weet, hoe makkelijker het wordt om toe te passen in uw eigen eetpatroon.

Klik hier voor meer ervaringen