Afvallen in 2021

Ik ben een enorme fan van de wetenschap en al het onderzoek dat wetenschappers doen. Steeds meer te weten komen over hoe dingen werken en waar het vandaan komt. Toch ben ik overtuigd van het feit dat basisdoelen zoals vet verbranding, spieropbouw, meer energie en een betere conditie bereikt worden door simpele eenvoudige acties.

Doelen behalen doe je door een doel te formuleren, een plan te maken en te DOEN! Je stelt jezelf een aantal vragen om te komen tot het doel, het plan en de actie om het te gaan doen. Laat ik beginnen bij de vragen die ik altijd stel om een duidelijk beeld te schetsen.

Het Doel

Wat is je doel? Waarom is dit je doel? Wat zijn de juiste stappen om je doel te behalen? Wie of wat heb ik nodig om je doel te behalen?

Is het doel realistisch (SMART)?

En dan! De stok achter de deur! Degene die jou helpt met het behalen van je doel. Jouw stok achter de deur stelt als het goed is andere vragen dan dat jij stelt. De beste stok achter de deur is iemand die verstand van zaken heeft en jou kan motiveren om het echt te gaan doen. En als het kan, jou ook een beetje kent, zodat je een klik hebt. Zo stel ik zelf als coach altijd een paar vragen aan mezelf voordat ik ga kijken wat het beste is voor jou om je doel te behalen. En daarom wil ik ook altijd eerst een band opbouwen met iemand zodat ik zeker weet dat we samen aan de doelen kunnen werken.

Het Plan

Hoe werkt het lichaam van de persoon? (Elk lichaam functioneert anders).
De overige vragen stel ik bij een kennismakingsgesprek door de persoon zelf een punt van 1-10 te laten geven. Bij elke vraag geven ze een cijfer van 1-10

  • Hoe schat je jouw algehele conditie in?
  • Hoe voel je jezelf op dit moment?
  • Hoe graag wil je je doel halen?
  • Hoe graag wil je jouw voedingspatroon aanpassen om je doel te behalen?

Met de uitkomst heb je een pakket aan informatie waar je wat mee kan. Een vetmeting geeft dan vaak nog wat extra informatie over de vetopslag in het lichaam en daarmee welke hormonen uit of juist in balans zijn.

Maar… Welke cijfers geef jij? Geef je jezelf een 10 voor het aanpassen van je voeding? Geef je jezelf een 10 voor het behalen van je doel? Ik hoop het niet, want niemand is in staat om voor 100% aan een doel te werken. Of je moet een rijke miljonair zijn met 24/7 een personal trainer naast je. Of je dat wilt? Ik denk het niet!

Het Doen!

smart

Nu je een beetje weet hoe je te werk zou kunnen gaan, kunnen we het hebben over praktische zaken. Zoals ik al zei houd ik van de wetenschap, maar denk ik dat basis doelen door eenvoud te behalen zijn. Grenzen verleggen, hard werken, SAMEN werken en DOEN! DOEN! DOEN!

Toch zijn er altijd een aantal basisprincipes die steeds meer mensen gebruiken. Gelukkig, want in dit ongezonde Fastfood-tijdperk moeten er drastische veranderingen komen. Daarom hier een paar simpele tips om bijvoorbeeld iets fitter te worden dan je nu bent.

Zeven belangrijke stappen naar een meer gespierde bouw, naar een slanker lijf of gewoon naar een gezondere leefstijl.

1. Suikers, zout en transvetten bijna volledig uit de voeding halen

De meeste bewerkte producten bevatten tegenwoordig veel te veel suiker, zout en helaas vaak transvetten. Transvetten is het vet waar je lichaam niks mee kan en wat lekker in de wand van je aderen gaat zitten wachten tot het dichtslibt. Met andere woorden; het is beter zoveel mogelijk vermijden.

2. Meer eiwitten eten en minder koolhydraten

Je lichaam reageert op suiker (koolhydraten) door insuline aan te maken. Om het simpel te zeggen: insuline is een hormoon dat suiker verwerkt in je lichaam tot energie. Eet je te veel suiker achter elkaar dan wordt er geen insuline meer aangemaakt maar cortisol. Cortisol is het hormoon dat suiker opslaat als vet onder de huid. Eiwitten, vetten en groente hebben minder invloed op deze suikerspiegel en geven gedurende de dag meer energie. Het is dus beter dus om meer eiwitten, vetten en groente te eten en minder koolhydraten.

3. Slaap, rust en ontspan

Rusten, slapen en ontspannen zijn zo belangrijk voor je lichaam. Processen werken beter, je herstelt beter, je hebt minder stress. Voldoende slapen en rusten heeft alleen een positief effect. Ideaal is om tussen 23.00 uur en 07.00 uur ongeveer 7 uurtjes slaap te pakken. Ook is het zeer effectief om ’s middags even een dutje (powernap) te doen of om gewoon even een half uurtje ontspannen en niks te doen. Je wordt productiever, je bent fitter, je hebt meer energie. Met andere woorden: Slaap lekker!

4. Minder duurtraining

Drie keer per week een uur op de loopband of de crosstrainer staan is niet waar je lichaam voor gemaakt is. Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat hij of zij 20 kilo is afgevallen door cardiotraining. Of dat iemand heel gespierd is geworden door elke dag 30 minuten te fietsen. Cardio training zorgt ervoor dat je stress (cortisol) krijgt in je lichaam, wat juist vetopslag verhoogt en stofwisseling vertraagt. Ga interval- of krachttraining doen als je wat meer resultaat wilt. Als je niet weet wat je moet doen, laat je dan informeren door een trainer. Behalve als hij je een half uur op de loopband laat staan om een strakke buik te krijgen!

5. Moeite doen

Met hetzelfde gemak, gooi het in de afvalbak. Dat is wat je voorheen vaak voorbij zag komen op televisie. Theo Maassen zei in een