Afvallen, tips uit de praktijk

Afvallen in 2021

Uit ervaring weet ik dat afvallen minder moeite kost dan je denkt. Mijn eerste column wil ik beginnen met een aantal eenvoudige tips die je helpen om je streefgewicht te bereiken, ten minste… als je ze goed toepast! De onderstaande tips lijken wellicht vanzelfsprekend, desondanks maken veel mensen fouten die eenvoudig te voorkomen zijn.

gezondmetpit

Afvallen tip 1: Beperk Fastfood

Fastfood kun je maar best vermijden, als je wil afvallen. Eet je het echter één maal per week, betekent dat nog niet dat je verkeerd bezig bent. Want ook wat betreft fastfood kun je verstandige keuzes maken. Eet je graag pizza en wil je tegelijk afvallen, zorg je er best voor dat deze lekkernij veel groenten bevat. Vermijd een vier-kazen-pizza of een pizza met spek en kies voor een volkorenbroodje in plaats van een wit.

Afvallen tip 2: Drink maximum 1 light frisdrank per dag

Als mensen willen afvallen, denken ze vaak aan light frisdrank. Light frisdrank is dan ook nagenoeg overal te verkrijgen. Hoewel light frisdrank misschien op het eerste zicht een aanvaardbare oplossing lijkt, is het veel beter dat je voor het volgende kiest: dagelijks één glas frisdrank, aangevuld met heel veel water. Light frisdrank bevat nog andere stoffen die je niet goed uitkomen, als je graag wil afvallen.

Afvallen tip 3: Let op je dagelijkse fruit- en groenteconsumptie

Fruit en groenten zijn zeer belangrijk als je wil afvallen. Ze vormen de basis van je voedingsprogramma. Daarom is het belangrijk dat je dagelijks een aanvaardbare hoeveelheid groenten en fruit nuttigt. Merk je dat je op het einde van de dag nog maar amper groenten en fruit hebt gegeten? Maak dan een maaltijd klaar die rijk is aan deze voedingsstoffen.

Afvallen tips 4: Neem een drankje in plaats van een dessert

Drink je na je maaltijd een kop koffie of thee, ben je automatisch minder geneigd om een dessert te nemen. Hierdoor neem je minder calorieën tot je en zal je sneller afvallen. Een nuttige, eenvoudige tip om gewicht te verliezen!

Afvallen tip 5: Enkel alcohol in het weekend

Een glas wijn of bier bevat veel calorieën. Het is niet zo dat, als je wil afvallen, je alcohol geheel moet vermijden. Hoewel dat nog steeds de beste oplossing is, is het van belang om redelijk te blijven. Daarom zou je jezelf ten doel kunnen stellen om enkel in het weekend nog alcohol te drinken, steeds in beperkte mate. Drink nooit meer dan enkele glazen, als je uiteindelijk snel wil afvallen.

Afvallen tip 6: Eet de juiste ontbijtgranen

Begin je de dag graag met ontbijtgranen, zorg je er best voor dat ze veel vezels bevatten. Behoorlijk wat soorten ontbijtgranen bevatten te veel suiker en zijn bijgevolg echte caloriebommen. Kies voor vezelrijke producten zodat je darmen actief blijven. Dit is een stap in de goede richting als je wil afvallen.

Afvallen start met het juiste advies. Deze tips zijn afkomstig van de diëtist en zullen het gewenste effect opleveren, als je ze nauwgezet toepast.

Veel succes en tot de volgende column!

natascha