Afvallen in 2021

Kun je afvallen door minder of geen brood te eten?

Het eten van brood is enorm in opspraak. Met name koolhydraten moeten het ontgelden. Gezondheidsgoeroes zoals William Davis (broodbuik) en Kris Verburgh (voedselzandloper) zijn geen voorstanders van het eten van brood.Gewichtscoach Irma heeft er een column over geschreven met de titel: ‘Is brood gezond of ongezond‘. De vraag is of je (sneller) kunt afvallen door je boterhammetje met kaas tijdens de lunch te laten staan.  Het antwoord is ja, maar wat moeten we dan eten? In dit artikel wil ik je een aantal lekkere en verantwoorde alternatieven voor brood.

 

Broodloos Eten

Broodloos eten is de gezondheidshype van het jaar. Zonder brood vallen we sneller af. En dat is fijn. Maar we houden zo van brood! Hoe gaan we dat oplossen? Mijn collega Irene Lelieveld zegt hier het volgende over: “Laat ik vooropstellen dat overal een kern van waarheid zit, maar Iedereen is echter anders en dat betekent dat de waarheid van deze boeken en de gegeven adviezen niet voor iedereen de juiste adviezen hoeven te zijn. Vele kunnen gewoon brood eten zonder problemen de een moet inderdaad geen gluten eten, de ander is al geholpen door de tarwe achterwege te laten en weer een ander moet echt tot het uiterste gaan en het oerdieet toepassen”.

Duidelijk, zoals bij iedere aanpassing in je voedingspatroon is het niet universeel toepasbaar. Het is echter wel bewezen dat koolhydraten dik maken. Koolhydraten leveren je lichaam energie en zitten vooral in graanproducten zoals brood, rijst en pasta en aardappelen. Bij een gemiddeld eetpatroon bestaat meer dan 70% van de calorieën die je eet uit koolhydraten. Door koolhydraten te vermijden kun je dus eenvoudig afvallen. Het is echter wel belangrijk dat je het energieniveau in je lichaam op een andere manier aanvult. Met de recepten en tips op deze pagina kun je op een eenvoudige manier afvallen door middel van het vermijden van brood.

Ben jij een Broodeter?

Vrijwel iedereen die in Nederland woont is opgegroeid met brood. Een boterham met hagelslag als ontbijt, een dubbelgevouwen boterhammetje met kaas als lunch, wie kent het niet? Brood is lekker, en een makkelijke bron van energie. Een broodtrommeltje mee naar school of je werk, we kennen het allemaal. Wiel je afvallen, dan zul je deze ‘broodknop’ toch om moeten zetten’ Om ervoor te zorgen dat je met een goed gevulde maag de dag doorkomt heb ik 10 alternatieven voor brood voor je.

Goji Superfood Smoothie

Smoothies zijn enorm populair. Met name door de eenvoud drinken steeds meer mensen dagelijks een of meerdere smoothies. Zelf ben ik een enorme fan van superfood en daarom wil ik graag een superfood smoothie met je delen. Door de toevoeging van Goji bessen krijgt deze superfood smoothie een authentieke smaak en zit deze boordevol antioxidanten. Erg lekker én goed voor de weerstand!

ingrediënten

  • 1 kopje water
  • 3 selderij stengels
  • 1 á 2 bananen (naar eigen smaak)
  • 1 kopje met stukjes mango (ongeveer 2 á 3 mango’s)
  • 3 eetlepels Goji bessen

Bereiden

Week de Goji bessen van te voren even 10 minuten in water. Op deze manier blijven de sappen beter bewaard en worden de Goji bessen makkelijker in de smoothie opgenomen. Doe alle ingrediënten in de blender en blend gedurende minimaal 3 minuten op vol vermogen. Voor meer superfood smoothie recepten kun je het gratis superfood smoothie receptenboek downloaden.

Wrap it Green!

Je kent een wrap misschien als avondmaaltijd. Gevuld met gehakt, kip of vegetarisch, maar wist je dat je een wrap ook heel eenvoudig als lunch kunt gebruiken? Ik heb het natuurlijk niet over een tarwewram maar voor het broodalternatief gebruiken we grote bladeren sla. Een groene wrap is snel te bereiden en je kunt het eenvoudig meenemen.

Je ‘plukt’ grote bladeren van de buitenkant van een krop sla. Vervolgens was je de bladeren en besmeert ze aan de binnenkant met kruidenkaas, humus of groentepasta. Vervolgens vul je de bladeren met ‘lekker groenvoer’ zoals komkommer, puntpaprika, gebakken champignons, gegrilde aubergine of courgette, taugé en tuinkers. Gebruik je fantasie en maak verrassende  combinaties. Na deze basis vullen we de greenwrap met mozarella, geitenkaas of fetta. De visliefhebbers kunnen kiezen voor zalm, tonijn, garnalen of een andere vis naar keuze. Ben je een vleeseter, kies dan voor magere vleeswaren zoals kipfilet.

Tot slot rol je de greenwrap voorzichtig op en zorg je er met behulp van een satéprikker voor dat je wrap dicht blijft zitten.

Een variant van deze wrap is de heerlijke Kalkoenpicadillo Slawrap. Deze groene wrap is ook geschikt voor het populaire 17 dagendieet.

Yoghurt met Fruit

Lepel je liever in plaats van drinken? Dan is yoghurt of kwark met vers fruit echt iets voor jou. Yoghurtdrank is er tegenwoordig in vele uitvoering met zoetstof, deze het liefst vermijden. Vul een schaaltje met magere kwark of yoghurt en vul het met fijngesneden stukjes fruit naar keuze.

Havermout

Er waren tijden dat havermout een standaard ontbijtje was. Door de komst van de drinkontbijtjes (boordevol suiker) is havermout langzaam verdwenen uit de Nederlandse keukenkastjes. Onterecht volgens mij, en ik ben niet de enige. Ook Kris Verburgh (voedselzandloper) is een fan van havermout. Maar weer je nog hoe je havermout moet bereiden? Even een opfriscursus.

Het enige dat je nodig hebt is een mager melkproduct. Wil je ultragezond en hip zijn, kies dan een plantaardig product zoals rijstemelk, sojamelk of amandelmelk. Deze (dure) drankjes zijn te koop bij de eco of reformwinkel. Van mij mag je ook magere melk gebruiken.

Je doet de melk in een steelpannetje en brengt het aan de kook. Als