Aminozuren

Afvallen in 2021

Eiwitten zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Een groot deel van onze huid, weefsels en spieren bestaat uit eiwitten. Tegelijkertijd zijn eiwitten een belangrijke energiebron voor ons lichaam. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zijn eiwitten niet één soort stof. Er zijn allemaal verschillende soorten eiwitten. Al deze eiwitten zijn combinaties van verschillende soorten bouwstenen. Deze bouwstenen noemen we aminozuren.

Er zijn supplementen op de markt met daarin losse aminozuren. Kun je afvallen met aminozuren of heb je een andere baat bij deze stoffen? In dit artikel lees je alles over wat aminozuren doen en hoe ze je lichaamsfuncties ondersteunen.

Testpersonen Gezocht

Nog 32 plaatsen beschikbaar

Omdat we graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Op dit moment zijn we op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.

  • Geef middels een reactie aan waarom jij dit product graag wil testen;
  • We sturen het proefpakket gratis naar je toe;
  • Je gebruikt het product volgens de voorschriften;
  • Je vult het evaluatieformulier in.

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn chemische verbinding op basis van koolstof, stikstof en waterstof. Er zijn meer dan 500 soorten aminozuren bekend. Een klein aantal hiervan, ongeveer twintig, vormen de bouwstenen voor de eiwitten in het menselijk (en dierlijk) lichaam.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaan de eiwitten die we eten niet rechtstreeks naar de spieren of de huid. De eiwitten die we opeten worden door enzymen afgebroken in ons spijsverteringsstelsel. De aminozuren gaan dan door het bloed naar de lichaamscellen.

Een belangrijke tussenstap hierbij is dat de lever nog een aantal aminozuren toevoegt. Sommige van deze aminozuren maakt ons lichaam dus zelf. Deze aminozuren gaan naar de lichaamscellen die er in een ingewikkeld proces weer eiwitten van maken (bron).

Welke soorten aminozuren zijn er?

Ongeveer de helft van de aminozuren in ons lichaam wordt dus aangemaakt door het lichaam zelf door eiwitten te ‘verbouwen’. Andere aminozuren kan je lichaam niet zelf aanmaken. Dit noemen we essentiële aminozuren. De enige manier waarop je lichaam aan deze aminozuren kan komen is door de voeding.

Naast de essentiële aminozuren zijn er ook semi-essentiële aminozuren. Dit zijn aminozuren die het lichaam niet in alle gevallen zelf aan kan maken. Een voorbeeld van een semi-essentieel aminozuur is arginine (bron), dat een belangrijke rol speelt in allerlei lichaamsprocessen.

Aminozuren en voeding

Een eenvoudige manier om de relatie tussen eiwitten en aminozuren te zien is door het te vergelijken met Lego. Je kunt de eiwitten zien als verschillende soorten huisjes van Lego. Je kunt deze huisjes afbreken. Met de steentjes die je dan overhoudt kun je weer andere huisjes bouwen. De lichaamscellen bepalen welke soorten eiwitten nodig zijn en welke soorten legosteentjes er dus nodig zijn.

Als je rode huisjes wilt bouwen, heb je ook rode legoblokjes nodig. Het is heel simpel, heb je die rode blokjes niet, dan kun je ook geen rood huisje bouwen. Dit kan in het lichaam ook gebeuren. Als je lichaam te weinig heeft van bepaalde aminozuren, dan kunnen de lichaamscellen niet alle soorten eiwitten bouwen die ze nodig hebben. Dit beïnvloedt de werking van het lichaam.

Belangrijke aminozuren

In zekere zin heeft je lichaam alle soorten aminozuren nodig. Sommige aminozuren spelen een grote rol bij hele belangrijke processen in het lichaam, zoals de volgende:

L-arginine: L-arginine is een semi-essentieel aminozuur met een belangrijke functie in het lichaam. Het lichaam gebruikt L-arginine om stikstofoxide van te maken (bron). Deze stof speelt een belangrijke rol bij de aanpak van allerlei stoornissen aan hart en bloedvaten. Zo kan het helpen bij hartklachten, een te hoge bloeddruk en erectiestoornissen (bron). Uit onderzoek is gebleken dat L-arginine, vooral van plantaardige bron, een beschermende werking heeft tegen afwijkingen in de stofwisseling (bron).

L-Lysine: L-Lysine is een essentieel aminozuur dat in verband wordt gebracht met de verbetering van het immuunsysteem (bron). Een verhoogde inname helpt ook bij het genezen van wonden. Tegelijkertijd wordt L-Lysine veel gebruikt in de veeteelt omdat dit aminozuur helpt bij het vergroten van de spiermassa (bron).

L-Glycine: L-Glycine is een belangrijk aminozuur dat helpt bij het voorkomen van ontstekingen in het lichaam (bron). Hoewel dit meestal niet direct merkbaar is, hebben veel mensen met overgewicht ontstekingen in hun lichaam.

Variatie is belangrijk

Mensen hebben een erg gevarieerd voedingspatroon nodig om aan voldoende soorten aminozuren te komen. Eiwitrijke producten kunnen heel veel verschillende soorten aminozuren bevatten in hele uiteenlopende hoeveelheden.

Tegelijkertijd kan de hoeveelheid aminozuren erg uiteenlopen, ook binnen producten van dezelfde voedingscategorie (bron). In het geval van vis kan dit bijvoorbeeld komen door de aan- of afwezigheid van bepaalde planten of prooidieren. Bij het eten van vlees is het erg belangrijk dat je verschillende lichaamsdelen van een dier eet. Spieren bevatten bijvoorbeeld andere aminozuren dan orgaanvlees.

Tot slot zijn er ook grote verschillen tussen de hoeveelheden en soorten aminozuren in verschillende planten. Uiteindelijk betekent dit dat je een zeer uitgebreid dieet nodig hebt om voldoende aminozuren binnen te krijgen.

Aminozuren supplementen

Hoewel je tijdens een dieet gezonder en waarschijnlijk ook gevarieerder gaat eten, eet je tegelijkertijd ook minder. Dit betekent dat de kans bestaat dat je onvoldoende aminozuren binnen krijgt. Deze kans is vooral aanwezig als je ook nog bepaalde voedingsmiddelen niet eet, bijvoorbeeld omdat je ze niet zo graag lust.

Gelukkig zijn er supplementen verkrijgbaar waarmee je extra (semi-)essentiële aminozuren binnen kunt krijgen. Deze supplementen kun je veilig gebruiken als aanvulling op de gewone voeding.

Timfit Aminozuren

Het Timfit Aminozuren supplement is speciaal ontworpen voor mensen die af willen vallen of op gewicht willen blijven. Het supplement bevat een mix van zes (semi-)essentiële aminozuren, zoals L-arginine en L-glycine.

Bij het samenstellen van dit supplement is rekening gehouden met de laatste ontwikkelingen in de wetenschap. Vijf aminozuren met een bewezen effectieve invloed op het lichaamsgewicht zijn opgenomen in dit supplement.

L-arginine: Van L-arginine is het bekend dat het helpt bij het tegengaan van verstoringen van de stofwisseling (bron). Een ander belangrijk voordeel van L-arginine is dat het, in combinatie met L-ornithine (ook aanwezig in Timfit Aminozuren), helpt bij het opbouwen van spiermassa en kracht. Bij ratten is bovendien bewezen dat L-arginine ervoor zorgt dat het lichaam minder vet opslaat (