Het BCM Dieet- en Leefstijlprogramma biedt een wetenschappelijk onderbouwde methode om lichaamsgewicht te verminderen. Het door artsen en voedingswetenschappers ontwikkelde BCM Programma gaat hierbij uit van een gecombineerde aanpak:

 • Deskundige begeleiding door een PreCon adviseur in de omgeving, die tevens arts is.
 • Verantwoord gewichtsverlies, ondersteund door zorgvuldig samengestelde BCM producten.
 • Lange termijn succes door het aanleren van een nieuw leef- en eetpatroon.
 • Uitwisseling van ervaringen met andere deelnemers aan het programma.
 • Regelmatige controle van de resultaten door meting van de lichaamssamenstelling.

Precon en BCM

BCM is ontwikkeld door PreCon. Dit bedrijf is sinds 1986 in Duitsland actief op het gebied van gezondheidsbevordering met het BCM Dieet- en Leefstijlprogramma. Dit adviesprogramma is door voedingswetenschappers en artsen ontwikkeld en wordt in Europa door ruim 2.000 adviseurs begeleid. In Nederland werken op dit moment zo’n 60 artsen met het programma.

Jouw Ervaring met BCM Maaltijdvervangers

Heb je ervaring met BCM dieet? Vragen of suggesties? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

33 Reacties

 1. Hallo ,

  Vandaag dag 1achter de rug ,
  was dit moelijker dan verwacht !
  de startshakes vullen niet echt goed en constante honger.. heb nochtans al bovenop de shakes 2,5 l water gedronken en tussenin 2 x de kruidendrank. Hopelijk kan dit geen kwaad ? Wat dede jullie de eeerste 2 dagen met dat hongergevoel ? Ben benieuwd
  groetjes

 2. Zoals in mei 2013 toegezegd, ben ik hier nog één keer.

  Het is mij uiteindelijk gelukt om op een BMI van 22.0 terecht te komen en dat houdt ik nu al ruim meer dan een half jaar vol. Ik ben klaar met diëten, althans: zoals ik nu eet en leef is geen “diëten” meer maar mijn “new way of living”.Kledingmaat 48, jeans maat 31/32, ik koop het en het past. Ik loop hard, ben fit, slaap als een roos en kan de wereld aan. Zoals ik in mei al schreef: BCM is geen wondermiddel of trucendoos,maar BCM heeft mij wel enorm geholpen.

  Mijn bijdrage op dit forum is hiermee (naar ik hoop: voor altijd) voorbij.

 3. hallo,

  Ik ben gisteren begonnen met BCM, ik dacht dat dit een fluitje van een cent ging zijn, maar die startdagen zijn echt niet makkelijk ..
  Hopelijk vanaf morgen beter , wanneer ik een gewone (evenwichtige) maaltijd mag nemen.

 4. Ben uiteindelijk 37 kg (éénderde!) van mijn gewicht verloren (van BMI 33,6 naar 22,7) en houd dat nu al vijf maanden eigenlijk probleemloos vol dankzij een complete levensstijl-omslag waarin BCM onmiskenbaar een zeer belangrijke factor is geweest, omdat ik het daardoor heb kunnen volhouden.

  Veel sporten, drie keer per dag eten (niets meer tussendoor behalve in de loop van de middag een stuk fruit) en vooral goed nadenken over wat je wel en niet eet en drinkt. Op z’n tijd gaan de biefstuk met friet, mayo en bier er vrolijk in; geen enkel probleem, mits je je lichaam vervolgens weer in de gelegenheid stelt daarvan te herstellen door een balans-dag in te lassen.

  Je eigen wil en mindset is en blijft feitelijk de enige factor die ècht bepalend is (sta je er zelf niet voor de volle 100% achter, dan lukt het ook niet; ook BCM is geen wondermiddel of trucendoos), maar BCM geeft wel die steun in de rug die het ook ècht doenlijk maakt.

  Voor mij verder geen afvallen meer; sterker nog: ik ben door het vele sporten nu juist gewicht aan het bij-winnen door spiervorming (ja, de sixpack wordt zichtbaar!). Ik heb hier dus niet zo veel meer te zoeken. Ik kom hopelijk over zeven maanden nog één keer terug om te laten weten dat ik mijn gewicht uiteindelijk een jaar heb weten vol te houden.

 5. Hallo allemaal,

  Ongeveer 8 jaar geleden ben ik met behulp van BCM 12,5 kilo afgevallen, van 87,5 naar 75.
  De jaren daarna heb ik mijn gewicht tussen 70-72 weten te houden. Helaas ben ik het afgelopen jaar flink wat zwaarder geworden doordat ik, wegens blessures, niet meer heb kunnen sporten.
  Ook de aanschaf van een auto heeft de boel geen goed gedaan. Doel: van 81 naar 70 (67 wellicht?)

  Het BCM dieet is makkelijk vol te houden omdat de shakes vitamines en mineralen (bijv. chroom) bevatten die voorkomen dat je trek krijgt. Ook zitten er voedingsvezels in (innuline, galactomanan) die veel vocht opnemen en daardoor uitzetten, hierdoor heb je langer een vol gevoel. De shake wordt dikker als je m een paar minuutjes laat staan. Deze maaltijdvervangers laten zich niet vergelijken met eiwitshakes waar alleen eiwitten in zitten en niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt om de dag door te komen.

  Veel succes gewenst!

 6. Hallo,

  Ik ben vrijdag 26/4 gestart met BCM shakes. De Start fase van 2 dagen heb ik 1 dag volgehouden. Die poeder mengen met water is echt niet lekker en ik had snel terug honger. Dus 3 uur tussen laten was bijna omogelijk. Ook redelijk veel hoofdpijn en een flauw gevoel.

  Dan zaterdag maar gestart met de Shakes die je mag mengen met melk, karnemelk of mager yohurt of kwark. Dit gaat vlotjes. Ik neem ’s morgens een shake en 4 uur later opnieuw. ’s avonds neem ik dan een gewone maaltijd ( 1 lepel puree, 120gr mager vlees en veeeeel groeten zoals sla, tomaten, eitjes, worteltjes …., en een light dressing erbij. Ik kan makkelijk 4 uur zonder iets te eten tussendoor. De Shakes zijn te drinken. En vullen heel goed. De repen heb ik nog niet geproefd. Dit is voor deze middag.

  Op dit moment ben ik zeer tevreden over dit dieet. Ik weeg nu 65 kg en zou op ongeveer 3 maanden als ik het volhou op 59 kg moeten zitten. Als het zo doorgaat zal dit zeker lukken.

  Nog mensen die bezig zijn met dit dieet of willen beginnen?

  Groetjes
  Sanne

  • Beste Sanne,

   Omdat de shakes weinig koolhydraten bevatten wordt er geadviseerd om veel koolhydraten te nuttigen bij je zelfbereide maaltijd. Doe je dit niet, dan kom je voedingsstoffen tekort en kun je je slap gaan voelen.

 7. Jammer dat het zo stil is hier, maar komt misschien ook dat het niet zo bekend is dat er een forum is.

  Maar ik vraag mi af doen jullie dit alleen of onder begeleiding??

  • Ik heb de producten gewoon besteld online en heb geen begeleiding. Als je een e-mail stuurt naar hen dan heb je dezelfde dag nog antwoord.

   Groetjes

 8. Ik ben inmiddels ruimschoots waar ik wil zijn: ruim 35 k er af en intussen zelfs (top-)fit aan het worden. Ik ga niet zeggen dat ik het “allemaal”aan BCM heb te danken (ik klop mezelf graag heel hard op m’n rug), maar BCM heeft me ontegenzeggelijk bijzonder geholpen door het noodzakelijke diëten heel goed dragelijk te maken. ’s Ochtends een shake, als lunch een reep en ’s avond gewoon aan tafel heeft de maanden “op rantsoen” als een zucht voorbij laten gaan.

 9. Uiteindelijk ben ik 7 kilo afgevallen van april 2012 tot juni 2012. Die kilo’s zitten er nu weer aan. Gisteren opnieuw begonnen, vandaag dus m’n 2e startdag. Ben zo slap als een vaatdoek maar goed, met een boek op de bank is dat oke. Hoop nu wat meer discipline op te kunnen brengen dan m’n vorige dieetperiode, toen was ik ook net gestopt met roken, misschien verwachte ik wat te veel van mezelf. Vanaf woensdag ga ik er ook weer bij sporten. Van de vorige keer weet ik nog dat ik die soepen heel vies vond, de cappuchino vind ik lekker en de chocoladereep (net een Mars).

 10. ben nu 5 dagen bezig en het gaat redelijk goed juist mijn buik die serieus rommelt niet van honger maar ik weet eigenlijk niet waarom, drink mijn 2 liter water per dag en dit gaat de honger heel goed tegen vind ik, de soepen vind ik ook niet lekker maar de rest gaat erdoor. heeft er iemand tips voor mij zodanig dat ik eens een avondmaal kan eten ook vanavond was het hier spaghetti en het water liep in mijn mond
  maandag ga ik mij eens wegen ben benieuwd hoeveel ik dan kwijt ga zijn

 11. Maar waarom roepen ze dan dat je om de 2 a 3 uur moet eten om je stofwisseling op gang te houden??

  Ik zit er ook aan te denken, maar twijfel er nog aan.
  Maar je mag dan ook niet je fruit tussen door eten??

  Jammer dat het hier zo stil is had heel graag mensen gevolgd in hun strijd tegen de kg.

 12. Dag Lies,

  Geen idee of het echt helpt of alleen maar psychisch is, maar ik slik dagelijks een acai-capsule voor elke maaltijd en daardoor (?) heb ik totaal geen hongergevoel. En als ik dat wel krijg, dan neem ik een BCM Special Kruiden, maar dat heb ik eigenlijk al weken niet meer gedaan.

  Alles lijkt te wennen: veel water, veel groene thee, veel bewegen en inmiddels 25 KG verder zijn de beste stimulatoren die je je kan voorstellen. Mijn nieuwste hoogtepunt: een colbert maat 50, terwijl ik altijd maat 28 had!

  • Heel goed Karel! En Lies: Volhouden! Niets tussendoor eten want voordat je het weet ben je slecht aan het snoepen. Probeer eraan te wennen dan je maar 3 x per dag eet. Zo leer je ook meer van je maaltijden te genieten. Ik heb zelf 12 jaar geleden dit dieet gevolgd en kan het iedereen aanraden. Ik was toen 19 en 72 kg. Nu 61 kg en al die jaren niets aan gekomen. Puur doordat ik mijn levensstijl heb veranderd. Ik eet alles maar dan 3 x per dag en met 4 tot 6 uur tussen de maaltijden. Wijk je hier van af dan zul je zien dat je snel weer aankomt en het eind weer zoek raakt (zoals bij mijn moeder)
   Zeg eerlijk, heerlijk om wakker te worden met een platte buik, en dat als je deze uit probeert te zetten hij nog meer invalt. Dat gevoel mis ik wel een beetje.
   Ik kan BCM aan iedereen aanraden!!

 13. hallo,
  ben nu 1week bezig met het bcm dieet lukt aardig maar in loop van de namiddag komt de honger erg op dan kan ik het niet houden probeer ik een appel of wat aardbeitjes te eten hoop dat dat niet zoveel kwaad kan die soepen vullen niet zo goed vind ik en die smaken zo ook niet zo lekker … maar de flauwte is toch sterk aanwezig wat tips ?

 14. Ben toch wel trots op mezelf: in 13 weken (da’s een kwart jaar) 22,7 / 18,7 kilo er af. Altijd jeans minimaal maat 38 gehad en laatst maatje 35 gekocht. Veel aan het sporten, fit aan het worden. Change!

 15. Ben vandaag 8 weken en 1 dag bezig en er is nu 17,5 kilo van het moment dat ik er “klaar” mee was af en 13,5 kilo van mijn “gewone” gewicht af. Ik ga gewoon vrolijk door.

 16. Ik vind het steeds lastiger om discipline op te brengen. Mn verjaardag, een personeelsetentje, koninginnedag, en nog tal van dagen waarop ik vind dat ik best een uitzondering mag maken… Maar goed, in twee weken tijd toch weer 1 kilo kwijt dus ik ben nog steeds op de goede weg. Vijf kilo kwijt in vijf weken.
  Nu echt weer even serieus er tegenaan!

 17. Ondanks een zondig paasweekend toch een kilo er af. Da’s 4 kilo in 3 weken, ben ik best tevreden mee. Het had misschien meer kunnen zijn maar kom af en toe wat discipline te kort. Ben wel weer gaan sporten, wellicht dat dat ook nog invloed gaat hebben.

 18. Tja, da’s de discipline.

  Ik heb me zelfs tijdens de vier dagen vrij i.v.m. pasen keurig aan één normale (avond-)maaltijd per dag en overigens twee dieethappen gehouden en tussendoor echt helemaal nada niets, nog niet één paaseitje.

  Het is doorbijten maar het is bij mij echt nodig en vooralsnog meer dan de moeite waard. Ben inmiddels toe aan nieuwe kleren: broeken en overhemden slobberen om me heen en ik heb vandaag voor de 2e keer een nieuw gaatje in een riem erbij moeten maken.

 19. Ben nu 4 weken en twee dagen bezig en dik 11 kilo kwijt.

  Dit ondanks het feit dat ik geregeld bij het avondeten een goed glas wijn drink, me onlangs op een feest zwaar te buiten ben gegaan aan bier, drie keer uit eten ben geweest en zelfs een bezoek aan de McDonalds er tussen heb zitten.

  Het vereist een behoorlijke dosis aan zelfdiscipline, maar wat mij betreft vooralsnog absoluut geslaagd!

  Mijn ritme: ’s ochtends shake, lunch een reep en avondeten gewoon met vrouw en kids aan tafel! En overigens water, cola light en groene thee en in de loop van de middag een kruidendrankje. Ideaal.

  • Wow Karel, dat gaat hard bij jou zeg! Vandaag dag 16 voor mij, zondag weeg ik maar dankzij het paasweekend (2 dagen lekker 3 maaltijden genomen en veel wijn) denk ik dat ik hooguit een kilo afgevallen ben ten op zichte van vorige week.

   Nu hoef ik met een lengte van 1.65 en een startgewicht van 70 kilo ook ‘maar’ 10 kilo in totaal af te vallen, misschien dat het daarom niet zo ontzettend snel gaat.
   Ik neem meestal ’s ochtends een reep en ‘middags een lunch (meestal een goedgevulde salade) en ’s avonds een shake of soep (de kipcurry vind ik overigens heel smerig maar die bus was me te duur om nu weg te gooien). Daarnaast water, thee en koffie.

 20. Vandaag dag 11. Inmiddels ben ik 3 kilo afgevallen. De eerste dagen na de 2 startdagen vond ik een makkie. Voelde heel luxe om wel 1 hele gewone maaltijd per dag te mogen! Inmiddels voelt dat niet meer luxe en vind ik het wat saai worden. Op borrels en feestjes enkel water drinken terwijl de ene lekkernij naar de andere voorbijkomt valt niet mee… Verder heb ik het vanaf een uur of 20.00 koud.. koud…en steeds kouder. Om een uur of 22.00 ben ik zo koud dat ik of in bad moet of naar bed. Op naar de volgende 3 kilo eraf!

 21. Karel, ja in het begin vliegen de kilo’s eraf , dat heb ik ook gemerkt, maar ja dat gaat nu minder en minder .. Ja ik vind ook wel dat de shakes goed te doen zijn hoor en ja die ene gewone maaltijd doet heel veel, daar kijk ik heel de dag naar uit !
  Maar suikervrije kauwgom eten heel de dag, dat kan ik niet .. Ik eet regelmatig een suikervrije kauwgom , maar ik heb dan het gevoel dat ik NOG meer honger en snoepgoesting krijg ..
  Maar ja je krijgt niets voor niets e , ik zal moeten doorbijten als ik tegen de zomer een resultaat wil hebben.

 22. Mathias, ben nu 2,5 week bezig en 7 kilo kwijt en eigenlijk best enthousiast: de repen en shakes zijn goed te doen en ik ben erg blij dat ik één keer per dag gewoon kan eten.

  Dé oplossing voor het snoepen is voor mij suikervrije kauwgom. Mag gewoon worden genomen!

 23. Ik ben nu juist een maand bezig met het BCM-dieet en ben tussen de 7 à 8 kilo kwijt. De eerste weken gaat het goed, geen moeite om tussendoor niet te eten of te snoepen, maar de laatste dagen krijg ik het moeilijker en moeilijker .. En aangezien ik minstens 20 kilo kwijt wil, zal ik nog hard op mijn tanden mogen bijten .. Heeft er iemand tips om die ‘snoepgoesting’ over te laten gaan zonder te snoepen ? Want zo’n kruiden mix dat helpt bij mij niet , dan heb ik evenzeer nog snoepgoesting .. Maar ik ben heel tevreden over de BCM producten, de ene smaak is natuurlijker lekkerder als de andere maar smaken verschillen..

 24. Ik ben gisteren begonnen met dit dieet. Dat betekent dat ik in de tweede Startdag zit waarbij je alleen 5 shakes neemt verdeelt over de dag. Gisteren aardig te doen, vandaag heel slap en opgeblazen gevoel. Het eerste uur na zo’n shake gaat het goed, vanaf dan verlang ik al weer naar de volgende (en niet vanwege de smaak kan ik je vertellen). Ik ben blij dat ik vanaf morgen twee maaltijdvervangers en een gewone maaltijd mag gaan nemen. Ik geef het dus niet op maar leuk is anders!

 25. BCM werkt prima maar de shakes (mag je mensen met joghurt/karnemelk/kwark/melk) zijn flauw van smaak. Repen zijn heerljik en vullen goed. Soepen zijn qua smaak matig maar pimp ik zelf op door te kruiden of stukjes groente er doro heen te doen.
  Shakes van Modifast zijn beter van smaak.

 26. Ik wil binnenkort starten met de maaltijd vervangers van BCM en ben benieuwd naar ervaringen. Wie volgt het nu BCM of heet het in het verleden gevolgd? Ook zou ik het leuk vinden om samen met anderen te starten zodat we elkaar kunnen steunen in de strijd tegen het overgewicht.

 27. was zeer goed toen ik het volop volgde, met de aankoop van de zeer dure producten, was op zes maanden 15 kg afgevallen, na een zware operatie en een aan tal maanden immobiel geweest te zijn ben ik 19 kg bijgekomen!!!!! is ook niet zo makkelijk te volgen met maar een fatsoenlijke maaltijd per dag , ben nu aan het dieeten onder begeleiding van een dieetiste in het ziekenhuis, 5 kg verloren op 16 dagen, zeer tevreden.

 28. In één woord waardeloos. Ik heb het besteld via de Nederlandse site van BCM en ben er nog steeds ziek van. Alleen mijn portomonee is afgevallen. Commercieel en werkt niet!

Klik hier voor meer ervaringen

Sanne
Mijn naam is Sanne Sanders en ik ben trendwatcher op het gebied van dieet, voeding, gezondheid en beauty. Regelmatig schrijf ik een artikel of review voor vetvrij.com Heb je een vraag of suggestie? Dan kun je me een berichtje sturen.